Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at 6th anniversary of Digital India Abhiyan
01 JUL 2021 2:32PM by PIB Delhi
Namaskar,
My colleagues in the Union Cabinet Shri Ravi Shankar Prasad ji, Shri Sanjay Dhotre ji, all my colleagues, brothers and sisters associated with Digital India with different initiatives! Many congratulations to all of you on the completion of six years of the Digital India campaign!
This day is dedicated to India's potential, resolve and limitless possibilities of the future. This day reminds us of our huge leap in the digital space as a nation in just 5-6 years.
Friends,
It is the dream of the country to take India forward on the digital path at a rapid pace so that the life of every citizen becomes easier. All of us are working day and night in realizing this dream. If there is a passion for innovation on one hand, there is also a passion to adopt those innovations rapidly on the other. Therefore, Digital India is the resolve of India. Digital India is the instrument for AatmaNirbhar Bharat and is also a manifestation of a strong India emerging in the 21st century.
Friends,
Following the principle of Minimum Government – Maximum Governance, bridging the gap between the government and people, system and facilities, problems and solutions, eliminating the difficulties and increasing the convenience of the general public, was the need of the hour. And, therefore, Digital India is a great means of ensuring facilities for the common citizens and their empowerment.
Friends,
A great example of how Digital India has made this possible is DigiLocker. Keeping school certificates, college degrees, driving licenses, passports, Aadhaar or any other documents has always been a major concern for people. Many a times, important identity cards of people get destroyed in flood, earthquake, tsunami, or fire. But now all the documents from the 10th, 12th, college, university mark sheets can be stored in DigiLocker easily. In the midst of Corona, colleges in many cities are carrying out verification of school certificates for admission with the help of DigiLocker.
Friends,
Now the procedures have not only become convenient but faster due to Digital India be it applying for driving license or birth certificate, paying electricity or water bill, filing income tax return and many such services. And all these services are available to people at the CSC centres in villages. Digital India has also simplified the process of delivery of ration to the poor.
It is the power of Digital India that the resolution of One Nation, One Ration Card is being fulfilled. Now migrating to another state does not require a fresh ration card. One ration card is valid in the entire country. The families of workers who go to other states for work stand to benefit the most. I just had a conversation with one such colleague.
Recently, the esteemed Supreme Court has also given a very important decision related to this. There were some states which did not accept the One Nation, One Ration Card scheme. Now the Supreme Court has ordered those states to implement it immediately. I also hail the Supreme Court for this decision, because the scheme is for the poor and laborers and those who have to migrate for work. And such work gets priority if there is sensitivity.
Friends,
Digital India is strongly paving for the resolve of AatmaNirbhar Bharat. Digital India is connecting even those people with the system who never imagined it. I have spoken to some beneficiaries now. They were proudly sharing their experiences regarding the change in their life due to digital solutions.
Could street vendors imagine they would become part of the banking system and would also get easy and cheap loans from banks? But it is becoming possible with the SVANidhi scheme. We often hear the news of disputes and insecurity related to houses and land in villages. But now drone mapping of village lands is being done under the Svamitva scheme. Villagers are getting legal documents of their houses digitally. Crores of fellow citizens of the country are now benefiting from the platforms developed for online education and delivering medicine.
Friends,
Digital India is playing an important role in ensuring health facilities in remote areas. Someone from Bihar just told me how eSanjeevani came to the rescue of his grandmother in this difficult time. Our priority is that everyone should get good and health facilities on time. An effective platform under the National Digital Health Mission is currently underway for this purpose.
The digital solutions developed by India during the Corona period are also a topic of discussion and attraction all over the world today. One of the world's largest digital contact tracing apps, Aarogya Setu, has helped a lot in preventing corona infection. Several countries are showing interest in India's COWIN app for vaccination. They also want to take advantage of this scheme in their country. Having such a monitoring tool for the process of vaccination is proof of our technical proficiency.
Friends,
We have realized how Digital India has smoothened our work style during the Covid times. Today we find somebody is working from the mountains or from the homestays developed in the villages. Imagine, what would have been the situation in the Corona period had there been no digital connection? Some people see Digital India is only for the poor. But this campaign has also changed the lives of the middle class and youth.
What would have happened to our millennials if there was no technology? Their daily routine would have been greatly affected had there been no cheap smartphones, internet and data. Therefore, Digital India means opportunity for all, facility for all and participation of all. Digital India means everyone's access to the government machinery. Digital India means a transparent, non-discriminatory system and an attack on corruption. Digital India means saving time, labor and money. Digital India means faster and full profit. Digital India means Minimum Government, Maximum Governance.
Friends,
Another special feature of the Digital India campaign is that a lot of emphasis has been laid on both the scale and speed of the infrastructure. About 2.5 lakh Common Service Centers have provided Internet services in the villages of the country where it was once considered very difficult. Under the Bharat-Net scheme, work is going on a mission mode to provide broadband internet to villages.
Under the PM-WANI scheme, access points are being created across the country where broadband-WIFI-internet can be available at a bare minimum cost. This will greatly help the young peers and the children of our poor families in accessing online education. Plans are underway to make cheap tablets and other digital devices available in the country. The facility of the PLI scheme is being extended to the electronics companies of the country and the world in this regard.
Friends,
It is a matter of pride for every Indian that India has emerged as one of the world's leading digital economies. In the last 6-7 years, about Rs 17 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of the people under different schemes. We all have also seen the impact of the Digital India campaign during the Corona period. At a time when the developed countries were unable to send aid amounts to their citizens due to the lockdown, India was transferring thousands of crores of rupees directly into the bank accounts of the people. In this one-and-a-half years period of Corona, India has deposited about 7 lakh crore rupees to people's bank accounts through DBT under various schemes. Business transactions worth about five lakh crore rupees take place every month in India through BHIM UPI.
Friends,
Digital transactions have also brought an unprecedented change in the lives of farmers. Under the PM Kisan Samman Nidhi, Rs 1 lakh 35 crore has been deposited directly into the bank accounts of more than 10 crore farmer families. Digital India has also realized the spirit of One Nation, One MSP. This year, about 85,000 crore rupees has directly reached the bank accounts of the farmers following the record purchase of wheat. Till now, farmers of the country have made transactions worth more than 1.35 lakh crore rupees through the e-NAM portal.
Friends,
One Nation, One Card will prove to be of great use as a single medium of payment for transport and other facilities across the country. With the advent of FASTag, the commute has become easier, cheaper and there is saving of time as well. Similarly, GST and eWay Bills have ensured both convenience and transparency in trade and business in the country. Just yesterday, GST has completed four years. Despite the Corona period, the GST revenue has been crossing the one lakh crore rupee mark continuously for the last eight months. Today more than 1.28 crore registered entrepreneurs are taking advantage of this. At the same time, government procurement from Govt e-Marketplace i.e. GeM has increased transparency and provided opportunities to small traders.
Friends,
This decade is going to greatly enhance India's capabilities in digital technology and its share in the global digital economy. That's why top experts are looking at this decade as India's Techade. It is estimated that dozens of technology companies in India will join the unicorn club in the next few years. The collective power of data and the demographic dividend will result in tremendous opportunities.
Friends,
The 5G technology is going to make a big difference in every aspect of life all over the world. India is also geared up for this. Today, when the world is talking about Industry 4.0, India is a big partner in it. India is also aware of its responsibility as a data powerhouse. Therefore, continuous work is going on regarding every necessary provision for data protection. Just a few days ago, an international ranking related to cyber security has been released. India has been included in the top-10 countries of the world in the ITU-Global Cyber ​​Security Index of more than 180 countries. Our ranking was 47th till a year ago.
