ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ସ୍ୱିଡେନ୍‍ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
05 MAR 2021 8:13PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ମାନ୍ୟବର!
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, COVID-19 ରେ ସ୍ୱିଡେନରେ ଜୀବନ ହାନି ପାଇଁ ମୁଁ ଭାରତ ତରଫରୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ସମବେଦନା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଗତକାଲି ସ୍ୱିଡେନରେ ହୋଇଥିବା ହିଂସାତ୍ମକ ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ସ୍ୱିଡେନ୍‍ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଏକତା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ଆମେ ଚାହୁଁ ଯେ ଆକ୍ରମଣରେ ଆହତମାନେ ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ ।
ମାନ୍ୟବର,
2018 ରେ ସ୍ୱିଡେନ୍‍ ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ କରିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଷ୍ଟକହୋମକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଶୀଘ୍ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ପୁଣିଥରେ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା । 2019 ରେ ମହାରାଜା ଏବଂ ମହାରାଣୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ସୁଯୋଗ ଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ବହୁତ ଭଲ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ମନେ ରଖିଛି ଯେ, ମହାରାଜା ଏବଂ ମୁଁ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ନଡା ବିଡା ତିଆରି କରିବା ସକାଶେ ସହଯୋଗର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲି । ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଏହାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କାରଖାନା ଭଲ କାମ କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏହାକୁ ବାୟୋମାସରୁ କୋଇଲା ତିଆରି ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ ।
ମାନ୍ୟବର,
COVID-19 ସମୟରେ, ଆମେ ଉଭୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛୁ । COVID-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢିବାପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ 150 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଉପକରଣ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ଅନଲାଇନ୍ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏସିଆ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାର ଆଗଧାଡିରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଛୁ । ଆମେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 50 ଟି ଦେଶକୁ " ମେଡ୍‍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛୁ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆହୁରି ଅନେକ ଦେଶକୁ ଟିକା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ।
ମାନ୍ୟବର,
ଆଜିର ପରିବେଶରେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି । ଅଂଶୀଦାରର ମୂଲ୍ୟ ଯଥା ଗଣତନ୍ତ୍ର, ମାନବିକ ଅଧିକାର, ଆଇନର ନିୟମ, ସମାନତା, ସ୍ୱାଧୀନତା, ନ୍ୟାୟ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ଦୃଢ କରେ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆମ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଆମେ ଏହା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ସହ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସର୍ବଦା ପରିବେଶର ସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷାକରି ବଞ୍ଚିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ ।
ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତିରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଉପରେ ଆମେ ଦୃୃୃଢ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆମେ କେବଳ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ ନାହିଁ, ବରଂ ସେଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିବୁ । ଭାରତ ବୋଧହୁଏ G-20 ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଉପରେ ଭଲ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଆମର ଅଣପାରମ୍ପରିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 162 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମେ 2030 ସୁଦ୍ଧା 450 ଗିଗାୱାଟ ଅଣପାରମ୍ପରିକ ଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛୁ । ଏଲଇଡି ଲାଇଟ୍ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆମେ 30 ନିୟୁତ ଟନ୍ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ର୍ନିଗମନ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛୁ । ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଗୋଷ୍ଠିରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସ୍ୱିଡେନର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହନଶୀଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମିଳିତ ମଞ୍ଚରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛୁ ।
ମାନ୍ୟବର,
କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ଭାରତ-ସ୍ୱିଡେନ ସହଭାଗୀତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ । ନବସୃଜନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସହଯୋଗକୁ ଦୃଢ କରିପାରିବା । ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି, ଜଳ ବିଶୋଧନ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମି, ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ରୀଡ୍‌, ଇ-ମୋବିଲିଟି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେସନ୍ ସହିତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ଆଜି ସହଯୋଗରେ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଗ କରିବ ।
ମାନ୍ୟବର,
ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ସ୍ୱିଡେନ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ଭାରତର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ଯାତ୍ରା ମନେ ପକାଉଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କର ଉଦବୋଧନକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
PM's opening remarks at India-Sweden Virtual Summit
05 MAR 2021 8:13PM by PIB Delhi
Namaskar Excellency!
First of all, I would like to express my heartfelt condolences and on behalf of India for the loss of lives in Sweden from COVID-19. I would like to express solidarity with the Swedish people on behalf of all Indian citizens for the violent attack in Sweden a day before yesterday. We wish that those injured in the attack recover soon.
Excellency,
In 2018, Sweden held the first India-Nordic summit. At that time, I had the opportunity to come to Stockholm. I hope we will get a chance to meet again during the second India-Nordic summit soon. The visit of His Majesty the King and Her Majesty to India in 2019 was a great privilege for us. I had a very good discussion with them on many subjects. I vividly remember that His Majesty and I reviewed the collaboration about making crop stubble a briquette for use in power plants. You will be happy to know that its demonstration plant is doing a good job. Now we can use it to make coal from biomass and scale up extensively.
Excellency,
During COVID-19, we have recognized the importance of collaboration at both regional and global levels. India provided medicines and other essential equipment to more than 150 countries to support the world in the fight against the COVID-19 pandemic. Also, we shared our experiences with frontline health workers and policy makers from Asia, South-East Asia and Africa through online training programmes. We have also made available ‘Made in India’ vaccines to about 50 countries so far. We are committed to supplying vaccines to many more countries in the coming days.
Excellency,
In today's environment, coordination, cooperation and collaboration between all like-minded countries have become more important. Shared values like democracy, human rights, rule of law, equality, freedom, justice strengthen our relations and mutual cooperation. The important issue of climate change is a priority for both of our countries and we would like to work with you on this. India’s culture has always given importance to preservation of the environment and living in harmony with nature.
We are firmly moving on our commitments made in the Paris Agreement. We will not only achieve these targets, but also exceed them. India has probably been able to make good progress on its commitments among the G20 countries. Our renewable power capacity has grown by 162 percent in the last five years. We have set a target of 450 gigawatts of renewable energy by 2030. We are saving 30 million tons of carbon dioxide emissions by promoting the use of LED lights. We welcome Sweden's decision to join the International Solar Alliance. We also invite you to join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure soon.
Excellency,
The India-Sweden partnership can play an important role in post-COVID stabilization and recovery. We can deepen cooperation in the fields of innovation, technology, investment, start-ups and research. There is also a huge potential for enhancing cooperation in many areas, including smart cities, water treatment, waste management, circular economy, smart grids, e-mobility and digital transformation. I am confident that our Virtual Summit today will add new dimensions to our cooperation.
Excellency,
Once again, I recall the journey of India's excellent friendship towards Swedish citizens and invite your opening remarks now.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.