ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
10 ଟି ପଡୋଶୀ ଦେଶ ସହିତ COVID-19 ପରିଚାଳନା: ଅଭିଜ୍ଞତା, ଭଲ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ଉପରେ ଏକ କର୍ମଶାଳାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
ଡାକ୍ତର ଏବଂ ନର୍ସମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିସା ଯୋଜନା, ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏୟାର ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ
18 FEB 2021 4:33PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ, ବାଂଲାଦେଶ, ଭୁଟାନ, ମାଲଦ୍ୱୀପ, ମରିସସ୍‌, ନେପାଳ, ପାକିସ୍ଥାନ, ସେଚେଲ୍ସ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭଳି 10ଟି ପଡୋଶୀ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନେତୃବର୍ଗ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅଧିକାରୀ ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସହ COVID-19 ପରିଚାଳନା: ଅଭିଜ୍ଞତା, ଭଲ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ଉପରେ ଏକ କର୍ମଶାଳାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହୋଇଥିବା ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସହିତ ଜନବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ପୂରଣ କରାଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ତଥା ସମ୍ବଳ ବଣ୍ଟନ – ଔଷଧ, ପିପିଇ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ଉପକରଣର ତୁରନ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ପୂରଣ କରିବାକୁ COVID-19 ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପରୀକ୍ଷଣ, ସଂକ୍ରମଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ପରସ୍ପରର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସରୁ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ଶିଖିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସହଯୋଗର ଏହି ଆବେଗ ମହାମାରୀରୁ ବହୁମୂଲ୍ୟ ଦୂରତା ଅଟେ । ଆମର ମୁକ୍ତ ଓ ଦୃଢ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ଯୋଗୁଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ମୃତ୍ୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଦେଶ । ଏହା ପ୍ରଶଂସା ଯୋଗ୍ୟ । ଆଜି ଆମ ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ଶୀଘ୍ର ଟୀକା ଯୋଗାଣ ଉପରେ ରହିଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସମାନ ସମନ୍ୱୟ ତଥା ସହଯୋଗର ଆବେଗ ବଜାୟ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅଭିଳାଷକୁ ବଢାଇବାକୁ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ପଚାରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ଡାକ୍ତର ଏବଂ ନର୍ସମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିସା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶୀଘ୍ର ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପଚାରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜରୁରୀ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏୟାର ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଚୁକ୍ତିନାମା ଲାଗି ସହଯୋଗ କରିପାରିବ କି? ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଜନସଂଖ୍ୟା ଉପରେ COVID-19 ଟିକାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ, ସଂକଳନ ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା । ଅଧିକନ୍ତୁ, ସେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମହାମାରୀକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହାୟତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା କି?
COVID-19 ବାହାରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଫଳ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନା ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଏବଂ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରେ । ଯଦି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଏସୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ତେବେ ଏହା ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକୀକରଣ ବିନା ତାହା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆପଣ ଦେଖାଇଥିବା ଆଞ୍ଚଳିକ ଏକତାର ଆବେଗ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ଏହିପରି ଏକୀକରଣ ସମ୍ଭବ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses a workshop on “Covid-19 Management: Experience, Good Practices and Way Forward” with 10 Neighbouring Countries
Suggests special visa scheme for doctors and nurses, a regional Air Ambulance agreement
18 FEB 2021 4:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister addressed a workshop on “Covid-19 Management: Experience, Good Practices and Way Forward” with health leaders, experts and officials of 10 Neighbouring Countries viz Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Maldives, Mauritius, Nepal, Pakistan, Seychelles, Sri Lanka along with Indian officials and experts, today.
The Prime Minister lauded the way the health systems of the countries cooperated during the pandemic and for meeting the challenge in the most densely populated region with coordinated response.
The Prime Minister recalled creation of COVID-19 Emergency Response Fund to meet the immediate costs of fighting the pandemic and sharing of resources - medicines, PPE, and testing equipment. He also notedsharing of experiences and learning from each other’s best practices in testing, infection control and medical waste management.“This spirit of collaboration is a valuable take-away from this pandemic.Through our openness and determination, we have managed to achieve one of the lowest fatality rates in the world.This deserves to be applauded.Today, the hopes of our region and the world are focused on rapid deployment of vaccines.In this too, we must maintain the same cooperative and collaborative spirit” said the Prime Minster.
Asking the countries to raise the ambition further, the Prime Minister suggested creating a special visa scheme for our doctors and nurses, so that they can travel quickly within our region during health emergencies, on the request of the receiving country. He also asked whether our Civil Aviation ministries can coordinate a regional Air Ambulance agreement for medical contingencies? He also suggested that we can create a regional platform for collating, compiling and studying data about the effectiveness of COVID-19 vaccines among our populations. Furthermore, he asked, can we similarly create a regional network for promoting technology-assisted epidemiology, for preventing future pandemics?
Beyond COVID-19, the Prime Minister suggested sharing of successful public health policies and schemes. He suggested,from India, Ayushman Bharat and Jan Arogya schemes may be useful case-studies for the region.“If the 21st Century is to be the Asian Century, it cannot be without greater integration among the countries of South Asia and the Indian Ocean island countries.The spirit of regional solidarity that you have shown during the pandemic has proven that such integration is possible” concluded the Prime Minister.