Prime Minister's Office
PM's opening remarks at India-Sweden Virtual Summit
05 MAR 2021 8:13PM by PIB Delhi
Namaskar Excellency!
First of all, I would like to express my heartfelt condolences and on behalf of India for the loss of lives in Sweden from COVID-19. I would like to express solidarity with the Swedish people on behalf of all Indian citizens for the violent attack in Sweden a day before yesterday. We wish that those injured in the attack recover soon.
Excellency,
In 2018, Sweden held the first India-Nordic summit. At that time, I had the opportunity to come to Stockholm. I hope we will get a chance to meet again during the second India-Nordic summit soon. The visit of His Majesty the King and Her Majesty to India in 2019 was a great privilege for us. I had a very good discussion with them on many subjects. I vividly remember that His Majesty and I reviewed the collaboration about making crop stubble a briquette for use in power plants. You will be happy to know that its demonstration plant is doing a good job. Now we can use it to make coal from biomass and scale up extensively.
Excellency,
During COVID-19, we have recognized the importance of collaboration at both regional and global levels. India provided medicines and other essential equipment to more than 150 countries to support the world in the fight against the COVID-19 pandemic. Also, we shared our experiences with frontline health workers and policy makers from Asia, South-East Asia and Africa through online training programmes. We have also made available ‘Made in India’ vaccines to about 50 countries so far. We are committed to supplying vaccines to many more countries in the coming days.
Excellency,
In today's environment, coordination, cooperation and collaboration between all like-minded countries have become more important. Shared values like democracy, human rights, rule of law, equality, freedom, justice strengthen our relations and mutual cooperation. The important issue of climate change is a priority for both of our countries and we would like to work with you on this. India’s culture has always given importance to preservation of the environment and living in harmony with nature.
We are firmly moving on our commitments made in the Paris Agreement. We will not only achieve these targets, but also exceed them. India has probably been able to make good progress on its commitments among the G20 countries. Our renewable power capacity has grown by 162 percent in the last five years. We have set a target of 450 gigawatts of renewable energy by 2030. We are saving 30 million tons of carbon dioxide emissions by promoting the use of LED lights. We welcome Sweden's decision to join the International Solar Alliance. We also invite you to join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure soon.
Excellency,
The India-Sweden partnership can play an important role in post-COVID stabilization and recovery. We can deepen cooperation in the fields of innovation, technology, investment, start-ups and research. There is also a huge potential for enhancing cooperation in many areas, including smart cities, water treatment, waste management, circular economy, smart grids, e-mobility and digital transformation. I am confident that our Virtual Summit today will add new dimensions to our cooperation.
Excellency,
Once again, I recall the journey of India's excellent friendship towards Swedish citizens and invite your opening remarks now.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ছুইডেনৰ মাজত অনুষ্ঠিত হোৱা ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰাৰম্ভিক ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
05 MAR 2021 8:13PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ মহোদয়!
