Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at 2nd Khelo India National Winter Games
Sports has been given a place of pride in the recent National Education Policy: PM
Exhorts young sportspersons to remember that they are the brand ambassadors of Aatmnirbhar Bharat
26 FEB 2021 12:36PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the inaugural address at 2nd Khelo India National Winter Games through video conference.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the second edition of Khelo India-Winter Games is starting from today. This is a major step towards making Jammu and Kashmir a major hub with India's effective presence in the Winter Games. He conveyed his best wishes to the players of Jammu and Kashmir and all the players from all over the country. He remarked that the number of players participating in this winter games from various states have doubled which demonstrates the increasing enthusiasm towards Winter Games. He said the experience from this winter games would help the players while participating in winter olympics. He said winter games in Jammu & Kashmir would help in developing a new sporting ecosystem. He said this event would instill new spirit and enthusiasm in the tourism sector in Jammu & Kashmir. He said sports has become an area in which countries of the world project their soft power.
The Prime Minister said that sports has a global dimension and this vision has been guiding the recent reforms in the sports ecosystem. There is a holistic approach from the Khelo India Campaign to Olympic Podium stadium. Hand holding of sports professionals is being done from recognition of talent at grassroot level to bringing them to the highest global platform. From talent recognition to team selection, transparency is the government’s priority. Dignity of sportspeople, and recognition of their contribution is being ensured, said the Prime Minister.
The Prime Minister asserted that sports has been given a place of pride in the recent National Education Policy. Sports, which was considered extra-curricular activity earlier is now being treated as part of the curriculum and grading in sports will be counted in the education of the children. The Prime Minister informed that Institutes of Higher education and Sports University are being established for sports. He emphasized the need to take sports sciences and sports management to the school level as that will improve the career prospects of the youth and will enhance India's presence in the sports economy.
Shri Modi exhorted the young sportspersons to remember that they are the brand ambassadors of Aatmnirbhar Bharat. The world evaluates India through their performance in the sports arena, concluded the Prime Minister.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨ୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜାତୀୟ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‍ଘାଟନୀ ବକ୍ତବ୍ୟ
ସମ୍ପ୍ରତି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ କ୍ରୀଡାକୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଛି
ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ଆମ୍ବାସାଡର ଅଟନ୍ତି
26 FEB 2021 12:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜାତୀୟ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ-ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡାରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପସ୍ଥିତି ସହିତ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ହବ୍ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । ସେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଖେଳାଳି ତଥା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ଏହି ଶୀତକାଳୀନ ଖେଳରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଖେଳାଳିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଯାହା ଶୀତକାଳୀନ ଖେଳ ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶୀତକାଳୀନ ଖେଳଗୁଡିକର ଅଭିଜ୍ଞତା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଶୀତକାଳୀନ ଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମୟରେ ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଶୀତକାଳୀନ ଖେଳ ଏକ ନୂତନ ଖେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଆବେଗ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି କ୍ରୀଡା ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୀଡ଼ାର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦିଗ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂସ୍କାରର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଠାରୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଉପାୟ ଅଛି । କ୍ରୀଡ଼ା ବୃତ୍ତିଧାରୀଙ୍କ ହାତ ଧରି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଭା ମାନ୍ୟତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବିଶ୍ୱ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆଣିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରତିଭା ମାନ୍ୟତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦଳ ଚୟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା । କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନର ସ୍ୱୀକୃତି ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସମ୍ପ୍ରତି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ କ୍ରୀଡାକୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । କ୍ରୀଡା, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଅତିରିକ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ଗ୍ରେଡ୍ ଗଣନା କରାଯିବ । କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । କ୍ରୀଡା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ପରିଚାଳନାକୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରକୁ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଯୁବପଢୀଙ୍କ କ୍ୟାରିୟରର ଆଶାକୁ ବିକଶିତ କରିବ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ଜାହିର କରିପାରିବ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଅଟନ୍ତି । କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରୁଥିବା କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ ।