হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসনদা মীৎয়েং চংবা: দা. হর্শ বর্ধন্না ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশ (আই.এম.আই.) ৩.০ হৌদোকখ্রে
আই.এম.আই. ৩.০ অসি রাজ্য/য়ু.ই. ২৯দা খঙদোক্লবা জিলা/সহরগী মফম ২৫০দা ফেব্রুৱারী ২২দগী হৌদুনা মার্চ ২২ ফাওবা তাঙ্কক অনি থোক্না পাঙথোক্কনি
“অঙাং অমসুং মীরোনবী নুপী অমা ফাওবা বেক্সিন্না ঙাকথোকপা ঙম্বা লাইনাশিংদগী ঙাকশেল পীদবা তৌহরোই হায়না ঐখোয়না ৱারেপ লৌরসি”
19 FEB 2021 4:53PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশ ৩.০ হৌদোকখ্রে। ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা থৌর অদুদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি চৌবে অমসুং বিহারগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী মঙ্গল পান্দেসু শরুক য়াখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা আই.এম.আই. ৩.০ পোর্তেলসু হৌদোকখ্রে অমদি আই.এম.আই. ৩.০গী ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং অমসুং কেম্পেন অসিগী শরুক ওইনা শেমখিবা এৱের্নেস মেতরিএল/আই.ই.সি. পেজেক অদুসু ফোঙখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধন্না মমা ওইবী অমসুং অঙাং খুদিংমক ইম্ম্যুনাইজ তৌনবা শেম শারিবা অসিনা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে। ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশ ৩.০ অসি ফেব্রৱারী ২২দগী হৌরগা মার্চ ২২, ২০২১ ফাওবদা চত্থগনি অমদি তাঙ্ককঅনি লৈগনি অমসুং লৈবাক অসিগী রাজ্য/য়ু.তি. ২৯গী হান্ননা খঙদোক্লবা জিলা/সহরগী মফম ২৫০দা পাঙথোক্কনি। আই.এম.আই. ৩.০না কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মখোয়গী বেক্সিনগী দোজশিং থকপা/কাপ্পা ৱাৎহৌবা অঙাংশিং অমসুং মীরোনবী নুপীশিংদা মীৎয়েং চংগনি। মখোয় আই.এম.আই. ৩.০গী তাঙ্কক অনি অসিগী মনুংদা মশক খঙদোক্তুনা বেক্সিন থাগনি। তাঙ্কক অমদা নুমিৎ ১৫নি ওইগনি। ময়ুম হোংলকপশিংনা লৈআ মফমশিং অমসুং য়ৌশিনবা ঙমদবা মফমশিংগী বেনিফিসরীশিং তার্গেৎ তৌগনি মরমদি কোবিদ১৯ লাইচৎ মনুংদা মখোয়গী বেক্সিনগী দোজ কাপহৌরমদবা য়াই।
দা. হর্শ বর্ধন্না হায় আই.এম.আই. ৩.০ অসি কেম্পেনগী মমাংগী ফেসশিংদগী ফংলকপা কান্নবশিংদা য়ুম্ফম ওইগনি অমসুং য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসনদা মতম শাংনা কান্নবা ফংহনগদবা ওইহনগনি। “মিসন ইন্দ্রধনুশনা মাগী অহানবা ফেসতগী হৌরগা জিলা ৬৯০ কভর তৌখি অমসুং অঙাং মিলিয়ন ৩৭.৬৪ অমসুং মীরোনবী নুপী মিলিয়ন ৯.৪৬ বেক্সিন কাপখি। হৌজিক্কী পাঙথোক্কদবা নিপানশুবা কেম্পেন অসিনা লৈবাক অসিগী জিলা পুম্নমক্তা ফুল ইম্ম্যুনাইজেসন কভরেজ (এফ.আই.সি.) ৯০% ফংবা ঙম্নবা পান্দম থমগনি অমসুং ইম্ম্যুনাইজেসন সিস্তেমগী খুত্থাংদা ভারতনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংগীদমক চংশিল্লিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহনদুনা চাউনা কভর তৌগনি।” মিসন ইন্দ্রধনুশ অসি লৈবাক অসিগী প্রজা পুম্নমক্তা হোংনা অমসুং লায়না হেল্থকিয়র ফংহন্নবা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজিগী লুচিং মখাদা ২০১৪দা হৌদোকখি, হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
আই.এম.আই. ৩.০গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না জিলাশিং অসি লো রিস্ক ৩১৩; মিদিয়ম রিস্ক ১৫২ অমসুং হায় রিস্ক ২৫০ হায়না খাইদোকখ্রে।
হৌজিক লৈরিবা কোবিদ-১৯গী অকিবা অসি য়েংলগা কেম্পেসন অসিগী থৌদাং হেনগৎহনবগী মতাংদা মহাক্না হায়, “লৈবাক অসিনা কোবিদ১৯ মাই পাক্না লাকশিনখ্রে অমসুং লমদম অসিদা শাজবা বেক্সিন অনিগী দ্রাইভ লৈবাক অসিদা পাঙথোক্লি। মসিগা লোইননা বেক্সিন অমগী মরু ওইবা অদু হেন্না খঙবা ঙমহনখি। চহি খুদিংগী বেক্সিন্না ঙাকথোকহনবা ঙম্বা লাইনা মখল ১২দগী অঙাং করোর ২.৬৫ অমসুং মীরোনবী করোর ২.৯ বেক্সিন কাপতুনা ঙাকথোকহনবগী চহি খুদিংগী য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন পাঙথোকখি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্না হোৎনরিবসু অঙাং অমসুং মীরোনবী খরদি বেক্সিন কাপবদা চিৎথবা য়াওহৌখি। মিসন ইন্দ্রধনুশ অসি কাপহৌদবা খুদিংমক য়ৌশিন্নবা মাই পাক্লবা লালোং অমনি। ইম্ম্যুনাইজেসন কভের অসি রাজ্য ২২গী এন.এফ.ঐচ.এস.৫কী দেতা মতুং ইন্না শিংথানিংঙাই ওইনা ফগৎলকপা উবা ফংখ্রে।”
প্রজা খুদিংমক্তা হকশেলগী কান্নবা ফংহন্নবা চাউনা হোৎনবা অমদা “কোবিদ-১৯ বেক্সিন রোল আউৎ তৌরিঙৈ মনুংদা ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশ (আই.এম.আই.) ৩.০গুম্বা অচৌবা কেম্পেন ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসিনা ভারতকী হেল্থ সিস্তেম অসি নোংমা নোংমাগী মপাঙ্গল কনখৎলক্লি হায়বা ময়েক শেংনা উখ্রে। ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশ (আই.এম.আই.) ৩.০না য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম (য়ু.আই.পি.)গী মখাদা লৈরিবা বেক্সিন পুম্নমক্কা লোইননা য়ৌশিনবা ঙমদনা লৈরিবা মীওইশিংদা য়ৌশিন্নবা পান্দম থমখি অমসুং অসুম্না ইম্ম্যুনাইজেসন মপুং ফানা তৌদুনা অঙাংশিং অমসুং মীরোনবীশিং মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজেসনগী কভর তৌগনি” হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না বজেৎ অসিগী প্রোবিজনশিংনা হেল্থ অমসুং ৱেলবিংদা চাউনা মীৎয়েং চংলি হায়নসু ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা হায়, “মিসন ইন্দ্রধনুশ কেম্পেনশিং অসি ভারতকা চান্না শেমখি অমসুং মমাংগী ফেসশিংদা কান্নবা ফলশিং পীবা ঙমখ্রে। মিসন ইন্দ্রধনুশ অমসুং ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশ অসিনা চেক শাফম, কনস্ত্রক্সন সাইৎশং অমসুং নোমেদিক পোপুলেসন য়াওনা য়ৌশিনবা ৱাবা অমসুং হায়-রিস্ক ওইবা মফমশিংদা ইম্ম্যুনাইজেসন সিস্তেম লৈহনবা ঙমহনখি। মমাংগী কেম্পেনশিং অসিনা মাইক্রো-প্লানিং, ইম্ম্যুনাইজেসন সর্ভিসেসকী দিমান্দ পীবা হেনগৎহনখি অমসুং সপ্পোর্তিং সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংখি।”
মন্ত্রীনা কোবিদকা চুন্নবা চৎন-লোনচৎ অসি আই.এম.আই. ৩.০. কেম্পেনগী শরুক ওইনা পাঙথোক্কদবা ইম্ম্যুনাইজেসনগী থবক-থৌরমশিংদা ঙাক্না চৎকনি হায়বা অসিদা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে। সেসন সাইৎশিংদা মী চিনদনবা “স্তেগর্দ এপ্রোচ” ঙাক্না চৎনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে অমসুং করিগুম্বা স্তেগর্দ এপ্রোচনা মী চিনবা লাকশিনবা ঙমদবা তারদি ব্রেক-অপ সেসন থৌরাং তৌনবা হায়খ্রে। সেসন সাইৎতা অপীবা মতম অমদা অমুক্তা বেনিফিসরী ১০দগী হেনহনদনবা মওংদা সেসনশিং অসি পাঙথোক্নবা মওংদা শিনখ্রে।
নেস্নেল হেল্থ মিসনগী এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং মিসন দিরেক্তর মিস ভন্দনা গুর্নানি, জোইন্ত সেক্রেতরী (রিপ্রদক্তিব এন্দ চাইল্দ হেল্থ) মিস প্রীতি পান্ত অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখ্রে।
রাজ্য সরকারশিংগী মকোক থোংবা হেল্থ ওফিসিএলশিং অমসুং য়ু.এন.দি.পি., বি.এ.জি.এফ.কুম্বা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিংগী মীহুৎশিংনা ভর্চ্যুএল ওইনা শরুক য়াখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
Focus on Universal Immunization: Dr Harsh Vardhan launches Intensified Mission Indradhanush (IMI) 3.0
IMI 3.0 to be conducted in two rounds starting from February 22 and March 22 across 250 districts/urban areas identified in 29 States/UTs
“Let us resolve that no child and pregnant woman will be left unprotected against Vaccine Preventable Diseases”
19 FEB 2021 4:53PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare launched Intensified Mission Indradhanush 3.0 today. Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare and Shri Mangal Pandey, Health Minister, Bihar were also present during the occasion through video conference.
