ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିବିଟି-ଆଇଏଲ୍‌ଏସ୍ ପକ୍ଷରୁ ‘ଆନିମାଲ ଚାଲେଞ୍ଜ’ ଷ୍ଟଡି ଷ୍ଟାର୍ଟଫର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
07 JUN 2021 5:54PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-୧୯ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ସଫଳ ଚିକିତ୍ସା ଓ ନିରାକରଣ ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଚିକିତ୍ସାବିଜ୍ଞାନୀ ସମୁଦାୟ ସକ୍ରିୟତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ମଣିଷଙ୍କୁ ଏହି କରୋନା ଭୂତାଣୁରୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର ବଡ ରଣନୀତି ହେଲା ସଫଳ ଟିକା ଓ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ କରିବା । ଏବେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଲିନିକାଲ (ଡାକ୍ତରୀ) ପରୀକ୍ଷଣ ଚାଲିଥିବାବେଳେ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଇନ୍ ଭିଟ୍ରୋ ମଡେଲ ଓ ଅର୍ଗାନିଜିମ୍‌ର ଆଦର୍ଶ ପ୍ରି-କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଉଭୟ ଭୂତାଣୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ନିୟୋଜିତ ଉପାଦାନ (ଥେରାପେଟିକ୍ ଏଜେଣ୍ଟ)ଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଓ ନିରାପତ୍ତାକୁ ବୁଝିବା ଓ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାର ବିଶେଷ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ପକ୍ଷୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସାର୍ସ ଜାତୀୟ ଭୂତାଣୁ ସହିତ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଠାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସଂକ୍ରମଣକାରୀ ଭୂତାଣୁଙ୍କର ଯଥେଷ୍ଟ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଛି । ସାର୍ସ କୋଭ-୨ ଭୂତାଣୁ ମଣିଷକୁ ସଂକ୍ରମିତ କରୁଛି । ଏହି ପ୍ରାଣୀ (ଆନିମାଲ) ମଡେଲକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଓ ଅନୁଶୀଳନ କରି ଉପଯୁକ୍ତ ଟିକା ଏବଂ ଔଷଧ ବିକାଶିତ କରି ହେବ । ମୂଷା, ସିରିୟାନ ହାମଷ୍ଟର (ଏକପ୍ରକାର ଛୋଟ ଶଶା) ଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରାଣୀଙ୍କୁ ସାର୍ସ-କୋଭ-୨ (ସାମ୍ପ୍ରତିକ କରୋନା) ପରୀକ୍ଷାରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ସୁବିଧା ହେଉଛି । ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ରାଣୀ, ମଣିଷ ଶରୀରରେ ବିଶ୍ୱସନୀୟଭାବେ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ବେଗରେ କୋଭିଡ-୧୯ର ନିଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମ୍ପନ୍ନ କରିଥାନ୍ତି । ଏବେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଆନିମଲ ମଡେଲ ମଧ୍ୟରୁ ହାମଷ୍ଟାରଙ୍କୁ ସାର୍ସ-କୋଭ-୨ ସଂକ୍ରମଣ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଏହା ମଣିଷକୁ ସଂକ୍ରମଣରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ଅଧିକ ସହାୟକ ହେଉଛି । ଏହା ଏକ ସହଜ ମଡେଲ ।
ଏହିସବୁ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଉପରେ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା କରୁଥବା ଲୋକଙ୍କର ବହୁବିଧ ଜ୍ଞାନ ଓ ବିଶେଷତ୍ୱ ଦରକାର । ସେମାନେ ଏହି ପରୀକ୍ଷା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆନିମଲ ବାୟୋ ସେଫ୍ଟି ଲେବଲ-୩ସ୍ତରର ଲାବରେଟୋରୀରେ ଏସବୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ । ଏହି ଲ୍ୟାବ ଏବିଏସଏଲ-୩ନାମରେ ପରିଚିତ ।
ଏହି ଆବଶ୍ୟତକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପଲବ୍ଧି କରି ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଜୀବବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜୈବପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗର ଏକ ସ୍ୱଂୟଶାସିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ) ଆଣ୍ଟିଭାଇରାଲ ଓ ଟିକା ବିକାଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଆନିମାଲ ମଡେଲ ଓ ଏକ ଏବିଏସ୍‌ଏଲ୍ -୩ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । ଆଇଏଲ୍‌ଏସ୍‌ରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମିଶନ କୋଭିଡ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବାୟୋଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଆସିଷ୍ଟାଂଟ କାଉନସିଲ ବା ବିଆଇଏଆରସି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର କୋଭିଡ-୧୯ ଗବେଷକ ଦଳ ନିକଟରେ ଏକ ହାମଷ୍ଟର ମଡେଲ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଏକ ଭୂତାଣୁକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ଯାହା ଆଇଏଲ୍‌ଏସ୍ ଦ୍ୱାରା କଲଚର ପଦ୍ଧତିରେ ବିଶେଷଭାବେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୋଟୋମିକ୍ ଅନୁଧ୍ୟାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ହାମ୍‌ଷ୍ଟରର କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ମଣିଷ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂକ୍ରମଣ ସହ ସମାନ । ପାଥୋଫିଜିଓଲୋଜିକାଲ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ସ୍ଥିତି କରୋନାର ଆକ୍ରାନ୍ତ ମଣିଷଙ୍କ ସହ ଏକାଭଳି । ଏଥିରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯେ କୋଭିଡ-୧୯ ଗବେଷଣାର ଏହି ମଡେଲର ଯଥେଷ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ଏହି ଗବେଷଣାର ତଥ୍ୟ ଆମେରିକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପତ୍ରିକା ଫାସେବରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି । ଆଇଏଲଏସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଏବଂ କରିବାକୁ ଥିବା ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି-ମୁମ୍ବାଇର ଏନ୍‌ଆଇଆରଆରଏଚ, ଆଇଆଇଟି ଇନ୍ଦୋର, ବାଙ୍ଗାଲୋରର ଏନ୍‌ସିବିଏସ୍‌-ଇନଷ୍ଟେମ୍‌, ପୁଣେର ଏନ୍‌ସିଏଲ୍ ଏବଂ ମୋହାଲିର ସିଆଇଏବି ।
ଡକ୍ଟର ଶଶିଭୂଷଣ ସେନାପତି ଓ ଡକ୍ଟର ଗୁଲାମ ସୟଦଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ଟିମ୍ ଏହି ଗବେଷଣା କରିଛି । ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡାକ୍ତର ଅଜୟ ପରିଡା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆନିମାଲ ମଡେଲ ଓ ଏବିଏସ୍‌ଏଲ୍ ୩ ସୁବିଧା ସାଂପ୍ରତିକ କରୋନା ଟିକା ଓ ଔଷଧର ବିକାଶ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ । ଏହି କାମକୁ ଆହୁରି ବଢାଇବାକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପକ୍ଷରୁ ଟ୍ରାନ୍ସଜେନିକ ମାଇସ୍ କଲୋନୀ ଳ୧୮-ଷ ଇଉଉ-୨ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ଏହି ସୁବିଧା ସେବା ପାଇଁ ମୁକ୍ତ ଭିତ୍ତିରେ କିମ୍ବା ଅଂଶୀଦାରୀରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଦେଶ ବିଦେଶର ଗବେଷକ ଓ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଓ ଷ୍ଟାଟଅପ୍‌ମାନେ ଏହାର ସୁଯୋଗ ଲାଭ କରିପାରିବେ ।

Ministry of Science & Technology
DBT-ILS establishes Animal Challenge Study Platform
07 JUN 2021 5:54PM by PIB Delhi
COVID-19 is causing a major global pandemic. The scientific and clinical community are actively engaged to develop effective preventions and treatments. A key strategy to protect humans from this corona virus pandemic is the development of effective vaccines and therapeutics. While multiple clinical trials are currently underway, in parallel, preclinical research on in vitro and model organisms is also needed, both to understand the virus and to test therapeutic agents for safety and efficacy. Animal models that closely resemble the pathogenesis of SARS-CoV-2−induced disease in humans are essential for research on disease mechanisms and for the evaluation of potential vaccines and antiviral drugs. Small animals like mice and Syrian hamster are advantageous to study SARS-CoV-2, as they reproduce faster and faithfully reproduce COVID-19 pathology in humans. Among different available animal models, so far hamsters have been widely utilized in SARS-CoV-2 infection studies. Hamster model of COVID-19 mimics a mild pattern of human disease with full recovery.
The experimentation with these animals needs people with multiple expertise and specialised animal biosafety level 3 laboratories (ABSL3). Realising the importance of these requirements for developing antiviral and vaccine candidates for SARC-COV-2, scientists at the Institute of Life Sciences, Bhubaneswar (an autonomous research institute of Department of Biotechnology, Govt. of India) have established these animal models and a ABSL3 laboratory. This platform at ILS has been established with the support from Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) under Mission COVID Suraksha.
The COVID-19 research team of this institute has recently established and characterised hamster models of SARS-CoV-2 infection by using a local virus isolate cultured and characterised at ILS. The proteomic studies carried out at ILS shows the similarities between SARS-CoV-2 infection in humans and hamsters.This along with analysis of clinical parameters it has been observed that tissue samples show the pathophysiological manifestation of SARS‐CoV‐2 infection similarto that reported earlier in COVID‐19 patients. This provided strong molecular evidence that supports the clinical relevance of this model in COVID-19 research. The findings of this study have recently been published in a prestigious journal, FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) Journal. 'The current and perspective users of the ILS platform include NIRRH, Mumbai, IIT Indore, NCBS-InStem, Bangalore; NCL, Pune, CIAB, Mohali etc"
The study was carried out by a team led by Dr. Shatibhusan Senapati and Dr. Gulam Syed. The director of the institute Dr. Ajay Parida believes that this animal model and the ABSL3 facility of the institute will contribute to a major role in providing services for the testing and evaluation of drugs and vaccine candidates for SARS-COV-2. ILS has also established K18-h ACE2 Transgenic mice colonies which will be complementary to the evaluation efforts, said Dr. Parida. This facility will be operating on a fee-for-service mode or on a partnership mode, and will be available for use by researchers from academics, industry and start-ups from India and abroad.
For Further Information: Contact Communication Cell of DBT/BIRAC
• @DBTIndia@BIRAC_2012
www.dbtindia.gov.inwww.birac.nic.in