প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চিএছআইআৰ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
04 JUN 2021 3:26PM by PIB Guwahati
কেবিনেটত মোৰ সহযোগী নিৰ্মলা সীতাৰমণজী, পীযুষ গোৱেলজী, ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনজী, প্ৰধান বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টা বিজয় ৰাঘৱনজী, চি.এছ.আই.আৰ.ৰ সঞ্চালক প্ৰধান শেখৰ মণ্ডেজী, সকলো বিজ্ঞানী, উদ্যোগ আৰু শিক্ষাৰ সন্মানীয় প্ৰতিনিধি তথা সহকৰ্মীসকল!
চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ আজিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠকখন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে। ক’ৰোনা গোলকীয় মহামাৰী সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰিছে। কিন্তু ইতিহাসত এই সত্যৰ সাক্ষী আছে যে যেতিয়া মানৱতাৰ সন্মুখত এক ডাঙৰ সংকটে দেখা দিয়ে তেতিয়া বিজ্ঞানে এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে। সংকটত সমাধান আৰু সম্ভাৱনা বিচাৰি উলিওৱা, এক নতুন শক্তি সৃষ্টি কৰা, এয়াই হৈছে বিজ্ঞানৰ মৌলিক প্ৰকৃতি।
বিশ্ব আৰু ভাৰতৰ বিজ্ঞানীসকলে বহু শতাব্দী ধৰি এনেদৰেই কৰি আহিছে, এই কাম তেওঁলোকে আজি আকৌ এবাৰ তেনেদৰেই কৰিছে। এটা ধাৰণাক থিয়ৰীলৈ পৰিৱৰ্তিত কৰা, পৰীক্ষাগাৰত ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা, আৰু তাৰ পিছত ইয়াক সমাজত ৰূপায়ণ আৰু প্ৰদান কৰা, এই কাম আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে যোৱা ডেৰ বছৰ ধৰি যি স্কেল আৰু গতিত কৰি আহিছে সেয়া অপ্ৰত্যাশিত! ইতিহাসত সম্ভৱতঃ প্ৰথম বাৰৰ বাবে যে ইমান ডাঙৰ দুৰ্যোগৰ পৰা মানৱতাক ৰক্ষ কৰিবলৈ এবছৰৰ ভিতৰত এটা প্ৰতিষেধক প্ৰস্তুত কৰা আৰু মানুহক প্ৰদান কৰাৰ ইমান ডাঙৰ কাম এটা ঘটিছে।
এইটো যোৱা শতিকাৰ অভিজ্ঞতা যে যেতিয়া আগতে পৃথিৱীৰ আন দেশত বস্তু এটা আৱিষ্কাৰ হৈছিল আৰু ভাৰতে ইয়াৰ বাবে বহু বছৰ অপেক্ষা কৰিব লগা হৈছিল।
কিন্তু আজি আমাৰ দেশৰ বিজ্ঞানীসকলে মানৱ জাতিৰ সেৱা কৰিবলৈ আন দেশৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰি আছে, দৌৰিছে, একে দ্ৰুত গতিত কাম কৰি আছে।
আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে এবছৰৰ ভিতৰত মেড ইন ইণ্ডিয়া ক’ৰোনা প্ৰতিষেধক প্ৰস্তুত কৰিছিল আৰু ইয়াক দেশবাসীৰ বাবে উপলব্ধ কৰিছিল। এবছৰৰ ভিতৰত আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে ক’ভিড পৰীক্ষাৰ কিট আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সঁজুলিৰে দেশখনক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিছিল। ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে ক’ৰোনাৰ সৈতে যুঁজত নতুন কাৰ্যকৰী ঔষধ আৱিষ্কাৰ কৰিছিল, অক্সিজেন উৎপাদনৰ গতি দ্ৰুত কৰাৰ উপায় বিচাৰিছে।
আপোনালোকৰ এই অৱদানৰ দ্বাৰাই দেশখনে এই অসাধাৰণ প্ৰতিভাৰ জড়িয়তে ইমান ডাঙৰ যুঁজ দি আছে। চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ বিজ্ঞানীসকলেও এই সময়ছোৱাত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব অৱদান আগবঢ়াইছে। মই আপোনালোক সকলোকে, সকলো বিজ্ঞানী, আমাৰ প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগক সমগ্ৰ দেশৰ হৈ ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশতে, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিয়ে উদ্যোগৰ সৈতে, বজাৰৰ সৈতে, সমন্বয়ৰ সৈতে, আন্তঃসংযোগ প্ৰণালীৰ সৈতে যিমানেই সম্পৰ্ক স্থাপন কৰে সিমানেই উন্নতিৰ শিখৰো স্পৰ্শ কৰে। আমাৰ দেশত, চি.এছ.আই.আৰ. বিজ্ঞানে সমাজ আৰু উদ্যোগৰ মাজত এই ব্যৱস্থা বজাই ৰখাৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানগত ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰি আছে। আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানটোৱে দেশখনক বহুতো প্ৰতিভা, বহুতো বিজ্ঞানী প্ৰদান কৰিছে। শান্তিশ্বৰূপ ভাটনাগৰৰ দৰে এজন মহান বিজ্ঞানীয়ে এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ নেতৃত্ব দিছে। যেতিয়াই মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো আৰু সেয়েহে, প্ৰতিবাৰেই মই গুৰুত্ব দিছো যে যেতিয়া কোনো প্ৰতিষ্ঠানৰ ইমান ডাঙৰ উত্তৰাধিকাৰ থাকে ভৱিষ্যতৰ বাবে ইয়াৰ দায়িত্বও সমানে বৃদ্ধি হয়। আজিও, মই আৰু দেশ, আনকি মানৱজাতিৰ আপোনোকৰ ওচৰত সৰ্বাধিক প্ৰত্যাশা আছে, বিজ্ঞানী, প্ৰযুক্তিবিদসকলৰ পৰা যথেষ্ট প্ৰত্যাশা আছে।
বন্ধুসকল,
চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ ওচৰত গৱেষণা আৰু পেটেন্টৰ এক শক্তিশালী পৰিৱেশতন্ত্ৰ আছে৷ আপোনালোকে দেশৰ বহুতো সমস্যা সমাধানৰ বাবে কাম কৰি আছে। কিন্তু আজি দেশৰ লক্ষ্য আৰু দেশবাসীৰ সপোন একবিংশ শতিকাৰ ভেটিৰ ওপৰত আধাৰিত। আৰু সেয়েহে, চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানত আমাৰ লক্ষ্যও অসাধাৰণ। আজি ভাৰতে কৃষিৰ পৰা জ্যোতিৰ্বিজ্ঞানলৈকে, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ পৰা প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিলৈকে, প্ৰতিষেধকৰ পৰা ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটিলৈকে, জৈৱ প্ৰযুক্তিৰ পৰা বেটাৰী প্ৰযুক্তিলৈকে সকলো দিশতে আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু শক্তিশালী হ'ব বিচাৰিছে। আজি ভাৰতে বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
আজি ছফ্টৱেৰৰ পৰা উপগ্ৰহলৈকে আমি আন দেশৰ বিকাশতো গতি বৃদ্ধি কৰিছো, বিশ্বৰ বিকাশত এক মুখ্য ইঞ্জিনৰ ভূমিকা পালন কৰিছো। সেয়েহে আমাৰ লক্ষ্যবোৰো বৰ্তমানতকৈ দুখোজ আগবাঢ়ি থাকিব লাগে। আমি এই দশকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে আগন্তুক দশকবোৰৰ বাবেও প্ৰস্তুতি কৰিব লাগিব। আনকি দুৰ্যোগ সমাধানৰ দিশত, আমি ক’ৰোনাৰ দৰে মহামাৰীৰ সন্মুখীন হৈছো আজি, কিন্তু ভৱিষ্যতে এনে বহুতো প্ৰত্যাহ্বান লুকাই থাকিব পাৰে। উদাহৰণ স্বৰূপে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিশেষজ্ঞসকলে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে নিৰন্তৰে এক বৃহৎ আশংকা প্ৰকাশ কৰি আহিছে। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে, আমাৰ সকলো প্ৰতিষ্ঠান, এতিয়াৰে পৰা বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগীৰে ভৱিষ্যতৰ এই প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ বাবে প্ৰস্তুত হ'ব লাগিব। কাৰ্বন কেপচাৰৰ পৰা শক্তি সঞ্চয় আৰু সেউজীয়া হাইড্ৰজেন প্ৰযুক্তিলৈকে, আমি প্ৰতিটো দিশত আগভাগ ল'ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া, আপোনালোক সকলোৰে হৈ উদ্যোগৰ সৈতে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। কিন্তু মই কোৱাৰ দৰে, চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ ভূমিকা আৰু এখোজ আগুৱাই গৈছে। আপুনি উদ্যোগটোৰ লগতে সমাজকো লগত লৈ যাব লাগিব। মই সুখী যে চি.এছ.আই.আৰে যোৱা বছৰ মই দিয়া পৰামৰ্শটো কাৰ্যকৰী কৰিছে আৰু সমাজৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰা আৰু পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰা আৰম্ভ কৰিছে। দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাক কেন্দ্ৰত ৰাখি, আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাই কোটি কোটি দেশবাসীৰ ভৱিষ্যতও সলনি কৰি আছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, দেশখনে ২০১৬ চনত সুগন্ধি মিছন আৰম্ভ কৰিছিল, আৰু চি.এছ.আই.আৰে ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
আজি দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ কৃষকে পুষ্প সংস্কৃতিৰে তেওঁলোকৰ ভাগ্য সলনি কৰি আছে। শতিকা ধৰি প্ৰতিটো ভাৰতীয় পাকঘৰৰ অংশ হৈ অহা হিঙৰ দৰে সামগ্ৰী, ভাৰতে সদায়ে হিঙৰ বাবে বিশ্বৰ আন দেশৰ ওপৰত আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আহিছে। চি.এছ.আই.আৰ.-য়ে এই দিশত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, আৰু আজি দেশৰ ভিতৰতে হিঙৰ উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। এনে বহু সম্ভাৱনাই আপোনালোক পৰীক্ষাগাৰত সত্যলৈ বিকশিত হয়। কেতিয়াবা, আপোনালোকে ইমান ডাঙৰ কাম কৰে যে চৰকাৰ, মন্ত্ৰালয়েও ইয়াৰ বিষয়ে জানে যদিও প্ৰকাশ হ’লে সকলোৱে বিচলিত হয়। সেয়েহে, মোৰ আন এটা পৰামৰ্শ হৈছে আপোনালোকলৈ যে আপোনালোকে আপোনালোকৰ সকলো তথ্য জনসাধাৰণৰ বাবে উপলব্ধ কৰা উচিত। আপুনি সকলোৱে চি.এছ.আই.আৰ.-ৰ গৱেষণা, আপোনাৰ কামৰ বিষয়ে, আৰু যদি কোনোবাই জানিব বিচাৰে এই সন্দৰ্ভত নিৰন্তৰে আপোনালোকেও গুৰুত্ব দিব লাগিব। ই আপোনালোকৰ কাম আৰু আপোনালোকৰ সামগ্ৰীবোৰৰ বাবেও সমৰ্থন হ’ব আৰু লগতে সমাজ, উদ্যোগত এক বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগী যোগ দিব।
বন্ধুসকল,
আজি, যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ অদূৰ ভৱিষ্যতলৈ আগবাঢ়ি আহি আছে, আমি অতি সোনকালেই উপনীত হ’বলৈ ধৰিছো। সেয়েহে, স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতিক স্পষ্ট সংকল্পৰ সৈতে সলনি কৰাটো আমাৰ বাবে অতি উপযোগী হ'ব, সময়সীমাবদ্ধ পৰিকাঠামো ৰোডমেপৰ সৈতে এক নিৰ্দিষ্ট দিশত আগবাঢ়িব লাগিব। ক’ৰোনাৰ এই সংকট কিছু পৰিমাণে হ্ৰাস হ'ব পাৰে, কিন্তু আজিও আমাৰ সংকল্প হৈছে এক স্বাৱলম্বী ভাৰত, এক শক্তিশালী ভাৰত। আজি এমএছএমইৰ পৰা নতুন ষ্টাৰ্টআপলৈকে, কৃষিৰ পৰা শিক্ষা খণ্ডলৈকে, দেশখনত অগণন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হৈছে।
আপোনালোক সকলোৱে এই সম্ভাৱনাবোৰ পূৰণ কৰাৰ দায়িত্ব ল'ব লাগিব, দেশৰ সৈতে একেলগে এই সপোনবোৰ পূৰণ কৰিব লাগিব। ক’ৰোনাৰ সময়ত আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে, আমাৰ উদ্যোগৰ দ্বাৰা পালন কৰা ভূমিকাৰ আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পুনৰাবৃত্তি কৰিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে আপোনালোকৰ প্ৰতিভা আৰু আপোনালোকৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰম্পৰা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা দেশখনে এই গতিত নতুন লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব আৰু ১৩০ কোটিতকৈও অধিক দেশবাসীৰ সপোন পূৰণ কৰিব। মই আপোনালোক সকলোৰে পৰামৰ্শ শুনাৰ সুযোগ পাইছো, আপোনালোকে অতি ব্যৱহাৰিক কথা কৈছে, আপোনালোকে অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত কৈছে। মই নিশ্চিতভাৱে বিচাৰিম যে যিসকলৰ এই কামটো কৰাৰ দায়িত্ব, আপোনালোকৰ সহকৰ্মীসকলে দিয়া পৰামৰ্শ, যিবোৰৰ প্ৰত্যাশা কৰা হৈছে, সেইসমূহ পূৰণ কৰাত পলম কৰিব নালাগে।