Friends,
I have full faith in the youth of India and in their ability. I am sure that our youth will continue to take digital empowerment to new heights. We have to keep trying together. With this desire that we will be successful in making this decade India's Techade, I wish you all the very best again!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ୬ଷ୍ଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
01 JUL 2021 2:32PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର,
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଧୋତ୍ରେ ମହାଶୟ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ସମେତ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ସାମିଲ ମୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀଗଣ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ! ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର 6 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା !
ଆଜିକାର ଦିନଟି ହେଉଛି ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଅସୀମିତ ସମ୍ଭାବନା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ଆଜିକାର ଦିନଟି, ଆମକୁ ଏହା ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି ଯେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ, କେବଳ 5-6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଜଗତରେ କେତେ ଉଚ୍ଚ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତକୁ ଡିଜିଟାଲ ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ଦେଶର। ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦିନ-ରାତି ଏକ କରି ଲାଗିପଡ଼ିଛୁ। ଦେଶରେ ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ନବସୃଜନର ଉତ୍ସୁକତା ରହିଛି ଆଉ ଅନ୍ୟ ପଟେ ସେହି ନବସୃଜନକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଉତ୍ସାହ ରହିଛି। ତେଣୁ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସାଧନା, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସଶକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ହେଉଛି ଭାରତର ଏକ ଜୟଘୋଷ।
ସାଥୀଗଣ,
ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର– ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଶାସନର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଆଧାରରେ ଗତିକରି, ସରକାର ଏବଂ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ବ୍ୟବସ୍ଥା​​‌ ଏବଂ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ, ସମସ୍ୟା ଏବଂ ସେବା ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କମ୍‍ କରିବା, ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ କମ୍‍ କରିବା ଏବଂ ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏହା ସମୟର ଆହ୍ବାନ ଭାବେ ରହି ଆସିଛି, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ହେଉଛି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣର ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ।
ସାଥୀଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏହାକୁ କିପରି ଭାବେ ସମ୍ଭବ କରି ପାରିଛି, ଏହାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି– ଡିଜି ଲକର । ସ୍କୁଲର ସାର୍ଟିଫିକେଟ, କଲେଜର ଡିଗ୍ରୀ, ଡ୍ରାଇଭିଂ ଲାଇସେନ୍ସ, ପାସପୋର୍ଟ, ଆଧାର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦସ୍ତାବେଜଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ସାଇତି ରଖିବା ସବୁବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ରହିଆସିଛି। କେତେଥର ବନ୍ୟାରେ, ଭୂମିକମ୍ପରେ, ସୁନାମୀରେ, କେଉଁଠାରେ ନିଆଁ ଲାଗିଯିବା କାରଣରୁ, ଲୋକମାନଙ୍କର ଜରୁରୀ ପରିଚୟପତ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏବେ 10ମ, ଦ୍ୱାଦଶ, କଲେଜ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମାର୍କସିଟ ଠାରୁ ନେଇ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯାବତୀୟ ଦସ୍ତାବେଜ ସିଧାସଳଖ ସହଜ ଭାବେ ଡିଜିଲକରରେ ରଖାଯାଇ ପାରୁଛି । ଏବେ କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ, କେତେକ ସହରର କଲେଜ ଗୁଡ଼ିକ, ନାମଲେଖା ପାଇଁ ସ୍କୁଲ ସାର୍ଟିଫିକେଟର ଯାଞ୍ଚ, ଡିଜି-ଲକର ସାହାଯ୍ୟରେ ହିଁ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଡ୍ରାଇଭିଂ ଲାଇସେନ୍ସ ହେଉ, ଜନ୍ମ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ହେଉ, ବିଜୁଳିର ବିଲ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉ, ପାଣି ବିଲ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉ, ଆୟକର ଟିକସ ପୈଠ କରିବା, ଏହି ପ୍ରକାରର ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟପାଇଁ ଏବେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ସାହାଯ୍ୟରେ ବହୁତ ସହଜ, ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ହୋଇ ପାରୁଛି। ଆଉ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଏହି ସବୁ ସୁବିଧା, ଏବେ ନିଜ ଘର ପାଖରେ ସିଏସସି କେନ୍ଦ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଗରିବଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ରାସନର ଯୋଗାଣକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିଛି।
