কেবিনেট
কোভিড প্রভাবিত ক্ষেত্রসমূহৰ বাবে ঋণ নিশ্চয়তা আঁচনি (এলজিএছচিএএছ) আৰু আপৎকালীন ঋণ সহায়তা নিশ্চয়তা আঁচনি (ইচিএলজিএছ) সম্প্রসাৰণত মন্ত্রীসভাৰ অনুমোদন
30 JUN 2021 4:01PM by PIB Guwahati
কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ দ্বিতীয় লহৰৰ সময়ত যি বাধা-বিপত্তি সৃষ্টি হৈছে, স্বাস্থ্য ক্ষেত্রৰ ওপৰতো সেই প্রভাব পৰিছে। এই প্রেক্ষিতত প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীৰ পৌৰোহিত্যত কেন্দ্রীয় মন্ত্রীসভাই স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসা পৰিকাঠামো সম্পর্কিত গ্রিনফিল্ড প্রকল্পসমূহৰ সুবিধার্থে ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ নিশ্চয়তা তহবিল গঠনত অনুমতি দিছে।
মন্ত্রীসভাই স্বাস্থ্য পৰিসেৱাৰ সৈতে যুক্ত ক্ষেত্রবিলাকৰ লগতে অন্যান্য ক্ষেত্র আৰু ঋণ সহায়তা দাতাসকলৰ সুবিধার্থে এক আঁচনি আৰম্ভ কৰাৰ প্রস্তাব অনুমোদন কৰিছে। উদ্ভূত পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নির্ভৰ কৰি সঠিক সময়ত এই আঁচনিৰ পন্থা-পদ্ধতি চূড়ান্ত কৰা হ'ব।
ইয়াৰ উপৰিও, মন্ত্রীসভাই আপৎকালীন ঋণ সহায়তা নিশ্চয়তা আঁচনিৰ আওতাত ১ লক্ষ ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত তহবিল গঠনৰ প্রস্তাবো মঞ্জুৰ কৰিছে।
উদ্দেশ্য :
কোভিড প্রভাবিত ক্ষেত্রসমূহৰ বাবে ঋণ সহায়তা নিশ্চয়তা আঁচনি (এলজিএছচিএএছ) : এই আঁচনিৰ মাধ্যমত ২০২২ চনৰ ৩১ মার্চ পর্যন্ত যিবিলাক ঋণ সহায়তা মঞ্জুৰ কৰা হ'ব অথবা ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ তহবিলৰ অর্থ ঋণ হিচাপে শেষ নোহোৱালৈকে সুবিধা পোৱা যাব।
আপৎকালীন ঋণ সহায়তা নিশ্চয়তা আঁচনি (ইচিএলজিএছ) : এইটো এটা চলিত প্রকল্প। অহা ৩০ ছেপ্টেম্বৰ পর্যন্ত যিবিলাক ঋণ সহায়তা মঞ্জুৰ কৰা হ'ব, সেই ক্ষেত্ৰত এই আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিব। অথবা, আঁচনিৰ আওতাত ৪ লক্ষ ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ যি তহবিল গঠন কৰা হৈছে, সেয়া শেষ নোহোৱালৈকে সুবিধা পোৱা যাব।
প্রভাব :
এলজিএছচিএএছ : কোভিড-১৯ দ্বিতীয় লহৰৰ সময়ত স্বাস্থ্য পৰিকাঠামোৰ ক্ষেত্রত যি নাটনি দেখা গৈছে, সেয়া পূৰণৰ লক্ষতে কোভিড প্রভাবিত ক্ষেত্রসমূহৰ বাবে ঋণ সহায়তা নিশ্চয়তা আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হ’ল – ঋণ সুবিধা গ্রহণত আংশিক আশংকা দূৰ কৰা আৰু স্বল্প সুতৰ হাৰত বেঙ্কত ঋণ সহায়তা।
ইচিএলজিএছ : কোভিড-১৯ দ্বিতীয় লহৰৰ সময়ত যি বাধা-বিপত্তিয়ে দেখা দিছে, তাৰ প্রেক্ষিতত আপৎকালীন ঋণ সহায়তা নিশ্চয়তা আঁচনি গ্রহণ কৰা হৈছে। মহামাৰীৰ দ্বিতীয় লহৰৰ সময়ত অর্থনীতিৰ বিভিন্ন ক্ষেত্রত প্রতিকূল পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলাত আপৎকালীন ঋণ সহায়তা নিশ্চয়তা আঁচনি গ্রহণ কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ আওতাত স্বল্প সুতৰ হাৰত ঋণ দাতা প্রতিষ্ঠানসমূহক দেৰলক্ষ কোটি টকা পর্যন্ত ঋণ দানত উৎসাহ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ফলত, ব্যৱসায়িক প্রতিষ্ঠানসমূহে ঋণ সংগ্রহ কৰি তেওঁলোকৰ কাজকর্ম অব্যাহত ৰাখিব পাৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, ক্ষুদ্র আৰু মজলীয়া শিল্প সংস্থাসমূহে এই আঁচনিৰ মাধ্যমত আর্থিক সহায়তা লাভ কৰি পুনৰুজ্জীৱন ঘটাব পাৰিব। ফলস্বৰূপে, অর্থনীতিত ইতিবাচক প্রভাব পৰিব।
পৃষ্ঠভূমি :
