ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉପାୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣକୁ ଆଧାର କରି କୋଭିସିଲ୍ଡ ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି- ଏନଟିଏଜିଆଇ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଏନ୍ କେ ଆରୋରା
‘‘ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ନେଇ ଏନଟିଏଜିଆଇ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଅସହମତି ନାହିଁ’’
‘‘ଅନ୍ୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣକୁ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଭାରତ ନିକଟରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି’’
ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି: ଡ. ଏନ୍ କେ ଆରୋରା
16 JUN 2021 8:29AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଟିକାକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଜାତୀୟ ବୈଷୟିକ ଉପଦେଷ୍ଟା କମିଟି (ଏନଟିଏଜିଆଇ)ର କୋଭିଡ-୧୯ କାର୍ଯ୍ୟକାରିଣୀ କମିଟି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଏନ୍ କେ ଆରୋରା ଡିଡି ନ୍ୟୁଜ ସହ କିଛି ବାର୍ତ୍ତା ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ।
ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣକୁ ଆଧାର କରି କୋଭିସିଲ୍ଡର ଦୁଇଟି ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ଆଡିନୋଭେକ୍ଟର ଟିକାଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାର ବାବଦରେ ଉପଲବ୍ଧ ମୌଳିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ କାରଣ ଆଧାରରେ କୋଭିସିଲ୍ଡ ଟିକାର ଦୁଇଟି ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ୪-୬ ସପ୍ତାହରୁ ୧୨-୧୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଡ. ଏନ୍ କେ ଆରୋରା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ମାସର ଶେଷ ସପ୍ତାହରେ ବ୍ରିଟେନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଏଜେନ୍ସି ପବ୍ଲିକ୍ ହେଲଥ ଇଂଲଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ତଥ୍ୟ ମୁତାବକ ଦୁଇ ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ୧୨ ସପ୍ତାହ ହେବା ସ୍ଥଳେ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ୬୫ % - ୮୮ % ମଧ୍ୟରେ ରହୁଛି । ଏହାକୁ ଭିତ୍ତିକରି ସେମାନେ ଆଲଫା ଭାରିଆଣ୍ଟ ଯୋଗୁ ବଢ଼ିଥିବା ମହାମାରୀ ସଂକଟରୁ ମୁକୁଳି ପାରିଥିଲେ । ଟିକା ଡୋଜ୍ ବ୍ୟବଧାନ ୧୨ ସପ୍ତାହ ରଖାଯିବା କାରଣରୁ ବ୍ରିଟେନ୍ ଏହି ସଂକଟରୁ ବାହାରି ପାରିଥିଲା । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଏକ ଭଲ ଚିନ୍ତାଧାରା ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛୁ, କାହିଁକି ନା ମୌଳିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣଗୁଡ଼ିକରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ ବ୍ୟବଧାନ ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆଡିନୋଭେକ୍ଟର ଟିକା ଭଲ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ତେଣୁ ଡୋଜ୍ ବ୍ୟବଧାନ ୧୨-୧୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ମେ ୧୩ ତାରିଖରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଗଲା ।’’ ତା’ଛଡ଼ା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ଠିକ୍ ୧୨ ସପ୍ତାହ ବା ଏହିଭଳି କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁ ନ ଥିବାରୁ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣକୁ ଭିତ୍ତିକରି କୋଭିସିଲ୍ଡ ଟିକାର ଦୁଇଟି ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିବା ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ‘‘ଆମ ନିକଟରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ବିନା କୌଣସି ଅସହମତିରେ କୋଭିଡ କାର୍ଯ୍ୟକାରିଣୀ କମିଟି ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହାପରେ ଏନଟିଏଜିଆଇ ବୈଠକରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପୁଣି ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଭାବେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପୁନର୍ବାର ଏଥିରେ କୌଣସି ଅସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇ ନ ଥିଲା । ଟିକା ଡୋଜ୍ ବ୍ୟବଧାନ ୧୨-୧୬ ସପ୍ତାହ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ବୈଠକରେ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିଲା ।’’
