Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 2nd Khelo India National Winter Games
26 FEB 2021 1:45PM by PIB Delhi
Namaskar!
The valleys of Gulmarg may still have chilly air, but every Indian can feel and see your warmth and energy. The second edition of the Khelo India-Winter Games is starting from today. Besides India's effective presence in International Winter Games, it is a major step towards making Jammu-Kashmir a major hub of the winter games. I convey my best wishes to Jammu and Kashmir and all the sportspersons from all over the country.
All the players from different parts of the country are also strengthening the spirit of Ek Bharat, Shrestha Bharat. I am told that the number of states and union territories participating in the Winter Games has more than doubled this time. It showcases the growing trend and enthusiasm towards the Winter Games across the country. Last time, the Jammu-Kashmir team performed marvelously. I am sure that this time there will be a better challenge to the talented team of Jammu-Kashmir from the rest of the teams, and the players from all over the country will see and learn from the skills and potential of their counterparts from Jammu-Kashmir. I am also confident that the experience of the Khelo India Winter Games will be of immense help in enhancing India’s pride in the Winter Olympics.
Friends,
The games in Gulmarg prove Jammu-Kashmir is raring to touch the new heights of peace and development. These Winter Games will help develop a new sporting ecosystem in Jammu-Kashmir. The two Khelo India Centers of Excellence in Jammu and Srinagar and Khelo India Centres in 20 districts offer huge facilities to young sportspersons. Such centres are being opened in every district across the country. Moreover, the event is also going to give new energy and enthusiasm to the tourism of Jammu and Kashmir. And we can also notice that the difficulties that were caused by the corona are also gradually reducing.
Friends,
Sports is not just a hobby or time pass. We learn team spirit from sports, find a new way in defeat, learn to repeat victory, and become committed. Sports forges the life of every single person and his lifestyle. Sports enhances confidence, which is equally important for self-reliance.
Friends,
It is not that a country in the world becomes great because of only economic and strategic might. There are many other aspects. A scientist brightens his country's name all over the world with his small innovation. There are many such areas. But, sports has developed in a very organized and structured way today that also introduces the country’s image and power in today’s world. Many smaller countries in the world make their identity in the world because of sports and inspire and energise the entire country through that sport. And, therefore, sports just cannot be called a competition of win or loss. It is not that sports is limited to only medals and performances. Sports is a global phenomenon. We understand this in India in the realm of cricket, but it applies to all international sports. With this vision, the sports eco-system reforms are being carried out in the country over the years.
We are moving ahead with a holistic approach from the Khelo India campaign to the Olympic podium scheme. The government is also hand holding sports professionals to identify the talent from the grassroots level and bring it to the largest platform. Transparency is the priority of the government from identifying talent to team selection. It is also being ensured to enhance the dignity of players who have glorified the country throughout their life and the new players can avail the advantage of their experience.
Friends,
Sports has also been given a lot of importance in the new national education policy. Earlier sports was considered to be just extra-curricular activity, now sports will be a part of the curriculum. The grading of sports will also count in children's education. This is a very big reform for sports and our students. Friends, Sports Institutes of Higher Education and Sports Universities are being opened in the country today. Now is the time to think about how to take sports sciences and sports management down to school level. It will give a better career opportunity to our youth and will also increase India's share in the sports economy.
My young friends,
While exhibiting your talent in Khelo India-Winter Games, you also have to remember that you are not just part of a game, but you are also a brand ambassador of Atmanirbhar Bharat. The wonders that you do in the field gives India recognition in the world. So whenever you step into the field, always keep the Bharatbhoomi in your mind and soul. It will not only sparkle your game, but your personality as well. Whenever you are in the playground, you are not alone, 130 crore countrymen are with you.
Once again, you enjoy and perform this festival of games in this pleasant atmosphere. My best wishes to all of you once again. I congratulate hon’ble Manoj Sinha ji, Kiren Rijiju ji, all other organizers and the people of Jammu-Kashmir for this splendid arrangement.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦ୍ୱିତୀୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜାତୀୟ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 FEB 2021 1:45PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର !!
ଗୁଲମର୍ଗର ବନଭୂମିରେ ଯଦିଓ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଥଣ୍ଡା ପବନ ବହୁଛି, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରି ପାରୁଥିବେ ଏବଂ ଦେଖି ପାରୁଥିବେ। ଆଜିଠାରୁ ଖୋଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ - ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ାର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଏହି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପସ୍ଥିତି ସହିତ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ମୁଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକମନା ଜଣାଉଛି ।
ଦେଶର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଭାଗରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳୀ, ଏକ ଭାରତ-ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି । ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଚଳିତ ଥର ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାଶିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ସାରା ଦେଶରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସଂଖ୍ୟା, ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି । ଗତଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଟିମ୍‍ ଏତେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଚଳିତ ଥର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦଳ ତରଫରୁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରତିଭାବାନ ଟିମକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ଆଉ ସାରା ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ଖେଳାଳୀ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କର, ସେମାନଙ୍କର କୌଶଳକୁ, ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଖିବେ ଏବଂ ସେଥିରୁ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବେ । ମୋର ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାର ଅନୁଭବ ଅଲମ୍ପିକ୍ସର ପୋଡିୟମରେ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ବହୁତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁଲମର୍ଗରେ ହେଉଥିବା ଏହି କ୍ରୀଡା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ନୂତନ ଶୀଖର ଛୁଇଁବା ପାଇଁ କେତେ ତତ୍ପର ଅଛି। ଏହି ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡା ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଏକ ନୂତନ କ୍ରୀଡା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସହାୟ ହେବ। ଜମ୍ମୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରରେ 2ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ 20 ଜିଲ୍ଲା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ରରେ, ଯୁବ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଏଭଳି କେନ୍ଦ୍ର ସାରା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲାରେ ଖୋଲାଯାଉଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହି ଆୟୋଜନରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଶକ୍ତି, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଉ ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ ଯେ କରୋନା କାରଣରୁ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ଆସିଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଧୀରେ-ଧୀରେ ପଛରେ ରହିଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କ୍ରୀଡା କେବଳ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ଅବା ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, କ୍ରୀଡାରେ ଆମେ ଦଳଗତ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିଥାଉ, ପରାଜିତ ହେଲେ ସେଥିରେ ନୂଆ ରାସ୍ତା ଖୋଜିଥାଉ, ବିଜୟକୁ ଦୋହରାଇବା ଶିଖିଥାଉ, ସଂକଳ୍ପିତ ହୋଇଥାଉ। କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ବ୍ୟକ୍ତିର ଜୀବନକୁ ଗଢ଼ିଥାଏ, ତାଙ୍କର ଜୀବନ ଶୈଳୀକୁ ଗଢ଼ିଥାଏ। କ୍ରୀଡ଼ା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇଥାଏ, ଯାହା ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶ କେବଳ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମରିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ବଡ଼ ହୋଇ ଯାଇ ନଥାଏ, ଏପରି ନୁହେଁ। ଏଥିପାଇଁ ଆହୁରି ଅନେକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଜଣେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ନିଜର ଛୋଟ ନବସୃଜନ ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦୁନିଆରେ ନିଜ ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିଥାଆନ୍ତି। ଏଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି କିନ୍ତୁ ବହୁତ ସଂଗଠିତ ଭାବରେ, ଢ଼ାଞ୍ଚାଗତ ଭାବେ ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ା ଏକ ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ପାଲଟି ଯାଇଛି ଯାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଦେଶର ଛବିକୁ ମଧ୍ୟ, ଦେଶର ଶକ୍ତିର ମଧ୍ୟ ପରିଚୟ କରାଉଛି। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଛୋଟ-ଛୋଟ ଦେଶ, କ୍ରୀଡ଼ା ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିଛନ୍ତି, ସେହି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ନିଜର ବିଜୟ ଦ୍ୱାରା, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଭରି ଦେଇଥାଆନ୍ତି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ, କ୍ରୀଡ଼ାକୁ କେବଳ ବିଜୟ-ପରାଜୟର ପ୍ରତିଯୋଗିତା କୁହାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । କ୍ରୀଡ଼ା, କେବଳ ପଦକ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଯାଏ ସୀମିତ, ଏପରି ନୁହେଁ। କ୍ରୀଡ଼ାର ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ରୂପ ରହିଛି। କ୍ରିକେଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଭାରତରେ ଏହି କଥାକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛେ କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲାଗୁ ହେଉଛି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ବିଗତ ବର୍ଷରୁ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଛି।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଠାରୁ ନେଇ ଅଲମ୍ପିକ ପୋଡିୟମ ସ୍କିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏକ ବୌଦ୍ଧିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନି ତାକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମଞ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାର କ୍ରୀଡା ପେସାଦାରଙ୍କ ହାତକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦଳ ଚୟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପାରଦର୍ଶୀତା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା। ଯେଉଁ ଖେଳାଳୀମାନେ ସାରା ଜୀବନ ଦେଶର ମାନ-ସମ୍ମାନ ବଢାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ମାନ-ସମ୍ମାନ ବଢୁ, ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭବର ଲାଭ ନୂତନ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ମିଳୁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ନୂତନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡାକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଥମେ କ୍ରୀଡାକୁ କେବଳ ଅତିରିକ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଭାବେ ଗଣାଯାଉଥିଲା, ଏବେ କ୍ରୀଡା ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ପାଲଟି ଯାଇଛି। କ୍ରୀଡାର ଗ୍ରେଡ ମଧ୍ୟ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାରେ ଗଣାଯିବ। ଏହି କ୍ରୀଡା ପାଇଁ, ଆମର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର। ସାଥୀଗଣ, ଦେଶରେ ଆଜି କ୍ରୀଡାର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାନ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲା ଯାଉଛି। ଏବେ ଏହି ଦିଗରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ଯେ, କ୍ରୀଡା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ପରିଚାଳନାକୁ ଆମେ ସ୍କୁଲ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିପରି ନେଇଯିବା। ଏହା ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କ୍ୟାରିୟରର ସୁଯୋଗ ଦେବ, କ୍ରୀଡା ଅର୍ଥନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଭାଗିଦାରୀକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରୀଡାରେ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ଦେଖାଇବେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ ରଖିବେ ଯେ ଆପଣ କେବଳ ଏକ କ୍ରୀଡାର ଅଂଶ ନୁହନ୍ତି, ବରଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବସଡର । ଆପଣ ମୈଦାନରେ ଯେଉଁ ଚମତ୍କାର କରୁଛନ୍ତି, ତାହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ପରିଚୟ ମିଳିଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ମୈଦାନକୁ ଓହ୍ଲାଇବେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଭୁମିକୁ ନିଜ ମନ ଏବଂ ଆତ୍ମାରେ ସବୁବେଳେ ରଖିବେ । ତାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କର ଖେଳ ହିଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆପଣଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ କ୍ରୀଡା ମୈଦାନକୁ ଓହ୍ଲାଇଥାନ୍ତି, ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ ଆପଣ ଏକା ନ ଥାନ୍ତି, 130 କୋଟି ଭାରତୀୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଥାଆନ୍ତି ।
ପୁଣି ଥରେ ଏହି କ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବକୁ, ଏହି ଖୁସିର ବାତାବରଣକୁ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରନ୍ତୁ । ମୋ ତରଫରୁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା। ମୁଁ ମାନନୀୟ ମନୋଜ ସିହ୍ନା ମହାଶୟ, କିରଣ ରିଜିଜୁ ମହାଶୟ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଆୟୋଜ ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ !!