Prime Minister's Office
Joint Statement issued on the occasion of the visit of Prime Minister of India to Bangladesh
27 MAR 2021 9:45PM by PIB Delhi
1. At the invitation of Prime Minister of the Government of the People’s Republic of Bangladesh, H.E. Sheikh Hasina, Prime Minister of the Republic of India, H.E. Shri Narendra Modi, paid a State Visit to Bangladesh from 26 to 27 March 2021 to join the celebrations of the Golden Jubilee of the Independence of Bangladesh, the Birth Centenary of the Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and 50 years of establishment of diplomatic relations between India and Bangladesh. The visit symbolised the partnership of half-a-century between India and Bangladesh that has strengthened, matured and evolved as a model for bilateral relations for the entire region.
2. During the visit, Prime Minister of India called on H.E. Mr. Md. Abdul Hamid, Hon’ble President of Bangladesh on 27 March 2021. The Indian Prime Minister joined the National Day programme, Golden Jubilee celebrations and Mujib Borsho celebration at the National Parade Ground as the Guest of Honour on 26 March 2021. Bangladesh Foreign Minister Dr. A.K. Abdul Momen called on the Prime Minister of India on 26 March 2021.
3. Prime Minister Narendra Modi laid a wreath at the National Martyrs’ Memorial at Savar as a mark of respect to the memory and contribution of the great freedom fighters of Bangladesh. He also paid rich tribute and respect to the memory of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman at the Bangabandhu Mausoleum in Tungipara, Gopalganj.
India-Bangladesh Partnership
4. Both Prime Ministers held a tête-à-tête on 27 March 2021 which was followed by delegation level talks. Both the talks were marked by great warmth and cordiality. The two leaders expressed satisfaction at the excellent state of bilateral relations, based on deep historical and fraternal ties, which reflect an all-encompassing bilateral partnership based on equality, trust and understanding that transcends even a strategic partnership.
5. Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Narendra Modi for his first ever foreign visit to Bangladesh in-person during the ongoing COVID pandemic to join the celebrations. Prime Minister Sheikh Hasina expressed her deep appreciation and gratitude for the wholehearted support extended by the Government and people of India, during the critical days of Bangladesh’s Liberation War. Both Prime Ministers underscored the need for preserving the memory and legacy of the Great Liberation War. Prime Minister Narendra Modi thanked the Government of Bangladesh for the decision to establish a memorial at Ashuganj in remembrance of the supreme sacrifices made by the valiant members of the Indian Armed Forces during Bangladesh’s War of Independence in 1971.
6. Prime Minister Narendra Modi expressed his heartfelt congratulations to the people of Bangladesh on the occasion of Mujib Borsho, 50th anniversary of Bangladesh’s Independence and establishment of diplomatic relations and appreciated Bangladesh’s outstanding achievements in human development, poverty alleviation, counter terrorism, and remarkable economic progress made under the dynamic leadership of Prime Minister Sheikh Hasina. Prime Minister Sheikh Hasina expressed her appreciation for India’s continuing bilateral cooperation in various sectors.
7. The two leaders expressed satisfaction on the progress of various decisions taken during the visit of Prime Minister Sheikh Hasina to Delhi in October 2019 and the Virtual Summit on 17 December 2020. Both sides also recalled the successful holding of the Sixth Meeting of the Joint Consultative Commission held in September 2020 and the visit of the External Affairs Minister, Dr. S Jaishankar to Dhaka on 4 March 2021.
8. The two Prime Ministers noted with satisfaction the continued exchange of high-level visits which have helped frame a better understanding on both sides on the various areas of cooperation. They also appreciated the regular holding of meetings of sectoral institutional mechanisms for sustaining the momentum of bilateral relations, particularly during the COVID period.
Joint Celebrations of Historical Links
9. Prime Minister Narendra Modi highlighted that Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, one of the greatest leaders of modern times, will be remembered for his courage and indelible contribution to Bangladesh’s emergence as a sovereign country. He also recalled the contribution of Bangabandhu in nurturing peace, security and development in the region. Prime Minister Sheikh Hasina thanked India for conferring Gandhi Peace Prize for the year 2020 on Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman in recognition of his outstanding contributions towards social, economic and political transformation of Bangladesh through non-violent and other Gandhian methods.
10. Both Prime Ministers jointly inaugurated the Bangabandhu - Bapu Digital Exhibition in Dhaka, which celebrates the life and legacy of these iconic leaders. The two Prime Ministers affirmed that the legacy and ideals of the two great leaders would continue to inspire the people worldwide, particularly the youth, against oppression.
11. To mark the 50th anniversary of India-Bangladesh friendship, both sides released respective commemorative postage stamps. It was decided to commemorate 06 December as Maitri Diwas, the day when India recognized Bangladesh in the year 1971. The Indian side announced the establishment of Bangabandhu Chair at the University of Delhi. In view of the 50th anniversary of the Independence of Bangladesh as well as the establishment of bilateral diplomatic ties, both sides have agreed to jointly commemorate these epochal events in 19 select countries.
12. Both sides noted with satisfaction that the filming of the biopic on Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, under the direction of Indian film director Shyam Benegal, has commenced and is expected to be completed according to schedule. Both sides stressed on the need to commence work on the Liberation War documentary at the earliest.
13. Both sides noted with appreciation the participation of a 122-member tri-services contingent of the Bangladesh Armed Forces in the 2020 Republic Day celebrations of India.
14. Prime Minister Narendra Modi extended an invitation to Prime Minister Sheikh Hasina to visit India in 2022 in commemoration of the Golden Jubilee of the establishment of diplomatic relations.
15. Both sides welcomed the port call by Indian Naval Ships Sumedha and Kulish on 08-10 March 2021 at Mongla upon the invitation of Bangladesh as part of the commemoration of the epochal occasions. This was the first ever visit to Mongla Port by any Indian Naval Ship. Bangladesh Navy Ship is also scheduled to make port call at Vishakhapatnam as part of the joint celebrations.
16. The Bangladesh side welcomed the decision of the Government of India to announce 1000 Shuborno Jayanti Scholarships for Bangladeshi students for pursuing education/courses in India.
17. Bangladesh Prime Minister thanked the Indian side for considering Bangladesh’s proposal to name the historic road from Mujib Nagar to Nadia on the Bangladesh-India border as "Shadhinota Shorok” commemorating the historic significance of the road during Bangladesh’s Liberation War. Both sides looked forward to inaugurating the road soon as part of the joint celebrations.
Water Resources Cooperation
18. Recalling earlier discussions, Prime Minister Sheikh Hasina reiterated Bangladesh’s long-pending request for concluding the interim agreement on the sharing of the waters of the Teesta river. She underscored that to alleviate the sufferings and save the livelihoods of millions of people dependent on the Teesta river basin, it is necessary that Bangladesh receives its fair share of the Teesta waters, the draft agreement of which has already been agreed upon by both Governments in January 2011. Prime Minister Narendra Modi reiterated India’s sincere commitment and continued efforts to conclude this agreement, in consultation with the relevant stakeholders. The Indian side also requested for early finalization of the draft of the interim agreement for sharing of water of Feni River, pending with the Bangladesh side which had been agreed upon by both sides in 2011.
19. The two leaders directed their respective Ministries of Water Resources to work towards an early conclusion of the Framework of Interim Agreement on sharing of waters of six common rivers, namely, Manu, Muhuri, Khowai, Gumti, Dharla and Dudhkumar.
20. Bangladesh side reiterated the urgency for India to allow excavation of the remaining portion of Rahimpur Khal for utilization of Kushiyara River waters for irrigation of the Upper Surma Kushiyara project, as the matter is directly linked with the food security of Bangladesh. In this regard, early concurrence was requested from India on the proposed MoU to be signed between the two countries for the withdrawal of water from the Kushiyara River by both sides, pending signing of the Agreement in this regard. Indian side conveyed that the MoU was under consideration, in consultation with the relevant State Government.
21. Recalling that the MoU on withdrawal of 1.82 cusec of water from Feni River was signed during the visit of Prime Minister Sheikh Hasina in October 2019, the Indian side urged the Bangladesh side for early implementation of the MoU.
22. The two Prime Ministers directed the Joint Technical Committee, formed for the purpose, to expeditiously commence the feasibility study of the Ganges-Padma barrage and other alternative options in Bangladesh for optimum utilization of the Ganges waters received by Bangladesh as per the Ganges Water Sharing Treaty, 1996.
23. The two leaders recalled the positive contribution of the Joint Rivers Commission and expressed satisfaction at the recently concluded Secretary level meeting of the Water Resources Ministries of the two countries.
