হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিশিল্দ দোজ অনিগী মরক্তা গেপ থম্নবগী ৱারেপ অদু সাইন্তিফিক ইবিদেন্সকী মতুং ইন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওং অমদা লৌখ্রে- এন.তি.এ.জি.আই. চিয়র দা. এন.কে. অরোরা
“ৱারেপ অসিগী মতাংদা এন.তি.এ.জি.আই. মেম্বরশিংগী মরক্তগী অয়েৎপা লৈতে”
“হৌজিক লৈরিবা অতোপ্পা সাইন্তিফিক ইবিদেন্স অসিদা য়েংশিন্নবা ভারতকী অফবা মেকানিজম অমা লৈ”
ৱারেপশিং সাইন্তিফিকেল্লী লৌখ্রে, প্রজা মীয়ামগী হকশেলগী ফিভম অমসুং ঙাকপী শেনবিবা অসিনা খ্বাইদগী মরু ওই: দা. এন.কে. অরোরা
16 JUN 2021 8:29AM by PIB Imphal
নেস্নেল তেক্নিকেল এদভাইজরী গ্রুপ ওন ইম্ম্যুনাইজেসন(এন.তি.এ.জি.আই.)গী ভারতকী কোবিদ-১৯ ৱার্কিং গ্রুপগী চিয়রমেন দা. এন.কে. অরোরানা ভারতকী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী মতাংদা দি.দি. ন্যুসতা ৱা ঙাংখ্রে৷
সাইন্তিফিক ইবিদেন্সকী মতুং ইন্না কোবিশিল্দ দোজ অনিগী মরক্তা লৈরিবা গেপ হেনগৎহনবা
এদিনোভেক্তর ভেক্সিনশিংগী বিহেবিয়র অসি য়েংলগা কোবিশিল্দ দোজ অনিগী মরক্তা লৈগদৌরিবা গেপ অদু চয়োল ৪-৬তগী চয়োল ১২-১৬তা হেনগৎহন্নবগী ৱারেপ অদু ফন্দামেন্তেল সাইন্তিফিক রিজনগী মতুং ইন্না লেপখিবনি হায়না দা. এন.কে. অরোরানা ফোংদোরকখ্রে৷ “২০২১ এপ্রীল থাগী অরোইবা চয়োলদা, য়ুনাইতেদ কিংদম হেল্থ দিপার্তমেন্তগী পব্লিক হেল্থ ইংলেন্দনা রিলিস তৌখিবা দাতা অদুনা দোজ অনিগী মরক্তা লৈরিবা গেপ অদু চয়োল ১২ ওইবা মতমদা ভেক্সিনগী ইফিকেসী অসি ৬৫-৮৮%গী মরক্তা লৈ হায়বা অসি উৎলি৷ মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অদুদা অল্ফা বেরিয়েন্তনা মরম ওইদুনা শন্দোরকখিবা লাইচৎ অদু লাকশিনখিবনি৷ য়ু.কে.না গেপ অদু চয়োল ১২ থম্বদগী লৈবাক অদুদা লাইনা-লাইচৎ অসিদগী কনবা ঙমখিবনি৷ দোজ অনিগী মরক্তা থম্লিবা মতম অদু হেনগৎপা মতমদা এদিনোভেক্তর ভেক্সিনশিং হেন্না মথৌ তৌই হায়বা অসি উৎননবা মরু ওইবা সাইন্তিফিক রিজনশিং লৈবনা ভারতকীসু গেপ অসি শাংদোকহনগনি হায়বসি ঐখোয়নসু অফবা খোঙথাংনি হায়না খল্লি৷ মরম অদুনা দোজ অনিগী মরক্তা লৈরিবা গেপ অদু চয়োল ১২-১৬তা হেনগৎননবা ৱারেপ অসি মে ১৩দা লৌখিবনি৷” ভেক্সিনশিং অসি কাপননবা মীপুং খুদিংমক ভাক্সিন কাপননবগীদমক চয়োল ১২ অসিদা চপ চানা লাকপা ঙম্লোইদবনা, মসিনা মীয়ামদা করা মখৈদি শাফহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
