NITI Aayog
NITI Aayog to release the SDG India Index & Dashboard, 2020-21 on 10th March 2021
08 MAR 2021 3:09PM by PIB Delhi
The third rendition of India’s Sustainable Development Goals (SDG) Index will be launched by NITI Aayog on 10 March 2021. First launched in December 2018, the index has become the primary tool for monitoring progress on the SDGs in the country and has simultaneously fostered competition among the States and Union Territories. Dr Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog, will launch the SDG India Index & Dashboard, 2020-21 in the presence of Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog, Dr K. Shivaji, Secretary, Ministry of Statistics & Programme Implementation, Ms. Renata Lok-Dessallien, United Nations Resident Coordinator, and Ms Shoko Noda, Resident Representative, UNDP in India. Designed and developed by NITI Aayog, the preparation of the index follows extensive consultations with the primary stakeholders -the States and Union Territories; the UN agencies led by United Nations in India, Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), and the key Union Ministries.
SDG India Index & Dashboard, 2020-21: Partnerships in The Decade of Action
The index measures the progress at the national and sub-national level in the country’s journey towards meeting the Global Goals and targets and has been successful as an advocacy tool to propagate the messages of sustainability, resilience, and partnerships, as well. With one-third of the journey towards achieving the 2030 agenda behind us, this edition of the index report focuses on the significance of partnerships and is titled “SDG India Index & Dashboard, 2020-21: Partnerships in The Decade of Action”.
The initiative to further refine and improve this important tool, with each edition, has been steered by the need to continuously benchmark performance and measure progress, and account for the availability of latest SDG related data on States and UTs. From covering 13 Goals, 39 targets, and 62 indicators in the first edition in 2018-19 to 17 Goals, 54 targets and 100 indicators in the second; this third edition of the index covers 17 Goals, 70 targets, and 115 indicators.
Methodology and Process
The construction of the index and the ensuing methodology embody the central objectives of measuring the performance of States and UTs on the SDGs and ranking them; supporting States and UTs in identifying areas which require more attention; and promoting healthy competition among them. The index estimation is based on data on indicators for the first 16 goals, with a qualitative assessment for Goal 17. The technical process of target setting and normalisation of scores follow the globally established methodology. While target setting enables the measurement of distance from target for each indicator, the process of normalisation of positive and negative indicators allows for comparability and estimation of goal wise scores for States and UTs. The composite score of a State is derived by assigning each goal the same weight, keeping in mind the indivisible nature of the 2030 Agenda.
The selection of indicators is preceded by a consultative process undertaken in close coordination with MoSPI, Union Ministries and stakeholders from States and Union Territories. The selection process is informed by the comments and suggestions on the draft list of indicators which is sent to all States and Union Territories. As the essential stakeholder and audience of this localisation tool, States and Union territories play a crucial role in shaping the index by enriching the feedback process with localised insights and experience from the ground.
The index represents the articulation of the comprehensive nature of the Global Goals under the 2030 Agenda while being attuned to the national priorities. The modular nature of the index has become a policy tool and a ready reckoner for gauging progress of States and UTs on the expansive nature of goals including health, education, gender, economic growth, institutions, climate change and environment. From informing the XV Finance Commission’s volume on States to Invest India’s SDG Investor map, the index has also been successful in driving the SDG agenda in the country by encouraging the development of State SDG vision documents and roadmaps, State and District Indicator Frameworks and in the institution of robust review and follow-up systems.
NITI Aayog has the mandate of coordinating the adoption and monitoring of SDGs at the national and sub-national level. The SDG India Index & Dashboard represents NITI Aayog’s efforts in embodying its commitment towards localisation of the Sustainable Development Goals in States and UTs and in continuously striving towards improving the monitoring of progress under the SDGs.

নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগনা মার্চ ১০, ২০২০দা এস.দি.জি. ইন্দিয়া ইন্দেক্স এন্দ দেশবোর্দ, ২০২০-২১ ফোঙগনি
08 MAR 2021 3:09PM by PIB Imphal
ভারতকী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল্স (এস.দি.জি.) ইন্দেক্সকী অহুমশুবা রেন্দিসন মার্চ ১০, ২০২০দা নিতি আয়োগনা হৌদোক্কনি। ২০১৮গী দিসেম্বরদা অহানবা ওইনা হৌদোকখিবা ইন্দেক্স অসিনা লৈবাক্কী এস.দি.জি.শিংগী খোঙজেল য়েংশিন্নবা মরু ওইবা খুৎলাই অমা ওইখি মসিগা ইরোইননা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মরক্তা চাংদম্নবা হেনগৎহনখি। নিতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব কান্ত, স্তেতিস্তিক্স এন্দ প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী দা. কে. শিবাজি, য়ুনাইতেদ নেসন্স রেদিদেন্ত কোওর্দিনেতর মিস রিনেতে লোক-দেস্সাললিয়ন, অমসুং ভারতকী য়ু.এন.দি.পি.গী রেসিদেন্ত রিপর্জেন্তেতিব মিস শোকো নোদা য়াওদুনা নিতি আয়োগকী ভাইস চিয়রপর্সন দা. রাজিব কুমারনা এস.দি.জি. ইন্দিয়া ইন্দেক্স এন্স দেশবোর্দ ২০২০-২১ হৌদোক্কনি। নিতি আয়োগনা দিজাইন অমসুং দিবেলপ তৌখিবা ইন্দেক্স অসি মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং – রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং; ভারত্তা লৈবা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী লুচিং মখাদা লৈবা য়ু.এন. এজেন্সীশিং, স্তেতিস্তিক্স এন্দ প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয় (এম.ও.এস.পি.আই.) অমসুং মরু ওইবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংগা লোইননা কুপ্পা খন্নরবা মতুংদা শেমখিবনি।
এস.দি.জি. ইন্দিয়া ইন্দেক্স এন্দ দেশবোর্দ, ২০২০-২১: পার্তনরশিপ্স ইন দি দিকেদ ওফ এক্সন
ইন্দেক্স অসিনা নেস্নেল অমসুং সব-নেস্নেল থাক্তা লৈবাক অসিনা গ্লোবেল গোলশিং অমসুং তার্গেৎশিং অসি থুংহন্নবা চংশিল্লিবা খোঙচৎকী খোঙজেল ওনখি অমসুং মসিগা লোইননা সস্তেনেবিলিতী, রেজিলেন্স অমসুং পার্তনরশিপশিংকী পাউজেল পীনবা এদভোকেসীগী খুৎলাই অমা ওইনা মাই পাক্না শিজিন্নখি। ২০৩০গী এজেন্দা মাই পাক্নবা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিগী শরুক অহুম থোকপগী অমা তুংদা লৈহৌবগা লোইননা ইন্দেক্স রিপোর্তকী ইদিসন অসিনা পার্তনরশিপশিংগী মরু ওইবদা মীৎয়েং থমদুনা “এস.দি.জি. ইন্দিয়া ইন্দেক্স এন্স দেশবোর্দ ২০২০-২১: পার্তনরশিপ্স ইন দি দিকেদ ওফ এক্সন হায়না মিংথোনখ্রে।
লেপ্পা নাইদনা বেঞ্চমার্ক পর্ফোর্মেনস পীনবা অমসুং খোঙজেল ওন্নবা, অমসুং রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী খ্বাইদগী নৌবা এস.দি.জি.গা মরী লৈনবা দেতা ফংহনবগী মথৌ তাবা অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা মরু ওইবা খুৎলাই অসি ইদিসন খুদিংদা শেমদোক্নবা অমসুং ফগৎহন্নবা থৌরাং অসি পাইখৎখি। ২০১৮-১৯গী অহানবা ইদিসন্দা গোল ১৩, তার্গেৎ ৩৯ অমসুং ইন্দিকেতর ৬১ কভর তৌবা ঙমখিবা অদুনা অনিশুবদা গোল ১৭, তার্গেৎ ৫৪ অমসুং ইন্দিকেতর ১০০ য়ৌহনখি; মসিগী অহুমশুবা ইদিসন অসিনা গোল ১৭, তার্গেৎ ৭০ অমসুং ইন্দিকেতর ১১৫ কভর তৌরি।
মেথোদোলোজী অমসুং প্রোসেস
