প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল নেশ্যনেল পুলিছ একাডেমিত আইপিএছ প্ৰৱেশ্যনাৰসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধন
31 JUL 2021 2:18PM by PIB Guwahati
মই আপোনালোক আটাইকে সম্বোধন কৰিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো। মই আপোনালোকৰ দৰে যুৱ বন্ধুসকলৰ সৈতে মত-বিনিময়ৰ অৰ্থে প্ৰতি বছৰে প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছো, যাতে আপোনালোকৰ চিন্তা সন্দৰ্ভত জানিব পাৰো। আপোনালোকৰ কথা, প্ৰশ্ন আৰু অনুসন্ধিৎসুতাই মোকো ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰে মোকাবিলাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি থকা সময়ত এই আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই বৰ্ষৰ ১৫ আগষ্টত স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পূৰ্ণ হ’ব। যোৱা ৭৫ বছৰত, ভাৰতে এটা উন্নতৰ আৰক্ষী সেৱা আগবঢ়াবলৈ চেষ্টা কৰিছে। যোৱা কেইটামান বছৰত আৰক্ষী প্ৰশিক্ষণেৰে সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰো অগ্ৰগতি সাধন হৈছে। আজি, মই আপোনালোকক সম্বোধন কৰি থকা সময়ত, মই অহা ২৫ বছৰত ভাৰতৰ আইন আৰু শৃংখলা নিশ্চিতকৰণত অংশগ্ৰহণ কৰিবলগীয়া যুৱকসকলক প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰো। এয়া এক গুৰু দায়িত্ব। সেয়েহে, আমি এটা নতুন আৰম্ভণি আৰু এটি নতুন সংকল্পৰে আগবাঢ়িব লাগে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ কিমানজন দাণ্ডীলৈ গৈছে বা কিমানজনে সবৰমতী আশ্ৰম দৰ্শন কৰিছে, মই বিশেষ নাজানো। কিন্তু মই আপোনালোকক ১৯৩০ ৰ দাণ্ডী যাত্ৰাৰ কথা মনত পেলাই দিব খুজিছো। গান্ধীজীয়ে লোণ সত্যাগ্ৰহৰ জৰিয়তে বৃটিছ শাসনৰ ভেটি কঁপাই দিয়াৰ কথা কৈছে। তেওঁ তদুপৰি কৈছিল যে "পদ্ধতি সঠিক আৰু শুদ্ধ হ’লে, ভগৱানেও সংগ দিয়ে।"
বন্ধুসকল,
এটা সৰু দল লৈ মহাত্মা গান্ধীয়ে সবৰমতী আশ্ৰমৰপৰা প্ৰস্থান কৰিছিল। দিন পাৰ হোৱাৰ লগে-লগে, যিকোনো স্থানৰ লোকে লোণ সত্যাগ্ৰহত যোগদান কৰিবলৈ ধৰে। ২৪ দিনৰ পাছত দাণ্ডীত গান্ধীজীয়ে তেওঁৰ যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰাত, সমগ্ৰ দেশখনেই ঐক্যৰে ঠিয় দিছিল। কাশ্মীৰৰপৰা কন্যাকুমাৰীলৈ আৰু এটকৰপৰা কটকলৈ, সমগ্ৰ ভাৰতেই উদ্দীপ্ত হৈ উঠিছিল। সেই আবেগ আৰু ইচ্ছা-শক্তি মনত পেলাওঁকচোন। এয়াই আছিল উৎসাহ আৰু সংহতি যিয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ অৰ্থে যৌথবাদৰ শক্তিক উজ্জীৱিত কৰি তুলিছিল। দেশখনে পৰিৱৰ্তনৰ বাবে একে উদ্দীপনা আৰু যুৱ সমাজৰপৰা একে ইচ্ছা শক্তিৰ কামনা কৰিছে। দেশখনত ১৯৩০ আৰু ১৯৪৭ ৰ মাজত সৃষ্টি হোৱা জোৱাৰৰ লেখীয়াকৈ দেশখনৰ যুৱ সমাজে যিদৰে আগবাঢ়ি আহিছিল আৰু যিদৰে এটা লক্ষ্যৰ বাবে সমগ্ৰ যুৱ প্ৰজন্ম একত্ৰিত হৈ পৰিছিল, আজিও একেদৰে আপোনালোকৰপৰা একে উদ্দীপনা কামনা কৰা হৈছে। আমি আটায়ে এই উদ্দীপনাৰে জীয়াই আছো আৰু এই সংকল্পৰ অৰ্থে বদ্ধপৰিকৰ। সেই সময়ত, দেশখনৰ জনতাই, বিশেষকৈ যুৱ সমাজে, স্বৰাজ (নিজা-শাসন) ৰ অৰ্থে যুঁজ দিছিল। আজি, আপোনালোকে সুৰাজ্য (সু শাসন) ৰ অৰ্থে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰিব লাগে। সেই সময়ত, দেশখনৰ স্বাধীনতাৰ অৰ্থে মৃত্যুবৰণ কৰিবলৈ নাগৰিক সাজু আছিল। আজি আপোনালোকে দেশখনৰ বাবে জীয়াই থকাৰ উদ্দীপনাৰে আগুৱাই যাব লাগে। আমাৰ আৰক্ষী সেৱা কেনে হ’ব, ২৫ বছৰৰ পাছত ই কিমান শক্তিশালী হ’ব যেতিয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ পূৰ্ণ হ’ব, সেয়া আপোনালোকে আজি কৰা কামৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব। আপোনালোকে ২০৪৭ ত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া বিশাল আৰু শৃংখলাবদ্ধ ভাৰতৰ অট্টালিকাটোৰ ভেটি গঢ়িব লাগিব। এই সংকল্প পৰিপূৰণৰ অৰ্থে সময়ে আপোনালোকৰ দৰে যুৱ সমাজক বাছনি কৰিছে। আৰু মই ইয়াক আপোনালোক আটাইৰে বাবে মহান বিশেষাধিকাৰ হিচাপে গণ্য কৰিছো। আপোনালোকে ভাৰতে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আৰু প্ৰতিটো পৰ্য্যায়তে ৰূপান্তৰৰ এটি পৰ্য্যায়ৰ মাজেদি আগবঢ়াৰ সময়তে আপোনালোকৰ কেৰিয়াৰ আৰম্ভ কৰিছে। আপোনালোকৰ কেৰিয়াৰৰ অহা ২৫ বছৰ ভাৰতৰ উন্নয়নৰ ২৫ বছৰৰ বাবে অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। সেয়েহে, এই বৃহত্তৰ লক্ষ্যৰ সৈতে আপোনালোকৰ প্ৰস্তুতি, আপোনালোকৰ মানসিক স্থিতি সূত্ৰবদ্ধ কৰা উচিত। অহা ২৫ বছৰত, আপোনালোকে দেশখনৰ বিভিন্ন স্থানত ভিন্ন দায়িত্ব পালন কৰিব আৰু বিভিন্ন ভূমিকা পালন কৰিব। এটি আধুনিক, ফলপ্ৰসূ আৰু সচেষ্ট আৰক্ষী সেৱা গঢ়াৰ আপোনালোক আটাইৰে বৃহৎ দায়িত্ব আছে। সেয়েহে, আপোনালোকে সদায়েই মনত ৰাখিব যে আপোনালোক ২৫ বছৰৰ বাবে এটা বিশেষ মিছনত আছে আৰু ভাৰতে ইয়াৰ বাবে আপোনালোকক বিশেষভাৱে বাছনি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বৰ অভিজ্ঞতাই দেখুৱাইছে যে যেতিয়া এখন ৰাষ্ট্ৰই উন্নয়নৰ পথত অগ্ৰসৰ হয়, দেশখনৰ বাহিৰৰপৰা আৰু দেশখনৰ ভিতৰৰপৰাও সমানেই প্ৰত্যাহ্বানৰাজি আহি পৰে। সেয়েহে, প্ৰযুক্তিগত বিঘটনৰ এই যুগত আপুনি নিৰলসভাৱে আৰক্ষী ব্যৱস্থাক সাজু কৰি তুলিব লাগিব। আপোনালোকে অধিক বেছি উদ্ভাৱনীমূলক পন্থাৰে নতুন ধৰণৰ অপৰাধ ৰুদ্ধ কৰাৰ প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আপোনালোকে চাইবাৰ সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয়কে প্ৰমুখ্য কৰি নতুন পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা, গৱেষণা আৰু পদ্ধতিৰ বিকাশ সাধন আৰু প্ৰয়োগো কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
