প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘কেচ্চ দি রেন’ কেম্পেন হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থম্বিখিবা ৱারোল
22 MAR 2021 4:31PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী খোংবুরোই শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱৎজী, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান শিবরাজ চৌহানজী, উত্তর প্রদেশকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমান য়োগী আদিত্যনাথজী, জলশক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রতন লাল কতারিয়াজী, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং জীলাশিংগী ইকাইখুম্নরবা ওফিসরশিং, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং-খুঙ্গংগা শম্নরিবা অমদি মসিগী ইহৌ অসি তৌবদা খ্বাইদগী অচৌবা থৌদাং লৌবিরিবা অসি পঞ্চায়েৎশিং অমদি সরপঞ্চশিং, অতৈ মীহুৎশিং, ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিংনি।
ঐহাক্না ঙসি হিন্দুস্তানগী তোঙান-তোঙানবা কাচিন্দা লৈরিবা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী লুচিংবশিং অসিনা মহৌশাগীদমক্তা, ঈশিংগীদমক্তা মফমদুগী মীশিংনা নুংঙাইনা লৈনবগীদমক্তা মতৌ করম্না য়াইফনবা তৌবা অমা ওইনা থবক তৌরিবা, য়াম পুম্নমকপু পুনশিন্নদুনা মাংলোমদা চংশিল্লিবা, মখোয় পুম্নমক্কী ৱা তাবদা অনৌবা ইথীল ফংলিবা, অনৌবা পাঙ্গল-থৌনা ফংলিবা অমদি অনৌবা ৱাখল কয়া থোরক্লিবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঐখোয়গী মীহুৎশিংগা ঙসি শান্নরিবা ৱারীশিং অসি তাবিরমগনি হায়না থাজৈ। মীপুম খুদিংমক্না মসিদগী করিগুম্বা খরা শোইদনা তম্বা ফংবিরমগনি, ঐহাকসু তম্বা ফংজরি, ঐখোয়গী ওফিসরশিংনসু তম্বা ফংলি, মীচম-মীয়ামপুম্বসু তম্বা ফংগনি।
জলশক্তিগী মতাংদা খংবা হেনগৎনরকপা, থবক হোৎনবা হেনগৎনরক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঙসি মালেমগী ঈশিং নুীৎ অসিদা মালেম পুম্বনা ঈশিংগী মরুওইবা অসি হেন্না খংবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মালেমগী ঈশিং নুমীৎ অসি পাংথোক্লিবনি। থৌরম অসিদা মরুওইবা থবক অসি পাংথোক্নবগীদমক্তা ময়াম পুল্লিবনি। ঙসি হৌদোক্লিবা কেম্পেন অসি ঐহাক্না ঐহাক্কী মন কী বাত্তা হায়জখ্রবনি অদুবু ঙসি মালেম অসিগী মমাংদা খুদম অমা ফংননবা অমদি ভারত্ত ঈশংগী অৱাবা অসি কোক্নবা নোংগী ঈশিং য়োকশিনবগা লোয়ন-লোয়ননা কেন-বেতবা লিঙ্ক কেনেলগী ওইনসু অচৌবা থবক পায়খৎখি। অতলজীনা উত্তর প্রদেশক অমসুং মধ্য প্রদেশকী ইমুং লাখ কয়া য়াইফনবা মংলান শাগৎখিবা অদু থবক ওইনা পাংথোক্ননবগীদমক্তা মসিগী য়াশিন্নবা অসি তৌখিবনি অমসুং য়াম্না অচৌবা থবক পায়খৎখি। করিগুম্বা ঙসি কোরোনা অসি লৈরমদবা তারবদি অমসুং করিগুম্বা ঝান্সীদগী লাক্তুনা, বুন্দেলখন্দগী লাক্তুনা উত্তর প্রদেশতা নত্রগা মধ্য প্রদেশতা ওইরো, ঙসি মসিগী থৌরম অসি পাংথোক্তুনা মীওই লাখ কয়া লাকপীরমগদবনি অমদি ঐখোয়বু য়াইফ-থৌজাল পীবিরমগদবনি, অসুক য়াম্না মরুওইবা চাউরবা থৌরম অসি পাংথোক্লমগদবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
