PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
17 FEB 2021 5:58PM by PIB Imphal
• হৌখিবা থাদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা এক্তিব কেসশিং হন্থরকখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য/য়ু.তি. ১৮দা লৈখিদবগী রিপোর্ত অমত্তা লাকখিদ্রে
• নাবা ফগৎলকখিবশিং ৱাংখৎলক্লি; পুন্না নাবা ফগৎলকখিবশিং করোর ১.৬ শুখ্রে
• কোবিদ ১৯ বেক্সিনগী দোজ লাখ ৯০গী ময়াদা কাপখ্রে
• হৌজিক ফাওবদা হেল্থ কেয়র ৱার্কর ২,৭৬,৩৭৭তা ভেক্সিনেসনগী অনিশুবা দোজ পীখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
হৌখিবা থাদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা এক্তিব কেসশিং হন্থরকখ্রে, হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য/য়ু.তি. ১৮দা লৈখিদবগী রিপোর্ত অমত্তা লাকখিদ্রে, নাবা ফগৎলকখিবশিং ৱাংখৎলক্লি; পুন্না নাবা ফগৎলকখিবশিং করোর ১.৬ শুখ্রে, কোবিদ ১৯ বেক্সিনগী দোজ লাখ ৯০গী ময়াদা কাপখ্রে
ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেসলোদ ঙসি লাখ ১.৩৬ (১,৩৬,৫৪৯) শুখ্রে। হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেসলোদ অসি ভারতকী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী শুপ্নগী ১.২৫% ওইরি। শীংথানিংঙাই ওইবা দিবেলমেন্ত অমদা, রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা হৌখিবা থাদা এক্তিব কেসশিং অসি হন্থরকপগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। মহারাস্ত্রদা ২০২১গী জনুৱারী ১৭তা ৫৩,১৬৩ লৈরম্বদগী ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১৭তা ৩৮,৩০৭ হন্থদুনা এক্তিব কেসশিংদা চাউনা হন্থরকপা উবা ফংখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য/য়ু.তি. ১৮দা লৈখিদবগী রিপোর্ত তৌরকখিদে মখোয় অদুদা উত্তর প্রদেশ, রাজস্থান, অন্ধ্র প্রদেশ, জে অমসুং কে (য়ু.তি.), ঝার্খন্দ, পুদুচেরী, হিমাচল প্রদেশ, লক্ষদীপ, মনিপুর, লদাখ (য়ু.তি.), অসাম, এ অমসুং এন ইথৎশিং, সিক্কিম, মেঘালয়, ত্রিপুরা, মিজোরাম, অরুনাচল প্রদেশ অমসুং দি অমসুং দি অমদি দি অমসুং এন অসিনি।
ভারতকী অপুনবা নাবা ফগৎলকখিবশিং অসি নুমিৎ খুদিংগী ওইনা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎপা ফংবা ফংলি। ঙসি করোর ১.০৬ (১,০৬,৪৪,৮৫৮) শুখ্রে। নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৭.৩৩% ওইরি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ১১,৮৩৩ নাবা ফগৎতুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। নাবা ফগৎলকখিবশিং ৱাংখৎলকপগা লোইননা অনৌবা কেসশিং হন্থরকপনা এক্তিব কেসলোদ হন্থহনবা ঙমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১১,৬১০ রেকোর্দ তৌখ্রে। ফেব্রুৱারী ১৭, ২০২১ ফাওবগী অয়ুক্কী পুং ৮:০০ ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা কোবিদ১৯দগী ঙাকথোক্নবা হেল্থকিয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংদা কাপখিবা অপুনবা বেক্সিনেসনগী কভরেজ অসি লাখ ৯০গী ময়া য়ৌখ্রে। প্রোবিজনেল রিপোর্তকী মতুং ইন্না ঙসি অয়ুক্কী পুং ৮:০০ ফাওবা সেসন ১,৯১,৩৭৩গী খুত্থাংদা বেক্সিন দোজ ৮৯,৯৯,২৩০ বেনিফিসরীশিংদা কাপখ্রে। মসিদা ঐচ.সি.দবল্যু. ৬১,৫০,৯২২ (অহানবা দোজ), ঐচ.সি.দবল্যু. ২,৭৬,৩৭৭ (অনিশুবা দোজ) অমসুং এফ.এল.দবল্যু ২৫,৭১,৯৩১ (অহানবা দোজ) য়াওখি। অহানবা দোজ কাপখিবা নুমিৎ ২৮শুরবা বেনিফিসরীশিংগী কোবিদ১৯ বেক্সিনেসনগী অনিশুবা দোজ কাপ্পা ফেব্রুৱারী ১৩, ২০২১দগী হৌখি। বেক্সিনেসন দ্রাইভকী ৩২নি শুবা নুমিৎ (ফেব্রুৱারী ১৬, ২০২১) অসিদা সেসন ৭,০০১গী খুত্থাংদা পুন্না বেক্সিন দোজ ২,৭৬,৯৪৩ কাপখ্রে। মসিগী মনুংদা বেনিফিসরী ১,৬০,৬৯১দা অহানবা দোজ অমসুং ঐচ.সি.দবল্যু. ১,১৬,২৫২ দা অনিশুবা দোজ কাপখ্রে। ভারত্তা কাপখিবা অপুনবা বেক্সিনগী দোকশিংগী ৫৭.৮% দি রাজ্য দগী ওইখ্রে। উত্তর প্রদেশ খক্তদা ১০.৪% (৯,৩৪,৯৬২) ওইখ্রে। ফেব্রুৱারী ১৬, ২০২১গী নুমিদাং পুং ৮ ফাওবদা অপুনবা কেস ৩৬ হোস্পিতালদা পুখৎখ্রে অমসুং বেক্সিন কাপখিবা মীওইশিংদগী লৈখিদবগী কেস ২৯ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। হোস্পিতালদা পুখৎলকখিবা কেস ৩৬গী মনুংদা ২২ লায়েং চত্থরবা মতুং দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌজিক ২না লায়েং মখা চত্থরি। লৈখিদবা মীওই ২৯ অসিগী মনুংদা মীওই ১৭ হোস্পিতালগী মপান্দা লৈখিদবা ওইখি অমরোমদা লৈখিদবা ১২না হোস্পিতালদা লৈখিদবা ওইখি। নৌনা ফগৎলকখিবা কেসশিংগী ৮১.১৫%দি রাজ্য ৬তগী ওইখ্রে। নৌনা ফগৎখিবা কেস ৫,৪৩৯গা লোইননা কেরেলানা নোংমদা খ্বাইদগী মশিং ৱাংনা ফগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা মহারাস্ত্রদা মীওই ২,৭০০ অমসুং তামিল নাদুদা ৪৭০ ফগৎতুনা মতুং ইন্নখ্রে। অনৌবা কেসশিংগী ৮৬.১৫%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৬দগী ওইখ্রে। কেস ৪,৯৩৭কা লোইননা কেরেলানা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না রিপোর্ত তৌরকখ্রে। মসিগী মতুংদা মহারাস্ত্রদা ৩,৬৬৩ অমসুং তামিল নাদুদা অনৌবা কেস ৪৫১ রিপোর্ত তৌদুনা মতুং ইন্নখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈখিদবা ১০০ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। নৌনা লৈখিদবগী ৮১.০০%দি রাজ্য তরুক্তগী ওইখ্রে। মহারাস্ত্রদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈখিদে (৩৯)। কেরেলাদানা লৈখিদবা ১৮ অমসুং পঞ্জাবতা নৌবা লৈখিদবা ৭ রিপোর্ত তৌরকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯গী বেক্সিনেসন অমসুং আত্মানির্ভর ভারতকী মতাংদা এৱের্নেস পীনবা কোইনা চৎলিবা মল্তি একজিবিসন ভেন ঙসি মুম্বাইদগী লমথাখ্রে
মহারাস্ত্র সরকারগী প্রিন্সিপল হেল্থ সেক্রেতরী, দা. প্রদীপ কুমার ব্যাসনা ঙসি মুম্বাইগী ফিল্মস দিবিজনদা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন অমসুং আত্মানির্ভর ভারতকী এৱার্নেস পীনবা মল্তিমীদিয়া একজিবিসন ভেন অমা লমথাখ্রে। লমথাবগী থৌরম অদুদা ফিল্মস দিবিজনগী দিরেক্তর জেনরেল মিস স্মিতা ভাৎস শর্মা অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.গী সর্ভিলেন্স মেদিকেল ওফিসর দা. বিবেক আর পরদেশিসু শরুক য়াখ্রে। ভেন অসিনা মুম্বাইগী রুৎ ৩দা চৎকনি, বন্দ্রা-ধারাবি-জুহু-অন্ধেরি-বোরিভলি; গোরেগাও-চিঞ্চভলি-মলাদ-কন্দিভলি-চারকোপ-বোরিভলি-দাহিসর; কুর্লা-চেমপুর-ঘাৎকোপর-মানখুর্দ-তুর্ভে-ভান্ধুপ-ভিক্রোলি। কেম্পেন অসিগী মখাদা খন্ননা শেম্লবা ভেন ১৬না মহারাস্ত্রগী জিলা ৩৬তা কোইনা চৎতুনা মীয়ামদা এৱের্নেসকী পাউজেল পীগনি। ভেনশিং অসিনা এল.ই.দি. স্ক্রীনশিংগী খুত্থাংদা মেসেস দিস্প্লে তৌগনি অমসুং মসি ক্যু.আর. কোদ মপুং ফানা স্কেন তৌরবা মতমদা ইন্তিগ্রেতেদ দেশবোর্দকী খুত্থাংদা ভেনশিং অসি জি.পি.এস.কী খুত্থাংদা লাইফ ত্রেক তৌবা য়াগনি
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯না থোকহনবা খুদোংচাদবা কয়া লৈরবসু এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা সীরিএল এক্সপোর্ত তৌবগী চাং য়াম্না হেনগৎখি
ইং ২০২০-২১গী শেনবা চহিগী অহানবা ক্বার্তর অহুমদা ভারতকী সীরিএল – চেং, গেহু অমসুং অপৌবা হৱাই মীরমদা থাদোকপগী হীরমদা য়াম্না মশক থোক্নিংঙাই ওইবা থৌওং পাংথোকপা উবা ফংখি। এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২০গী দেতাগী মতুং ইন্না সীরিএল এক্সপোর্ত তৌবগী চাংদা মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমদা ওইখিবা লুপা করোর ৩২,৫৯১ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ৪৫৮১)দগী লুপা করোর ৪৯,৮৩২দা হেনগৎখি। মসিগী থৌওং অসিদা রুপীগী ওইনা ৫২.৯০% অমসুং য়ু.এস. দোল্লরগী ওইনা ৪৫.৮১%গী চাং হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখি। এগ্রিকলচরেল অমসুং প্রোসেস ফুদ প্রদক্ত এক্সপোর্ত দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী (এ.পি.ই.দি.এ.)গী মনুং চনবা পোত্থোকশিংগী অপুনবা ওইনা এক্সপোর্ত তৌবগী মতাংদা রুপীগী হীরমদা য়েংবা মতমদা মীরমদা থাদোক্লিবা অসিগী অপুনবা শেনফমগী শরুক অসি ৪৮.৬১% ওইখি। এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী দেতা ফংবগী মতুং ইন্না বাসমতী চেং মীরমদা থাদোকপগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমদা লুপা করোর ২০,৯২৬ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ২৯৩৬) ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা লুপা করোর ২,০৩৮ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ২৯৪৭) ওইখি। মসিগী মনম নুংশিবা অমসুং অশাংবা চেং অসিবু মীরমদা থাদোকপদা রুপীগী ওইনা ৫.