ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ ରିଲିଫ ସହାୟତା ସମ୍ପର୍କିତ ସୂଚନା
କୋଭିଡ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆସୁଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହାୟତା ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ପଠାଯାଉଛି
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୧୧,୦୦୦ ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଂଟ୍ରେଟର, ୧୩,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡର, ୧୯ ଅକ୍ସିଜେନ ଜେନେରେସନ ପ୍ଳାଣ୍ଟ, ୬,୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର/ ବିଆଇ ପିଏପି, ୪.୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭାଏଲ ରେମଡେସିଭିର ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ବିତରଣ କରାଗଲାଣି
15 MAY 2021 2:54PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-୧୯ ବିରୋଧୀ ଲଢେଇରେ ଭାରତ ସରକାର ‘ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାର’ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଏପ୍ରିଲ ୨୭,୨୦୨୧ରୁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ/ସଂଗଠନ ପକ୍ଷରୁ ମିଳୁଥିବା ଦାନ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ଗ୍ରହଣ କରି ଅହେତୁକ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧିର ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି । ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଓ ସୁନିୟୋଜିତ ଉପାୟରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ/ବିଭାଗଗୁଡିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହାୟତାଗୁଡିକୁ ତ୍ୱରିତ ଭାବେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି ।
ଏପ୍ରିଲ ୨୭,୨୦୨୧ରୁ ମଇ ୧୪,୨୦୨୧ ମଧ୍ୟରେ ୧୦, ୯୫୩ ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟଟ୍ରେଟର, ୧୩,୧୬୯ ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡର, ୧୯ ଅକ୍ସିଜେନ ଜେନେରେସନ ପ୍ଳାଣ୍ଟ, ୬,୮୩୫ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର/ ବିଆଇ ପିଏପି, ପ୍ରାୟ ୪.୯ ଲକ୍ଷ ଭାଏଲ ରେମଡେସିଭିର ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ସଡକ ଓ ଆକାଶ ମାର୍ଗରେ ବିତରଣ କରାଯାଇଛି/ପଠାଯାଇଛି ।
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା, ଇଟାଲି, କାନାଡା, ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ, ଓମାନ, ବ୍ରିଟିଶ ଅକ୍ସିଜେନ କମ୍ପାନୀ (ୟୁକେ), କୋହାରୁ 3ଏସପି (ଜାପାନ) ଓ ଗିଲିଆଡ (ୟୁଏସଏ)ରୁ ମେ ୧୩/୧୪,୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ମିଳିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ରିଲିଫ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ରହିଛି:
-ରେମଡେସିଭିର : ୬୮,୮୧୦
-ଟୋସିଲିଜୁମାବ : ୧,୦୦୦
-ଭେଣ୍ଟିଲେଟର/ ବିଆଇ ପିଏପି/ସିପିଏପି : ୩୩୮
-ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡର : ୯୦୦
-ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟଟ୍ରେଟର : ୧୫୭
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଏହି ସହାୟତା ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ଶୀଘ୍ର ଆବଣ୍ଟନ ଓ ବିତରଣ ଏକ ନିୟମିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ଭାବେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନୀରିକ୍ଷଣ କରୁଛି । ଅନୁଦାନ, ସହାୟତା ଓ ଦାନ ଭାବେ ମିଳୁଥିବା ବିଦେଶୀ ସହାୟତା ସାମଗ୍ରୀ ଗ୍ରହଣ ଓ ଆବଂଟନ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରଖିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମନ୍ୱୟ ସେଲ୍ ଗଠନ କରିଛି । ଏହି ସେଲ୍ ଏପ୍ରିଲ ୨୬,୨୦୨୧ରୁ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ମଇ ୨, ୨୦୨୧ରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏକ ମାନକ ସଂଚାଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
ଫଟୋ ୧- ବ୍ରିଟେନରୁ ମିଳିଥିବା ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡର ଗୁଜୁରାଟ ପଠାଯାଉଛି

Ministry of Health and Family Welfare
Update on COVID Relief Aid
The Inflow of Foreign Aid to combat COVID continues to be swiftly cleared, apportioned and sent to States/UTs
Nearly 11,000 Oxygen Concentrators; more than 13,000 Oxygen Cylinders; 19 Oxygen Generation Plants; more than 6,800 ventilators/Bi PAP; ~4.9 L Remdesivir vials delivered/ dispatched so far
15 MAY 2021 2:54PM by PIB Delhi
The Government of India, at the forefront of the “Whole of government” approach to combat the ongoing COVID-19 has been receiving international donations and aid of COVID-19 relief medical supplies and equipment since 27th April 2021 from different countries/organisations to augment its efforts in fighting the unprecedented surge of cases. Through a streamlined and systematic mechanism, various Ministries/Departments of Government of India have seamlessly collaborated for expeditiously delivering the incoming global aid to States and UTs.
Cumulatively, 10,953 Oxygen Concentrators; 13,169 Oxygen Cylinders; 19 Oxygen Generation Plants; 6,835 ventilators/Bi PAP; ~4.9L Remdesivir vials delivered/ dispatched through road and air, from 27th April 2021 to 14th May 2021.
Major consignments received on 13/14th May 2021 from USA, Italy, Canada, South Korea, Oman, British Oxygen Co. (UK), Koharu 3SP (Japan) & Gilead (USA) includes:
- Remdesivir: 68,810
- Tocilizumab: 1,000
- Vetilators/BiPAP/CPAP: 338
- Oxygen Cylinder: 900
- Oxygen Concentrators: 157
Effective immediate allocation, and streamlined delivery to the recipient states/UTs and institutions is an ongoing exercise. The Union Health Ministry is comprehensively monitoring this on a regular basis. A dedicated Coordination Cell has been created in the Union Health Ministry to coordinate the receipt and allocation of foreign COVID relief material as grants, aid and donations. This Cell started functioning from 26th April 2021. A Standard Operating Procedure has been framed and implemented by the Health Ministry since 2nd May, 2021.
Photo 1. OXYGEN CYLINDER RECEIVED FROM UK, Dispatched to Gujarat.