মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী অয়াবা পীখ্রে
31 MAR 2021 3:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ভারতকী মহৌশাগী রিসোর্স শিজিন্নদুনা মালেমগী ওইবা চিঞ্জাক পুথোকপগী মাংজিল থাবা কাঙলুপ অমা ওইহন্নবা অমসুং লুপা করোর ১০৯০০গী শেনফম লৈরিবা মালেমগী কৈথেলদা ভারতকী ব্রান্দগী চিঞ্জাক্কী পোত্থোকশিংবু শৌগৎনবগীদমক্তা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম ওইরিবা “প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম ফোর ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী (পি.এল.আই.এস.এফ.পি.আই.)”গী অয়াবা পীখ্রে।
স্কিম অসিগী পান্দমঃ
স্কিম অসিগী পান্দমদি ভারতকী অচৌবা ব্রান্দ লৈহন্নবগীদমক্তা ইন্সেন্তিব পীদুনা প্রোসেসিং তৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং মীরমদা ব্রান্দিং তৌবা হেনগৎনিংবা য়োনবগী চাং খ্বাইদগী নেম্বা অমসুং অনেম্বা চাংগী শেল থাদনিংবা পোত্থোক পুথোকপগী এন্তাইতীশিংবু শৌগৎপনিঃ
• মালেমগী থাক্তা চিঞ্জাক পুথোকপদা মাংজিল থাবা কাঙলুপ শেমগৎপদা তেংবাংবা;
• চিঞ্জাক্কী পোত্থোক্কী মতাংদা খনগৎলবা ভারতকী ব্রান্দশিংবু মপাঙ্গল হেপ্তুনা মালেমদা মমিং চৎহনবা অমসুং মালেমগী কৈথেলদা হেন্না পাম্নহনবা;
• ওফ-ফার্মগী থবকশিংদা থবক পীবগী খুদোংচাবা হেন্না লৈহনবা,
• লবুক্কী পোত্থোকশিংগী মতিক চাবা মমল লৈহনবা অমসুং লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহনবা।
মপুং ওইবা মওংশিং-
• অহানবা মওং অসিনা চিঞ্জাক্কী পোত্থোক্কী মরু ওইবা কাঙলুপ মরি, মিং ওইনা পল্লবদা- থোংবা য়ারবা/চাবা য়ারবা (আর.তি.সি./আর.তি.ই.) চিঞ্জাকশিং, প্রোসেস তৌরবা উহৈ অমসুং হেঞ্জাং-নাপীশিং, সমুদ্রগী পোত্থোকশিং, মোজারেল্লা চীজনচিংবা শাবদা ইন্সেন্তিব পীবগা মরী লৈনৈ।
• ফ্রী রেঞ্জ য়েরুম, পোলত্রী মীৎ, কাঙলুপ্সহিং অসিগী মনুং চনবা য়েরুমগী পোত্থোকশিং য়াওনা এস.এম.ই.শিংগী অনৌবা ওইবা/ওর্গানিক্কী পোত্থোকশিংসু হীরম অসিগী মনুং চলহনলি
• খনগৎলবা এপ্লিকেন্তশিং অসিনা মখোয়গী এপ্লিকেসন্দা (খ্বাইদগী নেম্বগী চাং ইন্দুনা) পনবগুম্না অহানবা চহি অনি, হায়বদি- ২০২১-২২ অমসুং ২০২২-২৩গী মনুংদা প্লান্ত অমসুং মেছিনরীদা শেল থাদবগী মথৌ তাই।
• ইং ২০২০-২১দা শেল থাদখিবশিংসু হায়রিবা হীরম অসিগী মনুং চন্না লৌগনি।
• পীথোক্লবা য়োনবগী খ্বাইদগী য়ামদবা চাং অমসুং পল্লিবা শেল থাদবগী হীরমশিং অসি অনৌবা/ওর্গানিক পোত্থোকশিং শাবগী খনগৎলবা এন্তাইতীশিংগী ওইনদি চৎনরোই।
• অনিশুবা হীরম অসিনা ভারতকী অচৌবা ব্রান্দ লৈহন্নবগীদমক্তা ব্রান্দিং তৌবা অমসুং মীরমদা পোৎ য়োনবগী মতাংদা ইন্সেন্তিব পীদুনা শৌগৎপগা মরী লৈনৈ।
• মীরমদা ভারত ব্রান্দবু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা, স্কিম অসিনা ইন-স্তোর ব্রান্দিং, পোৎ থমফম ৱায়বা অমসুং য়োনবগী ওইনা এপ্লিকান্ত এন্তাইতীশিংদা গ্রান্ত পীবগী ৱাফম য়াওরি।
