প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী অহানবা কুমওন পালন তৌবদা এজুকেসন কম্ম্যুনিতীদা ৱা ঙাংখ্রে
থৌরম অসি পালন তৌবা ওইনা মরু ওইবা থৌরাং কয়া হৌদোকখ্রে
এন.ই.পি. অসি লৈবাক অসি খুমাং চাউশিনবগী ‘মহায়াগ্যা’দা মপুং ওইবা ফেক্তর অমনি: পি.এম.
অনৌবা এজুকেসন পোলিসীনা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা লৈবাক অসিনা মখোয়গীদমক অমসুং মখোয়গী অনীংবশিংগীদমক লেপ্লি হায়না থাজবা পীখ্রে: পি.এম.
পুম্নমক য়াওহনবা অমসুং প্রেসর লৈতবা অসিনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসীগী মপুং ওইবা মওং-মতৌনি: পি.এম.
রাজ্য ৮গী ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ ১৪না ভারতকী লোল ৫দা এজুকেসন পীবা হৌরে: পি.এম.
ইমা লোলবু মীদিয়ম ওফ ইনস্ত্রক্সন ওইহনবনা লায়রবা, খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেল বেকগ্রাউন্দগী মহৈরোইশিংদা মশানা মশাবু থাজবা পোকহল্লগনি: পি.এম.
29 JUL 2021 6:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগী লমদা লৈরিবা পোলিসী মেকরশিং, মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিংদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী মখাদা অওনবা পুরকপা চহি অমা মপুং ফাবগী পালন তৌবা ওইনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না এজুকেসন সেক্তরদা থৌরাং কয়াসু হৌদোকখ্রে।
অনৌবা এজুকেসন পোলিসীনা চহি অমা মপুং ফারকপদা ইরৈবাকচাশিং অমসুং মহৈরোইশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ওজাশিং, প্রোফেসরশিং, পোলিসী মেকরশিংনা কন্না হোৎন্দুনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসি কোবিদ-১৯গী ৱারবা মতম অসিগী মনুংদা মঙফাওনবা ঙমহনবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ‘অজাদি কা অমৃত মহোৎসব’কী চহি অসিগী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা মরু ওইবা মতম অসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়গী তুংলমচৎনা খুমাং চাউশিনবা অমসুং চাউখৎপা হায়বা অসি ঙসি ঐখোয়গী নহারোলশিংদা ঐখোয়না পীরিবা এজুকেসনগী থাক অমসুং পুরিবা মাইকৈ অসিগী মখা পোল্লি। “মসি লৈবাক অসি খুমাং চাউশিনবগী ‘মহায়াগ্যা’দা মপুং ওইবা ফেক্তর অমনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী লাইচৎ অসিনা পুরকপা অহোংবশিং অমদি ওনলাইন এজুকেসন অসিনা করম্না মহৈরোইশিংদা নোর্মেল ওইরকপা হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে। দিক্ষা পোর্তেলদা করোর চামা ২৩ হেলকপা অসিনা দিক্ষা অমসুং স্বায়মগুম্বা পোর্তেল শিজিন্নৈ হায়বগী শাখি ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা অপীকপা শহরশিংদগী লাকপা নহারোলশিংনা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌরকপগী মতাংদা পনখ্রে। মহাক্না অসিগুম্বা শহরশিংগী নহারোলশিংনা তোকিও ওলিম্পিক্সতা ফিদম্নীংঙাই ওইবা পর্ফোর্মেন্স উৎখিবা অদু খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না রোবোতিক্স, এ.আই., স্তার্ত-অপশিং অসিগুম্বা লমশিংদা নহারোলশিংনা হোৎনখিবা অমসুং ইন্দস্ত্রী ৪.