মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা লোন গরেন্তী স্কিম ফোর কোবিদ এফেক্তেদ সেক্তরস (এল.জি.এস.সি.এ.এস.) অমসুং ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.)গী কোর্পস হেনগৎহনবদা অয়াবা পীখ্রে
30 JUN 2021 4:01PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেবনা মরু ওইনা হেল্থকিয়র সেক্তরদা থোকহনখিবা অপনবশিং অসি য়েংলগা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দল মীফমনা হেল্থ/মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা ব্রাউনফিল্দ চাউথোকপা অমসুং গ্রীনফিল্দ প্রোজেক্তশিংগী ফাইনান্সিএল গরেন্তী কভর পীনবা লুপা করোর ৫০,০০০গী মখাদা লোন গরেন্তী স্কিম ফোর কোবিদ এফেক্তেদ সেক্তরস (এল.জি.এস.সি.এ.এস.)দা ফন্দিং তৌবদা অয়াবা পীখ্রে।
মন্ত্রী-মন্দলনা হেল্থকিয়র ফগৎহন্নবা মরী লৈনবশিং য়াওনা অতৈ সেক্তরশিং/লেন্দরশিংগীদমক স্কিম অমা চৎনহনবদা অয়াবা পীখ্রে। ওইরক্লিবা ফীভম অসিগী মখা পোন্না মতম খরগী মনুংদা অকুপ্পা মরোল য়াওবা মোদেলিতীশিংগী অরোইবা ৱারেপ লৌরগনি।
মসিগী মথক্ত মন্ত্রী-মন্দলনা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.)গী মখাদা লুপা করোর ১,৫০,০০০ ফাওবগী অহেনবা ফন্দিং তৌবদসু অয়াবা পীখ্রে।
পান্দমশিং:
এল.জি.এস.সি.এ.এস.: ৩১.০৩.২০২২ ফাওবা সেঙ্কসন তৌখিবা নত্ত্রগা লুপা করোর ৫০,০০০গী শেনফম ফাওবা সেঙ্কসন তৌখিবা ইলিজিবল লোন পুম্নমক্তা, অহানবা অমদা স্কিম অসি চৎনগনি।
ই.সি.এল.জি.এস.: মসি হৌজিক চত্থরিবা স্কিম অমনি। গরেন্তী ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন (জি.ই.সি.এল.)গী মখাদা ৩০.০৯.২০২১ ফাওবদা নত্ত্রগা জি.ই.সি.এল.গী মখাদা লুপা করোর লাখ লিশিং য়াংখৈ ফাওবগী শেনফম সেঙ্কসন তৌখি ইলিজিবল ওইনা সেঙ্কসন তৌখিবা লোন পুম্নমক্তা, অহানবা অমদা, স্কিম অসি চৎনগনি।
কান্নবা:
এল.জি.এস.সি.এ.এস.: কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেব থোরকপা অসিদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপা লৈরকপনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ফীভম অমা উবা ফংলকপদা অখন্নবা রেস্পোন্স ওইনা এল.জি.এস.সি.এ.এস. অসি শেমখি। অয়াবা পীখ্রবা স্কিম অসিনা অহেনবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবগা লোইননা হেল্থকিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মথৌ তাবশিং থুংহনবদা লৈবাক অসিগী মতেং ওইরগনি হায়না পান্নরি। এল.জি.এস.সি.এ.এস.গী মপুং ওইবা পান্দমদি ক্রেদিৎ রিস্ক খরা মখৈদা ওইরবসু হন্থহনবা (মপুং ওইনা কনস্ত্রক্সন রিস্ক) অমসুং খ্বাইদগী অনেম্বা শেন্দোইগী চাংশিংদা বেঙ্ক ক্রেদিৎ ফংহনবা অসিনি।
ই.সি.এল.জি.এস.: মসি হৌজিক চত্থরিবা স্কিম অমনি অমসুং হন্দক্তা শেন্মীৎলোনগী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা বিজিনেসশিংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অনিশুবা ৱেব অসিনা থোকহনবা অপনবশিং অসি য়েংলগা সরকারনা ই.সি.এল.জি.এস.কী স্কোপ চাউথোকহনখি। চাউথোকহনবা অসিনা অতাবা শেনফমদা লুপা করোর লাখ ১.৫ ফাওবগী অহেনবা ক্রেদিৎ তৌবা য়ান্নবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা ইনসেন্তিভাইজ তৌদুনা শেম্মীৎলোনগী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মথৌ তাবা তেংবাং পীরবা য়াই হায়না পান্নরি, অসুম তৌবনা বিজিনেস ইন্তরপ্রাইসশিংনা মখোয়গী চল্লাইনবগী লাইএবিলিতীশিং থুংহনবা অমসুং মখোয়গী বিজিনেসশিং মখা চত্থবা ঙমহল্লি। হৌজিক ওইরিবা অমুক্তা থোকখ্রিদ্রিবা ফীভম অসিদা মখা তানা মথৌ তৌনবা এম.এস.এম.ই.শিংদা মতেং পাংবগী মথক্তা স্কিম অসিনা শেন্মীৎলোন অমসুং মসি হিংগৎহনবদা অফবা শাফু অমা পীরগনি হায়নসু পান্নরি।
বেকগ্রাউন্দ:
এল.জি.এস.সি.এ.এস.: কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেবনা থোকহনবা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা থোকহনবা খুদোংথিবা অসি মায়োক্ননবা সরকারনা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং পাইখৎখি। হন্দক্কী ৱেব অসিনা হেল্থ ফেসিলিতীশিং লোইননা সেক্তর কয়াদা লৈরিবা হিংনবগী পাম্বৈশিং অমসুং বিজিনেস ইন্তরপ্রাইসশিংদা চাউনা শাফু পীখি। হন্দক্কী ৱেব অসিনা হেল্থ সেক্তরদা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎহনবগী মথৌ তাবা অদু মবেক শেংনা তাকখি। মসি লৈবাক শিনবা থুংনা মেত্রো সহরশিংদগী তায়র V অমসুং VI তাউনশিং ফাওবা লোইননা খুঙ্গংগী মফমশিংদা মথৌ তাই। মথৌ তারিবশিং অসিদা অহেনবা হোস্পিতাল বেদশিং, আই.সি.য়ু.শিং, দাইগ্নোস্তিক সেন্তরশিং, ওক্সিজেন ফেসিলিতীশিং, তেলিফোন নত্ত্রগা ইন্তরনেৎতা য়ুম্ফম ওইবা মেদিকেলগী ওইবা পাউতাক অমসুং সুপরভিজন, তেস্তিং ফেসিলিতীশিং অমসুং সপ্লাইশিং, ভেক্সিনশিংগী কোল্দ চেন ফেসিলিতীশিং, হীদাক-লাংথকশিং অমসুং ভেক্সিনশিংগী মোদেম ৱেয়রহাউসিং, ত্রাইএজকী আইসোলেসন ফেসিলিতীশিং, সীরিঞ্জশিং অমসুং ভাইলশিং অসিনচিংবা এন্সিলরী সো্লাইশিংগী প্রদক্সন হেনগৎহনবা য়াওরি। প্রপোজ তৌখিবা এল.জি.এস.সি.এ.এস. অসিনা লৈবাক অসিদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা পান্দম থমখি মরু ওইনা খুদোংচাবা ফংদ্রিবা মফমশিংদা তার্গেৎ তৌরি। এল.জি.এস.সি.এ.এস.না মেত্রোপিলিতেন তায়র ১ সহরশিং (ক্লাস X সহরশিং)গী মথক্তা অর্বান নত্ত্রগা রুরেলগী মফমশিং লিংখৎপা লুপা করোর ১০০ ফাওবগী লোন সেঙ্কসন তৌখিবা ব্রাউনফিল্দ প্রোজেক্তশিংগী চাদা ৫০ অমসুং গ্রীনফিল্দ প্রোজেক্তশিংদা চাদা ৭৫ গী গরেন্তী অমা পীগনি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী ওইনা ব্রাউনফিল্দ চাউথোকপা অমসুং গ্রীনফিল্দ প্রোজেক্তশিং অনিমক অসিগী ওই চাদা ৭৫ গরেন্তী কভর তৌগনি।
ই.সি.জি.এস.: হৌখিবা চয়োল খরদা ভারত্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমুক হন্না হেনগৎলকপা অমসুং মসিগা মরী লৈননা লোকেল/রিজনেল থাক্তা লাকশিন্নবা লৌখৎপা খোঙথাংশিংনা নৌনা শিংনবশিং থোকহল্লকখ্রে অমসুং ফীফম ফগৎলক্লবা শেন্মীৎলোন্দা চাওনা চৈথেং পীখি। মসিগী ইনভাইরনমেন্ত অসিদা খ্বাইদগী শোকহল্লিবা বোরোৱরশিংগী কাংলুপতি ইন্দিবিজ্যুল বোরোৱরশিং, অপীকপা ললোল ইতিকশিং অমসুং এম.এস.এ.ই.শিংনা ওইবনা মসিগীদমক জি.ও.আই.না তার্গেতেদ পোলিসী রেস্পোন্স অমা ওইনা ই.সি.এ.জি.এস. হৌদোকখি। ই.সি.এ.জি.এস.কী দিজাইন্দা মথৌ তারিবশিংদা থুনা রেস্পোন্স পীবগী ফ্লেক্সিবিলিতী অসি লুপা লাখ করোর ৩গী হেদরুমগী মনুং চনবা ই.সি.এ.জি.এস. ২.০, ৩.০ অমসুং ৪.০ হৌদোকপগা লোইননা ৩০.০৫.২০২১দা লাউথোকখিবা অহোংবশিংনা মশক তাক্লি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা ই.সি.এ.জি.এস.গী মখাদা লুপা লাখ করোর ২.৬কী শেন্থংশিং কাইথখ্রে। হন্দক্তা ০৪.০৬.২০২১দা আর.বি.আই.না ৱান তাইম রিস্ত্রকচরগী লিমিৎ লুপা করোর ৫০দা হেনগৎনবা লাওথোকখিবা অহোংবশিং অসিনা মখাতানা মসি হেনগৎলকপা য়াই হায়না পানরি।

Cabinet
Cabinet approves Loan Guarantee Scheme for Covid Affected Sectors (LGSCAS) and to enhance the corpus of Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS)
30 JUN 2021 4:01PM by PIB Delhi
On account of the disruptions caused by the second wave of COVID 19 specially on healthcare sector, the Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Loan Guarantee Scheme for Covid Affected Sectors (LGSCAS) enabling funding to the tune of Rs. 50,000 crore to provide financial guarantee cover for brownfield expansion and greenfield projects related to health/ medical infrastructure.
The Cabinet has also approved introduction of a scheme for other sectors/lenders including those allied to better healthcare. Detailed modalities would be finalized in due course depending upon the evolving situation.
In addition, the Cabinet has also approved additional funding up to Rs. 1,50,000 crore under Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS).
Targets:
LGSCAS:The Scheme would be applicable to all eligible loans sanctioned up to 31.03.2022, or till an amount of Rs. 50,000 crore is sanctioned, whichever is earlier.
ECLGS: It is a continuing scheme. The Scheme would be applicable to all eligible loans sanctioned under Guaranteed Emergency Credit Line (GECL)till 30.09.2021, or till an amount of rupees four lakh fifty thousand crore is sanctioned under the GECL, whichever is earlier.
Impact:
LGSCAS:The LGSCAS has been formulated as a specific response to an exceptional situation the country has witnessed due to lack of adequate health infrastructure in the light of second wave of Covid-19. The approved scheme is expected to help the country in shoring up its much-needed healthcare infrastructure along with creating more employment opportunities. The main objective of LGSCAS is to partially mitigate credit risk (primarily construction risk) and facilitate bank credit at lower rates of interest.
ECLGS:lt is a continuing scheme and recently, on account of the disruptions caused by the second wave of COVID 19 pandemic to businesses across various sectors of the economy, Government has further enlarged the scope of ECLGS. The enhancement is expected to provide much needed relief to various sectors of the economy by incentivizing lending institutions to provide additional credit of up to Rs. 1.5 lakh crore at low cost, thereby enabling business enterprises to meet their operational liabilities and continue their businesses. Besides supporting MSMEs to continue functioning during the current unprecedented situation, the Scheme is also expected to have a positive impact on the economy and support its revival.
Background:
LGSCAS: Government has taken various measures to combat the crisis caused due to Covid-19 pandemic which has been upended by the second wave of COVID-19. This wave has placed enormous stress on health facilities as well as livelihoods and business enterprises in many sectors. This wave has sharply brought out the need to enhance public and private investments in the health sector. This is necessary across the country, from metro cities to tier V and VI towns as well as rural areas. The requirements include additional hospital beds, ICUs, diagnostic centres, oxygen facilities, telephone or internet based medical advice and supervision, testing facilities and supplies, cold chain facilities for vaccines, modem warehousing for medicines and vaccines, isolation facilities for triage, ramping up of production of ancillary supplies such as syringes and vials etc. The proposed LGSCAS is aimed at upscaling the medical infrastructure in the country, specifically targeting underserved areas. LGSCAS would provide a guarantee of 50 percent for brownfield projects and 75 per cent to greenfield projects for loans sanctioned up to Rs.100 crore, set up at urban or rural locations other than 8 Metropolitan Tier 1 cities (Class X cities). For aspirational districts, the guarantee cover for both brownfield expansion and greenfield projects shall be 75%.
ECLGS:The resurgence of COVID-19 pandemic in India in recent weeks and the associated containment measures adopted at local/regional levels have created new uncertainties and impacted the nascent economic revival that was taking shape. In this environment the most vulnerable category of borrowers are individual borrowers, small businesses and MSMEs, for which, ECLGS, as a targeted policy response was introduced by Gol. The design of ECGLS provides flexibility to quickly respond to emerging needs, as has been evidenced by the introduction of ECLGS 2.0, 3.0 and 4.0 as well as changes announced on 30.05.2021, all of which were within available headroom of Rs 3 lakh crore. Currently, about Rs. 2.6 lakh crore of loans have been sanctioned under ECLGS. A further uptick is expected due to changes announced recently, extension of limit of one time restructuring to Rs. 50 crore by RBI on 04.06.2021 and the continuing adverse impact of COVID on businesses.