৩১% অমসুং দোল্লরগী ওইনা ০.৩৬%গী শাহৌ লৌখি। এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মতমগী মনুংদা গেহুবু মীরমদা থাদোকপগী চাংদসু মশক থোক্না হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখি। চহি অমগী মমাংগী চপ-মান্নবা তাঙ্কক্তা গেহুবু মীরমদা থাদোকপগী চাংনা লুপা করোর ৩৩৬ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ৪৮) ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা লুপা করোর ১,৮৭০ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ২৫২) ওইদুনা হেনগৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
এন.ই. রিজন্দা কোবিদ ১৯ লাইচৎ মপুং ফানা থেংননবা কেন্দ্রদগী ফন্দশিং মরাং কাইনা ফংখি : দা. জিতেন্দ্র সিংহ
অৱাং নোংপোক থংবা লমদমগী চাউখৎ থৌরাং (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায় কোবিদ-১৯ থেংননবা এন.ই. রিজনদা ফন্দশিং মরাং কাইনা ফংহনখি। ঙসি লোক সভাদা হংখিবা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুমদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায় হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না ২০১৯-২০গী মনুংদা অৱাং নোংপোক থংবা (এন.ই.) রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১১১.৩৪ কাইথখি মসিদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিন্নবা নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মখাদা অসামগী ওইনা লুপা করোর ৭২.৫৩ য়াওখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
এগ্রিকলচরদা কোবিদ-১৯গী শাফু
লোকদাউন মনুংদা এগ্রিকলচর সেক্তর অপনবা য়াওদনা মথৌ তৌখি। ভারত সরকারনা এগ্রিকলচরগা মরী লৈনবা এক্তিবিতীশিং অপনবা য়াওদনা পাংথোকপা ঙম্নবা দরকার ওইবা খোংথাং পুম্নমক লৌখৎখি। ফার্মিং অমসুং এলাইদ এক্তিবিতীশিং লাকদাউনগী মনুং চলহনখিদে। লৌমীশিংদা ইনপুৎশিং ফংহন্নবা মরু-মরাং, তিলহাৎ হিদাক, ফর্তিলাইজর অসিনচিংবগী দিলরশিং/দুকানশিং অমদি অতোপ্পা ইনপুৎ রিলেতেদ এক্তিবিতীশিং হাংদোকপা য়াহনখি। ফার্ম মেছিনরী অখন্ননা কম্বাইন হর্বেস্তরগী ইন্তর অমসুং ইন্ত্রা মুবমেন্ত য়াহনখি। দিপার্তমেন্তনা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং লৌখৎপনা মরম ওইদুনা রবি ক্রোপকী হর্বেস্তিং এক্তিবিতী অমসুং সমর ক্রোপ হুনবগী থবক থৌরম অনিমক নিংথিজনা চত্থখি। এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরশিংনা ২০২০-২১ মনুংদা চাদা ৩.৪গী গ্রোথ রেজিস্তার তৌখি অদুম ওইনমক মতম অসিমক্তদা ওভরওল ইকোনোমিক গ্রোথতা চাদা -৭.২ হায়থখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
লোকদাউন্দ মনুংদা চেং হৱাই য়েন্থোকপা
সেন্ত্রেল পুলদা লৈরিবা অপুনবা চেং-হৱাই অসি ০১.০১.২০২১ ফাওবদা গেহু তোন লাখ ৩৪২.৯০ অমসুং চেং তোন লাখ ১৮৬.৬৯ য়াওনা তোন লাখ ৫২৯.৫৯নি। এন.এফ.এস.এ.গী মখাদা, ২০১৩দা, কেতগরী অনি লৈখি মদুদি ১) অন্তয়োদয় আন্না য়োজনা (এ.এ.ৱাই.), ২) প্রাইয়োরিতি হাউস হোল্দ (পি.ঐচ.ঐচ.) হায়রিবা অসিদা চেং-হৱাই য়েনবা অসি এন.এফ.এস.এ. গী মখাদা তৌই। মাইগ্রেন্ত/স্ত্রান্দেদ মাইগ্রেন্তশিং মদুদি এন.এফ.এস.এ. অমসুং স্তেত রাসন কার্দস য়াওদবশিংগীদমক আত্মানির্ভর ভারত পেক্কেজ (এ.এন.বি.পি.)গী মখাদা লেম্না ২০২০গী মেদগী ২০২০গী জুন ফাওবা য়েল্লি। ভারত সরকারনা নন- এন.এফ.এস.এ. বেনেফিসরিশিং মদুদি ২০২০গী এপ্রিলদগী ২০২০ জুন ফাওবা স্তেত রাসন কার্দতি লৈবশিংদা চেং-হৱাইশিং হায়বদি গেহু কে.জি.দা লুপা ২১.০০ অমসুং চেং কে.জি.দা লুপা ২২.০০ য়েন্নবা অয়াবা পীরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্রা: লৈবাকপোকপা নুমিৎতা মহারাস্ত্রদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩,৬৬৩ রিপোর্ত তৌরক্তুনা মসিনা শোকহল্লবা মীগী অপুনবা মশিং ২০,৭১,৩০৬ য়ৌরে। রাজ্যগী পব্লিক হেল্থ দিপার্তমেন্তকী মতুং ইন্না নুমিৎ অসিমক্তদা মীওই ২,৭০০ দিসচার্জ তৌখি। রাজ্য অসিদা নাবা ফগৎলকপগী অপুনবা মশিং ১৯,৮১,৪০৮ য়ৌরে। শিখিবা মশিং ৩৯ হেনগৎতুনা অপুনবা শিখিবা মশিং ৫১,৫৯১ য়ৌরে। রাজ্য অসিদা হৌজিক এক্তিব ওইবা অনাবা ৩৭,১২৫ লৈরি।
• গুজরাত: গুজরাত্তা হৌজিক ফাওবদা বেনেফিসরী লাখ ৮ হেন্না কোবিদকী অহানবা তিকাগী দোজ কাপখ্রে। হেল্থ ৱার্করশিংদা কোবিদ-১৯ তিকাগী অনিশুবা দোজ কাপথোকপগী খোংজং ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১৫ (নিংথৌকাবা)দগী হৌখি। তাঞ্জা অসিদা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২৬৩ রিপোর্ত তৌরকখি অমদি ২৭১না দিসচার্জ তৌখি।
• মধ্য প্রদেশ: রাজ্য অসিনা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ২৩৩, নাবা ফখিবা ২২১ অমসুং ৩ শিখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগা লোয়ননা অপুনবা কেস ২,৫৮,০৮২দা হেনগৎলে অমদি পুন্না ২,৫২,৩৮৫ নাবা ফখ্রে অদুগা শিখিবনা ৩৮৪১ য়ৌরে।
• ছতিসগর: রাজ্য অসিনা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ২৫০, নাবা ফখিবা ২৪ অমসুং ৫ শিখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগা লোয়ননা অপুনবা কেস ৩,০৯,৬২৩দা হেনগৎলে অমদি পুন্না ৩,০২,৯৩৫ নাবা ফখ্রে অদুগা শিখিবনা ৩৭৮৩ য়ৌরে। হৌজিক এক্তিব কেস ২৯০৫ লৈরি।
• রাজস্থান: রাজ্য অসিনা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৯০ রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগা লোয়ননা অপুনবা কেস ৩,১৯,০৬৫দা হেনগৎলে অমদি পুন্না ৩,১৫,০২৭ নাবা ফখ্রে অদুগা শিখিবনা ২৭৮১ য়ৌরে। লৈবাকপোকপা নুমিৎতা কলেক্ত তৌখিবা অপুনবা সেম্পল মশিংনা ৬১,১১৬৯৩নি।
