ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଷାଢ଼ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା-ଧମ୍ମ ଚକ୍ର ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
24 JUL 2021 8:52AM by PIB Bhubaneswar
ନମୋ ବୁଦ୍ଧାୟା!
ନମୋ ଗୁରୁଭ୍ୟୋ!
ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଅନ୍ୟ ଅତିଥିବୃନ୍ଦ, ଦେବୀ ଓ ସଜ୍ଜନ!
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧମ୍ମ ଚକ୍ର ଦିବସ ଓ ଆଷାଢ଼ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଅବସରରେ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଜି ଆମେ ଗୁରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରୁଛେ, ଏବଂ ଆଜିର ଦିନରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ମହାଜ୍ଞାନ ପ୍ରାପ୍ତି କରିବା ପରେ ନିଜର ପ୍ରଥମ ଜ୍ଞାନ ସଂସାରକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଆମ ଦେଶରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଯେଉଁଠି ଜ୍ଞାନ ଅଛି ସେଇଠି ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଛି । ଏବଂ ପ୍ରଚାରକ ଯେବେ ନିଜେ ବୁଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ହୋଇଥାଏ ଯେ ଏହି ଦର୍ଶନ ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ସହ ସମାନାର୍ଥକ ପାଲଟିଯାଏ । ତ୍ୟାଗ ଓ ସହନଶୀଳତାର ନିଅାଁରେ ଜଳି ବୁଦ୍ଧ ଯେବେ କୁହନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କ ମୁହଁରୁ କେବଳ ଶବ୍ଦ ବାହାରି ନ ଥାଏ, ବରଂ ଧମ୍ମ ଚକ୍ରର ପ୍ରାରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ସେତେବେଳେ ସେ ନିଜର କେବଳ ୫ ଶିଷ୍ୟଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ପୂରା ବିଶ୍ୱ ତାଙ୍କ ଦର୍ଶନର ଅନୁଗାମୀ, ବୁଦ୍ଧରେ ଆସ୍ଥା ରଖୁଥିବା ଲୋକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାରନାଥରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ପୂରା ଜୀବନର, ପୂରା ଜ୍ଞାନର ସୂତ୍ର ଆମକୁ ବତାଇଛନ୍ତି । ସେ ଦୁଃଖ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମକୁ କହିଥିଲେ, ଦୁଃଖର କାରଣ କ’ଣ ତାହା ବୁଝାଇଥିଲେ, ଦୁଃଖଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କିଭଳି ବିଜୟ ମିଳିବ, ତାହା ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ବିଜୟ କିଭଳି ମିଳିବ, ତାହାର ରାସ୍ତା ବତାଇଥିଲେ ବୁଦ୍ଧ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଆମକୁ ଜୀବନ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟାଙ୍ଗ ସୂତ୍ର, ଆଠ ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ‘ସମ୍ମାଦିଠି’ (ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିବା), ‘ସମ୍ମାସଂକପ୍ପା’ (ଠିକ ପ୍ରତିକାର), ‘ସମ୍ମାବଚା’ (ସୁବଚନ), ‘ସମ୍ମାକାମାନ୍ତ’ (ଉଚିତ ବ୍ୟବହାର), ସମ୍ମା ଆଜିଭା’ (ଉଚିତ ଜୀବିକା), ‘ସମ୍ମା ବାୟାମ’ (ଠିକ ଉଦ୍ୟମ), ‘ସମ୍ମା ସତୀ’ (ଉତ୍ତମ ମନ), ଏବଂ ‘ସମ୍ମା ସମାଧି’ (ଉଚିତ ଏକାଗ୍ରତା ସମାହିତ ଅଥବା ସଂଯୋଜନ ) । ମନ, ବାଣୀ ଓ ସଂକଳ୍ପରେ ଆମେ କର୍ମ ଓ ପ୍ରୟାସରେ ଯଦି ସନ୍ତୁଳନ ରଖିବା, ତେବେ ଆମେ ଦୁଃଖରୁ ବାହାରି ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସୁଖକୁ ହାସଲ କରିପାରିବା । ଏହି ସନ୍ତୁଳନକୁ ଆମକୁ ସୁସମୟରେ ଜନ କଲ୍ୟାଣର ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ, ଏବଂ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଧରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ!