সৰ্ব প্ৰথমে ক’ভিড-১৯ৰ ফলত ছুইডেনত হোৱা জনহানিৰ বাবে মোৰ আৰু সমগ্ৰ ভাৰতবাসীৰ তৰফৰ পৰা আন্তৰিক সমবেদনা জনাইছো৷ ছুইডেনত পৰহি হোৱা আক্ৰমণৰ ঘটনাৰ বাবে মই সমগ্ৰ ভাৰতবাসীৰ তৰফৰ পৰা ছুইডেনবাসীলৈ সমবেদনা জনাইছো৷ আক্ৰমণত আহত হোৱা লোকসকল সম্পূৰ্ণ সুস্থ হৈ উঠক, এয়াই আমাৰ কামনা৷
মহোদয়,
২০১৮ চনত ছুইডেনে প্ৰথম বাৰলৈ ভাৰত-নাৰ্ডিক সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছিল৷ সেই সময়ত মই ষ্টকহ’মলৈ যোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছিলো৷ মই আশা কৰিছো, অতি শীঘ্ৰেই দ্বিতীয় ভাৰত-নাৰ্ডিক সন্মিলনৰ বাবে মই পুনৰ তালৈ যোৱাৰ সুযোগ পাম৷ ২০১৯ চনত নৃপতি আৰু তেখেতৰ পত্নীৰ ভাৰত ভ্ৰমণ আমাৰ বাবে সৌভাগ্যৰ বিষয় আছিল৷ মই তেওঁৰ লগত বিভিন্ন বিষয়ত আলোচনা কৰিছিলো৷ মোৰ ভালদৰেই মনত আছে যে নৃপতি আৰু মই ক্ৰ’প ষ্টাবলক পাৱাৰ প্লাণ্টৰ উপযোগী ব্ৰিকেট নিৰ্মাণৰ বাবে সহযোগিতা স্থাপনৰ পৰ্যালোচনা কৰিছিলো৷ আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে ইয়াৰ প্ৰদৰ্শনী প্লাণ্টে সুন্দৰভাৱে কাম কৰি আছে৷ এতিয়া আমি ইয়াক বায়’মাছৰ পৰা কয়লা প্ৰস্তুতিৰ বাবে ব্যাপক স্তৰত স্কেল-আপ কৰিব পাৰো৷
মহোদয়,
ক’ভিড-১৯ৰ সময়ছোৱাত আমি আঞ্চলিক আৰু বিশ্বজনীন, দুয়োটা পৰ্যায়ত সহযোগিতা স্থাপনৰ গুৰুত্বক অনুধাৱন কৰিছো৷ বিশ্বক ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে মোকাবিলা কৰাত সহযোগিতা প্ৰদান কৰিবলৈ ভাৰতে ১৫০তকৈও অধিক দেশলৈ ঔষধ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰিছে৷ লগতে আমি অনলাইন প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে এছিয়া, দক্ষিণ পূব এছিয়া আৰু আফ্ৰিকাৰ সন্মুখৰ শাৰীৰ স্বাস্থ্য কৰ্মী তথা নীতি নিৰ্ধাৰকৰ সৈতে আমাৰ অভিজ্ঞতা বিনিময় কৰিছো৷ আমি এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ৫০ খন দেশক ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰিছো৷ আগন্তুক দিনসমূহত ইয়াতকৈও অধিক সংখ্যক দেশলৈ প্ৰতিষেধকৰ যোগান ধৰিবলৈ আমি প্ৰতিশ্ৰুতিৱদ্ধ৷
মহোদয়,
আজিৰ এই পৰিস্থিতিত সকলো সদৃশ ভাৱাপন্ন দেশসমূহৰ মাজত সহযোগিতা, সমন্বয় আৰু সমভাগিতা গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিছে৷ গণতন্ত্ৰ, মানৱ অধিকাৰ, নীতি, সমতা, স্বাধীনতা, ন্যায়ৰ দৰে মূল্যবোধসমূহে আমাৰ সম্বন্ধ আৰু সহযোগিতা শক্তিশালী কৰি তোলে৷ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় আমাৰ দুয়োখন দেশৰ বাবে এক অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য বিষয় আৰু ইয়াৰ ওপৰত আমি আপোনালোকৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ বিচাৰো৷ ভাৰতৰ সংস্কৃতিত পৰিবেশৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰকৃতিৰ সৈতে সমন্বয়তা স্থাপনত আমি সদায়েই গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো৷
আমি পেৰিচ চুক্তিত প্ৰদান কৰা প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি আগবাঢ়িছো৷ আমি এই লক্ষ্যসমূহ প্ৰাপ্ত কৰাই নহয় বৰঞ্চ ইয়াতকৈও ঊৰ্ধলৈ আগুৱাই যাম৷ জি২০ দেশসমূহৰ ভিতৰত বোধহয় ভাৰতেই উন্নত ফলাফল প্ৰদৰ্শন কৰিছে৷ বিগত পাঁচটা বৰ্ষত আমাৰ পুনৰ নবীকৰণ শক্তি ক্ষমতা ১৬২ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ আৰু আমি ২০৩০ পৰ্যন্ত ৪৫০ গিগাৱাট পুনৰ নৱীকৰণ শক্তিলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো৷ এলইডি লাইটৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰি আমি ৩০ মিলিয়ন টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ নিৰ্গমণ ৰোধ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো৷ আন্তৰ্জাতিক সৌৰ সহযোগিতাত ছুইডেনৰ অন্তৰ্ভুক্তিক আমি স্বাগতম জনাইছো৷ আমি আপোনালোকক Coalition for Disaster Resilient Infrastructure ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈও আমন্ত্ৰণ জনাইছো৷
মহোদয়,
পচ্ছাদ-কভিড স্থিৰতা আৰু পুনাৰোগ্যত ভাৰত-ছুইডেনৰ সহযোগিতাই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে৷ আমি উদ্ভাৱন, প্ৰযুক্তি, বিনিয়োগ, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰো৷ স্মাৰ্ট চিটী, জল ব্যৱস্থাপনা, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, ঘূৰ্ণীয় অৰ্থনীতি, স্মাৰ্ট গ্ৰীড, ই-মবিলিটী, ডিজিটেল ৰূপান্তৰণৰ দৰে অনেক ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাৰ থল আছে৷ মোৰ বিশ্বাস যে আজিৰ এই ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনত আমাৰ সহযোগিতাত এক নতুন পৰ্যায় সংযোজিত হ’ব৷
মহোদয়,
মই পুনৰবাৰ ছুইডেনৰ নাগৰিকৰ প্ৰতি ভাৰতৰ উত্তম মিত্ৰতাৰ এই যাত্ৰাক স্মৰণ কৰি আপোনাক প্ৰাৰম্ভিক ভাষণলৈ আমন্ত্ৰিত কৰিছো৷