চয়োল মরি থম্ননবা মমাংগী ৱারেপ অদু মতম অদুদা ফংলিবা ব্রিদজিং ত্রাইএল দাতাগী মতুং ইন্ননি হায়না দা. অরোরানা ফোংদোকখ্রে৷ দোজ অনিগী মরক্তা গেপ হেনগৎপা অসিনা ইফিকেসী হেনগৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ “কোবিশিল্দদা মতাংদা মমাংদা নৈনরিবা অসি হেতিরোজেনস ওই৷ য়ু.কে.গুম্বা লৈবাকশিংনা ২০২০গী দিসেম্বর থাদা ভেক্সিন অসি পুথোরকপা মতমদা দোজকী ইন্তরবেল অসি চয়োল ১২ ওই৷ দাতা অসি নৈনদুনা, ঐখোয়না ইন্তরবেলগী মতম অসি লেপ্লমদাই মতমদা, ঐখোয়না হকচাংদা অফবা ইম্ম্যুইন রেস্পোন্স উৎলিবা ঐখোয়গী ব্রিদজিং ত্রাইএল দাতাগী মতুং ইন্না চয়োল মরিদা লেপখিবনি৷ মতুং তারকপদা, ঐখোয়না অহেনবা সাইন্তিফিক অমসুং লেবোরেতরী দাতা নৈনখ্রে, মসিগী মতুং ইন্না থা তরুক্কী মতুংদা, দোজকী থমগদৌরিবা ইন্তরবেল অসি চয়োল মরি ওইবা মতমদা ভেক্সিন ইফিকেসী ৫৭% ফংখিবা অমসুং চয়োল নিপান ওইবা মতমদা ইফিকেসী ৬০% ফংই হায়না স্তদীনা উৎপদগী ঐখোয়না ঐখোয়সু ভেক্সিনগী ইন্তরবেল অসি চয়োল মরিদগী নিপানদা হেনগৎকদবনি হায়না খনখিবনি৷”
মমাংদা এন.তি.এ.জি.আই.না গেপ অসি চয়োল ১২দা হেনগৎত্রিবগী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা “ঐখোয়না য়ু.কে.গী(অস্ত্রাজেনেকা খ্বাইদগী চাওনা শিজিন্নরিবা অতোপ্পা লৈবাক অমা) গ্রাউন্দ-লেবেল দাতা ঙাইখিসি হায়না ঐখোয়না ৱারেপনখি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
কোবিশিল্দ ভেক্সিনগা মান্নরিবা অস্ত্রাজেনেকা ভেক্সিন অসি শিজিন্নরিবা অতোপ্পা লৈবাকশিং খুদম ওইনা কনাদা, শ্রী লঙ্কা অমসুং অতোপ্পা লৈবাক খরনা মখোয়গী ইন্তরবেল অদু চয়োল ১২-১৬ ফাওবা থম্বা থেংনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
দোজ অমা অমসুং দোজ অনিদগী ঙাকথোকপা
পার্চিয়েল ইফিকেসী অমসুং ফুল ইম্ম্যুনাইজেসনগী মতাংদা থোক্লক্লিবা ইবিদেন্স অমসুং রিপোর্তশিং অদু কমদৌনা এন.তি.এ.জি.আই.না য়েংশিল্লিবগে হায়বগী মতাংদা দা. অরোরানা শন্দোক্না তাকখ্রে৷ “ঐখোয়না দোজ ইন্তরবেল হেনগৎনবগী ৱারেপ লৌখ্রবা নুমিৎ ২-৩গী মতুংদা, অস্ত্রাজেনেকা ভেক্সিন দোজ অমা খক্তং কাপ্পা অসিনা ৩৩% খক্তমক ঙাকথোকই অমসুং দোজ অনি কাপ্পা অসিনা ৬০% ঙাকথোকই হায়না য়ু.কে.দগী রিপোর্তশিং লাকখি; ভারতনা ভেক্সিন দোজকী গেপ অসি অমুক হন্না চয়োল মরিদগী চয়োল নিপান ফাওবা থমগদৌরিব্রা হায়বগী মতাংদা মে থাখাইদগী হৌদুনা খন্ন-নৈনদুনা লাক্লি৷”
ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী ইম্পেক্ত অদু লেপ্ননবগী ত্রেক্কিং প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎননবা ৱারেপনখি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি৷ “মসিগী ৱারেপ অসি এন.তি.এ.জি.আই.না লৌবা মতমদা, ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী ইম্পেক্ত অদু লেপ্পা খক্তা নত্তনা ভেক্সিনগী মখল অমসুং দোজশিংগী মরক্তা থমগদৌরিবা ইন্তরবেল অমসুং মীওই অমনা মপুং ফানা/পার্সিয়েল্লি ইম্ম্যুনাইজ তৌবদা করি থোক্লকপা য়াবগে হায়বদু খঙদোক্নবা- ভারতনা ভেক্সিন ক্রেক্কিং প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎলগনি হায়না ঐখোয়নসু ৱারেপ্নখি৷ ভারত্তা মীওই কোতি ১৭-১৮গী চাংনা অহানবা দোজ কাপখিবা অদুগা মীওই কোতি ৪রোমগী চাংনা অনিশুবা দোজ কাপখিবদগী মসি ভারত্তা য়াম্না মরু ওই৷”
