প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব পৰিবেশ দিৱসৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
পেট্ৰ’লৰ ২০ শতাংশ ইথানল ব্লেণ্ডিঙত উপনীত হোৱাৰ লক্ষ্য ২০২৫ লৈ আগুৱাই অনা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৰকাৰে ৰিচাইক্লিঙৰদ্বাৰা সম্পদৰ সু ব্যৱহাৰ কৰিবপৰা ১১ টা খণ্ড চিনাক্ত কৰি উলিয়াইছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমগ্ৰ দেশখনতে ইথানল উৎপাদন আৰু বিতৰণৰ অৰ্থে পুনেত ই-১০০ পাইলট প্ৰজেক্টৰ শুভাৰম্ভ
05 JUN 2021 1:18PM by PIB Guwahati
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পেট্ৰ’লিয়াম ও প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয় আৰু পৰিবেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে যুটীয়াভাৱে অনুষ্ঠিত কৰা বিশ্ব পৰিবেশ দিৱসৰ কাৰ্য্যসূচী ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুনেৰ এজন কৃষকৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে য’ত তেওঁ জৈৱিক কৃষি কাৰ্য্য আৰু কৃষিত জৈৱিক ইন্ধন ব্যৱহাৰৰ অভিজ্ঞতা জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে “২০২০-২০২৫ ত ভাৰতৰ ইথানল ব্লেণ্ডিঙৰ অৰ্থে লক্ষ্য সন্দৰ্ভত বিশেষজ্ঞ কমিটিৰ প্ৰতিবেদন” উন্মোচন কৰে। তেখেতে তদুপৰি সমগ্ৰ দেশখনত ইথানল উৎপাদন আৰু বিতৰণৰ অৰ্থে পুনেত অভিলাষী ই-১০০ পৰীক্ষামূলক প্ৰকল্পটোৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই বৰ্ষৰ কাৰ্য্যসূচীৰ বাবে বিষয়বস্তু হৈছে ‘এটা উত্তম পৰিবেশৰ বাবে জৈৱিক ইন্ধনৰ প্ৰোৎসাহন’। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰী, শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ, শ্ৰী প্ৰকাশ জাভড়েকাৰ, শ্ৰী পীয়ূষ গোৱেল আৰু শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান উপস্থিত থাকে।
এই কাৰ্য্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্ব পৰিবেশ দিৱস উপলক্ষে ইথানল খণ্ডৰ উন্নয়নৰ অৰ্থে সবিশেষ ৰোডমেপ প্ৰকাশৰদ্বাৰা ভাৰতে আন এটা খোজ আগুৱালে। তেখেতে কয় যে ২১ শ শতিকাৰ ভাৰতৰ মূল অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ভিতৰত ইথানল অন্যতম হৈ পৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে ইথানলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপে পৰিবেশৰ ওপৰত উত্তম প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে কৃষকসকলৰ জীৱনতো প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিছে। তেখেতে কয় যে চৰকাৰখনে ২০২৫ ৰ ভিতৰত পেট্ৰ’লৰ ইথানল ব্লেণ্ডিঙৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে। পূৰ্বে, ২০৩০ ৰ ভিতৰত এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰা হৈছিল যাক এতিয়া ৫ বছৰ আগুৱাই অনা হয়। তেখেতে লগতে কয় যে ২০১৪ লৈকে, গড় হিচাপত, ভাৰতত মাত্ৰ ১.৫ শতাংশ ইথানল ব্লেণ্ডিং কৰিব পৰা গৈছিল যি এতিয়া প্ৰায় ৮.৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৩-১৪ ত, দেশখনত প্ৰায় ৩৮ কোটি লিটাৰ ইথানল ক্ৰয় কৰা হৈছিল যি এতিয়া ৩২০ কোটিৰো অধিক লিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেখেতে কয় যে ইথানল ক্ৰয় এই আঠগুণ বৃদ্ধিৰ এটা বৃহৎ অংশই দেশখনৰ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলক লাভান্বিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২১শ শতিকাৰ ভাৰতে কেৱল আধুনিক চিন্তা আৰু ২১শ শতিকাৰ আধুনিক নীতিৰপৰাহে শক্তি লাভ কৰিব পাৰে। এই ভাৱনাৰে, চৰকাৰখনে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অবিৰতভাৱে নীতি সিদ্ধান্তসমূহ গ্ৰহণ কৰি আছে। তেখেতে কয়, আজি, দেশখনত ইথানলৰ উৎপাদন আৰু ক্ৰয়ৰ অৰ্থে যাৱতীয় আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত বহু গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। চেনি উৎপাদন অধিক ৪-৫ ৰাজ্যতে গৰিষ্ঠসংখ্যক ইথানল উৎপাদন ইউনিট বিৰাজমান কিন্তু এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে এয়া সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ খাদ্য শস্য নিৰ্ভৰ ভাঁটিখানা স্থাপন কৰা হৈছে। কৃষিজাত আৱৰ্জনাৰপৰা ইথানল প্ৰস্তুতৰ অৰ্থে আধুনিক প্ৰযুক্তি নিৰ্ভৰ প্লান্টো দেশখনত স্থাপন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত হৈছে জলবায়ু ন্যায়ৰ শক্তিশালী প্ৰবক্তা আৰু উচ্চ বৈশ্বিক দৃষ্টি আগত ৰাখি আগুৱাই গৈ আছে। সেইসমূহ হৈছেঃ ওৱান চান, ওৱান ৱৰ্ল্ড, ওৱান গ্ৰীড ৰ দৃষ্টি বাস্তৱায়িতকৰণৰ অৰ্থে ইন্টাৰনেশ্যনেল ছ’লাৰ এলায়েন্স স্থাপন আৰু দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি পদক্ষেপৰ অৰ্থে সংঘ। তেখেতে উল্লেখ কৰে, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন পাৰদৰ্শিতা সূচকাংকত বিশ্বখনৰ শীৰ্ষ ১০ ৰাষ্ট্ৰত ভাৰত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মুখামুখি হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহক লৈ ভাৰত তদুপৰি সজাগ আৰু এই সন্দৰ্ভত সক্ৰিয়তাৰেও কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনেৰে যুঁজিবলৈ গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সন্দৰ্ভত কয়। কঠোৰ পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত, তেখেতে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ৬-৭ বছৰত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ অৰ্থে আমাৰ ক্ষমতা ২৫০ ৰোধিক শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। সংস্থাপিত নবীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বখনৰ শীৰ্ষ ৫ খন ৰাষ্ট্ৰৰ অন্যতম। বিশেষকৈ যোৱা ৬ বছৰত সৌৰ শক্তিৰ ক্ষমতা প্ৰায় ১৫ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সাধাৰণ পদক্ষেপ হিচাপেও দেশখনে ঐতিহাসিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে। আজি দেশখনৰ সাধাৰণ লোকে পৰিবেশৰ-সপক্ষে অভিযানসমূহত যোগদান কৰিছে আৰু নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছে। যথাঃ এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক পৰিহাৰ, সমুদ্ৰ তীৰ পৰিস্কাৰ বা স্বচ্ছ ভাৰত। তেখেতে লগতে কয় যে প্ৰদান কৰা ৩৭ কোটিৰো অধিক এলইডি বাল্ব আৰু ২৩ লাখৰো অধিক শক্তি কুশল ফেনৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত প্ৰায়েই আলোচনা নহয়। তেখেতে আৰু কয়, কোটি-কোটি দৰিদ্ৰ লোকলৈ উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ প্ৰদানৰ জৰিয়তে, সৌভাগ্য আঁচনিৰ অধীনত বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদানৰ জৰিয়তে, খৰিৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ নিৰ্ভৰশীলতা লক্ষ্যণীয়ভাৱে হ্ৰাস পাইছে। প্ৰদূষণ হ্ৰাসৰ ওপৰিও, ই স্বাস্থ্যৰ উন্নতিত বহু পৰিমাণে সহায় কৰিছে আৰু পৰিবেশ সুৰক্ষা সুদৃঢ় কৰিছে। তেখেতে কয়, পৰিবেশ সুৰক্ষাৰ অৰ্থে উন্নয়ন ৰুদ্ধ কৰাটো যে প্ৰয়োজনীয় নহয়, সেই ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশ্বখনৰ সন্মুখত দৃষ্টান্ত দাঙি ধৰিছে। তেখেতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ইকনমি আৰু ইকলজি উভয়ে একেলগে যাব পাৰে আৰু আগুৱাবলৈ সক্ষম। আৰু ভাৰতে বাছি লোৱা পথ এইটোৱেই। তেখেতে কয়, অৰ্থনীতি সুদৃঢ়কৰণৰ লগতে, যোৱা কেইটামান বছৰত আমাৰ বননিও ১৫ হাজাৰ বৰ্গ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ দেশৰ বাঘৰ সংখ্যা দুগুণ হৈ পৰিছে আৰু যোৱা কেইটামান বছৰত চিতাবাঘৰ সংখ্যাও প্ৰায় ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, স্বচ্ছ আৰু কুশল শক্তি প্ৰণালী, স্থিতিস্থাপক নগৰীয়া আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰিকল্পিত পৰিবেশ-পুনৰুদ্ধাৰ হৈছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ এটা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। তেখেতে কয়, পৰিবেশ সম্পৰ্কীয় সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, দেশখনত নতুন বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে, লাখ-লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে নিয়োগো লাভ কৰিছে। তেখেতে কয়, বায়ু প্ৰদূষণ ৰোধৰ অৰ্থে ভাৰতে নেশ্যনেল ক্লীন এয়াৰ প্লেনৰ জৰিয়তে এটা সমগ্ৰ দৃষ্টিকোণেৰে কাম কৰি আছে। তেখেতে কয়, জলমাৰ্গ আৰু মাল্টিমডেল যোগাযোগৰ কামে কেৱল সেউজ পৰিবহণৰ মিছনকে সুদৃঢ় নকৰে, বৰঞ্চ দেশখনৰ লজিষ্টিক কুশলতাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিব। আজি, দেশখনত মেট্ৰ’ ৰেলৰ সেৱা ৫ চহৰৰপৰা ১৮ চহৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে যিয়ে ব্যক্তিগত বাহনৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাসত সহায় কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি, দেশখনৰ ৰেলৱে নেটৱৰ্কৰ এক বৃহৎ অংশৰ বৈদ্যুতীকৰণ হৈছে। দেশখনৰ বিমানবন্দৰসমূহতো তীব্ৰ গতিৰে সৌৰ শক্তিৰপৰা বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ ৰ পূৰ্বে, মাত্ৰ ৭ টা বিমানবন্দৰত সৌৰ শক্তিৰ ব্যৱস্থা আছিল, ইয়াৰ বিপৰীতে আজি এই সংখ্যা ৫০ ৰোধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ৮০ টাৰো অধিক বিমানবন্দৰত এলইডি লাইট সংস্থাপিত কৰা হৈছে যিয়ে শক্তিৰ কুশলতা বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইলেকট্ৰিক বাহনৰ চহৰ হিচাপে কেভাদিয়াক গঢ়ি তুলিবলৈ অব্যাহত থকা প্ৰকল্প সন্দৰ্ভত কয়। তেখেতে কয়, ইয়াত যাৱতীয় আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে যাতে ভৱিষ্যতে কেভাদিয়াত কেৱল বেটাৰী চালিত বাছ, দু-চকীয়া বাহন, চাৰি-চকীয়া বাহন চলিব পাৰিব। তেখেতে কয়, ৱাটাৰ চাইকলৰে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে আৰু ৱাটাৰ চাইকলৰ ভাৰসাম্যহীনতাই জল সুৰক্ষাত পোনপটীয়াভাৱে প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব। তেখেতে কয় যে জল জীৱন অভিযানৰ জৰিয়তে দেশখনৰ জল সম্পদসমূহ ব্যৱহাৰৰ অৰ্থে সৃষ্টি আৰু সুৰক্ষাৰ সমগ্ৰ দৃষ্টিকোণেৰে কাম সম্পন্ন কৰা হৈছে। এহাতেদি, সকলো গৃহস্থীক পাইপেৰে সংযোজিত কৰাৰ বিপৰীতে অন্যহাতেদি, অটল ভূজল যোজনা আৰু বৰষুণৰ পানী ধৰাৰ দৰে অভিযানৰ জৰিয়তে ভূ জলৰ স্তৰ বৃদ্ধিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে যে চৰকাৰখনে এনে ১১ টা খণ্ড চিনাক্ত কৰি উলিয়াইছে যিয়ে সম্পদসমূহক আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা ৰিচাইক্লিঙৰ জৰিয়তে ইয়াৰ সু ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। তেখেতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে জলবায়ু সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, পৰিবেশ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আমাৰ প্ৰচেষ্টা সংগঠিত কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেখেতে আহ্বান জনাই কয় যে আমি আহি থকা প্ৰজন্মসমূহক তেতিয়াহে এটা সুৰক্ষিত পৰিবেশ প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম, যেতিয়া দেশখনৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে পানী, বায়ু আৰু মাটিৰ সন্তুলন বৰ্তাই ৰাখিবলৈ সমন্বিত প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব।

Prime Minister's Office
PM addresses the World Environment Day event
Target of achieving 20 percent ethanol blending in petrol has been preponed to 2025 : PM
Government has identified 11 sectors which can make good use of resources by recycling : PM
Launches E-100 pilot project in Pune for the production and distribution of ethanol across the country
05 JUN 2021 1:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the World Environment Day event, jointly organized by the Ministry of Petroleum & Natural Gas and the Ministry of Environment, Forest and Climate Change today through a video conference. During the event the PM interacted with a farmer from Pune who shared his experience of organic farming and use of biofuel in agriculture.
