ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିକେଏଓ୍ବାଇ) ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ରାଜ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି 5 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ପିଏମଜିକେଏଓ୍ବାଇ ଦ୍ବାରା ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବନ୍ୟା ଓ ବର୍ଷା ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ସାରା ଦେଶ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କରୋନା ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ରଣନୀତିରେ, ଭାରତ ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କେବଳ 80କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ମାଗଣା ରାସନ ପାଉନାହାନ୍ତି ବରଂ 8 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ମାଗଣାରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମିଳିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• 20 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ 30 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି
• ଶ୍ରମିକ ଓ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି, ଦିନକ ପରେ ଆଉ ଏକ କିସ୍ତି ଜାରି କରାଯିବ
• ‘ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର’ରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହିତ ସୁଧାର ଆଣିଥାନ୍ତି ରାଜ୍ୟ ସରକାର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ବହୁଦିନ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ବିମାରୁ ରାଜ୍ୟର ଅପବାଦକୁ ଦୂର କରିପାରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପୂର୍ବରୁ, ସେମାନେ କୌଣସି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉନଥିଲେ, କେବଳ ମିଥ୍ୟା ସମବେଦନା ଜଣାଉଥିଲେ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ଉଠିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଶୈଳୀ ଭିନ୍ନ, ଆମେ ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖ
07 AUG 2021 1:20PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିକେଏଓ୍ବାଇ)ର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ଯୋଜନା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାରପ୍ରସାର କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଫଳରେ କେହି ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ବାଦ୍ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ। 7 ଅଗଷ୍ଟ 2021କୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପାଖାପାଖି 5 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ବାରା ଲାଭାନ୍ବିତ ହେଉଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମେ ବର୍ଷା ଓ ବନ୍ୟା କିପରି ଭାବେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ। ସେ ଆଶ୍ବାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ସାରା ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି।
କରୋନା ମହାମାରୀକୁ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ ଆସୁଥିବା ଏକ ମହାମାରୀ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶ ଏହି ବିପଦ ବିରୋଧରେ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି। ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ସଂକଟର ମୁକାବିଲା କରୁଥିବା ଏହି ରଣନୀତିରେ ଭାରତ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ହିଁ ଗରିବ ଓ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। କେବଳ 80 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦିଆଯାଇନାହିଁ ବରଂ ଆଠ କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରକୁ ମାଗଣାରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଦିଆଯାଇଛି। 30 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଜରିଆରେ 20 କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଶ୍ରମିକ ଓ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ସେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅଗଷ୍ଟ 9 ତାରିଖରେ 10-11 କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ।
ନିକଟରେ 50 କୋଟି କୋଭିଡ ଟିକା ଦିଆଯିବାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉପଲବ୍ଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଜନସଂଖ୍ୟା ସହିତ ସମାନ ଲୋକଙ୍କର ଟିକାକରଣ କରିଛି। “ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ପରିଣତ ହେଉଛି”, ସେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ନୂଆ ଟିକା ଉଭୟ ନିରାପଦ ଓ ପ୍ରଭାବୀ ଏବଂ ଟିକାକରଣକୁ ଆହୁରି ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଲାଗି ସେ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ।
ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଜୀବିକା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତରେ ସର୍ବନିମ୍ନ କ୍ଷତି ଯେପରି ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ତାହା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷାଧିକ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଯାହାଫଳରେ ସେଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ। ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ, ସୁଲଭ ଭଡ଼ା ଯୋଜନା, ପିଏମ ସ୍ବନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଶସ୍ତା ଏବଂ ସହଜ ଋଣ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ଯୋଜନା ଶ୍ରମିକ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏମଏସପିରେ ରେକର୍ଡ କ୍ରୟ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ସରକାର 17 ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ଗହମ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ 25 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଡିପୋଜିଟ୍ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ରାଜ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଗହମ କ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା। ‘ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର’ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସହାୟତା ଓ ସୁଧାର ଆଣିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହ୍ବାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ପୂର୍ବରୁ ବିମାରୁ ରାଜ୍ୟର ମାନ୍ୟତାକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦୂର କରିପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ରୁତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପୂର୍ବ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରହିଥିବା ପ୍ରତାରଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଗରିବଙ୍କ ବିଷୟରେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବିଚାରକୁ ନନେଇ ନିଜେ ନିଜେ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦେଉଥିଲେ। ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ, ସଡ଼କ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ଶୌଚାଳୟ, ପାଇପ ପାଣି, ଋଣ ଆଦି ସୁବିଧା କୌଣସି କାମରେ ଲାଗିବ ନାହିଁ ବୋଲି ବିଚାର କରାଯାଉଥିଲା। ଏପରି ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରି ରଖିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଭଳି ବର୍ତ୍ତମାନର ନେତୃତ୍ବ କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବୁଝିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ। ଗତ ଅଳ୍ପ କିଛି ବର୍ଷ ହେବ, ଗରିବଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ବାସ୍ତବ ଓ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ପ୍ରତି ଗ୍ରାମରେ ସଡ଼କ ପହଞ୍ଚୁଛି, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଚାଷୀମାନେ ଏବେ ସହଜରେ ବଜାର ସୁବିଧା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଅସୁସ୍ଥତା ସମୟରେ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି।
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଜି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 1905 ଅଗଷ୍ଟ 7 ତାରିଖରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ବଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ରାମୀଣ, ଗରିବ ଓ ଆଦିବାସୀ ବର୍ଗଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ କରାଯାଉଛି। ହସ୍ତତନ୍ତ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଓ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାରିଗରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଲାଗି ଏହି ଅଭିଯାନ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ, ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଖଦୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ପରିଚୟ ହରାଇଥିବା ଖଦୀ ଆଜି ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆମେ ସ୍ବାଧୀନତାର 100 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବାରୁ ଖଦୀରେ ଆମକୁ ସ୍ବାଧୀନତାର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ କେତେକ ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତତଦନ୍ତ ଉତ୍ପାଦ କ୍ରୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ
ପରିଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାର୍ବଣ ସମୟରେ କରୋନା ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ଲାଗି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚେତାଇ ଦେଇଥିଲେ। ମହାମାରୀର ତୃତୀୟ ଲହରୀକୁ ଅଟକାଇବାର ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ସମସ୍ତ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଆମକୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ହେବ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ନିକଟରେ ଗୁଜରାଟ ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM Interacts with the beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) in Madhya Pradesh
About 5 crore beneficiaries are getting the benefit ofPMGKAY in the state
Government of India and entire country is standing with Madhya Pradesh during floods and rain: PM
In the strategy for dealing with the Corona crisis, India accorded the highest priority to the poor: PM
Not only more than 80 crore citizens are getting free ration but more than 8 crore poor families got free gas cylinder
30 thousand crore rupees were directly transferred to the Jan-Dhan accounts of more than 20 crore women.
Thousands of crore rupees were transferred to the accounts of laborers and farmer, next instalment day after
In ‘Double-Engine governments’, state governments supplement and improve the schemes of the central government and increase their power: PM
Under the leadership of Shri Shivraj Singh Chouhan, Madhya Pradesh has shed the image of BIMARU state long ago: PM
Earlier, they never provided any facility, just false sympathy. Working style of people who rose from the ground is different, we have faced these hardships: PM
In the recent years real and meaningful efforts are being undertaken to strengthen and empower the poor: PM
Buy some local handicraft product during the upcoming festivals and don’t forget Corona precautions: PM
07 AUG 2021 1:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) in Madhya Pradesh today via video conferencing.An intensive campaign to create more awareness about the scheme is being conducted by the state government so that no eligible person is left out. The state is celebrating 7th August, 2021 as Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana Day. Governor and Chief Minister of Madhya Pradesh were present on the occasion. About 5 crore beneficiaries are getting the benefit of the scheme in Madhya Pradesh.