এলজিএছচিএএছ : চৰকাৰে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা সংকটৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মহামাৰীৰ দ্বিতীয় লহৰৰ ফলত এই সংকট আৰু বৃদ্ধি পাইছে। এই লহৰৰ দ্বাৰা স্বাস্থ্য সুবিধাৱলীৰ লগতে কেইবাটাও ক্ষেত্ৰত জীৱিকা আৰু ব্যৱসায়িক উপক্ৰমৰ ওপৰত হেঁচা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। এই লহৰৰ দ্বাৰা স্বাস্থ্য ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী আৰু বেচৰকাৰী বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। মেট্ৰো চহৰসমূহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শ্ৰেণী-৪ আৰু ৫ চহৰৰ উপৰি গ্ৰামীণ অঞ্চলসমূহলৈকে সমগ্ৰ দেশতে আৱশ্যকতা আছে। এই আৱশ্যকতাসমূহৰ ভিতৰত অতিৰিক্ত হাস্পতালৰ বিছনা, আইচিইউ, ডায়েগ্নষ্টিক চেণ্টাৰ, অক্সিজেনৰ সুবিধা, টেলিফোন বা ইণ্টাৰনেট আধাৰিত স্বাস্থ্য পৰামৰ্শ আৰু পৰ্যবেক্ষণ, গৱেষণাৰ সুবিধা আৰু যোগান, ভেকচিনৰ বাবে ক'ল্ড চেইন সুবিধা, ঔষধ আৰু ভেকচিনৰ বাবে আধুনিক ৱেৰহাউছ, ৰোগীৰ বাবে আইছলেচন সুবিধা, ছিৰিঞ্জ আৰু ইজেকচন আদিৰ দৰে সহায়ক যোগানৰ উৎপাদনত বৃদ্ধি আদি অন্তৰ্ভুক্ত আছে। প্ৰস্তাৱিত এলজিএছচিএএছৰ উদ্দেশ্য দেশত বিশেষভাৱে বঞ্চিত অঞ্চলসমূহক লক্ষ্য কৰি চিকিৎসা পৰিকাঠামোৰ বিস্তাৰ কৰা। এলজিএছচিএএছ ৮ মেট্ৰ'পলিটান টিয়েৰ ১ চহৰ (শ্ৰেণী এক্স চহৰ)ক বাদ দি চহৰ বা গ্ৰামাঞ্চলত স্থাপিত ব্ৰাউনফিল্ড পৰিকল্পনাক ৫০% আৰু নতুন অৰ্থাৎ গ্ৰীণফিল্ড পৰিকল্পনাসমূহক ১০০ কোটি টকা লৈকে স্বীকৃত ঋণৰ বাবে ৭৫% লৈকে গেৰাণ্টী উপলব্ধ কৰোৱা হ'ব। আকাংক্ষী জিলাসমূহৰ বাবে, দুয়োটা ব্ৰাউনফিল্ড বিস্তাৰ আৰু গ্ৰীণফিল্ড পৰিকল্পনাৰ বাবে ৭৫% গেৰাণ্টী ক'ভাৰ পাব।
ইচিএলজিএছ : সম্প্ৰতি ভাৰতত কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ পুনৰ আক্ৰমণ আৰু স্থানীয়/ক্ষেত্ৰীয় স্তৰত প্ৰয়োগ কৰা বাধা দিয়াৰ উপায়বিলাকৰ জৰিয়তে নতুন অনিশ্চয়তাৰ সৃষ্টি হৈছে তথা আৰম্ভণিৰ স্তৰত আৰ্থিক পুনৰুদ্ধাৰ প্ৰভাৱিত হৈছে। এই পৰিস্থিতিত ব্যক্তিগত ঋণ লোৱা আৰু এমএছএমই ঋণ লওঁতাৰ সবাতোকৈ সংবেদনশীল শ্ৰেণী, যাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে লক্ষিত নীতিগত প্ৰক্ৰিয়াৰ ৰূপত ইচিএলজিএছৰ উপস্থাপন কৰিছে। ইচিজিএলএছৰ ডিজাইনৰ জৰিয়তে ক্ৰমবৰ্দ্ধমান প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত তুৰন্তে প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে স্থিতিস্থাপকতা পোৱা যায়, যি ইচিএলজিএছ ২.০, ৩.০ আৰু ৪.০ৰ উপস্থাপনৰ সৈতেই ৩০ মে' ২০২১ত ঘোষিত পৰিৱৰ্তনসমূহ দৃষ্টিগোচৰ হয়। এই সকলো ৩ লাখ কোটি টকাৰ সীমাৰ ভিতৰত উপলব্ধ আছিল। বৰ্তমান, ইচিএলজিএৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২.৬ লাখ কোটি টকাৰ ঋণ স্বীকৃত কৰা হৈছে। সম্প্ৰতি ঘোষিত পৰিৱৰ্তনসমূহে আৰবিআইৰ দ্বাৰা ০৪ জুন, ২০২১ত ৫০ কোটি টকাৰ একত্ৰিত ৰিষ্ট্ৰাকচাৰিঙৰ সীমাৰ বিস্তাৰ আৰু কোভিডৰ উপক্ৰমৰ ওপৰত অব্যাহত থকা নকাৰাত্মক প্ৰভাৱ চলি থকাৰ সময়ত ইয়াত পুনৰ দ্ৰুততা অহাৰ অনুমান কৰা হৈছে।

Cabinet
Cabinet approves Loan Guarantee Scheme for Covid Affected Sectors (LGSCAS) and to enhance the corpus of Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS)
30 JUN 2021 4:01PM by PIB Delhi
On account of the disruptions caused by the second wave of COVID 19 specially on healthcare sector, the Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Loan Guarantee Scheme for Covid Affected Sectors (LGSCAS) enabling funding to the tune of Rs. 50,000 crore to provide financial guarantee cover for brownfield expansion and greenfield projects related to health/ medical infrastructure.
The Cabinet has also approved introduction of a scheme for other sectors/lenders including those allied to better healthcare. Detailed modalities would be finalized in due course depending upon the evolving situation.
In addition, the Cabinet has also approved additional funding up to Rs. 1,50,000 crore under Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS).
Targets:
LGSCAS:The Scheme would be applicable to all eligible loans sanctioned up to 31.03.2022, or till an amount of Rs. 50,000 crore is sanctioned, whichever is earlier.
ECLGS: It is a continuing scheme. The Scheme would be applicable to all eligible loans sanctioned under Guaranteed Emergency Credit Line (GECL)till 30.09.2021, or till an amount of rupees four lakh fifty thousand crore is sanctioned under the GECL, whichever is earlier.
Impact:
LGSCAS:The LGSCAS has been formulated as a specific response to an exceptional situation the country has witnessed due to lack of adequate health infrastructure in the light of second wave of Covid-19. The approved scheme is expected to help the country in shoring up its much-needed healthcare infrastructure along with creating more employment opportunities. The main objective of LGSCAS is to partially mitigate credit risk (primarily construction risk) and facilitate bank credit at lower rates of interest.
ECLGS:lt is a continuing scheme and recently, on account of the disruptions caused by the second wave of COVID 19 pandemic to businesses across various sectors of the economy, Government has further enlarged the scope of ECLGS. The enhancement is expected to provide much needed relief to various sectors of the economy by incentivizing lending institutions to provide additional credit of up to Rs. 1.5 lakh crore at low cost, thereby enabling business enterprises to meet their operational liabilities and continue their businesses. Besides supporting MSMEs to continue functioning during the current unprecedented situation, the Scheme is also expected to have a positive impact on the economy and support its revival.
Background:
LGSCAS: Government has taken various measures to combat the crisis caused due to Covid-19 pandemic which has been upended by the second wave of COVID-19. This wave has placed enormous stress on health facilities as well as livelihoods and business enterprises in many sectors. This wave has sharply brought out the need to enhance public and private investments in the health sector. This is necessary across the country, from metro cities to tier V and VI towns as well as rural areas. The requirements include additional hospital beds, ICUs, diagnostic centres, oxygen facilities, telephone or internet based medical advice and supervision, testing facilities and supplies, cold chain facilities for vaccines, modem warehousing for medicines and vaccines, isolation facilities for triage, ramping up of production of ancillary supplies such as syringes and vials etc. The proposed LGSCAS is aimed at upscaling the medical infrastructure in the country, specifically targeting underserved areas. LGSCAS would provide a guarantee of 50 percent for brownfield projects and 75 per cent to greenfield projects for loans sanctioned up to Rs.100 crore, set up at urban or rural locations other than 8 Metropolitan Tier 1 cities (Class X cities). For aspirational districts, the guarantee cover for both brownfield expansion and greenfield projects shall be 75%.
ECLGS:The resurgence of COVID-19 pandemic in India in recent weeks and the associated containment measures adopted at local/regional levels have created new uncertainties and impacted the nascent economic revival that was taking shape. In this environment the most vulnerable category of borrowers are individual borrowers, small businesses and MSMEs, for which, ECLGS, as a targeted policy response was introduced by Gol. The design of ECGLS provides flexibility to quickly respond to emerging needs, as has been evidenced by the introduction of ECLGS 2.0, 3.0 and 4.0 as well as changes announced on 30.05.2021, all of which were within available headroom of Rs 3 lakh crore. Currently, about Rs. 2.6 lakh crore of loans have been sanctioned under ECLGS. A further uptick is expected due to changes announced recently, extension of limit of one time restructuring to Rs. 50 crore by RBI on 04.06.2021 and the continuing adverse impact of COVID on businesses.