ଆଜି କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ପୁଣି ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ମାର୍ଗରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଆମେ କେମିତି ସବୁଠୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିର ସାମ୍ନା କରିପାରିବା, ତାହା ଭାରତ କରିଦେଖାଇଛି । ଆଜି ସମସ୍ତ ଦେଶ ଏକତ୍ର ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀକୁ ପାଥେୟ କରି ପରସ୍ପରର ଶକ୍ତି ବନୁଛନ୍ତି । ଏହିଭଳି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ମହାସଂଘର ‘ପ୍ରାର୍ଥନା ସହ ଯତ୍ନ’ ବେଶ୍ ପ୍ରଶଂସାଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଧମ୍ମପଦ କୁହେ-
ନ ହି ୱେରେନ୍ ୱେରାନି,
ସମ୍ମନ୍ତିଧ କୁଦାଚନମ୍ ।
ଅୱେରେନ ଚ ସମ୍ମାନ୍ତି,
ଏସ ଧମ୍ମୋ ସନନ୍ତତୋ । ।
ଅର୍ଥାତ, ଶତ୍ରୁତା ଦ୍ୱାରା ଶତ୍ରୁତା ଶାନ୍ତ ପଡ଼ି ନ ଥାଏ । ବରଂ ପ୍ରେମ ଓ ବିଶାଳ ହୃଦୟ ଦ୍ୱାରା ଶତ୍ରୁତାର ଅନ୍ତ ଘଟିଥାଏ । ଦୁଃଖ ସମୟରେ, ବିଶ୍ୱ ଏହି ପ୍ରେମ ଓ ସଦଭାବର ଶକ୍ତିକୁ ଭଲ ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିଛି । ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ଏହି ଜ୍ଞାନ, ମାନବତାର ଏହି ଅନୁଭୂତି ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଚାଲିଲେ, ସଫଳତା ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଛୁଇଁପାରିବ ।
ଏହି ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଉଥରେ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି! ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ମାନବତାର ସେବା କରନ୍ତୁ!
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଦ୍ରଷ୍ଟବ୍ୟ: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଏକ ମୋଟାମୋଟି ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Message at Ashadha Purnima-Dhamma Chakra Day programme
24 JUL 2021 8:52AM by PIB Delhi
NamoBuddhaya!
NamoGurubhyo!
Hon’ble President, other guests, ladies and gentlemen!
Wishing you all a very Happy Dhamma Chakra Day and Ashadha Purnima! Today we also celebrate GuruPurnima. On this day, Lord Buddha gave his first sermon to the world after attaining enlightenment. It is said in our country that where there is knowledge there is perfection. And when the preacher is the Buddha himself, it is natural that this philosophy becomes synonymous with the welfare of the world. When Buddha, who is forged by renunciation and forbearance, speaks, then these are not mere words, but the entire cycle of Dhamma begins. He gave the sermon to only five disciples then, but today there are followers of that philosophy all over the world, people who believe in Buddha.
Friends,
Lord Buddha gave us the formula of whole life and complete knowledge in Sarnath. He explained the cause of suffering and how it can be conquered. Lord Buddha gave us the noble eightfold sutras (path) or eight mantras for life. These are ‘SammaDitthi’ (right understanding), ‘SammaSankappa’ (right resolve), ‘SammaVacha’ (right speech), ‘SammaKammanta” (right conduct), ‘Samma Ajiva’ (right livelihood), ‘SammaVayama’ (right effort), ‘Samma Sati’ (right mindfulness), and ‘Samma Samadhi’ (right meditative absorption or union).If there is harmony between our mind, speech and resolve and between our action and effort then we can come out of pain and attain happiness. This inspires us to work for general welfare during good times and gives us strength to face difficult times.
Friends,
Lord Buddha is all the more relevant in today’s times of Corona pandemic. India has shown how we can face even the most difficult challenges by following the path of the Buddha. Today all the countries are moving in solidarity and becoming each other’s strength by following the teachings of the Buddha. In this direction, the ‘Care with Prayer’ initiative of the International Buddhist Confederation is very commendable.
Friends,
The Dhammapada says:
न ही वेरेन वेरानि,
सम्मन्तीध कुदाचनम्।
अवेरेन च सम्मन्ति,
एस धम्मो सनन्ततो॥
That is, enmity does not quell enmity. Rather, enmity is calmed with love and by a big heart. In times of tragedy, the world has experienced this power of love and harmony. As this knowledge of Buddha, this experience of humanity gets enriched, the world will touch new heights of success and prosperity.
With this wish, many congratulations to all of you once again! Stay healthy and keep serving humanity!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.