স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ টীকাকৰণৰ শেহতীয়া স্থিতি
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ২৪কোটি পালিৰো অধিক প্ৰতিষেধক যোগান
ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এতিয়াও জমা আছে ১.৬৫কোটি পালিৰো অধিক প্ৰতিষেধক
05 JUN 2021 12:13PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰ জুৰি চলা টীকাকৰণ অভিযানৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰে দেশৰ ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ সম্পূৰ্ণ বিনামূলীয়া ভাবে প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰি সহযোগিতাৰ হাত আগবঢ়াই আহিছে। তদুপৰি, ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰে প্ৰতিষেধকৰ সংগ্ৰহ প্ৰত্যক্ষভাবে কৰাৰ বাবেও সুবিধা আগবঢ়াইছে। নমুনাৰ পৰীক্ষণ, অনুসৰণ, চিকিত্সা প্ৰদান আৰু ক’ভিড-বিহিত আচৰণকে ধৰি মহামাৰীৰ সংক্ৰমণ আৱদ্ধকৰণ তথা প্ৰবন্ধনৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিস্তৃত ৰণ-কৌশলৰ অভিন্ন অংগ হৈছে টীকাকৰণ।
মুক্ত আৰু ত্বৰান্বিত ৰণ-কৌশল হিচাপে টীকাকৰণ অভিযানৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰা হৈছিল ১মে’, ২০২১তাৰিখে।
এই ৰণ-কৌশলৰ আধাৰত ‘কেন্দ্ৰীয় ঔষধ পৰীক্ষাগাৰ’(চিডিএল)য়ে প্ৰতিমাহে মোকলাই দিয়া যিকোনো প্ৰস্তুতকৰ্তা প্ৰতিষ্ঠানৰ ৫০% প্ৰতিষেধক ভাৰত চৰকাৰে সংগ্ৰহ কৰে। এইখিনি প্ৰতিষেধক পূৰ্বৰ দৰেই দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক বিনামূলীয়া বিতৰণৰ বাবে যোগান ধৰি আহিছে।
এনেদৰে বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদান কৰিবলগীয়া আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ জৰিয়তে লাভ কৰা তথা ৰাজ্যসমূহে নিজাববীয়াকৈ সংগ্ৰহ কৰা প্ৰতিষেধককে ধৰি ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ ২৪কোটিৰো অধিক(২৪,৩০,০৯,০৮০)পালি প্ৰতিষেধক যোগান ধৰা হৈছে।
ইয়াৰে, অধানাৰ্জি হোৱা খিনিকো ধৰি মুঠ ২২,৬৫,০৮,৫০৮পালি(আজি পুৱা ৮বজা পৰ্যন্ত পোৱা তথ্য অনুসৰি) প্ৰতিষেধক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
ইফালে, ১.৬৫কোটিৰো অধিক(১,৬৫,০০,৫৭২)পালি প্ৰতিষেধক এতিয়াও ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ হাতত এতিয়াও মজুত আছে।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 Vaccination Update
More than 24 Crore vaccine doses provided to States/UTs
More than 1.65 crore doses still available with States/UTs to be administered
05 JUN 2021 12:13PM by PIB Delhi
As part of the nationwide vaccination drive, Government of India has been supporting the States and UTs by providing them COVID Vaccines free of cost. In addition, the Govt. of India has also been facilitating direct procurement of vaccines by the States/UTs. Vaccination is an integral pillar of the comprehensive strategy of Government of India for containment and management of the pandemic, along with Test, Track, Treat and COVID Appropriate Behaviour.
Implementation of the Liberalized and Accelerated Phase-3 Strategy of Covid-19 Vaccination has started from 1st May 2021.
Under the Strategy, in every month 50% of the total Central Drugs Laboratory (CDL) cleared vaccine doses of any manufacturer would be procured by Govt. of India. It would continue to make these doses available to the State Govts totally free of cost as was being done earlier.
More than 24 crore (24,30,09,080) vaccine doses have been provided to States/UTs so far, through Government of India (free of cost channel) and through direct state procurement category.
Of this, the total consumption, including wastages is 22,65,08,508 doses (as per data available at 8 AM today).
More than 1.65 crore (1,65,00,572) COVID Vaccine doses are still available with the States/UTs to be administered.