Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Message at Ashadha Purnima-Dhamma Chakra Day programme
24 JUL 2021 8:52AM by PIB Delhi
NamoBuddhaya!
NamoGurubhyo!
Hon’ble President, other guests, ladies and gentlemen!
Wishing you all a very Happy Dhamma Chakra Day and Ashadha Purnima! Today we also celebrate GuruPurnima. On this day, Lord Buddha gave his first sermon to the world after attaining enlightenment. It is said in our country that where there is knowledge there is perfection. And when the preacher is the Buddha himself, it is natural that this philosophy becomes synonymous with the welfare of the world. When Buddha, who is forged by renunciation and forbearance, speaks, then these are not mere words, but the entire cycle of Dhamma begins. He gave the sermon to only five disciples then, but today there are followers of that philosophy all over the world, people who believe in Buddha.
Friends,
Lord Buddha gave us the formula of whole life and complete knowledge in Sarnath. He explained the cause of suffering and how it can be conquered. Lord Buddha gave us the noble eightfold sutras (path) or eight mantras for life. These are ‘SammaDitthi’ (right understanding), ‘SammaSankappa’ (right resolve), ‘SammaVacha’ (right speech), ‘SammaKammanta” (right conduct), ‘Samma Ajiva’ (right livelihood), ‘SammaVayama’ (right effort), ‘Samma Sati’ (right mindfulness), and ‘Samma Samadhi’ (right meditative absorption or union).If there is harmony between our mind, speech and resolve and between our action and effort then we can come out of pain and attain happiness. This inspires us to work for general welfare during good times and gives us strength to face difficult times.
Friends,
Lord Buddha is all the more relevant in today’s times of Corona pandemic. India has shown how we can face even the most difficult challenges by following the path of the Buddha. Today all the countries are moving in solidarity and becoming each other’s strength by following the teachings of the Buddha. In this direction, the ‘Care with Prayer’ initiative of the International Buddhist Confederation is very commendable.
Friends,
The Dhammapada says:
न ही वेरेन वेरानि,
सम्मन्तीध कुदाचनम्।
अवेरेन च सम्मन्ति,
एस धम्मो सनन्ततो॥
That is, enmity does not quell enmity. Rather, enmity is calmed with love and by a big heart. In times of tragedy, the world has experienced this power of love and harmony. As this knowledge of Buddha, this experience of humanity gets enriched, the world will touch new heights of success and prosperity.
With this wish, many congratulations to all of you once again! Stay healthy and keep serving humanity!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আশাদ পুর্নিমা - ধম্ম চক্র নুমিৎকী থৌরমদা পীখিবা পাউজেলগী ৱারোল
24 JUL 2021 8:52AM by PIB Imphal
নমো বুদ্ধায়!
নমো গুরুভ্যো!
ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতি,
অতৈ মীথুংলেনশিং,
তিনবীরিবা পুম্নমক!
ময়াম পুম্নমক্তা ধম্মচক্র প্রৱর্তন দিৱস অমসুং আশাদ পুর্নিমানা লাকপদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসি ঐখোয়না গুরু-পুর্নিমাসু পালন তৌরি অমদি নুমিৎ অসিদা ভগৱান বুদ্ধনা বুদ্ধত্ব ফংলবা মতুংদা মালেমদা মহাক্কী অহানবা ঞ্জান অদু পীখি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা ঞ্জান লৈবা মফমদা পুর্নতা লৈ হায়না হায়নবা লৈ। অমসুং ধর্ম্ম শন্দোক্লিবা অদু বুদ্ধ মশামক ওইবা মতমদা মসিগী ৱাখল্লোন অসি মালেমগী য়াইফনবা ওইরকপা অসি মহৌশানি। কত্থোকপা অমসুং লাইনীংনা লুপ্লবা বুদ্ধনা ৱা ঙাংথোরকপা মতমদা শুপ্নগী ৱাহৈ খক্তা নত্তনা ধম্মচক্রবু হৌদোকখি। মরম অসিনা মতম অদুদা মহাক্না শুপ্নগী তুংইনবা মঙাদা তাকপী-তম্বীরম্মি অদুবু ঙসিদি মালেম পুম্বদা ৱাহৈশিং অদুবু তুংইন্নবা মীওই কয়া লৈরে, মদু বুদ্ধদা থাজবা থম্বা মীওইশিংনি।
মরুপশিং,
সারনাথতা ভগৱান বুদ্ধনা ঐখোয়দা পুন্সি চুপ্পগী, মপুং ফাবা ঞ্জানগী নিয়ম তাকপীখি। মহাক্না অৱাবগী মরমদা অমসুং মসি করম্না কোকহনবা ঙমগনি হায়বা তাকপীখি। ভগৱান বুদ্ধনা ঐখোয়দা অচুম্বা সুত্রা (লম্বেল) নিপান নত্ত্রগা পুন্সিগী লাইৱা নিপান পীবীরমখি। মখোয় অদুদি সম্মাদিৎথী, সম্মা-সঙ্কপ্পা, সম্মাৱাচা, সম্মা-কম্মন্তা, সম্মা –আজীৱা, সম্মা ৱায়ামা, সম্মাসতি অমসুং সম্মা-সমাধি অসিনি। ঐখোয়গী ৱাখল, ৱাঙাং অমসুং ফীরেপকী অমদি ঐখোয়গী খোঙথাং অমসুং হোৎনরিবা অসিগী মরক্তা করিগুম্বা শান্তি লৈরবদি ঐখোয়বু অৱাবদগী লাপ্না লৈহল্লি অমসুং নুংঙাইবা মাইকৈদা পুশিল্লি। মসিনা ঐখোয়বু নুংঙাইবা মতমদা মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌনবগী ইনোৎ পীখি অমসুং অৱাবা মতমদা ঐখোয়দা থৌনা পীখি।
মরুপশিং,
ঙসি কোরোনাগী লাইচৎ অসিদা ভগৱান বুদ্ধ অসি ঐখোয়গীদমক হেন্না মরু ওইরক্লি। বুদ্ধনা তাকপীরম্বা লম্বেলদা চৎতুনা অচৌ-অচৌবা শিংনবা করম্না মায়োক্নবগে হায়বা অদু ভারতনা পাঙথোক্তুনা উৎখ্রে। বুদ্ধগী অচুম্বা ৱাখল্লোশিং অদুগা লোইননা ঙসি মালেমগী লৈবাকশিংনা অমনা অমগী মতেং পাংনদুনা, অমনা অমগী থৌনা ওইরি। হীরম অসিদা ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদরেসন্না লৌখৎলিবা ‘কিয়র ৱিথ প্রেয়র’গী থৌরাং অসি য়াম্না থাগৎনীংঙাই ওই।
মরুপশিং
ধম্মপরানা অসুম্না হায়বীরম্মি:
ন হী ৱেরেন ৱেরানি,
সম্মন্তীধ কুদাচনম।
অৱেরেন চ সম্মন্তি,
এস ধম্মো সনন্ততো।।
হায়বদি, য়েক্নবনা য়েংক্নবগী পোলোই ওইরোই। মদুগী মহুৎ য়েক্নবা অসি নুংশিবা অমদি পুকচেল চাউবনা মাইথিবা পীবা ঙমগনি। অৱাবা তারবা মতমদা মালেম্না মহাক্না তাকপীরম্বশিংগী শক্তি অদু ফাউখি। বুদ্ধগী লৌশিং, মীওইবা খুন্নাইদা মসিনা পীখিবা এক্সপরিয়েন্স অসি খংলবা মতমদা মালেম্না মাই পাকপা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা পান্দোম লোম্বা ঙমহনগনি।
য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা ময়াম পুম্বদা অমুক হন্না ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি! হকচাং ফনা লৈসি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী থৌগল তৌখিসি!
থাগৎচরি!