ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମେ ପହିଲା ଠାରୁ ନୂତନ ଟିକାକରଣ ରଣନୀତିର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା
ଡାକ୍ତରଖାନା ଭିତ୍ତିଭୂମି ତୁରନ୍ତ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା
24 APR 2021 3:30PM by PIB Bhubaneswar
ନୂତନ ଟିକାକରଣ ରଣନୀତି (ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ)ର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ଲାଗି ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ କ୍ଲିନିକାଲ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଏବଂ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଡାଟା ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗଠିତ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଆର ଏସ ଶର୍ମା ଏହି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ।
ଡ. ଆର ଏସ ଶର୍ମା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଓ୍ବିନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଏବେ ମଜବୁତ କରାଯାଇପାରିଛି ଏବଂ ଏହା ଅଧିକମାତ୍ରାରେ ବାଧାମୁକ୍ତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ଏହା ମେ ପହିଲାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ନୂତନ ଟିକାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଜଟିଳତାକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସକ୍ଷମ। ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ସଠିକ ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ ଡାଟା ଅପଲୋଡ୍ କରାଯିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ। ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଡାଟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ବିଶ୍ବସନୀୟତା ପ୍ରତି ଆଞ୍ଚ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ମେ ପହିଲା, 2021ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଟିକାକରଣ ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ କେତେକ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି :
• ଘରୋଇ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଶିଳ୍ପ ସଂଘଗୁଡ଼ିକର ଡାକ୍ତରଖାନା ଆଦି ଦ୍ବାରା ମିଶନ ମୋଡରେ ଅତିରିକ୍ତ ଘରୋଇ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଭିସି) ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା, ଉପଯୁକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ବୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା, ଆବେଦନ/ଅନୁରୋଧ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପଡ଼ିରହିଥିବା ପଞ୍ଜୀକରଣର ଅନୁଧ୍ୟାନ ଆଦି ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଟିକା କ୍ରୟ କରିଥିବା ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ କୋଓ୍ବିନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସେମାନେ ଘୋଷଣା କରିଥିବା ଷ୍ଟକ ଓ ଦର ଅନୁଧ୍ୟାନ ।
• ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଟିକାକରଣ ନିମନ୍ତେ କୋଓ୍ବିନ୍ ସ୍ଲଟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଟିକାକରଣ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ।
• ସିଧାସଳଖ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ବାରା ଟିକା କ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ।
• 18-45 ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ‘କେବଳ ଅନଲାଇନ ପଞ୍ଜୀକରଣ’ ସୁବିଧାର ପ୍ରଚାର କରାଯିବ।
• ଟିକାକରଣ, ଏଇଏଫଆଇ ରିପୋର୍ଟିଂ ଓ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସିଭିସି କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ, କୋଓ୍ବିନର ବ୍ୟବହାର- ତାଲିମର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଏବଂ ଟିକା ଷ୍ଟକ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମାଧାନ ଘରୋଇ ସିଭିସିଗୁଡ଼ିକୁ ଦିଆଯାଇସାରିଛି।
• ସିଭିସିଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଭାବୀ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆଇନଶୃଙ୍ଖଳା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ବୟ ସ୍ଥାପନ।
ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଥିବା କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ପ୍ରଭାବୀ କ୍ଲିନିକାଲ ଚିକିତ୍ସା ଲାଗି ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ସେମାନେ ଦୈନିକ ନୂଆ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା, କୋଭିଡ କାରଣରୁ ଦୈନିକ ମୃତ୍ୟୁ ଓ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଏହି ତିନୋଟି ଦିଗ ଆଧାରରେ ନିଜର ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ କୋଭିଡ ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମୀକ୍ଷା କରିବେ।
ମୌଳିକ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି:
• ଅତିରିକ୍ତ ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ-19 ଡାକ୍ତରଖାନା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଡିଆରଡିଓ, ସିଏସଆଇଆର, କିମ୍ବା ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସହାୟତାରେ ଫିଲ୍ଡ ହସପିଟାଲ ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ।
• ଅକ୍ସିଜେନ ଶଯ୍ୟା, ଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା ଓ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣର ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଶଯ୍ୟା ଆବଣ୍ଟନ ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ରିକୃତ କଲ ସେଣ୍ଟର ଆଧାରିତ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
• ଉଚିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଥିବା ଯଥେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କ ପରିଚାଳନା ତଥା ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ସେବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଡାକ୍ତର ଓ ନର୍ସମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ।
• ଅତିରିକ୍ତ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ନିୟୋଜିତ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରେ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ରହିଛି, ସେଠାରେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ରେଫର କରି ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାରେ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚାଇବେ।
• ଶଯ୍ୟା ଆବଣ୍ଟନ ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ରିକୃତ କଲ ସେଣ୍ଟର ଆଧାରିତ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି :
• ଉପଲବ୍ଧ ଶଯ୍ୟା ସଂଖ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ରିଅଲଟାଇମ ରେକର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଶଯ୍ୟା ଯୋଗାଇ ଦେବା।
• କୋଭିଡ-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଲାଗି ଘରୋଇ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଟେକଓଭର କରିବା ଲାଗି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାକୁ ଏପରି କରିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ କରିବା।
• ଲକ୍ଷଣ ନଥିବା ଏବଂ ଅଳ୍ପ ଲକ୍ଷଣ ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ପୃଥକବାସରେ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ-19 ଯତ୍ନ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାହାଫଳରେ ଯେଉଁ ରୋଗୀ ଘରେ ନିଜକୁ ସଙ୍ଗରୋଧରେ ରଖିପାରିବେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ସଂସ୍ଥାଗତ ପୃଥକବାସ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସ୍ଥାନରେ ଉଚିତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ମିଳିପାରିବ।
• ହୋମ ଆଇସୋଲେସନରେ ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଟେଲିଫୋନ ମାଧ୍ୟମରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ) ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା।
• ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ନିରୀକ୍ଷଣରେ ଅକ୍ସିଜେନ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଓ ଆଇସିୟୁର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଏଥିସହିତ ଷ୍ଟେରଏଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜରୁରି ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
• ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନା ପରିସରରେ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
• କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲାରେ ଦାୟିତ୍ବ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଆଶା କର୍ମୀ ଓ ଅନ୍ୟ ଅଗ୍ରଣୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ୍ ଓ ନିୟମିତ ପାରିଶ୍ରମିକ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ବୈଠକରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭାଗ/ପିଏସୟୁ ଗୁଡ଼ିକର ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବା ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ହସ୍ପିଟାଲ କିମ୍ବା ହସ୍ପିଟାଲ ଭିତରେ ପୃଥକ ବ୍ଲକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଡିଆରଡିଓ ଓ ସିଏଆଇଆର-ସିବିଆରଆଇ ସହିତ ସହଭାଗିତାରେ ଆଇସିୟୁ ବେଡ ସହିତ ଅସ୍ଥାୟୀ କୋଭିଡ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଡାକ୍ତରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା ରହିଛି। ଅସ୍ଥାୟୀ କୋଭିଡ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଡାକ୍ତରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି କର୍ପୋରେଟ ସଂସ୍ଥା/ପିଏସୟୁ/ସରକାରୀ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ବୟ ସ୍ଥାପନ କରି ସେମାନଙ୍କର ସିଏସଆର ପାଣ୍ଠି ବିନିଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି) ସହଯୋଗରେ 18ଟି ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଏହାର ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଜରିଆରେ କୋଭିଡ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ସାମାନ୍ୟ ଲକ୍ଷଣ ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ରେଳବାଇ କୋଚ ଉପଯୋଗ କରି ଚିକିତ୍ସା କରାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିସହିତ ରେଳବାଇର 16ଟି ଜୋନରେ ଉପଲବ୍ଧ 3816ଟି କୋଚର ବିବରଣୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Health and Family Welfare
Centre guides States/UTs for Effective Implementation of New Vaccination Strategy from 1st May onwards
States/UTs provided Comprehensive Action Plan for Accelerated Augmentation of their Hospital Infrastructure
24 APR 2021 3:30PM by PIB Delhi
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan and Dr R S Sharma, Chairman, Empowered Group on Technology and Data Management to combat COVID-19 chaired a high-level meeting to guide the States/UTs on effective implementation of the New Vaccination Strategy (Phase-3) and to review their augmentation plans so as to strengthen the existing hospital and clinical treatment infrastructure for COVID patients.
Dr R S Sharma noted that the CoWIN platform has now stabilized and is working at scale flawlessly. It is equipped to handle the complexities of the new phase of vaccination starting from 1st May. He highlighted the importance of uploading correct and timely data by States/UTs as any incorrect data would compromise the integrity of the entire system.
With regards to the Phase III Vaccination strategy from 1st May 2021, the States were specifically advised to:
• Register additional private COVID Vaccination Centres (CVCs) in mission mode by engaging with private hospitals, hospitals of industrial establishments, Industry Associations, etc., coordinating with designated appropriate authority, mechanism for applications/requests and their processing and monitoring of pendency of registration.
• Monitor number of hospitals that have procured vaccines and have declared stocks and prices on COWIN.
• Schedule Vaccination for eligible population for providing adequate visibility of vaccination slots on COWIN.
• Prioritize Decision regarding direct procurement of vaccines by State/UT Government.
• Publicize about facility of ‘only online registration’ for age groups 18-45 year.
• Train CVC staff about Vaccination, AEFI reporting and management, Use of COWIN – Training schedule and Reconciliation of vaccine stocks have been already provided to private CVCs.
• Coordinate with law-and-order authorities for effective crowd management at CVCs.
Regarding infrastructure augmentation for effective clinical treatment of the hospitalized COVID patients, States were advised to review their existing hospital and other COVID treatment infrastructure in light of the daily new case, daily fatality and those that would require hospitalization.
To prepare and implement a Comprehensive Plan for Augmentation, the States were advised to:
• Identify additional Dedicated Covid-19 hospitals and prepare field hospital facilities either through DRDO, CSIR or similar agencies in the public and private sector.
• Ensure adequacy in terms of oxygen supported beds, ICU beds and oxygen supplies. Setting up centralized call center-based services for allocation of beds.
• Deploy of requisite Human Resources with proper Training & mentoring of doctors and nurses for management of patients and Strengthening ambulance services.
• Establish of sufficient referral linkages for districts with deficit infrastructure through deployment of additional ambulances.
• Set up of centralized call center-based services for allocation of beds.
The States were also advised to:
• Maintain a real-time record for available beds and make is easily accessible to general public
• Create guidelines and enable states to take over private health facilities to provide COVID-19 care
• Expand designated COVID-19 care facilities for isolation of asymptomatic and mild symptomatic patients so that all those who either cannot isolate at home and/or are willing for institutional isolation, have access to the requisite space and care
• Provide tele-medicine facilities for patients who are isolated at home
• Ensure adequate availability of oxygen, ventilators and intensive care under trained doctors, as well as access to steroids and other drugs as appropriate
• step up creation of in-hospital oxygen plants in large hospitals
• Pay fair and regular remuneration to ASHAs and other frontline workers who are being engaged for COVID-19
Various steps taken by the Union Government to augment hospital infrastructure in the States and UTs were reiterated, such as Union Government’s instructions to Hospitals under the control of Central departments/PSUs to set-up exclusive dedicated hospitals or separate blocks within the hospitals. The plan to set up temporary COVID Care facilities and makeshift hospitals, including ICU beds, in coordination with the DRDO and CSIR-CBRI was re-iterated. The State/UTs were guided to co-ordinate with Corporate entities/PSUs/Government Departments for their CSR funds to facilitate setting up makeshift hospitals and temporary COVID care facilities. Cooperation with National Cooperative Development Corporation (NCDC) for repurposing healthcare facilities (spread across 18 regional offices) for creation of COVID facilities was also advised. They were also advised to use Railway Coaches for management of mild cases; details of availability of 3,816 such coaches, across 16 Zones of Railways have been shared with the States.