Prime Minister's Office
PM's opening remarks at India-Sweden Virtual Summit
05 MAR 2021 8:13PM by PIB Delhi
Namaskar Excellency!
First of all, I would like to express my heartfelt condolences and on behalf of India for the loss of lives in Sweden from COVID-19. I would like to express solidarity with the Swedish people on behalf of all Indian citizens for the violent attack in Sweden a day before yesterday. We wish that those injured in the attack recover soon.
Excellency,
In 2018, Sweden held the first India-Nordic summit. At that time, I had the opportunity to come to Stockholm. I hope we will get a chance to meet again during the second India-Nordic summit soon. The visit of His Majesty the King and Her Majesty to India in 2019 was a great privilege for us. I had a very good discussion with them on many subjects. I vividly remember that His Majesty and I reviewed the collaboration about making crop stubble a briquette for use in power plants. You will be happy to know that its demonstration plant is doing a good job. Now we can use it to make coal from biomass and scale up extensively.
Excellency,
During COVID-19, we have recognized the importance of collaboration at both regional and global levels. India provided medicines and other essential equipment to more than 150 countries to support the world in the fight against the COVID-19 pandemic. Also, we shared our experiences with frontline health workers and policy makers from Asia, South-East Asia and Africa through online training programmes. We have also made available ‘Made in India’ vaccines to about 50 countries so far. We are committed to supplying vaccines to many more countries in the coming days.
Excellency,
In today's environment, coordination, cooperation and collaboration between all like-minded countries have become more important. Shared values like democracy, human rights, rule of law, equality, freedom, justice strengthen our relations and mutual cooperation. The important issue of climate change is a priority for both of our countries and we would like to work with you on this. India’s culture has always given importance to preservation of the environment and living in harmony with nature.
We are firmly moving on our commitments made in the Paris Agreement. We will not only achieve these targets, but also exceed them. India has probably been able to make good progress on its commitments among the G20 countries. Our renewable power capacity has grown by 162 percent in the last five years. We have set a target of 450 gigawatts of renewable energy by 2030. We are saving 30 million tons of carbon dioxide emissions by promoting the use of LED lights. We welcome Sweden's decision to join the International Solar Alliance. We also invite you to join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure soon.
Excellency,
The India-Sweden partnership can play an important role in post-COVID stabilization and recovery. We can deepen cooperation in the fields of innovation, technology, investment, start-ups and research. There is also a huge potential for enhancing cooperation in many areas, including smart cities, water treatment, waste management, circular economy, smart grids, e-mobility and digital transformation. I am confident that our Virtual Summit today will add new dimensions to our cooperation.
Excellency,
Once again, I recall the journey of India's excellent friendship towards Swedish citizens and invite your opening remarks now.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-স্বিদেন ভর্চুএল সম্মিৎতা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোক ৱারোল
05 MAR 2021 8:13PM by PIB Imphal
খুরুমজরি এক্সেলেন্সী!
অহানবা মক্তদা, কোবিদ ১৯দগী স্বিদেনদা থৱায় থাখ্রবশিং অদুগীদমক ঐহাক্কী মায়কৈদগী অমদি ভারতকী মায়কৈদগী থমোয় শোক্না অৱাবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না নহান স্বিদেনদা থোকখিবা হিংশাগী এতেক অদুগীদমক ভারতকী নাগরিকশিংগী মায়কৈদগী স্বিদেনগী প্রজাশিংগা লোয়ননা সোলিদরিতী ফোংদোকচরি। এতেক অদুদা শোক্লবশিং অথুবা মতমদা ফবা ওইরসনু হায়না ঐখোয়না থৌনিজরি।
এক্সেলেন্সী,
২০১৮দা, স্বিদেন্না অহানবা ইন্দিয়া-নোর্দিক সম্মিৎ পাংথোকখি। মতম অদুদা, ঐহাক স্তোকহোল্মদা লাকচনবা খুদোংচাবা ফংজখি। অথুবা মতমদা অনিশুবা ইন্দিয়া-নোর্দিক সম্মিৎ মনুংদা অমুক হন্না উনবগী তাঞ্জা ফংলগনি হায়না ঐহাক্না আশা তৌরি। ২০১৯দা হিজ মেজেস্তি নিংথৌ অমসুং হার মেজেস্তিগী ভারত খোংচৎ অদু ঐখোয়গীদমক অচৌবা প্রিভিলেজ অমা ওইখি। হিরম কয়াদা ঐহাক্না মখোয়গা লোয়ননা য়াম্না ফজনা খন্ন-নৈনখি। ঐহাক্না ময়েক লানা নিংশিংলি মদুদি হিজ মেজেস্তী অমসুং ঐহাক্না পাৱর প্লান্তশিংদা শিজিন্ননবা ক্রোপ স্তবল ব্রিক্বেৎ অমা শেম্বগী মতাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নরিবা অদু নৌহৌনা য়েংশিনখি। অদোম্না খংবদা হরাওবা ফাওগনি মদুদি মসিগী দেমেন্ত্রেসন প্লান্ত অসি মথৌ নিংথিনা তৌরি। হৌজিক মসি ঐখোয়না বাইওমাসতগী কোল শেম্বা অমসুং এক্সতেন্সিবলি স্কেল অপ তৌবদা শিজিনবা য়াই।
এক্সেলেন্সী,
কোবিদ-১৯ মনুংদা, ঐখোয়না রিজনেল অমসুং গ্লোবেল লেবেল অনিমক্তা কোলাবোরেসনগী মরুওইবদু খংমিন্নখ্রে। ভারতনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মালেম্বু সপোর্ত তৌনবা লৈবাক ১৫০ হেনবদা হিদাক-লাংথক অমসুং অতোপ্পা দরকার ওইবা ইক্বিপমেন্তশিং ফংহনখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং ওলাইন প্রোগ্রামশিংগী থোংদা এসিয়া, সাউথ-ইস্ত এসিয়া অমসুং আফ্রিকাদগী ফ্রন্তলাইন হেল্থ ৱার্করশিং অমসুং পোলিসী মেকরশিংগা লোয়ননা শেয়ার তৌখি। ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা চাউরাক্না লৈবাক ৫০দা মেদ ইন ইন্দিয়া বেক্সিনসু ফংহনখ্রে। ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা অতৈ লৈবাক কয়াদসু বেক্সিন সপ্লাই তৌনবা ৱাফম থম্লি।
এক্সেলেন্সী,
ঙসিগী এনভাইরনমেন্তদা, ৱাখল মানবা লৈবাকশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসন, কোওপরেসন অমসুং কোলাবোরেসন অসি য়াম্না মরুওিবা ওইরি। দেমোক্রেসী, হ্যুমেন রাইত, রুল ওফ লো, ইক্বেলিতী, ফ্রীদম, জস্তিসগুম্বা শেয়র্দ ভেল্যুশিংনা ঐখোয়গী মরী অমসুং ম্যুচেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মরুওইবা ইশু অসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্কী প্রায়োরিতী অমনি অমসুং মসিদা অদোমগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবা ঐখোয়না পামগনি। ভারতকী কলচরনা মতম পুম্নমক্তা এনভারনমেন্ত ঙাক্তুনা থম্বা অমসুং মহৌশাগা লোয়ননা মত তিন্ননা লৈবদা মরুওইবা পীরি।
ঐখোয়না পেরিস এগ্রিমেন্তদা থমখিবা ঐখোয়গী ৱাফমশিংদা ঙাক্না চৎলি। ঐখোয়না মসিগী পান্দমশিং অসি ফংবা খক্তা নত্তনা মখোয়বু হেন্দোক্না ফংবসু ওইগনি। ভারতনা জি ২০ লৈবাকশিংগী মরক্তা মসিগী কম্মিৎমেন্তশিংদা অফবা প্রোগ্রেস ওইহনবা ঙম্বা য়াই। হৌখিবা চহি মঙাদা ঐখোয়গী রিন্যুএবল পাৱর কেপাসিতী চাদা ১৬২ হেনগৎলে। ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জী গিগাৱাৎ ৪৫০গী তার্গেৎ অমা সেৎ তৌরি। ঐখোয়না এল.ই.দি. লাইতশিং শিজিন্নবা প্রমোৎ তৌদুনা কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা মিলিয়ন তন ৩০ সেবিং তৌরে। ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স জোইন্ত তৌনবা স্বিদেনগী ৱারেপ অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না অদোম্বু অথুবা মতমদা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর জোইন তৌনবা বার্তনসু তৌজরি।
এক্সিলেন্সী,
ইন্দিয়া-স্বিদেন পার্তনরশিপনা পোস্ত-কোবিদ স্তেবিলাইজেসন অমসুং রিকবরীদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি। ঐখোয়না ইনোবেসন, তেক্নোলোজী, ইনবেস্তমেন্ত, স্তার্ত-অপস অমসুং রিসর্সকী লমদা তেংবাং পীনবা হেনগৎপা ঙমগনি। স্মার্ত সিতিজ, ৱাতর ত্রিৎমেন্ত, ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, সর্কুলর ইকোনোমী, স্মার্ত গ্রিদস, ই-মোবিলিতী অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন য়াওনা লম কয়াদা কোওপরেসন হেনগৎহন্নবগীদমক অচৌবা পোতেন্সিএল অমসু মফম অসিদা লৈরি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঙসিগী ঐখোয়গী ভর্চুএল সম্মিৎ অসিনা ঐখোয়গী কোওপরেসন্দা অনৌবা দাইমেন্সন অমা হাপচিল্লগনি।
এক্সেলেন্সী,
অমুক হন্না, ঐহাক্না স্বিদেনগী নাগরিকশিংগী মায়কৈদা ভারতকী থোইদোক হেন্দোকপা মরূপ ওইবগী খোংচৎ অদু অমুক হন্না নিংশিংজরি অমদি হৌজিক অদোমগী হৌদোক ৱারোলশিং অদুগী বার্তন তৌজরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা অনুবাদনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখি।