ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଏସଆଇଆର ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
04 JUN 2021 3:26PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୋ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ମୋର ସହଯୋଗୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ମହୋଦୟା, ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ମହୋଦୟ, ଡକ୍ଟର ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ମହୋଦୟ, ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ବିଜୟ ରାଘବନ ମହୋଦୟ, ସିଏସଆଇଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶେଖର ମଣ୍ଡେ ମହୋଦୟ, ସମସ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକଗଣ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଶିକ୍ଷା ଜଗତର ସମ୍ମାନିତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ!
ସିଏସଆଇଆରର ଆଜିର ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ ଏକ ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାଳଖଣ୍ଡରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ଚଳିତ ଶତାଦ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଇତିହାସ ଏହି ଘଟଣାର ସାକ୍ଷୀ ଯେ, ଯେବେ ଯେବେ ମାନବ ଜାତି ଉପରେ କୌଣସି ବଡ ସଙ୍କଟ ଆସିଛି, ବିଜ୍ଞାନ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସମାଧାନ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା, ଏକ ନୂତନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ଏହା ହିଁ ତ ହେଉଛି ବିଜ୍ଞାନର ମୌଳିକ ସ୍ୱଭାବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ସାରା ଦୁନିଆର ଏବଂ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କରିଛନ୍ତି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସେମାନେ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ କରୁଛନ୍ତି । କୌଣସି ଧାରଣାକୁ ସିଦ୍ଧାନ୍ତର ରୂପ ଦେବା, ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ତାହାର ବ୍ୟାବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା, ଏବଂ ପୁଣି ସେଗୁଡିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ସମାଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଗତ ଦେଢ ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଯେଉଁ ଆକାରରେ ଏବଂ ଯେଉଁ ବେଗରେ ସମ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ! ମାନବ ଜାତିକୁ ଏତେ ବଡ ବିପତିରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷେଧକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଲୋକଙ୍କୁ ଦେବା ଭଳି ଏତେ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଧହୁଏ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘଟିଛି । ବିଗତ ଶତାଦ୍ଦୀର ଅନୁଭବ କହୁଛି ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଆବିଷ୍କାର ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶରେ ହେଉଥିଲା ସେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ସେଥିପାଇଁ ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ମାନବ ଜାତିର ସେବା କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି, ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି, ସେତିକି ପ୍ରଖର ବେଗରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କରୋନା ପ୍ରତିଷେଧକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ, ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବଧ ମଧ୍ୟ କରାଇଦେଲେ । ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କୋଭିଡ ପରୀକ୍ଷଣ କିଟ ଏବଂ ଜରୁରୀ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କରୋନା ବିରୋଧି ଲଢେଇରେ ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଔଷଧ ଖୋଜି ବାହାର କଲେ, ଅକ୍ସିଜେନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପାୟ ଆବିଷ୍କାର କଲେ । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଯୋଗଦାନ ଦ୍ୱାରା, ଏହି ଅସାଧାରଣ ପ୍ରତିଭା ଯୋଗୁଁ ହିଁ ଦେଶ ଏତେ ବଡ ଲଢେଇକୁ ସଫଳତାର ସହ ଲଢି ଚାଲିଛିି । ସିଏସଆଇଆରର ବୈଜ୍ଞାନିକଗଣ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୁତପୂର୍ବ ଅବଦାନ ରଖଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କୁ, ଆମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକୁ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତରଫରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୌଣସି ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ଯେତିକି ଉନ୍ନତ ଭାବରେ ବଜାର ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥାଏ, ସମନ୍ୱୟ ରଖିଥାଏ, ଆନ୍ତଃ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖିଥାଏ, ସେହି ଦେଶରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସେତିକି ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିିଥାଏ । ଆମ ଦେଶରେ ସିଏସଆଇଆର ବିଜ୍ଞାନ, ସମାଜ ଏବଂ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା ସହ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆମର ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦେଶକୁ କେତେ ପ୍ରଭିଭା ଦେଇଛି, କେତେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦେଇଛି । ଶାନ୍ତିସ୍ୱରୂପ ଭଟ୍ଟନାଗରଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ମୁଁ ଯେବେ ବି ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଏତେ ମହାନ୍ ପରମ୍ପରା ରହିଛି, ତାହାହେଲେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ବଢିଯାଉଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋର ଆଉ ଦେଶର, ଏପରିକି ମାନବ ଜାତିର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ଅନେକ କିଛି ଆଶା ରହିଛି, ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କଠାରୁ, ବୈଷୟିକବିତମାନଙ୍କଠାରୁ ଢେର୍ ଆଶା ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିଏସଆଇଆର ନିକଟରେ ଗବେଷଣା ଓ ପେଟେଂଟର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାତାବରଣ ରହିଛି । ଆପଣମାନେ ଦେଶର ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସିଏସଆଇଆର ଭଳି ଆମର ଅନେକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅସାଧାରଣ । ଆଜି ଭାରତ କୃଷିଠାରୁ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତିଷେଧକଠାରୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ବାସ୍ତବତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଠାରୁ ନେଇ ବ୍ୟାଟେରୀ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଓ ସଶକ୍ତ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜି ଭାରତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉର୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ କରାଉଛି । ଆଜି ଆମେ ସଫ୍ଟୱାରଠାରୁ ନେଇ ସାଟେଲାଇଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ବି ଗତିଶୀଳ କରାଉଛୁ, ଦୁନିଆର ବିକାଶରେ ମୁଖ୍ୟ ଇଞ୍ଜିନର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବର୍ତମାନଠାରୁ ଦୁଇ ପାଦ ଆଗରେ ହିଁ ରହିବା ଉଚିତ । ଆମକୁ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ହିଁ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବେଠାରୁ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସମସ୍ତ ବିପତିର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ, ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଜି କରୋନା ଭଳି ମହାମାରୀ ଛିଡା ହୋଇଛି, ତେବେ ଏଭଳି ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ଭବିଷ୍ୟତର ଗର୍ଭରେ ଲୁଚି ରହିଥାଇପାରେ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନକୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କ୍ରମାଗତଭାବେ ଏକ ବିରାଟ ଆଶଙ୍କା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ, ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଏହିସବୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଏବେଠାରୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡିବ । କାର୍ବନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣଠାରୁ ନେଇ ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାରଣ ଏବଂ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ଏଠାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ତରଫରୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ସହ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉନ୍ନତ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଯେଭଳି ମୁଁ କହିଲି ସିଏସଆଇଆରର ଭୂମିକା ଏହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗରେ ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ସହ ସମାଜକୁ ମଧ୍ୟ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ମୁଁ ଯେଉଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲି ସିଏସଆଇଆର ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପୂର୍ବକ ସମାଜ ସହ ବିଚାର ବିମର୍ଷ କରିବା ସହିତ ପରାମର୍ଶ ନେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛି । ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖି ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତନ କରୁଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ୨୦୧୬ରେ ଦେଶରେ ଅରୋମା ମିଶନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସିଏସଆଇଆର ଏଥିରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଆଜି ଦେଶର ହଜାର ହଜାର କୃଷକ ଫୁଲ ଚାଷ କରି ସେମାନଙ୍କର ଭାଗ୍ୟ ପରିବର୍ତନ କରୁଛନ୍ତି । ହେଙ୍ଗୁ ଭଳି ଜିନିଷ ଯାହା ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ରୋଷେଇର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇ ରହିଆସିଛି, ଭାରତ ସବୁବେଳେ ହେଙ୍ଗୁ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇ ରହିଆସିଛି । ସିଏସଆଇର ଏହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ଏବଂ ଆଜି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ହେଙ୍ଗୁର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଭଳି ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଆପଣମାନଙ୍କ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ସତ୍ୟରେ ପରିବର୍ତିତ ହେଉଛି, ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଅନେକଥର ତ ଆପଣମାନେ ଏତେ ବଡ କାମ କରିଦିଅନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କୁ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ ତାହାର ଧାରଣା ନଥାଏ, ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏ ବିଷୟରେ ଜଣା ପଡିଥାଏ ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ଚକିତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛି ଏବଂ ସେହି ପ୍ରସ୍ତାବଟି ହେଉଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଜ୍ଞାନ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉପଲବଧ କରାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । କେହି ବି ବ୍ୟକ୍ତି ସିଏସଆଇଆରର ଗବେଷଣା ବିଷୟରେ, ଆପଣମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିପାରନ୍ତୁ, ଏବଂ ଯଦି କେହି ଚାହାନ୍ତି ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ସହ କିଭଳି ଯୋଡି ହାଇପାରିବେ, ଏସବୁ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ମିଳିବ, ଏବଂ ସମାଜରେ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତରେ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାର ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଗତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆମେ ସେହି ବର୍ଷରେ ପଦାର୍ପଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ତେଣୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କଳ୍ପ ସହ, ସମୟୋଚିତ ଢାଂଚା ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟଖସଡା ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ଆମ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପରିବର୍ତନ କରିବାରେ ବେଶ ସହାୟକ ହେବ । କରୋନାର ଏହି ସଙ୍କଟ ହୁଏତ ପ୍ରଗତିର ବେଗକୁ କିଛି ମାତ୍ରାରେ ମନ୍ଥର କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜିବି ଆମର ସଙ୍କଳ୍ପ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ସଶକ୍ତ ଭାରତ । ଆଜି ଏମଏସଏମଇଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନୂଆ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କୃଷିରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଗଣିତ ସମ୍ଭାବନାର ଭଣ୍ଡାର ପଡି ରହିଛି । ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକୁ ସିଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନେବାକୁ ପଡିବ, ଦେଶ ସହିତ ମିଶି ଏହିସବୁ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ, ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ, କରୋନା ସମୟରେ ଯେଉଁ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହନ କରିଛନ୍ତି, ଏହି ସଫଳତାକୁ ଆମକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୋହରାଇବାକୁ ପଡିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପରମ୍ପରା ଓ ପରିଶ୍ରମ ବଳରେ ଦେଶ ଏହିଭଳି ଗତିରେ ନିତି ନୂଆ ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଚାଲିବ ଏବଂ ୧୩୦ କୋଟିରୁ ବି ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ । ମତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଚାର ଶୁଣିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଆପଣମାନେ ଅନେକ ବ୍ୟାବହାରିକ କଥା କହିଲେ, ଯାହା ଅନୁଭବ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଚାହିଁବି ଯେ ଯେଉଁ ଯେଉଁ ମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟର ଦାୟିତ୍ୱଭାର ରହିଛି, ଆପଣମାନେ ଯେଉଁସବୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଯେଉଁ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି, ସେସବୁକୁ ଅବିଳମ୍ବେ ପୂରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷକୁ ଏକାଠି ମିଶି ମିଶନ୍ ଭାବରେ ଗତିଶୀଳତାର ସହ ପୂରଣ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ହେଉ କାରଣ ପରିଶେଷରେ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ସମୟ ଦେଇ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠି ଏକଜୁଟ୍ ହୋଇଛନ୍ତି, ତାହେଲେ ଅତି ଉତମ ବିଚାର ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବା ଖୁବ୍ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ ଏବଂ ଏହି ମନ୍ଥନରୁ ଯେଉଁ ଅମୃତ ବାହାରିଛି ତାହାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନୀତ କରି, ସମୃଦ୍ଧ କରି ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ମଧ୍ୟ କାମନା କରୁଛି ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at CSIR meeting
04 JUN 2021 3:26PM by PIB Delhi
My colleagues in the Cabinet, Nirmala Sitharaman ji, Piyush Goyal ji, Dr. Harsh Vardhan ji, Principal Scientific Advisor Vijay Raghavan ji, Director General of CSIR, Shehkar Mande ji, all scientists, respected representatives and colleagues from the industry and academia!