দেশবাসীক দেশখনৰ সংবিধান আৰু গণতন্ত্ৰই যি অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে, তাৰ আধাৰত তেওঁলোকে দায়িত্ব পালন কৰাটো নিশ্চিতকৰণত আপোনালোকৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে, আপোনালোকৰপৰা প্ৰত্যাশা অধিক আৰু আপোনালোকৰ কাম-কাজ সদায়েই নিৰীক্ষণ কৰি থকা যায়। আপোনালোকৰ ওপৰত চাপো অধিক। আপোনালোকে কেৱল আৰক্ষী নিবেশ বা আৰক্ষী সদৰৰ চাৰিসীমাৰ ভিতৰতে চিন্তা কৰিব নোৱাৰিব। আপোনালোকে সমাজৰ প্ৰতিটো নিয়মৰ সৈতে পৰিচিত হ’ব লাগিব, বন্ধুত্বপূৰ্ণ হ’ব লাগিব আৰু সদায়েই পোছাকজোৰৰ মৰ্য্যাদাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব লাগিব। এটা কথা আপোনালোকে সদায় মনত ৰাখিব লাগিব। আপোনালোকে দেশখনৰ ভিন্ন জিলা আৰু চহৰত সেৱা আগবঢ়াব। সেয়েহে, আপোনালোকে সকলো সময়তে এটা মন্ত্ৰ মনত ৰাখিব লাগিব। আপোনালোকে ক্ষেত্ৰত থকা সময়ত যি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে, সেই সিদ্ধান্ত দেশখনৰ অনুকূলে যোৱাটো উচিত, ইয়াৰ এটা ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিকোণ থকাটো উচিত। আপোনালোকৰ কামৰ সুযোগ আৰু সমস্যাৰাজি প্ৰায়েই স্থানীয় হ’ব পাৰে, সেয়ে ইয়াৰে মোকাবিলা কৰাত এই মন্ত্ৰটো অধিক ব্যৱহাৰযোগ্য হ’ব। আপোনালোকে সদায়েই মনত ৰাখিব লাগিব যে আপোনালোক হৈছে ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ (One India, Supreme India) ৰো ধ্বজাবাহক। সেয়ে, আপোনালোকৰ প্ৰতিটো কামে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম, সদায়েই প্ৰথমৰ উদ্দীপনা প্ৰতিফলিত কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
মই তদুপৰি মোৰ সন্মুখত নতুন প্ৰজন্মৰ মহিমান্বিত মহিলা বিষয়াসকলক দেখা পাইছো। যোৱা কেইবাবছৰ ধৰি, আৰক্ষী বাহিনীটোত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ অৰ্থে নিৰলস প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰি অহা হৈছে। আমাৰ জীয়ৰীসকলে আৰক্ষী সেৱাটোত দক্ষতা আৰু দায়িত্বৰ সৈতে নম্ৰতা, সহজতা আৰু সংবেদনশীলতাৰ মূল্যবোধ উদ্দীপিত কৰিছে। একেদৰে, ৰাজ্যসমূহে এক নিযুতৰ অধিক জনসংখ্যা থকা চহৰসমূহত কমিশ্যনাৰ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছে। এতিয়ালৈকে, ১৬ খন ৰাজ্যৰ বহু চহৰত এই ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। মই