সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অসামদগী নৌরিবী নুপীমচা ৬না পুথোকপা মহৌশানা পত্থ-পুমথখিবা য়োগ ফক্না পাৎ কয়াবু কবোকংগী চৈথেংদগী কনবা ঙমগদৌরি
04 MAY 2021 1:14PM by PIB Imphal
অসামগী ঙামী কাঙলুপ্তগী চহী নৌরিবী নুপীমচা ৬না কবোকংদগী শেমবা মহৌশানা পত্থ-পুমথবা ঙম্বা য়োগ ফক অসিনা ঈশিং পাম্বী অসিবু খুদোংচাদবা ফীভম ওইনা লৌনরম্বদগী লল ওইনা লৌনহল্লকপা য়ারি‍।
নুপীমচাশিং অসি গুৱাহীতি ময়োল্লমগী খা-নোংচুপ্তা লৈবা রামসার মফম অমা (মালেমগী ওইনা মরুওইবা ঈশিং তুংবা মফম অমা) ওইনা অমদি ঈচেকশিংগী ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরী অমা ওইনা শকখঙলবা মতম পুম্বগী ওইনা থুমহি চেন্দবা ঈশিং লৈবা পাৎ দিপোর বীলগী অকোয়বদা খুন্দাবা ঙামী কাঙলুপ্তগীনি‍। পাৎ অসি মসিগী মচাক মথুমশিং চহীচা কয়া শীজিন্নদুনা লৈরকবা ঙামী কাঙলুপশিংগী খুঙ্গঙ ৯গী পুন্সি মহিংগী মফম অমা ওইদুনা লাক্লি, অদুবু হৌখিবা চহীশিংদা কবোকং কা হেন্না হৌজিল্লকপা অমদি পৈশিল্লকপনা খুদোংচাদবা মায়োক্নরি‍।
ঈশিং তুংবা মফমদুদা মপুন্সি হিংনবগীদমক হকথেংননা তাংদুনা লৈরিবা ঈমুংশিংদগী নুপীমচাশিং অসিনা পুথোরক্লিবা ৱাখল্লোন অসিনা দীপোর বীলগী মহৌশাগী ফীভম ঙাক শেন্দুনা থম্বদা অমদি য়োকখৎপদা মশক থোক্না থৌদাং লৌবতা নত্তনা লমদমদুগী মীওইশিংদা হিংনবগী লম্বী অমসু পীবা ঙমগনি‍। ‘মুরহেন য়োগ মেত’ হায়না মিংথোনবা ফক অসি অখন্নবা পোত্থোক অমা ওইনা মালেমগী কৈথেলদা শক্তাক্লগনি‍।
থৌরাং অসি ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)গী মখাদা লৈবা মনীং তম্বা লুপ অমা ওইরিবা নোর্থ ইস্ত সেন্তর ফোর তেক্নোলোজী এপ্লিকেসন এন্দ রীচ (নেক্তার)না কবোকং পাম্বীদগী লল ওন্থোক্নবা নুপীমচা ৬না লমজিংবা ‘সিমং’ ৱাহন্থোক্না মঙলান হায়না কৌবা কল্লেক্তিব অমগা পুন্না চৎমিন্নরিবা নুপী কাঙলুপ পুম্নমকপু কোনশিন্নবা লৌখৎপনি‍।
কবোকংগী মতিক অমসুং ফক্কুমবা পোৎশক অমগী শীজিন্নবদা মথৌ তাবশিং য়েংলবা মতুংদা খুৎনা লোনবা চাদা ১০০ মহৌশানা পত্থ-পুমথবা ঙমবা অমদি চাদা ১০০ হার ওন্থোকপা য়াবা ফক অসিবু য়োগ তৌবদা শীজিন্ননবগী ৱাখল্লোন অসি মহৌশাগী অমদি খুন্নাইগী ওইনা কান্নবা কয়া পীনবগী লম্বী অমা ওইনা পুথোরকপনি‍। ফাইবর প্রোসেসিং অমসুং তেক্নোলোজিকেল ইন্তরভেন্সনগী খুত্থাঙদা ফক অসি পুথোকপনা কবোকং লৌথোক্তুনা ঈশিং তুংবা মফমসিগী ঈশিংগী ইকোসিস্তেম ফগৎহনবদা, মীয়াম শরুক য়াদুনা শীজিন্নবা য়াবা পোত্থোক তুং কোইনা পুথোকপদা অমসুং য়েলহৌমী ফুরুপশিংবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগীদমক হিংনবগী লম্বী শেম্বিবদা মতেং ওইগনি‍।
ফক শাদ্রিঙৈদা কবোকং খোমজিনবা, কংহনবা অমদি শেম শাবা অসি খ্বায়দগী মরু ওইবা থৌওং ওইবা মরম্না কংহনবগী মতম নুমিৎ ৩নিদা হন্থহনগদবা ‘সোলার দ্রাইয়র’নচিংবা তেক্নোলোজী মচা খরা পুশিল্লকখি‍। মসিনা নোং তোয়না তাগনবা নোংজুথাগী মতম থা তরুক হেন্না (মেদগী ওক্তোবর ফাওবা) লৈবা লৈবাকসিগী মফম অসিদা নোং কন্না চুবনা মরম ওইরগা মাঙখিবা মতমগী মমলসু খরা ফুক্কৎপা ঙমহনগনি‍।
নুপীশিং অসিনা কবোকংশিং অসি অসামিজ ফিশাকোন শীজিন্নদুনা তোঙান তোঙানবা পরমশিং, মচাকশিং অমসুং খুৎলায়শিং শীজিন্নদুনা অৱাংবা থাক্কী ওইবা, শীজিন্নবদা নুংঙাইবা অমদি মহৌশানা মপুং ফানা পত্থ পুমথবা ঙম্বা য়োগ ফক শারি‍। মসিদা পাৎকী অকোয়বগী খুঙ্গঙ ৩দগী (কেওতপরা, নোতুন বস্তি অমসুং বোরবোরি) নুপী ৩৮না থবক চঙশিল্লি‍। তেক্নোলোজী হাপচিল্লকপনা পোত্থোক পুথোকপগী চাংসু হেনগৎহনবা ঙমগনি‍।
“৭ৱীভস”, (সিমং কল্লেক্তিব্সকী সিস্তর কন্সর্ন অমা) কাঙবুনা কামরুপ দিস্ত্রিক্তকী লোহারঘাত ফোরেস্ত রেঞ্জতা মহৌশানা ফংবা মচাকশিংদগী মহৌশাগী ওইবা মওংদা মচু শঙবগী লমজিং পীদুনা নেক্তারবু লেক, তিল্হৌ মকু, য়োৎ অমসুং চিনি অঙাঙবদগী মহৌশাগী ওইবা মওংদা মচু শঙবা লশিংগী লং শীজিন্নদুনা ফক অদুগী তোঙান তোঙানবা পরমশিংদা হাপচিনবা ঙমহল্লি‍। ফিশাকোলগী খুৎলায় কয়ামরুম ফক শাবদা চাননবগীদমক শেমদোক শেমজিনসু তৌরে‍।
কাম সোরাই (দীপোর বীল ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরীদা লৈবা উচেক মখল অমা ওইরিবা পর্পল মুরহেন)গী মমুং লৌদুনা থোল্লিবা ‘মুরহেন য়োগ মেত’ অসি চেন নৎত্রগা মেতলগী কুদাম্নচিংবা শীজিন্নদবা লশিংগী কেনভস ফিগী খাউদা হাপ্পি‍। খাউ অসিদা মহৌশানা পত্থ-পুমথবা য়াগদবা মওংদা শেম্লবা কোমথোক কোমশিন য়াবা মরী অমসুং লোনশিনফম য়াওরি‍।
ফক শাবগী থবক তৌরিবা নুপীশিং
হেন্না কুপ্পা ৱারোলগীদমক প্রোফেসর (দোক্তর) অরুন কে. সর্ম, দাইরেক্তর জেনেরেল, নোর্থ ইস্ত সেন্তর ফোর তেক্নোলোজী এপ্লিকেসন এন্দ রীচ (নেক্তার) (০১১ ২৬৫৬৬৭৭৮; ৭৩৫৮৪৭৩৫০৮)কা পাউ ফাওনবা য়াগনি‍।

Ministry of Science & Technology
Biodegradable yoga mat developed by 6 young girls from Assam may save lakes from water hyacinth menace
04 MAY 2021 1:14PM by PIB Delhi
A biodegradable and compostable yoga mat developed from water hyacinth by six young girls from the fishing community in Assam could turn this water plant from a nuisance to wealth.
The girls belong to the fishing community living in the fringe of the Deepor Beel, a permanent freshwater lake in south west of Guwahati city, recognised as a Ramsar Site (a wetland of international importance) and a bird wildlife sanctuary. The lake has been a source of livelihood for 9 villages of the fishing community who shared this biome for centuries, but over the years suffered from excessive growth and accumulation of water hyacinth.
The innovation by the girls, whose families are directly dependent on the wetland for survival, could contribute significantly towards the environmental conservation and sustainability of Deepor Beel and also ensure local livelihood. The mat called ‘Moorhen Yoga Mat’ will soon be introduced to the world market as a unique product.
The intervention was triggered through an initiative by North East Centre for Technology Application and Reach (NECTAR), an autonomous body under Department of Science & Technology (DST), Govt. of India to involve the entire women community associated with a collective called ‘Simang’ meaning dream, led by the 6 girls to create wealth from water hyacinth plants.
Considering all aspects of water hyacinth’s properties and the functional requirements of a product like a mat, a hand-woven 100% biodegradable and 100 % compostable mat to be used for doing Yoga was ideated as a means to provide multiple ecological and social benefits. The mat developed through fiber processing and technological interventions could improve the aquatic ecosystem of the wetland through removal of water hyacinth, help sustainable production of utility products with community engagement and generate of livelihood for indigenous communities to become completely ‘Atamanirbhar’.
As the collection, drying and preparation of the water hyacinth before using it for weaving is the most important process, small interventions of technology were introduced like using ‘solar dryer’which reduced the drying time to about 3 days. It could also compensate for the loss in time due to heavy rains that take place very frequently in this part of the country over a six month long rainy season (May-October).
The women wove water hyacinth using traditional Assamese loom with the help of different combinations of techniques, materials and tools to develop a high quality, comfortable and thoroughly biodegradable and compostable Yoga Mat. It has resulted in engagement of 38 women from 3 fringe villages (Keotpara, Notun Basti and Borbori). Technology intervention could also increase the production rate.
“7WEAVES”, (a sister concern of the Simang Collectives) team provided expertise on natural dyeing from locally available natural materials of Loharghat Forest Range, Kamrup District enabling NECTAR to include naturally dyed cotton yarns from lac, onion skins, iron and jaggery, in various patterns for the mat. Various equipment of the loom was changed to adapt to the woven structure of the mat.
The ‘Moorhen Yoga mat’ named after Kam Sorai (Purple moorhen, a resident bird of Deepor Beel Wildlife sanctuary), comes in a cotton canvas cloth bag where no zip or metal closures are used. The bag has adjustable strap and closures effectively designed to be in sync with biodegradability.
Women engaged in the process of mat making
For more details Prof. (Dr.) ArunK. Sarma, Director General, North East Centre for Technology Application & Reach (NECTAR) (011 26566778; 7358473508) can be contacted.