ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହକାଥନର ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 FEB 2021 10:21AM by PIB Bhubaneswar
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷ ଜୁନ ମାସରେ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏକ ହକାଥନ ଆୟୋଜନ ସମ୍ଭାବନା ଦେଇ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋରିସନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ସାକାର ହୋଇପାରିଛି । ଏଭଳି ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ସହାୟତା କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ମୋ ବନ୍ଧୁ ତଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍କଟ ମୋରିସନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେବାପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ହୋଇଥିବା ଯୋଗୁଁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ମୋ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବିଜେତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ସମଗ୍ର ମାନବ ସମାଜ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ସାରା ପୃଥିବୀ ନିମନ୍ତେ ଏହି ହକାଥନର ବିଷୟବସ୍ତୁ ବେଶ ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ବ୍ୟବହାର ଭିତ୍ତିକ ଆର୍ଥିକ ମଡେଲ ଗୁଡିକ ଆମ ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ଅନେକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ଆମେ ଏ କଥା ଭୂଲିବା ଅନୁଚିତ ଯେ ଧରିତ୍ରୀ ମାତା ଅବଦାନର ଆମେ ମାଲିକ ନୁହେଁ ଆମେ କେବଳ ଆମ ଉତ୍ତରପୀଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହାର ରକ୍ଷାକର୍ତ୍ତା । ଆମେ ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଓ କମ ପ୍ରଦୂଷଣକ୍ଷମ କରିଦେବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ । ଜଣେ ଯେତେ ଦୃତ ଗତିରେ ଗାଡିଚାଳନା କଲେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଅବାଟରେ ଯାଉଥାଏ ତେବେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ନାହିଁ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମକୁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆମର ବ୍ୟାବହାରିକ ଧାରା ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ତାହାର ପରିବେଶୀୟ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବା ।
ଏହିଠାରେ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ । ଏହା ହିଁ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇବ । ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ଜିନିଷର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର, ବଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିତ୍ୟାଗ ଓ ଆମର ସମ୍ପଦ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଆମ ଜୀବନଧାରଣର ଅଂଶ ହେବା ଦରକାର ।
ଭାରତୀୟ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏହି ହକାଥନ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ମିଳିପାରିଛି । ଏହି ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ସମୂହ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ।
ମୁଁ ନିଃସନ୍ଦେହ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ଆମ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମେ ଏବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହି ବିଚାରଧାରାକୁ ଅଧିକ ମାର୍ଜିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରତି ଖୋଲା ମନୋଭାବ ଓ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ ।
ଆଜିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଓ ଉତ୍ସାହ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଭାଗୀଦାରିତା ଓ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରତୀକ କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବନାହିଁ ।
ଆମ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ଶକ୍ତି, ସୃଜନଶୀଳତା ଓ ଉନ୍ନତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ମୋର ଗଭୀର ଆସ୍ଥା ରହିଛି ।
ସେମାନେ ଏକ ନିରନ୍ତର ଓ ସାମଗ୍ରୀକ ସମାଧାନ ଦେଇପାରିବେ ଯାହା କେବଳ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ନୁହଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଉପକାରର ଆସିବ । କୋଭିଡ-19 ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଏହି ଅଂଶୀଦାରିତାରେ ଆମର ଯୁବ ସମାଜ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଓ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକ ଅଗ୍ରଦୂତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ।
ଧନ୍ୟବାଦ
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of the PM’S Address at the Valedictory Function of India-Australia circular Economy Hackathon (I-ACE)
19 FEB 2021 10:21AM by PIB Delhi
Friends,
In June last year, Prime Minister Morrison and I discussed the possibility of organizing a hackathon on the Circular Economy.
I am glad that our idea has been realized so soon.
I thank my dear friend, Prime Minister Scott Morrison for his support to this joint initiative.
I also commend all the participants for their commitment despite the COVID-19 pandemic.
For me you are all winners.
Friends,
As humanity faces the challenges posed by Climate Change, the theme of this Hackathon is relevant to the whole world.
Consumption-oriented economic models have put a great strain on our planet.
We must never forget, that we are not the owners of all that Mother Earth has to offer, but merely its trustees for all the future generations to come.
It is not enough to make our production processes more efficient and less polluting.
No matter how fast or slow one drives, if the direction is wrong, then one is bound to reach the wrong destination.
And so, we must set the right direction.
We must look at our consumption patterns, and how we can reduce their ecological impact.
This is where the concept of a Circular Economy comes in.
It can be a key step in solving many of our challenges.
Recycling and reusing things, eliminating waste, and improving resource efficiency must become part of our lifestyles.
This hackathon has seen innovative solutions from Indian and Australian students, startups and entrepreneurs.
These innovations show your commitment to the philosophy of circular economy.
I have no doubt that your innovations will inspire our two countries to take the lead in circular economy solutions.
And, for that, we must now also explore ways to scale-up and incubate these ideas.
Friends,
The power of youth comes from openness to new ideas and innovations, and the ability to take risks.
The energy and enthusiasm of today’s youthful participants is a symbol of the forward-looking partnership between India and Australia.
I have full confidence in the energy, creativity and out-of-box thinking of our youth.
They can offer sustainable, holistic solutions to not just our two countries but to the whole world.
The strong India-Australia partnership will play an important role in shaping the post-COVID world.
And our youth, our young innovators, our startups, will be at the forefront of this partnership.
Thank you!
Thank you very much!