Ministry of External Affairs
Cabinet gives ex-post facto approval to MoU between India and UK on Global Innovation Partnership
05 MAY 2021 12:22PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi gives ex-post facto approval to the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of External Affairs of the Government of Republic of India and Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) of the United Kingdom on Global Innovation Partnership (GIP).
Objectives:
Through this MoU, India and UK agree to launch the Global Innovation Partnership. GIP will support Indian innovators to scale up their innovations in third countries thereby helping them explore new markets and become self sustainable. It will also foster the innovative ecosystem in India. GIP innovations will focus on Sustainable Development Goals (SDG) related sectors thereby assisting recipient countries achieve their SDGs.
Through seed funding, grants, investments and technical assistance, the Partnership will support Indian entrepreneurs and innovators to test, scale up and take their innovative development solutions to select developing countries.
The innovations selected under GIP would accelerate the achievement of Sustainable Development Goals and benefit the base of the pyramid populations thus promoting equity and inclusivity in recipient countries.
GIP will also develop an open and inclusive e-market place (E-BAAZAR) for cross border innovation transfer and will focus on results based impact assessment thereby promoting transparency and accountability.

ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୈଶ୍ୱିକ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଗିଦାରୀ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
05 MAY 2021 12:22PM by PIB Bhubaneswar
ବୈଶ୍ୱିକ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇ କାମ କରିବାକୁ ଭାରତ ଓ ବ୍ରିଟେନ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା ତାହାକୁ ପିଛିଲା ଭାବେ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଏହି ଚୁକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ଭାରତ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବ୍ରିଟେନର ବୈଦେଶିକ ତଥା ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ବିକାଶ ଦପ୍ତର (ଏଫସିଡିଓ) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ । ବୈଶ୍ୱିକ ନବସୃଜନ ବା ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନୋଭେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ଏହି ଚୁକ୍ତି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ-
ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅନୁସାରେ ଦୁଇନେତା ଭାରତୀୟ ଇନୋଭେଟରମାନଙ୍କୁ ତୃତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନିଜର ନବସୃଜନ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବେ । ଏହା ଫଳରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଇନୋଭେଟରମାନେ ନୂଆ ବଜାର ସହିତ ପରିଚିତ ହେବା ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବେ । ଏହାଛଡା ଭାରତରେ ନବସୃଜନର ପରିବେଶକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି ଅନୁସାରେ ବ୍ରିଟେନ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବ । ଏହି ନବସୃଜନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବା ଏସ୍‌ଡିଜି ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ । ଏହି ପ୍ରକ୍ର୍ରିୟାରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସେମାନଙ୍କ ଏସ୍‌ଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟପୂରଣ ଦିଗରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଓ ସେମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମୂଳଧନ, ଅନୁଦାନ, ନିବେଶ ଓ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ଭାରତୀୟ ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ଇନୋଭେଟରଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା, ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଜର ଉପଲବ୍ଧିକୁ ବଛାବଛା ବିକାଶମୁଖୀ ଦେଶକୁ ନେବାରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବ ।
ଏହି ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁସବୁ ଇନୋଭେସନ ମନୋନୀତ ହେବ ତାହା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଦେଶର ହିତାଧିକାରୀବର୍ଗଙ୍କୁ ସମାନତା ଓ ସମାବେଶୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ କରିବାରେ ବିଶେଷ ଉପଯୋଗୀ ଭୂମିକା ରଖିବ ।
ଏହି ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଏକ ମୁକ୍ତ ଓ ସମାବେଶୀ ଇ-ମାର୍କେଟ (ଇ-ବଜାର) ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯେଉଁଠି ସୀମାପାର ଇନୋଭେସନ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ସହଜରେ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱଦେଇ ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବ ।