মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা মখা তানা চহি মঙাগী জুদিসিএরিগী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীগী চাওখৎ থৌরাংগীদমক পীবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কীম (সি.এস.এস.) চৎথনবগী অয়াবা পীখ্রে
অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ৯০০০গী মনুংদা কেন্দ্রনা পীবা লুপা কোতি ৫৩৫৭ ওইগনি
জস্তিস দেলিবেরী অমসুং লিগেল রিফোর্মসকীদমক নেস্নেল মিসনগী মখাদা মিসন মোদ অমদা গ্রাম ন্যায়ালাস স্কীম হাপ্লগনি
14 JUL 2021 4:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেয়র লৌবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা তানা চহি মঙাগী হায়বদি ০১.০৪.২০২১ দগী ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ৯০০০গী মনুংদা কেন্দ্রনা পীবা লুপা কোতি ৫৩৫৭ ওইগদবা মসিদা লুপা কোতি ৫০ অমা জস্তিস দেলিবেরী অমসুং লিগেল রিফোর্মসকীদমক নেস্নেল মিসনগী মখাদা মিসন মোদ অমদা গ্রাম ন্যায়ালাস স্কীম ওইগদবা জুদিসিএরিগী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীগী চাওখৎ থৌরাংগীদমক পীবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কীম (সি.এস.এস.) চৎথনবগী অয়াবা পীখ্রে।
কোর্ত কয়া অমা হৌজিকসু ভারা শানবা য়াম্না পীকপা মফমশিংদা লৈরি অমসুং খর অমনা মচাক অমত্তা য়াওদনা য়াম্না ফত্তবা ফিভমদা লৈরি। লৈনবা মফম মতিক চাদবা মরমনা জুদিসিএল ওফিসরশিংগী মথৌদা অকায়বা কয়া অমা ওইরি। হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা মতম চানা ৱায়েল চৎথবা য়ানবা মচাক নিংথিনা লৈরবা জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা পীনবা হোৎনরি। জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর মতিক চানা থম্বা অসি কোর্তকী কেসশিং পন্দুনা লৈবা অমসুং অথিংবা কয়া অমা হন্থনবদা য়াম্না মরু ওই।
হায়রিবা প্রোপোজেল অসিনা দিস্ত্রীক্ত অমসুং সবওর্দিনেৎ কোর্তশিংগী জুদিসিএল ওফিসরশিংগীদমক কোর্ত হোল ৩৮০০ অমসুং রেসিদেন্সিএল য়ুনিৎ ৪০০০ (অনৌবা অমসুং হৌজিক চৎথরিবা প্রোজেক্তশিং য়াওনা), লোয়র হোল ১৪৫০, তোইলেত কম্প্লেক্স ১৪৫০ অমসুং দিজিতেল কম্প্যুতর কা ৩৮০০ শাগৎপদা মতেং ওইগনি। হায়রিবা অসিনা লৈবাক অসিদা জুদিসিএলগী থবকশিং নিংথিনা তৌবদা মতেং ওইরগনি অমসুং অনৌবা ভারতকী হেন্না ফবা কোর্তশিং শেম্বদা অনৌবা খোঙথাং অমা ওইরগনি।
মন্ত্রীমন্দলনা চহি ৫গী অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ৫০ চংগদবা নন-রিকরিং গ্রান্তদা প্রুব তৌদুনা গ্রাম ন্যায়ালায়াসতা শৌগৎনবগী ফিরেপ্তা অয়াবা পীখ্রে। অদুম ওইনমক ফন্দ অসি রাজ্যদা শকখংলবা গ্রাম ন্যায়ালায়াসনা মথৌ তৌরবা অমসুং ন্যায়ালায়াসকারীশিং থবক পীরবা অমসুং জস্তিস দিপার্তমেন্তদা রিপোর্ত পীরবা মতমদা কাইগনি। চহি অমগী মতুংদা গ্রাম ন্যায়ালায়াস স্কীম অসি পীখিবা মতমদা মায় পাক্না পাংথোকপরা হায়বা রিভ্যু অমা তৌগনি।
স্কীম অসিগী মরুওইবা থবকশিং:
জুদিসিএরীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতী চাওখৎনবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কীম (সি.এস.এস.) অমা ১৯৯৩-৯৪দগী চৎথরক্লি। জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর মতিক চানা থম্বা অসি কোর্তকী কেসশিং পন্দুনা লৈবা অমসুং অথিংবা কয়া অমা হন্থনবদা য়াম্না মরু ওই। অদুবু ইনফ্রাস্ত্রকচর চাওখৎনবা সি.এস.এস.কী খুত্থাংদা রাজ্য সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারনা অমুক হন্না শেম্লি। হৌজিক পীরিবা প্রোপোজেল অসিনা অহেনবা থবকশিং মদুদি লোয়র হোল, তোইলেত কম্প্লেক্স অমসুং দিজিতেল কম্প্যুতর কানি। মসিনা দিজিতেল দিবাইদ হন্থহনবতা নত্তনা লোয়র অমসুং লিতিগেন্তশিংদা খুদোংচাবা হেনগৎহল্লি।
২০১৪দগী স্কীম অসি হৌরকখিবদগী, কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকার/য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা চহি ২০ অসিদা লুপা কোতি ৩৪৪৪ খক্তা পীখি। মসিগী য়াম্না খেন্নবা মওংদা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা চহি তরেৎ অসিদা লুপা কোতি ৫২০০ চাওরাক্না ৬০% কাইখ্রে।
গ্রাম ন্যায়ালায়াস এক্ত, ২০০৮ অসি ভারতকী খুঙ্গংগী মফমশিংদা জস্তিসকী সিস্তেমশিং অসি য়াম্না থুনা অমসুং লায়না চৎথবা য়ানবা ২০০৯গী ওক্তোবরগী ২দা লিংখৎখিবনি। মরক অসিদা কেন্দ্রনা মতেং তৌবা স্কীম অমা গ্রাম ন্যায়ালায়াসশিংদা অমুক্তং ওইনা লুপা লাখ ১৮.০০ কোর্তশিং লিংখৎনবা শেমখি। কেন্দ্র সরকারনসু অহানবা চহি অহুম (৩) লুপা লাখ ৩.২ অমা ৫০% ওইনা পুনবা ৱারেপ লৌখি। রাজ্য ১৩দা স্কীম অসি গ্রাম ন্যায়ালায়াস ৪৫৫গী মনুংদা ২২৬ মথৌ তৌরবা খঙদোক্লগা হাপ্লি। সি.এস.এস. স্কীম অসি হৌদোরকপদগী লুপা কোতি ৮১.৫৩গী শেনফম কাইখ্রে।
২০২১দগী ২০২৬ ফাওবা স্কীম অসি হাপ্পা
মখাদা পীরিবা এক্তিবিতীশিং অসি ০১.০৪.২০২১দগী ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবদা অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ৯০০০, মসিগী মনুংদা কেন্দ্রনা অয়াবা পীদুনা কায়বা লুপা কোতি ৫৩৫৭ গ্রাম ন্যায়ালায়াস স্কীমগীদমক ৫০% হাপ্লি।
1. লুপা কোতি ৪৫০০ চাদিং তৌদুনা দিস্ত্রীক্ত খুদিংদা জুদিসিএল ওফিসর (জে.ও.)গী রেসিদেন্সিএল য়ুনিৎ ৪০০০ অমসুং কোর্ত হোল ৩৮০০ অমসুং দিস্ত্রীক্ত খুদিংদা সবওর্দিনেৎ কোর্ত অমসুং সবওর্দিনেৎ কোর্ত শাগৎপা।
2. লুপা কোতি ৭০০ চাদিং তৌদুনা দিস্ত্রীক্ত খুদিংদা অমসুং সবওর্দিনেৎ কোর্ত লোয়র হোল ১৪৫০ শাগৎপা।
3. লুপা কোতি ৪৭ চাদিং তৌদুনা দিস্ত্রীক্ত খুদিংদা অমসুং সবওর্দিনেৎ কোর্ত তোইলেত কম্প্লেক্স ১৪৫০ শাগৎপা।
4. লুপা কোতি ৬০ চাদিং তৌদুনা দিস্ত্রীক্ত খুদিংদা অমসুং সবওর্দিনেৎ কোর্ততা দিজিতেল কম্প্যুতর কা ৩৮০০ শাগৎপা।
5. লুপা কোতি ৭০০ চাদিং তৌদুনা গ্রাম ন্যায়ালায়াস হাপখ্রবা রাজ্যশিং মথৌ তৌহনবা।
স্কীমশিং য়েংশিনবা
1. জস্তিস দিপার্তমেন্তনা দেতা নিংথিনা খোমজিনবা ঙম্বা, কোর্ত হোল লোইশিনবা ঙম্বা অমসুং রেসিদেনসিএল য়ুনিৎশিং শাগৎলিবশিংগীদমক য়েংশিন্নবী ওন-লাইন মোনিতরিং সিস্তেম অমা লিংখৎলে।
1. আই.এস.আর.ও.গী তেক্নিকেল মতেং ওইবা ওন-লাইন মোনিতরিং সিস্তেম অমা জস্তিস দিপার্তমেন্তনা শেমগৎলে। অপগ্রেদ তৌরবা “ন্যায়া বিকাস- ২.০”ৱেব পোর্তেল অমসুং মোবাইল এপ্লিকেসন অসিনা সি.এস.এস. জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তকী ফিজিকেল ওইবা অমসুং শেলগী ওইবশিং য়েংশিনবদা শিজিন্নৈ। রাজ্য/য়ু.তি. পুম্বা অমসুং হায় কোর্তকী মীহুৎশিংনা প্রোজেক্ত অসিগী ফিভম য়েংশিন্নবা ক্বাতর ওইনা রিভ্যু মীফম পাংথোকই।
1. মোনিতরিং কমিতী অসিনা হায় কোর্ত্তা, রাজ্যদা রাজ্যগী চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং পি.দবল্যু.দি. ওফিসএলশিংগা য়াম্না অথুবা মতমদা অমসুং নিংথিনা শাগৎনবা তৎতনা রাজ্যগী থাক্তা মীফম পাংথোকই।
