মন্ত্রীমন্দল
সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.) জুলাই ২০২১দগী নভেম্বর ২০২১ ফাওবা শাংদোকপদা অয়াবা পীখ্রে
হৌখিবা চহিদা সরকারনা এপ্রিল-নভেম্বরগী মতমগী ওইনা নফসানা কোনবা বেনিফিসরী পুম্নমক্কীদমক্তা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. লাউথোকখি
নফসাগী বেনিফিসরী করোর ৮০রোমদা থা ৮গী মতমগী ওইনা লেম্না অহেনবা চেং-হৱাই কে.জি. ৫ ফংহনখি
২০২১দা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. অসি চাউরাক্না লুপা করোর ২৬,৬০২গী চাদিং তৌরবা য়াই হায়না পান্নবগা লোইননা থা অনিগী (মে অমসুং জুন) মতমগী ওইনা লাউথোকখি
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা জুন ৭, ২০২১দা লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. স্কিম অসি মখা তানা নভেম্বর, ২০২১গী দিৱালী ফাওবা থা মঙা শাংদোক্লগনি হায়না লাউথোকখি
চাউরাক্না লুপা করোর ৬৭,২৬৬ ফাওবগী শেল চাদিং তৌগনি হায়না পান্নবগা লোইননা নফসাগী বেনিফিসরী করোর ৮০রোমদা মখা তানা থা ৫গী ওইনা অহেনবা চেং-হৱাই এল.এম.তি. ২০৪ ফংহল্লগনি
লেম্না পীগদবা অহেনবা চেং-হৱাই অসি নফসাগী মখাদা কোল্লিবা বেনিফিসরীশিংগী থাগী ওইনা চাং নাইনা ফংলিবা চেং-হৱাই অদুগী মথক্তা পীগদবনি
অহেনবা ওইনা পীথগদবা অসিগী অপুনবা শেনফম ভারত সরকারনা পুথোক্লগনি
23 JUN 2021 12:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দল মীফমনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.)গী মখাদা কোনবশিং য়াওনা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্তনা (নফসা) (অন্তিয়োদয় অন্ন য়োজনা অমসুং প্রাইওরিতী হাউসহোল্দস) কোনবা য়াম্লবদা বেনিফিসরী করোর ৮১.৩৫গীদমক অতোপ্পা থা ৫ অমগা হায়বদি জুলাইদগী নভেম্বর ফাওবগী ওইনা লেম্না থা অমদা মীওই অমগী কে.জি. ৫গী চাংদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান য়োজনা (ফেস IV)কী মখাদা অহেনবা চেং পীথনবা অয়াবা পীখ্রে।
২০২০দা প্রো-পোর পি.এম. গরিব কল্যান পেকেজকী শরুক ওইনা এপ্রিল-নভেম্বর, ২০২০গী ওইনা ভারত সরকারনা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত, ২০১৩ (নফসা)গী মখাদা কোল্লিবা বেনিফিসরী পুম্নমক্কীদমক “প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনা” (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.) লাউথোকখি। নফসাগী বেনিফিসরী করোর ৮০রোমদা থা ৮গী মতমগী ওইনা লেম্না অহেনবা চেং-হৱাই (গেহু/চেং) কে.জি. ৫ ফংহনখি, অসুম্না লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপনা মরম ওইদুনা শেন্মীৎলোন্দা অপনবশিং পীবা অসিদা লায়রবা/শোত্থরবা বেনিফিসরীশিং/য়ুমথোংদা ফুদ সেক্যুরিতী ফংহনবা ঙমখি। পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. ২০২০গী (এপ্রিল – নভেম্বর ২০২০) মখাদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা দিপার্তমেন্তশিংনা পুন্না চেং-হৱাই এম.তি. লাখ ৩২১ রোম পীথখি, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা চেং-হৱাই এম.তি লাখ ৩০৫ রোম চীংখি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা পুন্না চেং-হৱাই এল.এম.তি. ২৯৮রোম (পীথখিবা চাংগী ৯৩%) য়েন্থোকখি।
২০২১দা লৈবাক শিনবা থুংনা হৌজিক শন্দোরক্লিবা শাথিরবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মসিনা শেন্মীৎলোনদা পীরিবা অপনবশিং অসিনা মরম ওইরগা ভারত সরকারনা “প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনা” (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.) অসি থা অনিগী মতম হায়বদি মে, ২০২১ অমসুং জুন, ২০২১গী ওইনা লুপা করোর ২৬,৬০২রোম চাদিং তৌগনি হায়না পান্নবা শেনফমদা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. ২০২০গা মান্নবা মওংদা চৎনহন্নবা লাউথোকখি। হীরম অসিগীদমক চেং-হৱাই এল.এম.তি. ৭৯ হেন্না পুন্না পীথখি। পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. ২০২১ (মে – জুন ২০২১)গী মখাদা হৌজিক ফাওবদা চেং-হৱাই এম.তি. লাখ ৭৬ হেন্না হায়বদি পীথখিবা চেং-হৱাইগী ৯৬% হেন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা চীংখ্রে। মখা তানা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মে ২০২১গী ইনা চেং-হৱাই এম.তি. লাখ ৩৬ হেন্না (হায়বদি থাগী ওইনা পীরিবা অদুগী ৯০%রোম) য়েন্থোকখি অমসুং জুন ২০২১গী ওইনা চেং-হৱাই এম.তি. লাখ ২৩ হেন্না (হায়বদি থাগী ওইনা পীরিবা অদুগী ৫৯%রোম) য়েন্থোকখি। নফসাগী বেনিফিসরী করোর ৮০রোমা মে ২০২১ অমসুং জুন ২০২১গী থাশিং অসিগী ওইনা লেম্না চেং-হৱাই (গেহু/চেং) অহেনবা কে.জি. ৫ ফংলি।
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী ওইরিবা ফীভম মখা চত্থরিবা অসি য়েংলগা অমসুং খুদোংথিবা মনুং অসিদা লৈতা লায়রবশিংদা মতেং পাংনবা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা জুন ৭, ২০২১দা মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংখিবা অদুনা নভেম্বর, ২০২১গী দিৱালী ফাওবা থা মঙাগী মতমগী ওইনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. (২০২১) স্কিম অসি শাংদোক্লে হায়না লাউথোকখি। চাউরাক্না লুপা করোর ৬৭,২৬৬ ফাওবগী শেল চাদিং তৌরবা য়াই হায়না পান্নবগা লোইননা নফসাগী বেনিফিসরী করোর ৮০রোমদা থা মঙাগী মতমগী ওইনা অপুনবা চেং-হৱাই এল.এম.তি. ২০৪রোম চাদিং তৌদুনা অহেনবা চেং-হৱাই (গেহু/চেং) কে.জি ৫ লেম্না ফংহল্লগনি। লেম্না অহেনবা চেং-হৱাই ফংহনগদৌরিবা অসি নফসাগী মখাদা কোল্লিবা বেনিফিসরীশিংদা থাগী ওইনা চাং নাইনা ফংবা চেং-হৱাইশিং অদুগী মথক্তা পীগদবনি। ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সপোর্তেসন, দীলরগী মর্জিন অসিনচিংবগী চাদিং য়াওরগা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা অহেনবা ওইনা পীথবা অসিগী অপুনবা শেনফম ভারত সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং য়াওদনা মথন্তনা পুথোক্লগনি।

