ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ସରକାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ତରଳ ଅମ୍ଳଜାନ ପରିବହନ ନିମନ୍ତେ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ବାହାର କରୁଛନ୍ତି
ଅତିରିକ୍ତ ଆଇ.ଏସ.ଓ କଣ୍ଟେନର ଓ ସିଲିଣ୍ଡର ଆହରଣ ପାଇଁ ବରାଦ
11 MAY 2021 4:06PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ଉଦ୍ୟୋଗ କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବିଶେଷକରି ତରଳ ଅମ୍ଳଜାନ ପରିବହନର ପନ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ୧୨ଟି ଟ୍ୟାଙ୍କର ଓ ୨୦ଟି ଆଇଏସଓ କଣ୍ଟେନର ମହଜୁ୍‌ଦ ଅଛି । ଏହାର କ୍ଷମତା ହେଉଛି ୬୫୦ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ । ଏଇ ମାସ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୨୦ଟି ଟ୍ୟାଙ୍କର ଓ ୧୧୭ଟି ଆଇ.ଏସ.ଓ କଣ୍ଟେନରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆସିବ । ଏଥିପାଇଁ ତରଳ ଅମ୍ଳଜାନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ୨୩୧୪ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ୧୯୪୦ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ ୯୫ଟି ଆଇ.ଏସ.ଓ କଣ୍ଟେନର କ୍ରୟ କରାଯାଉଛି ଓ ଏଥିଯୋଗୁଁ ଗ୍ୟାସ ସାମର୍ଥ୍ୟ ୧୯୪୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ୬୦୦ଟନ୍ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିବା ୩୦ଟି ଆଇ.ଏସ.ଓ କଣ୍ଟେନର ପାଇଁ ବରାଦ ଦିଆଯାଇଥିବାବେଳେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଆହରଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି । ୪୦ରୁ ୫୦ ଲିଟର କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଦଶହଜାର ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ଅର୍ଡର ଦିଆ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୫୦ରୁ ୫୦୦ ଲିଟର ଓ ୧୫୦ରୁ ୪୫୦ ଲିଟର କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ବଡ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ବରାଦ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଗୁଡିକ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ତରଳ ଅମ୍ଳଜାନ ଆମାଦାନୀ କରୁଛନ୍ତି । ବାହାରିନ୍‌, ୟୁଏଇ, ସାଇଦି ଆରବ, କୁଏତ୍ ଓ ଥାଇଲାଣ୍ଡରୁ ୯୦୦ଟନ୍ ତରଳ ଅମ୍ଳଜାନ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଛି । ବରାଦ ମୁତାବକ କିଛି ପହଂଚିସାରିଥିବାବେଳେ, ଅବଶିଷ୍ଟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୧୨,୮୪୦ଟନ ତରଳ ଅମ୍ଳଜାନ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭିତ୍ତିରେ ଅଣାଯାଉଛି । ଏହାକୁ ମିଶାଇଲେ ମୋଟ ଆମଦାନୀ ପରିମାଣ ୧୩, ୭୪୦ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Oil and Gas PSUs helping in providing transportation solutions for Liquid Oxygen;
Orders placed for procurement of additional ISO Containers and Cylinders;
11 MAY 2021 4:06PM by PIB Delhi
Oil and Gas PSUs under the Ministry of Petroleum and Natural Gas, Government of India, acting as responsible corporate citizens, are extending their helping hand to support the nation in its efforts to combat the second wave of the COVID 19 pandemic. In this regard, they are specifically working to find transportation solutions for Liquid Oxygen.
Presently, there are 12 tankers and 20 ISO Containers with the capacity of 650 MT. The figure is going to improve substantively, with the numbers likely to go up to 26 tankers and 117 ISO containers by the end of this month, with the capacity of 2314 MT.95 ISO Containers are being purchased, with a capacity of 1940 Metric Tonne. Orders have already been placed for 30 ISO Containers, with the capacity of 650 MT while negotiations are underway for the remaining containers.
Orders have been placed for ten thousand cylinders of 40/ 50 litrecapacity and 300 cylinders of larger capacity (150 of 500 litre and 150 of 450 litre). Dispatch of these cylinders is likely to begin soon.
These companies are also importing Liquid Oxygen. 900 MT of Liquid Oxygen is being imported on Gratis basis from Bahrain, UAE, Saudi Arabia, Kuwait and Thailand. A part of the consignment has already been received while a portion of it will be received shortly. In addition, 12840 MT of Liquid Oxygen is being imported on commercial basis, taking total number of imports to 13740 MT.