২১শুবা চহি চাগী ভারত অসিগী ওইনা ঈশিং মতিক চানা ফংহনবা অসি য়াম্না মরুওইবা ফেক্তরনি। ঈশিং অসি য়ুম খুদিংগী, লৌবুক খুদিংগী মথৌ তাই, পুন্সিগী, শেন্মীৎলোনগী মতাং খুদিংদা মথৌ তাই। ঙসি ঐখোয়না য়াংনা চাউখৎনবগীদমক্তা হোৎনরিবসিদা ৱাতর সেক্যুরিতী য়াওদনা, অফবা ৱাতর মেনেজমেন্ত য়াওদনা ওইথোক্তবনি। ভারত অসি চাউখৎহন্নবগী মীৎয়েং, ভারত অসি মীপাল তাংদবা ওইহনবদা ঐখোয়গী ৱাতর রিসোর্সকী মখা পোল্লি, ঐখোয়গী ৱাতর কনেক্তিবিতীগী মখা পোল্লি। ৱাফম অসি হকচিন্না খংদুনা চহি তরা-তরাগী মমাংদগী মায়কৈ অসিদা থবক কয়া তৌরম্বগী মথৌ তাখি অমসুং ঐহাক্না অদোমদা গুজরাত্তা খংলক-উরকপা অদুনা হায়জরি মদুদি থৌরাং য়াত্তুনা মীয়াম্না শরুক য়াহন্দুনা ঈশিং য়োকশিন্নবগী থবক অসি পায়খৎলবদি ঐখোয়দা ঈশিংগী অৱাবা অসি লৈরোই, ঈশিং অসি শেলদগীসু হেন্না তাংবা পাৱর ওইনা ওইহল্লক্কনি। থবক অসি হান্ননা পাংথোক্লম্বা য়াবনি। লাইবক থিবদি চাং মতিক চানা ওইহল্লমগদবদুদা, পাক-শনবা মওংদা ওইরমগদবদুদা, মীয়াম্না শকুক য়াদুনা তৌরমগদবদুদা করিনো অৱাৎপা অমদি লৈখ্রে। মসিগী মহৈনা ভারত অসি চাউখৎপগী লম্বিদা চংশিল্লক্লিবগী মতিক ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নবগী চাং অসিসু অদুক্কী মতিক হেনগৎলক্লি। করিগুম্বা লৈবাক অসিনা ঈশিং খাকচিন্নবা খন্দবা তারবা, ঈশিং মাংহন-তাকহনবা অসি তোক্তবা তারবদি তুংদা লাক্কদৌরিবা চহি তরা-তরাগী ফীভম অসি য়াম্না শাথিনা শোকচিল্লগনি অমদি ঐখোয়গী ইপা-ইপুনা ঐখোয়দা ঈশিং পীবিরম্লি, তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলদা ঐখোয়না শোইদ-ঙামদবা ঈশিং ফংহনবা অসি ঐখোয়গী ইথৌদাংনি। মসিগী হেন্না চাউনা য়াইফবা অমা লৈররোই অমদি মরম অসিনা ঈশিং মাংহল্লোইদবনি, লান্না ঈশিং শিজিন্নথোক্লোইদবনি, ঐখোয়না ঈশিংগা শেংলবা মরী থমগদবনি হায়না লেপকদবনি। মসিগী শেংলবা মরী অসিনা ঈশিং কনবদা মতেং ওইগনি। হৌজিক্তগী হৌনা তুংগী মীরোলগীদমক্তা ইথৌদাং পাংথোকপা অসি মসি লৈবাক অসিগী হৌজিক্কী মীরোল অসিগী থৌদাংনি।
ইচিল-ইনাওশা,
ঐখোয়না হৌজিক্কী ফীভম অসিসু হোংদোক্কদবনি অমসুং তুংগী অৱাবশিংসু লৈহন্দনবা পাম্বৈ থিগদবনি। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা ৱাতর গবর্নেন্স অসি ঐখোয়গী থৌশীল-থৌরাংশিং অমসুং ৱারেপশিংগী মরক্তগী মরুওইবা মফমদা থম্লি। হৌখিবা চহি ৬ অসিদা মায়কৈ অসিদা থবক কয়া অমা পায়খৎখি। প্রাইম মিনিস্তর এগ্রীকলচরেল ইরিগেসন স্কিম ওইরো নত্রগা লৌবুক খুদিংদা ৱাতর কেম্পেন তৌবা ওইরো, ‘পর দ্রোপ মোর ক্রোপ’কী কেম্পেন ওইরো নত্রগা নমামি গঙ্গে মিশন ওইরো, জল জীবন মিশন নত্রগা অতল গ্রাউন্দ ৱাতর স্কিম ওইরো খোংজেল য়াংনা থবক চত্থরি।