• স্কিম অসি ইং ২০২১-২২দগী ২০২৬-২৭ ফাওবগী চহি ৬কী ওইনা পায়খৎকনি।
থবক পীবা ঙম্বগী মতিক য়াওনা মসিনা পীগদবা চৈথেং-
• স্কিম অসিবু থবক ওইনা পায়খৎপনা প্রোসেসিং তৌবগী মতিকপু হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর ৩৩,৪৯৪গী প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক পুথোকপা ঙমহনগনি অমসুং;
• ইং ২০২৬-২৭ ফাওবগী মনুংদা চাউরাকপা মীওই লাখ ২.৫গী থবক পীগনি।
• শেল থুমগী চৈথেং-
প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী মখাদা লৈবা কাঙলুপ অমসুং চহিগী ওইবা ফিভম
(লুপা করোরদা)
আর.তি.সি./আর.তি.ই. চিঞ্জাকশিং
প্রোসেস তৌরবা এফ. অমসুং ভি.
সমুদ্রগী পোত্থোকশিং
মোজারেল্লা চীজ
য়োনবগী ইন্সেন্তিবশিং
মীরমদা ব্রান্দিং অমসুং য়োনবগী
শেন্নবগী অমসুং চলায়বগী শেনফম
অপুনবা
২০২১-২২
১০
১০
২০২২-২৩
২৮০
২৭২
৫৮
২০
৬৩০
৩৭৫
১৭
১,০২২
২০২৩-২৪
৫১৫
৪৬৮
১২২
৪০
১১৪৫
৩৭৫
১৭
১,৫৩৭
২০২৪-২৫
৭৪৫
৬৬৯
১৮৫
৬৩
১৬৬২
২৭৫
১৭
১,৯৫৪
২০২৫-২৬
৯৮১
৮৭২
২৪৬
৭০
২১৬৯
২৫০
১৭
২,৪৩৬
২০২৬-২৭
৮৬৭
৭০১
২১২
৫৪
১৮৩৩
১২৫
১৭
১,৯৭৫
২০২৭-২৮
৭৯৪
৬০১
১৭০
৩৬
১৬০১
১০০
১৫
১,৭১৬
Total
৪১৮১
৩৫৮২
৯৯৩
২৮৩
৯০৪০
১৫০০
১১০
১০,৯০০*
* মসিগী মনুংদা কাংলুপ অমা হেক্তা/পুল্লপতগী লাকপা য়াবা ফ্রী রেঞ্জ য়েরুম, পোলত্রী মীৎ, য়েরুমগী পোত্থোক য়াওনা এস.এম.ই. সেক্তরগী অনৌবা/ওর্গানিক পোত্থোকশিংগীদমক্তা খায়দোক্লবা লুপা করোর ২৫০ (অপুনবা শেনফমগী চাউরাকপা ২% ) য়াওরি।
• থবক ওইনা পাংথোকপগী থৌরাং অমসুং পান্দমঃ
• স্কিম অসি ভারত পুম্বগী ওইনা থাদোক্কনি।
• স্কিম অসি প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত এজেন্সী (পি.এম.এ.)গী খুত্থাংদা পায়খৎকনি।
• পি.এম.এ. অসিনা এপ্লিকেসন/ৱাহৌদোক শেন্নবা, শৌগৎপা য়াই হায়বা লেপ্পা, ইন্সেন্তিব থাদোকপগী মতিক চারবা ক্লেমশিং য়েংশিনবগী থৌদাং লৌগনি।
• ইং ২০২৬-২৭ ফাওবগী অরোইবগী চহি ৬কী ইন্সেন্তিব অসি স্কিম অসিগী মখাদা পীগনি। অখন্নবা চহি অমগী পীগদবা ইন্সেন্তিব অসি মথংগী চহিদা পীফম থোক্কনি। স্কিম অসিগী অশাংবা অসি চহি ৬ ওইগনি, হায়বদি- ২০২১-২২দগী ২০২৬-২৭।
• স্কিম অসি “অকক্নবা শেম্ফম”গীনি, হায়বদি, চঙগদবা শেনফম অসি য়ারবা শেনফমগী মতুং ইনগনি। বেনিফিশরী অমদা পীফম থোকপা খ্বাইদগী য়াম্বা শেমফম অসি বেনিফিশরী অদুবু অয়াবা পীবা মতমদা লেপকনি। মহাক্কী থবক্না কয়া-য়াম্না নীংথিরবসু, মসিগী অকক্নবা শেনফম অসিদগী কৈদৌনুংদা হেনগৎলোই।
• স্কিম অসিবু থবক ওইনা পায়খৎপনা লুপা করোর ৩৩,৪৯৪গী প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক পুথোকপা অমসুং ইং ২০২৬-২৭ ফাওবদা চাউরাকপা মীওই লাখ ২.৫দা থবক পীবা ঙমদুনা প্রোসেসিং তৌবগী মতিকপু হেনগৎহনগনি।
স্কিম অসিবু থবক ওইনা পায়খৎপাঃ
• স্কিম অসি কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা লুচিংবা মপাঙ্গল লৈহল্লবা সেক্রেতরীগী কাঙলুপ্না কেন্দ্রগী থাক্তগী য়েংশিনগনি।
• ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়না স্কিম অসিগী মনুং চনগদবা এপ্লিকেন্ত খনবা, ইন্সেন্তিব ওইনা শেনফম পীবগী অয়াবা পীবা অমসুং কায়থবগী থবকশিংগী অয়াবা পীগনি।
• মন্ত্রালয় অসিনা স্কিম অসিবু থবক ওইনা পাংথোকপদা মনুং চনগদবা থবক-থৌরম কয়া য়াওবা চহিগী ওইবা এক্সন প্লান শেমগনি।
• থর্দ পার্তী ইভালুএসন অমসুং মিদ-তর্ম মেকানিজম অমসু প্রোগ্রাম অসিগী মনুংদা লৈহনগনি।
নেস্নেল পোর্তেল অমসুং এম.আই.এস.-
• স্কিম অসিদা য়াওনিংবা ইন্তর্প্রাইসশিংনা স্কিম অসিদা য়াওনবা এপ্লাই তৌনবগীদমক্তা লৈবাক্কী থাক্কী পোর্তেল অমা শেমগনি।
• স্কিম অসিগী থবক-থৌরম খুদিংমক নেস্নেল পোর্তেল অসিদগী পাংথোক্কনি।
পুন্সিনবগী ফ্রেমৱর্ক
• এম.ও.এফ.পি.আই.না পায়খৎপা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদা য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.)গী মখাদা অপিকপা অমসুং ময়াই ওইবা ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইসশিংবু সপ্লাই চেন ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা, প্রোসেসিং কেপাসিতী হেনগৎহনবা, ইন্দস্ত্রীগী ওইনা শিজিন্নগদবা লম হেনগৎহনবা, স্কিল দিভেলপমেন্ত, আর. অমসুং দি.দা তেংবাংবা, তেস্তিং ফেসিলিতী লৈহনবনচিংবা হীরমদা শৌগৎকনি।
• অতোপ্পা মন্ত্রালয়/বিভাগ কয়া অমা, মিং ওইনা পল্লবদা, এগ্রিকলচর কো-ওপরেসন অমসুং ফার্মর্স ৱেলফিয়র বিভাগ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরীইং, ফিশরীজ, প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রীএল অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ, কম্মর্সনচিংবশিংনা পায়খৎপা স্কিম কয়া অমসু ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরগী শাহৌ লৌবগী মতাংদা হকথেংননা নত্ত্রগা নাকোইননা মরী লৈনরি।
• হায়রিবা স্কিম অসিগী মখাদা চল্লিবা এপ্লিকেন্তশিংদা অয়াবগী মতুং ইন্না অতোপ্পা স্কিমশিংগী কান্নবা লৌবা য়াহনগনি। হীরম অসিগী মতাংদা, অতোপ্পা পি.এল.আই. স্কিমগী মনুং চনবগী মতাংদা অতোপ্পা স্কিমগা মরী লৈনবগী মতাংদা করিমত্তা খন্নরোই।
বেকগ্রাউন্দঃ
• ভারতকী ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরশিংগী মনুংদা মাইক্রোদগী অচৌবা ইন্তর্প্রাইসশিং য়াওনা কাঙলুপ খুদিংগী পোত্থোক শাবগী ইন্তর্প্রাইসশিং মনুং চল্লি।
• ভারতনা রিসোর্স শিজিন্নবা, লৈবাক্কী অচৌবা কৈথেল লৈজবা অমসুং ভেল্যু হাপ্লবা পোত্থোকশিং খুমাং চাউশিলহনবগী ওইথোকহনবা য়াবগী মতাংদা চাংয়েংনবা ঙম্বগী কান্নবা লৈ।
• সেক্তর অসিগী অপুনবা তৌবা ঙম্বগী মতিক ফংবগীদমক্তা ভারতকী কম্পেনীশিংনা মখোয়গী চাংয়েংনবা ঙম্বগী পাঙ্গলশিংবু মখোয়গী মালেমগী ওইবা চাংয়েংনরিবশিংগা মান্ননা পোত্থোক পুথোকপা ঙম্বগী চাং, পোত্থোক পুথোকপা, ভেল্যু হাপচিনবা অমসুং মালেমগী ভেল্যু চেনগা মরী লৈনবগী হীরমশিং ফগৎহনবগী মথৌ তাই।
• ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগীদমক্তা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব শেম্বা অসি “ভারতকী পোত্থোক পুথোকপা অমসুং মীরমদা পোত্থোক থাদোকপা হেনগৎহন্নবা আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান”গী মখাদা পায়খৎপা নিতি অয়োগকী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিবতা য়ুম্ফম ওইরগনি।

Cabinet
Cabinet approves Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industry
31 MAR 2021 3:03PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Central Sector Scheme - "Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industry (PLISFPI)" to support creation of global food manufacturing champions commensurate with India's natural resource endowment and support Indian brands of food products in the international markets with an outlay of Rs. 10900 crore.
Objectives of the Scheme:
The objectives of the Scheme are to support food manufacturing entities with stipulated minimum Sales and willing to make minimum stipulated investment for expansion of processing capacity and Branding abroad to incentivise emergence of strong Indian brands.:
• Support creation of global food manufacturing champions;
• Strengthen select Indian brand of food products for global visibility and wider acceptance in the international markets;
• Increase employment opportunities of off-farm jobs,
• Ensuring remunerative prices of farm produce and higher income to farmers.
Salient features:
• The first component relates to incentivising manufacturing of four major food product segments viz. Ready to Cook/ Ready to Eat (RTC/ RTE) foods, Processed Fruits & Vegetables, Marine Products, Mozzarella Cheese.
• Innovative/ Organic products of SMEs including Free Range -Eggs, Poultry Meat, Egg Products in these segments are also covered under above component.
• The selected applicant will be required to undertake investment, as quoted in their Application (Subject to the prescribed minimum) in Plant & Machinery in the first two years i.e. in 2021-22 & 2022-23.
• Investment made in 2020-21 also to be counted for meeting the mandated investment.
• The conditions of stipulated Minimum Sales and mandated investment will not be applicable for entities selected for making innovative/ organic products.
• The second component relates to support for branding and marketing abroad to incentivise emergence of strong Indian brands.
• For promotion of Indian Brand abroad, the scheme envisages grant to the applicant entities for - in store Branding, shelf space renting and marketing.
• Scheme will be implemented over a six year period from 2021-22 to 2026-27.
Impact including employment generation potential:
• The implementation of the scheme would facilitate expansion of processing capacity to generate processed food output of Rs 33,494 crore and;
• Create employment for nearly 2.5 lakh persons by the year 2026-27.
Financial Implications:
Segment-wise and Year-wise outlay under Productivity Linked Incentive Scheme
(Rs Crore)
RTC/ RTE Foods
Processed F&V
Marine Products
Mozzar ella Cheese
Incenti ve on Sales
Branding & Market-ing Abroad
Admn Cost
Total
2021-22
0
0
0
0
0
0
10
10
2022-23
280
272
58
20
630
375
17
1,022
2023-24
515
468
122
40
1145
375
17
1,537
2024-25
745
669
185
63
1662
275
17
1,954
2025-26
981
872
246
70
2169
250
17
2,436
2026-27
867
701
212
54
1833
125
17
1,975
2027-28
794
601
170
36
1601
100
15
1,716
Total
4181
3582
993
283
9040
1500
110
10,900*
*This includes Rs.250 crore (Approx 2% outlay) which has been earmarked for Innovative/ Organic products in the SME Sector, including Free range Eggs, Poultry Meat , Egg Products, which may come from any/ all of the Segments.
Implementation strategy and targets:
• The scheme will be rolled out on All India basis.
• The scheme shall be implemented through a Project Management Agency (PMA).
• The PMA would be responsible for appraisal of applications/ proposals, verification of eligibility for support, scrutiny of claims eligible for disbursement of incentive.
• The incentive under the scheme would be paid for six years ending 2026-27. The incentive payable for a particular year will be due for payment in the following year. The duration of the scheme will be six years i.e. 2021-22 to 2026-27.
• The scheme is "fund-limited", i.e. cost shall be restricted to the approved amount. The maximum incentive payable to each beneficiary shall be fixed in advance at the time of approval of that beneficiary. Regardless of achievement/ performance, this maximum shall not be exceeded.
• The implementation of the scheme would facilitate expansion of processing capacity to generate processed food output of Rs 33,494 crore and create employment for nearly 2.5 lakh persons by the year 2026-27.
Implementation of the Scheme:
• The Scheme would be monitored at Centre by the Empowered Group of Secretaries chaired by the Cabinet Secretary
• Ministry of Food Processing Industries would approve selection of applicants for coverage under the scheme, sanction and release of funds as incentives.
• The Ministry will prepare Annual Action Plan covering various activities for implementation of the scheme.
• A third party evaluation and mid-term review mechanism would be built in the programme.
National Portal & MIS:
• A National level portal would be set-up wherein the applicant enterprise could apply to participate in the Scheme.
• All the scheme activities would be undertaken on the National portal.
Convergence Framework
• Under Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY) implemented by MoFPI, small and medium food processing enterprises are supported in terms of strengthening of supply chain infrastructure, expansion of processing capacities, augmenting availability of industrial plots, facilitating skill development, R&D, provision of testing facilities etc.
• A number of schemes implemented by other Ministries/ Departments viz Departments of Agriculture Co-operation & Farmers' Welfare, Animal Husbandry & Dairying, Fisheries, Promotion of Industry and Internal Trade, Commerce etc have direct or indirect bearing on the growth of food processing sector.
• The Applicants covered under the proposed scheme will be permitted for availing services, wherever feasible, under other schemes. Towards that end, it has been envisaged that coverage under the PLI Scheme will not affect eligibility under any other scheme and vice versa.
Background:
• The food processing sector in India encompasses manufacturing enterprises in all the segments from micro to large industries.
• India is having competitive advantage in terms of resource endowment, large domestic market and scope for promoting value added products.
• Achieving full potential of this sector would require Indian companies to improve their competitive strength vis-a-vis their global counterpart in term of scale of output, productivity, value addition and their linkages with the global value chain.
• The Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industry has been formulated based on the Production Linked incentive scheme of NITl Aayog under "AatmaNirbhar Bharat Abhiyaan for Enhancing India's Manufacturing Capabilities and Enhancing Exports".