ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘କ୍ୟାଚ୍‍ ଦ ରେନ୍‍’ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
22 MAR 2021 4:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ମହାଶୟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ମହୋଦୟ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହୋଦୟ, ଜଳଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରତନଲାଲ କଟାରିୟା ମହାଶୟ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ଅଧିକାରୀଗଣ, ଦେଶର ଗାଁ ଗାଁରୁ ସାମିଲ ଏବଂ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଚଲାଇବାର ବଡ଼ ଦାୟୀତ୍ୱ ଯାହାର, ସେହି ପଞ୍ଚ ଏବଂ ସରପଞ୍ଚଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି ଏହା ହେଉଛି ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୋତେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆମ ଗାଁର ଯେଉଁ ନେତାମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ପ୍ରକୃତି ପାଇଁ, ପାଣି ପାଇଁ, ସେଠାକାର ଜନତାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ, କିଭଳି ଜଣେ ସାଧକଙ୍କ ଭଳି ସାଧନା କରୁଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାମିଲକରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ମୋତେ ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କର କଥା ଶୁଣି ଏକ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଲା, ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ମିଳିଲା ଆଉ କିଛି ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ମିଳିଲା। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆମର ଏହି ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ହେଲା, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଶୁଣିଥିବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ କିଛି ନା କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଥିବ, ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଆମର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାକୁ ମିଳିବ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଜଳ ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ସଚେତନତା ବଢ଼ୁଛି, ପ୍ରୟାସ ବଢ଼ୁଛି । ଆଜି ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଜଳ ଦିବସ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ଆଜି ଏହି ଜଳର ମହତ୍ୱକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଜଳ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଆମେ ଦୁଇଟି ଖୁବ୍‍ ଗରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଗି ପଡ଼ିଛୁ। ଆଜି ଏଭଳି ଏକ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି ଯେଉଁ କଥାକୁ ମୁଁ ମୋର ମନ୍‍ କୀ ବାତ୍‍ ରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ବିଶ୍ବ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ମିଳିପାରୁ ଏଥିପାଇଁ, ଆଉ ଭାରତରେ ଜଳର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେଉ ଏଥିପାଇଁ ‘କ୍ୟାଚ୍‍ ଦି ରେନ୍‍’ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ ହିଁ କେନ-ବେତୱା ସଂଯୋଗ କେନାଲ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଯାଇଛି। ଅଟଳ ମହାଶୟ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କ ହିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ତାହାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ବୁଝାମଣା ହୋଇଛି ଆଉ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଯଦି ଆଜି କରୋନା ନ ଥାଆନ୍ତା ଆଉ ଯଦି ଆମେ ଝାନ୍ସୀକୁ ଆସି, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ଆସି ହୁଏତ ଉତରପ୍ରଦେଶ ହେଉ କିମ୍ବା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଥାଆନ୍ତେ ତେବେ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଆସିଥାଆନ୍ତେ ଆଉ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇ ଥାଆନ୍ତେ, ଏତେ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ପାଇଁ ଜଳର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା, ହେଉଛି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରକ । ପାଣି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର, ପ୍ରତି କ୍ଷେତର ଆବଶ୍ୟକତା ତ ହୋଇଥାଏ, ଜୀବନର, ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ । ଆଜି ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶର କଥା କହୁଛୁ, ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ, ତେବେ ଏହି ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ବିନା, ପ୍ରଭାବୀ ଜଳ ପରିଚାଳନା ବିନା ସମ୍ଭବ ହିଁ ନୁହେଁ । ଭାରତର ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଆମର ଜଳ ସ୍ରୋତଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ହେଉଛି ନିର୍ଭରଶୀଳ, ଆମର ଜଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ହେଉଛି ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଏହି କଥାର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝି ଦଶକ-ଦଶକ ପୂର୍ବେ ଆମକୁ ଏହି ଦିଗରେ ବହୁତ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ଆଉ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟର ଅନୁଭବରୁ କହୁଛି ଯଦି ଆମେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଉପାୟରେ ଜନ-ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପ୍ରାରମ୍ଭ କରିବା ତେବେ ଆମକୁ ପାଣିର ସମସ୍ୟା ରହିବ ନାହିଁ, ପାଣି ଅର୍ଥ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଶକ୍ତି ରୂପେ ପ୍ରତୀୟମାନ ହେବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ହେବା ଦରକାର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟରୁ ଯେତିକି ମାତ୍ରାରେ ହେବା ଦରକାର, ଯେତିକି ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱରୂପରେ ହେବା ଦରକାର, ଜନ-ଜନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀରେ ହେବା ଦରକାର, ସେଥିରେ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଊଣା ରହିଗଲା। ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଯେମିତି-ଯେମିତି ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ବଢ଼ୁଛି, ଜଳ ସଂକଟର ଆହ୍ୱାନ ସେହି ପରିମାଣରେ ବଢ଼ିବଢ଼ି ଚାଲିଛି। ଯଦି ଦେଶ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ ନାହିଁ, ଜଳର ଅଧିକ ଉତ୍ତୋଳନକୁ ରୋକିବ ନାହିଁ ତେବେ ଆଗାମୀ ଦଶକ ମଧ୍ୟରେ ପରିସ୍ଥିତି ବହୁତ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ବିଗିଡ଼ିଯିବ ଆଉ ଆମ ପୂର୍ବଜମାନେ ଆମକୁ ପାଣି ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆମେ ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଜଳ ପ୍ରଦାନ କରିଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ପୂଣ୍ୟ କାମ ଆଉ କିଛି ନୁହେଁ, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସ୍ଥିର କରିବା ଯେ ଆମେ ଜଳକୁ ନଷ୍ଟ ହେବାପାଇଁ ଦେବା ନାହିଁ, ଆମେ ଜଳର ଦୁରୂପଯୋଗ ହେବାପାଇଁ ଦେବା ନାହିଁ, ଆମେ ଜଳ ସହିତ ପବିତ୍ର ସମ୍ପର୍କ ରଖିବା । ଆମର ଏହି ପବିତ୍ରତା ଜଳକୁ ରକ୍ଷା କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ। ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ବର୍ତମାନ ପିଢ଼ୀର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏବେଠାରୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇବାକୁ ହେବ, ଆଉ ଭବିଷ୍ୟତର ସଂକଟର ସମାଧାନକୁ ଏବେଠାରୁ ଖୋଜିବାକୁ ହେବ। ତେଣୁ ଆମ ସରକାର ଜଳ ଶାସନକୁ ନିଜର ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ପ୍ରାଥମିକତାରେ ରଖିଛନ୍ତି। ବିଗତ ଛଅ ବର୍ଷରେ ଏହି ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା ହେଉ କିମ୍ବା ପ୍ରତି କ୍ଷେତକୁ ପାଣି ଅଭିଯାନ ହେଉ, ‘ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଶସ୍ୟ’ (‘ପର୍‍ ଡ୍ରପ୍‍-ମୋର୍‍ କ୍ରପ୍‍’) ଏହି ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ନମାମୀ ଗଙ୍ଗେ ମିଶନ ହେଉ କିମ୍ବା ଅଟଳ ଭୂଜଳ ଯୋଜନା, ସବୁଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ, ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ବର୍ଷାର ଅଧିକାଂଶ ଜଳ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଭାରତ ବର୍ଷ ଜଳର ଯେତିକି ଉନ୍ନତ ମାନର ପରିଚାଳନା କରିବ ସେତିକି ହିଁ ଭୂତଳ ଜଳ ଉପରେ ଦେଶର ନିର୍ଭରତା କମ୍ ହେବ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ‘କ୍ୟାଚ ଦି ରେନ୍‍’ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଚାଲିବ, ଏବଂ ସଫଳ ହେବା ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ । ଏଥର ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନର ବିଶେଷତ୍ୱ ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଏଥିରେ ସହରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ର, ଦୁଇଟି ଯାକକୁ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି । ମୌସୁମୀ ଆସିବାରେ ଏବେ କିଛି ସପ୍ତାହର ସମୟ ବାକି ଅଛି ତେଣୁ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏବେଠାରୁ ପାଣିକୁ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଖୁବ ଯୋରଦାର ଭାବେ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମ୍ଭମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଊଣା ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ମୌସୁମୀ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଟାଙ୍କିଗୁଡ଼ିକ, ପୋଖରୀଗୁଡ଼ିକ ସଫା ହେଉ, କୂପଗୁଡ଼ିକ ସଫା ହେଉ, ମାଟି ବାହାର କରିବାର ଥିବ ତେବେ ସେହି କାମ ହୋଇଯିବା ଦରକାର, ଜଳ ସଂଗ୍ରହର ସେଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ହେଉ, ବର୍ଷାଜଳ ବୋହି ଆସିବାରେ ତାହାର ରାସ୍ତାରେ କେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି ନହେଉ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇବାକୁ ହେବ, ଏହିଭଳି ପ୍ରକାରର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆମକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଆଉ ଏଥିରେ କୌଣସି ବହୁତ ବଡ଼ ଇଂଜିନିୟରିଂର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । କୌଣସି ବହୁତ ବଡ଼ ଇଂଜିନିୟର ଆସି କାଗଜ ଉପରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଡଜାଇନ କରି ଦେବେ, ତାହା ଉପରେ, କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି କଥା ଜଣାଅଛି, ସେମାନେ ଖୁବ ସହଜରେ ଏହି ସବୁ କାମ କରି ଦେବେ, କେହି ଜଣେ କରାଇବା ଭଳି ଲୋକ ଆବଶ୍ୟକ, ଆଉ ଏଥିରେ ଯେତେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବ, ସେତେ ଅଧିକ ହିଁ ଭଲ ହେବ। ତେଣୁ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଏବେ ମନରେଗାର ଗୋଟିଏ- ଗୋଟିଏ ପଇସା, ଗୋଟିଏ- ଗୋଟିଏ ଅଣା ବର୍ଷା ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ-କେବଳ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଗୁ ।
ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାକୁ ଅଛି, ମନରେଗାର ଅର୍ଥ ଏବେ ଆଉ କେଉଁଠିକୁ ଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଆଉ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିବାରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ସରପଞ୍ଚଗଣ, ସମସ୍ତ ଡିଏମ, ଡିସି ଆଉ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାଥୀମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆଜି ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷ ଗ୍ରାମସଭାମାନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି ଆଉ ଜଳ ଶପଥ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ଜଳ ଶପଥ ଜନ-ଜନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ହେବା ଦରକାର, ଜନ-ଜନଙ୍କର ସ୍ୱଭାବ ମଧ୍ୟ ହେବା ଦରକାର । ଜଳକୁ ନେଇ ଯେତେବେଳେ ଆମର ପ୍ରକୃତି ବଦଳିଯିବ, ତେବେ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ଆମ ସପକ୍ଷରେ ରହିବ। ଆମେ ବହୁତ ଥର ଶୁଣିଛୁ ଯେ ଯଦି ସୈନ୍ୟବାହିନୀଙ୍କ ପାଇଁ କୁହାଯାଏ କି ଶାନ୍ତି ସମୟରେ ଯେଉଁ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଯେତେ ଅଧିକ ଝାଳ ବୁହାଇଥାଏ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ସେତିକି କମ୍ ରକ୍ତ ବୁହାଇଥାଏ । ମୋତେ ଲାଗୁଛି କି ଏହି ନିୟମ ପାଣି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ । ଯଦି ଆମେ ବର୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ପାଣି ପାଇଁ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛେ, ଯୋଜନା କରୁଛେ, ପାଣି ସଞ୍ଚୟ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛେ ତେବେ ମରୁଡ଼ି କାରଣରୁ ଯେଉଁ ଶହ-ଶହ, ହଜାର-ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସବୁ ଅଟକି ଯାଇଥାଏ, ସାଧାରଣ ମନୁଷ୍ୟଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ପଶୁମାନଙ୍କୁ ପଳାୟନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏ ସବୁ ବଞ୍ଚିଯିବ । ତେଣୁ ଯେଭଳି ଯୁଦ୍ଧରେ ଶାନ୍ତି ସମୟରେ ଝାଳ ବୁହାଇବା ହିଁ ହେଉଛି ମନ୍ତ୍ର, ସେମିତି ହିଁ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ବର୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ଯେତେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବେ ସେତେ ଅଧିକ ଉପକାର ହେବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବର୍ଷାଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ହିଁ ଆମ ଦେଶରେ ନଦୀ ଜଳ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦଶକ-ଦଶକ ଧରି ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା । ଆମେ ଦେଖିଛୁ, କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ଆବର୍ଜନା ନିଷ୍କାସନ ହିଁ ହୋଇନାହିଁ । ଯଦି ଆମେ ସାମାନ୍ୟ ନିଷ୍କାସନ କରିବା, ସେଥିରେ ଯେଉଁ ଇଂଜିନିୟର ଅଛନ୍ତି ତାଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ କରିବା ଦରକାର, ତେବେ ମଧ୍ୟ ପାଣି ଅଧିକ ରଖିହେବ, ଅଧିକ ରହିବ ତେବେ ଅଧିକ ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ସେହିଭଳି ଭାବେ ଆମର ନଦୀ, ଆମର କେନାଲ, ଏ ସମସ୍ତ ଜିନିଷ, କେବଳ ମାତ୍ର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଦେଶକୁ ପାଣିର ସଂକଟରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଦିଗରେ ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । କେନ-ବେତୱା ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଂଶ । ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ସେଠାକାର ଦୁଇ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଦୁଇ ସରକାର ଏବଂ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ଜନତାମାନଙ୍କୁ, ଆଜି ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଯେତିକି ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇବି ତାହା କମ୍ ହେବ । ଆଜି ଏହି ଦୁଇ ନେତା, ଏହି ଦୁଇ ସରକାର ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଜଳର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ପୃଷ୍ଠା ଲେଖାଯିବ। ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, ଏହା ସେମାନେ କେବଳ ଏକ କାଜଗ ଉପରେ ହସ୍ତଖତ କରି ନାହାଁନ୍ତି, ଏମାନେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଭାଗ୍ୟରେଖାକୁ ଆଜି ନୂତନ ରଙ୍ଗରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି । ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଭାଗ୍ୟରେଖା ବଦଳାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଦୁଇ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ସେହି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ସରକାର, ସେହି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ଜନତା ହେଉଛନ୍ତି ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ। କିନ୍ତୁ ମୋର ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଭାଇମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏତେ ପରିମାଣରେ ଲାଗି ପଡ଼ନ୍ତୁ, ଏତେ ପରିମାଣରେ ଲାଗି ପଡ଼ନ୍ତୁ, ଯେ କେନ-ବେତୱାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆମ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଉ ଆଉ ଆମକୁ ପାଣି ଦେଖାଯାଉ। ଆମ କ୍ଷେତ ସବୁ ଶସ୍ୟ-ଶ୍ୟାମଳା ଦେଖାଯାଉ, ଆସନ୍ତୁ ମିଳିମିଶି ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଜିଲାର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ, କୃଷକଙ୍କୁ ପାଣି ହିଁ ମିଳିବ, ଏହାଠାରୁ ବିଜୁଳି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ। ଅର୍ଥାତ ଶୋଷ ମଧ୍ୟ ମେଣ୍ଟିବ ଆଉ ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ହେବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୟାସ ଭାଗୀରଥଙ୍କ ଭଳି ବଡ଼ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇଥାଏ । ଆଉ ଆଜି ଆମେ ଦେଶରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନରେ ଏଭଳି ହିଁ ସମାନ ଘଟଣା ଘଟୁଥିବା ଦେଖୁଛୁ। ମାତ୍ର ଦେଢ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ଦେଶର 19 କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ସାଢେ 3 କୋଟି ପରିବାରର ଘରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାଣି ଆସୁଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ଏତେ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 4 କୋଟି ନୂତନ ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ମିଶନର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହା ମୂଳରେ ରହିଛି ଜନଭାଗିଦାରୀ, ଏହା ହେଉଛି ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନର ମଡେଲର ଅଂଶ ଏବଂ ମୁଁ କହିବି ଯେ, ମୋର ଅନୁଭବରୁ ଏହା କହୁଛି, ଏହି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନରେ ଭଉଣୀମାନେ ଯେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିବେ, ଯେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭଉଣୀମାନେ ଏହାର ଦାୟୀତ୍ବ ନେବେ, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଜଳର ମୂଲ୍ୟ ଯେତିକି ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏହାକୁ ଯେତେ ବୁଝନ୍ତି ତାହା ଅନ୍ୟ କେହି ବୁଝି ପାରିବେ ନାହିଁ । ମା’ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯଦି ଜଳ କମ୍ ଅଛି ତେବେ ଘରେ କେତେ ସମସ୍ୟା ଭୋଗିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ସେହି ମା’ଙ୍କ ହାତରେ ଜଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ, ସେହି ଭଉଣୀଙ୍କ ହାତରେ ଜଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଇକରି ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେହି ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବେ ଯାହା ଆମେ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବା ନାହିଁ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପଞ୍ଚାୟତରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାଥୀମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି, ଏହି ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଗାଁ ହିଁ ଚଳାଉଛି, ଗାଁ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ବିଶେଷ କରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ସେହିଭଳି, ଆମ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା, ଆପଣ ଦେଖିବେ, ପରିଣାମ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସ୍କୁଲ ହେଉ, ଅଙ୍ଗନୱାଡି ହେଉ, ଆଶ୍ରମ ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ, ସାମୁଦାୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ, ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ପାଇପ ଯୋଗ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଅନ୍ୟ ଏକ ଦିଗ ଅଛି ଯାହା ବିଷୟରେ କ୍ୱଚିତ୍ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥାଏ। ଆମର ଏଠାରେ ଆର୍ସେନିକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷକ ଯୁକ୍ତ ଜଳ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ କିଛି ପ୍ରକାରର ଉପାଦାନ ଥାଏ, ଯାହା ରାସାୟନିକ ଯୁକ୍ତ, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ବଡ ସମସ୍ୟା । ଦୂଷିତ ଜଳ ଯୋଗୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରୋଗ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ହାଡ ଜନିତ ରୋଗ ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚିବା କଷ୍ଟକର କରିଦେଇଥାଏ । ଯଦି ଆମେ ଏହି ରୋଗଗୁଡିକୁ ରୋକି ପାରିବା, ତେବେ ଆମେ ଅନେକ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବା । ଏଥିପାଇଁ ଜଳର ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ବହୁ ପରିମାଣର ବର୍ଷା ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ବା ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା, ତେବେ ବାକି ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ତାହା ହ୍ରାସ ପାଇବ । ସ୍ବାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଜଳ ପରୀକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଏତେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଆଉ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଯେ ଜଳ ପରୀକ୍ଷାର ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆମର ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି। କରୋନା ସମୟରେ ସାଢେ 4 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଜଳ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଅତି କମରେ 5 ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ଜଳ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି । ଜଳ ପରିଚାଳନା ବା ପ୍ରଶାସନରେ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅ ମାନଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ଯେତେ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବ, ସେତେ ଭଲ ପରିଣାମ ମିଳିବ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଜନଭାଗିଦାରୀରେ, ଜନ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର ଜଳକୁ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶକୁ ପୁଣି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାକୁ, ସାମାଜିକ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ, ସରକାରଙ୍କ ବିଭାଗକୁ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିବାକୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଅଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା । ଆଗାମୀ 100 ଦିନ ପାଇଁ, ଜଳ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଯେମିତି ଘରକୁ ବଡ ଅତିଥି ଆସୁଛନ୍ତି, ଯେପରି ଗାଁ କୁ ଏକ ଶୋଭାଯାତ୍ରାରେ ବର ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଗାଁରେ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତି ହୋଇଥାଏ ? ଏକ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ଭାଇ ବର ଆସୁଛି । ଏହି ବର୍ଷା ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ସାରା ଗାଁରେ ସେପରି ପ୍ରସ୍ତୁତି ହେବା ଉଚିତ୍, ଭାଇ, ବର୍ଷା ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି, ଚାଲ ଭାଇ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ବା ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ଅଛି। ଏକ ପ୍ରକାର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦିପନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉଚିତ୍। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ବୁନ୍ଦା ବାହାରକୁ ଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ଜଳ ଆସିବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଅପବ୍ୟବହାର କରିବାର ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହେବ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଯେତିକି ଆବଶ୍ୟକ, ଜଳକୁ ଯେତିକି ବୁଦ୍ଧି ବିବେକ ଖଟାଇ ବ୍ୟବହାର କରିବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ, ଆମେ ଏହାକୁ କେବେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱ ଜଳ ଦିବସରେ, ବିଶ୍ୱ ଜଳ ଦିବସ ଅବସରରେ, ଜଳକୁ ନେଇ ଏହି ସଚେତନତା ଅଭିଯାନକୁ, ଏବଂ ଏହି ସରପଞ୍ଚମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ମାଟିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଯୁବକମାନେ ଏହି ମାଟିରେ ଜଳ ପାଇଁ ନିଜର ମିଶନ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି, ଏହିପରି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଆଜି ମୋତେ ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, କିନ୍ତୁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ-ଅନୁକୋଣରେ ଏପରି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଏପରି ସମସ୍ତ ଶକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଜଳ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା । ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ଆମେ ସଫଳ ହେବା ଏବଂ ଜଳ ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ଜଳମୟ କରୁ, ଜଳ ଆମ ଜୀବନକୁ ଜଳମୟ କରୁ, ଜଳ ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଜଳମୟ କରୁ, ଆମେ ଏକ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା, ଏହି ଏକ କଳ୍ପନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of 'Catch the Rain' campaign
22 MAR 2021 4:31PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chouhan ji, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, Minister of State for Jal Shakti, Shri Rattan Lal Kataria ji, all the honorable officials, sarpanchesand panchesof villages across the country who are responsible for running this campaign, other public representatives, my dear brothers and sisters!
It is my privilege that today I got to listen to the leaders of our villages from different parts of the country who are committed towards nature and water and are taking along everybody in this mission. I got a new inspiration, energy and some new ideas after listening to them. I am sure whosoever listened to the exchanges that took place with these representatives would have learned something new. I also got to learn and so do our officers and the people will also get to learn.
I am happy that awareness regarding the importance of water is growing and efforts too are increasing in this direction. Today the International Water Day is being celebrated all over the world to highlight the importance of water. On this occasion, we have gathered here for two important issues today. Today a campaign is being launched which I had also mentioned in my ‘Mann kiBaat’ program. Along with the ‘Catch the Rain’ campaign, a major step has also been taken for the Ken Betwa Link canal to set an example before the world and resolve the water crisis in India. An agreement has been reached today in the interest of millions of families of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh which is a great initiative in realizing the dream of Atal ji. Had it not been for Corona, I would have personally come to Jhansi in Bundelkhand and hold a program in either Uttar Pradesh or Madhya Pradesh so that lakhs of people could come and bless us for such an important initiative.
Brothers and sisters,
Adequate availability of water is a very important factor for 21st century India. Water is the need of every household and every field; it is also very important for every aspect of life and economy. Today, when we talk about rapid growth and are making efforts in the direction, it is not possible without water security and effective water management. India's vision of development and self-sufficiency depends on our water sources and our water connectivity. A lot ought to have been done decades ago in view of the seriousness of the situation. I tell you from the experience of Gujarat that if we take the initiative to preserve water in a planned manner with participation of people, we will not have the problem of water scarcity and water will emerge as a more precious force than money. This should have been done long ago. But, unfortunately, it did not happen the way it should have been along with the involvement of people.As a result, the challenge of the water crisis is mounting as India moves ahead on the path of development. If the country is not concerned about water preservation and does not prevent the wastage of water, the situation will deteriorate in the coming decades. It is our responsibility that the water given to us by our ancestors should be made available for our future generations. There is no greater virtue than this. Therefore, let’s pledge that we will not allow the water to be wastedor misused, and we will have a spiritual relationship with water. Our sanctity will help in preservation of water. It is the responsibility of the present generation of the country to fulfillits responsibility from now onwards for generations to come.
Brothers and sisters,
Not only do we have to change the present situation, we also have to find solutions to future crises. Therefore, our government has prioritized water governance in its policies and decisions. A number of steps have been taken in this direction in the last six years. Expeditious work is being undertaken on the schemes whether it is the Pradhan Mantri Krishi SinchaiYojna, water campaign to every farm - Har Khet ko Paani, 'Per Drop More Crop' campaign and NamamiGange Mission, Jal Jeevan Mission or Atal Bhujal Yojana.
Friends,
Amidst these efforts, it is also a matter of concern that most of the rain water is wasted in our country. The better India manages rainwater, the less the country's dependence on groundwater will be and, therefore, successful campaigns like ‘Catch the Rain’ are very important. The importance of Jal Shakti Abhiyan this time is that it covers both the urban and rural areas. The monsoon is still a few weeks away and we have to prepare to save water from now on. Our preparedness should not be lacking.All the work related to cleaning of tanks, ponds, wells and de-silting of drains should be completed before the onset of monsoon. We have to increase the capacity to preserve water and remove hurdles in the way of rain water flowing and it does not require any major engineering. There is no need for any top engineer to make a design on paper. The people of the villagesare aware and they will manage it very easily. What is required that there should be somebody who can supervise it and technology should be utilized to the maximum. I would like that every penny of MGNREGA should be utilized for this work till rains arrive.
Whatever preparations are to be made regarding water and MGNREGA money should not be spent on anything else and, therefore, I would like the cooperation of all the citizens to make this campaign a success. The role of all the sarpanches, DMs, DCs and other colleagues is equally important. I am told that special meetings of Gram Sabhas have also been organized today and the water pledge is also being administered. This water pledge should also become the resolution of the people, the nature of the people. When our tendency will change towards water, Nature will also support us.It is said of the army that the more you sweat in peace, the less you bleed in war. I think this rule also applies to water. If we work hard and make plans to save water ahead of rains then we can prevent losses amounting to the tune of billions of rupees during famine, which leads to a stoppage of all works, suffering to the common man and the migration of animals. As the mantra of sweating in peacetime is useful during the war, the same will be beneficial if we make more efforts to save lives before the rains.
Brothers and sisters,
There have been debates in our country for decades regarding the management of river water along with rain water conservation. We find that though dams have been built at many places, but de-silting is not done. If we de-silt the dams under the guidance of engineers, it will store the water more and the water will be available for a longer period. Similarly, we need to de-silt our rivers and canals. It is our combined responsibility to work expeditiously in this direction to save the country from the water crisis. The Ken-Betwa Link project is also part of this vision. I congratulate both the Chief Ministers, governments and people of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh. Today, these two leaders and governments have done such a great job that it will be written in the golden pages for the bright future of the waters of India.It is not a trivial piece of work, it is not just a paper that they have signed; they have given a new lifeline to Bundelkhand today and change its destiny. Therefore, these two chief ministers, governments and people of the two states deserve appreciation. But it is also the responsibility of my Bundelkhand brothers to put in their maximum efforts so that the Ken-Betwa work is completed before our lifetime and water flows in the region. Let’s join hands together to make our fields lush green. This project will also generate electricity in the districts where lakhs of people and farmers will get water. That is thirst will be quenched and progress will also be ensued.
Brothers and sisters,
Any goal can be achieved if our efforts are as sincere as Bhagirath. Today, the same efforts are visible in the Jal Jeevan Mission. Just a year-and-a-half ago, only 3.5 crore out of 19 crore rural families in our country got piped drinking water. I am happy that about 4 crore new families have got piped drinking water connections in such a short time after the launch of the Jal Jeevan Mission. The most important feature of this mission is thatpublic participation and local governance model are at the core of it. I say this from my experience that the mission will get a boost if more and more sisters come forward and take maximum responsibility because nobody can understand the value of water as much as our mothers and sisters. Mothers and sisters realize the problem when there is scarcity of water in homes. If we hand over the management of water to our mothers and sisters, they will bring about a change that we may not even think of.All of the Panchayati Raj colleagues are aware that this entire program is being handled by the villages. As I said now, take it forward under the leadership of our women, and you will see the results. I am happy that tap water is being ensured in schools, Anganwadis, ashrams, health and wellness centres, and community centres on priority basis.
Friends,
There is another aspect of Jal Jeevan Mission which is rarely discussed. We have a very huge problem of arsenic and other pollutants in water. Due to contaminated water, a lot of diseases destroy the lives of the people and bone-related diseases make it difficult to live. If we are able to prevent these diseases, we will be able to save many lives. Water testing is equally important for this. But if we can save the rain water in a large quantity, many such problems can be taken care of. For the first time since independence, a government is working so seriously with regard to water testing. And I am also happy that the sisters and daughters living in our villages are being included in this water testing campaign. More than 4.5 lakh women have been trained for water testing during the corona period. At least five women in every village are being trained to test water. The more the role of our sisters and daughters is encouraged in water governance, the betterresults are a certainty.
I am confident that we will save the waters of the countrywith public participation and their strength and we will make the country bright once again. I once again urge all the youth of the country, the mothers and sisters, the children, the local bodies, the social institutions, the government departments, all the state governments to take a resolution to make the Jal Shakti Abhiyan a success. We have to make similar arrangements for water conservation in the next 100 days as we do when some guests have to come or the arrival of a wedding party in village. Similar arrangements have to be made in the villages ahead of rains. A kind of enthusiasm should be there. You will see not a drop will be wasted. Secondly, when there is abundance of water, we develop the habit of its misuse. This is my request to you that water preservation is as much necessary as its use. We should never forget this.
I once again congratulate everybody for this awareness campaign on the occasion of the World Water Day, particularly the sarpanches and the youth who have made it a mission to bring water to the earth. There are so many people involved in the mission in every nook and corner of the country and I had the opportunity to talk to five people. Let’s make efforts to preserve water and we become successful so that our planet, life and economy are rejuvenated and we move forward as an energized nation. With this expectation, thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.