হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
পি.এম. কিয়র্সকী মখাদা সপ্লাই তৌখিবা ভেন্তিলেতরশিংগী অপদেৎ
মপুং ফানা কোবিদ মেনেজমেন্ত তৌনবা “মেক ইন ইন্দিয়া” ভেন্তিলেতরশিংনা হোস্পিতালশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে
মেন্যুফেকচর্রশিংনা অশোইদবা য়াওদবা – ফ্রী ওপরেসন চত্থনবা তেক্নিকেল এসিস্তেন্স পুম্নমক পীরি
13 MAY 2021 10:00AM by PIB Imphal
হৌখিবা চহিদগী হৌদুনা “হোল ওফ গভর্নমেন্ত” এপ্রোচকী মখাদা হোস্পিতাল কিয়রদা কোবিদকী অনাবশিং মপুং ফানা মেনেজমেন্ত তৌনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা হোৎনরিবশিং অসিদা ভারত সরকারনা মতেং পাংদুনা লাক্লি। হৌজিক ওইরিবা হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি চাউথোকহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা ২০২০গী এপ্রিলদগী ভেন্তিলেতরশিং য়াওনা তঙাই ফদবা মেদিকেল দিভাইসশিং সেন্ত্রেলী প্রোক্যুর তৌদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং/সেন্ত্রেল হোস্পিতালশিং/ইন্সতিত্যুতশিংদা পীরি।
ভারত সরকারনা পঞ্জাবকী ফরিদকোৎতা লৈবা জি.জি.এস. মেদিকেল কোলেজ এন্দ হোস্পিতালদা সপ্লাই তৌখিবা ভেন্তিলেতরশিং (পি.এম. কিয়র্সনা তেংবাংবা) মেন্যুফেকচর্রশিংনা অফতর-সেল্স নীংথিজনা সপ্পোর্ত তৌদবনা মরম ওইদুনা তেক্নিকেলগী অশোইবশিং কোকহনখিদবা অসিনা শিজিন্নদনা তাদুনা লৈরি হায়না মীদিয়া রিপোর্ত খরনা হায়রি। ৱাফম অসিদা মপুং ফাবা ই-পাউ লৈতবনা রিপোর্তশিং অসি অরানবনি।
হৌখিবা চহিদা লাইচৎ অসি হৌরকপা মতমদা লৈবাক অসিগী সরকারগী হোস্পিতালশিংদা ভেন্তিলেতরশিংগী মশিং য়াম্না অকক্ননা লৈরমখি। মসিগী মথক্তা লৈবাক অসিদা ভেন্তিলেতর পুথোকপসু য়াম্না অকক্ননা পুথোক্লমখি অমদি মপাল লৈবাক্কী অয়াম্বা সপ্লাইয়রশিংনা ভারত্তা মশিং য়াম্না ভেন্তিলেতরশিং সপ্লাই তৌবা ঙমলকখিদে। মতম অসিদা লৈবাক অসিগী অচৌবা দিমান্দ অসি থুংহন্নবা অমসুং মখোয়দা তৌরকপা ওর্দরশিং পীবা ঙম্নবা লোকেল মেন্যুফেকচর্রশিংদা “মেক ইন ইন্দিয়া” ভেন্তিলেতরশিং পুথোক্নবা থৌগৎখি। মখোয় অয়াম্বনা অহানবা ওইনা ভেন্তিলেতরশিং পুথোকপা ওইখি। ভেন্তিলেতরগী মোদেলশিং অসি দোমেন নোলেদজ এক্সপর্তশিংগী খুত্থাংদা চেকশিন্না স্ক্রীনিং তৌখি, তেক্নিকেল দেমোনস্ত্রেসন অমসুং ক্লিনিকেল ভেলিদেসন প্রোসেস য়াম্না তেনবা মতমগী মনুংদা চত্থখি অমসুং মখোয়গী অয়াবা য়াওরবা মতুংদা সপ্লাইশিং তৌখি।