মিছন মোডত গতিৰ সৈতে সকলোবোৰ একেলগে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰক কিয়নো, যেতিয়া আপোনালোক সকলোৱে ইমান সময় দিয়ে, সেয়ে এটা অতি ভাল ধাৰণা অহাটো অতি স্বাভাৱিক আৰু এই চিন্তা-চৰ্চাৰ পৰা ওলাই অহা অমৃতক প্ৰতিষ্ঠানগত ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা নিৰন্তৰ উন্নীতকৰণ আৰু উন্নতিৰ দ্বাৰা জনসাধাৰণক জনোৱা উচিত। আমি এইসমূহ কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব। মই আপোনালোক সকলোকে অশেষ শুভকামনা জনাইছো আৰু আপোনালোকৰ সুস্বাস্থ্যৰ বাবে মোৰ শুভকামনা জনাইছো। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ! নমস্কাৰ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at CSIR meeting
04 JUN 2021 3:26PM by PIB Delhi
My colleagues in the Cabinet, Nirmala Sitharaman ji, Piyush Goyal ji, Dr. Harsh Vardhan ji, Principal Scientific Advisor Vijay Raghavan ji, Director General of CSIR, Shehkar Mande ji, all scientists, respected representatives and colleagues from the industry and academia!
The important meeting of the CSIR is being held today during a very critical period. Coronavirus pandemic has emerged as the biggest challenge of this century before the world, but history is witness to this that science has prepared better future ways whenever there is a big crisis on humanity. Finding solutions and possibilities during a crisis and creating new potential is the basic nature of science. This is what scientists in the world and India have done for centuries and continue to do so today. The scale and speed at which our scientists have developed an idea into a theory, carried out research in labs and implemented it and given it to society in the last one-and-a-half years is unexpected! This is perhaps the first time in history that such a great task of developing vaccines and giving it to the people within a year to bail out humanity from such a great disaster has happened. It is the experience of the previous century that when any invention was made in other countries of the world, India had to wait for many years for it. But today, the scientists of our country are working shoulder to shoulder with other countries to serve the human race at the same speed. Our scientists developed the ‘Made in India’ Corona vaccine within a year and made it available to the countrymen. Within a year, our scientists made the country self-reliant with Covid testing kits and essential equipment. Within such a short span of time, our scientists discovered new effective medicines against corona and found ways to speed up oxygen production. It is with this contribution of yours and extraordinary talent that the country is fighting such a huge battle. Scientists from CSIR have also made unprecedented contributions in different fields during this period. I thank all of you, all the scientists, our institutes and the industry on behalf of the entire country.
Friends,
In any country, science and technology scale new heights when it has a better relationship, coordination and interlinking system with the industry and the market. In our country, CSIR is working as an institutional arrangement to maintain the same system of science, society and industry. This institution of ours has given so many talents and scientists to the country. A great scientist like Shanti Swaroop Bhatnagar has given leadership to this institution. Whenever I have come among you and every time I have emphasized that when an institution has such a great legacy, its responsibility for the future also increases equally. Even today, I and the country, even mankind, have the highest expectations from scientists and technicians.
Friends,
The CSIR has a powerful ecosystem of research and patents and you are working for many problems faced by the county. But today the goals of the country and the dreams of the countrymen are based on the foundation of the 21st century. And, therefore, the goals of institutions like CSIR are also extraordinary. Today, India wants to be self-reliant and empowered in every direction, from agriculture to astronomy, from disaster management to defence technology, from vaccines to virtual reality and from biotechnology to battery technologies. Today, India is showing the way to the world in the field of sustainable development and clean energy. Today we are also accelerating the development of other countries and playing a major engine in the development of the world from software to satellites. Therefore, our goals should also be two steps ahead of the present. We have to prepare for the decades to come along with the needs of this decade. Even in the midst of finding solutions to disasters, we face pandemics like corona, but many such challenges may be hidden in the future. For example, experts around the world are constantly expressing a huge apprehension about climate change. Our scientists and all our institutions will have to prepare for these future challenges with a scientific approach from now on. We have to take the lead in every direction from carbon capture to energy storage and green hydrogen technologies.
Friends,
You have laid a special emphasis on making better collaboration with the industry. But as I said, CSIR's role is one step further. You have to take the industry as well as the society along. I am happy that the CSIR has implemented the suggestion I made last year and started interacting with the society and accepting suggestions. Keeping the needs of the country at the centre, your efforts are also changing the future of crores of countrymen. For example, the country launched an aroma mission in 2016, and CSIR has played an important role in this. Today, thousands of farmers of the country are changing their fortunes with floriculture. Something like asafoetida that has been a part of every Indian kitchen for centuries, but India has always depended on imports from other countries for asafoetida. CSIR took the initiative in this regard, and today the production of asafoetida has started in the country. There are so many possibilities which turn into reality in your labs. Sometimes, you do such a wonderful thing that the Government and the Ministry are also astonished when they come to know about it. I have a suggestion that all the information of your institute should be accessible to the people. You will have to emphasise on helping somebody who wants to search about the research of the CSIR and wants to connect with you. This will also help your work and your products, and will also add a scientific approach to the society and the industry.
Friends,
Today, when the country is about to complete 75 years of independence, obvious resolutions with a time bound framework will help us in moving in a certain direction with a roadmap. Corona may have slowed down the pace, but even today our resolve is a self-reliant India and a strong India. Today the country has enormous possibilities from MSMEs to new startups and from agriculture to the education sector. You all have to take the responsibility of fulfilling these possibilities and realize the dreams of the country. The role played by our scientists and industry during corona is what we have to replicate in every field. I am sure with your talent and the tradition and hard work of your institution, the country will achieve new goals at this pace, and fulfill the dreams of more than 130 crore countrymen. I had the opportunity to listen to your ideas; you were telling very practical things on the basis of experience. I would certainly like that there should not be any delay in meeting the suggestions and expectations by those who are entrusted with this task. Attempts should be made to complete everything in mission mode because you have spent so much time. Therefore, it is very natural to have a very good idea and the nectar that comes out of this brainstorming should be shared with the people through institutional arrangement and continuous improvement. I wish good health to all of you. Many thanks. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.