য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
গৃহ মন্ত্রালয়না ২০২১গী সাউথ-ৱেস্ত মোনসুন্না থোকহল্লকপা য়াবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং লাকশিন্নবা শেম-শারিবা অসি য়েংশিন্নবা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত বিভাগকী রিলিফ কম্মিস্নরশিং অমসুং সেক্রেতরীশিংগা চহিগী ওইবা কনফরেন্স পাঙথোকখ্রে
21 MAY 2021 5:00PM by PIB Imphal
গৃহ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.)না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত বিভাগশিংগী রিলিফ কম্মিস্নরশিং অমসুং সেক্রেতরীশিংগা চহিগী ওইবা কনফরেন্স পাঙথোকখ্রে। কনফরেন্স অসি মপুং ওইনা সাউথ-ৱেস্ত মোনসুন্না থোকহল্লকপা য়াবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং লাকশিন্নবা শেম-শারিবা অসি য়েংশিন্নবা পাঙথোকখিবনি।
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা কনফরেন্স পাঙথোকখি। মহাক্না হৌদোকপগী ৱারোল পীবদা কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা চহি চুপ্পা ২৪x৭ শেম-শাদুনা লৈনবা কেপাসিতীশিং অমসুং রেস্পোন্স রিফ্লেক্স হেনগৎহনবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখ্রে। হেল্থ ফেসিলিতীশিং পুম্নমক, ওক্সিজেন জেনরেসন প্লান্তশিং অসি সাউথ-ৱেস্ত মোন্সুন নত্ত্রগা অতৈ থোরকপা য়াবা খুদোংথিবা অসিগী অকনবা নোং/ইচাউদগী ঙাকথোক্নবা ওথোরিতীশিংনা হেন্না হোৎননবা মহাক্না পাউতাক পীখ্রে। কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুং অসিদা ইচাউ, নোংলৈ-নুংশিৎ, য়ুহার হাবা অসিনচিংবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা অমাং অতা থোকপা হন্থহন্নবা হেন্না শেম শানবা খঙহনখ্রে।
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা নেস্নেল রিমোৎ সেন্সিং সেন্তর (এন.আর.এস.সি.)না দিবেলপ তৌবা লৈবাক অসিদা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগীদমক জিলাগী থাক ফাওবদা ফোর্কাস্তিং এজেন্সীশিংদগী রিএল তাইম এলর্তশিং অমসুং চেকশিন ৱা ইন্তিগ্রেসন তৌবদা অমসুং মসিবু দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীশিংদা শন্দোকপদা য়াম্না মতেং ওইরিবা নেস্নেল দেতাবেজ ফোর ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্ত (এন.দি.ই.এম.)গী ভর্জন ৪.০সু ফোঙখ্রে।
আই.এম.দি.না ফোর্কাস্তিং, ৱার্নিং অমসুং শন্দোক্নবগী মেকানিজম, রেস্পোন্স অমসুং শেম-শাবগী খোঙথাংশিং অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী লমদা কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা মখোয়গী তুংগী থৌরাংশিংগী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা উৎখ্রে।
রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মীহুৎশিং, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং, সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিং, ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.), সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন (সি.দবল্যু.সি.), স্নো এন্দ এভালেন্স স্তদী ইস্তাব্লিশমেন্ত (এস.এ.এস.ই.), এন.আর.এস.সি., (ইস্রো), জি.এস.আই. অমসুং অতৈ সাইন্তিফিল ওর্গনাইজেসনশিং লোইননা আর্মদ ফোর্সেস অমসুং নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফোর্সনা কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াখি। রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা খুদোংথিবা থোকলকপদা ঙাকথোক্নবা শেম-শাবা, ঙন্না চেকশিনৱা পীনবা সিস্তেমশিং, ইচাউ অমসুং তুরেল/রিজার্বরশিংগী মেনেজমেন্ত, ওন-সাইৎ অমসুং ওফ-সাইৎ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত প্লানশিংসু খন্নখি।

Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs Holds Annual Conference of Relief Commissioners and Secretaries of Departments of Disaster Management of States/Union Territories to Review Preparedness for Handling Natural Disastsers That may arise During South-West Monsoon 2021
21 MAY 2021 5:00PM by PIB Delhi
The Ministry of Home Affairs (MHA), today organized the Annual Conference of Relief Commissioners and Secretaries of the Departments of Disaster Management of States and Union Territories through Video Conference. The Conference was convenedprimarily to review the status of preparedness for dealing with natural disasters that may arise during the South-West Monsoon 2021.
The Conference was presided over by theUnion Home Secretary. In his inaugural address, the Union Home Secretary stressed on the need for building up capacities and response reflexes to ensure 24x7 preparedness throughout the year. He also advised all authorities to make extra efforts to secure all health facilities, oxygen generation plants from heavy rains/floods during the South-West Monsoon or any other impending disaster. The Union Home Secretary asked all concerned officials of the Central and the State Governments to be better prepared, amid the COVID-19 pandemic, to minimize losses due to natural disasters, such as floods, cyclones, earthquakes etc.
The Union Home Secretaryalso released the Version 4.0 of the National Database for Emergency Management (NDEM), developed by the National Remote Sensing Centre (NRSC), which is very helpful in integration of real time alerts and warning from forecasting agencies and dissemination of this to Disaster Management Authorities upto district level for disaster risk reduction in the country.
The IMD made a presentation on forecasting, warning and dissemination mechanism, response and preparedness measures and their future plans for enhancing capability in the field of disaster management.
Representatives of States and Union Territories, Central Ministries, Central Armed Police Forces, India Meteorological Department (IMD), Central Water Commission (CWC), Snow & Avalanche Study Establishment (SASE), NRSC, (ISRO), GSI and other Scientific Organisations, along with Armed Forces and National Disaster Response Force participated in the Conference. Issues connected with disaster preparedness, early warning systems, flood and river/ reservoir management, disaster management on-site and off-site plans of the States and Union Territories were discussed.