Trade for Growth
24. To enhance trade between the two countries, both Prime Ministers underscored the need for removal of non-tariff barriers. Bangladesh side requested for lifting the new policy of Indian Customs stipulating verification of certificates of origin issued from Bangladesh. The Indian side conveyed that under the provisions of the new Customs rules, in the event of a conflict between a provision of these rules and rules of origin of a trade agreement, the provisions of the rules of origin of the trade agreement shall prevail. Further, for bilateral trade to flourish, both leaders stressed the need for predictability of trade policies, regulations and procedures.
25. Both Prime Ministers stressed the urgent need for up-gradation of infrastructure and facilities of the Land Customs Stations (LCSs) / Land Ports in a coordinated manner to facilitate trade between the two countries.
26. The Indian side reiterated its request for at least one major land port without port restrictions or with negative list of restrictions, on the border with North Eastern Region of India, [where feasible] for easier market access, starting with ICP Agartala-Akhaura.
27. The two Prime Ministers reiterated the importance of harmonization of standards and mutual recognition of agreements and certificates for enhancing bilateral trade. It was agreed that in the spirit of liberalizing trade between the two countries, Bangladesh Standards and Testing Institute (BSTI) and the Bureau of Indian Standards (BIS) would collaborate for the capacity building and development of testing and Lab facilities.
28. The Indian side congratulated the Bangladesh side on its upcoming graduation from the LDC status. Recognizing the immense potential of bilateral economic and commercial ties, both sides emphasized on expeditious conclusion of the ongoing joint study on the prospects of entering into a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).
29. Underscoring the important role that the jute sector has played in Bangladesh’s economy, the Bangladesh side invited Indian investment in the jute mills of Bangladesh under public-private partnership as part of the government’s decision to revitalize and modernize the jute sector through manufacturing of value added and diversified jute products. In this regard, Bangladesh side urged more meaningful cooperation in this sector between both countries and requested India to withdraw the duties imposed on export of jute products from Bangladesh since 2017. The Indian side welcomed cooperation in the Jute sector. On anti-dumping duty on jute, Indian side agreed to look into the matter.
30. The Indian side urged the Bangladesh side to remove the existing practices against the Indian companies from participating in tenders floated by various Ministries and the agencies of the Government of Bangladesh. Bangladesh side informed that there is no country-specific restriction in the process.
31. The two Prime Ministers welcomed the opening of new border haats at the agreed locations and hoped that they would be mutually beneficial for the economic development of the people living along the remote and inaccessible points of the border of both countries.
Development Partnership and Cooperation in Power and Energy
32. Both sides took note of the first meeting of the High-Level Monitoring Committee and directed the Committee to provide recommendations for the expeditious execution of projects under the Lines of Credit.
33. Both sides expressed satisfaction at the robust cooperation in the power and energy sector, including between the private sectors. It was agreed to strengthen sub-regional cooperation, including with Nepal and Bhutan and in this regard cooperation in energy was underscored. The Indian side emphasized that finalization of regulations and guidelines for cross border trade in electricity would increase sub-regional cooperation. India requested early finalization of modalities for implementation of the Katihar – Parbotipur – Bornagar cross border electricity interconnection. Both sides welcomed the establishment of a study team in this regard. Both sides took stock of progress in the implementation of the India Bangladesh Friendship Pipeline and unit-1 of the Maitree Super Thermal Power Project and expressed hope that these projects would get commissioned soon.
34. Recalling that the Framework of Understanding on Cooperation in the Hydrocarbon Sector had been signed in December 2021, both leaders urged the relevant authorities to implement the institutional arrangement at the earliest, which will further enhance bilateral cooperation in this important sector.
Connectivity for Prosperity
35. Both Prime Ministers reiterated the importance of enhancing connectivity for facilitating regional economic integration for the benefit of the all the parties involved. India expressed gratitude for Prime Minister Hasina’s initiative of revitalizing the pre-1965 rail connectivity as well as for Bangladesh’s support for the numerous connectivity initiatives through rail, road and waterways. In the same spirit, Bangladesh reiterated its eagerness to partner in the ongoing initiative of the India – Myanmar - Thailand trilateral highway project. To facilitate better connectivity and simplify movement of passengers and goods between both the countries, both leaders agreed to an early operationalization of the BBIN Motor Vehicles Agreement through expeditious signing of the Enabling MoU for Bangladesh, India, and Nepal to commence the movement of goods and passengers, with provision for Bhutan to join at a later date.
36. Bangladesh side also requested India for favourable consideration of the new connectivity routes proposed by Bangladesh, namely allowing additional land ports of Bhadrapur-Bairagi Galgalia, Biratnagar-Jogmani and Birganj-Raxaul to be connected with Banglabandha-Fulbari and Birol-Radhikapur by road as alternative routes. India was also requested to consider connecting Birol-Radhikapur and Rohanpur-Singhabad rail-interchanges with Biratnagar-Jogmani as this would help reduce the distance and cost of transportation of goods by rail from Bangladesh to Nepal. Bangladesh side also sought rail connectivity with Bhutan through the newly inaugurated Chilahati-Haldibari route to facilitate rail connectivity with Bhutan. The Indian side requested the Bangladesh side for cooperation in establishing connectivity between Guwahati and Chattogram and also from Mahendraganj in Meghalaya to Hili in West Bengal. Bangladesh side requested the Indian side for a detailed proposal in this regard.
37. Highlighting the benefits of connectivity and the trial run of trans-shipment of Indian goods from Kolkata to Agartala via Chattogram, the India side urged for early operationalization of the Agreement on the use of Chattogram and Mongla Ports for the Movement of Goods to and from India, including finalization of cost effective pricing and regulatory orders.
38. The Indian side requested for transshipment arrangement in Munshiganj and Pangaon as part of the Protocol on Inland Water Transit and Trade until the completion of the bilateral project to develop Ashuganj Container Terminal. Bangladesh side informed the infrastructure limitations in this regard and that work is being planned for upgradation of the facilities.
39. Prime Minister Modi recalled the recent inauguration of the Maitree Shetu over River Feni and appreciated Bangladesh’s support in materializing this crucial connectivity project. Bangladesh Prime Minister stated that inauguration of the Feni bridge is a testament to the Bangladesh Government’s continued commitment to support initiatives to strengthen connectivity and economic integration in the region, particularly for the North-East of India. Both sides agreed to develop remaining trade and travel infrastructure to facilitate the optimal usage of this new bridge.
40. The Prime Minister of Bangladesh offered the use of Chattogram and Sylhet International Airport, by the people of North East India, especially of Tripura. Bangladesh also informed that Saidpur Airport is being developed as a regional airport for the use of the people of this region.
41. With the vaccination drive being on full swing in both countries, both sides agreed to explore resuming regular air travel and lifting restrictions for movement through land ports at the earliest as well as to operationalize the train and bus services between the two countries at the earliest. Noting that the full resumption of travel will depend on the COVID situation, the Indian side expressed hope that the full scale travel will resume soon.
42. Recognizing the ongoing cooperation between the two countries in the sector of education, the two Prime Ministers reaffirmed their commitment to widening this cooperation for mutual benefit. In this connection, they appreciated the various collaborative arrangements between the universities and educational institutes of the two countries. Both leaders directed their concerned authorities for early conclusion of the MoU on Mutual Recognition of Academic Qualifications. Bangladesh side offered to conduct short term exchange programmes for interested Indian youth in areas such as fisheries, agriculture, disaster management, SMEs and women empowerment. Both sides reiterated the desire to continue regular exchanges to promote culture, education, science and technology, youth and sports and mass media.
Cooperation in Public Health
43. Both sides exchanged views on the situation of the ongoing COVID-19 pandemic in their respective countries and expressed satisfaction at the manner in which sustained engagement between the two countries has been maintained during this ongoing crisis. Bangladesh side thanked the Government of India for gifting 3.2 million doses of Oxford Astra Zeneca Covishield vaccine made in India and appreciated the prompt delivery of the first batch of 5 million doses. Bangladesh side requested the Indian side to facilitate regular delivery of the remaining tranches of vaccine procured by Bangladesh from the Serum Institute of India. India assured its best cooperation in accordance with its domestic exigencies and international commitments.
44. Both Prime Ministers acknowledged the importance of deeper collaboration between the two countries in the backdrop of Covid-19 pandemic on public health sector particularly in health care services and research. Bangladesh side requested for greater mutual cooperation focusing on training, capacity building, and technology transfer. Bangladesh side highlighted that Biosecurity Cooperation is an area that may be explored by both sides as the Covid-19 pandemic has revealed that without meaningful biosecurity measures, economic prosperity is at stake, given the interconnected nature of trans-boundary trade and people to people contacts between the two countries. The two Prime Ministers appreciated the collaboration and active participation under different mechanisms between Indian Council of Medical Research, India and, Bangladesh Medical Research Council, Bangladesh.
Border Management and Security Cooperation
45. Both leaders emphasized the importance of effective border management for ensuring a tranquil, stable and crime free border. Both sides agreed that any death at the border is a matter of concern and directed the concerned border guarding forces to enhance people-oriented measures for ensuring border security and bring down such death of civilians to zero. Bangladesh side reiterated the request for 1.3 km Innocent Passage through river route along with River Padma near Rajshahi District, on humanitarian grounds. The Indian side assured to consider the request. Indian side requested for completion of border fencing at all pending sectors at the international border at the earliest, beginning from the Tripura (India) - Bangladesh sector. Bangladesh side assured to look into the matter.
46. Both sides expressed deep satisfaction over the existing defence cooperation between the two countries. In this regard, both Prime Ministers emphasized on the frequent exchange of programs and enhancing cooperation in training and capacity building. The Indian side requested for early operationalization of the Defense Line of Credit.
47. Both sides welcomed the signing of an MoU on Disaster Management, Resilience and Mitigation, noting that this would augment institutional cooperation in mitigating natural disasters.
48. Recognizing that terrorism remains a threat to global peace and security, both sides reiterated their strong commitment to eliminating terrorism in all its forms and manifestations. Prime Minister Modi expressed India’s appreciation for the cooperation extended by Bangladesh in security related matters.
New Areas of Cooperation
49. Recalling that Bangladesh launched its first satellite, Bangabandhu Satellite (BS-1) in 2017, Prime Minister Hasina Sheikh informed that Bangladesh would launch the second satellite soon. In this regard, both the Prime Ministers agreed for further collaboration and technology transfer in space and satellite research.
50. Both sides acknowledged the potential of new and emerging areas of cooperation in bilateral cooperation and directed authorities on both sides to focus on and augment cooperation in cutting edge areas of science, artificial intelligence, peaceful uses of nuclear technology, big data and technology enabled services in health and education. To facilitate further youth exchanges between the two countries, Prime Minister Narendra Modi invited 50 young entrepreneurs from Bangladesh to visit India and present their ideas to venture capitalists.
51. As part of the visit, Prime Minister Narendra Modi visited the Jeshoreshwari Devi Temple in Jashore and Orakandi Temple in Gopalganj on 27 March 2021. Prime Minister lauded the prevailing tradition of religious harmony.
Forcibly Displaced Persons from the Rakhine State of Myanmar
52. Prime Minister Narendra Modi expressed appreciation at the generosity of Bangladesh in sheltering and providing humanitarian assistance to the 1.1 million forcibly displaced persons from the Rakhine State of Myanmar. Both Prime Ministers reiterated the importance of their safe, speedy and sustainable return to their homeland for the greater security of the region. Prime Minister Sheikh Hasina requested India, as a member of the United Nations Security Council, to play a strong role in the early repatriation of the displaced Rohingyas back to Myanmar. India assured its continued support in this regard.
Partners in the Region and the World
53. Both countries agreed to continue working together for common objectives in the United Nations and other multilateral fora.
54. Both leaders emphasized that the regional organizations, such as SAARC and BIMSTEC have an important role to play, particularly in the post-Covid-19 situation. Bangladesh Prime Minister thanked the Indian Prime Minister for convening the SAARC leaders Video Conference in March 2020 and for proposing creation of the SAARC Emergency Response Fund to counter effects of the global pandemic in the South Asian region.
55. Both leaders agreed to further cooperate in regional and sub-regional platform on a priority basis. Towards this goal, they agreed to make BIMSTEC an even more effective vehicle for inter-regional cooperation to achieve the aim of collective prosperity of all member countries.
56. Bangladesh side highlighted that the country would assume chairmanship of the IORA for the first time in October 2021 and requested the support of India for working towards greater maritime safety and security in the Indian Ocean region. Prime Minister Narendra Modi congratulated Bangladesh and assured India’s cooperation in this regard.
57. Bangladesh side thanked the Government of India for confirming support in favour of Bangladesh’s candidate to the post of Director, South East Asian Regional Office of the WHO in 2023.
58. The Indian side expressed optimism that Bangladesh will join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), which will enable Bangladesh to exchange its own experiences in infrastructure risk management, standards, financing and recovery mechanism with other member countries.
59. The Indian side also welcomed the decision of Bangladesh to join the New Development Bank.
Signing of Bilateral Documents and Inauguration of Projects
60. The following bilateral documents were signed and exchanged during the visit:
i. MoU on Cooperation in the Field of Disaster Management, Resilience and Mitigation;
ii. MoU between Bangladesh National Cadet Corps (BNCC) and National Cadet Corps of India (INCC);
iii. MoU on Establishment of a Framework of Cooperation in the Area of Trade Remedial Measures between Bangladesh and India;
iv. Tripartite MoU on Supply of ICT Equipment, Courseware & Reference Books and Training for Bangladesh-Bharot Digital Service and Employment Training (BDSET) Centre;
