ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
05 MAR 2021 3:28PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତର ସମସ୍ତ କୋଣରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଏହି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ୱେବିନାରରେ ସମ୍ମିଳିତ ହେବା ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ନିଜେ ଦର୍ଶାଉଛି । ମୁଁ ହୃଦୟର ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ୱେବିନାରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ସୁପରିଚିତ ଯେ ବଜେଟରେ କରାଯାଇଥିବା ଆର୍ଥିକ ପ୍ରାବଧାନକୁ ନେଇ ଚଳିତ ଥରେ ଏକ ବିଚାର ମନକୁ ଆସିଲା ଏବଂ ଏହାର ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୟୋଗ ଆମେ କରୁଛି। ଯଦି ଏହି ପ୍ରୟୋଗ ସଫଳ ହେଲା ତେବେ ହୁଏତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଭଳି କେତେଗୁଡ଼ିଏ ୱେବିନାର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇସାରିଛି । ମୋତେ ଦେଶର ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ଏଭଳି ହଜାର ହଜାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବଜେଟ ସମ୍ପର୍କରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ଅବସର ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ପୁରା ଦିନ ୱେବିନାର ଚାଲିବ ଏବଂ ବହୁତ ବଢ଼ିଆ ରୋଡମ୍ୟାପ୍‍, ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ ବହୁତ ଉତ୍ତର ପରାମର୍ଶମାନ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ତରଫରୁ ଆସିବ । ଏଭଳି ଲାଗୁଛି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଆହୁରି ଦୁଇ ପାଦ ଅଧିକ ବେଗରେ ଆପଣମାନେ ଯିବାଭଳି ମାନସିକତାରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ତ ମୋ ପାଇଁ ଅତି ଖୁସିର କଥା ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଜିର କେତେଗୁଡ଼ିଏ ଆଲୋଚନାର ଆମେମାନେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଯେ ଦେଶର ବଜେଟ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କେବଳ ଏକ ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହୋଇ ରହିଯିବା ଉଚିତ ହେବନାହିଁ। ଦେଶର ବିକାଶ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତଧାରକଙ୍କର ଏଥିରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି କ୍ରମରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ମେକ୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନଙ୍କର ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଥୀଗଣଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି । ବିଗତ ସପ୍ତାହରେ ମୁଁ ଯାହା ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସୂଚୀତ କରିଥିଲି, ପୃଥକ୍‍ ପୃଥକ୍‍ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ବେଶ୍‍ ଫଳପ୍ରସୂ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି, ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଅଭିନବ ପରାମର୍ଶମାନ ମିଳିଛି । ଆଜି ଏହି ୱେବିନାରର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସହି ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ୬ ୭ ବର୍ଷ ଭିତରେ ପୃଥକ୍‍ ପୃଥକ୍‍ ସ୍ତରରେ ମେକ୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅପେକ ସଫଳ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଆସୁଛି । ସେଥିରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଅତୀବ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ରହିଛି । ଏବେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ନେଇଯିବା ନିମନ୍ତେ ଆହୁରି ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେଥିପାଇଁ ନିଜର ସ୍ପିଡ଼୍‍ ଏବଂ ସ୍କେଲକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଦରକାର । ଏବଂ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ବିଗତ ଏକ ବର୍ଷର ଅନୁଭବ ପରେ ମୁଁ ଏକଥା ନେଇ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ଯେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ସୁଯୋଗ ନୁହେଁ । ଭାରତ ପାଇଁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଦାୟି୍‍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ । ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତର ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ । ଏବଂ ସେଇଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆପଣମାନେ ଏକଥା ଭଲଭାବେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ପାଦନ, ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାବକୁ କିଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । କେମିତି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, କେମିତି ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଉଦାହରଣ ରହିଛି ଯେଉଁଠାରେ ନିଜ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିକରି ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଆମର ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା, ଦେଶରେ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ପରିମାଣରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ।
ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ସହିତ ଖୁବ୍‍ ଜୋରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରୟାସୀ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସରକାର ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଗୋଟିକ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଂସ୍କାର ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଚାଲିଛି । ଆମର ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି, ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତି ସ୍ପଷ୍ଟ । ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉଛି- ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ସୁଶାସନ । ଏବଂ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟାଶ ହେଉଛି ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତ୍ରୁଟି । ଭାରତର କମ୍ପାନୀମାନ ଏବଂ ଭାରତରେ କରାଯାଉଥିବା ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଦିନ ରାତି ଏକାକାର କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ, ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ବଜାରରେ ଏହାର ସକ୍ରିୟତାର ନିଜସ୍ୱ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଏହିପାଇଁ ଆମକୁ ଏକଜୁଟ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ ଓ ସରଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ସର୍ବାଧୁନିକ ହେବା ଦରକାର । ସେସବୁ ଉତ୍ପାଦର ମୂଲ୍ୟ ସୁଲଭ ହୋଇଥିବା ଉଚିତ । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହା ପୋଷଣୀୟ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିବା ବାଂଛନୀୟ । କୋର୍‍ କମ୍ପିଟେନ୍ସି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଆମେ ସଦାବେଳେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହିସବୁ ଶିଳ୍ପରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଭାଗୀଦାର ହୋଇ ସାମିଲ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସରକାର ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଥିରେ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ତାହା ଇଜ୍‍ ଅଫ୍‍ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ ଉପରେ ବଳ ଦେବା ପାଇଁ ହୋଇଥାଉ, କମ୍ପ୍ଲିଆନ୍ସ ବୋଝକୁ କମ୍‍ କରିବା ସକାଶେ ମଲ୍ଟି ମଡ଼େଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବା କଥା ହୋଇଥାଉ ଅବା ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ରପ୍ତାନୀ ହବ୍‍ର ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଏବେ କାମ କରାଯାଉଛି ।
ଆମ ସରକାର ଏକଥା ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସମାଧାନ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅଧିକ ସମସ୍ୟା ହିଁ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏବଂ ସେଇଥିପାଇଁ ଆମେ ଆତ୍ମ- ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଆତ୍ମ- ପ୍ରମାଣନ, ଆତ୍ମ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ ଅର୍ଥାତ୍‍ ଏକ ପ୍ରକାର ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଉପରେ ହିଁ ଭରସା କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ । ଏହି କଥା ଉପରେ ହିଁ ଆମେ ଅଧିକ ଜୋର ଦେଉଛୁ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରର ୬ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କମ୍ପ୍ଲିଆନ୍ସକୁ କମ୍‍ କରାଯିବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱ ବହନ କରେ । ହୋଇପାରେ ଯେ ଏହି ୱେବିନାରରେ ଆମକୁ ଅଧିକ ସମୟ ମିଳିନପାରେ, ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଲିଖିତ ଭାବେ ପରାମର୍ଶ ପଠାଇପାରନ୍ତି । ଆମେ ସେସବୁକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ନେବୁ କାରଣ କମ୍ପ୍ଲିଆନ୍ସର ବୋଝ କମ୍‍ ହେବା ଦରକାର। ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆସି ଆମ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥା ପାଇଁ ଏ ଫର୍ମ ଭର, ସେ ଫର୍ମ ଭର, ଏଭଳି କଥାରୁ ସଭିଏଁ ମୁକ୍ତି ଚାହାନ୍ତି । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କର ଭାବନା । ଏହି ଭଳି ଭାବେ ସ୍ଥାନୀୟ ଶ୍ରମ ଉପରେ ରପ୍ତାନୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଜି ସରକାର ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ତାହା ଏମଏସଏମଇ ହୋଇଥାଉ, କୃଷକ ହୋଇଥାନ୍ତୁ, ଛୋଟମୋଟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀ ହୋଇଥାନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ରପ୍ତାନୀ ନିମନ୍ତେ ବେଶ୍‍ ସହଯୋଗ ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ପଛରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀର ବିସ୍ତାର କରିବାର ଭାବନା ଆମ ମନରେ ରହିଛି । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀମାନେ ଭାରତକୁ ନିଜର ବେସ୍‍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆମର ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନେ, ଆମର ଏମଏସଏମଇମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟର ବିସ୍ତାର ଘଟୁ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆମେ ଏହି ୱେବିନାରରେ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଜନାମାନଙ୍କୁ ଯଦି ଆମେ ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ତେବେ ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଆଦର୍ଶକୁ ନେଇ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଆସିଛି ତାହା ପରିଣାମକାରୀ ବୋଲି ସିଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ମୂଳ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଉପସ୍ଥିତିର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବଢ଼ାଇପାରିବ । ସୀମିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସୀମିତ ଦେଶରେ, ସୀମିତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ନେଇ ଏବଂ ଭାରତର ଦୁଇ ଚାରିଟି କୋଟରେ ହିଁ ରପ୍ତାନୀ କରିବା ସ୍ଥିତିକୁ ଆମକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ରପ୍ତାନୀକାରୀ କାହିଁକି ହୋଇ ନପାରିବ? ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତରୁ କାହିଁକି ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ନକରିବେ? ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାହିଁକି ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ନ ପହଞ୍ଚି? ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀ କାହିଁକି ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ କରାନଯିବ? ପୂର୍ବର ଯୋଜନା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଜନାରେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଅନ୍ତର ଥିବା ସହଜରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରିବେ । ପୂର୍ବରୁ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏକ ଓପନ ଏଣ୍ଡେଡ୍‍ ଇନପୁଟ୍‍ ଆଧାରିତ ସବସିଡ଼ି ପ୍ରବଧାନ ଭାବେ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହାକୁ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଧାରିତ ଯୋଜନାରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧୩ଟି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏଭଳି ପ୍ରକାର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ପ୍ରତବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏ ଯେଉଁ ପିଏଲଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ତ ଲାଭ ମିଳିବ ହିଁ ମିଳିବ । ପୁଣି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ରହିଥିବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ବେଶ୍‍ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ଅଟୋ ଏବଂ ଫାର୍ମାରେ ପିଏଲଆଇ ଦ୍ୱାର, ଅଟୋ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଏବଂ ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ କଞ୍ଚାମାଲ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରତାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ହ୍ରାସ କରିବ । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଆଡ଼ଭାନ୍ସଡ଼୍‍ ସେଲ୍‍ ବ୍ୟାଟେରୀ, ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍‍ ଏବଂ ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଷ୍ଟୀଲକୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଫାଇଦା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ହୋଇପାରିବ । ଆମର ନିଜର କଞ୍ଚାମାଲ, ଆମର ନିଜର ଶ୍ରମ, ଆମ ନିଜର କୌଶଳ, ଆମ ନିଜର ବୁଦ୍ଧି, ଆମେ କେତେ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ଲଗାଇ ପାରିବା । ସେହିଭଳି ଭାବେ ବୟନଶିଳ୍ପ ଓ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ପିଏଲଆଇ ଦ୍ୱାରା ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବ । ଆମର କୃଷକ, ପଶୁପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଅର୍ଥାତ୍‍ ସଂପୂର୍ଣ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହାୟକ ହେବ ।
ଏଇ ଆପଣମାନେ କାଲି ହିଁ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବ ପ୍ରଦାନ ପରେ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ୨୦୨୩ ବର୍ଷକୁ ଅର୍ଥାତ୍‍, ଆଉ ମାତ୍ର ଦୁଇ ବର୍ଷ ପରେ, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମାଣ୍ଡିଆ ବର୍ଷ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ । ପୁଣି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦରେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ସର୍ବସମ୍ମିତିରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଦେଶର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ଏକ ଘଟଣା । ଏହା ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିରାଟ ଅବସର ଏବଂ ଏଥିରେ ଖାସ୍‍ କରି ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକ, ଯେଉଁଠାରେ ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା କମ୍‍ ହୋଇଥିବ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ କେବଳ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ହିଁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଥିବ, ସେହି ମୋଟା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଉପକାରୀତା ବିଶ୍ୱସାରା ପହଞ୍ଚାଇବାର କାମ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ମାଧ୍ୟମରେ କରିବାକୁ ଆମେ ଦେଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ୨୦୨୩ ମସିହା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱୀକୃତ କରାଯାଇଛି । ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁଠାରେ ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ ସେହିଭଳି ଦୁର୍ଗମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଷକୁ, ଅରମର ଗରିବ କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କ ସକାଶେ ଏହି ମୋଟା ଫସଲ କେତେ ମହତ୍ତ୍ୱ ରଖେ, ଏଥିରେ କେତେ ପୌଷ୍ଟିକତା ଭରି ରହିଛି, ସେଥିରେ କେତେ ପ୍ରକାର ବିବିଧତା ରହିଛି, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏହା ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ କେମିତି ପହଞ୍ଚି ପାରିବ, ଏବେ ଆମମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ଅବସର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଆମେ ଯେମିତି ଭାବେ ଯୋଗକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଚାରିତ, ପ୍ରସାରିତ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛୁ, ସେହିଭଳି ଢ଼ଙ୍ଗରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି, ବିଶେଷ କରି କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଲୋକମାନେ ମାଣ୍ଡିଆକୁ ଅର୍ଥାତ, ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବା ।
୨୦୨୩ ବର୍ଷରେ ପାଦ ଥାପିବା ନିମନ୍ତେ ଏବେ ଆମ ନିକଟରେ କିଛି ସମୟ ରହିଛି । ଆମେ ସେଥିପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବା । ଯେମିତି ଭାବେ କରୋନାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ସକାଶେ ମେଡ଼୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ସେମିତି ଭାବେ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବେମାରୀରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ମାଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟ ଏକ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଯାହାର ପୌଷ୍ଟିକତା ମୂଲ୍ୟ ଢ଼େର୍‍ ବେଶୀ ଓ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରିବ । ମିଲେଟ ଅର୍ଥାତ୍‍, ମାଣ୍ଡିଆ ଭଳି ମୋଟା ଶସ୍ୟର ପୌଷ୍ଟିକ କ୍ଷମତା ସହିତ ଆମେ ସଭିଏଁ ଭଲ ଭାବେ ସୁପରିଚିତ । ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ରୋଷେଇଘରେ ଏଭଳି ମାଣ୍ଡିଆ ବେଶ୍‍ ପ୍ରମୁଖତା ବହନ କରୁଥିଲା । ଏବେ ଏହି ଧାରାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଆମକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଭାରତର ଏଭଳି ଉଦ୍ୟମ ପରେ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୩ ମସିହାକୁ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମାଣ୍ଡିଆ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା, ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ମାଣ୍ଡିଆର ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର କୃଷକମାନେ ଓ ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ମୋର କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିବେଦନ ଯେ ଏହି ଅବସରର ସେମାନେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ଉଠାନ୍ତୁ । ମୁଁ ତ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଏହି ୱେବିନାରରୁ କୌଣସି ପରାମର୍ଶ ନିଷ୍କର୍ଷ ଭାବେ ଆସୁ, ତାହା ଆଶା କରେ । ଆପଣମାନେ ଏକ ଛୋଟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରୁନ୍ତ ଯେଉଁଥିରେ ସରକାରୀ- ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତାର ମଡ଼େଲ ରହୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ମାଣ୍ଡିଆ ମିଶନକୁ କେମିତି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଇ ପାରିବ, ତାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ôଚ ପାରିବ, ଏହା ଉପରେ ଆମେ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବା । ଏଥିରୁ ଏପରି କେଉଁ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟଋଚି ଓ ସ୍ୱାଦୁର ଅନୁକୂଳ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ତାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ହିତକର ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଏହି ଯୋଜନାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାବଧାନ କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ପାଦନର ହାରର ୫ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ଭାବେ ଦିଆଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍‍, ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୫୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନା ଭାରତରେ ହେବାର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଅନୁମାନ ଲଗାଯାଇଛି ଯେ ଯେଉଁସବୁ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ସକାଶେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ସେହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବେ ଯେତିକି କର୍ମଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ଦୁଇ ଗୁଣ ହୋଇଯିବ । ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାକୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଶିଳ୍ପକୁ ତ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଫାଇଦା ହୋଇଥାଏ । ଦେଶର ଉପାର୍ଜନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଏହାର ଲାଭ ଯେତେବେଳେ ଦୁଇଗୁଣ ହୋଇଯିବ ସେଥିରୁ ଫାଇଦା ଆମର କୃଷକମାନେ ହିଁ ପାଇପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପିଏଲଆଇ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସକଳ ପ୍ରକାର ଘୋଷଣା ଏବେ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ବିଚାର ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେର ଏବଂ ଟେଲିକମ୍‍ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଦୁଇଟି ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଂଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଥିବା ସାଥୀମାନେ ଏହାର ଆକଳନ ଏବେସୁଦ୍ଧା କରିସାରିଥିବେ । ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଗାମୀ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୩.୨୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ହେବାର ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତକରଣ ଏବେ ଥିବା ୫- ୧୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧିପାଇ ୨୦-୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଯିବ । ଏହିଭଳି ଭାବେ ଟେଲିକମ୍‍ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ଭିତରେ ପାଖାପାଖି ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ । ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରପ୍ତାନୀ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ଆମେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବା । ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତ ଆଗାମୀ ୫- ୬ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏକ ପ୍ରକାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ପିଏଲଆଇ ଅଧୀନରେ ହେବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆମେ କଦାପି ଅସ୍ୱୀକାର କରିପାରିବାନାହିଁ । ବହୁତ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଫାର୍ମା କାରବାର ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ ରପ୍ତାନୀରେ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତରେ ଆଜି ଯେଉଁ ବିମାନ ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଡୋଜ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି, ସେସବୁ ବିମାନ ଖାଲି ଫେରୁନାହିଁ । ସେହି ବିମାନରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆସ୍ଥା, ଭରସା, ଭାରତ ପ୍ରତି ଆତ୍ମୀୟତା ସେହିସବୁ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ସ୍ନେହ, ଏବଂ ଯେଉଁ ବୟୋବୃଦ୍ଧ ବେମାର ସେମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ, ଏକ ଭାବନାତ୍ମକ ସୂତ୍ରକୁ ନେଇ ଆମର ବିମାନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଦେଶ ଲେଉଟୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ସଂକଟର ଘଡ଼ିରେ ଆମ ପ୍ରତି ଏହି ଯେଉଁ ଆସ୍ଥା ଓ ଭରସା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ତାହା କେବଳ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବନାହିଁ । ଏହି ଭରସା ଚିରଞ୍ଜିବୀ ହୋଇଥାଏ, ଅମର ହୋଇଥାଏ, ପ୍ରେରକ ହୋଇଥାଏ । ଭାରତ ଆଜି ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ମାନବତାର ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି ଏବଂ ନମ୍ରତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଚାଲିଛିଟ୍ଟ ଆମେ କେହି ଅହଂକାରର ସହିତ ତାହା କରୁନାହୁଁ ... ଆମେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନା ମନରେ ଧାରଣ କରି ତାହା ସଂପାଦନ କରୁଛୁ । ସେବା ପରମୋ ଧର୍ମ’- ଆମର ଏହି ସଂସ୍କାର । ସାରା ଦୁନିଆରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇସାରିଛି । ଭାରତର ଏହି ଚିନ୍ତନ, ଭାରତର ଏହି ପରିଚୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ôଚବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବଂ ଏଭଳି ଭରସା କେବଳ ଟିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ । କେବଳ ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ରର ସାମଗ୍ରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ । ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ରାଣ୍ଡ୍‍ରେ ପରିଣତ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମନରେ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ଶ୍ରଦ୍ଧା ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ସେହି ଦେଶର ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅଧିକ ପସନ୍ଦ କରିଥାନ୍ତି ।
ଆମର ଔଷଧ, ଆମର ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଫେସନାଲ, ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ, ଏସବୁ ପ୍ରତି ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଭରସା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ଭରସାକୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ, ଏହି ସମୟର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଲାଗି ଆମର ଦୂରଗାମୀ ରଣନୀତି କଣ ହେବା ଦରକାର, ଏହା ଉପରେ ଏବେ ଫାର୍ମା ସେକ୍ଟରକୁ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ସାଥୀଗଣ, ଭାରତ ପ୍ରତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏହି ଭରସା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାକୁ ପାଥେୟ କରି ଆମକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏଭଳି ସୁଯୋଗକୁ ଆମେ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକଥା ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ଏବଂ ସେଥି ନିମନ୍ତେ ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିଜ ନିଜର ରଣନୀତି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ବିଚାର ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଦେବା ଦରକାର । ଏଭଳି ସମୟ ଓ ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଅନୁଚିତ । ଏ ସମୟ କିଛି ପାଇବାର, ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ହାସଲ କରିବାର, ଆପଣମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସକାଶେ କିଛି ପ୍ରାପ୍ତିର ଅବସର । ଏବଂ ସାଥୀଗଣ, ମୁଁ ଆଜି ଯେଉଁ କଥା ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହୁଛି, ସେସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବା ଆଦୌ ମୁସ୍କିଲ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ । ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ମଧ୍ୟ ସେସବୁକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସମର୍ଥନ ଜଣାଉଛି । ହଁ, ଏକଥା ସତ, ଓ ସମ୍ଭବପର । ଏହିଭଳି ଏକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର । ଗତ ବର୍ଷ ଆମେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍‍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ବର୍ଷ ୩୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା । କରୋନା ସମୟରେ ସୁଦ୍ଧା ୩୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, କରୋନାର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡ ଭିତରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଖାପାଖି ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ନିବେଶ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ଏମଏସଏମଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପଡ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ଏକଥା ଏଇଥିପାଇଁ କହୁଛି କାରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଆଙ୍କର ୟୁନିଟ୍‍ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ତାହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଲ୍ୟୁ ଚେନ୍‍ରେ ଏକ ଗୋଟିଏ ନୂତନ ଯୋଗାଣକାରୀ ବେସ୍‍ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିବ । ଏ ଯେଉଁ ଆନସିଲିଆରୀ ୟୁନିଟ୍‍ ହେବ, ସେମାନେ ଅଧିକତର ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହିଁ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏମଏସଏମଇକୁ ଏଭଳି ଅବସର ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା କାମ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଏମଏସଏମଇର ସଂଜ୍ଞାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବା ଠାରୁ ନେଇ ସେଥିରେ ନିବେଶର ସୀମାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହିସବୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିପାରୁଛି । ଆଜିର ଦିନରେ ଆମେ ଏଠାରେ ଯେତେବେଳେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ ସକଳ ପ୍ରକାର ସକାରାତ୍ମକ ସହଭାଗୀତାର ଆଶା କରୁଛୁ । ପିଏଲଆଇ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହେବାରେ ଯଦି କେଉଁଠାରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟା ଆସୁଛି, ଯଦି ସେଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସୁଧାର କରାଯାଇପାରିବ, ଯେଉଁସବୁ କଥା ଆପଣମାନେ ଜରୁରି ବୋଲି ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି, ସେସବୁ ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତୁ, ମୋ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚାନ୍ତୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସଂକଟର ଘଡ଼ିରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ବଡ଼ରୁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା । ସହଯୋଗୀତାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏବେ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ନୂତନ ଅବସରର ସୁଯୋଗ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଏବେ ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଆ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନଯୁକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବାକୁ ହେବ । ଶିଳ୍ପକୁ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ଆଗକୁ ଆଗେଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ହିସାବରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନବତ୍ୱର ସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶରେ ନିଜର ଭାଗୀଦାରୀ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ମାନବ ସମ୍ବଳର କୌଶଳକୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରି ଭାରତର ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତାହେଲେ ଯାଇ ଆମେ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ହୋଇପାରିବା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଜିର ଏହି ମନ୍ଥନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମେକ୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍‍ ଫର୍‍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡର ଯାତ୍ରାକୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜର ବିଚାର, ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ଏତେ ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ, ନୂତନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମିଳିବ, ନୂତନ ଗତି ମିଳିବ ଓ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ମିଳିପାରିବ ଯେ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତର ଯାତ୍ରା ସୁଗମ ହୋଇପାରିବ ।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ମନକୁ ଆସୁଛି, ସଂସ୍କାରକୁ ନେଇ ଯାହା ଯାହା ସୁପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତାହା ମୋତେ ଅବଶ୍ୟ ପହଞ୍ଚାନ୍ତୁ । ଖୋଲା ମନରେ ପହଞ୍ଚାନ୍ତୁ । ସରକାର ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରାମର୍ଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କହିବି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୋତ୍ସାହନରେ ଯାହା କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ କେବେ ଏମିତି ଲାଗିଛି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ସେସବୁ ଠାରୁ ଆମ ସାମଗ୍ରୀ ଶସ୍ତାରେ ହିଁ ବିକ୍ରି ହୋଇପାରିବ । ଏକଥା ନିଜ ଜାଗାରେ ଠିକ୍‍ ଲାଗୁଥାଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ଏକଥା ମାନି ଚଳନ୍ତୁ ଯେ ସେହିସବୁ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥାଟି ହେଲା ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ । ଆମ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ କେତେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ, ପୁଣି ଦୁନିଆ ଏଥିପାଇଁ ଦିଟଙ୍କା ଅଧିକ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି କି ନାହିଁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିବା ଦରକାର । ଆଜି ଭାରତ ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍‍ର ପରିଣତ ହୋଇସାରିଛି । ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କେବଳ ନିଜର ଉତ୍ପାଦର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଅଧିକ କିଛି ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବନାହିଁ । ଯଦି ଶ୍ରମ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ହେବ ତ ଉତ୍ପାଦନ ମାନ ଉପରେ ହିଁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ପିଏଲଆଇର ଅଧିକତର ଫାଇଦା ପିଏଲଆଇରେ ଅଧିକ ସୁବିଧା କେମିତି ମିଳିପାରିବ, ତାହା ସେଥିରେ ନାହିଁ । ପିଏଲଆଇର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉତ୍ପାଦନର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ଉପରେ ଜୋର ଦେବା ଉପରେ ହିଁ ନିହିତ । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଜିର ଆଲୋଚନାରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିିତ, ସେଥିରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ ।
ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଚଳିତ ଥର ଆସି ଆମ ସହ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ସାରା ଦିନ ଏଠାରେ ବସିରହିବେ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଉ ଅଧିକ ସମୟ ନେବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ । ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଏହି ସମାରୋହକୁ ଆସିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the webinar on Production Linked Incentives scheme
05 MAR 2021 3:28PM by PIB Delhi
Namaskar!
Your huge presence from across India in this important webinar reflects its significance. I welcome all of you wholeheartedly. You are aware that an idea came to mind this time about the implementation of the budget and we are doing a new experiment and if this experiment is successful, it will probably be highly beneficial in the future also. So far, many such webinars have been organised. I have had the opportunity to talk to thousands of dignitaries of the country about the budget.
Webinars have continued all day long and very good suggestions have come from all of you regarding a better roadmap for the implementation of the budget proposals. It appears as if you are in a mood to go two steps further and that too rapidly than the government. It is pleasant news in itself for me and I am sure that we will endeavour today in this dialogue to ensure that the country’s budget and the policy making does not just remain a government process. There should be effective engagement of every stakeholder involved in the development of the country. As part of the ongoing series, this dialogue is being held today with all the important colleagues so as to give impetus to the manufacturing sector, i.e., Make in India. As I told you there has been very fruitful dialogue with people from different sectors in the past weeks and very important innovative suggestions have come forward. The focus of today's webinar is exclusively linked to production linked incentives.
Friends,
In the last 6-7 years, a number of successful efforts have been made to encourage Make in India at different levels. The contribution of all of you has been commendable. Now we have to take several more big steps to take these efforts to the next level, to increase our speed and scale also. And after the last one year of Corona's experience, I am convinced that this is not just an opportunity for India. It is a responsibility towards India and the world. And, therefore, we have to move very fast in this direction. You all know very well how manufacturing transforms every segment of the economy, how it creates an impact, how an ecosystem is created. We have examples from all over the world where countries have accelerated their development by increasing their manufacturing capabilities. The increasing manufacturing capabilities also generate more employment opportunities in the country.
