কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অদর সর্ভিস প্রোভাইদর্স (ও.এস.পি.)গী গাইদলাইনশিং মখা তানা লিবরেলাইজ তৌখ্রে: হায়না তেলিকোম মন্ত্রী শ্রী রভি শঙ্কর প্রসাদনা লাউথোকখ্রে
বিজিনেসশিংগী মরক্তা হেন্না সীনর্জী লৈনবা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেস্নেল ও.এস.পি.শিংগী মরক্তা খেৎনবা লৈহল্লরোই
ৱর্ক ফ্রোম হোম অমসুং মফম অমা হেক্তদগী থবক তৌবা লায়থোকহনখ্রে
23 JUN 2021 3:31PM by PIB Imphal
পাউমীশিংগা ঙসি উন্নবদা ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, কম্ম্যুনিকেসন্স অমসুং লো এন্দ জস্তিসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রভি শঙ্কর প্রসাদনা দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্ম্যুনিকেসন্না ওদর সর্ভিস প্রোভাইদর্স (ও.এস.পি.শিং)গী গাইদলাইনশিং মখা তানা লিবরেলাইজ তৌরে হায়না লাউথোকখ্রে। মসিগী এন্তিতীশিং অসি ভারত অমসুং মপাল লৈবাক্তা ভোইস বেজ সর্ভিসশিং পীরিবা বিজিনেস প্রোসেস আউতসোর্সিং (বি.পি.ও.) ওর্গনাইজেসনশিংনি। ঙসি থোকখিবা গাইদলাইনশিংনা মমাংদা হান্না লাউথোকখ্রবা অমসুং নভেম্বর ২০২০দা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা অচৌবা খোঙথাং অদুগী মথক্তা ও.এস.পি.শিংদা অখন্নবা দিস্পেন্সন মখা তানা ঙসি লিবরেলাইজ তৌখ্রে।
শ্রী প্রসাদনা ভারতকী বি.পি.ও. ইন্দস্ত্রী অসি মালেমগী খ্বাইদগী অচৌবা অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। ঙসি ভারতকী আই.তি.-বি.পি.এম. ইন্দস্ত্রী অসি লৈবাক অসিদা নহারোল লাখ কয়াদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীদুনা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৩৭.৬ (২০১৯-২০)দা লৈরি হায়বদি চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ২.৮ ওইরি। মখা তানা মসি ২০২৫ ফাওবদা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫৫.৫ হায়বদি লুপা করোর লাখ ৩.৯ ফাওবগী দিজিৎ অনিগী গ্রোথ য়ৌবা ঙম্বগী পোতেন্সিএল অমা লৈ।
আত্মনির্ভর ভারত অসি পি.এম. শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী মরু ওইবা থৌরাংনি অমসুং ইলেকত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিং প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগুম্বা খোঙথাংশিং ওইনা ইলেক্ত্রোনিক মেন্যুফেকচরিং ক্লস্তরগী দেদিকেতেদ স্কিমদগী হৌরগা তেলিকোম ইক্বিপমেন্তগী দেদিকেতেদ পি.এল.আই. স্কিম অসি লম অসিদা লৌখৎপা খোঙথাং খরা ওইরি।
মসিগা মান্ননা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অসি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা আই.তি. অমসুং তেলিকোম ভর্তিকেলদা মথং-মথং লৌখৎপা রিফোর্মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অতোপ্পা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি। ৱন তচ ভি.এন.ও. লাইসেন্সশিং হৌবা, স্পেক্ত্রম শেরিং এন্দ ত্রেদিং, ফ্রেক্বেন্সী বেন্দ খরগী দিলাইসেন্সিং তৌবা অমসুং হৌজিক নেক্স জেন ও.এস.পি. লিবরেলাইজ তৌবা অসিনা লম অসিদা পাইখৎপা অতোপ্পা খোঙথাংশিং ওইরি।
নভেম্বর ২০২০দা ও.এস.পি. গাইদলাইনশিং অসি পীরিবা অসুম্না লিবরেলাইজ তৌখি:-
• রিগ্যুলেসন অমা হেক্তদগী ও.এস.পি.শিংগা মরী লৈনবা দেতা পুন্না লৌথোকপা
• বেঙ্ক গরেন্তীশিং লৈতবা
• স্তেতিক আই.পি.গী মথৌ তাদবা
• দি.ও.তি.তি.দা রিপোর্তিং তৌবগী মথৌ তাদবা
• নেৎৱর্ক দাইগ্রামগী পব্লিকেসন মথী তাদবা
• পেনালতীশিং লৈতবা
• মফম অমা হেক্তদগী থবক শুবা ওইথোকহনবা
লাইচৎ লৈজরবসু বি.পি.এম. ইন্দস্ত্রীগী রিভেন্যু অসি ২০১৯-২০দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩৭.৬ ওইরম্বদগী ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩৮.৫দা হেনগৎখ্রে। মসি ইন্দস্ত্রীনা অরাপ্পা মফমদগী থবক তৌবা ঙম্বনা মরম ওইরগা চাউনা ওইথোকখি অমসুং অহানবা ওইনা মতম খরগী মার্চ ২০২০দা ও.এস.পি. রেজিমগী মখাদা ভারত সরকারনা দবল্যু.এফ.ঐচ.কী মথৌ তাবশিংদা কোমথোকখিবা অমসুং নভেম্বর ২০২০দা অনৌবা গাইদলাইনশিংগী মখাদা মপুং ফানা রিফোর্ম তৌখিবা অদুনসু চাউনা ঙমহনখিবনি।
গ্লোবেল বিজিনেসকী হাইলাৎ অদু মখাদা পীরি:
• করেন্ত বি.পি.এম. মার্কেৎ – য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৯৮
• আউতসোর্সিং মার্কেৎ – য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৯১ (৪৬%)
• করেন্ত বি.পি.এম. আউতসোর্সিং রিভেন্যু, ভারত – য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩৮.৫ (লুপা করোর লাখ ২.৮)
ঙসি লাউথোকখিবা লিবরেলাইজ তৌখ্রবা গাইদলাইনশিং অদুগী মপুং ওইবা মওং-মতৌশিংদি :-
1. দোমেস্তিক অমসিং ইন্তরনেস্নেল ও.এস.পি.শিংগী মরক্তা লৈরম্বা খেন্নবা লাউথোকখ্রে। কম্মন তেলিকোম রিসোর্সশিংগা লোইননা বি.পি.ও. সেন্তর অমনা ভারত য়াওনা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা কস্তমরশিংগী শেবা তৌবা হৌজিক ঙম্লগনি।
2. ও.এস.পি.গী ই.পি.এ.বি.এক্স. (ইলেক্ত্রোনিক প্রাইবেৎ ওতোমেতিক ব্রাঞ্চ এক্সচেঞ্জ) অসি মালেমগী মফম অমা হেক্তদা লৈবা য়ারগনি। ও.এস.পি.না তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী ই.পিএ.বি.এক্স. সর্ভিসশিং শিজিন্নবগী মথক্তা মখোয়না ভারত্তা টর্দ পার্তী দেতা সেন্তরশিংদা মখোয়গী ই.পি.এ.বি.এক্স লোকেৎ তৌবসু য়ারগনি।
3. দোমেস্তিক অমসিং ইন্তরনেস্নেল ও.এস.পি. সেন্তরশিংগী মরক্তা লৈরম্বা খেন্নবা লাউথোকখিবনা ও.এস.পি. সেন্তর মখল পুম্নমক্কী মরক্তা লৈয়া ইন্তরকন্নেক্তিবিতী অদু হৌজিক্তি অয়াবা পীরে।
4. ব্রোদবেন্দ ওভর ৱায়রলাইন/ৱায়রলেস য়াওনা মখল অমা হেক্তগী তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা কস্তমরগী ও.এস.পি./ই.পি.এ.বি.এক্স.কী সেন্ত্রেলাইজ ই.পি.এ.বি.এক্স/ই.প.এ.বি.এক্স.কা লোইননা হকথেংননা হৌজিক্তি ও.এস.পি.গী রিমোৎ এজেন্তশিংগা কন্নেক্ত তৌবা য়ারে।
5. চপ মান্নবা কম্পনী নত্ত্রগা গ্রুপ কম্পনী নত্ত্রগা অতোপ্পা মরী লৈনদবা কম্পনীগী ও.এস.পি. সেন্তর অমা হেক্তগী মরক্তা দেতা ইন্তরকন্নেক্তিবিতীদা অথিংবা লৈতে।
6. নীংশিংবা য়াবদি দি.ওতি.না ও.এ.পি. রিগ্যুলেসনশিংদগী দেতা বেজ সর্ভিসেস হান্না লৌথোকখ্রে। মসিগী মথক্তা রেগ্যুলেসনশিং অসিনা ও.এস.পি.শিংবু মখল অমত্তগী রেজিস্ত্রেসন তৌবগী মথৌ তাবা লৈহনদ্রে। লোইননা বেঙ্ক গরেন্তীশিং পুথোকপগী মথৌ তাদ্রে। য়ুমদগী থবক তৌবা অমসুং মফম অমা হেক্তদগী থবক তৌবসু অয়াবা পীখ্রে।
7. বিজিনেসতা সরকারগী থাজবা অদু অমুক হন্না থম্লদুনা ভাইওলেসনশিংগী পেনালতীশিং লৌথোকখ্রে।
8. ঙসি লিবরেলাইজ তৌখিবা গাইদলাইনশিং অসিনা মখা তানা ভারতকী ও.এস.পি. ইন্দস্ত্রীগী গ্রোথতা অচৌবা মতেং ওইরগনি। মসিনা ভারত্তা অচৌবা খুদোংচাবশিং, শেন্থোক অমসুং থবক পীরগনি।
এপ্রিল ২০২১দা এন.এ.এস.এস.সি.ও.এম.না ও.এস.পি. রিফোর্মশিংনা পীবা শাফুগী মতাংদা পাঙথোকখিবা সর্ভেনা মখাগী মরু ওইবা ৱাফমশিং অসি পীখি:
• রেস্পোন্দেন্ত ৭২% হেনবনা ও.এস.পি. রিফোর্মশিং অসিদা চাউনা অপেনবা পোকই হায়না পনখি।
• রেস্পোন্দেন্ত ৯৫% হেনবনা মসিনা কম্পলাইন্সকী পোৎলুম হন্থহনবদা অমসুং ভারত্তা বিজিনেস তৌবগী কোস্ত হন্থহনবদা মতেং পাংখি হায়না পনখি।
• রেস্পোন্দেন্তগী ৯৫%না মসিনা আই.তি. সর্ভিসশিং মালেমদা হেন্না কম্পিতিতিব ওইহনবদা মতেং পাংগনি হায়না ফোঙদোরকখি।
• অতোপ্পা রেস্পোন্দেন্তগী ৭৭%না ও.এস.পি. রিফোর্মশিংনা প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবদা মতেং পাংখি হায়না পনখি।
• রেস্পোন্দেন্তগী ৯২%না রিফোর্মশিং অসিনা কম্পনীশিংদা শেলগী পোৎলুম হন্থহনবদা মতেংসু পাংখি হায়না ফোঙদোরক্লি।
• রেস্পোন্দেন্তগী ৬২%না ও.এস.পি. রিফোর্মশিংদা য়ুমফম ওইরগা মখোয়গী ওপরেসন চাউথোক্নবা নত্ত্রগা অনৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌনবা খন্নরগনি হায়না পনখি।
• ৫৫%না মসিনা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবদা অমসুং তেলেন্ত অদু এক্সেস তৌবা হেনগৎপদা মতেং পাংগনি হায়না পনখি।
ঙসিগী রিফোর্ম অসিনা মখা তানা বি.পি.এম. ইন্দস্ত্রীদা মখোবগী ইস্তাব্লিশমেন্ত কোস্ত হন্থহনবদা অমসুং তোঙান তোঙানবা কম্পনীশিংগী মরক্তা সীনর্জীশিং লৈহনবদা মতেং পাংলগনি। রিফোর্মশিং অসিগী খুত্থাংদা অতোপ্পা এম.এন.সি. কয়া অমা ভারত্তা চুনরবা লমথুমফম অমা ওইনা মীৎয়েং চিংশিল্লগনি অসুম্না এফ.দি.আই.শিং হেনগৎহল্লগনি।
হৌজিক পাল্লিবা সরকার অমসুং হান্নগী য়ু.পি.এ. সরকারগী মরক্তা লৈরিবা এফ.দি.আই. অদুসু মসিদা হাইলাইৎ তৌরি:
(২০০৭-১৪)
(২০১৪-২১)
গ্রোথ (%)
তেলিকোম
য়ু,এস.দি. বিলিয়ন ১১.৬৪
য়ু,এস.দি. বিলিয়ন ২৩.৫
১০২%
আই.তি. সেক্তর (কম্প্যুতর এস/দবল্যু অমসুং হর্দৱেয়র)
য়ু,এস.দি. বিলিয়ন ৭.১৯
য়ু,এস.দি. বিলিয়ন ৫৮.২৩
৭১০%

Ministry of Communications
Guidelines for Other Service Providers (OSP) further liberalized: announces Telecom Minister Shri Ravi Shankar Prasad
No distinction between Domestic and International OSPs to bring in better synergies among businesses
Work from Home and Work from Anywhere made easier
23 JUN 2021 3:31PM by PIB Delhi
Shri Ravi Shankar Prasad, Union Minister for Electronics & Information Technology, Communications and Law & Justice, announced in a press interaction today that Department of Telecommunication has further liberalized the guidelines for Other Service Providers (OSPs). These entities are business process outsourcing (BPO) organisations giving Voice based services, in India and abroad. The Guidelines issued today further liberalized the special dispensation given to OSPs in addition to the major measures already announced and implemented in November, 2020.