1. গ্রাম ন্যায়ালায়া পোর্তেলনা গ্রাম ন্যায়ালায়া হাপখ্রবা রাজ্যশিংনা ওনলাইন্দা থবকশিং অসি য়েংশিল্লি।
স্কীমগী কান্নবশিং
সি.এস.এস. স্কীম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা দিস্ত্রীক্ত খুদিং অমসুং সবওর্দিনেৎ কোর্তকী জদজ/জুদিসিএল ওফিসরশিংদা মচাক নিংথিনা লৈরবা কোর্ত হোল অমসুং রেসিদেন্সিএল লৈফম হেনগৎহল্লি। কোর্তশিং অসিদা হেন্না ফবা মচাকশিং পীদুনা অমগা-অমগী কান্নবা ফিভম ওইহন্দুনা লোয়র অমসুং মীচম প্রজাদা কোম্না লৈবা ফংহল্লি। দিজিতেল কম্প্যুতর কা অমা লিংখৎপা অসিনা দিজিতেলগী মথৌ হেন্না ফগৎহল্লি অমসুং দিজিতাইজেসনগী খোঙথাংদা অহেনবা মথৌ পীদুনা ইন্দিয়া দিজিতেল ইন্দিয়া ভিজনগী শরুক অমা ওইনা ফংবা ঙম্মী। মসিনা জুদিসিএরীগী মপুং ফাবা মথৌ পাংথোকপদা মতেং পাংই। গ্রাম ন্যায়ালায়া তেংবাং লেপ্তনা পীবা অসিনা মীচম প্রজাদা মখোয়গী থোংজিন পাওবা য়াম্না থুবা, ওইথোকপা য়াবা জস্তিস পীবা ঙম্মী।

Cabinet
Cabinet approves continuation of the Centrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Infrastructure Facilities for Judiciary for further five years
Total cost of Rs.9000 crore, out of which Central share will be Rs.5357 crore
Gram Nyayalayas Scheme to be implementedin a Mission Mode through National Mission for Justice Delivery and Legal Reforms
14 JUL 2021 4:04PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved continuation of the Centrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Infrastructure Facilities for Judiciary for further five years from 01.04.2021 to 31.03.2026 at a total cost of Rs.9000 crore, out of which Central share will be Rs.5357 crore including Rs.50 crore for the Gram Nyayalayas Scheme and their implementationin a Mission Mode through National Mission for Justice Delivery and Legal Reforms.
Several courts are still functioning in rented premises with insufficient space and some in a dilapidated condition without basic amenities. Lack of residential accommodation to all the judicial officers also adversely affects their working and performance. The present Government has remained sensitive to the needs of providing well equipped judicial infrastructure to subordinate judiciary to facilitate administration of justice in a manner that allows easy access and timely delivery of justice to all. Adequacy of judicial infrastructure is critical for reduction of pendency and backlog of cases in Courts.
This proposal will help in construction of 3800 court halls and 4000 residential units(both new and ongoing projects) for judicial officers of District and Subordinate Courts, 1450 lawyer halls, 1450 toilets complexes and 3800 digital computer rooms. This will help in improving the functioning and performance of the Judiciary in the country and will be a new step towards building better courts for a new India.
The Cabinet also approved the decision to support the Gram Nyayalayas by proving recurringand non-recurring grants for a period of 5 years with a total outlay of Rs 50 crores. However, funds will be released to the states only after the notified Gram Nyayalayas are operationalised and Nyayadhikaris have been appointed and reported on the Gram Nyayalaya portal of Department of Justice. A review will be undertaken after one year to assess whether Gram Nyayalaya Scheme has successfully achieved its objective of providing speedy and affordable justice to the rural marginalized.
The major activities of the Scheme:
ACentrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Infrastructure Facilities for Judiciary has been in operation since 1993-94. Adequacy of judicial infrastructure is critical for reduction of pendency and backlog of cases in Courts. Though the primary responsibility of infrastructure development for the subordinate judiciary rests with the State Governments, the Central Government through this CSS augments the resources of the State Governments for construction of court buildings and residential quarters for Judicial Officers (JO) in all the States / UTs. The present proposal provides for additional activities like construction of lawyer halls, toilets complexes and digital computer rooms. This will add to the convenience of lawyers and litigants besides reducing digital divide.
Since the inception of the scheme till 2014, the Central Governmentover 20 years provided only Rs. 3444 croreto the State Governments/Union Territories. In sharp contrast, the present Government during last seven years has sanctioned Rs 5200 croretill date accounting for nearly 60% of the sanction made so far.
The Gram Nyayalayas Act, 2008 that came into force from 2 October 2009was enacted for establishment of Gram Nyayalayas for speedy and easy access to justice system in the rural areas of India. A scheme of central assistance was formulated simultaneously to fund the initial cost in terms of non-recurring expenses for setting up of these courts with the assistance limited to Rs. 18.00 lakhs per Gram Nyayalaya as a one-time measure. Central Government also decided to bear 50% of the recurring expenses of these courts subject to a ceiling of Rs. 3.2 lakhs per court per annum during the first three (3) years of their operations. 13 states have implemented this scheme by notifying 455Gram Nyayalayas out of which 226 are functional. A sum of Rs. 81.53 crore has been sanctioned since the inception of the CSS Scheme.
Implementation of the Scheme from 2021 to 2026
Implementation of the following activities for five years from 01.04.2021 to 31.03.2026 at a total cost of Rs.9000 crore, out of which Central share with an approved outlay of Rs.5357 crore including Rs.50 crore allocated for the Gram Nyayalayas Scheme.
1. Construction of 3800 court halls and 4000 residential units for Judicial Officers (JO) in all the District and Subordinate Courtsin all the District and Subordinate Courts with an expenditure of Rs.4500 crores.
2. Construction of 1450 Lawyers’ Halls in all the District and Subordinate Courts with an expenditure of Rs.700 crore.
3. Construction of 1450 toilet complex in all the District and Subordinate Courts with an expenditure of Rs.47 crore.
4. Construction of 3800 Digital Computer Rooms in the District and Subordinate Courts with an expenditure of Rs.60 crore.
5. Operationalisation of Gram Nyayalayas in implementing states with an expenditure of Rs.50 crore.
Monitoring of the Scheme
1. An on-line monitoring system has been set up by the Department of Justice enabling data collection on progress, completion of court halls and residential units under construction as well as better asset management.
1. Department of Justice has developed an online monitoring system with technical assistance from ISRO. The upgraded “Nyaya Vikas-2.0” web portal and mobile application is used for monitoring physical and financial progress of CSS judicial infrastructure projects by geo-tagging completed and ongoing projects. Quarterly review meetings are held with the representatives of all States/UTs and High Courts to review the status of implementation of projects.
1. Regular State level meetings of the Monitoring Committee are held by various High Courts, States with State Chief Secretaries and PWD officials to enable speedy and good construction.
1. The Gram Nyayalaya Portal helps online monitoring of working of the Gram Nyayalayas by the implementing states.
Benefits from the Scheme
The CSS Scheme will increase the availability of well-equipped Court Halls and Residential Accommodations for Judges / Judicial Officers of District and Subordinate Courts all over the country. The courts are also being provided with better amenities enabling win-win situation for both the judiciary and the lawyers and also to ease of living of common man. Setting up of digital computer rooms will also improve digital capabilities and give impetus to the digitization initiation being pursued as a part of India’s Digital India vision. This will help in improving the overall functioning and performance of the Judiciary. Continued assistance to the Gram Nyayalayas will also give impetus to providing speedy, substantial and affordable justice to the common man at his door step.