The Prime Minister released the "Report of the Expert Committee on Road Map for ethanol blending in India 2020-2025". He also launched the ambitious E-100 pilot project in Pune for the production and distribution of ethanol across the country. The theme for this year’s event is ‘promotion of biofuels for a better environment’. Union Cabinet Ministers Shri Nitin Gadkari, Shri Narendra Singh Tomar, Shri Prakash Javadekar, Shri Piyush Goyal and Shri Dharmendra Pradhan were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that India has taken another leap by releasing a detailed roadmap for the development of the ethanol sector on the occasion of World Environment Day. He said that ethanol has become one of the major priorities of 21st century India. He added that the focus on ethanol is having a better impact on the environment as well as on the lives of farmers. He said that the Government has resolved to meet the target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2025. Earlier the resolve was to achieve the target by 2030 which is now preponed by 5 years. He added that till 2014, on an average, only 1.5 percent of ethanol could be blended in India which has now reached about 8.5 percent. In 2013-14, about 38 crore liters of ethanol were purchased in the country which has now grown to more than 320 crore liters. He said that a large part of this eightfold increase in ethanol procurement has benefitted the sugarcane farmers of the country.
The Prime Minister remarked that the 21st century India can get energy only from the modern thinking and modern policies of the 21st century. With this thinking, the government is continuously taking policy decisions in every field. He said today, a lot of emphasis is being laid on building the necessary infrastructure for the production and purchase of ethanol in the country. Most of the ethanol manufacturing units are mostly concentrated in 4-5 states where sugar production is high but now Food Grain Based Distilleries are being established to expand this to the whole country. Modern technology based plants are also being set up in the country to make ethanol from agricultural waste.
The Prime Minister said that India is a strong proponent of climate justice and is moving ahead with a lofty global vision like the founding of International Solar Alliance for realizing the vision of One Sun, One World, One Grid and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure initiative. He noted India has been included in the top 10 countries of the world in the Climate Change Performance Index. He added that India is also aware of the challenges that are being faced due to climate change and is also working actively.
The Prime Minister spoke about the hard and soft approaches taken to fight climate change. On the hard approach, he noted that our capacity for renewable energy has increased by more than 250 percent in the last 6-7 years. India is today among the top 5 countries of the world in terms of installed renewable energy capacity. Especially the capacity of solar energy has increased by about 15 times in the last 6 years.
The Prime Minister said that the country has also taken historic steps with a soft approach, today the common man of the country has joined and leading the Pro-Environment Campaign like avoiding single use plastic, beach cleaning or Swachh Bharat. He added that the impact of giving more than 37 crore LED bulbs and more than 23 lakh Energy Efficient Fans are not discussed often. He said similarly, by providing free gas connections under the Ujjwala scheme, by providing electricity connections under the Saubhagya scheme, to crores of poor, their dependence on wood has greatly reduced. Apart from reducing pollution, it has also helped a lot in improving the health and strengthening environmental protection. He said India is setting an example to the world that it is not necessary to stop development for protecting the environment. He stressed that Economy and Ecology both can go together and move forward. And this is the path India has chosen. He said along with strengthening the economy, our forests have also increased by 15 thousand square kilometers in the last few years. The number of Tigers in our country has doubled and the number of leopards has also increased by about 60 percent in the last few years.
The Prime Minister said Clean and Efficient Energy Systems, Resilient Urban Infrastructure and Planned Eco-Restoration are a very important part of the AatmaNirbhar Bharat Campaign. He said due to all the efforts taken related to the environment, new investment opportunities are being created in the country, lakhs of youth are also getting employment. He said India is working with a holistic approach through the National Clean Air Plan to curb air pollution. He said the work on waterways and multimodal connectivity will not only strengthen the mission of green transport, but also improve the logistics efficiency of the country. Today, the service of metro rail in the country has increased from 5 cities to 18 cities which has helped in reducing the use of personal vehicles.
The Prime Minister said that today, a large part of the country's railway network has been electrified. Airports of the country are also made to use electricity from solar energy at a rapid pace. He elaborated that before 2014, only 7 airports had a solar power facility, whereas today this number has increased to more than 50. More than 80 airports have been installed with LED lights which would improve energy efficiency.
The Prime Minister spoke about a project which is underway to develop Kevadiya as an electric vehicle city. He said necessary infrastructure is being made available so that only battery based buses, two-wheeler, four-wheeler will run in Kevadiya in future. He said the water cycle is also directly related to climate change and imbalance in the water cycle will directly affect water security. He told that work is being done with a holistic approach from creation and conservation to use of water resources in the country through Jal Jeevan Mission. On one hand, every household is being connected with pipes, while on the other hand, the focus is on raising the ground water level through campaigns like Atal Bhujal Yojana and Catch the Rain.
The Prime Minister announced that the government has identified 11 sectors which can make good use of resources by recycling them through modern technology. He said a lot of work has been done in the last few years on the Kachra to Kanchan campaign and now it is being taken forward very fast in mission mode. The action plan related to this, which will have all the regulatory and development related aspects, will be implemented in the coming months. He stressed that to protect the climate, it is very important to organize our efforts to protect the environment. He urged that we will be able to give a safe environment to our coming generations only when every citizen of the country makes a united effort to maintain the balance of water, air and land.