Cabinet
Cabinet approves transfer of land of ITBP to Government of Uttrakhand for development of Aerial Passenger Ropeway System
12 MAY 2021 3:32PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved transfer of 1500 square metres of land belonging to Indo-Tibetan Border Police (ITBP) at Mussoorie to the State Government of Uttarakhand for their infrastructure project, namely, 'Aerial Passenger Ropeway System' between Dehradun and Mussoorie.
The proposed Ropeway is a mono-cable ropeway of 5580 meters length under Public Private Partnership (PPP) mode between Purkul Gaon, Dehradun (Lower Terminal Station) and Library, Mussoorie (Upper Terminal Station) being constructed at an estimated cost of Rs.285 crore with a carrying capacity of 1000 persons per hour per direction. This will considerably reduce the traffic flow on road route from Dehradun to Mussoorie.
In addition, this will generate direct employment of 350 and indirect employment of more than 1500 people. Once completed, the ropeway will be a huge attraction for tourists which in turn will provide a boost to the tourism industry in the State and create additional employment opportunities in tourism sector.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଆଇଟିବିପିର ଜମିକୁ ଏରିଆଲ୍‍ ଯାତ୍ରୀ ରୋପୱେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
12 MAY 2021 8:19PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଭାରତ- ତିବ୍ଦତ ସୀମା ପୁଲିସ (ଆଇଟିବିପି)ର ମସୌରୀଠାରେ ଥିବା ୧୫୦୦ ବର୍ଗମିଟର ଜମିକୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଜମି ଡେରାଡୁନ ଏବଂ ମସୌରୀ ମଧ୍ୟରେ “ଏରିଆଲ୍‍ ପାସେଞ୍ଜର ରୋପୱେ ବ୍ୟବସ୍ଥା”ର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୋଗ କରାଯିବ ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ରୋପୱେ ଏକ ମୋନୋ- କେବଲ ରୋପୱେ ଯାହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୫୫୮୦ ମିଟର ଯାହାକି ସରକାରୀ ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତା (ପିପିପି)ରେ ବିକାଶ ଘଟାଯିବ । ଏହା ଡେରାଡୁନ (ଲୋୱର ଟର୍ମିନାଲ ଷ୍ଟେସନ୍‍) ଏବଂ ମସୌରୀ ଲାଇବ୍ରେରୀ (ଅପର ଟର୍ମିନାଲ ଷ୍ଟେସନ) ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାପିତ ହେବ ଯାହା ୨୮୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଗୋଟିଏ ଦିଗକୁ ପ୍ରତି ଘଣ୍ଟାରେ ୧୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ଯାତାୟାତ କରିପାରିବେ । ତଦ୍ୱାରା ଡେରାଡୁନ ଏବଂ ମସୌରୀ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ପଥରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡ଼କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ଏହାତିରିକ୍ତ, ଏହା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ପ୍ରାୟ ୩୫୦ ଜଣଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବେଳେ ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ କର୍ମକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ରୋପୱେ ବିଶେଷ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ଆକର୍ଷଣ ହେବ ଯାହାକି ରାଜ୍ୟର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ ଓ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ।