প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী মতাংদা পাংথোকপা ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা ৱারোল
05 MAR 2021 3:28PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ভারতকী কাচিন-কোয়া খুদিংগী অশুক য়াম্বা মীওই কয়ানা মসিগী কান্নরবা ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াবা অসিনা মসিগী খন্ন-নৈনবা অসিগী মরু ওইবসি মশানা অদুমক তাক্লবনি। ঐহাক্না মীয়াম খুদিংবু থমোই শেংনা তরাম্না ওকচরি। বজেৎ অসিবু থবক ওইনা পাংথোকপদা হন্দক্কী মতাং অসিদা করিগুম্বা ৱাখল্লোন খরা ঐখোয়না খল্লি অমসুং অনৌবা থৌওং অমগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক তৌরি অমসুং মসিনা মাই পাক্লবদি তুংদা য়াম্না কান্নবা ওইগনি হায়বসি নখোয়নসু খঙলম্লগনি। ঙসি ফাওবদা অসিগুম্বা ৱেবিনার অমত্তা পাংথোকখিদ্রি। ঐহাক্না লৈবাক্কী অসুক য়াম্লবা মীয়ামগা বজেৎ অসিগী মতাংদা ৱারী শাবা ফংজরি।
ঙসি নুমিৎ চুপ্পগী ৱেবিনার অসি চত্থখি অমসুং য়াম্না নীংথিরবা তুংগী থৌরাং অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক্তা নখোয়গী মাইকৈদগীসু লাকখি। নখোয়না সরকারদগী হেন্না খোঙথাং অনি হেন্না খুমাং থাদুনা চৎনীংবা ফাওরি হায়বগুম্না ঐহাক্না ফাওরি। মসিমক্না ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা পাউ অমনি অমসুং ঐহাক্না থাজবদি ঙসিগী খন্ন-নৈনরিবা অসিদসু ঐখোয়না বজেৎ অমসুং পোলিসী শেম্বা অসি সরকার খক্তনা পাংথোকপা থবক অমা ওইহন্দনবা ঐখোয়না কন্না হোৎনগনি। লৈবাক্কী চাউখৎপগা মরী লৈনবা স্তেকহোলদর খুদিংমক্কী মতাং অসিদা মতিক চানা শরুক য়াহনগনি। মসিগী মওং অসিদা ঙসিদি, মেন্যুফেকচরিং সেক্তরশিংনা মেক ইন ইন্দিয়াবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা নখোইগুম্বা মরু ওইরবা মীওইশিংগী মরক্তসু ৱা খন্নহন্নিংই। হৌখিবা চয়োলদা ঐহাক্না নখোয়দা হায়খিবা অদুনি, তোঙান-তোঙানবা সেক্তরগী মীওইশিংগসু ৱারী-ৱাতাই কয়া শন্নখ্রে, ইনোভেসনগী মতাংদা কান্নবা পাউতাক কয়া ফংখি। ঙসিগী ৱেবিনার অসিনা মরু ওইনা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিবকা মরী লৈনগনি।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ৬-৭তা মেক ইন্দিয়াবু তোঙান-তোঙানবা থাক্তা পুক্নিং থৌগৎনবা মাই-পাকপা থৌওং কয়া পায়খৎখ্রে। মসিদা নখোয়না তেংবাংখিবা অদুসু য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি। হৌজিক্তি থৌওংশিং অসিবু মথংগী থাক্তা পুখৎনবগীদমক্তা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংবা তারে, ঐখোয়গী স্পীদ অমসুং স্কেলবুসু হেনগৎহনবা তারে। অদুগা মমাংগী চহিদা কোরোনাগী মতাংদা থেংনখিবা অদু ঐখোয়গী খুদোংচাবা অমখক্তা নত্তে হায়বগী ঐঙোন্দা মপুং ফানা থাজবা লৈরে। ভারতকী ওইনা মালেমগী ওইবা থৌদাং অমনি অমসুং মালেমগী অফবা তৌবা অসিসু ভারতকী থৌদাং ওইরবনি। মরম অদুনা, মাইকৈ অসিদা ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা মাং থাদুনা চৎপা তাবনি। মেন্যুফেকচরিং, শেন্মিৎলোনগীদমক্তা সেগমেন্ত খুদিংমকপু করম্না ওন্থোকপা তাবগে, মসিগী ইথিল করম্না লাক্কনি। ইকোসীস্তেম অমা করম্না শেমগনি হায়বসি নখোয়না নীংথিজনা খঙলবনি। লৈবাক কয়ানা মখোয়গী মেন্যুফেকচরিংগী মতিকপু হেনগৎহন্দুনা লৈবাকপু কয়াম্না চাউখৎহনবগে হায়বসে ঐখোয়গী মাংদা মালেম পুম্বনা খুদম পীরবনি। মেন্যুফেকচরিংগী মতিক হেনগৎলকপা অসিনা থবক পীবসু য়াম্না হেনগৎহল্লিবনি।
ভারত্না হৌজিক অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মাং থাদুনা খোঙজেল য়াঙনা চৎলি। সেক্তর অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহন্নবা শেমদোকপা অমগী মথংদা অমা পুরক্লি। ঐখোয়গী পোলিসী অমসুং থৌরাংশিং অসি য়াম্না ময়েক শেংলি। সরকার অসিনা খল্লিবা মংলিবা মংলান-মিনিমম গভর্মেন্ত, মেক্সিমম গভর্নেন্স অমসুং জিরো ইফেক্স, জিরো দিফেক্ত অসি হেন্না ময়েক শেংলে ভারতকী কম্পেনীশিংনা ভারত্তা হৌজিক পাংথোক্লিবা পোত্থোক পুথোকপগী থৌওংশিং অসিবু মালেমগী থাক্তা পুরক্নবগীদমক্তা অহিং-নুংথিল নাইদনা থবক তৌবা তাবনি। ঐখোয়গী প্রদক্সন কোস্ত, পোত্থোকশিংগী মগুন অমসুং নীংথিনা মথৌ তৌহন্দুনা মালেমগী থাক্তা শক্তাকচবা ঙমহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না কন্না হোৎনবগী মথৌ তারে। অমসুং ঐখোয়গী পোত্থোকশিং অসি য়ুজর ফ্রেনলী ওইহনবা তাবনি, তেক্নোলোজী অসিসু মতমগা খ্বাইদগী চান্নবা ওইহনগদবনি, শেল য়াম্না তাঙদবা অমসুং মতম কুইনা চৎপা ওইহনগদবনি। ঐখোয়গী মরু ওইবা কম্পিতেন্সী অসিগা মরী লৈনবা সেক্তরশিং অসিদা শেল হেন্না থাদবা অমসুং কত্তিং এদজ তেক্নোলোজী ঐখোয়না শিজিন্নগদবনি। অমসুং মসিগী হীরম অসিদা নখোয়গুম্বা ইন্দস্ত্রীগী মীওইশিংনা মসিদা তেংবাংবা অসি খ্বাইদগী মরু ওইবনি। সরকারনা মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা পুম্নমক্কা লোয়ননা মাং থানা চৎনবা কন্না হোৎনরি। ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস, কমপ্লাইন্স বর্দন হন্থহনবা, লোজিস্তিক কেস্তশিং অসি হন্থনবা মল্তিমোদেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, দিস্ত্রিক লেবেল এক্সপোর্ত হবশিং শেমগৎ-শাগৎপা য়াওনা তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রীশিং অসি য়োকখৎনবা সরকার অসিনা লেবেল খুদিংমক্তা হোৎনরি।
ঐখোয়গী সরকারনা হীরম খুদিংদা সরকারনা খুৎ থিংজিনবা অসিনা ৱারোইশিন পুরকপগী মহুত্তা খুদোংচাদবা হেন্না থোকহল্লি হায়না থাজৈ। মরম অদুনা, ঐখোয়না সেল্ফ রেগ্যুলেসন, সেল্ফ-এতেস্তিং, সেল্ফ সর্তিফিকেসন, হায়বদি অসিগুম্বা হীরম অসিদা লৈবাক্কী নাগ্রিকশিংদা থাজবা থমদুনা তুং লমচৎকীদমক্তা চৎপা হায়বা ৱাফম অসিদা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙই। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা লৈরিবা লিশিং ৬তগী হেনবা কমপ্লাইএন্সকী চৎনবীশিং অসিগী মশিং হন্থহন্নবা কন্না হোৎনরি। মসিগী মতাং অসিদা, নখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং পাউতাকশিং য়াম্না মরু ওই। ৱেবিনার অসিদা মতম য়াম্না ফংদবসু য়াই, অদুনা নখোয়না ঐঙোন্দা ইরগা পীবিরকউ। মসিবু ঐখোয়না য়াম্না লুনা খনগনি, মরমদি কমপ্লাইএন্সকী বর্দন অসি য়ারিবমখৈ হন্থহনগদবনি। তেক্নোলোজী য়ৌরক্লে, হীরম খুদিংগী ফোর্ম মেনবগী মথৌ তাদ্রে। মতৌ অসুম্না, লোকেল লেবেলদা এক্সপোর্তপু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা এক্সপোর্তরশিং অমসুং প্রদ্যুসরশিংবু মালেমগী প্লেৎফোর্ম অমা ফংহন্নবা সরকারনা সেক্তর কয়া অমদা থবক তোউরি। মসিদা এম.এস.এম.ই. ওইরো, লৌমীশিং ওইরো, অপিক-অপিকপা ইন্তর্প্রাইস ওইরো, পুম্নমক্তা এক্সপোর্ত তৌবগী মতাংদা মতেং য়াম্না ফংগনি।
মরূপশিং,
