Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry organizes interactive session for Officers and field reporters of Press Information Bureau, BOC, Doordarshan and All India Radio on COVID Communication
Need to reinforce public interest messages and highlight positive stories stressed
23 JUL 2021 5:39PM by PIB Delhi
Union Ministry of Health and Family Welfare in partnership with UNICEF, today, hosted an orientation cum interaction session for officers and field reporters from PIB, BOC, DD and AIR on the need to create awareness on the importance of COVID Appropriate Behaviour (CAB) and sustained effort required to bust myths about COVID vaccines & vaccination particularly among communities residing in far flung and difficult to reach areas in the country.
The session was addressed by Shri Lav Agarwal, Joint Secretary, MUnion Health Ministry. It was attended by around 150 officers and field reporters from DD News, All India Radio, BOC, Press Information Bureau and media organisations of the Central Government.
Shri Lav Agarwal in his key address appreciated the endeavor of officers and field reporters from these media units in supporting the world’s largest vaccination by broadcasting inspiring stories of community participation and educating the general public about the need to follow Covid Appropriate Behaviour. These efforts have augmented the collective fight against COVID-19.
He emphasised that COVID is a long drawn battle and there is no scope of complacency. He underscored that all those who engage with media and media persons are major influencers of the society as they can encourage people to vaccinate through positive reporting. He acknowledged that media plays a constructive role in overcoming vaccine hesitancy by busting myths and fake news that is shared on ubiquitous social media platforms.
Through a detailed and comprehensive presentation, he gave a snapshot of COVID situation in the country. He said that focus on Containment & Clinical Management aided in higher recovery & lower Active caseload. He highlighted 9 states that still have more than 10,000 active cases. During his address, he underlined the need to remind citizens through evidence based reporting that it is critical to strictly follow COVID Appropriate Behaviour as the second wave is still not over and that virus can strike back as soon as society ignores adherence of COVID safe behaviour.
He also emphasized on the issue of mental health during COVID and requested media persons to address it through their messaging by engaging with subject experts from State and at National level. He urged to highlight community-led positive initiatives and role models so that positive messages linked to vaccines and vaccination can reach a larger population and contribute to addressing issues of vaccine hesitancy.
Shri Lav Agarwal also presented an overview on the priority COVID messaging oriented towards engaging and educating the public at large. He encouraged participants to produce innovative programs by engaging technical experts and the community. He urged officers and field reporters to create a Jan Andolan (Public Movement) by featuring community role- models.
Participants raised their queries and issues which were addressed during the session. Senior officials of the Union Ministry of Health and Family Welfare, Ministry of I&B, and representatives from UNICEF attended the interactive session.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାର ଉପରେ ସଚେତନତା ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ
ଅଧିବେଶନରେ ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ବିଓସି, ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମ୍ବାଦଦାତାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
ଜନହିତ ସମ୍ବଳିତ ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଖବରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାର ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ସକାରାତ୍ମକ ଖବର ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଟିକାକରଣକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଦୂର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ : ଲବ୍ ଅଗ୍ରୱାଲ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
23 JUL 2021 5:39PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ୟୁନିସେଫର ସହଭାଗିତାରେ ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ପିଆଇବି), ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଆଉଟରିଚ୍ ଆଣ୍ଡ କମ୍ୟୁନିକେସନ(ବିଓସି), ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓର ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସଚେତନତା ତଥା ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଭ୍ୟାସ (ସିଏବି)ର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ କୋଭିଡ ଟିକା ଓ ଟିକାକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ, ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ତଥା ଅପହଞ୍ଚ ଇଲାକାରେ ରହିଥିବା ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣାକୁ ଦୂର କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଏହି ଅଧିବେଶନ ଆଧାରିତ ଥିଲା।
ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଲବ୍ ଅଗ୍ରୱାଲ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଡିଡି ନ୍ୟୁଜ, ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ, ବିଓସି, ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାର ପାଖାପାଖି 150 ଜଣ ଅଧିକାରୀ ଓ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମ୍ବାଦଦାତାମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଓଡ଼ିଶାରେ ଥିବା ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ଦୂରଦର୍ଶନ ଓ ଆକାଶବାଣୀ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀ ଓ ସମ୍ବାଦଦାତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଲବ୍ ଅଗ୍ରୱାଲ ନିଜର ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହଭାଗିତାର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀ ପ୍ରସାରଣ କରି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହାୟତା କରିବା ଏବଂ କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ପାଳନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସବୁ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମ୍ବାଦଦାତାମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅଗ୍ରୱାଲ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲଢ଼େଇ ଏବଂ ଏଥିରେ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ନାହିଁ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମର କର୍ମୀମାନେ ସମାଜ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାନ୍ତି। ତେଣୁ ସେମାନେ ସକାରାତ୍ମକ ଖବର ପ୍ରସାର କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିପାରିବେ। ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜବ ଭଳି ବ୍ୟାପୁଥିବା ମିଛ ଖବର ଏବଂ ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣାକୁ ଦୂର କରି ଟିକାକରଣକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଦୂର କରିବାରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଗଠନମୂଳକ ଭୂମିକାକୁ ଶ୍ରୀ ଅଗ୍ରୱାଲ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ଏକ ସବିଶେଷ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ଜରିଆରେ, ଦେଶରେ କୋଭିଡ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିରାକରଣ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଉଥିବା କାରଣରୁ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଓ ସକ୍ରିୟ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ତଥାପି 9ଟି ରାଜ୍ୟରେ 10,000ରୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ସମୟରେ, ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରିତ ସମ୍ବାଦ ମାଧ୍ୟମରେ ସଚେତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଶେଷ ହୋଇନଥିବାରୁ କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଭ୍ୟାସ ପାଳନ କରିବା ଜରୁରି ଏବଂ ଜନସମାଜ କୋଭିଡରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବାର ଅଭ୍ୟାସ ପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବହେଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲେ ଭୂତାଣୁ ଯେକୌଣସି ପୁନଃ ବିପଜ୍ଜନକ ରୂପ ନେଇପାରେ। ଏ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ଉପରେ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।
କୋଭିଡ ସମୟରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ବିଷୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ଉପଯୁକ୍ତ ବାର୍ତ୍ତାର ପ୍ରସାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ଗଣମାଧ୍ୟମ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣରେ ଅନୁରୋଧ କରି କହିଥିଲେ। ଗୋଷ୍ଠୀ ପରିଚାଳିତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଚାର କରିବା ଲାଗି ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଯାହାଫଳରେ ଟିକା ଓ ଟିକାକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସକାରାତ୍ମକ ବାର୍ତ୍ତା ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ ଏବଂ ଟିକାକୁ ନେଇ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ରହିଥିବା ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଦୂର ହୋଇପାରିବ।
ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଓ ସଚେତନ କରିବା ଲାଗି କୋଭିଡ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବାର୍ତ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ପ୍ରଚାର କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରି ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ସେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଗୋଷ୍ଠୀସ୍ତରରେ ଆଦର୍ଶ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ନେଇ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ସେ ଅଧିକାରୀ ଓ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମ୍ବାଦାତାମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉତ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଯାହାକୁ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ ଏବଂ ୟୁନିସେଫର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏହି ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।