Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 2nd Khelo India National Winter Games
26 FEB 2021 1:45PM by PIB Delhi
Namaskar!
The valleys of Gulmarg may still have chilly air, but every Indian can feel and see your warmth and energy. The second edition of the Khelo India-Winter Games is starting from today. Besides India's effective presence in International Winter Games, it is a major step towards making Jammu-Kashmir a major hub of the winter games. I convey my best wishes to Jammu and Kashmir and all the sportspersons from all over the country.
All the players from different parts of the country are also strengthening the spirit of Ek Bharat, Shrestha Bharat. I am told that the number of states and union territories participating in the Winter Games has more than doubled this time. It showcases the growing trend and enthusiasm towards the Winter Games across the country. Last time, the Jammu-Kashmir team performed marvelously. I am sure that this time there will be a better challenge to the talented team of Jammu-Kashmir from the rest of the teams, and the players from all over the country will see and learn from the skills and potential of their counterparts from Jammu-Kashmir. I am also confident that the experience of the Khelo India Winter Games will be of immense help in enhancing India’s pride in the Winter Olympics.
Friends,
The games in Gulmarg prove Jammu-Kashmir is raring to touch the new heights of peace and development. These Winter Games will help develop a new sporting ecosystem in Jammu-Kashmir. The two Khelo India Centers of Excellence in Jammu and Srinagar and Khelo India Centres in 20 districts offer huge facilities to young sportspersons. Such centres are being opened in every district across the country. Moreover, the event is also going to give new energy and enthusiasm to the tourism of Jammu and Kashmir. And we can also notice that the difficulties that were caused by the corona are also gradually reducing.
Friends,
Sports is not just a hobby or time pass. We learn team spirit from sports, find a new way in defeat, learn to repeat victory, and become committed. Sports forges the life of every single person and his lifestyle. Sports enhances confidence, which is equally important for self-reliance.
Friends,
It is not that a country in the world becomes great because of only economic and strategic might. There are many other aspects. A scientist brightens his country's name all over the world with his small innovation. There are many such areas. But, sports has developed in a very organized and structured way today that also introduces the country’s image and power in today’s world. Many smaller countries in the world make their identity in the world because of sports and inspire and energise the entire country through that sport. And, therefore, sports just cannot be called a competition of win or loss. It is not that sports is limited to only medals and performances. Sports is a global phenomenon. We understand this in India in the realm of cricket, but it applies to all international sports. With this vision, the sports eco-system reforms are being carried out in the country over the years.
We are moving ahead with a holistic approach from the Khelo India campaign to the Olympic podium scheme. The government is also hand holding sports professionals to identify the talent from the grassroots level and bring it to the largest platform. Transparency is the priority of the government from identifying talent to team selection. It is also being ensured to enhance the dignity of players who have glorified the country throughout their life and the new players can avail the advantage of their experience.
Friends,
Sports has also been given a lot of importance in the new national education policy. Earlier sports was considered to be just extra-curricular activity, now sports will be a part of the curriculum. The grading of sports will also count in children's education. This is a very big reform for sports and our students. Friends, Sports Institutes of Higher Education and Sports Universities are being opened in the country today. Now is the time to think about how to take sports sciences and sports management down to school level. It will give a better career opportunity to our youth and will also increase India's share in the sports economy.
My young friends,
While exhibiting your talent in Khelo India-Winter Games, you also have to remember that you are not just part of a game, but you are also a brand ambassador of Atmanirbhar Bharat. The wonders that you do in the field gives India recognition in the world. So whenever you step into the field, always keep the Bharatbhoomi in your mind and soul. It will not only sparkle your game, but your personality as well. Whenever you are in the playground, you are not alone, 130 crore countrymen are with you.
Once again, you enjoy and perform this festival of games in this pleasant atmosphere. My best wishes to all of you once again. I congratulate hon’ble Manoj Sinha ji, Kiren Rijiju ji, all other organizers and the people of Jammu-Kashmir for this splendid arrangement.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দ্বিতীয় খেলো ইণ্ডিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় শীতকালীন ক্ৰীড়াত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
26 FEB 2021 1:45PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!!
গুলমাৰ্গত এতিয়াও শীতৰ প্ৰকোপ থাকিব পাৰে, কিন্তু আপোনালোকৰ উৎসাহ, আপোনালোকৰ শক্তি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই অনুভৱ কৰিছে আৰু প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। খেলো ইণ্ডিয়া-শীতকালীন ক্ৰীড়াৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণ আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শীতকালীন ক্ৰীড়াত ভাৰতৰ কাৰ্যকৰী উপস্থিতিৰ সৈতে জম্মু আৰু কাশ্মীৰক এক মুখ্য কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিণত কৰাত ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে। মই জম্মু আৰু কাশ্মীৰ তথা দেশৰ সকলো খেলুৱৈক শুভেচ্ছা জনাইছো।
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা সকলো খেলুৱৈয়ে এক ভাৰত-শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ চেতনা শক্তিশালী কৰিছে। মোক কোৱা হৈছে যে এইবাৰ শীতকালীন ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ সংখ্যা দুগুণতকৈ অধিক হৈছে। ই শীতকালীন ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি সমগ্ৰ দেশত বৰ্ধিত প্ৰৱণতা, বৰ্ধিত উৎসাহ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। যোৱাবাৰ জম্মু আৰু কাশ্মীৰ দলে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। মই বিশ্বাসী যে এইবাৰ অন্য দলৰ তৰফৰ পৰা জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ খেলুৱৈয়ে প্ৰত্যাহ্বান লাব কৰিব আৰু সমগ্ৰ দেশৰ খেলুৱৈসকলে জম্মু-কাশ্মীৰৰ দলৰ দক্ষতা, শক্তিৰ সৈতে পৰিচিত হোৱাৰ লগতে শিকিবও পাৰিব। মই এইটোতো বিশ্বাসী যে খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন ক্ৰীড়াৰ অভিজ্ঞতা শীতকালীন অলিম্পিকৰ পোডিয়মত ভাৰতৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰাত কামত আহিব।
বন্ধুসকল,
গুলমাৰ্গত হৈ থকা খেলবোৰে দেখুৱাইছে যে জম্মু আৰু কাশ্মীৰ শান্তি তথা বিকাশৰ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিবলৈ কিমান তৎপৰ হৈ পৰিছে। এই শীতকালীন খেলবোৰে জম্মু আৰু কাশ্মীৰত এক নতুন ক্ৰীড়া পৰিৱেশতন্ত্ৰ বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব। জম্মু আৰু শ্ৰীনগৰত দুটা খেলো ইণ্ডিয়া উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ আৰু ২০ খন জিলাত খেলো ইণ্ডিয়া কেন্দ্ৰ মুকলিৰ জৰিয়তে যুৱ খেলুৱৈসকলৰ বাবে বৃহৎ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। এই কেন্দ্ৰবোৰ সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত খোলা হৈছে। তদুপৰি, অনুষ্ঠানটোৱে জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ পৰ্যটনক নতুন শক্তি, নতুন উৎসাহ প্ৰদান কৰিব। আৰু আমি এইটোও দেখি আছো যে ক’ৰোনাৰ ফলত হোৱা অসুবিধাবোৰো ক্ৰমান্বয়ে এৰিবলৈ ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
ক্ৰীড়া কেৱল এটা বিনোদন বা টাইম পাছ নহয়। ক্ৰীড়াৰ পৰা আমি দলীয় সত্বা শিকো, পৰাজয়ত এটা নতুন পথ বিচাৰো, বিজয়ৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিবলৈ শিকো, প্ৰতিজ্ঞাৱদ্ধ হও। ক্ৰীড়াই প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ জীৱন গঢ়ে, তেওঁৰ জীৱনশৈলী গঢ়ে। ক্ৰীড়াই আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে, যি স্বাৱলম্বীতাৰ বাবে সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
এইটো নহয় যে বিশ্বৰ এখন দেশ অৰ্থনৈতিক আৰু কৌশলগত শক্তিতকৈ ডাঙৰ হৈ পৰে। আন বহুতো দিশ আছে। এজন বিজ্ঞানীয়ে তেওঁৰ সৰু উদ্ভাৱনেৰে সমগ্ৰ বিশ্বত তেওঁৰ দেশৰ নাম আলোকিত কৰে। এনে বহুতো ক্ষেত্ৰ আছে। কিন্তু এক অতি সংগঠিত ধৰণে, সংৰক্ষিত ধৰণে, আজি ক্ৰীড়া এক ক্ষেত্ৰ হৈ পৰিছে যিয়ে আজিৰ বিশ্বত দেশৰ প্ৰতিচ্ছবি, দেশৰ শক্তিৰ পৰিচয় দিয়ে। বিশ্বৰ বহুতো সৰু দেশে ক্ৰীড়াৰ বাবে, সমগ্ৰ দেশত ক্ৰীড়া, অনুপ্ৰেৰণা আৰু শক্তিত তেওঁলোকৰ বিজয়েৰে বিশ্বত তেওঁলোকৰ পৰিচয় সাব্যস্ত কৰিছে। আৰু, সেয়েহে ক্ৰীড়াক কেৱল এটা হৰা-জিকাৰ প্ৰতিযোগিতা বুলি ক'ব নোৱাৰি। ক্ৰীড়া পদক আৰু প্ৰদৰ্শনৰ ভিতৰত সীমাবদ্ধ, আনকি সেইটোও নহয়। ক্ৰীড়া হৈছে এক বিশ্বব্যাপী ৰূপ। ক্ৰিকেটৰ ক্ষেত্ৰত আমি ভাৰতত অনুভৱ কৰো, কিন্তু ই সকলো আন্তৰ্জাতিক ক্ৰীড়াৰ বাবে প্ৰযোজ্য। এই দৃষ্টিৰে দেশৰ ক্ৰীড়া পৰিৱেশ-প্ৰণালী সংস্কাৰ বহু বছৰ ধৰি কৰি অহা হৈছে।
খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানৰ পৰা অলিম্পিক পোডিয়াম আঁচনিলৈ, আমি এক সামগ্ৰিক পদ্ধতিৰে আগবাঢ়ি আছো। চৰকাৰে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ পৰা প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু ইয়াক সৰ্ববৃহৎ মঞ্চলৈ আনিবলৈ ক্ৰীড়া পেছাদাৰীসকলৰ হাতত হাত ধৰি আগবাঢ়িছে। প্ৰতিভাৰ পৰিচয়ৰ পৰা দল নিৰ্বাচনলৈ, নিকা ব্যৱস্থা হৈছে চৰকাৰৰ প্ৰাথমিকতা। যিসকল খেলুৱৈয়েসমগ্ৰ জীৱনজুৰি দেশৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰিছে, তেওঁলোকৰো সন্মান বৃদ্ধি হওক, তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা নতুন খেলুৱৈসকলে লাভ কৰক, ইয়াৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ক্ৰীড়াকো যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আগতে ক্ৰীড়াবোৰ কেৱল অতিৰিক্ত পাঠ্যক্ৰমৰ কাৰ্যকলাপ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, এতিয়া ক্ৰীড়া পাঠ্যক্ৰমৰ অংশ হ'ব। ক্ৰীড়াৰ গ্ৰেডিং শিশুৰ শিক্ষাতো গণনা কৰা হ'ব। এইটো ক্ৰীড়াৰ বাবে, আমাৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ সংস্কাৰ। বন্ধুসকল, আজি দেশত উচ্চ শিক্ষা আৰু ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিষ্ঠান মুকলি কৰা হৈছে। কিন্তু এতিয়া ক্ৰীড়া বিজ্ঞান আৰু ক্ৰীড়া ব্যৱস্থাপনাক কেনেকৈ বিদ্যালয় পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱা যায় সেই বিষয়ে চিন্তা কৰাৰ সময়। ই আমাৰ যুৱচামক এক উন্নত কেৰিয়াৰৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু ক্ৰীড়া অৰ্থনীতিত ভাৰতৰ অংশ বৃদ্ধি কৰিব।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
যেতিয়া আপুনি খেলো ইণ্ডিয়া-শীতকালীন ক্ৰীড়াত আপোনাৰ প্ৰতিভা দেখুৱাব, আপুনি এইটোও মনত ৰাখিব যে আপুনি কেৱল খেলৰ অংশ নহয়, আপুনি স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰ। আপুনি খেল পথাৰত যি কৰিব তাৰ জৰিয়তে বিশ্বত ভাৰতে স্বীকৃতি লাভ কৰিব। গতিকে যেতিয়াই আপুনি খেলত প্ৰৱেশ কৰে, সদায় ভাৰত দেশক আপোনাৰ মন আৰু আত্মাত ৰাখক। এইটো কেৱল আপোনাৰ খেল নহয়, ইয়াত আপোনাৰ ব্যক্তিত্বও উদ্ভাসিত হ'ব। যেতিয়া আপুনি খেলপথাৰত নামিব, বিশ্বাস কৰক যে আপুনি অকলে নহয়, ১৩০ কোটি দেশবাসী আপোনাৰ সৈতে আছে।
আকৌ এবাৰ, এই মনোৰম পৰিৱেশ আপোনালোকে উপভোগ কৰক আৰু উৎকৃষ্টতা প্ৰদৰ্শন কৰক৷ আপোনালোক সকলোলৈ আকৌ এবাৰ মোৰ শুভেচ্ছা জনালো। মই মাননীয় মনোজ সিন্হাজী, কিৰেন ৰিজিজুজী, আয়োজকসকল তথা জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণক এই সুন্দৰ আয়োজনৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
ধন্যবাদ!!