প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী মনিংদা মেন্যুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্তপু চাউখৎহন্নবা ঐখোয়না মঙলান কয়া অমা থম্লি। মালেমগী কম্পেনীশিংনা ভারতপু মখোয়গী বেজ ওইহন্দুনা, ঐখোয়গী লমদমগী ইন্দস্ত্রী, এম.এস.এম.ই.গী মশিং অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহনবা, অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ৱেবিনার অসিদা মশক থোকপা স্কিম কয়া শেম্বা ঙম্লবদি, ঐখোয়না বজেৎ অসিবু পুথোকপদা খল্লিবা ৱাখল্লোনশিং অদুবু মাই পাকহনবা ঙমগনি। মসিগী স্কিমশিং অসিগী পান্দমদি তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংগী কোর-কম্পিতেন্সী অমসুং এক্সপোর্তকী হীরমদা গ্লোবেল প্রেজেন্স লৈহনবা অসিনি। ভারতকী মফম খর-খক্তদগী অকক্নবা মীরম লৈবাকশিংদা এক্সপোর্ত তৌরম্বগী ফিভম অদু হোংদোকহনগদবনি। ভারতকী জিলা খুদিংদগী করিগী এক্সপোর্ত তৌবা য়ারোইদবনো? মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারত্তগী ইম্পোর্ত করিগীদমক্তা তৌরোইদৌরিবনো? মালেমগী মফম খুদিংদা ওইহনবা য়াদ্রিবা করিগীনো? হীরম খুদিংগী পোত্থোক করিগী লৈরোইদবনো? হান্নগী স্কিমশিং অমসুং হৌজিক লৈরিবা স্কিমশিং অসিদা খেৎনবা কয়া লৈবসু অদোম্না উরম্লগনি। হান্নদি ইন্দস্ত্রীএল ইন্সেন্তিব অসি ওপন ইন্দেদ ইনপুৎ বেজ সবসিদী অমা ওইরম্মি। হৌজিক্তি মসিবু চাংয়েংনবগী মিৎয়েং অমদা য়েংহন্দুনা তার্গেতেদ, পর্ফোর্মেন্স বেজ ওইহল্লে। ইহান হানবা ওইনা সেক্তর ১৩ প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিবশিংগী মখাদা থমখিবা অসিনা ঐখোয়না হীরম অসিদা খোঙফম চেৎপগী মতৌ উৎলবনি।
মরূপশিং,
মসিগী পি.এল.আই. অসি সেক্তর অমগী ওইবা মতমদা, সেক্তর অদুনা কান্নবা য়াম্না ফংলি, মসিদগী সেক্তর অদুগা মরী লৈনবা অপুনবা ইকোসীস্তেম্বুসু কান্নহল্লি। ওতো অমসুং ফার্মাদা পি.এল.আই. লৈবদগী, ওতো পার্তশিং, মেদিকেলগী খুৎলায়শিং অমসুং হিদাকশিংগী রো-মেতরিএলশিংগা মরী লৈনবা পোৎলশিংদা মীরমদা তাংজবা অসি য়াম্না হন্থরগনি। এদভান্স সেল বেত্তরী, সোলার পি.ভি. মোদ্যুলশিং অমসুং স্পিসিএলিতী স্তীলদা ফংগদবা তেংবাংশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইনর্জী সেক্তর অসি মতমগা চান্নবা ওইরগনি। ঐখোয় ইশাগী রো-মেতরিএল, ইশানা থবক শুজবা, ইশাগী হৈ-শিংবা অসিদা ঐখোয়না কয়া য়াম্না মাংজিল থাবা ঙমগনি। মতৌ অসুম্না, তেক্সতাইল অমসুং ফুদ প্রোসেসিংনা ফংগদবা পি.এল.আই. অসিনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউ সেক্তর অপুনবদসু কান্নবা ফংগনি। ঐখোয়গী লৌমীশিং, শা-য়েন লোয়বশিং, ঙা-য়োকপশিংনচিংবা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন অপুম্বদা মসিনা অচৌবা চৈথেং পীদুনা মাং-থানা থোক্লকপদা য়াম্না তেংবাংগনি।
নখোয়না ঙরাংমক্তদসু উখ্রবা অদুনি, য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ২০২৩, হায়বদি ঙসিদগী চহি অনিগী মতুং, চহী অসি মালেম অসিগী মিল্লেতকী চহী ওইনা লাওথোকখ্রবনি। লৈবাক ৭০ হেনবনা ভারতনা পুথোরক্লিবা প্রপোজেল অসিবু শৌগৎখি। মসিবু য়ু.এন. জেনেরেল এসেমব্লীদা য়েৎনবা লৈতনা য়াখি। মসি লৈবাক অসিবু য়াম্না চাউথোকচহনবা ৱাফম অমনি। মসি ঐখোয়গী লৌমীশিং অসিগী ওইনা খ্বাইদগী চাওবা খুদোংচাবা অমনি, মরু ওইনা ইরিগেসনগী খুদোংচাবা ফংজদবা অপিকপা লৌমীশিং অমসুং অপৌবা ফৌ হৌবা মফমশিং। মসিগী অপৌবা ফৌশিং অসিবু য়ু.এন.গী খুত্থাংদগী মালেমদা য়ৌহনবা অসি ইং ২০২৩গী ওইনা অয়াবা পীখ্রবনি। ইরিগেসনগী খুদোংচাবা ফংদবা অপিকপা লৌমীশিংগী অদুগুম্বা মফমশিং অদুদা লৌ থাবা, মসিগী অপৌবা ফৌ অসিনা অসিগুম্বা অপিকপা মৌমীশিংদা মপাঙ্গল কয়া হাপকদবা, ন্যুত্রিসনগী ভেল্যু কয়া য়াম্না লৈবা, মসিগী মখল কয়া য়াম্না লৈবা, মালেমদা মসিবু য়াম্না তাঙনা করম্না ফংহনবা য়াবা, অসিগুম্বা য়াম্লবা খুদোংচাবা কয়া অমা ঐখয়গী মাঙদা লৈরবনি। ঐখোয়না য়োগবু মালেমদা শন্দোক্তুনা ফাওহনবগুম্না ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইদুনা, মরু ওইনা এগ্রো প্রোসেসিংগী মীওইশিংনা, মিল্লেৎ, হায়বদি অপৌবা ফৌ অসিবু মালেমগী মফম শিনবা থুংনা য়ৌহনবা ঙমগনি।
ইং ২০২৩গী ওইনা ঐখোয়গী নাক্তা মতম লৈরি, ঐখোয়না নীংথিনা শেম-শাদুনা মালেম পুম্বগী ওইনা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসি থবক ওইনা পায়খৎপা ঙমগনি। কোরোনাদগী কন্ননবা ভারত্তা শাবা ভেক্সিন পুথোকপগুম্না, মীওইশিংবু নাহন্দনবা, ভারত্তা পুথোকপা মিল্লেৎ, অপৌবা ফৌ, মসিগী ন্যুত্রিস্নেল ভেল্যুসু হেন্না নীংথিনা শিজিন্নবা য়াগনি। মিল্লেৎ নত্ত্রগা অপৌবা ফৌগী মচি ওইবগী মতাংদা ঐখোয় পুম্বনা খঙনরে। মতম অমদা, চাকখুমশিংদা অপৌবা ফৌ অসি য়াম্না মরাং কায়না শিজিন্নরম্মি। মসিগী চৎনবী অসি অমুক হল্লক্লে। ভারতনা হৌদোক্লবা মতুংদা, য়ূ.এন.না ইং ২০২৩বু মালেমগী মিল্লেৎকী চহি লাউথোকখিবা অমসুং মসিনা মীরমদা মিল্লেৎকী অপাম্বা লৈবশিং হেনগৎহল্লগনি। মসিদগী ঐখোয়গী লৌমীশিং মরু ওইনা, লৈবাক অসিগী অপিকপা লৌমীশিংদা য়াম্না কান্নরগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা হায়জনিংবা অসিদি মসিগী কান্নবা অসিগী খুদোংচাবা নীংথিনা লৌবীয়ু হায়বা অসিনি। ঙসিসু, মসিগী ৱেবিনার অসিদগী পাউতাক কয়া ফংবা, অপিকপা তাস্ক ফোর্স অমা শেম্বা অমসুং মসিদা পব্লিক-প্রাইভেৎ পার্ত্নর্শিপকী মোদেল লৈবা, অমসুং ঐখোয়না মসিগী মিল্লেৎ মিসন অসিবু মালেম শিনবা থুংনা হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা হায়বা ৱাখলশিংসি ঐখোয়না খনবা য়াই। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী অপাম্বা মহাওগী মতুং ইন্না মিল্লেৎকী মখল পুথোকপা অমসুং হকশেলদা য়াম্না কান্নহনবা মখল করম্না পুথোক্কনি হায়না খনবা য়াই।
মরূপশিং,
হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসিদা পি.এল.আই. স্কিমগা মরী লৈনবা স্কিমগীদমক্তা ভাউরাকপা লুপা করোর লাখ ২গী শেনফম খাক্তুনা থমখ্রবনি। প্রদক্সনবু ৫%গী চাংদা ইন্সেন্তিব পীরে। হায়বদি, পি.এল.আই. স্কিমগী খুত্থাংদা লাক্কদৌরিবা চহি ৫দা চাউরাক্না বিলিয়ন দোল্লর ৫২০গী পোত্থোকশিং ভারত্তা পুথোকপগী ওইথোকপা য়াই হায়না পানরি। পি.এল.আই. স্কিম শেমখ্রিবা সেক্তরশিংগীদমক্তা ওইনসু, সেক্তরশিং অসিদা য়ারিবমখৈ মীওই মশিং য়াম্না থবক তৌহন্দুনা শরুক ২ থোকপা ফাওবা হেনগৎহনবা হায়নসু ঐখোয়না পানরি। পি.এল.আই. স্কিমগী মরমদগী থবক পীবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎহল্লগনি। ইন্দস্ত্রীদদি প্রদক্সন অমসুং এক্সপোর্তকী হীরমদা কান্নবা ফংলগনি, লৈবাক্কী শেন্থোক হেনগৎপদগী অপাম্বা হেনগৎলক্কদবা অদুদগীসু হেন্না কান্নবা ফংগনি। হায়বদি, হীরম অনি থোক্না কান্নবা ফংলগনি হায়বনি।
মরূপশিং,
পি.এল.আই.গা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া লাউথোকখ্রে, মখোয়শিং অসিদসু ঐখোয়না অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। আই.তি. হার্দৱেয়র অমসুং তেলিকোম ইক্বিপমেন্ত মেন্যুফেকচরিংগা মরী লৈনবা পি.এল.আই. স্কিমশিং অসিবুসু কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রবনি। মসিগী সেক্তরশিং অসিগা মরী লৈনবা মীওইশিংনা হীরমশিং অসিগী মতাংদা নীংথিনা য়েংশিনবা হৌরম্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা লৈ। লাক্কদোউরিবা চহি মরি অসিদা আই.তি. হার্দৱেয়রগী মতাংদা চাউরাক্না লুপা ত্রিলিয়ন ৩.৫গী পোত্থোক পুথোকপা ঙমগনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি। মসিগী স্কিম অসিদগী আই.তি. হার্দৱেয়রদা চহি ৫গী মনুংদা দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন্দা হৌজিক ফাওবগী ওইনা ৫-১০%দগী হেনগত্তুনা ২০-২৫% ওইহনগদবনি। মতৌ অসিগুম্না, তেলিকোম ইক্বিপমেন্ত মেন্যুফেকচরিংদসু লাক্কদৌরিবা চহি ৫গী মনুংদা লাউরাক্না লুপা করোর অমা মখায়গী কান্নবা ফংগনি। মসিদসু, চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ২গী পোত্থোক মীরমদা থাদোকপা ঙমগনি। ফার্মা সেক্তরদসু লাক্কদৌরিবা চহি ৫-৬ অসিদা ঐখোয়না পি.এল.আই.গী মখাদা লুপা করোর লাখ কয়া অমা হেনবগী চাংদা থাদরকপা য়াবগী ওইথোকপসু খন্নদবা য়াদে, ঐখোয়না অচৌবা পান্দম অমা থমদুনা চৎকদবনি। মসিনা ফার্মা সেলদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ কয়া অমসুং এক্সপোর্তকী ওইনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ২ হেন্না পাংথোকপা ঙম্বগী থাজবা লৈরি।
মরূপশিং,
ভারত্তগী ভেক্সিনগী দোজ লাখ কয়া অমা পুদুনা চৎলিবা ফ্লাইৎশিং অসি হাঙনা হল্লকপা অমত্তা নত্তে। মখোয়না মসিনা তেংবাংখিবা অনাবা, অহল ওইরবা মীওইশিংগী য়াইফ পাউজেল কয়া পুদুনা লাক্লিবনি। অদুগা ইরাংগী মতমদা থাজবা ফংবা অসি মতম চুপ্পগী ওইবনি। ঐখোয়না মীওইবা জাতিগী তেংবাংলি হায়না হায়রিবশিং অসি চাউথোক্তুনা হায়বগী খক্তা নত্তে, ঐখোয়না ইথৌদাং পাংথোকপগী নুংঙাইবগী হায়বনি। ঐখোয়গী হৌজিক চত্থরিবা থৌওংশিং অসিনা ভারতপু মালেম শিনবা থুংবদা অচৌবা ব্রান্দ অমা ওইহল্লে। ভারতকী মিংচৎ, ভারত্তা মালেম্না থাজবা অসি য়াম্না হেল্লবনি। মসি ভেক্সিন মতাংদা খক্তা নত্তে। ফার্মা সেক্তর খক্তগীসু নত্তে। করিগুম্বা লৈবাক অমনা অচৌবা ব্রান্দ অমা ওইরকপা মতমদা, মসিনা মীয়াম খুদিংগী ইকায় খুম্না হেনগৎহল্লি, মীয়াম্না নুংশিবা হেনগৎলকই অমসুং মখোয়গী খ্বাইদগী অহানবা অপাম্বসু ওইহল্লি।
ঐখোয়গী হিদাকশিং, ঐখোয়গী মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিং, ভারত্তা শাবা মেদিকেলগী খুৎলায়শিং অসিনসু ঐখোয়দা থাজহনবা হেনগৎহল্লবনি। মসিগী ইকায় খুম্নবা অসিবু ঐখোয়না ঙাক্নবগীদমক্তা, মসিগী মতমশিং অসিগী কান্নবা লৌনবগীদমক্তা ঐখোয়গী থৌরাংশিং অসি করিনো হায়বগী মতাংদা ফার্মা সেক্তরনা থবক তৌগদবনি। অদুগা মরুপশিং, ভারত্তা লৈরক্লিবা হৌজিক্কী থাজবা, সেক্তর অসিনা মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা মাং থাদুনা চৎনবা খুদোংচাবা অসি ঐখোয়না মাঙহল্লোইদবনি হায়না ঐহাক্না হায়জনীংই। মরম অদুনা, সেক্তর খুদিংনা মখোয়গী য়াৎফম থোকপা থৌরাংশিং য়াৎপা হৌগদবনি। হৌজিক মতম মাংহন্নবা নত্তে, মতম লৌনবনি, লৈবাক্কীদমক্তা করিগুম্বা খরা ফংনবা থবক তৌবগী মতম্নি, নখোয়গী কম্পেনীশিংগী খুদোংচাবা লৌবগী মতম্নি। অমসুং মরূপশিং, ঐহাক্না ঙাংলিবা ৱাফমশিং অসি হায়বগী থোইদোক্না মথৌ তাবসু নত্তে। পি.এল.আই. স্কিমগী মাই-পাকপগী ৱারী অসিনা মসিবু মথন্নতা অদুম শৌগৎলবনি হায়বসি অচুম্বা ৱাফম্নি। অসিগুম্বা মাই পাকপগী ৱারী অমদি ইলেক্ত্রোনিক মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগীসু লৈ। মমাংগী চহিদা, ঐখোয়না মোবাইল ফোন অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্তশিং পুথোকপগী পি.এল.আই. স্কিম হৌদোকখি। লাইচৎ লৈরবসু, হৌখিবা চহিদা লুপা করোর লিশিং ৩৫গী পোত্থোক পুথোকখি। মসিদা নত্তনা, কোরোনাগী মরক্তসু মসিগী সেক্তর অসিদা চাউরাক্না লুপা করোর ১৩০০গী শেল থাদরকখি। মসিনা সেক্তর অসিদা অনৌবা থবক লিশিং কয়া অমসু লৈহনখি।
মরূপশিং,
পি.এল.আই. স্কিম অসিনা লৈবাক অসিগী এম.এস.এম.ই.গী ইকোসীস্তেমদসু কারবারগী ওইবা কান্নবা কয়া পীরগনি। ঐহাক্না ৱাফম অসি হায়বগী মরমদি, সেক্তর খুদিংগী ওইবা এঙ্কর য়ুনিৎ লৈরকপা মতমদা, মখোয়গী ভেল্যু চেন খুদিংদা অনৌবা বেজ অমগী মথৌ তারক্কনি। মসিগী তেংবাংশিং অসি এম.এস.এম.ই.গী সেক্তরদগী ফংগনি। এম.এস.এম.ই.বু মসিগী থবকশিং অসিগীদমক্তা শেম-শাবা অসি হান্নদগী হৌখ্রবনি। এম.এস.এম.ই.গী ৱাহন্থোক্তা অহোংবা লাকপগা লোয়ননা শেল থাদবগী অকক্নবা হেনগৎপগী ৱারেপ লৌবা ফাওবদা, সেক্তর অসিদা কান্নবা কয়া অমা ফংলবনি। ঐখোয়না ঙসি ফম্মিন্নদুনা ৱারী শারিবা অসিদসু মখোয়না থৱাই য়াওনা শরুক য়াগনি হায়নসু থাজবা থম্লি। করিগুম্বা নখোয়না পি.এল.আই.গা মরী লৈনবা অমাঙবা লৈরবদি, মসিদা করিগুম্বা শেমদোক্নিংঙাই লৈরবদি, নখোয়না মরু ওই হায়না খনবা ৱাফমশিংদু ঐহাক্কী ইফমদা শোইদনা হায়বীরকউ।
মরূপশিং,
চিরবা মতমদা ঐখোয়না অপুনবা থৌওং পাংথোক্তুনা অচৌ-অচৌবা মাই-পাকপা কয়া ফংবা ঙম্লে হায়বসি থবক্না উৎখ্রে। খুৎশম্নবগী থৌওং অসিনা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইহনগনি। হৌজিক্তি, ঐহাক্কী ইন্দস্ত্রীগী মরূপশিংনা মাং থানা থোক্লক্তুনা মসিগী খুদোংচাবা কয়া অসিদা থবক তৌগদবনি। ইন্দস্ত্রীনা হৌজিক লৈবাক অমসুং মালেমগীদমক্তা খ্বাইদগী ফবা পোত্থোক পুথোকপদা অপুনবা মিৎয়েং চঙগদবনি। ইন্দস্ত্রীনা ফাস্ত মুভিং, ফাস্ত চেঞ্জিং মালেমগী তঙাই ফবদগী মতুং ইন্না ইন্নোভেৎ তৌগদবনি, আর. অমসুং দি.দা নখোয়না শরুক য়াবগী থৌওং হেনগৎকদবনি। মেনপাৱরগী স্কিল অপগ্রেদ তৌবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংনা মাং থানা থোক্তুনা থবক তৌগদবনি, মদুগী মতম অদুদা খক্তা ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা চাংয়েংনবা ঙমগনি। ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদগী, “মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱর্ল্দ”গী খোঙচৎকীদমক্তা অনৌবা ৱাখল্লোন, পাউতাক কয়া নখোয়দগী ফংগনি, অনৌবা পাঙ্গল ফংগনি, অনৌবা ইথিল ফংগনি অমসুং অনৌবা শক্তি ফংলগনি।
ঐহাক্না নখোয়গী মফমদা অমুক্কা হন্না হায়জনীংবদি, শিংনবা কয়া লাকপা, শেমদোকপগী মতাংদা নখোয়গী পাউতাক, ঐহাক্কী মফমদা শোইদনা য়ৌহনবীরকউ। সরকারনা মখোয়শিংগী ৱারোইশিন পীনবা শোইদনা হোৎনগনি। সরকারগী ইন্সেন্তিব অসিদা য়াওরিবা অসিগী মরমদগী করিগুম্বা পোত্থোক অমগী মমল তারবদি, মদু য়োনবদা লায়গনি হায়না নখোয়না খনবা য়াওবরা হায়না হংনিংই। মসি মতাং অমদা চুম্মি। অদুবু মগুন লৈবা অসিনা খ্বাইদগী হেনবা পাঙ্গলনি হায়না খল্লগা চৎপীয়ু। ঐখোয়গী পোত্থোক অসিনা মগুন হেন্না লৈরবদি, মালেম্না শেল খরা হেল্লবসু শোইদনা লৈনীংগনি। ঙসিদি, ভারত অসি ব্রান্দ অমা ওইরবনি। নখোয়না নখোয়গী পোত্থোকশিংবু শক তাক্কদবতনি। নখোয়না য়াম্না হোৎনদ্রবসু য়ারগনি। হোৎনগে হায়রবদি, প্রদক্সন্দা, ক্বালিতীদা হোৎনবীয়ু। পি.এল.আই.দগী অহেনবা কয়া ফংহৌবা হায়বা ৱাফম অসুদা হোৎনবীগনি। মসিগী মতাংদসু ঐখোয়না খন্ন-নৈনরিবা অসিদা য়াওগনি, য়াম্না কান্নবা ফংগনি।
নখোয়না হন্দক্কী মতাং অসিদা মীওই অসুক য়াম্না লাকপা, নুমিৎ চুপ্পা ফমদুনা লৈবা, মসিদা ঐহাক্না নখোয়গী মতম য়াম্না লৌররোই। ঐহাক্কী মফমদগী নখোয়বু থাগৎচরি। ঙসিগী থৌরম অসিদা লাকপীবগীদমক্তা ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the webinar on Production Linked Incentives scheme
05 MAR 2021 3:28PM by PIB Delhi
Namaskar!
Your huge presence from across India in this important webinar reflects its significance. I welcome all of you wholeheartedly. You are aware that an idea came to mind this time about the implementation of the budget and we are doing a new experiment and if this experiment is successful, it will probably be highly beneficial in the future also. So far, many such webinars have been organised. I have had the opportunity to talk to thousands of dignitaries of the country about the budget.
Webinars have continued all day long and very good suggestions have come from all of you regarding a better roadmap for the implementation of the budget proposals. It appears as if you are in a mood to go two steps further and that too rapidly than the government. It is pleasant news in itself for me and I am sure that we will endeavour today in this dialogue to ensure that the country’s budget and the policy making does not just remain a government process. There should be effective engagement of every stakeholder involved in the development of the country. As part of the ongoing series, this dialogue is being held today with all the important colleagues so as to give impetus to the manufacturing sector, i.e., Make in India. As I told you there has been very fruitful dialogue with people from different sectors in the past weeks and very important innovative suggestions have come forward. The focus of today's webinar is exclusively linked to production linked incentives.
Friends,
In the last 6-7 years, a number of successful efforts have been made to encourage Make in India at different levels. The contribution of all of you has been commendable. Now we have to take several more big steps to take these efforts to the next level, to increase our speed and scale also. And after the last one year of Corona's experience, I am convinced that this is not just an opportunity for India. It is a responsibility towards India and the world. And, therefore, we have to move very fast in this direction. You all know very well how manufacturing transforms every segment of the economy, how it creates an impact, how an ecosystem is created. We have examples from all over the world where countries have accelerated their development by increasing their manufacturing capabilities. The increasing manufacturing capabilities also generate more employment opportunities in the country.
India also now wants to work very fast with the same approach and wants to move forward. Our government is making reforms in this sector continuously to promote manufacturing. Our policy and strategy is clear in every manner. Our thinking is Minimum Government, Maximum Governance and we expect Zero Effect, Zero Defect. We have to make assiduous efforts to make manufacturing in India globally competitive. Together we have to work to create an identity of our products, production cost, quality of products and efficiency in the global market. And our products should be user friendly; technology should be most modern, affordable and should be long lasting. We need to attract more cutting edge technology and investment in core competency sectors. And, of course, the active participation of all of you in the industry is equally necessary. The government is trying to move forward with this focus by taking all of you together. Work is being done at every level whether it's emphasizing ease of doing business, reducing compliance burden, building multimodal infrastructure to reduce logistics cost or building export hubs at the district level.
Our government believes that the government's meddling in everything creates more problems than solutions. Therefore, our emphasis is on self-regulation, self-attesting, self-certification, that is, to move forward by relying on the citizens of the country. We plan to reduce more than 6,000 central and state level compliances this year. Your opinions and suggestions in this regard are very important. You may not get as much time in the webinar, but you can send me in writing. We are going to take it seriously because there should be a minimum burden of compliance. There is technology and therefore we need to get rid of filling up forms again and again. Similarly, the government is working in several areas today to provide a global platform to exporters and producers to promote exports at local level. This will help MSMEs, farmers and small handicrafts artisans in exports.
Friends,
Our belief behind the production linked incentives scheme is to expand manufacturing and exports. The philosophy behind the budget can prove to be consequential if we can give concrete shape to schemes in this webinar so that the manufacturing companies around the world make India their base and there is growth in the number and potential of our domestic industries and MSMEs. The scheme aims to widen the scope of the global presence in core competencies and exports of Indian industries in different sectors. We have to change this situation of exports in a limited space, in limited countries, in limited items from limited corners of the country. Why should every district not be an exporter of India? Why should not every country import from India and from each and every corner of the country? Why should not there be all kinds of products for exports? You may have also noticed an obvious difference between the earlier and existing schemes. Earlier, industrial incentives used to be the provision of an open ended input based subsidy. Now it has been made performance-based through a competitive process. Bringing 13 sectors under the ambit of this scheme for the first time reflects our commitment.
Friends,
Not only is it benefiting the PLI sector for which the scheme is meant, it will greatly benefit the entire ecosystem associated with that sector. With PLI in the auto and pharma sectors, foreign dependence on auto parts, medical equipment and raw material of drugs will be greatly reduced. The country’s energy sector will be modernized through advanced cell batteries, solar PV modules and specialty steel. With our own raw material, labour, skill and talent, we can leapfrog. Similarly, the PLI to the textile and food processing sectors will benefit our entire agriculture sector. It will have a positive impact on our farmers, herders, fishermen, that is, the entire rural economy and will help in increasing incomes.
You must have seen yesterday that the United Nations has declared 2023 as the International Year of Millets on the proposal of India. More than 70 countries came in support of India's proposal. And then, this proposal was adopted unanimously in the U.N. General Assembly. It is a glorious matter for the country. It is also a great opportunity for our farmers, and especially the small farmers, who grow coarse cereals where irrigation facilities are scant. We proposed the importance of this coarse cereal in the world through the U.N. which has been approved for 2023. Our farmers grow this coarse cereal in difficult terrain where irrigation facilities are not available. Today there is a great opportunity for Indian farmers to develop different varieties of millets because of its nutritional value and to make it affordable in the world. Just as we have propagated, disseminated and distinguished yoga in the world, all of us, especially those who are into agro-processing, can take millets, that is, coarse cereal, to places.
We have enough time for 2023 and we can start a worldwide campaign with full preparedness. Just as the Made in India vaccines are there to protect people from Corona, the coarse cereals like millets produced in India replete with nutritional value will be very useful in protecting people from getting sick. We are all familiar with the nutritional potential of millets or coarse cereals. There was a time when millets used to figure prominently in the kitchen. Now the trend is returning. There will be a rapid increase in the demand for millets in the country and abroad after the announcement of 2023 as the International Year of Millets by the UN following India's initiative. It will greatly benefit our farmers, especially the small farmers of the country. Therefore, I urge the people involved in the agriculture and food processing sector to take full advantage of this opportunity. A small task force should be created following your suggestions in the webinar which should develop a model for public-private partnership which can take forward this Millets Mission to the world. We can deliberate what all varieties can be created which are conducive to the taste of different countries of the world and are very nutritious for the health.
Friends,
A provision of about Rs. 2 lakh crore has been made for the plans related to PLI scheme in this year’s budget. An average of 5 per cent of production is given as incentive. That is, production worth about 520 billion dollars is estimated in the next five years in India only through the PLI scheme. It is also estimated that the workforce in the sectors for which the PLI is planned will be almost doubled. The PLI scheme is going to have a huge impact in employment creation. Besides the benefit from production and exports, the industry will also reap advantages due to increase in demand following the rise in income, i.e., double the profit.
Friends,
The announcements related to the PLI are being implemented expeditiously. The Cabinet has already approved two PLI schemes related to the IT hardware and telecom equipment manufacturing. I am sure that the colleagues associated with these sectors must have made their assessment so far. The production in the case of IT hardware is estimated at about Rs. 3.25 trillion in the next four years. The domestic value addition in the IT hardware will increase to 20-25 per cent from the existing 5-10 per cent over five years. Similarly, telecom equipment manufacturing will witness an increase by about 2.5 lakh crore rupees in the next five years. We will also be in a position to export telecom equipment worth about Rs. 2 lakh crores. In the Pharma sector also, the possibility of investment worth lakhs of crores of rupees under the PLI can’t be ruled out. We can move ahead with big goals. The sale of pharma products is estimated to increase by about Rs. 3 lakh crore and exports by about Rs. 2 lakh crore.
Friends,
The aircraft, which are going all over the world today carrying millions of doses of vaccines from India, are not returning empty. They are returning with the increase in trust, intimacy, affection of the people of those countries, blessings of the elderly who are sick and an emotional attachment towards India. And the trust that is created in the crisis period does not only create an impact, it is everlasting, immortal and inspiring. The way India is serving humanity with humility today, we're not doing it with any ego, but we are doing it in a manner of duty. ‘सेवा परमो धर्म’ (service is the supreme duty) is our culture. With this, India has become a very big brand all over the world. India's credibility and identity is constantly reaching a new height. And this trust is not only limited to the vaccines and pharma products. When a country becomes a brand, the respect and attachment of every person in the world increases towards everything and becomes its first choice.
The trust towards our medicines, medical professionals and medical equipment has also increased today. In order to honour this trust, the pharma sector will have to start working from now regarding our long-term strategy and to take advantage of the opportunities. And friends, we should not let this opportunity go of this trust and should plan to move ahead in other sectors as well. Therefore, every sector should start devising strategy in view of these positive circumstances. It is not time to lose; it is time to grab the opportunities for the country and for your company. And, friends, it is not at all difficult to do these things which I am saying. The success story of the PLI scheme also supports them and yes, it is possible. One such success story is the electronics manufacturing sector. Last year, we launched the PLI scheme for manufacturing mobile phones and electronics components. During pandemic also, the sector recorded production worth Rs. 35,000 crore last year. Also, there has been a new investment of about Rs. 1300 crores in this sector in this period of Corona. This has created thousands of new jobs in this sector.
Friends,
The PLI scheme is going to have a cascading effect on the country’s MSME ecosystem. Why I am saying this is because the anchor units that will be built in every sector will require a new supplier base in the entire value chain. Most of these ancillary units will be built in the MSME sector. Work has already begun to prepare MSMEs for such opportunities. The MSME sector is getting a lot of benefit from the decisions to increase the investment limit and change in the definition of MSMEs. Today, when we are sitting here, we also expect your proactive participation. If you are having any trouble joining the PLI, if there is room for any improvement, you must discuss and also convey it to me.
Friends,
We have demonstrated that we can achieve big goals with collective efforts in difficult times. This approach of collaboration will create Atmanirbhar Bharat. Now all the members in the industry have to utilize new opportunities. The industry now has to expand the focus on making best quality goods for the country and the world. The industry will have to innovate according to the needs of the fast moving and fast changing world and also increase its participation in R&D. India's industry will have to upgrade the manpower skills and use new technology to be globally competent. I am sure that today's dialogue will pave the way of 'Make in India, Make for the World' with your thoughts and suggestions and will give a new force, strength, momentum and energy.
I would again urge you to convey to me whatever problems you are facing, whatever your suggestions are on reforms with an open mind. The government is prepared for every suggestion and will solve every problem. I would say one more thing, whatever the government's incentives are; you sometimes feel that your goods will be sold if they are cheaper than other countries. You may be right, but the greatest strength is quality. The world is ready to give two rupees more for the product which stands the test of quality in competition. Today, India has become a brand. Now you just have to create an identity of your product. You will not have to work hard. If you have to work hard it will be on the quality of production. The merit of PLI is not to seek more benefits under the PLI, but it is most beneficial in emphasizing on the quality of production. If we focus on this aspect in this dialogue, there will be a lot of benefits.
I don’t want to take much of your time as you are going to sit all day long. My good wishes to all of you. I heartily thank you for attending this function in such a large number.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.