ভেন্তিলেতরশিং অসি ফংলবা অদুবু মখোয়গী হোস্পিতালশিংদা ইনস্তোল তৌদ্রিবা রাজ্য খরা লৈ। হৌখিবা থা ৪-৫ অসিদা মখোয়দা ইনস্তোল তৌদনা ভেন্তিলেতর ৫০ হেন্না লৈরিবা অসিগুম্বা রাজ্য তরেৎ অসিদা এপ্রিল ১১, ২০২১দা কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা চেরোল থাখ্রে। মখোয়দা অথুবদা ইনস্তোল তৌদুনা ভেন্তিলেতরশিং অসি য়ারিবা মখৈ শিজিন্ননবা খঙহনখ্রে।
পঞ্জাবকী ফরিদকোৎতা লৈবা জি.জি.এস. মেদিকেল কোলেজ এন্দ হোস্পিতালদা এ.জি.ভি.এ.না শাবা ভেন্তিলেতর ৮০গী মনুংদা ৭১ অসি ফঙ্কসন তৌদবা নত্ত্রগা য়াদবগী ফোঙখিবা হন্দক্কী মীদিয়া রিপোর্ত অসিগী মতাংদা ভেন্তিলেতর ৮৮দি ভারত ইলেক্ত্রোনিক লিমিতেদ (বি.ই.এল.)না সপ্লাই তৌখি অমসুং মঙানা এ.জি.ভি.এ.না তৌখিবনি হায়না শেংদোরকখ্রে। মপুং ফাবা ইনস্তোল অমসুং কম্মিসন তৌরবা মতুংদা ভেন্তিলেতরশিং অদু হোস্পিতাল ওথোরিতীশিংনা ফাইনেল এসেপ্তেন্স সর্তিফিকেৎ পীখিবনি।
ফরিদকোৎতা লৈবা জি.জি.এস. মেদিকেল কোলেজ এন্দ হোস্পিতাল (জি.জি.এস.এম.সি.ঐচ.)তা ভেন্তিলেতরশিংগী বল্ক অদু মীদিয়াগী শরুক অমদা য়াদে হায়না ফোঙখিবা অদু য়াদবা লৈতে হায়না বি.ই.এল.না ফোঙদোরকখ্রে। মখোয়গী ইঞ্জিনীয়রশিংনা হায়রিবা মেদিকেল কোলেক অদুদা মমাংদা তাঙ্কক কয়াদা চৎতুনা ৱাকৎলকপশিং অদু কোকহন্নবা খুদক্তা মাইনর ওইনা য়ারক্তবা শেমখি। মখোয়না মফম অদুদা লৈরিবা স্তাফ অদুদা হঞ্জিন-হঞ্জিন্না ভেন্তিলেতরশিং অদুগী ফঙ্কসন তৌবগী মওং দেমোনস্ত্রেসনশিং তৌখি।
জি.জি.এস.এম.সি.ঐচ.তা সেন্ত্রেল ওক্সিজেন গ্যাস পাইপলাইনশিংদা মথৌ তাবা প্রেসর লৈতবা য়াওনা মফম অসিগী লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা সমস্যাশিং লৈবা/য়াদবা য়াওবা থেংনখি। মখা তানা, পীরিবা কাংলোনশিং অদুগী মতুং ইন্না হোস্পিতাল ওথোরিতীশিংনা ফ্লো সেন্সরশিং, বেক্তরিয়া ফিল্তরশিং অমসুং ঐচ.এম.ই. ফিল্তরশিং অসিগুম্বা কঞ্জুমেবলশিং শিন্দোক্লমদে নত্ত্রগা হায়রিবা মরু ওইবা কঞ্জুমেবল আইতেমশিং অসি য়াওদনা ভেন্তিলেতরশিং শিজিন্নরম্মি। গ্যাস প্রেসর নীংথিজনা থম্বা (এয়র প্রেসর অমসুং ওক্সিজেন প্রেসরগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি পি.এস.আই. ১০দগী হেনবা য়াদে) অমসুং কঞ্জুমেবলশিং নীংথিজনা শিজিন্নবা অসি তঙাই ফদে, মসি য়াওদ্রবদি সি.ভি.২০০ ভেন্তিলেতরশিং অসি মথৌ মপুং ফানা তৌরোই।
মখা তানা, বি.ই.এল. ইঞ্জনীয়রশিংনা অমুক হন্না ঙসি (মে ১২, ২০২১) জি.জি.এস.এম.সি.ঐচ.তা চৎখ্রে অমসুং কঞ্জুমেবল খরা শিনদোকপা খক্তনা ভেন্তিলেতর মঙা ফঙ্কসন তৌবা য়াহনখ্রে অমদি জি.জি.এস.এম.সি.ঐচ. ওথোরিতীশিংদা মপুং ফানা মথৌ তৌবা য়ারে হায়বা অদু দেমোনস্ত্রেৎ তৌখ্রে, অসুম্না মখা তানা করিগুম্বা নিয়ম চুম্না ওপরেৎ তৌরবদি ভেন্তিলেতরশিং অসিনা মথৌ নীংথিজনা তৌগনি হায়বা উৎপা ঙমখ্রে।