ଡ. ଆରୋରା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଉପଲବ୍ଧ ବ୍ରିଜିଙ୍ଗ ଟ୍ରାଏଲ୍ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ୪ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟବଧାନ ବାବଦରେ ପ୍ରଥମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା । ବ୍ୟବଧାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଯୋଗୁ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ବଢୁଥିବା ବାବଦରେ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡ଼ିବା ପରେ ଦୁଇଟି ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ କରାଯାଇଥିବା ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । କୋଭିସିଲ୍ଡ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ପ୍ରାଥମିକ ଅଧ୍ୟୟନଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିଷମ ଥିଲା । ବ୍ରିଟେନ୍ ଭଳି କିଛି ଦେଶ ୨୦୨୦ ଡିସେମ୍ବରରେ ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ବେଳେ ୧୨ ସପ୍ତାହର ବ୍ୟବଧାନ ଥିବା ଡୋଜକୁ ଆପଣାଇଥିଲେ । ଆମ ନିକଟରେ ଏହି ସୂଚନା ରହିଥିଲା ବେଳେ ଆମେ ଆମର ବ୍ରିଜିଙ୍ଗ ଟ୍ରାଏଲ ତଥ୍ୟକୁ ଆଧାର କରି ୪ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଆପଣାଇଥିଲୁ, ଯାହା କି ଭଲ ପ୍ରତିରୋଧୀ ପ୍ରତିକି୍ରୟା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲା । ପରେ ଆମେ ଅଧିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥା ଲାବୋରେଟୋରି ତଥ୍ୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଅବଗତ ହୋଇଥିଲୁ, ଯାହା ଭିତ୍ତିରେ ୬ ସପ୍ତାହ ବା ତାହା ପରେ ଆମେ ଏହି ବ୍ୟବଧାନ ୪ ସପ୍ତାହରୁ ୮ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଅନୁଭବ କରିଥିଲୁ । ସେତେବେଳେ ଆମେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲୁ ଯେ ଡୋଜ୍ ବ୍ୟବଧାନ ୪ ସପ୍ତାହ ହେଲେ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ପାଖାପାଖି ୫୭ % ରହୁଛି ଏବଂ ଏହା ୮ ସପ୍ତାହ ହେଲେ ଏହି ପ୍ରଭାବ ପ୍ରାୟ ୬୦ % ରହୁଛି ।
ଡୋଜ୍ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଏନଟିଏଜିଆଇ ପୂର୍ବରୁ କାହିଁକି ୧୨ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କଲା ନାହିଁ, ସେ ବାବଦରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ବ୍ରିଟେନ୍ (ଆଷ୍ଟ୍ରାଜେନେକା ଟିକାର ଅନ୍ୟତମ ବଡ଼ ଉପଭୋକ୍ତା)ରୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ତଥ୍ୟକୁ ଅପେକ୍ଷା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ ।’’
ଏହାବ୍ୟତୀତ କାନାଡ଼ା, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆଷ୍ଟ୍ରାଜେନେକା ଟିକାକୁ ୧୨-୧୬ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟବଧାନ ଆଧାରରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା କି କୋଭିସିଲ୍ଡ ଟିକା ସହିତ ସମାନ ବୋଲି ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ।
ଗୋଟିଏ ଡୋଜ୍ ବନାମ ଦୁଇ ଡୋଜରୁ ସୁରକ୍ଷା
ଆଂଶିକ ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣର ପ୍ରଭାବ ବାବଦରେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଥିବା ନୂଆ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟକୁ କିଭଳି ଏନଟିଏଜିଆଇ ଦ୍ୱାରା ବିଚାର କରାଯାଇଛି, ସେ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଡ. ଆରୋରା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ‘‘ଡୋଜ୍ ବ୍ୟବଧାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବାର ୨-୩ ଦିନ ପରେ, ବ୍ରିଟେନ୍ରୁ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଥିଲା ଯେ ଆଷ୍ଟ୍ରାଜେନେକା ଟିକାର ଗୋଟିଏ ଡୋଜ୍ ମାତ୍ର ୩୩ % ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଦୁଇଟି ଡୋଜ୍ ପ୍ରାୟ ୬୦ % ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି” ଭାରତ ପୁଣି ୪ ଅଥବା ୮ ସପ୍ତାହକୁ ଫେରିବା ଆବଶ୍ୟକ କି ନାହିଁ, ସେ ନେଇ ମେ ମଧ୍ୟଭାଗରୁ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିଛି ।’’
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଭାବ ମୂଲ୍ୟାୟନ ପାଇଁ ଏକ ଟ୍ରାକିଙ୍ଗ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସ୍ଥାପନ ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ‘‘ଏନଟିଏଜିଆଇ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯେତେବେଳେ ନେଲା, ଭାରତ ଏକ ଟିକା ଟ୍ରାକିଙ୍ଗ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସ୍ଥାପନ କରିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଭାବକୁ କେବଳ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରାଯିବ ନାହିଁ, ଟିକାର ପ୍ରକାର ଏବଂ ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ, ଏବଂ ଜଣଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ/ଆଂଶିକ ଟିକାକରଣ ହେଲେ କ’ଣ ହେବ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡ଼ିବ । ଭାରତରେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ପାଖାପାଖି ୧୭-୧୮ କୋଟି ଲୋକ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଡୋଜ୍ ନେଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରାୟ ୪ କୋଟି ଲୋକ ଦୁଇଟିଯାକ ଡୋଜ୍ ଗ୍ରହଣ କରିସାରିଛନ୍ତି ।’’
ପିଜିଆଇ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଡ. ଆରୋରା ଅବଲୋକନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଂଶିକ ବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣର ପ୍ରଭାବକୁ ତୁଳନା କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା । ‘‘ପିଜିଆଇ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଅଧ୍ୟୟନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଉଭୟ ଆଂଶିକ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଟିକାକରଣରେ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ୭୫ % ରହିଛି । ତେଣୁ ଅତିକମ୍ରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ମିଆଦି ଭାବେ ଆଂଶିକ ଅଥବା ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଟିକାକରଣରେ ପ୍ରଭାବ ପ୍ରାୟତଃ ସମାନ ରହୁଛି । ପଞ୍ଜାବ, ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣର ତାଣ୍ଡବ ରଚି ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଥିବା ଆଲ୍ଫା ଭାରିଆଣ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଜଣାପଡ଼ିଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆପଣ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଡୋଜ୍ ନେଇଥିଲେ ବି ସଂକ୍ରମଣରୁ ଆପଣ ସୁରକ୍ଷିତ ବୋଲି କୁହାଯିବ ।’’
ସିଏମସି ଭେଲ୍ଲୋର ଅଧ୍ୟୟନ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ‘‘୨୦୨୧ ଏପି୍ରଲ ଓ ମେ’ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ମହାମାରୀ ଲହର ସ୍ଥିତିକୁ ଭିତ୍ତିକରି କିଛିଦିନ ତଳେ ସିଏମସି ଭେଲ୍ଲୋର, ତାମିଲନାଡୁ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟୟନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯଦି ଜଣଙ୍କର ଆଂଶିକ ଭାବେ ଟିକାକରଣ ହୋଇଛି, କୋଭିସିଲ୍ଡ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ୬୧ % ରହୁଛି ଏବଂ ଦୁଇଟି ଡୋଜ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଭାବ ୬୫ % ରହୁଛି- ଏବଂ ଏଥିରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଳ୍ପ ବ୍ୟବଧାନ ରହିଛି, ବିଶେଷକରି ଏହି ହିସାବରେ କିଛି ପରିମାଣର ଅନିଶ୍ଚିତତା ରହିଥିବା କୁହାଯିବ ।’’
ଟିକା ପ୍ରଭାବର ଜାରି ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ତଦାରଖ
ଡ. ଆରୋରା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଜିଆଇ ଓ ସିଏମସି ଭେଲ୍ଲୋର ଅଧ୍ୟୟନ ବ୍ୟତୀତ, ଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ପୃଥକ୍ ସଂଗଠନ ପକ୍ଷରୁ ଆଉ ଦୁଇଟି ଅଧ୍ୟୟନ ଫଳାଫଳ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ‘‘ଏବଂ ଏହି ଉଭୟ ଅଧ୍ୟୟନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଗୋଟିଏ ଡୋଜରେ ବ୍ରେକଥ୍ରୁ ସଂକ୍ରମଣ ପାଖାପାଖି ୪ %, ଏବଂ ଦୁଇଟି ଡୋଜରେ ଏହା ପାଖାପାଖି ୫ %, ଅର୍ଥାତ୍ ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ କୌଣସି ପ୍ରଭେଦ ନାହିଁ । ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବ୍ରେକଥ୍ରୁ ସଂକ୍ରମଣ ୧.୫ %-୨ % ରହୁଛି ।
ଡ. ଆରୋରା କହିଛନ୍ତି, ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗର ପ୍ରଭାବକୁ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଓ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସରୁ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବ । ତା’ଛଡ଼ା ଟିକାକରଣ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ (ଏଇଏଫ୍ଆଇ)ର ତଦାରଖ ପାଇଁ ଭାରତ ନିକଟରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି ।
କୋଭିସିଲ୍ଡ ଡୋଜ୍ ବ୍ୟବଧାନ ହ୍ରାସ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି କି?
ଏହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ, ଡ. ଆରୋରା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ । ‘‘କୋଭିଡ-୧୯ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗତିଶୀଳ । ଆସନ୍ତାକାଲି, ଯଦି ଟିକା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଏକ ସଂକୁଚିତ ବ୍ୟବଧାନ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ, ଏମିତି କି ଯଦି ଏହାର ସୁଫଳ ୫ %-୧୦ % ରହିଥାଏ, ତେବେ କମିଟି ଉପକାରିତା ଓ ଏହାର ଜ୍ଞାନ ଆଧାରରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯଦି ଉତ୍ତମ ପ୍ରମାଣିତ ହୁଏ, ଆମେ ଏହାକୁ ଜାରି ରଖିବୁ ।’’ ଶେଷରେ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁରକ୍ଷା ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ‘‘ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠୁ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଯାହା ଆମର ଆଲୋଚନା, ନୂଆ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶାଉଛି’’, ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Decision to increase gap between COVISHIELD doses taken on scientific evidence in a transparent manner- NTAGI Chair Dr N K Arora
“No dissent among NTAGI members regarding the decision”
“India has a robust mechanism to look at other ongoing scientific evidence”
Decisions taken scientifically, giving paramount importance to health and protection of the community: Dr N K Arora
16 JUN 2021 8:29AM by PIB Delhi
Chairman of India's COVID-19 Working Group of the National Technical Advisory Group on Immunisation (NTAGI), Dr. N K Arora, spoke to DD News, on India's COVID-19 Vaccination Drive.
Increase in Gap between two doses of COVISHIELD based on Scientific Evidence
Dr N K Arora explained that the decision to increase the gap between two COVISHIELD doses from 4-6 weeks to 12 - 16 weeks lay in the fundamental scientific reason regarding behaviour of adenovector vaccines. “In the last week of April, 2021 the data released by Public Health England, United Kingdom’s executive agency of the Department of Health, showed that vaccine efficacy varied between 65% - 88% when interval is 12 weeks. This was the basis on which they overcame their epidemic outbreak due to the Alpha variant. The UK was able to come out of it because the interval they kept was 12 weeks. We also thought that this is a good idea, since there are fundamental scientific reasons to show that when interval is increased, adenovector vaccines give better response. Hence the decision was taken on May 13, to increase the interval to 12 - 16 weeks.” This also gives flexibility to the community, since everyone cannot come at precisely 12 weeks or so, he added.
He empathically highlighted the fact that the decision to increase the gap between two doses of Covishield vaccine was taken based on scientific evidence. “We have a very open and transparent system where decisions are taken on scientific basis. The COVID Working Group took that decision, with no dissenting voice. This issue was then discussed threadbare at an NTAGI meeting, again with no dissenting notes. The recommendation was that the vaccine interval has to be 12 - 16 weeks.”
Dr Arora said that the earlier decision of four weeks was based upon the bridging trial data available then. He also cited that the increase in gap between two doses was based on studies that showed higher efficacy with increase in gap. “Initial studies on COVISHIELD were very heterogeneous. Some countries like the UK went for a dose interval of 12 weeks when they introduced the vaccine, in December 2020. While we were privy to this data, when we had to decide our interval, we went for four weeks interval based on our bridging trial data which showed good immune response. Later we came across additional scientific and laboratory data, based on which after six weeks or so, we felt we should increase the interval from four weeks to eight weeks, since studies showed that vaccine efficacy is about 57% when it is four weeks and about 60% when it is eight weeks.”
Speaking about why the NTAGI did not increase the gap earlier to 12 weeks, he said, “We decided we should wait for ground-level data from the UK (the other biggest user of AstraZeneca vaccine).”
He also said that there were other examples like Canada, Sri Lanka and few other countries which are using 12 - 16 weeks interval for AstraZeneca vaccine which is the same as COVISHIELD vaccine.
Protection from Single Dose vs. Two Doses
Dr. Arora explained how emerging evidence and reports regarding efficacy of partial vs. full immunization were being considered by NTAGI. “2-3 days after we took the decision to increase the dosage interval, there were reports from UK that single dose of AstraZeneca vaccine gives only 33% protection and two doses give about 60% protection; discussion has been going on since mid-May whether India should revert to four or eight weeks.”
He also said that it was decided to establish a tracking platform to assess the impact of the vaccination programme. “When NTAGI took this decision, we also decided that India will establish a vaccine tracking platform - to assess not only the impact of the vaccination programme, but also type of vaccine and interval between doses, and what happens when someone is fully / partially immunized. This is very important in India since around 17 - 18 crore people have received only one dose, while around 4 crore people have received two doses.”
Dr. Arora referred to a study by PGI Chandigarh which compared effectiveness of partial vs. full immnunization. “A PGI Chandigarh study very clearly shows that vaccine effectiveness was 75% for both partially immunized and fully immunized. So at least in the short run, effectiveness was similar whether you are partially or fully vaccinated. This was in relation to the Alpha variant which had swept Punjab, Northern India and came to Delhi. This also meant that even if you received only one dose, still you are protected.”
Results from CMC Vellore study are similar, he says. “Few days back, another very important study by CMC Vellore, Tamil Nadu which covers most of the current epidemic wave India experienced in April and May, 2021 shows that if somebody is partially immunized, vaccine effectiveness of COVISHIELD is 61% and with two doses, the effectiveness is 65% - and there is very little difference, especially since there is some degree of uncertainty involved in these calculations.”
Ongoing Studies and Monitoring of Vaccine Efficacy
Dr Arora said that besides PGI and CMC Vellore studies, two other studies are coming up from two different organizations within Delhi. “And both these studies show that breakthrough infection with one dose is around 4%, and around 5% with two doses, basically hardly any difference. And the other study shows that 1.5% - 2% breakthrough infections.”
Data from various sources will be integrated to assess and report on impact of various aspects of the vaccination programme, says Dr. Arora. He added that India also has a robust system for monitoring Adverse Events Following Immunisation (AEFI).
Any Proposal to reduce COVISHIELD dosage gap?
Responding to this question, Dr. Arora answers that decision will be taken scientifically, giving paramount importance to the health and protection of the community. “COVID-19 and the vaccination are very dynamic. Tomorrow, if the vaccine platform tells us that a narrower interval is better for our people, even if the benefit is 5% - 10%, the Committee will take the decision on the basis of merit and its wisdom.On the other hand, if it turns out that the current decision is fine, we will continue with it.” He emphasised that ultimately, the health and protection given to our community is paramount. “This is the most important thing which drives our discussions, generation of new scientific evidence and decision-making”, he stressed.