v. Tripartite MoU for Establishment of Sports Facilities at Rajshahi College Field and Surrounding Areas.
61. In a ceremonial event at the Prime Minister’s Office, the two Prime Ministers announced/ unveiled / inaugurated / the following:
i. Release of India–Bangladesh Friendship Stamps to commemorate the 50th anniversary of establishment of bilateral diplomatic ties
ii. Foundation stone laying ceremony for a memorial in the honour of the Martyrs of the Indian Armed Forces who sacrificed their lives during Liberation War of 1971 at Ashuganj, Brahmanbaria.
iii. Foundation laying ceremony for Rooppur Power Evacuation Project of five packages (Amin Bazar – Kaliakoir, Rooppur – Dhaka, Rooppur – Gopalganj, Rooppur – Dhamrai, Rooppur – Bogra).
iv. Inauguration of 3 border haats – Nalikata (India) – Saydabad (Bangladesh); Ryngku (India) - Bagan Bari (Bangladesh) and Bholagunj (India) – Bholagunj (Bangladesh)
v. Inauguration of Rabindra Bhawan faciliites in Kuthibari
vi. Inauguration of ‘Mitali Express’ - passenger train service on Dhaka-New Jalpaiguri-Dhaka route through Chilahati-Haldibari rail link;
vii. Announcement of linking the historic road between Mujibnagar and Nadia and naming it as Shadhinota Shorok
62. Prime Minister Narendra Modi thanked Prime Minister Sheikh Hasina for the warmth and cordiality shown and the gracious hospitality extended to him and members of his delegation during their stay in Bangladesh.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা বঙ্গলাদেশতা চৎলিবা খোঙচৎ অসিগা মরী লৈননা জোইন্ত স্তেতমেন্ত ফোংখ্রে
27 MAR 2021 9:45PM by PIB Imphal
১. বঙ্গলাদেশ সরকারগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. শৈখ হসিনানা হায়জরকপগী মতুং ইন্না বঙ্গলাদেশ লৈবাক অসিগী জাতিগী মপা বঙ্গাবন্ধু শৈখ মুজিবর রাহমন পোকপগী চহী ১০০ শুরকপা, বঙ্গলাদেশ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তমখিবা চহী ৫০ শুরকপগী পাংথোক্লিবা গোল্দন জুবিলি অমসুং ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশ লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা দিপ্লোমেতিক ওইবা মরী শেমগৎলক্লিবা চহী ৫০ শুরকপা অসিগা মরী লৈননা পাংথোক্লিবা থৌরমশিং অসিদা শরুক য়ানবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী মার্চ ২৬তগী ২৭ ফাওবা বঙ্গলাদেশতা চৎখ্রে৷ খোঙচৎ অসিনা লৈবাক অনি ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা চহী ৫০রোম পার্তনরশিপ শেমদুনা লাকখিবা অদু উৎলি৷
২. খোঙচৎ অসিদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী মার্চ ২৭তা বঙ্গলাদেশকী ইকাই খুম্নরবা রাজ্যপাল ঐচ.ই. শ্রী মুহামদ অব্দুল হমিদকা উনদুনা ৱারি শানখ্রে৷ ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী মার্চ ২৬তা নেস্নেল পেরদ গ্রাউন্দতা পাংথোক্লিবা নেস্নেল দে প্রোগ্রাম, গোল্দন জুবিলী সেলেব্রেসনশিং অমসুং নুজিব বোর্শো সেলেব্রেসন অসিদা ইকাই খুম্নরবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখি৷ ২০২১গী মার্চ ২৬তা বঙ্গলাদেশকী ফোরেন্দ মন্ত্রী দা. এ.কে. অব্দুল মোমেননা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগা উনখ্রে৷
৩. বঙ্গলাদেশকী থৌনা লৈরবা লান্মীশিং অসিনা লৌরম্লিবা থৌদাং অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা সভারগী নেস্নেল মার্তিয়র্স মিমোরিয়েলদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈ পরেং অমা খুদোল তমখ্রে৷ মহাক্নসু গোপালগঞ্জকী তুঙ্গিপরাদা লৈরিবা বঙ্গাবন্ধু মাওসোলিয়মদা বঙ্গাবন্ধু শৈখ মুজিবর রাহমনবু নিংশিংদুনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে৷
ইন্দিয়া-বঙ্গলাদেশ পার্তনরশিপ
৪. প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ২০২১গী মার্চ ২৭তা নিংথীনা ৱারি শানখ্রে অমসুং মতুং তারকপদা লৈবাক অনি অসিগী মীহুৎশিংনা ৱারি শানখি৷ হৌখিবা চহী কয়াগী মমাংদগী লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা থাজনবা, ইক্বেলিতী অমসুং গ্যান তামিন্নবা অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অনি অসি মরুপ-মপাং ওইনা লাকমিন্নরিবা অসিদা লিদর অনি অসিনা অপেনবা ফোংদোক্নরম্মী৷
৫. কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা ইহান হানবা ওইনা সেলেব্রেসনশিং অসিদা শরুক য়ানবা হায়দনা বঙ্গলাদেশ লৈবাক অসিদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়াবা লাকপিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনান প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীবু থাগৎখ্রে৷ বঙ্গলাদেশকী লিবরেসন ৱারগী লুরুবা মতমশিং অদুদা ভারতকী মীয়াম অমসুং সরকার অসিনা থৱাই হকচাং য়াওনা পাংলকখিবা মতেং অদুগীদমক প্রদান মন্ত্রী শৈখ হসিনানা অপেনবা ফোংদোকখ্রে৷ গ্রেত লিবরেসন ৱারগী মিমোরী অমসুং লিগেসী অসি মাংহন্দনা থম্বা তঙাই ফদবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ফোংদোনরকখ্রে৷ ১৯৭১গী বঙ্গলাদেশকী মমিং-মখা তম্নবা শোক্নখিবা লান্দা ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সেসকী তৌনা ফরবা লান্মীশিং অসিনা লৌরম্বা থৌদাংশিং অমসুং কৎথোকলম্বা অসিবু নিংশিংবা ওইনা অশুগঞ্জতা মিমোরিয়েল অমা শেমগৎনবা ৱারেপখিবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা বঙ্গলাদেশ সরকার অসিবু থাগৎখি৷
৬. বঙ্গলাদেশ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা অমসুং লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিং থম্লকপা চহী ৫০ শুরকপগা লোইনা-লোইননা পাংথোক্লিবা মুজিব বোর্শো থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা বঙ্গলাদেশকী লৈবাক মীয়াম অসিদা থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং দাইনামিক ওইরবা লিদর প্রধান মন্ত্রী শৈখ হাসিনাগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা শেল-থুমগী ফিভম কা হেন্না চাওখৎলকখিবা, তেরোরিজম লান্থেংনখিবা, লাইরবা লৈহন্দনবা হোৎনরক্লিবা অমসুং হ্যুমেন দিবলপমেন্তদা বঙ্গলাদেশনা ফংলিবা আউতস্তেন্দিং এচিবমেন্তশিং অদু ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি৷ তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মখাতানা ভারতকা পুন্না থবক তৌমিন্নবা পাম্বগী অপাম্বা অদু প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনানা ফোংদোকখি৷
৭. ২০১৯গী ওক্তোবর থাদা দিল্লীদা প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনানা লাকখিবা খোংচৎ অসিদা অমসুং ২০২০গী দিসেম্বর ১৭তা পাংথোকখিবা ভর্চুয়েল সম্মিত অসিদা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৌখিবা তোঙান তোঙানবা ৱারেপশিং অসিদা লাক্লিবা চাওখৎ-খোংথাংশিং অসিগী মতাংদা লিদর অনি অসিনা অপেনবা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷ ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা পাংথোকখিবা জোইন্ত কন্সল্তেতিব কম্মিসনগী তরুকশুবা মীফম মাই পাক্না পাংথোকখিবা অমসুং ২০২১গী মার্চ ৪দা ধকাদা এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর লাকখিবা অদু নাকল অনিনা অমুক নৌহৌননা নিংশিংখ্রে৷
৮. লৈবক অনি অসিগী মরক্তা অৱাংবা থাক অমদা ফম্নাইবশিংনা চত্থোক-চশিন তৌদুনা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা মতেং পাংনদুনা লৈরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা অপেনবা ফোংদোকখি৷ কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতম অসিদসু লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা বাইলেতরেল রিলেসন অসি কাইহন্দনা থম্নবগীদমক সেক্তোরেল ইন্সতিত্যুস্নেল মেকিনিজমশিংগী মীফম চাং নাইনা পাংথোক্লিবা অসিদা মখোয় অনিনা অপেনবা ফোংদোকখি৷
হিস্তোরিকেল লিঙ্কশিং জোইন্ত সেলেব্রেসন তৌবা
৯. মোদর্ন তাইমসকী খ্বাইদগী মথৌনা লৈরবা লিদরশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা বঙ্গাবন্ধু শৈখ মুজিবর রাহমনবু বঙ্গলাদেশনা মনিং-মখা তম্বা মীগী মখাদা লৈতবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা হোৎনবদা মহাক্না লৌখিবা থৌদাং অমসুং কৎথোকখিবশিং অদুগীদমক বঙ্গলাদেশকী মীয়ামনা মহাকপু অদুমক নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোংদোকখি৷ ২০২০ চহী অসিগী গান্দী পিছ প্রাইজ অদু বঙ্গাবন্ধু শৈখ মুজিবর রাহমন্দা, মহাক্না হিংশা য়াওদনা অমসুং গান্ধীয়ন মেথর্দশিংদা বঙ্গলাদেশকী সোসিয়েল, ইকোনোমিক অমসুং পোলিতিকেলগী ফিভম অসিদা মহাক্না য়াম্না কন্না হোৎনদুনা অওনদা পুরকখিবা অসিবু মশক খঙবিবা ওইনা মঙোন্দা মনা অসি পিখিবা অসিগীদমক ভারতপু প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনানা থাগৎখি৷
১০. লৈবাক অনি অসিগী প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না খুৎশম্নদুনা ধকাদা বঙ্গাবন্ধু-বাপু দিজিতেল এগজিবিসন হৌদোকখ্রে৷ লুচিংবা অনি অসিগী লিগেসী অমসুং আইদিলশিং অসিনা মালেম অসিদা লৈরিবা হৌগৎলক্লিবা নহাশিং অসিগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী অনি অসিনা ফোংদোকখি৷
১১. ভারত-বঙ্গলাদেশ লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অদু চহী ৫০ মপুং ফারকপা অসিগা মরী লৈননা, নাকল অনিমক্না মরী লৈনবা কম্মিমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্পশিং পুথোকখি৷ বঙ্গলাদেশ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহী ৫০ শুরকপা অসিগা মরী লৈননা অমসুং লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা বাইলেতরেল দিপ্লোমেতিক্কী ওইবা মরীশিং শেমগৎলক্লিবা অসিগী য়েংলগা, নাকল অনি অসিনা হায়রিবা থৌরমশিং অসি খন্দোক্লবা লৈবাক ১৯দা পুন্না খুৎশম্নদুনা পাংথোক্নবা য়ানখ্রে৷
১২. ইন্দিয়ন ফিল্ম দাইরেক্তর শ্যাম বেনেগলগী দাইরেক্সন মখাদা বঙ্গাবন্ধু শৈখ মুজিবর রাহমনগী পুন্সি ৱারিগী মতাংদা ফিল্ম নম্বা হৌখ্রে অমসুং ফিল্ম অদু লেপ্নখিবা মতমগী মতুং ইন্না মতম চানা লোইশিনগনি হায়না থাজনরিবা অসিদা নাকল অনিমক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷
১৩. ভারতকী ২০২০গী রিপব্লিক দে সেলেব্রেসন্দা বঙ্গলাদেশ আর্ম ফোর্সেস্কী মেম্বর ১২২না শাবা ত্রাই সর্ভিস কন্তিঞ্জেন্ত শরুক য়াখিবা অসিদা নাকল অনিমক্না হরাউ নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷
১৪. ২০২২দা দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিং শেমগৎলকপগী চহী ৫০ ফারকপা অসিগা মরী লৈননা পাংথোক্কদৌরিবা গোল্দন জুবিলী থৌরম অসিদা প্রধ্রান মন্ত্রী শৈখ হসিনাবু ভারততা লাক্তুনা শরুক য়াবিনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়জখ্রে৷
১৫. ইপোচেল থৌরমশিং অসি পাংথোকপগী শরুক অমা ওইনা, বঙ্গলাদেশনা হায়জরকপগী মতুং ইন্না মোঙ্গলাদা মার্চ ০৮-১০দা ইন্দিয়ন নেভীগী জহাজ সুমেধ অমসুং কুলিস থুংখিবা হিথাংফম অসি নাকল অনিমক্না তরাম্না ওখখ্রে৷
১৬. ভারততা মহৈ-মশিং তমদুনা লৈরিবা বঙ্গলাদেশ মহৈরোইশিং অসিদা পীননবা ভারত সরকার অসিনা ১০০০ শুবোর্নো জয়ন্তী স্কোলরশিপশিং লাওথোকখিবা ৱারেপ অসি বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী তরাম্না ওকখ্রে৷
১৭. বঙ্গলাদেশ-ইন্দিয়া বোর্দরদা লৈরিবা ইতিহাসিক ওইরবা লম্বী মুজিব নগরদগী নাদিয়া ফাওবা চৎলিবা লম্বী অসি বঙ্গলাদেশ লিবরেসন ৱার্দা য়াম্না মরু ওইনা শিজিন্নখিবা অসিবু নিংশিংবা ওইনা “শাধিনোতা শোরোক” হায়না মমিং ওন্নবা বঙ্গলাদেশনা পুখৎলকখিবা প্রপোজেল অদু ভারতকী মাইকৈনা খনবিবগীদমক বঙ্গলাদেশকী প্রদান মন্ত্রীনা ভারতকী মাইকৈবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷ জোইন্ত সেলেব্রেসনগী শরুক অমা ওইনা লম্বী অসি অথুবা মতমদা হাংদোক্নবা মাইকৈ অনিনা কন্না হোৎনরি৷
ৱাতর রিসোর্সেস কোওপরেসন
১৮. মমাংগী মতমদা খন্ন-নৈনখিবশিং অদু নিংশিংদুনা, তীস্তা তুরেলগী ইশিং অসি সেয়র তৌমিন্নবগী মতাংদা লৈরিবা ইন্তিরিম এগ্রীমেন্ত অদু ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী মতম কুইনগী মমাংদগী হায়জদুনা লাক্লিবা ৱাফম অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনানা পনখ্রে৷ তীস্তা রিবর বেসিন অসিদা তাংদুনা হিংলিবা মীওই মিলিয়ন কয়াগী পুন্সি অসি কন্নবা অমসুং মখোয়গী অৱাবা অসি কোকহন্নবা তীস্তা তুরেল অসিগী ইশিং অসি বঙ্গলাদেশকী মীয়ামশিং অসিদা মতিক চানা ফংহনবা অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং হিরম অসিগী মতাংদা সরকার অনি অসিগী মরক্তা ২০১১গী জানুৱারি থাদা দ্রাফত এগ্রীমেন্ত অমা মাংজৌননা য়ানখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ ভারতকী মাইকৈদগীসু হায়রিবা এগ্রীমেন্ত অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগা তান্নদুনা ভারতনা পুকচেল শেংনা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোংদোকখি৷
১৯. কম্মন ওইবা তুরেল তরুক মমিং ওইনা হায়রবদা মানু, মুহুরি, খোৱাই, গুম্তি, ধর্লা অমসুং দুধকুমারগী ইশিং অসি লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা সেয়র তৌমিন্ননবা ইন্তিরিম এগ্রীমেন্তগী ফ্রেমৱার্ক্কী মমাংদা য়ান্নখিবা ৱারোল অদুগী মতুং ইন্না থবক তৌনবা লিদর অনি অসিনা মখোয় মখোয়গী মরী লৈনবা ৱাতর রিসোর্সেস্কী মন্ত্রালয়শিং অদুদা খঙহনখ্রে৷
২০. বঙ্গলাদেশকী ফুদ সেক্যুরিতীগা হকথেংননা মরী লৈনবা অসিনা মরম ওইদুনা অপ্পর সুর্ম কুশিয়ার প্রোজেক্তকীদমক কুশিয়ার তুরেল অসি শিজিন্নবা য়ানবগীদমক রহিমপুর খালগী লেমহৌরিবা মফমশিং অদু অথুবা মতমদা এক্সকাবেসন তৌননবা ভারতনা তকশিল্লক্লিবা অদু বহ্গলাদেশকী মাইকৈদগী অমুক্কা নৌহৌননা পনখ্রে৷
২১. ২০১৯গী ওক্তোবর থাদা প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনানা লাকখিবা মতমদা ফেনি তুরেলগী ইশিং কুসেক ১.৮২ ৱিথদ্রো তৌনবা সহি পীনখিবা য়ানা-ৱারোল অদু নিংশিংদুনা, য়ানা-ৱারোল অসি অথুবা মতমদা চৎননবা ভারতকী মাইকৈদগী বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদা তকশিনখ্রে৷
২২. ১৯৯৬কী গঙ্গা ৱাতর সেয়রিং ত্রীতীগী মতুং ইন্না বঙ্গলাদেশনা ফংলিবা গঙ্গাগী ইশিং অসি নিংথীজনা শিজিন্ননবগীদমক বঙ্গলাদেশতা লৈরিবা গঙ্গেস-পদ্ম বেরেজ অমসুং অতোপ্পা ওপ্সনশিং নৈনবা হৌনবা হিরম অসিগীদমক শেমখিবা জোইন্ত তেক্নিকেল কম্মিতীদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা খঙহনখ্রে৷
২৩. লিদর অনি অসিনা জোইন্ত রিবর কম্মিসনগী পোজিতিব কন্ত্রিব্যুসন অদু নৌহৌননা নিংশিংখ্রে অমসুং হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা লৈবাক অনি অসিগী ৱাতর রিসোর্সেস মন্ত্রালয়শিংগী সেক্রেতরী লেবেলগী মীফম পাংথোকখিবা অদুদা অপেনবা ফোংদোকখ্রে৷
চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক ললোন-ইতিক তৌবা
২৪. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অসি হেন্না মাই পাক্না পাংথোক্নবা, নন-ত্রাফিক বেরিয়রশিং অসি লৌথোকপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীশিং অসিনা ফোংদোকখি৷
২৫. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অসি য়াম্না লাইনা খুদোংচানা তৌবা য়ানবা লেন্দ কস্তমস স্তেসনশিং(এল.সি.এস.)/লেন্দ পোর্তশিংগী ফেসিলিতীশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অথুবা মতমদা অপগ্রেদ তৌবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ফোংদোকখ্রে৷
২৬. মার্কেৎতা য়াম্না লাইনা য়ৌবা য়ানবগীদমক ভারতকী অৱাং-নোংপোক থমবা ঙমখৈদা পোর্ত রেস্ত্রিক্সনশিং অমতা য়াওদনা য়ামদ্রবদা অচৌবা লেন্দ পোর্ত অমা থম্নবা হায়জরকখিবা অদু ভারতকী মাইকৈদগী হঞ্জিন হঞ্জিন হায়খ্রে৷
২৭. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অসি নিংথীনা পাংথোকপা য়ানবগীদমক য়ানখিবা ৱারোলশিং অমসুং সর্তিফিকেৎশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিং ঙাক্তুনা থম্বগী তঙাই ফদে হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না অমুক হন্না হায়খ্রে৷ লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা ললোন-ইতিক তৌবা অসি মনিং-মখা তম্না তৌবা য়ানবা, বঙ্গলাদেশ স্তেন্দর্দ অমসুং তেস্তিং ইন্সতিত্যুত(বি.এস.তি.আই.) অমসুং ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ(বি.আই.এস.)না তেস্তিং অমসুং লেব ফেসিলিতীশিং শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক কোলাবোরেত তৌরগনি৷
২৮. এল.দি.সি. স্তেতসতগী গ্রেজুয়েসনদা ওন্থোরকপা অসিদা বঙ্গলাদেশকী মাইকৈবু ভারতকী মাইকৈদগী থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷
২৯. বঙ্গলাদেশকী শেন্মীৎলোনগী ফিভমদা জ্যুত সেক্তর অসিনা লৌরিবা থৌদাং অদু পল্লদুনা, মমল লৈবা অমসুং তোঙান তোঙানবা জ্যুত প্রদক্তশিং শেমদুনা জ্যুত সেক্তর অসি মোদর্নাইজ তৌহন্নবা সরকার অসিনা ৱারেপখিবা অদুগী শরুক অমা ওইনা পব্লিক-প্রাইভেৎ পার্তনরশিপকী খুৎথাংদা বঙ্গলাদেশকী জ্যুত মিলশিং অসিদা ইন্দিয়নগী মাইকৈদগী শেল থাদনবা বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী হায়জখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিদা, লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা সেক্তর অসিদা হেন্না মতেং পাংননবা বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী হায়জখ্রে অমসুং ২০১৭তগী হৌদুনা বঙ্গলাদেশতগী জ্যুত প্রদক্তশিং অসি এক্সপোর্ত তৌবা মতমদা থম্লিবা দ্যুতীশিং অসি হন্দোকপিনবা ভারতকী মাইকৈদা হায়জখ্রে৷ ভারতকী মাইকৈদগীসু জ্যুত সেক্তর অসিদা কোওপরেসন পীনবা য়ানখ্রে৷ জ্যুততা থম্লিবা এন্তি দম্পিং দ্যুতী অসিগী ওইনা, হিরম অসিদা কুপথনা য়েংশিনখিগে হায়না ভারতকী মাইকৈদগী ফোংদোকখ্রে৷
৩০. বঙ্গলাদেশ সরকারগী তোঙান তোঙানবা এজেন্সী অমসুং মন্ত্রালয়শিংনা লাওরিবা তেন্দরশিংদা ভারতকী কম্পেনীশিংনা শরুক য়াবদা থম্লিবা অথিংবা অসি লৌথোক্নবা ভারতকী মাইকৈদগী বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদা হায়জখ্রে৷
৩১. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা য়ানখিবা ঙমখৈগী মফমশিং অসিদা অনৌবা হাতশিং হাংদোকপদা প্রধান মন্ত্রী অনি অসিনা তরাম্না ওকখ্রে অমসুং হায়রিবা হাতশিং অসিনা লৈবাক অনি অসিগী মনুং হঞ্জিনবা ঙমখৈশিংদা লৈরিবা মীয়ামশিং অসিগী শেল-থুমগী ফিভম ফগৎহনবদা চাওনা মতেং ওইরগনি হায়না থাজনরি৷
পৱার অমসুং ইনর্জীদা দিবলপমেন্ত পার্তনরশিপ তৌবা অমসুং কোওপরেসন পীনবা
৩২. নাকল অনিমক্না হাই-লেবেল মোনিতরিং কম্মিতীগী অহানবা মীফম অদুদা শরুক য়াখ্রে অমসুং প্রোজেক্তশিং অদু লাইন্স ওফ ক্রেদিৎকী মখাদা পাংথোক্নবগীদমক রিকম্মেন্দেসনশিং ফংহন্নবা কম্মিতী অসিদা খঙহনখ্রে৷
৩৩.প্রাইভেৎ সেক্তরগী মরক্তা কোওপরেসন পীনিরবা অসি য়াওনা পৱার অমসুং ইনর্জী সেক্তর অসিদা মতেং পাংনরিবা অসিগীদমক নাকল অনিমক্না অপেনবা ফোংদোকখ্রে৷ নেপাল অমসুং ভুতান য়াওনা সব-রিজনেল কোওপরেসন হেন্না পীননবা য়ানখ্রে অমসুং হায়রিবা হিরম অসিদা ইনর্জীদা কোওপরেসন পীনবা অসি য়াম্না মরু ওই৷ ইলেক্ত্রিসিতী ক্রোস বোর্দর ত্রেদ তৌননবগীদমক লৈরিবা গাইদলাইনশিং অমসুং রিগুলেসনশিং ফাইনেলাইজ তৌবা অসিনা সব-রিজনেল কোওপরেসন হেনগৎহল্লগনি হায়না ভারতকী মাইকৈদগী ফোংদোকখি৷ কতিহর-পার্বোতিপুর-বোরনগর ক্রোস বোর্দর ইলেক্ত্রিসিতী ইন্তরকন্নেক্সন অসি চৎননবগীদমক লৈরিবা মোদেলিতীশিং অসি অথুবা মতমদা ফাইনেলাইজ তৌনবা ভারতনা হায়জখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিগী মতাংদা স্তদী তীম অমা শেমগৎনবা নাকল অনিমক্না য়ানখ্রে৷
৩৪. ২০২১গী দিসেম্বর থাদা হাইদ্রোকার্বন সেক্তরদা কোওপরেসন পীননবা আন্দরস্তেন্দিং ফ্রেমৱার্ক অদু নিংশিংদুনা, ইন্সতিত্যুস্নেল এরে়ঞ্জমেন্ত অসি অথুবা মতমদা চৎননবা মরী লৈনবা ওথোরিতীশিং লিদর অনিমক্না তকশিনখ্রে অমসুং অসিগুম্বা য়াম্না মরু ওইবা সেক্তর অসিদা হেন্না নিংথীজনা বাইলেতরেল কোওপরেসন পীনরগনি৷
চাওখৎপা মাইকৈ অমদা পুরক্নবা লম্বী-থোং শেমগৎপা
৩৫. শরুক য়ারিবা পার্তী পুম্নমক অসিদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক রিজনেল ইকোনোমিক্কী ফিভম ফহন্নবা হোৎনবদা লম্বী থোংগী ফিভম অসি নিংথীনা ফহনবা মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ফোংদোরকখ্রে৷ লম্বী-থোংগী ফিভম অসি হেন্না ফহন্নবা অমসুং লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা মীয়ামশিং অমসুং পোৎ-চৈশিং য়াম্না লাইনা পুথোক-পুশিন তৌবা য়ানবা লৈবাক মরি বঙ্গলাদেশ, ভুতান, ইন্দায়া অমসুং নেপালগী মরক্তা য়ানা ৱারোল অমা শহি পীনদুনা বি.বি.আই.এন. মোতোর ভেহিকল এগ্রীমেন্ত অথুবা মতমদা ওপরেসন তৌনবা লিদর অনিমক্না য়ানখ্রে৷
৩৬. গুৱাহতি অমসুং চত্তোগ্রামগী মরক্তা শেমগদবা লম্বী অমসুং মেঘলয়গী মহেন্দ্রগঞ্জতগী ৱেস্ত বেঙ্গলগী হিল্লি ফাওবা শেমগদবা লম্বী অসিদা মতেং পাংননবগীদমক বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদা ভারতকী মাইকৈদগী হায়জখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিগী মতাংদা থবক অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং পীরক্নবা বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী ভারতকী মাইকৈদা হায়রকখ্রে৷
৩৭. লম্বী-থোং শম্নহনবগী কান্নবশিং অমসুং চত্তোগ্রাম ফাওদুনা কোলকতাদগী অগর্তলা ফাওবা ইন্দিয়ন গুদসশিং ত্রান্স-শিপমেন্তগী ত্রাইয়েল রন অদু পল্লদুনা, কোস্ত ইফেক্তিব প্রাইসিং অমসুং রিগুলেতরী ওর্দরশিং ফাইনেলাইজ তৌবা য়াওনা ভারততা অমসুং ভারততগী পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌননবগীদমক চত্তোগ্রাম অমসুং মোঙ্গলা পোর্তশিং শিজিন্ননবা য়ানখিবা এগ্রীমেন্ত অদু অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা ভারতকী মাইকৈদগী তকশিনখ্রে৷
