শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেবিনেতনা এনিমেল হসবেন্দরী দিপার্তমেন্ত অমসুং দাইরিইং স্কিমশিংগী লৈরিবা তোঙান তোঙানবা কম্পোনেন্তশিং য়েংশিন্নবা অমসুং শেমদোক্নবা অমদি লুপা কোতি ৫৪,৬১৮গী ইনবেস্তমেন্ত শিজিন্ননবগীদমক স্পিসিয়েল লাইবস্তোক পেকেজ অয়াবা পীখ্রে
14 JUL 2021 4:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মতাংদা ফমখিবা কেবিনেৎ কম্মিতী অদুনা লাইবস্তোক সেক্তরদা মখাতানা গ্রোথ লাক্ননবগীদমক ২০২১-২২দগী হৌদুনা চহি ৫গী ওইনা ভারত সরকারগী লৈরিবা স্কিমশিংগী তোঙান তোঙানবা কম্পোনেন্তশিং য়েংশিন্দুনা অমসুং শেমদোক্তুনা তোঙান তোঙানবা এক্তিবিতীশিং য়াওরিবা অখন্নবা লাইবস্তোক সেক্তর পেকেজ চৎননবা অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা শা-ষন লোইবগী সেক্তরদা লৈরিবা লৌমী কোতি ১০দা শা-ষন লোইবা অসিনা হেন্না শেন্দোং ফংহল্লগনি৷ মসিগী পেকেজ অসিদা চহি ৫গী ওইনা লুপা কোতি ৫৪,৬১৮গী অপুনবা ইনবেস্তমেন্ত শিজিন্ননবগীদমক চহি ৫গী ওইনা লুপা কোতি ৯৮০০ য়ৌনা সরকারগী মতেং লৌরগনি৷
ফাইনান্সিয়েল ইমপ্লিকেসন:
স্কিমশিং অসিগীদমক ২০২১-২২দগী হৌদুনা লাক্কদৌরিবা মথংগী চহি ৫ অসিগী ওইনা ভারত সরকারনা থাদগদৌরিবা লুপা কোতি ৯৮০০ অসিনা রাজ্য সরকারশিং, স্তেত কোওপরেতিবশিং, ফাইনান্সিয়েল ইন্সতিত্যুসনশিং, এক্সতর্নেল ফন্দিং এজেন্সীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরনা থাদরক্লিবা সেয়রশিং অসি য়াওনা লুপা কোতি ৫৪,৬১৯গী ইনবেস্তমেন্ত অসি লাইবস্তোক সেক্তরদা শিজিন্নরগনি৷
অকুপ্পা মরোলশিং:
মসিগী মতুং ইন্না, দিপার্তমেন্ত অসিগী লৈরিবা স্কিম পুম্নমক অচৌবা কাংলুপ অহুমদা পুনশিল্লগনি৷ দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামশিংগী কাংলুপ্তা য়াওরিবশিং অদুদি রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসন, নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর দাইরী দিবলপমেন্ত(এন.পি.দি.দি.), নেস্নেল লাইবস্তোক মিসন(এন.এল.এম.) অমসুং লাইবস্তোক সেন্সস অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ সেম্পল সর্ভে(এল.সি. অমসুং আই.এস.এস.)না সব-স্কিমশিং ওইনা য়াওরি৷ দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রাম অসি লাইবস্তোক হেল্থ এন্দ দিজিজ কন্ত্রোল হায়না মমিং ওনখ্রে অমসুং মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি হৌজিক হৌজিক লৈরিবা লাইবস্তোক হেল্থ এন্দ দিজিজ কন্ত্রোল(এল.ঐচ. অমসুং দি.সি.) স্কিম অমসুং নেস্নেল এনিমেল দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রাম(এন.এ.দি.সি.পি.)নি৷ অহুমশুবা কাংলুপ অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দনি, মসিদা এনিমেল হসবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ(এ.ঐচ.আই.দি.এফ.) অমসুং দাইরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ(দি.আই.দি.এফ.) পুনশিনখ্রে অমসুং দাইরী এক্তিবিতীশিংদা তৌরিবা দাইরী কোওপরেতিবশিং অমসুং ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিংদা সপোর্ত তৌনবা হৌজিক লৈরিবা স্কিম অসিসু অহুমশুবা কাংলুপ অসিগী মনুং চল্লি৷
ইম্পেক্ত:
রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসন অসিনা ইন্দিজিনিয়র্স ব্রীদশিং শেমগৎপদা অমসুং য়োকখৎপদা মতেং পাংলগনি অমসুং খুঙ্গংগী লাইরবশিংগী শেল-থুমগী ফিভম ফগৎহনবদসু শরুক য়ারগনি৷ নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর দাইরী দিবলপমেন্ত(এন.পি.দি.দি.) স্কিম অসিনা বল্ক মিল্ক কুল্লর ৮৯০০রোম ইন্সতোল্দ তৌনবা পান্দম থম্লি অমসুং শঙ্গোং পুথোক্লিবা লৌমী লাখ ৮ হেনবদা কান্নবা ফংহল্লগনি অমসুং শঙ্গোম এল.এল.পি.দি. ২০ হেন্না লৌশিল্লগনি৷ এন.পি.দি.দি.গী মখাদা, জপান ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন এজেন্সী(জে.আই.সি.এ.)দগী শেল-থুমগী ওইবা মতেং ফংহন্দুনা খুঙ্গং ৪৫০০দা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎলগনি৷

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Revising and Realigning various components of Department of AnimalHusbandry & Dairying Schemes and Special livestock package for leveraging investment of Rs.54,618 crore
14 JUL 2021 4:09PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved implementation of special livestock sector package consisting of several activities by revising and realigning various components of Government of India's schemes for next 5 years starting from 2021-22 in order to further boost growth in livestock sector and thereby making animal husbandry more remunerative to 10 crore farmers engaged in Animal Husbandry Sector. This package envisages Central Government's support amounting to Rs.9800 crore over duration of 5 years for leveraging total investment of Rs.54,618 crore for 5 years.
Financial Implication:
The financial commitment of Rs.9800 crore by Government of India over next 5 years starting 2021-22 for these schemes would leverage total investment of Rs.54,618 crore in livestock sector including share of investments by State Governments, State Cooperatives, Financial institutions, External funding agencies and other stakeholder.
Details:
As per this, all the schemes of the Department will be merged into three broad categories as Development Programmes which includes Rashtriya Gokul Mission, National Programme for Dairy Development (NPDD), National Livestock Mission (NLM) and Livestock Census and Integrated Sample Survey (LC & ISS) as sub-schemes, Disease Control programme renamed as Livestock Health and Disease Control (LH & DC) which includes the present Livestock Health and Disease Control (LH & DC) scheme and National Animal Disease Control Programme (NADCP) and Infrastructure Development Fund wherein, the Animal Husbandry Infrastructure Development fund (AHIDF) and the Dairy Infrastructure Development Fund (DIDF) are merged and the present scheme for support to Dairy Cooperatives and Farmer Producer Organizations engaged in Dairy activities is also included in this third category.
Impact:
The Rashtriya Gokul Mission will help in development and conservation of indigenous breeds and would also contribute in improving the economic condition of the rural poor. The National Programme for Dairy Development (NPDD) scheme is targeted towards installation of about 8900 bulk milk coolers, thus providing benefit to more than 8 lakh milk producers and 20 LLPD milk will be additionally procured. Under NPDD, financial assistance from Japan International Cooperation Agency (JICA) will be availed thus strengthening and creating fresh infrastructure in 4500 villages.