প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা ওইরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফীভম অমসুং বেক্সিনেসন প্রোগ্রাম য়েংশিনখ্রে
04 APR 2021 5:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিদা ওইরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফীভম অমসুং চত্থরিবা বেক্সিনেসন প্রোগ্রাম য়েংশিন্নবা ঙসি অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা সস্তেনেবল কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত, মীয়ামগী এৱের্নেস অমসুং মখোয়না য়াওশিনবা হায়বা অসি খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইনা লৌনবা অমসুং কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী জন ভাগিদরী অমসুং জন অন্দোলন মখা তানা চত্থবা তঙাই ফদে হায়না য়াথং পীখি। মহাক্না তেস্তিং, ত্রেসিং, ত্রীৎমেন্ত, কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ অমসুং বেক্সিনেসন লালোং মঙা অসি য়াম্না হকচিন্না লৌদুনা মসি পাইখৎলবদি লাইচৎ অসি লাকশিনবদা কান্নগনি হায়না ফোঙদোকখি।
এপ্রিল ৬তগী এপ্রিল ১৪, ২০২১ ফাওবা মীয়াম তিনব মফমশিং/থবক মফমশিংদা অমসুং হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা চাদা ১০০ মাস্ক শিজিন্নবা, হকচাং লুনান্না লৈনবা অমসুং সেনিতেসমদা মীৎয়েং থম্বগা লোইননা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎকী অখন্নবা কেম্পেন অমা পাঙথোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপা মথৌ তাই অমসুং বেদশিং, তেস্তিং ফেসিলিতীশিং লৈহনবা অমসুং মতম চানা হোস্পিতালদা পুখৎনবা অসিনচিংবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মথৌ তাবা লোজিস্তিক্সকী মথক্তা ফীভম পুম্নমক্তা হেল্থকিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্দুনা, ওক্সিজেন, ভেন্তিলেতরশিং ফংহন্দুনা য়ারিবমখৈ শীবগী চাং হন্থহন্নবা অমসুং হোস্পিতালশিং লোইননা ইন-হোম কিয়রদা লৈরিবা পুম্নমক্না ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকলশিং ঙাক্নবা পুক্নিং চিংশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রদা কেস লোদ অমসুং শীখিবশিং ৱাংখৎলকপা অসি য়েংলগা অমসুং মসিগা মান্ননা পঞ্জাব অমসুং ছত্তিসগরদা শীখিবশিংগী মশিং কা হেন্না ৱাংখৎলকপগী রিপোর্ত তৌরকপনা মরম ওইরগা মফমশিং অসিদা পব্লিক হেল্থ স্পেসিএলিস্তশিং অমসুং ক্লিনিসিয়নশিং য়াওবা কেন্দ্রগী তীমশিং থাজিন্নবা য়াথং পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা কম্ম্যুনিতী ভোল্যুন্তীয়রশিংনা এক্তিব কেস থিদোকপা অমসুং কন্তেনমেন্ত জোনশিং য়েংশিনবগী মথক্তা লাইনা লাকশিন্নবা খোঙথাংশিং মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অখন্ননা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। রাজ্য পুম্নমক্না লাইনা শন্দোরক্লিবা অসি লাকশিন্নবা মশিং য়াম্না হেনগৎলকপা উবা ফংলিবা মফমশিংদা পুম্নমক্তা অথিংবশিং থম্বগা লোইননা অকনবা চেকশিল থৌরাংশিং পাইখৎপা মথৌ তারে হায়না থমখি।
কোবিদনা মরম ওইরগা থোকহনবা কেসশিং অমসুং শীখিবশিংগী চাদা ৯১ হেন্না রাজ্য ১০দগী ওইবগা লোইননা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ কেসশিং অমসুং শীখিবশিং অকিবা ফংনা হেনগৎলক্লে হায়না অকুপ্পা মরোল য়াওবা প্রজেন্তেসন অমনা উৎখ্রে। মহারাস্ত্র, পঞ্জাব অমসুং ছত্তিসগরদা ওইরক্লিবা ফীভম অসি নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইরে হায়না ফোঙদোকখি। ঙসি ফাওবগী ওইনা, হৌখিবা নুমিৎ ১৪নি অসিদা থেংনরিবা লৈবাক অসিগী অপুনবা কেসশিংগী চাদা ৫৭ অমসুং চপ মান্নবা মতম অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা শীখিবগী চাদা ৪৭ মহারাস্ত্রনা শরুক তমখি। মহারাস্ত্রদা নোংমদা থেংনবা অনৌবা কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ৪৭,৯১৩ য়ৌদুনা মমাংদা খ্বাইদগী ৱাংখিবা অদুদগী শরুক অনি হেল্লে। হৌখিবা নুমিৎ ১৪নিদা লৈবাক অসিগী কেসশিংগী অপুনবা মশিংগী চাদা ৪.৫দি পঞ্জাবনা শরুক তমখি। অদুম ওইনমক শীখিবগী অপুনবা মশিংগী চাদা ১৬.৩ ওইদুনা নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইবা হীরম অমা ওইরক্লে। মসিগা চপ মান্না হৌখিবা নুমিৎ ১৪নিদা লৈবাক অসিদা থেংনখিবা অপুনবা কেসশিংগী চাদা ৪.৩দি ছত্তিসগরদগী ওইখি, হায়রিবা মতম অসিদা পুন্না শীখিবশিংগী চাদা ৭ হেন্না ওইখি। খুদোংথিনিংঙাই ওইরিবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০না লৈবাক অসিগী অপুনবা কেসশিংগী চাদা ৯১.৪ অমসুং পুন্না শীখিবগী চাদা ৯০.৯ ওইরি।
কেসশিং খঙৱাং ৱাংখৎলক্লিবা অসিগী মরমশিং অসি কোবিদকা চুন্নবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্না চৎপা হন্থরকপা অসিনা মপুং ওইনা ওইগনি, মরু ওইনা মাস্কশিং শীজিন্নবা অমসুং ‘গজ ২গী অরাপ্পা থম্বা’, লাইচৎ অসিগী অৱাবা অমসুং ফীল্দ লেবেলদা লাইনা লাকশিন্নবা খোঙথাংশিং মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা হন্থরকপা অসিনা ওইগনি হায়না থমখি।
অমরোমদা রাজ্য খরদা ম্যুতেন্ত স্ত্রেনশিংনা মরম ওইদুনা কেসশিং হেনগৎলক্লি হায়না চিংনরবসু লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা খোঙথাংশিং অদুমক চপ মান্নৈ অমসুং মফমশিং অদুদা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী তোঙান তোঙানবা প্রোতোকলশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হেন্না মরু ওই।
কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইভকী পরফোর্মেন্সকী অকুপ্পা মরোল য়াওবা প্রজেন্তেসন অমা উৎখি মসিদা তোঙান তোঙানবা গ্রুপশিংদা লৈরিবা বেক্সিনেসন কভরেজ, অতোপ্পা লৈবাকশিংগা য়েংনবদা লৈরিবা পরফোর্মেন্স অমসুং রাজ্যগী পরফোর্মেন্সকী এনলাইসিসকী অকুপ্পা মরোলশিং উৎখি। করি-করি শেমদোকপা য়াবগে হায়না ফীদবেক লৌনবা পরফোর্মেন্সকী নুংতিগী তৌবা এনলাইসিস অদু রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা সিয়র তৌনবা অপাম্বা ফোঙদোকখি।
হৌজিক লৈরিবা মেন্যুফেকচর্রশিংনা পুথোক্লিবা চাং অমসুং ত্রাইয়েলশিংদা লৈরিবা বেক্সিনশিংগী চাংগা লোইননা বেক্সিনগী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী মতাংদসু খন্নখি। বেক্সিন মেন্যুফেকচর্চশিংনা মখোয়গী পুথোকপগী চাং হেনগৎহল্লি হায়না পাউদমখি অমসুং হায়রিবা অসি হেনগৎহন্নবা অতোপ্পা দোমেস্তিক অমসুং মপাল লৈবাক্কী কম্পনীশিংগা লোইননা খন্নরি হায়না খঙহনখি। লমদম অসিগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা লোইননা ‘ভসুধাইব কুতুম্বকম’গী ৱাখল্লোন্দা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মথৌ তারিবশিং অদু থুংহন্নবা বেক্সিনশিং মরাং কাইনা ফংহন্নবা অঙম্বা চাংদা হোৎনরি হায়নসু থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা থা ১৫দা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তদা পুন্না হোৎনদুনা ফগৎলকখিবশিং অসি অরেম্বদা তাহন্নদনবা কেসশিং ৱাংনা রিপোর্ত তৌরক্লিবা রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংদা মখা তানা মিসন-মোদ এপ্রোচগা লোইননা চংশিন্নবা য়াথং পীখ্রে।
মীফম অসিদা অতোপ্পা ওফিসিএলশিংগী মথক্তা পি.এম.গী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী, কেবিনেৎ সেক্রেতরী, হোম সেক্রেতরী, চিয়রপর্সন (এম্পাৱর্দ গ্রুপ ওন বেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসন), সেক্রেতরী হেল্থ, সেক্রেতরী ফার্মাকোতিকেল্স, সেক্রেতরী বাইওতেক্নোলোজী, সেক্রেতরী আয়ুশ, দি.জি. আই.সি.এম.আর., ভারত সরকারগী প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদভাইজর অমসুং মেম্বর নিতি আয়োগনা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM reviews COVID-19 Pandemic situation and Vaccination Program in India
04 APR 2021 5:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today chaired a high-level meeting to review the COVID-19 Pandemic situation and vaccination program in the country.
The Prime Minister directed that for sustainable COVID-19 management, awareness of the community and its involvement is paramount and there is a need to continue Jan Bhagidari and Jan Andolan for COVID-19 management. He mentioned that the five-fold strategy of Testing, Tracing, Treatment, Covid-appropriate behaviour and Vaccination if implemented with utmost seriousness and commitment would be effective in curbing the spread of the Pandemic.
A special campaign for Covid appropriate behaviour with emphasis on 100% mask usage, personal hygiene and sanitation at public places /workplaces and health facilities will be organised from 6th April to 14 April 2021
The Prime Minister highlighted the need to enforce COVID appropriate behaviour in the coming days and ensure the availability of beds, testing facilities and timely hospitalization, etc. The Prime Minister called attention to avoid mortality under all circumstances by ramping up healthcare infrastructure, availability of oxygen, ventilators besides required logistics, and ensuring that clinical management protocols are followed across all hospitals as well as for those in-home care.
The Prime Minister directed that central teams consisting of public health specialists and clinicians be sent to Maharashtra in view of high case load and deaths, and likewise to Punjab and Chhattisgarh because of the disproportionate number of deaths being reported there.
The Prime Minister especially highlighted the need to ensure effective implementation of containment measures, besides the involvement of community volunteers in active case search and management of containment zones. He exhorted that all states need to take required stringent measures with comprehensive restrictions in places witnessing high surge to curb the spread.
A detailed presentation was made which highlighted that there is an alarming rate of growth of Covid-19 cases and deaths in the country with 10 states contributing to more than 91% of cases and deaths due to COVID. It was noted that the situation in Maharashtra, Punjab and Chhattisgarh is of serious concern. As of date, Maharashtra has contributed 57% of total cases in the country in the last 14 days and 47% of deaths in the country during the same period. In Maharashtra, the total number of new cases per day has touched 47,913 which is more than double its earlier peak. Punjab has contributed 4.5% of the total number of cases in the country in the last 14 days. However, it has contributed 16.3% of the total number of death, which is a matter of serious concern. Similarly, though Chhattisgarh has contributed 4.3% of total cases in the country over the last 14 days, its contribution in total death has exceeded 7% during the same period. The 10 high burden States and UTs are contributing 91.4% of total cases and 90.9% of total deaths in the country.
It was emphasized that the reasons for the sharper rise in cases could be mainly attributed to the severe decline in compliance of Covid-appropriate behaviour primarily in terms of use of masks and maintaining '2 Gaj ki Doori', pandemic fatigue and lack of effective implementation of containment measures at the field level.
Although the exact contribution of mutant strains to the escalation of cases in some States remains speculative, the measures to control the pandemic remain the same and hence implementation of various protocols for COVID-19 management are all the more critical in those areas.
A brief presentation on the performance of COVID-19 vaccination drive was also made wherein details of the coverage of vaccination in various groups, performance with respect to other countries and analysis of State’s performance was deliberated upon. It was suggested that daily analysis of performance should be shared with States and UTs as feedback for corrective actions.
Research and development of vaccines were also discussed along with the production capacity of existing manufacturers and the capacity of vaccines that are under trials. It was informed that vaccine manufacturers are ramping up their production capacity and are also in discussion with other domestic and offshore companies to augment the same. It was highlighted that all efforts are underway to secure adequate quantities of vaccines to meet the rising domestic requirements as well as to meet the genuine needs of other countries in the spirit of ‘Vasudhaiv Kutumbkam’.
The Prime Minister directed to continue with the mission-mode approach in the states and districts reporting high cases so that the collective gains of COVID-19 management in the country in the last 15 months are not squandered.
The meeting was attended by Principal Secretary to PM, Cabinet Secretary, Home Secretary, Chairperson (Empowered group on Vaccine Administration), Secretary Health, Secretary Pharmaceuticals, Secretary Biotechnology, Secretary AYUSH, DG ICMR, Principal Scientific Advisor to Govt of India and Member NITI Aayog besides other officials.