৩৮. অশুগঞ্জ কন্তেনর তর্মিনেল শেমগৎনবা বাইলেতরেলর প্রোজেক্ত অসি মপুং ফানা লোইশিনদ্রিফাওবা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সিত অমসুং ত্রেদতা থম্লিবা প্রোতোকোল অসিগী শরুক অমা ওইনা মুনশিগঞ্জ অমসুং পনগাউনদা ত্রান্সশিপমেন্ত এরেঞ্জমেন্ত শিন্নবগীদমক ভারতকী মাইকৈদগী হায়জখ্রে৷
৩৯. হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ফেনি তুরেল মথক্তা শাবা মাইত্রী সেতু শঙ্গাখিবা অদু প্রদান মন্ত্রী মোদীনা নহৌননা নিংশিংখ্রে অমসুং মসিগুম্বা য়াম্না মরু ওইবা কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত অসিদা বঙ্গলাদেশনা মতেং পাংলকখিবা অসিগীদমক মোদীনা থাগৎখ্রে৷ অনৌবা থোং অসি শিজিন্নদুনা লৈহৌরিবা ত্রেদ অমসুং ত্রাবেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শেমগৎনবা নাকল অনিমক্না য়ানখ্রে৷
৪০. চত্তোগ্রাম অমসুং সিলহেত ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত অসি অৱাং-নোংপোক ভারত মরু ওইনা ত্রিপুরাগী মীয়ামশিংনা শিজিন্নবা য়াবগী অয়াবা অদু বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীনা পীখি৷ মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামশিং অসিনা শিজিন্নবা য়ানবগীদমক রিজনেল এয়রপোর্ত অমা ওইনা সাইদপুর এয়রপোর্ত অসি শেমগৎলিবনি হায়না বঙ্গলাদেশনসু ফোংদোরকখ্রে৷
৪১. লৈবাক অনি অসিদা ভেক্সিনেসনগী থবক অসি মপুং ফানা চত্থদুনা, অথুবা মতমদা লেন্দ পোর্তশিং অসি শিজিন্নদুনা চত্থোক-চশিন তৌবদা থম্লিবা অথিংবা অদু লৌথোক্তুনা, লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা চেল্লিবা ত্রেন অমসুং বস সর্ভিসশিং অসি হান্নগী মতৌগুম্না অথুবা মতমদা ওপরেসন তৌবা য়াহন্নবা অমসুং হান্নগী মতৌগুম্না এয়র ত্রাবেল অসি মপুং ফানা মথৌ পাংথোক্নবা নাকল অনিমক্না য়ানখ্রে৷ হান্নগী মতৌগুম্না চত্থোক-চশিন তৌবা অসি লৈাবাক অসিদা লৈরিবা কোবিদকী ফিভম অদুগী মতুং ইন্না হায়না পল্লদুনা, মপুং ফানা চত্থোক-চশিন তৌবা অসি অথুবা মতমদা য়ারগনি হায়না ভারতকী মাইকৈদগী থাজবা পীখ্রে৷
৪২. এজুকেসন সেক্তরদা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা মতেং পাংনদুনা প্রধান মন্ত্রী অনি অসিনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা মতেং পাংনরিবা অসি মখাতানা পাংননবা হায়নখ্রে৷ হিরম অসিগা মরী লৈননা লৈবাক অনি অসিগী য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিংগী মরক্তা তোঙান তোঙানবা কোলাবোরেতিব এরেঞ্জমেন্তশিং শিন-লাংনবা মখোয়না য়ানখ্রে৷ লৈবাক অনি অসিনা মখোয় মখোয়গী লৈরিবা কল্চর, এজুকেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, য়ুথ অমসুং স্পোর্ত অমসুং মাস মেদিয়া অসি য়োকখৎনবা রিগুলর একচেঞ্জ তৌরিবা অসি মখাতানা পাংথোকপা নাকল অনিমক্না পাম্মী৷
পব্লিক হেল্থদা কোওপরেসন পীনবা
৪৩. নাকল অনিমক্না মখোয় মখোয়গী লৈবাকশিং অসিদা লৈরিবা কোবিদ লাইনা-লাইচৎকী ফিভম অসিগী মতাংদা মশা-মশাগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নরকখ্রে৷ ভারততা শাজবা ওক্সফোর্দ এস্ত্র জেনেকা কোবিশিল্দ ভেক্সিনগী দোস মিলিয়ন ৩.২ গিফত ওইনা পীবিরকপগীদমক ভারত সরকারনা বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং অহানবা বেতচকী ওইনা দোস মিলিয়ন ৫ দেলিবর তৌরক্লগনি হায়বা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷
৪৪. কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা পব্লিক হেল্থ সেক্তরদা মরু ওইনা হেল্থ কেয়র সর্ভিসেস অমসুং রিসর্চতা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা হেন্না নিংথীনা কোলাবোরেসন পাংথোকপা মরু ওই হায়বা অসি প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না খঙই৷ ত্রেনিং, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌবদা হেন্না মীৎয়েং থমদুনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা মতেং পাংননবা বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী হায়জরকখ্রে৷ ইন্দিয়াগী ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ অমসুং বঙ্গলাদেশকী বঙ্গলাদেশ মেদিকেল রিসর্চ কাউন্সিলগী মরক্তা তোঙান তোঙানবা মেকানিজমশিংগী মখাদা কোলাবোরেসন তৌনবা অমসুং এক্তিব পার্তিসিপেসন তৌনবা প্রধান মন্ত্রী অনি অসিনা য়ানখ্রে৷
বোর্দর মেনেজমেন্ত অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন
৪৫. অয়েৎ-অপন লৈতবা, স্তেবল ওইবা অমসুং ক্রাইম ফ্রী ওইবা বোর্দর লৈহন্নবগীদমক বোর্দর মেনেজমেন্ত অসি ইফেক্তিব ওইনা পাংতোকপা তঙাই ফদে হায়না লিদর অনিমক্না ফোংদোক্নরকখ্রে৷ বোর্দরগী মফমশিংদা অশি-অনা থোকপা অসি য়েংশিন্নিংঙাই ওই অমসুং অসিগুম্বা শিবা-নাবা থোকহল্লিবা অসি জিরোদা হন্থহন্নবা বোর্দরশিং অসিবু ঙাক শেল্লিবা ফোর্সশিং অসিদা খঙহনখ্রে৷ মীওইবগী মীনুংশি য়েংলগা পদ্ম তুরেল অসিগী তুরেলগী লম্বীদা নিয়ম চুম্না মীয়াম্না কি.মি. ১.৩ চত্থোক-চশিন য়াহন্নবা হাজরকখিবা অদু বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী অমুক হন্না পনখ্রে৷ বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী হায়জরক্লিবা অদু খন্নগনি হায়না ভারতকী মাইকৈদগী থাজবা পীখ্রে৷ ত্রিপুরা(ইন্দিয়া)-বঙ্গলাদেশ সেক্তরদগী হৌদুনা ইন্তরনেস্নেল বোর্দরশিংদা পন্দুনা লৈরিবা সেক্তর পুম্নমক্তা বোর্দর ফেন্সিং অসি মপুং ফানা লোইশিন্নবা ভারতকী মাইকৈদগী হায়জরকখ্রে৷ হিরম অসিগী মতাংদা য়েংশিল্লগনি হায়না বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগীসু থাজবা পীরকখ্রে৷
৪৬. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা দিফেন্সতা কোওপরেসন পীনরিবা অসিদা নাকল অনিমক্না অপেনবা ফোংদোক্নরকখ্রে৷ হিরম অসিগী মতাংদা, লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা প্রোগ্রামশিং য়াম্না তোইনা-তোইনা একচেঞ্জ তৌননবা অমসুং ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা হেন্না কোওপরেসন পীননবা প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ফোংদোক্নরকখ্রে৷ দিফেন্স লাইন ওফ ক্রিদিৎ অসি অথুবা মতমদা ওপরেসন তৌননবগীদমক ভারতকী মাইকৈদগী হায়জরকখ্রে৷
৪৭. নাকল অনিমক্না দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রিসাইলেন্স অমসুং মিতিগেসনগী মতাংদা য়ানা ৱারোল অমা শহি পীনখিবা অদু তরাম্না ওকখ্রে অমসুং মসিনা নেচরেল দিজাস্তরশিং অসি হন্থহনবদা অচৌবা মতেং ওইরগনি হায়না ফোংদোক্নরকখি৷
৪৮. তেরোরিজম অসিনা মালেম অসিগী শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীগী ফিভমদা চাওনা অকাইবা পীরি হায়বা অসি নিংশিংদুনা ফোর্ম অমসুং মেনিফেস্তেসনশিং খুদিংদা তেরোরিজম অসি মুথৎনবা লৈবাক অনি অসিনা হোৎনরিবশিং অদু নাকল অনিমক্না পুথোক্নরকখ্রে৷ সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা বঙ্গলাদেশনা পাংলকখিবা কোওপরেসন অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নেরেন্দ্র মোদীনা অপেনবা ফোংদোকখ্রে৷
কোওপরেসনগী অনৌবা এরিয়াশিং
৪৯. ২০১৭তা বঙ্গলাদেশনা মহাক্কী অহানবা সেতলাইত বঙ্গবন্ধু লোঞ্চ তৌখিবা অদু নিংশিংদুনা, বঙ্গলাদেশনা অথুবা মতমদা মহাক্কী অনিশুবা সেতলাইত লোঞ্চ তৌরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী হসিনা শৈখনা ফোংদোকখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিদা, স্পেস অমসুং সেতলাইত রিসর্চতা মখাতানা কোলাবোরেসন তৌদুনা অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌননবা প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়ানখ্রে৷
৫০. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা নহাশিং অসিগী ৱাখল্লোনশিং অসি একচেঞ্জ তৌননবা বঙ্গলাদেশকী নহা ওইরিবা এন্তরপ্রিনর ৫০ ভারততা লাক্তুনা মখোয় মখোয়গী অনৌ-অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অদু ফোংদোক্নবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কৌখ্রে৷
৫১. খোঙচৎ অদুগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী মার্চ ২৭তা গোপালগঞ্জতা লৈরিবা ওরাকন্দি লাইশঙ অমসুং জাশোরদা লৈরিবা জেশোরেস্বারি দেবী লাইশঙদা থুংখ্রে৷ মফম অদুদা লৈরম্লিবা ধর্মগী ওইবা ত্রেদিসন অদু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখ্রে৷
ম্যান্মারগী রখিন রাজ্যদগী নমফুদা মীওইশিং তান্থোরকপা
৫২. ম্যান্মার রখিন রাজ্যদগী নমফুদা মীওই মিলিয়ন ১.১ তান্থোরকপা অসিদা মীওইবগী মীনুংশি য়েংলগা বঙ্গলাদেশ সরকারনা পুকচেল চাওনা লৈফম চাফম পীরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷ মফম অদুদা হেন্না খুদোং চাননবগীদমক লাক্লিবা মীওইশিং অদু অথুবা মতমদা তেক্ত-কাইদনা অমুক হন্না হলহনখিবা মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না অমুক হন্না ফোংদোরকখ্রে৷
মফম অসিগী অমসুং মালেম অসিগী পার্তনরশিং ওইনা
৫৩. য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং অতোপ্পা মল্তিলেতরেল ফোরাদা কম্মন ওইবা ওবজেক্তিবশিংগীদমক মখাতানা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা লৈবাক অনি অসিনা য়ানখ্রে৷
৫৪. রিজনেল ওর্গনাইজেসনশিং খুদম ওইনা এস.এ.এ.আর.সি. অমসুং বি.আই.এম.এস.তি.ই.সি.না মরু ওইনা কোবিদ-১৯গী মতুং অসিদা লৌগদৌবা অচৌবা থৌদাংশিং লৈরি হায়না লিদর অনিমক্না ফোংদোক্নরকখ্রে৷ ২০২০গী মার্চ থাদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা এস.এ.এ.আর.সি. লিদরশিং অসিগা ৱারি শান্নখিবা অমসুং খা এসিয়ন রিজনদা গ্লোবেল পেন্দেমিক্কী ইফেক্তশিং অসি থেংননবা এস.এ.এ.আর.সি. ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স ফন্দ শেমগৎনবা পুথোকখিবা অসিগীদমক ভারতকী প্রধান মন্ত্রীবু বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখ্রে৷
৫৫. লিদর অনিমক্না প্রাইয়োরিতী ওইবা বেসিস্তা রিজনেল অমসুং সব-রিজনেল প্লেতফোর্মদা মখাতানা কোওপরেত তৌমিন্ননবা য়ানখ্রে৷ মসিগী পান্দম অসি ফংবা ঙম্নবা, বি.আই.এম.এস.তি.ই.সি.বু ইন্তর রিজনেল কোওপরেসনগীদমক হেন্না ইফেক্তিব ওইবা খুৎলাই অমা ওইনা শিজিন্নদুনা মেম্বর ওইরিবা লৈবাক পুম্নমক অসিদা চাওখৎপা পুরকহন্নবা মখোয়না য়ানখ্রে৷
৫৬. ২০২১গী ওক্তোবর থাদা ইহান হানবা ওইনা বঙ্গলাদেশ লৈবাক অসিনা আই.ও.আর.এ.গী চিয়রমেনশিপ ফম অমুক হন্না পাইরগনি হায়না বঙ্গলাদেশকী মাইকৈ অসিদগী ফোংদোরকখি অমসুং ইন্দিয়ন ওসিন রিজন অসিদা সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীগা লোইননা থবক থৌরমশিং নিংথীনা পাংথোকপা য়ানবা বঙ্গলাদেশকী মাইকৈদগী ভারতকী মতেং নিরক্লি৷ প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা বঙ্গলাদেশপু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে অমসুং মসিগী হিরম অসিদা শোইদনা ভারতনা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখ্রে৷
৫৭. ২০২৩দা দবল্যু.ঐচ.ও.গী সাউথ ইস্ত এসিয়ন রিজনেল ওফিসকী দাইরেক্তর ফমগীদমক বঙ্গলাদেশকী কেন্দিদেৎ অমা ওইনা চোংথোরক্লিবা অসিদা শোইদনা সপোর্ত তৌগনি হায়না ভারতকী মাইকৈদগী ফোংদোকখিবা অসিগীদমক বঙ্গলাদেশকী মাইকৈনা ভারত সরকারবু থাগৎখ্রে৷
৫৮. বঙ্গলাদেশনা কোলিয়েসন ফোর দিজাস্তর রিসাইলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি.দি.আর.আই.)দা য়াওরগনি হায়না ভারতকী মাইকৈদগী ফোংদোকখ্রে৷ মসিনা বঙ্গলাদেশনা অতোপ্পা মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিং অসিগা ইনফ্রস্ত্রকচর রিক্স মেনেজমেন্ত, স্তেন্দর্দশিং, ফাইনান্সিং অমসুং রিকোভরী মেকানিজমদা মহাক্কী লৈরিবা এক্সপরিয়েন্স অদু একচেঞ্জ তৌবা ঙমহল্লগনি৷
৫৯. ন্যু দিবলপমেন্ত বেঙ্ক অসিদা য়াওনবা বঙ্গলাদেশনা লৌখিবা ৱারেপ অদু ভারতকী মাইকৈদগী তরাম্না ওকখ্রে৷
বাইলেতরেল দোকুমেন্তশিং শহি পীনবা অমসুং প্রোজেক্তশিং শঙ্গবা
৬০. খোঙচৎ অসিগী মনুংদা মখাগী বাইলেতরেল দোকুমেন্তশিং অসি শহি পীনখ্রে অমসুং একচে়ঞ্জ তৌনখ্রে:
i. দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রিসাইলেন্স অমসুং মিতিগেসনগী ফিল্দ অসিগা কোওপরেসন পীননবা শহি পীনখিবা;
ii. বঙ্গলাদেশ নেস্নেল কেদেৎ কোর্প্স(বি.এন.সি.সি.) অমসুং ইন্দিয়াগী নেস্নেল কেদেৎ কোর্প্স(এন.সি.সি.)গী মরক্তা শহি পীনখিবা;
iii. বঙ্গলাদেশ অমসুং ভারত লৈবাক অনিগী মরক্তা ত্রেদ রেমিদিয়েল মিজরশিংগী এরিয়া অসিদা কোওপরেসন পীননবা য়ানা ৱারোল শহি পীনখিবা;
iv. আই.সি.তি. ইক্যুইপমেন্ত, কোর্সৱেয়র অমসুং রিফরেন্স বুকশিং সপ্লাই তৌনবা অমসুং বঙ্গলাদেশ-ভারত দিজিতেল সর্ভিস অমসুং এমপ্লোইমেন্ত ত্রেনিং(বি.দি.এস.ই.তি.)সেন্তরগীদমক ত্রেনিং পীনবা ত্রিপার্তাইত য়ানা ৱারোল;
v. রাজশাহি কোলেজ ফিল্দ অমসুং অকোইবগী মফমশিং অসিদা স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং শেমগৎনবগীদমক ত্রিপার্তাইত য়ানা ৱারোল৷
৬১. প্রধান মন্ত্রীগী ওফিস্তা পাংথোকখিবা থৌরম অমদা, প্রধান মন্ত্রী অনি অসিনা মখাগী থবক-থৌরমশিং অসি লাওথোকখি:
i. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈররক্লিবা বাইলেতরেল দিপ্লোমেতিক তাইশিং অসি চহী ৫০ শুরকপা অসিগা লোইন-লোইননা ইন্দিয়া-বঙ্গলাদেশ ফ্রেন্দশিপ স্তাম্পশিং থাদোকপা
ii. ১৯৭১গী লিবরেসন ৱারদা থৱাই খৎখ্রবা ইন্দিয়ন আর্ম ফোসশিংগী নিংশিং খুভম ব্রহমনবরিয়াগী অশুগঞ্জতা শানবা উরেপ-উয়ুং তম্বা৷
iii. পেকেজ মঙাগী (অমিন বজার-কলিয়াকোইর, রূপুর-ধকা, রূপুর-গোপালগঞ্জ, রূপুর-ধমরাই, রূপুর-বোগ্রা)গী রূপুর পৱার ইবাক্বেসন প্রোজেক্তকীদমক উরেপ-উয়ুং তম্বা৷
iv. বোর্দর হাত ৩-নলিকতা(ইন্দিয়া)-সেদবাদ(বঙ্গলাদেশ); রিঙ্কু(ইন্দিয়া)-বগন বরি(বঙ্গলাদেশ) অমসুং ভোলাগঞ্জ(ইন্দিয়া)-ভোলাগঞ্জ(বঙ্গলাদেশ) শঙ্গাবা
v. কুথিবরিদা রবিন্দ্র ভাবন ফেসিলিতীশিং শঙ্গাবা
vi. চিলাহতি-হাল্দিবরি রেল লিঙ্ক ফাওদুনা ধকা-ন্যু জলপাইগুরি-ধকা রুততা চেনগদৌরিবা পেসে়ঞ্জর ত্রেন সর্ভিস ‘মিতালি এক্সপ্রেস’ মাইখুম হাংদোকপা;
vii. ইতিহাসিক ওইরবা লম্বী মুজিবনগর অমসুং নাদিয়া শম্নহনবা অমসুং লম্বী অসিগী মমিং শাধিনোতা শোরোক্তা ওল্লো হায়না লাওথোকখিবা
৬২. প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মহাক্কা লোইনবা মীহুৎশিং অসিদা বঙ্গলাদেশকী খোংচৎ অসিদা প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনানা উৎলকখিবা থৌগলোন অমসুং ইকাই খুম্নবা অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনাবু থাগৎখ্রে৷