পার্সিয়েল অমসুং ফুল ইম্ম্যুনাইজেসনগী ইফেক্তিবনেস অদু চাংদম্নরিবা পি.জি.আই. চান্দিগর্হগী স্তদী অমা দা. অরোরানা পনখি৷ “পার্সিয়েল ইম্ম্যুনাইজ অমসুং মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজ তৌরবশিংদা ভেক্সিনগী ইফেক্তিবনেস অসি ৭৫% ওইখি হায়না পি.জি.আই. চান্দিগর্হগী স্তদী অমনা ময়েক শেংনা উৎলি৷ মরম অদুনা সোর্ত রনদা য়ামদ্রবদা, নহাক অসি পার্সিয়েল্লী নত্রগা মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজ তৌরবসু ভেক্সিনগী ইফেক্তিবনেস অদুদি অদুমক চপ মান্নরগনি৷ মসিনা পঞ্জাব, অৱাং থংবা ভারত অমসুং দিল্লিদা লৈখিবা অল্ফা বেরিয়েন্ত অদুগা মরী লৈনৈ৷ মসিনা তাক্নিংলিবা অদুদি নহাক অসি দোজ অমা খক্তমক কাপ্লবসু, অদুমক নহাক ঙাকথোক্লগনি হায়বনি৷”
সি.এম.সি. ভেল্লোর স্তদীদগী ফংখিবা রিজল্তশিং অদুগসু মান্নৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ “নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ২০২১গী এপ্রীল অমসুং মে থাদা ভারতনা থেংনখিবা লাইচৎকী ৱেব অয়াম্বা নৈনরদুনা তামিল নাদুদা লৈরিবা সি.এম.সি. ভেল্লোরনা নৈনখিবা অতোপ্পা মরু ওইবা স্তদী অমনা করিগুম্বা মীওই অমনা পার্সিয়েল্লী ইম্ম্যুনাইজ তৌবা মতমদা, কোবিশিল্দ ভেক্সিনগী ইফেক্তিবনেস অসি ৬১% ওই অদুগা দোজ অনি কাপ্লগনা ভেক্সিনগী ইফেক্তিবনেস অসি ৬৫% ওই হায়না উৎখ্রে- অমসুং মরু ওইনা মসিগী কালকুলেসনশিং অসি হোৎপা মতমদা শোইবা য়াবগী দিগ্রী খরা লৈবনা ভেল্যুশিং অসি খরা খরা খেন্নৈ৷”
হৌজিক হৌজিক স্তদী তৌরিবশিং অমসুং ভেক্সিন ইফিকেসী য়েংশিনবা
পি.জি.আই. অমসুং সি.এম.সি. ভেল্লোর স্তদীশিং অসিগী মথক্তা, দিল্লী মনুংদা লৈরিবা অতোপ্পা ওর্গনাইজেসন অনিদগী স্তদী অনি অমগা লাক্লি হায়না দা. অরোরানা ফোংদোকখি৷ “দোজ অমা কাপখিবশিংদা ইনফেক্সন থোকহন্দবা য়াবগী চাং অসি ৪%নি অমসুং দোজ অনি কাপখিবা মীওইশিংগীনা ৫% ওই হায়না স্তদী অনিমক্না উৎলি৷ অতোপ্পা স্তদী অমনা ইনফেক্সন থোকহন্দবা য়াবগী চাং অসি ১.৫% - ২% ওই হায়না উৎলি৷”
ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিংগী ইম্পেক্ত অদু লেপ্ননবা অমসুং রিপোর্ত তৌননবা তোঙান তোঙানবা সোর্চশিংদগী দাতা খোমজিল্লগনি হায়না দা. অরোরানা ফোংদোকখ্রে৷ এদভর্স ইভেন্ত ফোল্লোৱিং ইম্ম্যুনাইজেসন(এ.ই.এফ.আই.)অসি য়েংশিন্ননবগীদমক ভারতকী রোবর্স্ত সিস্তেম অমসু লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
কোবিশিল্দ দোজকী গেপ অসি হন্থনবগী প্রপোজেল অমা হেক্তা লাকপ্রা?
ৱাহং অসিগী পাউখুম পীরদুনা, লৈবাক মীয়াম অসিবু ঙাকথোক্লিবা অমসুং হকশেলগী ফিভম অসি য়েংলগা, ৱারেপ অসি সাইন্তিফিকেল্লী লৌরগনি হায়না দা. অরোরানা পাউখুম পীখি৷ “কোবিদ-১৯ অমসুং ভেক্সিনেসন অসি য়াম্না দাইনামিক ওই৷ হয়েংদি, ভেক্সিন ইন্তরবেল অসি ৫%-১০% খক্তমক কান্নবা পীরবসু, ইন্তরবেলগী মতম তেনশিল্লকপা অসিনা ঐখোয়গী প্রজা মীয়ামশিংদা হেন্না শাফহল্লি হায়না ভেক্সিন প্লেতফোর্মনা হায়রক্লবদি কম্মিতী অসিনা মেরিত অমসুং ৱিসদমগী মতুং ইন্না ৱারেপ অসি লৌরগনি৷ অদুগা অমরোমদা, হৌজিক লৈরিবা ৱারেপ অসিনা হেন্না শাফরবদি, ৱারেপ অসিগী মতুং ইন্না অদুমক মখা চত্থরগনি৷” ঐখোয়গী প্রজা মীয়ামগী হকশেলগী ফিভম অমসুং মখোয়বু ঙাকপী শেনবিবা অসিনা খ্বাইদগী মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোখি৷ “মসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা হিরম ওইবনা ঐখোয়না য়াম্না কন্ন-নৈনরিবনি, অনৌবা সাইন্তিফিক ইবিদেন্সকী জেনেরেসন লাক্লিবনি অমসুং ৱারেপ লৌরিবনি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷

Ministry of Health and Family Welfare
Decision to increase gap between COVISHIELD doses taken on scientific evidence in a transparent manner- NTAGI Chair Dr N K Arora
“No dissent among NTAGI members regarding the decision”
“India has a robust mechanism to look at other ongoing scientific evidence”
Decisions taken scientifically, giving paramount importance to health and protection of the community: Dr N K Arora
16 JUN 2021 8:29AM by PIB Delhi
Chairman of India's COVID-19 Working Group of the National Technical Advisory Group on Immunisation (NTAGI), Dr. N K Arora, spoke to DD News, on India's COVID-19 Vaccination Drive.
Increase in Gap between two doses of COVISHIELD based on Scientific Evidence
Dr N K Arora explained that the decision to increase the gap between two COVISHIELD doses from 4-6 weeks to 12 - 16 weeks lay in the fundamental scientific reason regarding behaviour of adenovector vaccines. “In the last week of April, 2021 the data released by Public Health England, United Kingdom’s executive agency of the Department of Health, showed that vaccine efficacy varied between 65% - 88% when interval is 12 weeks. This was the basis on which they overcame their epidemic outbreak due to the Alpha variant. The UK was able to come out of it because the interval they kept was 12 weeks. We also thought that this is a good idea, since there are fundamental scientific reasons to show that when interval is increased, adenovector vaccines give better response. Hence the decision was taken on May 13, to increase the interval to 12 - 16 weeks.” This also gives flexibility to the community, since everyone cannot come at precisely 12 weeks or so, he added.
He empathically highlighted the fact that the decision to increase the gap between two doses of Covishield vaccine was taken based on scientific evidence. “We have a very open and transparent system where decisions are taken on scientific basis. The COVID Working Group took that decision, with no dissenting voice. This issue was then discussed threadbare at an NTAGI meeting, again with no dissenting notes. The recommendation was that the vaccine interval has to be 12 - 16 weeks.”
Dr Arora said that the earlier decision of four weeks was based upon the bridging trial data available then. He also cited that the increase in gap between two doses was based on studies that showed higher efficacy with increase in gap. “Initial studies on COVISHIELD were very heterogeneous. Some countries like the UK went for a dose interval of 12 weeks when they introduced the vaccine, in December 2020. While we were privy to this data, when we had to decide our interval, we went for four weeks interval based on our bridging trial data which showed good immune response. Later we came across additional scientific and laboratory data, based on which after six weeks or so, we felt we should increase the interval from four weeks to eight weeks, since studies showed that vaccine efficacy is about 57% when it is four weeks and about 60% when it is eight weeks.”
Speaking about why the NTAGI did not increase the gap earlier to 12 weeks, he said, “We decided we should wait for ground-level data from the UK (the other biggest user of AstraZeneca vaccine).”
He also said that there were other examples like Canada, Sri Lanka and few other countries which are using 12 - 16 weeks interval for AstraZeneca vaccine which is the same as COVISHIELD vaccine.
Protection from Single Dose vs. Two Doses
Dr. Arora explained how emerging evidence and reports regarding efficacy of partial vs. full immunization were being considered by NTAGI. “2-3 days after we took the decision to increase the dosage interval, there were reports from UK that single dose of AstraZeneca vaccine gives only 33% protection and two doses give about 60% protection; discussion has been going on since mid-May whether India should revert to four or eight weeks.”
He also said that it was decided to establish a tracking platform to assess the impact of the vaccination programme. “When NTAGI took this decision, we also decided that India will establish a vaccine tracking platform - to assess not only the impact of the vaccination programme, but also type of vaccine and interval between doses, and what happens when someone is fully / partially immunized. This is very important in India since around 17 - 18 crore people have received only one dose, while around 4 crore people have received two doses.”
Dr. Arora referred to a study by PGI Chandigarh which compared effectiveness of partial vs. full immnunization. “A PGI Chandigarh study very clearly shows that vaccine effectiveness was 75% for both partially immunized and fully immunized. So at least in the short run, effectiveness was similar whether you are partially or fully vaccinated. This was in relation to the Alpha variant which had swept Punjab, Northern India and came to Delhi. This also meant that even if you received only one dose, still you are protected.”
Results from CMC Vellore study are similar, he says. “Few days back, another very important study by CMC Vellore, Tamil Nadu which covers most of the current epidemic wave India experienced in April and May, 2021 shows that if somebody is partially immunized, vaccine effectiveness of COVISHIELD is 61% and with two doses, the effectiveness is 65% - and there is very little difference, especially since there is some degree of uncertainty involved in these calculations.”
Ongoing Studies and Monitoring of Vaccine Efficacy
Dr Arora said that besides PGI and CMC Vellore studies, two other studies are coming up from two different organizations within Delhi. “And both these studies show that breakthrough infection with one dose is around 4%, and around 5% with two doses, basically hardly any difference. And the other study shows that 1.5% - 2% breakthrough infections.”
Data from various sources will be integrated to assess and report on impact of various aspects of the vaccination programme, says Dr. Arora. He added that India also has a robust system for monitoring Adverse Events Following Immunisation (AEFI).
Any Proposal to reduce COVISHIELD dosage gap?
Responding to this question, Dr. Arora answers that decision will be taken scientifically, giving paramount importance to the health and protection of the community. “COVID-19 and the vaccination are very dynamic. Tomorrow, if the vaccine platform tells us that a narrower interval is better for our people, even if the benefit is 5% - 10%, the Committee will take the decision on the basis of merit and its wisdom.On the other hand, if it turns out that the current decision is fine, we will continue with it.” He emphasised that ultimately, the health and protection given to our community is paramount. “This is the most important thing which drives our discussions, generation of new scientific evidence and decision-making”, he stressed.