The Union Minister also launched the IMI 3.0 portal and released the Operational Guidelines for IMI 3.0 and the awareness material/IEC package developed as part of the campaign.
Dr. Harsh Vardhan expressed his elation at the elaborate preparations to immunize every mother and child: The Intensified Mission Indradhanush 3.0 will have two rounds starting from February 22 and March 22, 2021 and will be conducted in pre-identified 250 districts/urban areas across 29 States/UTs in the country. Focus of the IMI 3.0 will be the children and pregnant women who have missed their vaccine doses during the COVID-19 pandemic. They will be identified and vaccinated during the two rounds of IMI 3.0. Each round will be for 15 days each. Beneficiaries from migration areas and hard to reach areas will be targeted as they may have missed their vaccine doses during COVID19.
Dr Harsh Vardhan noted that IMI 3.0 will build on the gains of previous phases of the campaign and make lasting gains towards Universal Immunization: “Since its first phase, Mission Indradhanushhas covered 690 districts and vaccinated 37.64 million children and 9.46 million pregnant women.The present eighth campaign will target achieving 90% Full Immunization Coverage (FIC) in all districts of the country and sustain the coverage through immunization system strengthening and foster India’s march towards the Sustainable Development Goals.”Mission Indradhanush was launched in 2014 under the leadership and vision of the Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi ji to provide affordable and accessible healthcare to all citizens of the country, the Union Health Minister stated.
As per the Guidelines released for IMI 3.0, the districts have been classified to reflect 313 low risk; 152 as medium risk; and 250 as high risk districts.
Expanding on the role of the campaign in the context on the present COVID crisis, he said, “The country has successfully been able to contain COVID19 and the drive for two indigenous vaccines is being carried out in the country. With this, the importance of a vaccine has never been so strongly felt. Every year the Universal Immunization Programme caters to the vaccination needs of 2.65 crore children and 2.9 crore pregnant women against 12 Vaccine Preventable Diseases. Despite these efforts by all the States and UTs, some children and pregnant women get missed out from this network.Mission Indradhanush is indeed a successful strategy to reach out to every dropped out and left out child and pregnant woman. There has been remarkable improvement in the immunization coverage which is also evident in the NFHS5 data as available for 22 States.”
On the massive push to provide affordable health to the last citizen, the minister observed, “Implementing large campaigns like Intensified Mission Indradhanush (IMI) 3.0 even during the roll out of COVID-19 vaccine is a clear indication of India’s health system getting stronger day by day. Intensified Mission Indradhanush 3.0 (IMI 3.0) aimed to reach the unreached population with all the available vaccines under Universal Immunisation Programme (UIP) and thereby accelerate the full immunization and complete immunization coverage of children and pregnant women.” He also detailed the provisions in the Budget that lays high priority on health and wellbeing.
Shri Ashwini Kumar Choubey said, “The Mission Indradhanush campaigns have proven to be tailor made for the Indian context, and have given far reaching results during the earlier phases. Mission Indradhanush& Intensified Mission Indradhanush has enabled the immunization system in reaching hard to reach and high-risk areas including brick kilns, construction sites and nomadic population. The previous campaigns also helped in improving the micro-planning, generating demand for immunization services and strengthening the supporting systems.”
The Ministers expressed satisfaction that COVID Appropriate Behaviour (CAB) will be ensured during the immunization activities held as part of the IMI 3.0 campaign. States have been asked to follow "Staggered Approach" to avoid crowding at the session sites and even plan Break-up sessions if staggered approach is not effective to avoid crowding. The sessions are also planned in such a way that not more than 10 beneficiaries are present at the session site at one given point in time.
Ms. Vandana Gurnani, Additional Secretary and Mission Director, National Health Mission, Ms. Preeti Pant, Joint Secretary (Reproductive & Child Health)and other senior officials of the Ministry were present at the event.
Senior Health officials of the State governments and representatives of Development partners like UNDP, BMGF joined virtually.