মরূপশা,
থবকশিং অসিগী মরক্তা ৱানিংঙাই ওইবা হিরমদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অয়াম্বা নোংগী ঈশিং মাংই। ভারত অসিনা নোংগী ঈশিং অসি নিংথিনা য়েংশিন্দুনা থম্নিবমখৈ লৈবাক অসিনা লৈনুংগী ঈশিংগী মখা পোনবা অসি হন্থরক্কনি।
মরম অসিনা ‘নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা’ গুম্বা কেম্পেন তৌবা অমদি মদু মায় পাকহনবা অসি য়াম্না মরুওই। হন্দক্তি জল শক্তি অভিয়ান্দা মসিমসু মরুওই মদুদি মসিদা শহরগী অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিং অনিমক য়াওহনগদৌরি। মোন্সুন য়ৌরক্কদবা অসি চয়োল খরখক্তা ঙাইরে, মরম অসিনা মসিগীদমক্তা হৌজিক্তগী হৌনা ঈশিং খাকচিন্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈগবদনি। মোন্সুন য়ৌরক্ত্রিঙৈদগী হৌনা তেঙ্কীশিং, পুখ্রীশিং লু-নান্না থম্নবা, লৈবাক লৌথোক্দবা ওইরবসু মদুসু তৌথোক্তুনা থমগদবনি, ঈশিং তুংশিন্নবগী চাং অসি হেনগৎহনগদবনি, নোংগী ঈশিং অসি চেন্থরকপদা লৈগদবা অপনবশিং পুম্নমক লৌথোক্কদবনি, অসিগুম্বা থবকশিং অসিগীদমক্তা অরৈবা পাঙ্গলপুম্বা পুথোক্কদবনি অমদি করিগুম্বা অচৌবা ইঞ্জীনিয়রগী মথৌ তাদে। চাউরবা ইঞ্জীনিয়র লাক্তুনা য়াম্না অচৌবা দিজাইন শেম্বা ওইরগদসু মদুগী মতুংদদি মকরিসু মথৌ তাররোই। খুঙ্গংগী মীশিংনা মসিগী মতাংদা খংই, মখোয়না য়াম্না লাইনা তৌখিগনি, কনানোমদা তৌহন্নিংলবসু শুপ্নতগী মসিদা তেক্নোলোজী য়াম্না শিজিন্নরগদি হেন্না ফগনি। হৌজিক মনরেগাগী শেল অসি নোং লাক্ত্রিঙৈফাওবা মসিগী থবক অসিদখক্তমক শিজিন্নহন্নিংই।
ঈশিংগা মরী লৈননা তৌগদবা থৌরাংশিংপুম্বা তৌগদবনি, মনরেগাগী শেলপুম্বা হৌজিক অতোপ্পা অমত্তদা চৎহল্লরোইদবনি অমদি মসিগী কেম্পেন অসি মায় পাকহনবদা ইরৈচাপু্ম্বনা তেংবাং পীহঞ্জনিংই, সরপঞ্চ খুদিংমক, দি.এম. খুদিংমক, দি.সি অমদি অতৈ মরূপশিংগীসু য়াম্না চাউবা থৌদাং লৈগনি। ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক্তা মরুওইবা গ্রামসভাশিং পাংথোকখি অমদি জল সপথ লৌহনখি হায়না ঐঙোন্দা হায়রকখি। মসিগী জল-সপথ অসি মীওই খুদিংগী ওইবা ৱশক ওইহনগদবনি, মীওই খুদিংগী হৌন-লোনচৎসু ওইহনগদবনি। ঈশিংনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী মহৌশা অসিদা হোংহল্লবদি মহৌসানসু ঐখোয়গী ইতেং পাংলক্কনি। ঐখোয়না কয়ারক হন্না তারে মদুদি আর্মীগী ওইনা হায়নৈ মদুদি শান্তিগী মতমদা খ্বাইদগী হেন্না হুমাং তাহল্লিবমখৈ লানগী মতমদা ঈ অসি হন্থনা তাই। মসিগী চৎন-পথাপ অসি ঈশিংদসু চৎনৈ হায়না ঐহাক্না খল্লি। করিগুম্বা ঈশিং অসি নোং তারক্ত্রিঙৈগী মমাংদা, ঐখোয়না কন্না হোৎনদুনা,মসিগী থৌরাং অসি তৌরবদি ঈশিং কন্নবগী থবক অসি তৌরবদি কুম কাংবা মরম্না শেল কয়া মাংই অমসুং অতৈ থবক কয়াসু লেপহল্লি, মাচম মীয়ামদা অৱাবা নংহল্লি, শা-শনশিং থাদোকপা তারিবা খুদিংমক তৌহল্লোই। মরম অসিনা শান্তিগী মতমদা হুমাং তাহনবা হায়বসিমক লাইশোন ওইরিবা অসিগুম্না পুন্সি কন্নবগীদমত্তা নোংগী ঈশিংগীদমক্তা হান্নদগী হৌনা হোৎনহৌবা তারবদি অদুক্কী মতিক য়াইফগনি।
ইচিল-ইনাওশা,
নোংগী ঈশিং য়োকশিনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তুরেলগী ঈশিং নীংথিনা য়েংশিন্দুনা থবক শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌবগী ৱাফম অসিসু চহি তরা-তরাদগী ঙাংনদুনা লাক্লি। ঐখোয়না উরে, মফম কয়াদা দাম শারে অমদুবু দিসোল্তিংদি তৌদ্রি। করিগুম্বা দিসোল্তিং খরা তৌরদবদি, ইঞ্জীনিয়র খরনা লমজিং-লমতাপীবা তারবদি হেন্না ঈশিং লৈগনি, হেন্না ঈশিং লৈরবদি নুমীৎ য়াম্না চৎকনি, মরম অসিনা মতৌ অসিগুম্না ঐখোয়গী তুরেলশিং, ঐখোয়গী কেনেলশিংদা থবক অসি তৌবগী মথৌ তাই। লৈবাক অসিদা ঈশিংগী অৱাবা অসি থেংনদনবগী মায়কৈরোমদা থুনা-য়াংনা থবকপাংথোকপা অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী ইথৌদাংনি। কেন-বেতৱা লিঙ্ককী প্রোজেক্ত অসি মসিগী শরুক অমনি। ঐহাক্না মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রদেশতা, মফমদুগী মুখ্যমন্ত্রী অনিমকপু, সরকার অনিমকপু অমসুং রাজ্য অনিমক্কী মীয়াম্বু থাগৎলবসু থাগৎফাত্রবনি। ঙসি লুচিংবা অনিসিনা, সরকার অনিসিনা তৌরিবা চাউরবা থবক অসি হিন্দুস্তানগী অফবা তুংলমচৎকী ওইনা সনাগী কোর্বাক্তা ইদুনা মসি অচম্বা থবক নত্তে, মসি চেবাং অমদখক্তা খুৎয়েক পীরম্বা নত্তে, মখোয়না বুন্দেলখন্দগী লাইবক্কী মই অসি অনৌবা মওংদা ওইহল্লে। বুন্দেলখন্দগী লাইবক্কী মই অসি হোংদোক্নবগী থবক তৌরি অমদি মসিগীদমক্তা মুখ্যমন্ত্রী অনিমক, রাজ্য অনিমক্কী সরকারশিং, রাজ্য অনিমক্কী মীয়াম পুম্বা ইকোক নোন্নিংঙাইনি। অদুবু ঐহাক্কী বুন্দেলখন্দগী ইচিল-ইনাওশিংনা মসিদা থৌদাং অসি অদুক্কী মতিক য়াম্না লৌবীদুনা কেন-বেতুৱাগী থবক অসি ঐখোয়গী মীৎমাংদা মপুং ফাহনসি অমসুং ঐখোয়দা ঈশিং ফংহনসি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌবুক অসি পুমশং-শংহল্লসি ঐখোয় ময়াম পুন্না। প্রোজেক্ত অসিদগী জীলা কয়াগী মীওই লাখ কয়ানা, লৌমী কয়ানা ঈশিং ফংলগনি, মসিদগী মৈসু থোরক্লগনি। হায়বদি খৌরাংবসু কোক্লগনি অমদি চাউখৎপসু হেল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশা,
থবকশিং অসি ভগিরথমুক চাউরবদি পান্দম অসি ফংগনি। অমদি ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা জল জবন মিশন অসি অসিগুম্না উবা ফংলি। চহি অমগা মখাইখক্তদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী ইমুং করোর ১৯গী মনুংদা শুপ্নতগী ইমুং করোর ৩ খক্তদা তোতীগী ঈশিং শম্লম্মি। জল জীবন মিশন হৌদোক্লবা মতুংদা য়াম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা ইমুং করোর ৪ মুক্তা তোতী শম্নহনখিবসি ঐহাক নুংঙাই। মিশন অসিগী খ্বাইদগী অথোইবা মতিক-ময়াইদি মসিগী ভেল্যুদা মীয়াম্না শরুক য়াবসিনি, লোকেল গবর্নেন্সকী মোদেলনি অমদি ঐহাক্না হায়জগদবদি মসি ঐহাক্না খংলক-উরকপদগী হায়জরি মদুদি মসিগী জল জীবন মিশন অসিদা ইচলশিংনা মশিং ৱাংনা মাংলোমদা চংশিল্লবমখৈ, মশিং য়াম্না ইচলশিংনা থৌদাং লৌরিবমখৈ চেন্থহল্লিবমখৈ, অদোম্না য়েংবীয়ু ঈশিংগী ভেল্যু অসি ইমা-ইচলশিংনা হেন্না খংলিবা অসিগুম্না অতৈ কনাননসু খংবা ঙম্লোই। ইমা-ইচলশিংনা খবীরমগনি মদুদি ঈশিংগী অৱাৎপা লৈরবদি য়ুমদা অদুক্কী মতিক য়াম্না ৱাই হায়বা। করিগুম্বা ইমাদুগী মখুত্তা ঈশিংগী থৌরাং অসি ফংহল্লবদি, ইচলদুগী মখুত্তা ঈশিংগী থৌরাং অসি পীবিরবদি মসিগী ইমা-ইচলশিংসিনা ঐখোয়না লাম্বা ফংদবা অহোংবা কয়া পুরক্কনি হায়বসি য়েংবীয়ু। অদোম পঞ্চায়েৎ পায়বীরিবশিংনা নীংথিনা খংবীরম্লগনি মদুদি মসিগী থৌরম অসি খুঙ্গংনা পায়রিবনি, খুঙ্গংনা পাংথোক্লিবনি হায়বসি। মরুওইনা ঐহাক্না হান্না হায়জখ্রবনি মসিগী থবক অসি নুপীশিংনা মকোক থংদুনা খুমাং চাওশিলহল্লবদি মসিগী মহৈ অসি ফংবা হৌরগনি হায়না। মহৈলোয়শঙ ওইরো, আঙ্গনৱাদী ওইরো, আশ্রমগী শঙলেনশিং ওইরো, হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর ওইরো, কম্যুনিতী সেন্তর ওইরো অসিগুম্বা মফমশিং অসিদা হেন্না মরুওইবদা য়ুম্ফম ওইরগা ঈশিং ফংহল্লি।
মরুপশা,
ঐখোয়না য়াম্না কন্না খন্নদবা জল জীবন মিশনগী দাইমেন্সন অমসু লৈরি। ঐখোয়গীসিনা আর্সেনিক অমসু অতোপ্পা পোলুতেন্তশিংনা ঈশিংদা মখল অমা ওইনা ইলিমেন্ত য়াওরিবা, কেমিকেল য়াওরিবা অসি য়াম্না খুদোংথিনিংঙাইনি। ঈশিং মোৎপনা মরম ওইদুনা লায়না মখল কয়া নাহল্লি, মীওই কয়াগী পুন্সি মাংহল্লিবশিং অসিগী মরক্তা শরুগী অনাবশিংনা হিংবদা অৱাবা ওইহল্লি। অনাবশিং অসি লৈহন্দবা ঙম্লবদি পুন্সি কয়া কনবা ঙমগনি। মসিগীদমক্তা ঈশিংগী চাংয়েং তৌবা অসি য়াম্না মথৌ তাই। অদুবু নোংগী ঈশিং অসি য়োকশিনবা ঙমহৌবা তারবদি অতৈ লৈরিবা পাৱরশিং অসি হন্থগনি। নিং-খা তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা ঈশিং চাংয়েং তৌবগী মতাংদা করিগুম্বা সরকার অমগী মায়কৈদগী য়াম্না হকচিনবা মওংদা থবক চত্থরি। অদুগা ঈশিংগী চাংয়েং তৌবগী কেম্পেন অসিদা ঐখোয়গী খুঙ্গংদা লৈরিবা ইচল-ইচাশিংসু য়াওহল্লি হায়বা ৱাফম অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। কোরোনাগী মতমদা নুপী লাখ ৪গা মখাইদগী হেনবদা ঈশিং চাংয়েং তৌনবগী ত্রেনিং পীরি। খুঙ্গং খুদিংদা য়ামদ্রবদা নুপী ৫ ঈশিং চাংয়েং তৌবগী ত্রেনিং পীরি। ৱাতর গবর্নেন্স অসিদা ঐখোয়গী ইচল-ইচেশিংগী থৌদাং অসি অদুক্কী মতিক হেনগৎহল্লিবমখৈ হেন্না ফবা মহৈ ফংগদৌরিবনি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মীয়াম্না থৌদাং লৌবনা, মীয়াম্না শৌগৎপনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী ঈশিং কনবা ঙমগদৌরিবনি অমসুং লৈবাক অসিগী তুংদা লাক্কদৌরিবা মতম অসি ঐখোয়না অমুক হন্না শাফহনগদৌরিবনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লৈবাক অসিগী নহাশিংদা, ইমা-অচলশিংদা, অঙাং খুদিংমক্তা, লোকেল বোদীশিংদা, সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিংদা, সরকারগী বিভাগশিংদা, রাজ্য সরকরশিংদা হায়জগদবদি জল জীবন মিশন অসি মায় পাকহন্নবগীদমক্তা ঐখোয় পুম্নমক্না ৱাশক শক্তুনা মাংলোমদা চংশিনমিন্নসি হায়বসিনি। লাক্কদৌরিবা নুমীৎ ১০০নিসিদা ঈশিংগী থৌরাং তৌবা অসি, য়ুমদা অচৌবা মী থুংবদা করি থৌরাং তৌবগে, বোর থুংবদা করি থৌরাং তৌবগে? থাবুম চুপ্পা হান্নদগী হৌনা থৌরাং তৌদুনা থম্মি, ময়াম বোর লাক্কদৌরে হায়দুনা। নোং লাক্কদৌরে হায়না খুঙ্গং পুম্বদা অসুম্না থৌরাং তৌদুনা লৈগদবনি, ময়াম নোং লাক্কদৌরে, ঈশিং য়োকশিল্লসি হায়দুনা। মওং অমদা পুক্নিং অসি লাংতক্নহনগদবনি। ঈশিং মরিক অমফাওবা মপান্দা থোকহনখিদ্রবদি অমদি অতোপ্পা অমনা ঈশিং অসি লাকপদা লান্না শিজিন্নথোকপগী হৈনবীসু লৈ। ঐহাক্না অদোমদা হায়জগদবদি ঈশিং কনবা অসি অদুক্কী মতিক মথৌ তাবা অসিগুম্না অদুক্কী মতিক ঈশিং অসি হৈ-শিংনা ৱাখল থাদদুনা শিজিন্নবগী মথৌসু তাই হায়বসি ঐখোয়না কাওরোইদবনি।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ঙসি মালেমগী ঈশিং নুমীৎ অসিদা, ৱর্ল্দ ৱাতর দে অসিদা ঈশিংগী মতাংদা মীয়াম্না হেন্না খন্নরক্নবা কেম্পেন অসিদা অমদি মসিদা লৈবাক্তা থবক তৌবীরিবা সরপঞ্চশিং, ঈশিংগীদমক্তা লৈবাক্তা মাগী মিশন শেম্লিবা মীওই কয়া লৈ, ঙসিদি অসগুম্বা মীওই মঙাগা ৱারী শান্নবা ফংজরে অদুগা হিন্দুস্তানগী কাচিন-কোয়াদা লৈরিবা অসিগুম্বা মীওইশিং, অসিগুম্বা থৌনাপুম্বা খুরুমদুনা লাক্লো ঐখোয় ঈশিংগীদমক্তা থবক পাংথোকমিন্নরসি। ঈশিং খাকচিনবা অসি মায় পাক্নবগীদমক্তা অমসুং ঈশিং অসি ঐখোয়গী লৈমায় অসি ঈশিং লৈবা ওইহনসি, ঈশিং অসি ঐখোয়গী পুন্সি অসি ঈশিং লৈবা ওইহনসি, ঈশিং অসি ঐখোয়গী শেন্মীৎলোন অসিদা ঈশিং লৈবা ওইহনসি, ঐখোয় অসি থৌনা-পাঙ্গল অমনা থল্লবা লৈবাক অমা ওইদুনা খুমাং চাউশিনসি, মসিগী ৱাখল অসিগা লোয়ননা অদোম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of 'Catch the Rain' campaign
22 MAR 2021 4:31PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chouhan ji, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, Minister of State for Jal Shakti, Shri Rattan Lal Kataria ji, all the honorable officials, sarpanchesand panchesof villages across the country who are responsible for running this campaign, other public representatives, my dear brothers and sisters!
It is my privilege that today I got to listen to the leaders of our villages from different parts of the country who are committed towards nature and water and are taking along everybody in this mission. I got a new inspiration, energy and some new ideas after listening to them. I am sure whosoever listened to the exchanges that took place with these representatives would have learned something new. I also got to learn and so do our officers and the people will also get to learn.
I am happy that awareness regarding the importance of water is growing and efforts too are increasing in this direction. Today the International Water Day is being celebrated all over the world to highlight the importance of water. On this occasion, we have gathered here for two important issues today. Today a campaign is being launched which I had also mentioned in my ‘Mann kiBaat’ program. Along with the ‘Catch the Rain’ campaign, a major step has also been taken for the Ken Betwa Link canal to set an example before the world and resolve the water crisis in India. An agreement has been reached today in the interest of millions of families of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh which is a great initiative in realizing the dream of Atal ji. Had it not been for Corona, I would have personally come to Jhansi in Bundelkhand and hold a program in either Uttar Pradesh or Madhya Pradesh so that lakhs of people could come and bless us for such an important initiative.
Brothers and sisters,
Adequate availability of water is a very important factor for 21st century India. Water is the need of every household and every field; it is also very important for every aspect of life and economy. Today, when we talk about rapid growth and are making efforts in the direction, it is not possible without water security and effective water management. India's vision of development and self-sufficiency depends on our water sources and our water connectivity. A lot ought to have been done decades ago in view of the seriousness of the situation. I tell you from the experience of Gujarat that if we take the initiative to preserve water in a planned manner with participation of people, we will not have the problem of water scarcity and water will emerge as a more precious force than money. This should have been done long ago. But, unfortunately, it did not happen the way it should have been along with the involvement of people.As a result, the challenge of the water crisis is mounting as India moves ahead on the path of development. If the country is not concerned about water preservation and does not prevent the wastage of water, the situation will deteriorate in the coming decades. It is our responsibility that the water given to us by our ancestors should be made available for our future generations. There is no greater virtue than this. Therefore, let’s pledge that we will not allow the water to be wastedor misused, and we will have a spiritual relationship with water. Our sanctity will help in preservation of water. It is the responsibility of the present generation of the country to fulfillits responsibility from now onwards for generations to come.
Brothers and sisters,
Not only do we have to change the present situation, we also have to find solutions to future crises. Therefore, our government has prioritized water governance in its policies and decisions. A number of steps have been taken in this direction in the last six years. Expeditious work is being undertaken on the schemes whether it is the Pradhan Mantri Krishi SinchaiYojna, water campaign to every farm - Har Khet ko Paani, 'Per Drop More Crop' campaign and NamamiGange Mission, Jal Jeevan Mission or Atal Bhujal Yojana.
Friends,
Amidst these efforts, it is also a matter of concern that most of the rain water is wasted in our country. The better India manages rainwater, the less the country's dependence on groundwater will be and, therefore, successful campaigns like ‘Catch the Rain’ are very important. The importance of Jal Shakti Abhiyan this time is that it covers both the urban and rural areas. The monsoon is still a few weeks away and we have to prepare to save water from now on. Our preparedness should not be lacking.All the work related to cleaning of tanks, ponds, wells and de-silting of drains should be completed before the onset of monsoon. We have to increase the capacity to preserve water and remove hurdles in the way of rain water flowing and it does not require any major engineering. There is no need for any top engineer to make a design on paper. The people of the villagesare aware and they will manage it very easily. What is required that there should be somebody who can supervise it and technology should be utilized to the maximum. I would like that every penny of MGNREGA should be utilized for this work till rains arrive.
Whatever preparations are to be made regarding water and MGNREGA money should not be spent on anything else and, therefore, I would like the cooperation of all the citizens to make this campaign a success. The role of all the sarpanches, DMs, DCs and other colleagues is equally important. I am told that special meetings of Gram Sabhas have also been organized today and the water pledge is also being administered. This water pledge should also become the resolution of the people, the nature of the people. When our tendency will change towards water, Nature will also support us.It is said of the army that the more you sweat in peace, the less you bleed in war. I think this rule also applies to water. If we work hard and make plans to save water ahead of rains then we can prevent losses amounting to the tune of billions of rupees during famine, which leads to a stoppage of all works, suffering to the common man and the migration of animals. As the mantra of sweating in peacetime is useful during the war, the same will be beneficial if we make more efforts to save lives before the rains.
Brothers and sisters,
There have been debates in our country for decades regarding the management of river water along with rain water conservation. We find that though dams have been built at many places, but de-silting is not done. If we de-silt the dams under the guidance of engineers, it will store the water more and the water will be available for a longer period. Similarly, we need to de-silt our rivers and canals. It is our combined responsibility to work expeditiously in this direction to save the country from the water crisis. The Ken-Betwa Link project is also part of this vision. I congratulate both the Chief Ministers, governments and people of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh. Today, these two leaders and governments have done such a great job that it will be written in the golden pages for the bright future of the waters of India.It is not a trivial piece of work, it is not just a paper that they have signed; they have given a new lifeline to Bundelkhand today and change its destiny. Therefore, these two chief ministers, governments and people of the two states deserve appreciation. But it is also the responsibility of my Bundelkhand brothers to put in their maximum efforts so that the Ken-Betwa work is completed before our lifetime and water flows in the region. Let’s join hands together to make our fields lush green. This project will also generate electricity in the districts where lakhs of people and farmers will get water. That is thirst will be quenched and progress will also be ensued.
Brothers and sisters,
Any goal can be achieved if our efforts are as sincere as Bhagirath. Today, the same efforts are visible in the Jal Jeevan Mission. Just a year-and-a-half ago, only 3.5 crore out of 19 crore rural families in our country got piped drinking water. I am happy that about 4 crore new families have got piped drinking water connections in such a short time after the launch of the Jal Jeevan Mission. The most important feature of this mission is thatpublic participation and local governance model are at the core of it. I say this from my experience that the mission will get a boost if more and more sisters come forward and take maximum responsibility because nobody can understand the value of water as much as our mothers and sisters. Mothers and sisters realize the problem when there is scarcity of water in homes. If we hand over the management of water to our mothers and sisters, they will bring about a change that we may not even think of.All of the Panchayati Raj colleagues are aware that this entire program is being handled by the villages. As I said now, take it forward under the leadership of our women, and you will see the results. I am happy that tap water is being ensured in schools, Anganwadis, ashrams, health and wellness centres, and community centres on priority basis.
Friends,
There is another aspect of Jal Jeevan Mission which is rarely discussed. We have a very huge problem of arsenic and other pollutants in water. Due to contaminated water, a lot of diseases destroy the lives of the people and bone-related diseases make it difficult to live. If we are able to prevent these diseases, we will be able to save many lives. Water testing is equally important for this. But if we can save the rain water in a large quantity, many such problems can be taken care of. For the first time since independence, a government is working so seriously with regard to water testing. And I am also happy that the sisters and daughters living in our villages are being included in this water testing campaign. More than 4.5 lakh women have been trained for water testing during the corona period. At least five women in every village are being trained to test water. The more the role of our sisters and daughters is encouraged in water governance, the betterresults are a certainty.
I am confident that we will save the waters of the countrywith public participation and their strength and we will make the country bright once again. I once again urge all the youth of the country, the mothers and sisters, the children, the local bodies, the social institutions, the government departments, all the state governments to take a resolution to make the Jal Shakti Abhiyan a success. We have to make similar arrangements for water conservation in the next 100 days as we do when some guests have to come or the arrival of a wedding party in village. Similar arrangements have to be made in the villages ahead of rains. A kind of enthusiasm should be there. You will see not a drop will be wasted. Secondly, when there is abundance of water, we develop the habit of its misuse. This is my request to you that water preservation is as much necessary as its use. We should never forget this.
I once again congratulate everybody for this awareness campaign on the occasion of the World Water Day, particularly the sarpanches and the youth who have made it a mission to bring water to the earth. There are so many people involved in the mission in every nook and corner of the country and I had the opportunity to talk to five people. Let’s make efforts to preserve water and we become successful so that our planet, life and economy are rejuvenated and we move forward as an energized nation. With this expectation, thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.