Cabinet
Government approves extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY), from July 2021 up to November, 2021
Last year, Government had announced PM-GKAY for all beneficiaries covered NFSA for the period April-November, 2020
Around 80 Crore NFSA beneficiaries were allocated additional 5 kg of foodgrains, free of cost for a period of 8 months
In 2021, PM-GKAY was announced for a period of two months (May and June) with an estimated expenditure of Rs. 26,602 Crore
Hon’ble Prime Minister, in his address to the nation on 7th June 2021, announced the extension of the PM-GKAY Scheme for a further period of five months till Diwali in November, 2021
An additional 204 LMT of foodgrains for a period of further 5 months will be provided to around 80 Crore NFSA beneficiaries with an estimated financial implication of up to Rs. 67,266 Crore
This additional free of cost allocation of food grains will be over and above the regular monthly food grains allocated for beneficiaries covered under the NFSA
Entire cost of this additional allocation will be borne by Govt. of India
23 JUN 2021 12:59PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved allocation of additional foodgrain under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (Phase IV) – for another period of 5 months i.e. July to November, 2021 @ 5 kg per person per month free of cost for maximum 81.35 Crore beneficiaries covered under National Food Security Act (NFSA) (Antyodaya Anna Yojana and Priority Households) including those covered under Direct Benefit Transfer (DBT).
In 2020, Government of India had announced the “Pradhan Mantri GaribKalyan Anna Yojana” (PM-GKAY) for all beneficiaries covered under the National Food Security Act, 2013 (NFSA) as part of the pro-poor PM GaribKalyan Package for the period April-November, 2020. Around 80 Crore NFSAbeneficiaries were allocated additional 5 kg of foodgrains (Wheat or Rice), free of cost for a period of 8 months (April-November 2020), thereby ensuring food security of poor/vulnerable beneficiaries/households in the wake of economic disruptions caused by the COVID-19 outbreak in the country. Under PM-GKAY2020, (April - November 2020), a total of about 321 Lakh MT foodgrains wasallocated by the Department to all States/UTs, about 305 Lakh MT food grains lifted by States/UTs and a total of about 298 LMT of foodgrains (i.e. around 93% of allocated quantity) was distributed all over the country.
In 2021, owing to the on-going severe COVID-19 pandemic across the country and the economic disruptions in its wake, Government of India had announced to implement the “Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana”(PM-GKAY) for a period of two months i.e., May 2021 and June 2021 at an estimated expenditure of about Rs. 26,602 Crore, on the same lines asPMGKAY 2020. A total allocation of over 79 LMT of foodgrains was done for the purpose. Under PM-GKAY 2021 (May – June 2021), so far, more than 76Lakh MT Foodgrains, i.e. more than 96% of the allocated foodgrain have been lifted by States/UTs. Further, more than 35 Lakh MT food grains (i.e. around90% of monthly allocation) have been distributed by States/UTs for May 2021and more than 23 Lakh MT food grains (i.e. around 59% of monthly allocation)have been distributed for June 2021. Around 80 crore NFSA beneficiaries are receiving 5 Kg additional free-of-cost foodgrains (wheat or rice) for the months of May 2021 and June, 2021.
On a review of the continuing COVID 19 situation in the country and to help the poor and the needy during the crisis, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji, in his address to the nation on 7th June 2021, announced the extension of the PMGKAY (2021) Scheme for a further period of five month still Diwali in November, 2021. An additional allocation of 5 kg of foodgrains(Wheat or Rice), free of cost, involving a total quantity of around 204 LMT of foodgrains for a period of further 5 months will be provided to around 80 CroreNFSA beneficiaries with an estimated financial implication of up to Rs. 67,266Crore. This additional free of cost allocation of food grains will be over and above the regular monthly food grains allocated for beneficiaries covered under the NFSA. The entire cost of this additional allocation under PM-GKAY,including the expenditure on intra state transportation, dealers’ margin etc., will be borne by Government of India without any sharing by States/UTs.