Shri Prasad informed that India’s BPO industry is one of the largest in the world. Today India’s IT-BPM industry stands at US$ 37.6 billion (2019-20) i.e. Rs. 2.8 lakh crores approx. giving job opportunities to lakhs of youths in the country. Further it has a potential for double digit growth reaching upto US$ 55.5 billion i.e. Rs. 3.9 lakh crores by 2025.
AatmaNirbhar Bharat is the key initiative of Govt. led by PM Shri Narendra Modi and steps like Electronics Manufacturing Productivity Linked Incentive scheme,starting dedicated scheme of Electronic Manufacturing Cluster and dedicated PLI scheme for Telecom Equipment are few steps in this direction.
Similarly Ease of Doing Business is another fulcrum based on which series of reforms has been initiated in IT & Telecom vertical by present Govt. Start of one touch VNO licenses, Spectrum Sharing & Trading, Delicensing of certain frequency bands and now Next Gen OSP liberalisation is another step in this direction.
In November 2020, OSP guidelineswere liberalized as following:-
• Data related OSPs were totally taken out of ambit of any regulation
• No Bank Guarantees
• No requirement of static IP
• No requirement of reporting to the DoT
• No requirement of publication of Network Diagram
• No penalties
• Made Work from Anywhere a reality
The BPM industry revenues grew from USD 37.6 billion in 2019-20 to USD 38.5 billion in 2020-21, despite the pandemic. This was largely possible due to the industry’s ability to work remotely and majorly enabled by the Government of India’s relaxations of WFH requirements under the OSP regime, first temporarily, in March 2020 and then complete reforms under the new guidelines in November 2020.
The Highlight of the Global Business is given below
• Current BPM market – USD 198 BN
• Outsourcing Market – USD 91 BN (46%)
• Current BPM outsourcing revenue, India – USD 38.5 BN (Rs 2.8 lakh crore)
The main features of the liberalised guidelines announced today are :-
1. Distinction between Domestic and International OSPs has been removed. A BPO centre with common Telecom resources will now be able to serve customers located worldwide including in India.
2. EPABX (Electronic Private Automatic Branch Exchange) of the OSP can be located anywhere in the world. OSPs apart from utilising EPABX services of the Telecom Service Providers can also locate their EPABX at third Party Data Centres in India.
3. With the removal of the distinction between Domestic and International OSP centres, the interconnectivity between all types of OSP centres is now permitted.
4. Remote Agents of OSP can now connect directly with the Centralised EPABX/ EPABX of the OSP/ EPABX of the customer using any technology including Broadband over wireline/ wireless.
5. No restriction for data interconnectivity between any OSP centres of same company or group company or any unrelated company.
6. It may be recalled that DoT has already exempted Data Based Services from the OSP regulations. In addition, the regulations exempted OSPs from requirement of any registration. Also, no Bank Guarantees were to be furnished. Work from Home and Work from Anywhere was also permitted.
7. Penalties for violations were removed altogether reaffirming the trust Government has in business.
8. Further liberalization of Guidelines today will provide a big fillip for growth of OSP industry in India. This will create immense opportunities, income and employment in India.
OSP reforms impact survey conducted by NASSCOM in April 2021, enumerated following important findings :
• Over 72% of the respondents mentioned that they are highly satisfied with the OSP reforms
• 95% of the respondent mentioned has helped in reducing the compliance burden and cost of doing business in India
• 95% of the respondent also stated that this will help in making IT services more competitive globally
• Another 77% of the respondent mentioned that OSP reforms has helped in increasing the productivity
• 92% of respondent stating that reforms also helped in reducing the financial burden on the companies
• 62% of the respondent mentioned that they will consider expanding their operation or will make fresh investments basis the OSP reforms
• 55% also mentioned that this will help in generating new employment opportunities and will enhance access to talent
Today’s reform will further help the BPM industry to reduce their establishment cost and creating synergies among different companies. Through these reforms more and more MNCs will get attracted towards India as a favorable destination and hence will lead to more FDIs.
It is also to be highlighted that FDI during present govt. and previous UPA govt stands at :
(2007-14)
(2014-21)
Growth (%)
Telecom
11.64 Billion USD
23.5 Billion USD
102%
IT Sector (Computer S/W and Hardware)
7.19 Billion USD
58.23 Billion USD
710%