০দা মখোয়না লুচিংলিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায় করিগুম্বা নহারোলশিংনা মখোয়গী মঙলানগা চুনবা ফীভম অমা ফংলবদি মখোয়না খুমাং চাউশিনবদা পনখৈ লৈরোই। মহাক্না ঙসিগী নহারোলশিংনা মখোয়গী অনীংবা-অপাম্বগী মতুং ইন্না মখোয়গী ওইবা সিস্তেমশিং অমসুং মখোয়গী ওইবা মালেম শেমগৎচবা পাম্মি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মখোয়দা এক্সপোজর মথৌ তাই অমসুং য়োৎলিং অমসুং অথিংবশিং অসিদগী নীংতম্বা মথৌ তাই। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা লৈবাক অসিনা মখোয়গীদমক অমদি মখোয়গী অনীংবশিংগীদমক মপুং ফানা শৌগৎলি হায়না থাজবা পীখ্রে। ঙসি হৌদোকখিবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স প্রোগ্রাম অসিনা মহৈরোইবু ফ্যুচর ওরিয়েন্তেদ ওইহনগনি অমদি এ.আই.-দ্রিবন ইকনোমীগী লম্বী য়াৎলগনি। মসিগা মান্নবা মওংদা, নেস্নেল দিজিতেল এজুকেসন আর্কিতেকচর, (এন.দি.ই.এ.আর.) অমসুং নেস্নেল এজুকেসন তেক্নোলোজী ফোরম (এন.ই.তি.এফ.)না লৈবাক পুম্বদা দিজিতেল অমসুং তেক্নোলোজিকেল ফ্রেমরক অমা পীবদা চাউনা কান্নরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসীদা পুম্নমক য়াওহনবা অমসুং প্রেসর লৈহনদবা য়াওই হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায় পোলিসী লেবেলদা পুম্নমক য়াওহনবা য়াহল্লি অমসুং পুম্নমক য়াওহনবা হায়বা অসি মহৈরোইশিংদা ফংহল্লিবা ওপ্সনশিং অসিদসু উবা ফংই। মল্তিপল এন্ত্রী অমসুং এগজিৎ অসিগুম্বা ওপ্সনশিং অসিনা মহৈরোইশিংবু ক্লাস অমদা অমসুং কোর্স অমদা পন্দুনা লৈরম্বা অদুদগী মনীংতমহল্লনি। মসিগা মান্নবা মওংদা মোদর্ন তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা একাদেমিক বেঙ্ক ওফ ক্রেদিৎ সিস্তেম অসিনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি। মসিনা মহৈরোইশিংদা স্ত্রীম অমসুং সবজেক্ত খনবদা থজবা পোকহল্লগনি। ‘স্ত্রকচর্দ এসেসমেন্ত ফোর এনলাইজিং লর্নিং লেবেলস’ এস.এ.এফ.এ.এল.না এগজামিনেসনগী অকীবা অদু লৌথোকখ্রগনি। প্রধান মন্ত্রী অনৌবা প্রোগ্রামশিং অসিনা ভারতকী লাইবক্তা অহোংবা পুরকপা ঙম্বগী মতিক ময়াই চেল্লি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখ্রে।
মহাত্মা গান্ধীবু পল্লদুনা প্রধানমন্ত্রীনা লমদম অসিগী লোলশিংবু মীদিয়ম ওফ ইনস্ত্রকচসন ওইহনবগী মরু ওইবা অদু ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য ৮দা ইঞ্জিনীয়িং কোলেজ ১৪না ভারতকী লোল ৫দা – হিন্দী, তামিল, তেলেগু, মরাথী অমসুং বাংলাদা ইঞ্জিনীয়রিং তম্বীবা হৌরে হায়না ফোঙদোকখ্রে। ইঞ্জিনীয়রিং কোর্স অসি ভারতকী লোল ১১দা হন্দোক্নবগীদমক তুল অমসু দিবেলপ তৌখ্রে। ইমা লোলবু মীদিয়ম ওফ ইনস্ত্রক্সন ওইহনবনা লায়রবা, খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেল বেকগ্রাউন্দগী মহৈরোইশিংদা মশানা মশাবু থাজবা পোকহল্লগনি। ইলিমেন্তরী এজুকেসনদসু ইমা লোল অসি থৌগৎলি অমসুং ঙসি হৌদোকখিবা বিদ্যা প্রভেশ প্রোগ্রাম অসিনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি। মহাক্না হায় অহানবা ওইনা ভারতকী সাইন লেংগ্বেজ অসি লোলগী হীরম অমা হায়বদি সবজেক্ত অমগী থাক অদু পীখ্রে। মহৈরোইশিংনা মসি লোল অমা ওইনা পাবা ঙম্লগনি। মখোয়গী এজুকেসনগীদমক সাইন লেংগ্বেজ মথৌ তাবআ মহৈরোই লাখ ৩ হেন্না লৈ। মসিনা ভারতকী সাইন লেংগ্বেজতা অচৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি, ঐখোয়গী হকচাংগী ফীভমদা মীমান্নদ্রবা মরুপশিংদা মতেং য়াম্না ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
ওজাশিংগী মরু ওইবা থৌদাংপু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ইমপ্লিমেন্তেসন অসিগী ফোর্ম্যুলেসন স্তেজতগী হৌরগা ওজাশিংনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিদা চাউনা শরুক য়াখি। নিশথা ২.০ ঙসি হৌদোকপা অসিনা ওজাশিংদা মখোয়গী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না ত্রেনিং পীরগনি অমসুং মসিদা মখোয়না দিপার্তমেন্তদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকপসু য়ারগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়র এজুকেসনদা মহৈরোইশিংদা মল্তিপল এন্ত্রী অমসুং এগজিৎ য়াহন্নবা; ইঞ্জিনীয়রিং প্রোগ্রামশিংগী ফার্স্ত ইয়রদা রিজনেল লোলশিং লৈহন্নবা অমসুং হায়র এজুকেসনগী ইন্তর্নেসনেলাইজেসনগী গাইদলাইনশিং পীনবা একাদেমিক বেঙ্ক ওফ ক্রেদিৎ হৌদোকখ্রে। হৌদোক্কদবা থৌরাংশিংদা বিদ্যা প্রভেশ, গ্রেদ ১ মহৈরোইশিংগী স্কুল প্রিপরেসন মোদ্যুলদা য়ুম্ফম ওইবা থা অহুমগী প্লে; সেকেন্দরী লেবেলদা ভারতকী সাইন লেংগ্বেজ অসি সবজেক্ত অমা ওইনা তম্বা; নিশথা ২.০, এন.সি.ই.আর.তি.না দিজাইন তৌবা ওজা ত্রেনিং পীনবা ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম অমা; এস.এ.এফ.এ.এল. (স্ত্রকচর্দ এসেসমেন্তফোর এনলাইজিং লর্নিং লেবেলস), সি.বি.এস.ই. স্কুলশিংগী গ্রেদ ৩, ৫, অমসুং ৮কী কম্পিতেন্সী বেজ এসেসমেন্ত ফ্রেমৱর্ক অমা; অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী দেদিকেতেদ ৱেবসাইত অমা য়াওখি। থৌরম অসিদা নেস্নেল দিজিতেল এজুকেসন আর্কিতেকচর, (এন.দি.ই.এ.আর.) অমসুং নেস্নেল এজুকেসন তেক্নোলোজী ফোরম (এন.ই.তি.এফ.) হৌদোকপসু উবা ফংখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the education community to mark the first anniversary of National Education Policy 2020
Launches multiple key initiatives to mark the occasion
NEP is a big factor in the ‘mahayagya’ of national development: PM
New Education Policy, assures our youth that the country is fully with them and their aspirations: PM
Openness and absence of pressure,key features in the New Education Policy: PM
14 engineering colleges of 8 states are starting to impart education in 5 Indian languages: PM
Mother tongue as the medium of instruction will instil confidence in the students from poor, rural and tribal background: PM
29 JUL 2021 6:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed policy makers in the domain of education and skill development, students and teachers, across the country via video conferencing, to mark the completion of one year of reforms under the National Education Policy 2020. He also launched multiple initiatives in the education sector.
Congratulating the countrymen and students for New Education Policy completing one year, the Prime Minister lauded the hard work of teachers, professors, policymakers in realizing the New education policy on the ground, even during the difficult time of Covid-19. Noting the significance of the year ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’, the Prime Minister said that the new Education Policy will play a major role in this important period. The Prime Minister said our future progress and growth is dependent on the level of education and direction given to our youth today. “I believe that is one of the bigger factors in ‘mahayagya’ of national development”, said the Prime Minister
The Prime Minister noted the changes brought by the pandemic and how normal online education became for the students. More than 23 hundred crore hits on Diksha portal bear testimony to the utility of portals like Diksha and Swayam.
The Prime Minister noted the strides made by the youth from small towns. He cited great performance at the Tokyo Olympics by the youth from such towns. He lauded the efforts of the youth in the fields of robotics, AI, start-ups and their leadership in industry 4.0. He said if the younger generation gets the environment suitable for their dreams, there is no limit to their growth. He stressed that today’s youth wants to decide their systems and their world on their own terms. They need exposure and freedom from the shackles and restrictions. New Education Policy, assures our youth that the country is fully with them and their aspirations. Artificial Intelligence programme which was launched today will make the student future oriented and will pave the way for AI-driven economy. Similarly, National Digital Education Architecture, (NDEAR) and National Education Technology Forum (NETF) will go a long way in providing a digital and technological framework to the entire country, the Prime Minister said.
The Prime Minister highlighted the openness and absence of pressure in the New Education Policy. He said that there is an openness at policy level and openness is also visible in the options available to the students. Options like multiple entry and exit will free students from the restrictions of staying in one class and one course. Similarly, modern technology based Academic Bank of Credit system will bring revolutionary change. This will give confidence to the student in choosing stream and subjects. 'Structured Assessment for Analyzing Learning levels', SAFAL will take away the fear of examination. The Prime Minister reiterated that these new programmes have the capability to change India’s destiny.
Quoting Mahatma Gandhi, the Prime Minister emphasized the importance of local languages as medium of instructions. The Prime Minister informed that14 engineering colleges of 8 states are starting to impart education in 5 Indian languages Hindi, Tamil, Telugu. Marathi and Bangla. A tool has been developed for translating engineering course in 11 languages. This emphasis on mother tongue as the medium of instruction will instil confidence in the students from poor, rural and tribal background. Even in the elementary education mother tongue is being promoted and Vidya Praveshprogamme, launched today, will play a big role in that. He also informed that Indian sign language, for the first time, has been accorded the status of language subject. Students will be able to study it as language also. There are more than 3 lakh student who need sign language for their education. This will give a boost to Indian sign language and will help the divyang people, said the Prime Minister
Underlining the critical role of teachers, the Prime Minister informed that from the formulation stage to implementation, teachers are active part of New Education Policy. NISHTHA 2.0, launched today will provide training to teachers as per their needs and they will be able to give their suggestions to the department.
Prime Minister launched the Academic Bank of Credit that will provide multiple entry and exit options for students in Higher education; 1st Year Engineering Programmes in Regional Languages and Guidelines for Internationalization of Higher Education. The initiatives to be launched also included Vidya Pravesh, a three month play based school preparation module for Grade 1 students; Indian Sign Language as a Subject at secondary level; NISHTHA 2.0, an integrated programme of teacher training designed by NCERT; SAFAL (Structured Assessment For Analyzing Learning Levels), a competency based assessment framework for Grades 3, 5 and 8 in CBSE schools; and a website dedicated to Artificial Intelligence. The event also witnessed the launch of National Digital Education Architecture (NDEAR) and National Education Technology Forum (NETF).