য়ুজর মেন্যুএলদা পীখিবা ইনস্ত্রক্সনশিং অদুগী মথক্তা ভেন্তিলেতর য়ুজর পুম্নমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মথৌ তাবশিং, সি.ভি.২০০ ভেন্তিলেতরশিং নীংথিজনা শিজিন্নবা অমসুং মেন্তেনেন্সকী মতাংদা ৱারোল শুনা য়াওরবা ইনস্ত্রক্সনশিং অমসুং গাইদলাইনশিংসু পীখি। অদুম ওইনমক পঞ্জাবকী অয়াম্বা হোস্পিতালশিং/মেদিকেল কোলেজশিংনা মসি ঙাক্না চৎতে। মখোয়না মসিগী মহুৎ ভেন্তিলেতরশিং ফঙ্কসন তৌদ্রে হায়না য়ুম্ফম য়াওদবা সমস্যাশিং পুখৎলক্লি।
লাইচৎকী ওইরিবা ফীভম অসিদা ভেন্তিলেতরগী মথৌ তাবা থুংহন্নবা রাজ্য অসিগী মথৌ তাবা তেক্নিকেল সপ্পোর্ত পুম্নমক মখা তানা বি.ই.এল.না পীখিগনি হায়না শেংদোরকখ্রে।
মসিগী মথক্তা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা মে ৯, ২০২১দা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না অমুক হন্না ভেন্তিলেতর মেন্যুফেকচর্রশিংগী হেল্পলাইন নম্বরশিং মখোয়দা খঙহনখি হায়রিবা অসি স্তিকর ওইনসু ভেন্তিলেতরশিং অদুদা য়াওরি। মসিগী মথক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মরী লৈনবা নোদেল ওফিসরশিং, য়ুজর হোস্পিতালশিংগী মীহুৎশিং অমসুং মেন্যুফেকচর্রশিংগী তেক্নিকেল তীমশিংগা লোইননা শেম্বা রাজ্য-রাজ্যগী ৱাতসএপ গ্রুপশিংদা রিএল তাইম ওইনা তেক্নিকেলগী ওইবা সমস্যা অমা হেক্তা কোকহন্নবা অমুক হন্না ই-পাউ পীখ্রে। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মেন্যুফেকচর্রশিং অসিগী দেদিকেতেদ ইমেল আই.দি.শিংসু সিয়র তৌখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
Update on Ventilators Supplied under PM CARES
“Made in India” Ventilators have strengthened Infrastructure of Hospitals for Effective COVID management
All Technical Assistance being provided by Manufacturers for their Glitch-free Operation
13 MAY 2021 10:00AM by PIB Delhi
Government of India has been supporting the efforts of States and UTs for effective management of COVID patients in hospital care, under the ‘Whole of Government” approach since last year. In order to augment the existing hospital infrastructure, the Union Government has been centrally procuring and providing States/UTs/Central Hospitals/ Institutes with essential medical devices including ventilators since April 2020.
There have been some media reports suggesting that Government of India supplied ventilators (supported by PM CARES) to GGS Medical College and Hospital, Faridkot, Punjab are lying unused as a result of technical glitches which have not been resolved due to poor after-sales support by the manufacturers. These reports seem to be unfounded, not having the full information on the matter.
Ventilators were available in very limited numbers in Government Hospitals across the country at the beginning of the pandemic last year. Moreover, very limited manufacturing of ventilators was taking place in the country and most of the suppliers abroad were not in a position to make supplies of ventilators in large quantities to India. That is when the local manufacturers were encouraged to produce “Make in India" Ventilators to address the huge projected demand of the country and orders placed on them. Many of them were first time manufacturers of the ventilators. The ventilator models went through rigorous screening, technical demonstration and clinical validation process in the very limited time available for the same, through domain knowledge experts, and after their approval, these were put into supplies.
There are a few States which have received the ventilators but are yet to get these installed in their hospitals. Union Health Secretary has written to seven such States on 11th April 2021 which still have more than 50 ventilators lying uninstalled with them for the last 4-5 months. They have been requested to get the installation expedited so that the ventilators can be put to optimal use.
With reference to the recent media report regarding 71 of 80 AGVA make Ventilators being non-functional or faulty at the GGS Medical College and Hospital, Faridkot, Punjab it is clarified that 88 Ventilators have been supplied by Bharat Electronics Limited (BEL) and five by AGVA. After successful installation and commissioning, these Ventilators were provided with Final Acceptance Certificate by the hospital authorities.
BEL has informed that bulk of the ventilators at GGS Medical College Hospital (GGSMCH), Faridkot are not faulty, as are being reported in a section of the media. Their engineers have visited the said Medical College on different occasions in the past to address the complaints received and carried out minor repairs required promptly. They have even conducted repeated demonstrations of the functioning of the ventilators to the staff over there.
It was observed that there are issues / problems with the infrastructure in GGSMCH including non availability of required pressure in the central oxygen gas pipelines. Further, the consumables like flow sensors, bacteria filters and HME filters are not being changed by the hospital authorities as per the prescribed norms, or the ventilators are being used without these important consumable items. Maintenance of correct gas pressures (difference between air pressure and oxygen pressure cannot be more than 10 PSI) and use of proper consumables are essential requirements, without which performance of CV200 ventilators is not guaranteed.
Furthermore, BEL engineers visited GGSMCH again today (12th May, 2021) and made five ventilators functional only by replacing a few consumables and demonstrated their optimum performance to the GGSMCH authorities, thereby, further making it evident that when operated properly, the ventilators will provide reliable performance.
In addition to the instructions given in the user manual, detailed instructions and guidelines have also been issued to all the ventilator users regarding infrastructure requirements, proper usage and maintenance of the CV200 ventilators. However, these are not being followed by many hospitals / medical colleges in Punjab. They have been, instead, raising the issue of ventilators being non functional without any basis.
It is clarified that BEL will continue to provide all the technical support required by the State in meeting the ventilator requirement during this pandemic situation.
In addition, the Union Health Ministry has written to the States and UTs on 9th May2021 informing them once again of the Helpline numbers of the Ventilator manufactures, which are also available on the ventilators in the form of stickers. In addition, information has again been provided of state wise Whatsapp groups created with the concerned nodal officers of the States/UTs, representatives of the User Hospitals and technical teams of the manufacturers in order to address any technical issues in real time. Dedicated email IDs of these manufacturers have also been shared with the States/UTs.