ଏହା ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଟିଏ ରାସନ୍‍ କାର୍ଡର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେଉଛି । ଏବେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆଉ ନୂତନ ଭାବେ ରାସନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ଗ୍ରହଣ ହେବ। ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ସେହି ଶ୍ରମିକ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ହେଉଛି, ଯେଉଁମାନେ କାମଧନ୍ଦା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏବେ ଏଭଳି ଜଣେ ସାଥୀଙ୍କ ସହିତ ମୋର ବାର୍ତାଳାପ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି।
ଏବେ ନିକଟରେ ମାନ୍ୟବର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏକ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ଶୁଣାଇଛନ୍ତି । କିଛି ରାଜ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହି କଥାକୁ ମାନୁ ନଥିଲେ। ଶେଷରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଆଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଟିଏ ରାସନ୍‍ କାର୍ଡର କଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ନାହାଁନ୍ତି, ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ଲାଗୁ କରନ୍ତୁ। ଆଦେଶ ଜାରି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କୁ । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଲାଗୁ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି । ମୁଁ ଏହି ନିଷ୍ପତି ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, କାରଣ ଏହା ହେଉଛି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ । ନିଜ ସ୍ଥାନରୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ । ଆଉ ଯଦି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ରହିଛି ତେବେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତା ମିଳିଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ାଉଛି। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି, ଯେଉଁମାନେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏହାର କଳ୍ପନା କରି ନଥିଲେ। ଏବେ ଆଉ କିଛି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ କଥା ହୋଇଛି। ସେମାନେ ବଡ଼ ଗୌରବ ଏବଂ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ କହୁଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ ଦ୍ୱାରା କିଭଳି ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିପାରିଛି।
ରାସ୍ତା କଡ଼ ବୁଲା ବିକାଳି, ଉଠା ଦୋକାନୀମାନେ କେବେ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡି ହେବେ ଆଉ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ସହଜରେ ଋଣ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ପାରିବ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି। ଗାଁରେ ଘର ଏବଂ ଜମି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବିବାଦ ଏବଂ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଥିବା ଖବର ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟତଃ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଁର ଜମିଗୁଡ଼ିକର ଡ୍ରୋନ ମ୍ୟାପିଂ କରାଯାଉଛି। ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ଘରର ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ଜନିତ ଦସ୍ତାବେଜ ମିଳୁଛି । ଅନ୍‍ ଲାଇନ୍‍ ପାଠପଢ଼଼ାରୁ ନେଇ ଔଷଧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁପାଇଁ, ଯେଉଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଟି-କୋଟି ସାଥୀ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଉଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ବିହାରର ଜଣେ ସାଥୀ ମୋତେ ଅବଗତ କରାଇଲେ ଯେ, ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ମାଧ୍ୟମରେ କିପରି ଏହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ଘରେ ବସିକରି ହିଁ ତାଙ୍କ ଜେଜେ ମାଆଙ୍କ ଆରୋଗ୍ୟ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କଲେ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ମିଳୁ, ସଠିକ୍‍ ସମୟରେ ଭଲ ସୁବିଧା ମିଳୁ, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ଏଥିପାଇଁ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ନ୍ୟାସନାଲ ଡିଜିଟାଲ ହେଲ୍‍ଥ ମିଶନ) ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି।
ଏହି କରୋନା କାଳରେ ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ତାହା ଆଜି ସମଗ୍ର ଦୁନିଆରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି ଆଉ ହେଉଛି ଆକର୍ଷଣର ବିଷୟ ମଧ୍ୟ। ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଡିଜିଟାଲ କନଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ ଆପ୍‍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଦ୍ୱାରା କରୋନା ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି। ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଭାରତର କୋୱିନ ଆପରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଅନେକ ଦେଶ ରୁଚି ଦେଖାଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶକୁ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳୁ । ଟିକାକରଣର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଏଭଳି ମନିଟରିଂ ଟୁଲ୍‍ ହେବା ଆମର ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତାର ହେଉଛି ପ୍ରମାଣ।