নিশ্চিত যে আন স্থানসমূহতো একেদৰে ইতিবাচক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আৰক্ষী ব্যৱস্থাক ভৱিষ্যদৰ্শী আৰু ফলপ্ৰসূ কৰি তুলিবলৈ, যৌথভাৱে আৰু সংবেদনশালতাৰে কাম কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। আনকি এই ক’ৰোনাৰ সময়তো, পৰিস্থিতিৰে মোকাবিলাত আমাৰ আৰক্ষীৰ সতীৰ্থসকলে কিদৰে এটা বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে সেয়া আমি দেখিছো। ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত আমাৰ আৰক্ষীয়ে দেশবাসীৰ সৈতে হাতে-হাত ধৰি কাম কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাত বহু আৰক্ষীৰ লোকে তেওঁলোকৰ জীৱন বিসৰ্জন দিবলগীয়া হৈছে। মই এনে আটাই জোৱান, আৰক্ষী কমৰেডলৈ সন্মানপূৰ্বক শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিছো আৰু দেশখনৰ হৈ তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকৰ সন্মুখত আন এটি দৃষ্টিকোণ উপস্থাপন কৰিব খুজিছো। এইকেইদিন আমি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো যে প্ৰাকৃতিক বিপৰ্য্যয়, বান, ঘূৰ্ণী বতাহ বা ভূমিস্খলন সংঘটনৰ মাত্ৰেকেই, আমাৰ এনডিআৰএফ কমৰেডসকল সম্পূৰ্ণ সাজু হৈ আছে। দুৰ্য্যোগৰ সময়ত এনডিআৰএফৰ নামটোৱে এতিয়াও জনসাধাৰণৰ মাজত বিশ্বাসৰ ভাৱ জগাই তোলে। এনডিআৰএফে ইয়াৰ উৎকৃষ্ট কৰ্মেৰে এই নিৰ্ভৰযোগ্যতা গঢ়ি তুলিছে। আজি জনসাধাৰণৰ এই বিশ্বাস গঢ়ি উঠিছে যে দুৰ্য্যোগৰ সময়ত এনডিআৰএফৰ লোকে তেওঁলোকৰ জীৱন দি হ’লেও তেওঁলোকক ৰক্ষা কৰিব। এনডিআৰএফত তদুপৰি, সততে, আৰক্ষী বাহিনীৰ লোক থাকে, যিসকল আপোনালোকৰ নিজা সতীৰ্থ। কিন্তু সমাজখনত আৰক্ষী কমাণ্ডটোৰ প্ৰতি এই অনুভৱ আৰু সন্মান আছে নে? এনডিআৰএফত আৰক্ষীৰ লোক আছে। এনডিআৰএফৰো সন্মান আছে। এনডিআৰএফত কৰ্মৰত আৰক্ষীৰ লোকসকলো সন্মানীয়। কিন্তু সামাজিক ব্যৱস্থাটোৱে এই দৃষ্টি প্ৰদৰ্শন কৰে নে? কিয় এনে হয়? আপোনালোকেও ইয়াৰ উত্তৰটো জানে। জন মানসত আৰক্ষীৰ প্ৰতি নেতিবাচক দৃষ্টিভংগী এটা বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান। ক’ৰোনাৰ আৰম্ভণিতে, এই দৃষ্টিভংগী অলপ সলনি হোৱা যেন অনুভৱ হয়। কিয়নো আৰক্ষীৰ লোকে দৰিদ্ৰ লোকক সহায় আগবঢ়োৱা, ভোকাতুৰক খাদ্যৰ যোগান ধৰা, খাদ্য ৰান্ধি এয়া দৰিদ্ৰ লোকৰ মাজত বিতৰণৰ ভিডিঅ’ জনসাধাৰণে সামাজিক মাধ্যমত প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। সেয়েহে, সমাজত আৰক্ষীৰ প্ৰতি দৃষ্টিভংগী সলনি হৈছে। কিন্তু একে পুৰণি পৰিস্থিতি পুনৰ ঘূৰি আহিছে। মুঠৰ ওপৰত, জনসাধাৰণৰ আস্থা কিয় বাঢ়িবলৈ নাপায়, নিৰ্ভৰযোগ্যতা বৃদ্ধি হ’বলৈ নাপায় কিয়?
বন্ধুসকল,
আমাৰ আৰক্ষীৰ লোকসকলে দেশখনৰ সুৰক্ষাৰ অৰ্থে, আইন আৰু শৃংখলা নিয়ন্ত্ৰণৰ অৰ্থে আৰু সন্ত্ৰাস দূৰ কৰিবলৈ গৈ আনকি তেওঁলোকৰ জীৱন ত্যাগ কৰিছে। আপোনালোকে বহু দিন ধৰি ঘৰলৈ যাবলৈ নাপায় আৰু আনকি উৎসৱৰ সময়তো আপোনালোকে সততে আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰপৰা দূৰত থাকিবলগীয়া হয়, কিন্তু যেতিয়াই আৰক্ষীৰ ছবি এখন ভাঁহি আহে, জনসাধাৰণৰ অভিব্যক্তি সলনি হৈ পৰে। আৰক্ষীত যোগদান কৰা নতুন প্ৰজন্মৰ দায়িত্ব হৈছে এই ছবিখন সলনি কৰা; আৰক্ষীৰ এই নেতিবাচক দৃষ্টিভংগীৰ অৱসান ঘটোৱা উচিত। আপোনালোকে এনে কৰিব লাগে। আপোনালোকে আৰক্ষী বিভাগটোৰ প্ৰতিষ্ঠিত পৰম্পৰাসমূহৰ সৈতে প্ৰতি দিনে মুখামুখি হ’ব লাগিব যিসমূহ আপোনালোকৰ প্ৰশিক্ষণ অব্যাহত থকা বছৰসমূহত প্ৰচলিত হৈ আহিছে। এয়া আপোনালোকৰ প্ৰশিক্ষণ, ইচ্ছা শক্তি আৰু আপোনালোকৰ নৈতিকতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। ব্যৱস্থাটোৱে আপোনালোকক সলনি কৰিব নে আপোনালোকে ব্যৱস্থাটো সলনি কৰিব, সেই কথা। আপোনালোকৰ অভিপ্ৰায় কি? আপোনালোক কি আদৰ্শৰাজিৰে সংপৃক্ত হৈ আছে? এই আদৰ্শৰাজি পৰিপূৰণত কি সংকল্পেৰে আপোনালোক আগবাঢ়িব? সেয়া মাথো নিৰ্ভৰ কৰিব আপোনালোকৰ আচৰণৰ ওপৰত। এক অৰ্থত, আপোনালোকৰ বাবে এয়া হ’ব আন এটি পৰীক্ষা। আৰু এই ক্ষেত্ৰটো আপোনালোক সফল হ’ব বুলি মই নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
মই ইয়াত তদুপৰি আমাৰ চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰ কেইখনৰ যুৱ বিষয়াসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিব খুজিছো। সেয়া ভূটান, নেপাল, মালদ্বীপ বা মৰিচাছ, আমি কেৱল চুবুৰীয়াই নহয় বৰঞ্চ আমাৰ চিন্তা আৰু সামাজিক গঠনতো আমি বহু পৰিমাণে সহজাত। আমি সকলো সুখ আৰু দুখৰ সমভাগী। কোনো দুৰ্য্যোগ বা সমস্যাৰ উদ্ভৱ হোৱা মাত্ৰেকে, আমি হৈছো প্ৰথমেই পৰস্পৰে-পৰস্পৰক সহায় কৰোতা। আমি আনকি ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাতে এই অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো। সেয়েহে, আহি থকা বছৰকেইটাত উন্নয়নৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে আমাৰ অংশীদাৰিত্ব বান্ধ খাই আছে। অপৰাধ আৰু অপৰাধীয়ে সীমা চেৰাই যোৱা আজিৰ দিনটোত বিশেষতঃ পাৰস্পৰিক সমন্বয় হৈছে অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই নিশ্চিত যে আপোনালোকে চৰ্দাৰ পেটেল একাডেমিত কটোৱা দিনবোৰে আপোনালোকৰ কেৰিয়াৰ, আপোনালোকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু সামাজিক অংগীকাৰ আৰু ভাৰতৰ সৈতে বন্ধুত্ব সুদৃঢ়কৰণত সহায় কৰিব। আপোনালোক আটাইকে পুনৰ এবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো! ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to IPS probationers at the Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy
31 JUL 2021 2:18PM by PIB Delhi
I enjoyed talking to all of you. It is my endeavor every year that I interact with young friends like you, so as to know about your thoughts. Your words, questions and inquisitiveness help me too to deal with the challenges of the future.
Friends,
This discussion is happening at a time when India is celebrating the Amrit Mahotsav of 75 years of its Independence. The date of August 15 this year brings with it the 75th anniversary of Independence. In the last 75 years, India has tried to build a better police service. The infrastructure related to police training has also improved a lot in recent years. Today, when I am talking to you, I can see the youths who will participate in ensuring law and order in India for the next 25 years. This is a huge responsibility. Therefore, we have to move forward with a new beginning and a new resolution.
Friends,
I do not know much as to how many of you have gone to Dandi or have seen the Sabarmati Ashram. But I want to remind you of the Dandi Yatra of 1930. Gandhiji had talked about shaking the foundation of British rule on the basis of Salt Satyagraha. He also said that "when the means are just and right, God also stands by".
Friends,
Mahatma Gandhi left the Sabarmati Ashram with a small group. As days passed, people, wherever they were, started joining the Salt Satyagraha. When Gandhiji completed his journey in Dandi after 24 days, the entire country stood up in unison. From Kashmir to Kanyakumari and Attock to Cuttack, the entire India had become animated. Remember that emotion and the will-power. It was this fervor and solidarity that fired the power of collectivism for India's freedom struggle. The country is demanding the same spirit for change and willpower from the youth. The tide that rose in the country between 1930 and 1947, the way the youth of the country came forward and the entire young generation got united for one goal, today the same spirit is expected from you as well. We all have to live in this spirit and stick to this resolution. At that time, the people of the country, especially the youth, had fought for Swaraj (self-rule). Today you have to work wholeheartedly for Surajya (good rule). At that time people were ready to die for the freedom of the country. Today you have to move forward with the spirit of living for the country. How our police service will be, how strong it will be after 25 years, when 100 years of India's independence will be completed, it will depend on your actions today. You have to build the foundation on which the edifice of the grand and disciplined India of 2047 will be built. Time has chosen youth like you to fulfill this resolve. And I consider it a great privilege for all of you. You are starting your career at a time when India is going through a phase of transformation in every field and every level. The next 25 years of your career will also be the most important 25 years of India's development. Therefore, your preparation, your state of mind should be in line with this greater goal. In the next 25 years, you will work in different positions in different parts of the country and play different roles. You all have a huge responsibility of building a modern, effective and sensitive police service. Therefore, you always have to remember that you are on a special mission for 25 years, and India has specially chosen you for that.
Friends,
Experiences around the world show that when a nation moves forward on the path of development, the challenges from outside the country and from within the country also mount equally. Therefore, your challenge is to continuously prepare policing in this era of technological disruption. Your challenge is to stop new modes of crime with even more innovative ways. You will also have to develop and apply new experiments, research and methods, especially regarding cyber security.
Friends,
Your role is important in ensuring that the countrymen, who have been given whichever rights by the Constitution and the democracy of the country, perform the duties expected of them. Therefore, the expectations from you are high and your conduct is always monitored. There will also be a lot of pressure on you. You don't have to think only within the boundaries of the police station or the police headquarters. You also have to be familiar with every role in the society, be friendly and always keep the dignity of the uniform supreme. One more thing you always have to keep in mind. You will be serving in different districts and cities of the country. Therefore, you have to remember one mantra all the time. Whatever decision you take while in the field, it should be in the interest of the country, it should have a national perspective. Your scope of work and problems will often be local, so this mantra will be very useful while dealing with them. You have to always keep in mind that you are the flag bearer of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ (One India, Supreme India) too. Therefore, your every action should reflect the spirit of Nation First, Always First.
Friends,
I can also see a new generation of glorious women officers in front of me. Over the years, a continuous effort has been made to increase the participation of girls in the police force. Our daughters inculcate the values ​​of humility, spontaneity and sensitivity along with efficiency and accountability in the police service. Similarly, the states are also working to implement the commissioner system in cities with a population of more than one million. So far, this system has been implemented in many cities of 16 states. I am sure that positive steps will be taken in other places as well.
Friends,
To make policing futuristic and effective, it is very important to work with collectiveness and sensitivity. Even in this Corona period, we have seen how our colleagues in the police have played a big role in handling the situations. Our policemen have worked shoulder to shoulder with the countrymen in the fight against Corona. Many police personnel have had to sacrifice their lives in this effort. I pay my respectful homage to all those jawans, police comrades, and on behalf of the country, I extend my condolences to their families.
Friends,
I want to put one more aspect before you. These days we see that wherever natural calamity, floods, cyclonic storms or landslides occur, our NDRF comrades are there with full readiness. The name of NDRF during the disaster instills confidence among the people. NDRF has created this credibility with its excellent work. Today people have faith that NDRF personnel will save them in times of disaster even by putting their lives on the line. NDRF also, mostly, has personnel from police force, who are your own companions. But do the police command this feeling and respect in the society? There are policemen in the NDRF. NDRF also has respect. The police personnel working in NDRF are also respected. But is the social system like that? Why is it so? You also know the answer to this. The negative perception of the police in the public mind is a big challenge in itself. At the beginning of the Corona period, it was felt that this perception had changed a bit. Because people were watching the videos on social media of policemen serving the poor, feeding the hungry, cooking food and delivering it to the poor. Therefore, there was a change in the perception in society towards the police. But the same old situation has returned again. After all, why does the people’s trust not improve, why does the credibility not improve?
Friends,
Our police personnel even sacrifice their lives for the security of the country, to maintain law and order and to eliminate terror. You are unable to go home for many days and you often have to stay away from your family even during festivals, but when it comes to the image of the police, the attitude of the people changes. It is the responsibility of the new generation joining the police to change this image; this negative perception of the police should end. You have to do this. You have to come face-to-face every day with the established traditions of the police department that have been prevalent for years while you undergo training. It depends on your training, willpower and your morale whether the system changes you or you change the system. What are your intentions? What ideals are you attached to? With what resolve are you proceeding while fulfilling those ideals? That only matters about your behavior. In a way, this will be another test for you. And I am sure you will be successful in this too.
Friends,
I would also like to extend my best wishes to the young officers of our neighboring countries here. Be it Bhutan, Nepal, Maldives or Mauritius, we are not only neighbors but we also have a lot in common in our thinking and social fabric. We are all companions of happiness and sorrow. Whenever there is any calamity or problem, we are the first to help each other. We have experienced this even in the Corona period. Therefore, our partnership is bound to grow for development in the years to come. Mutual coordination is more important especially today when crime and criminals are beyond borders. I am sure that the days you spent at Sardar Patel Academy will help you in cementing your career, your national and social commitment and friendship with India. Once again wishing you all the very best! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.