India also now wants to work very fast with the same approach and wants to move forward. Our government is making reforms in this sector continuously to promote manufacturing. Our policy and strategy is clear in every manner. Our thinking is Minimum Government, Maximum Governance and we expect Zero Effect, Zero Defect. We have to make assiduous efforts to make manufacturing in India globally competitive. Together we have to work to create an identity of our products, production cost, quality of products and efficiency in the global market. And our products should be user friendly; technology should be most modern, affordable and should be long lasting. We need to attract more cutting edge technology and investment in core competency sectors. And, of course, the active participation of all of you in the industry is equally necessary. The government is trying to move forward with this focus by taking all of you together. Work is being done at every level whether it's emphasizing ease of doing business, reducing compliance burden, building multimodal infrastructure to reduce logistics cost or building export hubs at the district level.
Our government believes that the government's meddling in everything creates more problems than solutions. Therefore, our emphasis is on self-regulation, self-attesting, self-certification, that is, to move forward by relying on the citizens of the country. We plan to reduce more than 6,000 central and state level compliances this year. Your opinions and suggestions in this regard are very important. You may not get as much time in the webinar, but you can send me in writing. We are going to take it seriously because there should be a minimum burden of compliance. There is technology and therefore we need to get rid of filling up forms again and again. Similarly, the government is working in several areas today to provide a global platform to exporters and producers to promote exports at local level. This will help MSMEs, farmers and small handicrafts artisans in exports.
Friends,
Our belief behind the production linked incentives scheme is to expand manufacturing and exports. The philosophy behind the budget can prove to be consequential if we can give concrete shape to schemes in this webinar so that the manufacturing companies around the world make India their base and there is growth in the number and potential of our domestic industries and MSMEs. The scheme aims to widen the scope of the global presence in core competencies and exports of Indian industries in different sectors. We have to change this situation of exports in a limited space, in limited countries, in limited items from limited corners of the country. Why should every district not be an exporter of India? Why should not every country import from India and from each and every corner of the country? Why should not there be all kinds of products for exports? You may have also noticed an obvious difference between the earlier and existing schemes. Earlier, industrial incentives used to be the provision of an open ended input based subsidy. Now it has been made performance-based through a competitive process. Bringing 13 sectors under the ambit of this scheme for the first time reflects our commitment.
Friends,
Not only is it benefiting the PLI sector for which the scheme is meant, it will greatly benefit the entire ecosystem associated with that sector. With PLI in the auto and pharma sectors, foreign dependence on auto parts, medical equipment and raw material of drugs will be greatly reduced. The country’s energy sector will be modernized through advanced cell batteries, solar PV modules and specialty steel. With our own raw material, labour, skill and talent, we can leapfrog. Similarly, the PLI to the textile and food processing sectors will benefit our entire agriculture sector. It will have a positive impact on our farmers, herders, fishermen, that is, the entire rural economy and will help in increasing incomes.
You must have seen yesterday that the United Nations has declared 2023 as the International Year of Millets on the proposal of India. More than 70 countries came in support of India's proposal. And then, this proposal was adopted unanimously in the U.N. General Assembly. It is a glorious matter for the country. It is also a great opportunity for our farmers, and especially the small farmers, who grow coarse cereals where irrigation facilities are scant. We proposed the importance of this coarse cereal in the world through the U.N. which has been approved for 2023. Our farmers grow this coarse cereal in difficult terrain where irrigation facilities are not available. Today there is a great opportunity for Indian farmers to develop different varieties of millets because of its nutritional value and to make it affordable in the world. Just as we have propagated, disseminated and distinguished yoga in the world, all of us, especially those who are into agro-processing, can take millets, that is, coarse cereal, to places.
We have enough time for 2023 and we can start a worldwide campaign with full preparedness. Just as the Made in India vaccines are there to protect people from Corona, the coarse cereals like millets produced in India replete with nutritional value will be very useful in protecting people from getting sick. We are all familiar with the nutritional potential of millets or coarse cereals. There was a time when millets used to figure prominently in the kitchen. Now the trend is returning. There will be a rapid increase in the demand for millets in the country and abroad after the announcement of 2023 as the International Year of Millets by the UN following India's initiative. It will greatly benefit our farmers, especially the small farmers of the country. Therefore, I urge the people involved in the agriculture and food processing sector to take full advantage of this opportunity. A small task force should be created following your suggestions in the webinar which should develop a model for public-private partnership which can take forward this Millets Mission to the world. We can deliberate what all varieties can be created which are conducive to the taste of different countries of the world and are very nutritious for the health.
Friends,
A provision of about Rs. 2 lakh crore has been made for the plans related to PLI scheme in this year’s budget. An average of 5 per cent of production is given as incentive. That is, production worth about 520 billion dollars is estimated in the next five years in India only through the PLI scheme. It is also estimated that the workforce in the sectors for which the PLI is planned will be almost doubled. The PLI scheme is going to have a huge impact in employment creation. Besides the benefit from production and exports, the industry will also reap advantages due to increase in demand following the rise in income, i.e., double the profit.
Friends,
The announcements related to the PLI are being implemented expeditiously. The Cabinet has already approved two PLI schemes related to the IT hardware and telecom equipment manufacturing. I am sure that the colleagues associated with these sectors must have made their assessment so far. The production in the case of IT hardware is estimated at about Rs. 3.25 trillion in the next four years. The domestic value addition in the IT hardware will increase to 20-25 per cent from the existing 5-10 per cent over five years. Similarly, telecom equipment manufacturing will witness an increase by about 2.5 lakh crore rupees in the next five years. We will also be in a position to export telecom equipment worth about Rs. 2 lakh crores. In the Pharma sector also, the possibility of investment worth lakhs of crores of rupees under the PLI can’t be ruled out. We can move ahead with big goals. The sale of pharma products is estimated to increase by about Rs. 3 lakh crore and exports by about Rs. 2 lakh crore.
Friends,
The aircraft, which are going all over the world today carrying millions of doses of vaccines from India, are not returning empty. They are returning with the increase in trust, intimacy, affection of the people of those countries, blessings of the elderly who are sick and an emotional attachment towards India. And the trust that is created in the crisis period does not only create an impact, it is everlasting, immortal and inspiring. The way India is serving humanity with humility today, we're not doing it with any ego, but we are doing it in a manner of duty. ‘सेवा परमो धर्म’ (service is the supreme duty) is our culture. With this, India has become a very big brand all over the world. India's credibility and identity is constantly reaching a new height. And this trust is not only limited to the vaccines and pharma products. When a country becomes a brand, the respect and attachment of every person in the world increases towards everything and becomes its first choice.
The trust towards our medicines, medical professionals and medical equipment has also increased today. In order to honour this trust, the pharma sector will have to start working from now regarding our long-term strategy and to take advantage of the opportunities. And friends, we should not let this opportunity go of this trust and should plan to move ahead in other sectors as well. Therefore, every sector should start devising strategy in view of these positive circumstances. It is not time to lose; it is time to grab the opportunities for the country and for your company. And, friends, it is not at all difficult to do these things which I am saying. The success story of the PLI scheme also supports them and yes, it is possible. One such success story is the electronics manufacturing sector. Last year, we launched the PLI scheme for manufacturing mobile phones and electronics components. During pandemic also, the sector recorded production worth Rs. 35,000 crore last year. Also, there has been a new investment of about Rs. 1300 crores in this sector in this period of Corona. This has created thousands of new jobs in this sector.
Friends,
The PLI scheme is going to have a cascading effect on the country’s MSME ecosystem. Why I am saying this is because the anchor units that will be built in every sector will require a new supplier base in the entire value chain. Most of these ancillary units will be built in the MSME sector. Work has already begun to prepare MSMEs for such opportunities. The MSME sector is getting a lot of benefit from the decisions to increase the investment limit and change in the definition of MSMEs. Today, when we are sitting here, we also expect your proactive participation. If you are having any trouble joining the PLI, if there is room for any improvement, you must discuss and also convey it to me.
Friends,
We have demonstrated that we can achieve big goals with collective efforts in difficult times. This approach of collaboration will create Atmanirbhar Bharat. Now all the members in the industry have to utilize new opportunities. The industry now has to expand the focus on making best quality goods for the country and the world. The industry will have to innovate according to the needs of the fast moving and fast changing world and also increase its participation in R&D. India's industry will have to upgrade the manpower skills and use new technology to be globally competent. I am sure that today's dialogue will pave the way of 'Make in India, Make for the World' with your thoughts and suggestions and will give a new force, strength, momentum and energy.
I would again urge you to convey to me whatever problems you are facing, whatever your suggestions are on reforms with an open mind. The government is prepared for every suggestion and will solve every problem. I would say one more thing, whatever the government's incentives are; you sometimes feel that your goods will be sold if they are cheaper than other countries. You may be right, but the greatest strength is quality. The world is ready to give two rupees more for the product which stands the test of quality in competition. Today, India has become a brand. Now you just have to create an identity of your product. You will not have to work hard. If you have to work hard it will be on the quality of production. The merit of PLI is not to seek more benefits under the PLI, but it is most beneficial in emphasizing on the quality of production. If we focus on this aspect in this dialogue, there will be a lot of benefits.
I don’t want to take much of your time as you are going to sit all day long. My good wishes to all of you. I heartily thank you for attending this function in such a large number.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.