Speaking on the occasion, the Prime Minister started with the rains and flood situation in Madhya Pradesh that has impacted lives and livelihood in the state. He assured that, in this difficult hour, Government of India and entire country is standing with them.
Referring to Corona pandemic as once in a century calamity, the Prime Minister said that entire nation stood as one to fight against the challenge. He reiterated that, in the strategy for dealing with the crisis, India accorded the highest priority to the poor. From the very first day itself, attention was paid to food and employment of the poor and labourers. Not only more than 80 crore citizens are getting free ration but more than 8 crore poor families got free gas cylinder. 30 thousand crore rupees were directly transferred to the Jan-Dhan accounts of more than 20 crore women. Similarly, thousands of crore rupees were transferred to the accounts of laborers and farmer. He also informed about thousands of crore rupees will be transferred in the bank accounts about 10-11 crore farmer families on 9th August.
Mentioning the recent landmark of administering 50 crore vaccine doses, the Prime Minister mentioned that India is vaccinating population equal to many countries of the world in just a week. “ This is new capability of new India, India who is becoming Aatmnirbhar” he said. He said this vaccine is both safe and effective and called for accelerating the vaccination further.
He said that it is being continuously ensured that minimum damage should occur in India during this unprecedented crisis on livelihood all over the world. Assistance worth lakhs of crore rupees was made available to small and micro industries so that they continue functioning and ensure livelihood to the stakeholders. Initiatives like One Nation One Ration Card, scheme for fair rent, affordable and easy loan through PM Svanidhi, infrastructure projects helped the labour class a great deal.
Talking about the advantages double engine government at the state, the Prime Minister lauded the state government for record MSP purchase. Madhya Pradesh, this year, purchased wheat from more than 17 lakh farmers and 25 thousand crore rupees were directly deposited in their account. The state established maximum number of wheat purchase centres this year. In ‘Double-Engine governments’, state governments supplement and improve the schemes of the central government and increase their power. Under the leadership of Shri Shivraj Singh Chouhan, Madhya Pradesh has shed the image of BIMARU state long ago, said the Prime Minister.
Talking about the rapid delivery in government schemes under the present regime, the Prime Minister pointed out the aberration in the earlier government systems. He said that they used to ask question about the poor and used to reply themselves without taking beneficiaries into the consideration. It was thought that that the poor people have no use for facilities like bank accounts, road, gas connection, toilet, piped water, loans. This false narrative kept the poor deprived for a very long time. The Prime Minister said like poor people, current leadership has also come up through difficult circumstances and understand the situation. In the recent years, real and meaningful efforts are being undertaken to strengthen and empower the poor. Today roads are reaching every village, new employment opportunities are emerging, access to markets have become easy for farmers and the poor is able to reach hospital in time in the event of illness.
On the National Handloom Day today, the Prime Minister recalled that in 1905, on 7th August, Swadeshi Movement was launched. He emphasized that a big campaign to empower the rural, poor and tribal sections is underway in the country and this campaign is to encourage and promote our handicraft, handloom, workmanship in textiles. This is a movement to get vocal for local, with this feeling National Handloom Day is celebrated, he said. Referring to Khadi, the Prime Minister said that Khadi that was forgotten has emerged as a vibrant brand today. “As we move forward in the journey of 100 years of independence, we have to strengthen the spirit for Independence in Khadi”, the Prime Minister said. He exhorted the people to buy some local handicraft product during the upcoming festivals.
While Concluding the Prime Minister cautioned against forgetting about Corona during festivals. He strongly emphasized the need for stopping the third wave of the pandemic and asked the people to follow all the measures of precaution. “ He have to take a pledge of healthy India and a prosperous India”, Shri Modi concluded.
The Prime Minister had recently interacted with PMGKAY beneficiaries in Gujarat and Uttar Pradesh also.