ସାଥୀଗଣ,
କୋଭିଡ଼ ସମୟରେ ହିଁ ଆମେ ଅନୁଭବ କଲୁ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ କେତେ ପରିମାଣରେ ସରଳ କରି ଦେଇଛି । ତେବେ ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛେ ଯେ କେହି ପାହାଡ଼ରୁ, କେହି ଗାଁରେ ବସି ଘରେ ରହି, ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରି ପାରୁଛନ୍ତି । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯଦି ଏହି ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ନଥାନ୍ତା ତେବେ କରୋନା ସମୟରେ ପରିସ୍ଥିତି କିଭଳି ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା ? କିଛି ଲୋକ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଗରିବମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଦେଖୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଏବଂ ଯୁବକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି।
ଆଉ ଆଜିକାଲିର ଏହି ସହସ୍ରାବ୍ଦୀରେ, ଯଦି ଆଜି ଏହି ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ନଥାନ୍ତା, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ନଥାନ୍ତା ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥା କ’ଣ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା ? ଶସ୍ତା ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନ୍‍ ବିନା, ଶସ୍ତା ଇଂଟରନେଟ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଡାଟାରେ, ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟାରେ ଆକାଶ ପାତାଳ ଫରକ ରହିଥାଆନ୍ତା। ତେଣୁ, ମୁଁ କହୁଛି, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁବିଧା, ସମସ୍ତଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ ସରକାରୀ କଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ପହଞ୍ଚ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ ପାରଦର୍ଶୀ, ଭେଦଭାବ ଶୂନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଉପରେ ଶକ୍ତ ଆଘାତ। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ ସମୟ, ଶ୍ରମ ଏବଂ ଧନର ସଞ୍ଚୟ। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଲାଭ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଶାସନ।
ସାଥୀଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି ଯେ ଏଥିରେ ଭିତିଭୂମିର ମାପ ଏବଂ ବେଗ, ଦୁଇଟି ଯାକ ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ଗାଁମାନଙ୍କରେ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ସେଠାରେ ଇଣ୍ଟରନେଟକୁ ନେଇ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାକୁ ଯିବା କେବେ ଖୁବ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ଭାବୁଥିଲେ । ଭାରତ-ନେଟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଁ-ଗାଁରେ, ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଟରନେଟ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି।
ପିଏମ-ବାଣୀ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏଭଳି ଆକସେସ୍‍ ପଏଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ କମରୁ ଅତି କମ୍‍ ଦାମରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ-ୱାଇଫାଇ-ଇଣ୍ଟରନେଟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଭାବେ ଆମର ଗରିବ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ଯୁବକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଅନ୍‍ ଲାଇନ୍‍ ଶିକ୍ଷାର ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡି ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ। ଏବେ ଏହି ଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରହିଛି ଯେ ଦେଶରେ ଶସ୍ତା ଟାବଲେଟ୍‍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁ। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଆର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମ୍‍ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ଯେତିକି ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଦୁନିଆର ଅଗ୍ରଣୀ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇପାରିଛି, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଗୌରବର ବିଷୟ। ବିଗତ 6-7 ବର୍ଷରେ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 17 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ, ଲୋକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । କରୋନା ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ କେତେ ପରିମାଣରେ ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିପାରିଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛୁ। ଯେଉଁ ସମୟରେ ବଡ଼-ବଡ଼ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ, ଲକ୍‍ ଡାଉନ୍‍ କାରଣରୁ ନିଜ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ରାଶି ପଠାଇ ପାରୁ ନଥିଲେ, ଭାରତ ହଜାର-ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା, ସିଧାସଳଖ ଲୋକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ପଠାଉଥିଲା। କରୋନାର ଏହି ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସୁବିଧା ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ପଠାଇଛି। ଭାରତରେ ଆଜି କେବଳ ଭୀମ୍ ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରାୟ 5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନେଣଦେଣ ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ ଦ୍ୱାରା ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି। ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ 10 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ପରିବାରର 1 ଲକ୍ଷ 35 କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା କରାଯାଇଛି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ୱାନ ନେସନ୍‍, ୱାନ ଏମଏସପିର ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ସାକାର କରିଛି। ଏ ବର୍ଷ ଗହମର ରେକର୍ଡ ସ୍ତରର କ୍ରୟର ପ୍ରାୟ 85 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଇ-ନାମ ପୋର୍ଟାଲ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର କୃଷକ ଏକ ଲକ୍ଷ 35 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ନେଣ-ଦେଣ କରି ସାରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ୱାନ୍‍ ନେସନ୍‍, ୱାନ୍‍ କାର୍ଡ, ଅର୍ଥାତ ସାରା ଦେଶରେ ପରିବହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦେୟର ଗୋଟିଏ ହିଁ ମାଧ୍ୟମ, ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁବିଧା ସିଦ୍ଧ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଫାସଟ୍ୟାଗ୍‍ ଆସିବା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପରିବହନ ସହଜ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି, ଶସ୍ତା ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି ଆଉ ସମୟର ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇ ପାରିଛି । ଏହିଭଳି ଭାବେ ଜିଏସଟି ଦ୍ୱାରା, ଇ-ୱେ ବିଲର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା, ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ-କାରବାରରେ ସୁବିଧା ଏବଂ ପାରଦର୍ଶିତା, ଦୁଇଟି ଯାକ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି। କାଲି ହିଁ ଜିଏସଟିର ଚାରି ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ହୋଇଛି । କରୋନା କାଳ ସତ୍ୱେ, ବିଗତ ଆଠ ମାସ ଧରି କ୍ରମାଗତ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ବ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମାର୍କକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଚାଲିଛି। ଆଜି ଏକ କୋଟି 28 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକୃତ ଉଦ୍ୟମୀ, ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି। ସେଠାରେ, ସରକାରୀ ଇ-ବଜାରସ୍ଥଳ (ଗଭମେଣ୍ଟ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍‍) ଅର୍ଥାତ ଜିଇଏମ ଦ୍ୱାରା ହେବାକୁ ଥିବା ସରକାରୀ କ୍ରୟ ପାରଦର୍ଶିତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, କ୍ଷୁଦ୍ର ରୁ ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଦଶକ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ, ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ସହଭାଗୀତାକୁ ବହୁ ଅଧିକ ବଢାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ବଡ଼-ବଡ଼ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତକୁ ଟେକ୍ ହେଡ ବା ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ମୁଖ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଏକ ଆକଳନ ଅନୁସାରେ ଆସନ୍ତା କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଡଜନ ଡଜନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କମ୍ପାନୀ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ କ୍ଲବରେ ସାମିଲ ହେବେ। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଡିଭିଡେଣ୍ଡର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି, ଆମ ପାଇଁ କେତେ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଆଣୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
5-ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ 4.0 ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇ ରହିଛି। ଡାଟା ପାୱାର ହାଉସ୍ ଭାବରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଦାୟିତ୍ବ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛି । ଏଥିପାଇଁ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସହ ଜଡିତ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ଆସିଛି । 180ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଆଇଟିୟୁ-ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସୂଚକାଙ୍କରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ-10ଟି ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମେ ଏଥିରେ 47 ତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିଲୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବେ । ଆମକୁ ମିଳିମିଶି ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଦଶକକୁ ଭାରତର ଟେକ୍ ହେଡ୍ କରିବାରେ ଆମେ ସଫଳ ହେବା, ଏହି କାମନା ସହିତ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା !