Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of 'Catch the Rain' campaign
22 MAR 2021 4:31PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chouhan ji, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, Minister of State for Jal Shakti, Shri Rattan Lal Kataria ji, all the honorable officials, sarpanchesand panchesof villages across the country who are responsible for running this campaign, other public representatives, my dear brothers and sisters!
It is my privilege that today I got to listen to the leaders of our villages from different parts of the country who are committed towards nature and water and are taking along everybody in this mission. I got a new inspiration, energy and some new ideas after listening to them. I am sure whosoever listened to the exchanges that took place with these representatives would have learned something new. I also got to learn and so do our officers and the people will also get to learn.
I am happy that awareness regarding the importance of water is growing and efforts too are increasing in this direction. Today the International Water Day is being celebrated all over the world to highlight the importance of water. On this occasion, we have gathered here for two important issues today. Today a campaign is being launched which I had also mentioned in my ‘Mann kiBaat’ program. Along with the ‘Catch the Rain’ campaign, a major step has also been taken for the Ken Betwa Link canal to set an example before the world and resolve the water crisis in India. An agreement has been reached today in the interest of millions of families of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh which is a great initiative in realizing the dream of Atal ji. Had it not been for Corona, I would have personally come to Jhansi in Bundelkhand and hold a program in either Uttar Pradesh or Madhya Pradesh so that lakhs of people could come and bless us for such an important initiative.
Brothers and sisters,
Adequate availability of water is a very important factor for 21st century India. Water is the need of every household and every field; it is also very important for every aspect of life and economy. Today, when we talk about rapid growth and are making efforts in the direction, it is not possible without water security and effective water management. India's vision of development and self-sufficiency depends on our water sources and our water connectivity. A lot ought to have been done decades ago in view of the seriousness of the situation. I tell you from the experience of Gujarat that if we take the initiative to preserve water in a planned manner with participation of people, we will not have the problem of water scarcity and water will emerge as a more precious force than money. This should have been done long ago. But, unfortunately, it did not happen the way it should have been along with the involvement of people.As a result, the challenge of the water crisis is mounting as India moves ahead on the path of development. If the country is not concerned about water preservation and does not prevent the wastage of water, the situation will deteriorate in the coming decades. It is our responsibility that the water given to us by our ancestors should be made available for our future generations. There is no greater virtue than this. Therefore, let’s pledge that we will not allow the water to be wastedor misused, and we will have a spiritual relationship with water. Our sanctity will help in preservation of water. It is the responsibility of the present generation of the country to fulfillits responsibility from now onwards for generations to come.
Brothers and sisters,
Not only do we have to change the present situation, we also have to find solutions to future crises. Therefore, our government has prioritized water governance in its policies and decisions. A number of steps have been taken in this direction in the last six years. Expeditious work is being undertaken on the schemes whether it is the Pradhan Mantri Krishi SinchaiYojna, water campaign to every farm - Har Khet ko Paani, 'Per Drop More Crop' campaign and NamamiGange Mission, Jal Jeevan Mission or Atal Bhujal Yojana.
Friends,
Amidst these efforts, it is also a matter of concern that most of the rain water is wasted in our country. The better India manages rainwater, the less the country's dependence on groundwater will be and, therefore, successful campaigns like ‘Catch the Rain’ are very important. The importance of Jal Shakti Abhiyan this time is that it covers both the urban and rural areas. The monsoon is still a few weeks away and we have to prepare to save water from now on. Our preparedness should not be lacking.All the work related to cleaning of tanks, ponds, wells and de-silting of drains should be completed before the onset of monsoon. We have to increase the capacity to preserve water and remove hurdles in the way of rain water flowing and it does not require any major engineering. There is no need for any top engineer to make a design on paper. The people of the villagesare aware and they will manage it very easily. What is required that there should be somebody who can supervise it and technology should be utilized to the maximum. I would like that every penny of MGNREGA should be utilized for this work till rains arrive.
Whatever preparations are to be made regarding water and MGNREGA money should not be spent on anything else and, therefore, I would like the cooperation of all the citizens to make this campaign a success. The role of all the sarpanches, DMs, DCs and other colleagues is equally important. I am told that special meetings of Gram Sabhas have also been organized today and the water pledge is also being administered. This water pledge should also become the resolution of the people, the nature of the people. When our tendency will change towards water, Nature will also support us.It is said of the army that the more you sweat in peace, the less you bleed in war. I think this rule also applies to water. If we work hard and make plans to save water ahead of rains then we can prevent losses amounting to the tune of billions of rupees during famine, which leads to a stoppage of all works, suffering to the common man and the migration of animals. As the mantra of sweating in peacetime is useful during the war, the same will be beneficial if we make more efforts to save lives before the rains.
Brothers and sisters,
There have been debates in our country for decades regarding the management of river water along with rain water conservation. We find that though dams have been built at many places, but de-silting is not done. If we de-silt the dams under the guidance of engineers, it will store the water more and the water will be available for a longer period. Similarly, we need to de-silt our rivers and canals. It is our combined responsibility to work expeditiously in this direction to save the country from the water crisis. The Ken-Betwa Link project is also part of this vision. I congratulate both the Chief Ministers, governments and people of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh. Today, these two leaders and governments have done such a great job that it will be written in the golden pages for the bright future of the waters of India.It is not a trivial piece of work, it is not just a paper that they have signed; they have given a new lifeline to Bundelkhand today and change its destiny. Therefore, these two chief ministers, governments and people of the two states deserve appreciation. But it is also the responsibility of my Bundelkhand brothers to put in their maximum efforts so that the Ken-Betwa work is completed before our lifetime and water flows in the region. Let’s join hands together to make our fields lush green. This project will also generate electricity in the districts where lakhs of people and farmers will get water. That is thirst will be quenched and progress will also be ensued.
Brothers and sisters,
Any goal can be achieved if our efforts are as sincere as Bhagirath. Today, the same efforts are visible in the Jal Jeevan Mission. Just a year-and-a-half ago, only 3.5 crore out of 19 crore rural families in our country got piped drinking water. I am happy that about 4 crore new families have got piped drinking water connections in such a short time after the launch of the Jal Jeevan Mission. The most important feature of this mission is thatpublic participation and local governance model are at the core of it. I say this from my experience that the mission will get a boost if more and more sisters come forward and take maximum responsibility because nobody can understand the value of water as much as our mothers and sisters. Mothers and sisters realize the problem when there is scarcity of water in homes. If we hand over the management of water to our mothers and sisters, they will bring about a change that we may not even think of.All of the Panchayati Raj colleagues are aware that this entire program is being handled by the villages. As I said now, take it forward under the leadership of our women, and you will see the results. I am happy that tap water is being ensured in schools, Anganwadis, ashrams, health and wellness centres, and community centres on priority basis.
Friends,
There is another aspect of Jal Jeevan Mission which is rarely discussed. We have a very huge problem of arsenic and other pollutants in water. Due to contaminated water, a lot of diseases destroy the lives of the people and bone-related diseases make it difficult to live. If we are able to prevent these diseases, we will be able to save many lives. Water testing is equally important for this. But if we can save the rain water in a large quantity, many such problems can be taken care of. For the first time since independence, a government is working so seriously with regard to water testing. And I am also happy that the sisters and daughters living in our villages are being included in this water testing campaign. More than 4.5 lakh women have been trained for water testing during the corona period. At least five women in every village are being trained to test water. The more the role of our sisters and daughters is encouraged in water governance, the betterresults are a certainty.
I am confident that we will save the waters of the countrywith public participation and their strength and we will make the country bright once again. I once again urge all the youth of the country, the mothers and sisters, the children, the local bodies, the social institutions, the government departments, all the state governments to take a resolution to make the Jal Shakti Abhiyan a success. We have to make similar arrangements for water conservation in the next 100 days as we do when some guests have to come or the arrival of a wedding party in village. Similar arrangements have to be made in the villages ahead of rains. A kind of enthusiasm should be there. You will see not a drop will be wasted. Secondly, when there is abundance of water, we develop the habit of its misuse. This is my request to you that water preservation is as much necessary as its use. We should never forget this.
I once again congratulate everybody for this awareness campaign on the occasion of the World Water Day, particularly the sarpanches and the youth who have made it a mission to bring water to the earth. There are so many people involved in the mission in every nook and corner of the country and I had the opportunity to talk to five people. Let’s make efforts to preserve water and we become successful so that our planet, life and economy are rejuvenated and we move forward as an energized nation. With this expectation, thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘বৰষুণৰ পানী সঞ্চয়’ অভিযানৰ মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
22 MAR 2021 4:31PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শেখাৱটজী, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, জল শক্তি ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰতন লাল কাটাৰিয়া জী, বিভিন্ন ৰাজ্য তথা জিলাৰ মাননীয় বিষয়াসকল, দেশৰ গাঁওসমূহৰ পৰা সংযোজিত হোৱা আৰু এই আন্দোলন চলাই নিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা লোকসকল, পঞ্চায়তৰ প্ৰতিনিধিসকল, আন সকলো জন প্ৰতিনিধি, মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
আজি মোৰ সৌভাগ্য যে আমাৰ গাঁৱৰ নেতাসকলে হিন্দুস্তানৰ বিভিন্ন কোণত, প্ৰকৃতিৰ বাবে, পানীৰ ৰাজহুৱা উৎসৰ বাবে, কেনেকৈ সাধকৰ দৰে অনুশীলন কৰিব লাগে, সকলোকে সংযোজিত কৰিব লাগে, মই তেওঁলোকৰ কথা শুনি এক নতুন অনুপ্ৰেৰণা পাইছিলো, নতুন শক্তি পাইছিলো আৰু কিছুমান নতুন ধাৰণাও পাইছিলো। মই নিশ্চিত, আজি আমাৰ এই প্ৰতিনিধিসকলৰ পৰা হোৱা ঘটনাবোৰ, যিসকলে শুনিছে, সকলোৱে কিবা শিকিব, মইও শিকিম, আমাৰ বিষয়াসকলেও শিকিব, জনতা জনাৰ্দনেও শিকিব পাৰিব।
মই আনন্দিত যে জল শক্তিৰ প্ৰতি সজাগতা বৃদ্ধি পাইছে, প্ৰচেষ্টা বাঢ়িছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই পানীৰ গুৰুত্ব অনুধাৱন কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জল দিৱস উদযাপন কৰিছে। এই উপলক্ষে, আমি দুটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যত জড়িত হৈ পৰিছো। আজি এনে এক অভিযানৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে যাৰ বিষয়ে মই মোৰ ‘মন কি বাত’তো কৈছো, কিন্তু আজি বিশ্বৰ আগত এটা উদাহৰণ প্ৰস্তুত হওক আৰু ভাৰতৰ পানীৰ সমস্যা সমাধান হওক, সেয়েহে ‘কেচ দা ৰেইন’ শীৰ্ষক অভিযানৰ আৰম্ভ কৰাৰ সৈতে কেন-বেটাবা সংযোগ খালৰ বাবে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু মধ্য প্ৰদেশৰ লাখ লাখ পৰিয়ালৰ স্বাৰ্থত অটলজীয়ে যি সপোন দেখিছিল আৰু সেয়া বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আজি এটা চুক্তি কৰা হৈছে আৰু এয়া ডাঙৰ কাম হৈছে। যদি আজি ক’ৰোনা নাথাকিলহেঁতেন তেতিয়া মই ঝাঁচীলৈ আহি, বুণ্ডেলখণ্ডলৈ আহি, উত্তৰ প্ৰদেশেই হওক অথবা মধ্য প্ৰদেশেই হওক, আজি লক্ষাধিক মানুহ আহিলহেঁতেন আৰু আমাক আশীৰ্বাদ দিলেহেঁতেন, আজি এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে পানীৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক। পানী হৈছে প্ৰতিটো পৰিয়াল, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা, ই জীৱন, অৰ্থনীতিৰ প্ৰতিটো দিশৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি, যেতিয়া আমি দ্ৰুত বিকাশৰ কথা কৈ আছো, কাৰ্যকৰী জল ব্যৱস্থাপনা অবিহনে, পানীৰ সুৰক্ষা অবিহনে এইটো সম্ভৱ নহয়। ভাৰতৰ বিকাশৰ দৃষ্টিভংগী, ভাৰতৰ স্বাৱলম্বীতাৰ দৃষ্টিভংগী আমাৰ পানীৰ উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, আমাৰ পানী সংযোগৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজি, বহু দশকৰ আগতে, আমি এই দিশত বহুতো কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছিল আৰু মই আপোনাক গুজৰাটৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা কও যে যদি আমি পৰিকল্পিত ধৰণে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে পানী সংৰক্ষণ ৰখাৰ উদ্যোগ লও, আমাৰ পানীৰ সমস্যা নাথাকিব, পানী ধনতকৈ অধিক মূল্যবান শক্তি হিচাপে উদ্ভাসিত হ'ব। এইটো বহু আগতেই কৰা উচিত আছিল। কিন্তু, দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, যি পৰিমাণত হ’ব লাগিছিল, যিমান ব্যাপকভাৱে হ’ব লাগিছিল, ইয়াত অভাৱ থাকি গ’ল। ফলস্বৰূপে, ভাৰত বিকাশৰ পথ বাঢ়ি অহাৰ লগে লগে জল সংকটৰ প্ৰত্যাহ্বানো বাঢ়ি আহিছে। যদি দেশে জল সংৰক্ষণত গুৰুত্ব নিদিয়ে, পানীৰ ব্যয় বন্ধ নকৰে, আগন্তুক দশকবোৰত পৰিস্থিতিৰ অৱনতি ঘটিব আৰু আমাৰ এয়া দায়িত্ব যে আমাৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক পানীৰ সুৰক্ষিত ব্যৱস্থা কৰি দিয়া উচিত। ইয়াত ডাঙৰ পুণ্য একো নাই আৰু সেয়েহে আমি প্ৰতিজ্ঞা ল’ব লাগে যে আমি পানী নষ্ট হ'বলৈ নিদিও, আমি পানীৰ অপব্যৱহাৰ কৰিবলৈ নিদিও, পানীৰ সৈতে আমাৰ এক পবিত্ৰ সম্পৰ্ক থাকিব। এই আমাৰ পবিত্ৰতাই পানী ৰক্ষাত সহায়ক হ’ব। আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে দায়িত্ব পালন কৰাটো দেশৰ বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ দায়িত্ব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমি বৰ্তমানৰ এই পৰিস্থিতিটো সলনি কৰিব লাগিব, আৰু আমি এতিয়াৰ পৰা ভৱিষ্যতৰ সংকটৰ সমাধান বিচাৰিব লাগিব। সেয়েহে আমাৰ চৰকাৰে ইয়াৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তত জল শাসনক প্ৰাথমিকতা দিছে। যোৱা ছয় বছৰত এই দিশত কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চন যোজনাই হওক অথবা প্ৰতিটো খেতিৰ পানী অভিযান, ' প্ৰতিটো টোপালত অধিক শস্য' এই অভিযানেই হওক অথবা নমামি গংগে অভিযান, জল জীৱন অভিযান অথবা অটল ভূজল পানী যোজনা, সকলোবোৰ ক্ষীপ্ৰতাৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ মাজত, এইটোও উদ্বেগৰ বিষয় যে আমাৰ দেশত বৰষুণৰ পানীৰ অধিক অংশয়েই অপচয় হয়। ভাৰতে বৰষুণৰ পানীৰ যিমান ভালদৰে পৰিচালনা কৰিব, ভূজলৰ ওপৰত দেশৰ নিৰ্ভৰশীলতা সিমানেই কমি যাব আৰু সেয়েহে, ‘কেচ দা ৰেইন’ৰ দৰে অভিযান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু সফল হোৱাটো আৱশ্যক। এইবাৰ জল শক্তি অভিযানত এক বিশেষ দৃষ্টিভংগী এয়াই যে নগৰ আৰু গ্ৰাম্য দুয়োটা অঞ্চলক ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বাৰিষালৈ এতিয়াও কেই সপ্তাহমান সময় আছে, সেয়েহে আমি এতিয়াৰ পৰাই পানী সংৰক্ষণ কৰিবলৈ সাজু হ'ব লাগিব। আমাৰ প্ৰস্তুতিত অভাৱ থাকিব নালাগিব। আনকি বাৰিষা অহাৰ আগতেই টেংক, পুখুৰী পৰিষ্কাৰ কৰিব লাগিব, কুঁৱা পৰিষ্কাৰ কৰিব লাগিব, মাটি আঁতৰাই পানী সংগ্ৰহ কৰাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, বৰষুণৰ পানী প্ৰবাহিত হোৱাৰ পথত যাতে কোনো বাধা নাথাকে, ইয়াৰ বাবে সম্পূৰ্ণ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব আৰু ইয়াত কোনো অধিক অভিযান্ত্ৰিকৰ প্ৰয়োজন নাই। কেতিয়াবা এজন অতি ডাঙৰ অভিযন্তা আহি কাগজত এটা অতি ডাঙৰ ডিজাইন তৈয়াৰ কৰে, ইয়াৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই। গাঁৱৰ মানুহে এই কথাবোৰ জানে, তেওঁলোকে এইটো অতি সহজে কৰিব পাৰিব, ইয়াত যিমান অধিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব সিমানেই ই ভাল হ'ব। মইতো বিচাৰো যে মনৰেগাৰ এক এক টকা বাৰিষা অহালৈকে এই কামতেই ব্যৱহাৰ হওক।
পানী সম্বন্ধীয় যিকোনো প্ৰস্তুতিৰ বাবে মনৰেগাৰ ধন আন কোনো ঠাইলৈ যাব নালাগে আৰু মই এই অভিযান সফল কৰি তুলিবলৈ সকলো দেশবাসীৰ সহযোগিতা বিচাৰো, আপোনালোক সকলো পঞ্চায়তৰ সদস্য, সকলো ডিএম, ডিচি আৰু অন্যান্য সহকৰ্মীসকলৰো যথেষ্ট ডাঙৰ ভূমিকা আছে। মোক কোৱা হৈছে যে আজি বিশেষ গ্ৰাম সভাও আয়োজন কৰা হৈছে আৰু জল শপতো গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই জল শপত জনসাধাৰণৰ সংকল্প, প্ৰকৃতি হ'ব লাগে। যেতিয়া পানীক লৈ আমাৰ প্ৰকৃতি পৰিৱৰ্তন হ’ব, তেতিয়া প্ৰকৃতিয়েও আমাৰ সৈতে মিলি যাব। আমি বহুবাৰ শুনিছো যে যদি সেনাক সোধা হয় যে শান্তিৰ সময়ত সেনাৰ ঘাম যিমান বেছি হয়, যুদ্ধৰ সময়ত সিমানেই তেজ কম প্ৰবাহিত হয়। মই ভাবো এই নিয়ম পানীৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰযোজ্য হয়। যদি আমি বৰষুণৰ আগতে পানীৰ কাম কৰো, যদি আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰো, পানী সংৰক্ষণ কৰো, তেন্তে দুৰ্ভিক্ষৰ বাবে, যাৰ ফলত কোটি কোটি বস্তুৰ অপচয় হয়, সাধাৰণ মানুহে কষ্ট ভোগ কৰে, জন্তুবোৰ পলায়ন কৰিবলগীয়া হয়, এই আটাইবোৰ ৰক্ষা পৰিব। গতিকে যিদৰে যুদ্ধৰ সময়ত, শান্তিৰ সময়ত ঘৰ্মাক্ত হোৱাটোৱেই হৈছে মন্ত্ৰ, জীৱন বচাবলৈও বৰষুণৰ আগতে আপুনি যিমান অধিক প্ৰচেষ্টা কৰিব সিমানেই উপকৃত হ’ব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণৰ সৈতে, আমাৰ দেশত নদীৰ পানীৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বিষয়েও বহু দশক ধৰি আলোচনা কৰা হৈছে। আমি দেখিছো, বান্ধৰ বহুতো ঠাই আছে কিন্তু desalting হোৱা নাই। যদি আমি অলপ desalting নকৰো, আমি অভিযন্তাসকলৰ নিৰ্দেশনাত এইটো কৰা উচিত, আনকি পানী অধিক বন্ধ হ'লেও, অধিক দিন চলিব, আৰু সেয়েহে, একেদৰে, এই নদী, আমাৰ খাল, এই সকলোবোৰতে এনে কাম কৰাটো প্ৰয়োজন। দেশখনক পানীৰ সংকটৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ এই দিশত ত্বৰিতভাৱে কাম কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। কেন-বেতৱা লিংক প্ৰকল্পটোও একেই দৃষ্টিভংগীৰ অংশ। মই মধ্য প্ৰদেশ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ দুয়োজন মুখ্যমন্ত্ৰী, দুয়োখন ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু দুয়োখন ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো। আজি এই দুয়োজন নেতা, এই দুয়োখন চৰকাৰে ইমান ডাঙৰ কাম কৰিছে যিটো হিন্দুস্তানৰ পানীৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে এই সোণালী পৃষ্ঠাৰ পৰা লিখা হ'ব। এইটো এটা তুচ্ছ কাম নহয়, এইখন কেৱল এখন কাগজ নহয় যে তেওঁলোকে স্বাক্ষৰ কৰা নাই, তেওঁলোকে আজি বুন্দেলখণ্ডৰ দুৰ্ভাগ্যপূৰ্ণ শাৰীক এটা নতুন ৰং প্ৰদান কৰিছে। বুন্দেলখণ্ডৰ ভাগ্য সলনি কৰিবলৈ কাম কৰিছে আৰু সেয়েহে, এই দুয়োজন মুখ্যমন্ত্ৰী, সেই দুয়োখন ৰাজ্যৰ চৰকাৰক দুয়োখন ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণে সম্বৰ্ধনা জ্ঞাপন কৰিছে। কিন্তু মোৰ বুন্দেলখণ্ডৰ ভাতৃসকলৰো কাম কৰাৰ দায়িত্ব আছে, যাতে কেন-বেতোৱাৰ কাম আমাৰ চকুৰ সন্মুখত সম্পূৰ্ণ হয় আৰু পানী আমাৰ ওচৰত উপলব্ধ হয়। আমাৰ পথাৰবোৰ সেউজীয়া হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে, আহক আমি একেলগে কাম কৰো। এই প্ৰকল্পটোত লক্ষাধিক লোকে, কৃষকে পানী উপলব্ধ হোৱা জিলাবোৰৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে তৃষ্ণাও নিবৃত হ’ব আৰু প্ৰগতিও হ'ব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যেতিয়া প্ৰচেষ্টাবোৰ ভগীৰথৰ দৰে ডাঙৰ হয়, প্ৰতিটো লক্ষ্য প্ৰাপ্ত হয়। আৰু, আজি আমি দেশৰ জল জীৱন অভিযানত একে ঘটনাই দেখি আছো। মাত্ৰ এবছৰ আগতে, আমাৰ দেশৰ ১৯ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ মাত্ৰ ৩.৫ কোটি পৰিয়ালত টেপৰ পানী আছিল। মই আনন্দিত যে জল জীৱন অভিযান আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত প্ৰায় কোটি নতুন পৰিয়ালে টেপৰ সংযোগ লাভ কৰিছে। এই অভিযানৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈশিষ্ট্য হৈছে যে ইয়াত মূলতঃ জনসাধাৰণৰ সহযোগিতা আছে, স্থানীয় শাসনৰ এটা মডেল আছে আৰু মই মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা মই কও, এই জল জীৱন অভিযানলৈ যিমানেই অধিক ভগ্নী আগবাঢ়ি আহিব, যিমানেই ভনীসকলে এই দায়িত্ব ল'ব, মাতৃ আৰু ভগ্নী হিচাপে পানীৰ মূল্য তেওঁলোকে যিমান বুজে সিমান আনে বুজিব নোৱাৰে। মাতৃ আৰু ভনীসকলে জানে যে পানী কম হ'লে ঘৰত কিমান সমস্যাৰ সন্মুখীন হয়। যদি আপুনি সেই মাকৰ হাতত পানীৰ দায়িত্ব দিয়ে, আপুনি দেখিব, এই মাতৃ আৰু ভনীসকলে এনে এক পৰিৱৰ্তন আনিব যি আমাৰ চিন্তাৰ ঊৰ্ধত হ’ব পাৰে। আপোনালোক সকলো পঞ্চায়তী ৰাজৰ কৰ্মীসকলে ভালদৰে জানে এই সমগ্ৰ কাৰ্যসূচীটো গাঁৱেই পৰিচালনা কৰি আছে, গাঁৱতেই চলি আছে। বিশেষকৈ, মই আগতেই কৈছিলো, একেদৰে, আমাৰ মহিলাসকলৰ নেতৃত্বত ইয়াক আগুৱাই লৈ যাওক, আপোনালোকে চাব, ফলাফল অহা আৰম্ভ হ'ব। মই আনন্দিত যে এনে স্থানত বিদ্যালয়, অংগনৱাড়ী, আশ্ৰম-শালা, স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ, ৰাজহুৱা কেন্দ্ৰ, টেপৰ পানী প্ৰাথমিকতাৰ আধাৰত জল পৰিবহণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
জল জীৱন অভিযানৰ আন এটা দিশ আছে যাৰ বিষয়ে খুব কমেই আলোচনা কৰা হৈছে। পানীত থকা আৰ্চেনিক আৰু অন্যান্য প্ৰদূষকৰ সৈতে আমাৰ এটা অতি ডাঙৰ সমস্যা আছে৷ দূষিত পানীৰ বাবে, বহুতো ৰোগে মানুহৰ জীৱন ধ্বংস কৰে, তাৰে ভিতৰত হাঁড়ৰ ৰোগে জীয়াই থকা কঠিন কৰি তোলে। যদি আমি এই ৰোগবোৰ প্ৰতিহত কৰিবলৈ সক্ষম হও, আমি বহুতো জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। ইয়াৰ বাবে পানী পৰীক্ষা সমানে প্ৰয়োজনীয়। কিন্তু যদি বৰষুণৰ পানী বৃহৎ পৰিমাণত সংৰক্ষণ কৰা হয় তেতিয়া অন্য কামৰ পৰিমাণ হ্ৰাস হ'ব। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, চৰকাৰে পানী পৰীক্ষাৰ ওপৰত ইমান গুৰুত্বসহকাৰে কাম কৰি আছে। আৰু মই সুখী যে আমাৰ গাঁৱত বাস কৰা ভনী আৰু কন্যাসকলক এই পানী পৰীক্ষা অভিযানত জড়িত কৰা হৈছে। ক’ৰোনাৰ সময়ত ৪.৫ লাখৰো অধিক মহিলাক পানী পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। প্ৰতিখন গাঁৱৰ কমেও গৰাকী মহিলাক পানী পৰীক্ষা কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষিত কৰা হৈছে। জল শাসনত আমাৰ ভনী আৰু কন্যাৰ ভূমিকাক যিমানে উৎসাহিত কৰা হ'ব, ফলাফল বোৰ সিমানে ভাল হ’ব।
মোৰ বিশ্বাস যে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে, ৰাজহুৱা শক্তিৰে আমি দেশৰ পানী ৰক্ষা কৰিব পাৰিম আৰু আমি দেশখনক আকৌ এবাৰ সমৃদ্ধ কৰি তুলিব পাৰিম। মই আকৌ এবাৰ দেশৰ সকলো যুৱ, সকলো মাতৃ আৰু ভগ্নী, সকলো শিশু, স্থানীয় সংস্থা, সামাজিক প্ৰতিষ্ঠান, চৰকাৰী বিভাগ, সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক জল শক্তি অভিযান সফল কৰাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আগন্তুক ১০০ দিনৰ বাবে পানীৰ প্ৰস্তুতি, যেনে ঘৰলৈ অহা অধিকসংখ্যক অতিথিসকলৰ ক্ষেত্ৰত, গাঁৱলৈ বিবাহযাত্ৰী অহাৰ ক্ষেত্ৰত গাঁওখনে কেনেদৰে প্ৰস্তুতি চলায়? গোটেই মাহটো জুৰি প্ৰস্তুতি চলে কিয়নো বিবাহযাত্ৰী অহাৰ কথা। বাৰিষাকলৈও গোটেই গাঁৱত এনে প্ৰস্তুতি হ’ব লাগে, বৰষুণ হ'ব, পানী সংৰক্ষণ কৰো আহক। এক প্ৰকাৰে উৎসাহেৰে কাম আৰম্ভ কৰিব লাগে। মই আপোনালোকক যিমান প্ৰয়োজন সিমানে পানী সংৰক্ষণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো, কিয়নো বিবেচনাৰে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ পানীৰো প্ৰয়োজন, আমি কেতিয়াও ইয়াক পাহৰিব নালাগে।
মই পুনৰবাৰ বিশ্ব জল দিৱসত পানীক লৈ যিসকল পঞ্চায়তৰ নেতাই এই সজাগতা অভিযানত কাম কৰিছে, পানীৰ বাবে কাম কৰা যুৱকসকল, বহুতো লোক আছে, আজি মই পাঁচজন লোকৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ সুযোগ পাইছিলো, কিন্তু হিন্দুস্তানৰ প্ৰতিটো কোণত এনে বহু মানুহ আছে। এনে সকলো শক্তিৰ ওচৰত নমস্কাৰ কৰি, আমি পানী সংৰক্ষণৰ চেষ্টা কৰো আহক। পানী ৰক্ষা কৰাত আমি সফল হও আৰু আমাৰ গ্ৰহটোক, আমাৰ অৰ্থনীতিক জলশক্তিৰে মহীয়ান কৰি তোলো, আমি এক শক্তিমান জাতি হিচাপে আগবাঢ়ি যাও, এনে এক কল্পনাৰ সৈতে আপোনালোক সকলোলৈ অশেষ ধন্যবাদ জনাইছো !!!