ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସରକାର ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାରକୁ ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି, ଏହାର ଉଲ୍ଳଂଘନ ନିମନ୍ତେ କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ
କୌଣସି ବାର୍ତ୍ତା ଉତ୍ସକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାରେ ୱାଟ୍‌ସଆପର ଉପଯୋଗ ହୋଇପାରିବ, ତେବେ ଖବର ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ ଅଖଣ୍ଡତା, ଅତି ଗୁରୁତର ଅପରାଧର ତଦନ୍ତ ଓ ଦଣ୍ଡ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ହେବା ଦରକାର । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା, ବୈଦେଶିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ବା ଏସବୁ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଉସୁକାଇବା କିମ୍ବା ଦୁଷ୍କର୍ମ, ଯୌନଦ୍ଦୀପକ ଖବର ଓ ଶିଶୁ ଯୌନ ଉତ୍ପୀଡନ ଜନିତ ଖବର ହୋଇଥିବା ଜରୁରୀ
ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାର ଏକ ମୌଳିକ ଅଧିକାର
26 MAY 2021 5:35PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତ ସରକାର ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାରକୁ ମୌଳିକ ଅଧିକା ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଓ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ।
• ଏ ଘଟଣାକୁ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଭାରତ ସରକାର ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ଓ ତାହା ସହ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷା କରିବା ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦାୟିତ୍ୱ ।
• ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପଦକ୍ଷେପ କୌଣସି ମତେ ମଧ୍ୟ ୱାଟସ୍‌ଆପର ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ କି ସାଧାରଣ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପଡିବ ନାହିଁ ।
• ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବିଚାରବିଭାଗୀୟ ଉକ୍ତି ଅନୁସାରେ ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାର ସମେତ କୌଣସି ମୌଳିକ ଅଧିକାର ସ୍ୱୟଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ ଓ ନ୍ୟାୟସଂଗତ କଟକଣାର ପରିସରଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ପ୍ରଥମ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏହି ନ୍ୟାୟିକ କଟକଣା ପରିସରଭୁକ୍ତ ଅଟନ୍ତି ।
• ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ନିୟମ ୪(୨)କୁ ତର୍ଜମା କରାଯାଏ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଟେଷ୍ଟ ସ୍ପଷ୍ଟଭାବେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏହି ଟେଷ୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ହେଲା ଏ ବାବଦ କୌଣସି ନ୍ୟୂନତମ ଫଳପ୍ରଦ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରତିକାର ଅଛି କି ନାହିଁ । ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସାରେ ତଥ୍ୟର ସୂତ୍ରଧରକୁ ପ୍ରଘଟ କରିହେବ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିକାର ଅକାମୀ ହୋଇଯାଏ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନେକ ଆଇନଗତ ସାବଧାନତା ଅନୁସରଣ କରାଯାଇ ଏହି ତଥ୍ୟ ଆହରଣ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନିୟମ
• ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ହେଲା ଆଇନତଃ ପ୍ରଥମ ଖବରଦାତାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ହେଲେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ନିୟମ ୪(୨) ଅନୁସାରେ ଏହାର ନିରାକରଣ, ତଦନ୍ତ ଓ ଦଣ୍ଡ ଇତ୍ୟାଦି ଓ ଅନ୍ୟ ବିଷୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ଅଖଣ୍ଡତା, ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା, ବଳାତ୍କାର, ଯୌନ ଅପରାଧ ଜନିତ ତଥ୍ୟ ବା ଶିଶୁ ଯୌନ ଉତ୍ପୀଡନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅପରାଧ ଯେଉଁଥିରେ କି ଅନ୍ୟୁନ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ କାରାଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
• ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଯାହାର ବଦମାସୀ ଯୋଗୁଁ ଅପରାଧ ଘଟିଛି ତାହାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଦଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମେ ଅସ୍ୱୀକାର କରି ପାରିବା ନାହିଁ ଯେ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ହତ୍ୟା ଓ ଦଙ୍ଗା ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୱାଟର ଆପ୍ ବାର୍ତାଗୁଡିକ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରସାରିତ ଓ ପୁନଃ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥାଏ ଯଦିଓ ଘଟଣା ସାର୍ବଜନୀନ ହୋଇସାରିଥାଏ । ତେବେ ଯାହା ଏହି ଘଟଣାର ଉତ୍ସ ଥାଏ ତାହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଦେଶର ଆଇନ ଅନୁସାରେ ନିୟମ
• ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ନିୟମ ୪(୨) ଏକଚାଟିଆ ପଦକ୍ଷେପ ନୁହେଁ । ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର,ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ମଧ୍ୟସ୍ଥି ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ପରେ ଏହି ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ।
• ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୮ ପରଠାରୁ ୱାଟସ୍‌ଆପ୍ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଗୁରୁତର ଅପରାଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ବିଷୟ ଆରମ୍ଭକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ନେଇ, କୌଣସି ଲିଖିତ ଆପତି ରୁଜୁ କରାଯାଇନାହିଁ । ସେମାନେ ସାଧାରଣତଃ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଲାଗୁ ନେଇ ଅଧିକ ସମୟ ଲୋଡିଥାନ୍ତି, ମାତ୍ର ଚିହ୍ନଟ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ବୋଲି କୌଣସି ବିଧିବଦ୍ଧ ପସନ୍ଦ ଉଠାଇନାହାନ୍ତି ।
• ବିଚାର ବିମର୍ଶ ପାଇଁ ଆଗରୁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଓ ସମୟ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ ପରେ ୱାର୍ଟସ ଆପ୍ ପକ୍ଷରୁ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରାଯିବା ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଲାଗୁ କରିବାରେ ଅନ୍ତରାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଉଦ୍ୟମ ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ ।
• ଦେଶରେ ଯାହା କିଛି ଚାଲିଛି ସବୁ ଦେଶର ଆଇନ ପରିସରଭୁକ୍ତ । ୱାଟସଆପ୍ ପକ୍ଷରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅମାନ୍ୟ କରାଯିବା ବାସ୍ତବିକ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ।
• ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷରେ ୱାଟସ ଅପ୍ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନୀତି ଚାହୁଁଛି ଯାହାଫଳରେ ଏହା ତା’ର ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଡାଟା ସେୟାର କରିବା ନିଜ କମ୍ପାନୀ ସହ ଫେସବୁକ ବିପଣନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଜ୍ଞପନ ସହ ।
• ଅପରପକ୍ଷରେ ୱାଟସଆପ୍ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ କରିବାକୁ ମନା କରୁଛି । ଏହା ଆଇନତଃ ଠିକ୍‌, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରଣୋଦିତ ଓ ଅମୂଳକ ଖବର ପ୍ରଚାରକୁ ବନ୍ଦ କରିପାରିବ ।
• -ୱାଟସ ଆପ୍ ଯୁକ୍ତି ବାଢୁଛି ଯେ ତାର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅମାନ୍ୟ ଯଥାର୍ଥ ଓ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଥିବା ଖବର ଆମୂଳଚୂଳ କଟକଣାଯୁକ୍ତ । ।
• -ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମର କାର୍ଯ୍ୟପଦ୍ଧତି ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି ତଥ୍ୟର ଉତ୍ସ ବିଷୟ ଜଣାଇବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ସମସ୍ତ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପାଇଁ ।
• -ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ କଟକଣା ବା କଟକଣା ରହିତ ବିଷୟକୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ବୁଝାଯାଇନାହିଁ । ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାରକୁ କଟକଣା ଯୁକ୍ତ କରିବା ଓ ନ କରିବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ବ୍ୟାପାର । ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାର ସହ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । କଟକଣାଯୁକ୍ତ ବା କଟକଣା ମୁକ୍ତ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଉପଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ ବା ଦାୟିତ୍ୱ ୱାଟସଆପ୍ ଯାହାଫଳରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଧିକାର ଓ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଉଭୟ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପ୍ରସାଦ କହିଛନ୍ତି ।”
• -ଗୋଟିଏ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଭାବେ ୱାର୍ଟସଆପ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁ୍‌କ୍ତି ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ନିରାପଦ ସ୍ଥିତି ଚାହୁଁଛି । ମାତ୍ର ସେମାନେ ଆଇନର ପରିଧି ମଧ୍ୟରେ ରହି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ହେବାରେ ସେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଗ୍ରହଣ ଯୋଗ୍ୟତା
• ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ନିୟମ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ହୋଇଛି ଓ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହଁ, ବରଂ ଏହାର ବୈଶ୍ୱିକ ନଜିର ରହିଛି ।
• ଜୁଲାଇ ୨୦୧୯ରେ ଇଂଲଣ୍ଡ, ଆମେରିକା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, କାନାଡା ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ସରକାର ଏକ ଇସ୍ତାହାରରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଟେକ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କ କଟକଣାଯୁକ୍ତ ବିଷୟ ଏପରି କରିବେବ ଯାହାଫଳରେ ସରକାରେ ତାଙ୍କ ଆଇନ କର୍ତ୍ତପକ୍ଷଙ୍କ ଜରିଆରେ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିପାରିବେ ।
• ବ୍ରାଜିଲ ସରକାର ୱାଟସଆପରେ କେତେକଙ୍କ ଆଇପି ଠିକଣା, ଗ୍ରାହକ ତଥ୍ୟ ଓ ଅବସ୍ଥିତି ଗତ ତଥ୍ୟ ଓ ମେସେଜ ମଧ୍ୟ ମାଗୁଛନ୍ତି ।
• ଅନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତ ସେପରି ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ମାଗୁନାହିଁ ।
• ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ୱାର୍ଟସ ଆପ୍ ଭାରତର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ ବିରୋଧାଭାଷ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଖିବା ଅନୁଚିତ ।
• ଭାରତର ନିୟମ ୪(୨) ଅନୁସାରେ ଗୋପନୀୟତା ଅଧିକାର, ମୌଳିକ ଆକାର ଓ ଆଇନ କଟକଣା ପରିସରଭୁକ୍ତ । ଏହା ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ଆଇନରେ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ମୂଳଉତ୍ସକୁ ଠାବ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଏହା କେବଳ ଆଇନଗତ ଢାଂଚାରେ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଅତି ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ହେଁ ଅନ୍ୟ ଉପାୟ ବା ପଦ୍ଧତି ସଫଳ ନ ହେଲେ କରାଯିବ ।

Ministry of Electronics & IT
The Government Respects the Right of Privacy and Has No Intention to Violate it When WhatsApp is Required to Disclose the Origin of a Particular Message
Such Requirements are only in case when the message is required for Prevention, Investigation or Punishment of Very Serious Offences related to the sovereignty and integrity of India, the security of the State, friendly relations with foreign States, or public order, or of incitement to an offence relating to the above or in relation with rape, sexually explicit material or child sexual abuse material
Right to Privacy is a Fundamental Right
26 MAY 2021 5:35PM by PIB Delhi
• The Government of India recognises that ‘Right to Privacy’ is a Fundamental right and is committed to ensure the same to its citizens.
• On this issue, Union Minister Shri Ravi Shankar Prasad has stated that “the Government of India is committed to ensure the Right of Privacy to all its citizens but at the same time it is also the responsibility of the government to maintain law and order and ensure national security.”
• Minister Shri Ravi Shankar Prasad also stated that “none of the measures proposed by India will impact the normal functioning of WhatsApp in any manner whatsoever and for the common users, there will be no impact”
• As per all established judicial dictum, no Fundamental Right, including the Right to Privacy, is absolute and it is subject to reasonable restrictions. The requirements in the Intermediary Guidelines pertaining to the first originator of information are an example of such a reasonable restriction.
• When Rule 4(2) of the Intermediary Guidelines is examined through the test of proportionality then that test is also met. The cornerstone of this test is whether a lesser effective alternative remedy exists. As per the Intermediary Guidelines, the originator of information can only be traced in a scenario where other remedies have proven to be ineffective, making the same a last resort measure. Moreover, such information can only be sought as per a process sanctioned by the law thereby incorporating sufficient legal safeguards.
Rule is in Abiding Public Interest
• It is very important to note that such an order, to trace first originator, under Rule 4(2) of the said guidelines shall be passed only for the purposes of prevention, investigation, punishment etc. of inter alia an offence relating to sovereignty, integrity and security of India, public order incitement to an offence relating to rape, sexually explicit material or child sexual abuse material punishable with imprisonment for not less than five years.
• It is in public interest that who started the mischief leading to such crime must be detected and punished. We cannot deny as to how in cases of mob lynching and riots etc. repeated WhatsApp messages are circulated and recirculated whose content are already in public domain. Hence the role of who originated is very important.
Rules as Per Law of Land
• Rule 4(2) of the Intermediary Guidelines is not a measure in isolation. The rules have been framed after consultation with various stakeholders and social media intermediaries, including but not limited toWhatsApp.
• After October 2018, no specific objection has been made by WhatsApp to Government of India in writing relating to the requirement to trace the first originator in relation to serious offences. They have generally sought time to extend the time for enforcement of guidelines but did not make any formal reference that traceability is not possible.
• WhatsApp’s challenge, at the very last moment, and despite having sufficient time and opportunity available during consultation process and after the rules were enacted, to the Intermediary Guidelines is an unfortunate attempt to prevent the same from coming into effect.
• Any operations being run in India are subject to the law of the land. WhatsApp’s refusal to comply with the guidelines is a clear act of defiance of a measure whose intent can certainly not be doubted.
• At one end, WhatsApp seeks to mandate a privacy policy wherein it will share the data of all its user with its parent company, Facebook, for marketing and advertising purposes.
• On the other hand, WhatsApp makes every effort to refuse the enactment of the Intermediary Guidelines which are necessary to uphold law and order and curb the menace of fake news.
• WhatsApp defends its refusal to enact the Intermediary Guidelines by carving out an exception that messages on the platform are end to end encrypted.
• It is pertinent to note that the rule to trace the first originator of information is mandatory for each and every significant social media intermediary, irrespective of their method of operation.
• Minister Shri Ravi Shankar Prasad said that “the entire debate on whether encryption would be maintained or not is misplaced. Whether Right to Privacy is ensured through using encryption technology or some other technology is entirely the purview of the social media intermediary. The Government of India is committed to ensuring Right of Privacy to all its citizens as well as have the means and the information necessary to ensure public order and maintain national security. It is WhatsApp’s responsibility to find a technical solution, whether through encryption or otherwise, that both happen.”
• As a significant social media intermediary, WhatsApp seeks a safe harbour protection as per the provisions of the Information Technology Act. However,in a befuddling act, they seek to avoid responsibility and refuse to enact the very steps which permit them a safe harbour provision.
International Precedence
• The rules enacted by Government of India in public interest are not rules enacted in isolation but have global precedence.
• In July 2019[i], the governments of the United Kingdom, United States, Australia, New Zealand and Canada issued a communique, concluding that: “tech companies should include mechanisms in the design of their encrypted products and services whereby governments, acting with appropriate legal authority, can gain access to data in a readable and usable format.”
• Brazilian law enforcement[ii] is looking for WhatsApp to provide suspects' IP addresses, customer information, geo-location data and physical messages.’
• What India is asking for is significantly much less than what some of the other countries have demanded.
• Therefore, WhatsApp’s attempt to portray the Intermediary Guidelines of India as contrary to the right to privacy is misguided.
• On the contrary in India, privacy is a fundamental right subject to reasonable restrictions. Rule 4(2) of the Guidelines is an example of such a reasonable restriction.
• It would be foolhardy to doubt the objective behind Rule 4(2) of the Intermediary Guidelines, which aims to protect law and order.
• All sufficient safeguards have also been considered as it is clearly stated that it is not any individual who can trace the first originator of information. However, the same can only be done by a process sanctioned by the law. Additionally, this has also been developed as a last resort measure, only in scenarios where other remedies have proven to be ineffective.