ইন্দেক্স অসি শেম্বা অমসুং শেম্বগী মেথোদোলোজী অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী এস.দি.জি.শিংগী পর্ফোর্মেন্স ওন্নবা মপুং ওইবা পান্দমশিং; অহেনবা মীৎয়েং মথৌ তাবা লমশিং খঙদোকপদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মতেং পাংবা; অমসুং মখোয় মশেলগী মরক্তা অফবা মওংদা চাংদম্ননবা থৌগৎপা হায়রিবশিং অসি ওইথোকপা ঙমহনখি। ইন্দেক্স হোৎলিবা অসি অহানবগী গোল ১৬গী ইন্দিকেতরশিং লোইননা গোল ১৭কী ক্বালিতেতিব এসেসমেন্তদা য়ুম্ফম ওইখি। তার্গেৎ সেত্তিংগী তেক্নিকেল প্রোসেস অমসুং স্কোরশিং নোর্মেলাইজেসন তৌবদা মালেমগী ওইনা লৈরিবা মেথোদোলোজী অসি ঙাক্না চৎখি। অমরোমদা তার্গেৎ সেত্তিংনা ইন্দিকেতে অমমমগী ওইনা তার্গেৎতগী লৈরিবা অরাপ্পা অদু ওনবা ঙমহল্লি, পোজিতিব অমসুং নেগেতিব ইন্দিকেতরশিংগী নোর্মেলাইজেসনগী প্রোসেসনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী গোল অমমমগী স্কোরশিং চাংদম্নবা অমসুং হোৎপা য়াহল্লি। রাজ্য অমগী কম্পোজিৎ স্কোর অসি ২০৩০গী এজেন্দাগী খাইদোকপা য়াদ্রবা মওং-মতৌ অসি য়েংলগা গোল অমমমদা চপ মান্নবা ৱেৎ পীদুনা দিরাইভ তৌখি।
ইন্দিকেতরশিংগী সেলেক্সন তৌদ্রিঙৈ মমাংদা এম.ও.এস.পি.আই., কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা কুপ্না খন্নরগা লৌখৎপা কন্সল্তেতিব প্রোসেস অমা পাঙথোকখি। সেলেক্সন প্রোসেস অসি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা থাখিবা ইন্দিকেতরশিংগী দ্রাফ তৌরবা লিস্তকী কম্মেন্তশিং অমসুং সজেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইখি। লোকেলাইজেসনগী খুৎলাইগী মপুং ওইবা স্তেকহোল্দর অমসুং ওদিয়ন্স ওইনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা লোকেলাইজ ৱাখল্লোনশিং অমসুং গ্রাউন্দদগী ফংলকপা এক্সপরিয়েন্সকা লোইননা ফীদবেক প্রোসেস অসি থৌগৎতুনা ইন্দেক্স শেম্বদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
ইন্দেক্স অসিনা ২০৩০গী এজেন্দাগী মখাদা লৈরিবা গ্লোবেল গোলশিংগী পুম্নমক শুনা য়াওরবা মওং-মতৌ অমরোমদা লৈবাক্কী মরু ওইবশিংদা হাপচিনদুনা মসি তাক্লি। ‌ইন্দেক্সকী মোদ্যুলর ওইবা মওং-মতৌ অসিনা পোলিসী তুল অমা ওইরক্লে অমসুং হকশেল, এজুকেসন, জেন্দর, শেন্মীৎলোনগী গ্রোথ, ইন্সতিত্যুসনশিং, অইং-অশাগী ফীভমদা হোংলকপা অমসুং অকোইবগী ফীভম য়াওনা গোলশিংগী পাক-চাউবা মওং-মতৌ অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী খোঙজেল ওন্নবা খুলাই অমা ওইরক্লে। ভারতকী এস.দি.জি. ইনবেস্তর মেপতা ইনবেস্ত তৌনবা XV ফাইনান্স কম্মিসনগী রাজ্যশিংগী লৈরিবা ভোল্যুম খঙহনবদগী হৌদুনা ইন্দেক্স অসিনা রাজ্যগী এস.দি.জি. বিজিন দোক্যুমেন্তশিং অমসুং রোদমেপশিং, রাজ্য অমসুং জিলাগী ইন্দিকেতর ফ্রেমৱার্কশিং অমসুং মপাঙ্গল লৈবা রিভ্যু অমসুং ফোলো-অপ সিস্তেমশিংগী ইন্সতিত্যুসন চাউখৎনবা থৌগৎতুনা লৈবাক অসিদা এস.দি.জি. এজেন্দা থুংহন্নবা হোৎনবদসু মাই পাকখ্রে।
নিতি আয়োগনা নেস্নেল অমসুং সব-নেস্নেলগী থাক্তা এস.দি.জি.শিং লৌখৎপা অমসুং য়েংশিনবদা শোইদনা মতেং পাংনবা খঙহনখ্রে। এস.দি.জি. ইন্দিয়া ইন্দেক্স এন্দ দেশবোর্দ অসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং লোকেলাইজেসন তৌনবগী মাইকৈদা হৌৎনরিবা অমসুং এস.দি.জি.শিংগী মখাদা খোঙজেল য়াংশিন্নবা য়েংশিল্লিবা অসি হেনগৎনবা লেপ্তনা হোৎনরিবা পুম্নমক অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা নিতি আয়োগনা হোৎনরিবা অদু উৎলি।