The important meeting of the CSIR is being held today during a very critical period. Coronavirus pandemic has emerged as the biggest challenge of this century before the world, but history is witness to this that science has prepared better future ways whenever there is a big crisis on humanity. Finding solutions and possibilities during a crisis and creating new potential is the basic nature of science. This is what scientists in the world and India have done for centuries and continue to do so today. The scale and speed at which our scientists have developed an idea into a theory, carried out research in labs and implemented it and given it to society in the last one-and-a-half years is unexpected! This is perhaps the first time in history that such a great task of developing vaccines and giving it to the people within a year to bail out humanity from such a great disaster has happened. It is the experience of the previous century that when any invention was made in other countries of the world, India had to wait for many years for it. But today, the scientists of our country are working shoulder to shoulder with other countries to serve the human race at the same speed. Our scientists developed the ‘Made in India’ Corona vaccine within a year and made it available to the countrymen. Within a year, our scientists made the country self-reliant with Covid testing kits and essential equipment. Within such a short span of time, our scientists discovered new effective medicines against corona and found ways to speed up oxygen production. It is with this contribution of yours and extraordinary talent that the country is fighting such a huge battle. Scientists from CSIR have also made unprecedented contributions in different fields during this period. I thank all of you, all the scientists, our institutes and the industry on behalf of the entire country.
Friends,
In any country, science and technology scale new heights when it has a better relationship, coordination and interlinking system with the industry and the market. In our country, CSIR is working as an institutional arrangement to maintain the same system of science, society and industry. This institution of ours has given so many talents and scientists to the country. A great scientist like Shanti Swaroop Bhatnagar has given leadership to this institution. Whenever I have come among you and every time I have emphasized that when an institution has such a great legacy, its responsibility for the future also increases equally. Even today, I and the country, even mankind, have the highest expectations from scientists and technicians.
Friends,
The CSIR has a powerful ecosystem of research and patents and you are working for many problems faced by the county. But today the goals of the country and the dreams of the countrymen are based on the foundation of the 21st century. And, therefore, the goals of institutions like CSIR are also extraordinary. Today, India wants to be self-reliant and empowered in every direction, from agriculture to astronomy, from disaster management to defence technology, from vaccines to virtual reality and from biotechnology to battery technologies. Today, India is showing the way to the world in the field of sustainable development and clean energy. Today we are also accelerating the development of other countries and playing a major engine in the development of the world from software to satellites. Therefore, our goals should also be two steps ahead of the present. We have to prepare for the decades to come along with the needs of this decade. Even in the midst of finding solutions to disasters, we face pandemics like corona, but many such challenges may be hidden in the future. For example, experts around the world are constantly expressing a huge apprehension about climate change. Our scientists and all our institutions will have to prepare for these future challenges with a scientific approach from now on. We have to take the lead in every direction from carbon capture to energy storage and green hydrogen technologies.
Friends,
You have laid a special emphasis on making better collaboration with the industry. But as I said, CSIR's role is one step further. You have to take the industry as well as the society along. I am happy that the CSIR has implemented the suggestion I made last year and started interacting with the society and accepting suggestions. Keeping the needs of the country at the centre, your efforts are also changing the future of crores of countrymen. For example, the country launched an aroma mission in 2016, and CSIR has played an important role in this. Today, thousands of farmers of the country are changing their fortunes with floriculture. Something like asafoetida that has been a part of every Indian kitchen for centuries, but India has always depended on imports from other countries for asafoetida. CSIR took the initiative in this regard, and today the production of asafoetida has started in the country. There are so many possibilities which turn into reality in your labs. Sometimes, you do such a wonderful thing that the Government and the Ministry are also astonished when they come to know about it. I have a suggestion that all the information of your institute should be accessible to the people. You will have to emphasise on helping somebody who wants to search about the research of the CSIR and wants to connect with you. This will also help your work and your products, and will also add a scientific approach to the society and the industry.
Friends,
Today, when the country is about to complete 75 years of independence, obvious resolutions with a time bound framework will help us in moving in a certain direction with a roadmap. Corona may have slowed down the pace, but even today our resolve is a self-reliant India and a strong India. Today the country has enormous possibilities from MSMEs to new startups and from agriculture to the education sector. You all have to take the responsibility of fulfilling these possibilities and realize the dreams of the country. The role played by our scientists and industry during corona is what we have to replicate in every field. I am sure with your talent and the tradition and hard work of your institution, the country will achieve new goals at this pace, and fulfill the dreams of more than 130 crore countrymen. I had the opportunity to listen to your ideas; you were telling very practical things on the basis of experience. I would certainly like that there should not be any delay in meeting the suggestions and expectations by those who are entrusted with this task. Attempts should be made to complete everything in mission mode because you have spent so much time. Therefore, it is very natural to have a very good idea and the nectar that comes out of this brainstorming should be shared with the people through institutional arrangement and continuous improvement. I wish good health to all of you. Many thanks. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.