Cabinet
Cabinet approves continuation of Centrally Sponsored Scheme for Fast Track Special Courts for further 2 years
Continuation of 1023 Fast Track Special Court (FTSCs) including 389 exclusive POCSO Courts
Outlay of Rs. 1572.86 crore, Rs.971.70 crore as Central Share and Rs.601.16 crore as State share
Central Share is to be funded from Nirbhaya Fund
Fast Track Special Courts are dedicated courts for swift justice for victims of sexual offences and strengthen the deterrence framework for sexual offenders
04 AUG 2021 3:58PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of 1023 Fast Track Special Court (FTSCs) including 389 exclusive POCSO Courts as a Centrally Sponsored Scheme (CSS) from 01.04.2021 to 31.03.2023 with an outlay of Rs. 1572.86 crore (Rs.971.70 crore as Central Share and Rs.601.16 crore as State share). Central Share is to be funded from Nirbhaya Fund. The Scheme was launched on 02.10.2019.
The Government has always given paramount importance to the safety and security of women and children. Towards empowering the girl child, the Government has already launched several programmes like 'BetiBachaoBetiPadhao' etc. Incidents of rape of minor girls below the age of twelve years and women below the age of sixteen years have shaken the conscience of the entire nation. The occurrence of such incidents and prolonged trials of convicts had necessitated the creating of a dedicated court machinery which could expedite trial and provide immediate relief to the victims of sexual offences.
To bring more stringentprovisions and expeditious trial and disposal of such cases, the Central Government enacted "The Criminal Law (Amendment) Act, 2018" and made provision of stringent punishment including death penalty for perpetrators of rape. This led to the establishment of the Fast Track Special Courts (FTSCs).
Fast Track Special Courts are dedicated courts expected to ensure swift dispensation of justice. They have a better clearance rate as compared to the regular courts and hold speedy trials. Besides providing quick justice to the hapless victims, it strengthens the deterrence framework for sexual offenders.
Currently covering 28 States, it is proposed to be expanded to cover all 31 states which are eligible to join the Scheme. It is supporting the efforts of State/UT Governments for providing time bound justice to hapless victims of sexual offences in the country including the remote and far - flung areas. The expected outcomes of the scheme are as follows:
• Further the commitment of the Nation to champion the cause of safety and security of women and girl child.
• Reduce the number of pending cases of Rape & POCSO Act.
• Provide speedy access to justice to the victims of sexual crimes and act as a deterrent for sexual offenders.
• Fastracking of these cases will declog the judicial system of the burden of case pendency

মন্ত্রীমন্দল
ফাস্ত ত্রেক্ত স্পেসিএল কোর্তশিংগীদমক কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কীম মখা তানা চহি ২ চৎথনবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
এক্সক্লুসিব পি.ও.সি.এস.ও.কোর্ত য়াওনা ফাস্ত ত্রেক্ত স্পেসিএল কোর্ত (এফ.তি.এস.সি.এস.) ১০২৩ মখা চৎথবা
চাদিং তৌগদবা লুপা কোতি ১৫৭২.৮৬কী মনুংদা, কেন্দ্রগী শরুক লুপা কোতি ৯৭১.৭০ অমসুং রাজ্যগী শরুক লুপা কোতি ৬০১.১৬নি
কেন্দ্রগী শরুক অসি নির্ভায়া ফন্দনা কাইথবনি
ফাস্ত ত্রেক্ত স্পেসিএল কোর্ত অসি সেক্সুএল ওফেন্সকী ভিক্তিমদা য়াম্না অথুবা মতমদা ৱায়েল পীনবনি অমসুং সেক্সুএল ওফেন্দরশিংদা অকিবা লৈহন্দনা থৌনা লৈনবনি
04 AUG 2021 3:58PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাঙবল লৌবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌবা স্কীম (সি.এস.এস.) অমা ওইনা এক্সক্লুসিব পি.ও.সি.এস.ও.কোর্ত য়াওনা ফাস্ত ত্রেক্ত স্পেসিএল কোর্ত (এফ.তি.এস.সি.এস.) ১০২৩ চাদিং ওইনা লুপা কোতি ১৫৭২.৮৬ (কেন্দ্রগী শরুক লুপা কোতি ৯৭১.৭০ অমসুং রাজ্যগী শরুক লুপা কোতি ৬০১.১৬ ওইবা) তৌগদবা ০১.০৪.২০২১দগী ৩১.০৩.২০২৩ ফাওবা অয়াবা পীখ্রে। কেন্দ্রগী শরুক অসি নির্ভায়া ফন্দদগী কাইথোক্কনি। স্কীম অসি ০২.১০.২০১৯দগী হৌদোকখিবনি।
সরকার অসিনা মতম লৈবা খিবিক্তা নুপী অমসুং অঙাংশিংগীদমক তেক্ত কাইদনবা অমসুং শোইহন্দনা মরুওইবা পীদুনা লাক্লি। অঙাং নুপীমচাশিংদা শক্তি পীনবা, সরকার অসিনা হান্ননা থৌরম কয়া অমা মদুদি ‘বেতিবচাওবেতিপরহাও’ অসিনচিংবা হৌদোকখ্রে। চহি তরানিথোইগী মখা অপিকপা নুপীমচা অমসুং চহি তরাতরুক্কী মখা নুপীশিংদা ইজৎ মাংহনবগী থৌদোকশিং অসিনা লৈবাক পুম্বগী ৱাখলদা অৱাবা পীরি। অসিগুম্বা থৌদোকশিং অমসুং কনভিক্তশিংগী মতম কুইনা ত্রাইয়েল চৎথরিবা অসিদা কৎথোক্লবা কোর্ত মোচিনরী অমা শেমগৎতুনা অথুবা মতমদা সেক্সুএল ওফেন্সকী ভিক্তিমদা য়াম্না ৱায়েল পীনবনি।
অসিগুলম্বা কেস অসিগী ত্রাইয়েল অমসুং দিসপোজেল পীনবা অহেনবা প্রোবিজন পুরক্নবা কেন্দ্রগী সরকারনা “ দ ক্রিমিনেল লো (এমেন্দমেন্দ) এক্ত, ২০১৮’ লিংখৎখি অমসুং রেপ কেসতা অৱাবা তারিবা অসিগী চৈরাক ওইনা শিবগী দন্দি য়াওনা পীনবা প্রোবিজন থম্লি। হায়রিবা অসিনা ফাস্ত ত্রেক্ত স্পেসিএল কোর্ত (এফ.তি.এস.সি.এস.) অমা লিংখৎপগী মথৌ তারি।
ফাস্ত ত্রেক্ত স্পেসিএল কোর্ত অসি ৱায়েলশিং অথুবা মতমদা পীনবা কৎথোক্লবা কোর্ত অমা ওইনা লৈরি। মখোয় অসিদা মহৌশাগী ওইবা কোর্তকা য়েংনবদা হেন্না ফবা রেত অমা লৈরি। মদুগী মথক্তা মরাইবক থীরবা ভিক্তিমশিংদা য়াম্না থুনা ৱায়েল পীরি।
হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য ২৮ কোনশিনখ্রে, হায়রিবা অসিনা স্কীম অসিদা য়াওশিনবা য়াবশিং প্রপোজ তৌদুনা রাজ্য ৩১দা য়ৌনবা হোৎনরি। হায়রিবা অসিনা লৈবাক অসিগী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা মরাইবক থীরবা সেক্সুএল ওফেন্সকী ভিক্তিমদা ৱায়েল পীনবা সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংলি। স্কীম অসিগী ওইবা য়াবা মখাদা পীরি:
• নুপী অমসুং অঙাং নুপীমচাগী শোই ঙামদনবা লৈবাক্না মখা তানা ৱা ঙাকপা
• রেপ অমসুং পি.ও.সি.এস.ও.ওক্ত কেস নমশিন্দুনা লৈরিবা অসিগী মশীং হন্থহনবা
• সেক্সুএল ক্রাইমগী ভিক্তিমগী ৱায়েল থুনা পাংথোকহনবা অমসুং সেক্সুএল ওফেন্দরগী এক্ত থুনা লৌখৎপা
• কেস অসিগী ফাস্তত্রেক্কিং দেলোগ তৌদুনা জুদিসিএলগী সিস্তেম লৈহন্দবা