• গৱা: লৈবাকপোকপা নুমিৎতা গৱাদা অনৌবা কেস ৪৮ রিপোর্ত তৌরকখি, মদুনা কেসকী অপুনবা মশিং ৫৪,৩২৩ য়ৌহল্লে। এক্তিব ওিরিবা কোবিদ নাবা মীগী মশিং ৫০৪নি। রাজ্য অসিদা নাবা ফগৎলকপগী চাংনা চাদা ৯৭.৬৩নি।
• অসাম: অসামদা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা অনৌবা কেস ৫ থেংনখিবগা লোয়ননা অপুনবা কোবিদ-১৯গী কেস ২,১৭,৩০৯দা হেনগৎলে। ঙরাং মীওই ১৪সু দিসচার্জ তৌখি। অপুনবা দিসচার্জ তৌখ্রবা নাবা ফখ্রবা মশিংনা ২,১৪,৬১৫নি অমসুং অপুনবা শিখিবনা ১০৮৯নি। এক্তিব কেসনা ২৫৮নি।
• নগালেন্দ: নগালেন্দদা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১ থেংনখিবগা লোয়ননা অপুনবা কেস ১২১৯০দা হেনগৎলে। এক্তিব কেসনা ৪১নি।
• সিক্কিম: লৈবাকপোকপা নুমিৎতা সিক্কিমদা মীওই ৩ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখি অমসুং অমনা নাবা ফগৎখ্রে। অপুনবা কেস ৬১২১দা হেনগৎলে, অপুনবা দিসচার্জ তৌখিবনা ৫৮৩৪নি অমসুং এক্তিব কেসনা ৫৬নি।
• কেরলা: রাজ্য অসিদা কোবিদ ১৯না শিখিবা মশিং ৪,০০০ হেনখ্রে। তেস্ত পোজিতিবিতী রেৎ চাদা ৬.৬৪দা লৈরে। হৌজিক রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস ৬০,৭৬১ লৈরি।
• তমিল নাদু: ঙসি ফাওবদা, তমিল নাদুদা অপুনবা কেস ৮,৪৬,০২৬, শিখিবা ১২,৪৩২, এক্তিব কেস ৪২০৬ অমসুং দিসচার্জ ৮,২৯,৩৮৮ রেকোর্দ তৌখ্রে।
• কর্নাতকা: ঙসি ফাওবদা, কর্নাতকাদা অপুনবা কেস ৯,৪৬,৬০৭৬, শিখিবা ১২,২৭৩, এক্তিব কেস ৫৮৬০ অমসুং দিসচার্জ ৯,৪৬,০৭৬ রেকোর্দ তৌখ্রে।
• আন্ধ্র প্রদেশ: ঙসি ফাওবদা, আন্ধ্র প্রদেশতা অপুনবা কেস ৮,৮৮,৯৫৯ শিখিবা ৭১৬৩ এক্তিব কেস ৬১৫ অমসুং দিসচার্জ ৮৮১১৮১ রেকোর্দ তৌখ্রে।
• তেলঙ্গনা: মমাংদা হান্ননা অহানবা দোজ কাপথোকখ্রবা হেল্থৱার্করশিংগী অনিশুবা দোজকী কোবিদকী তিকা থাবা থা অসিগী ১৩দগী হৌখ্রে অমদি ঙরাং ফাওবদা হেল্থ কেয়র ৱার্কর পুন্না ৫৩,১৪৪দা অনিশুবা দোজ কাপথোকখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদ কেস মশিং ২,৯৬,৯৫০ য়ৌরে অমদি শিখিবা মশিংনা ১৬২০নি। নাবা ফখ্রবা মশিংনা ২,৯৩,৬৯০নি। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৬৪০গী মনুংদা ৬৪১দি হোম আইসোলেসন তৌরি।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S BULLETIN ON COVID-19
17 FEB 2021 5:58PM by PIB Delhi
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Active Cases decline in all States/UTs in the last month, No death reported in 18 States/UTs in last 24 hours, Recoveries continue to rise; Cumulative recoveries at 1.06 Cr, Nearly 90 lakh COVID19 vaccine doses administered
India’s total Active Caseload currently stands at 1,36,549 today. The active caseload now consists of just 1.25% of India’s total Positive Cases. In a significant development, all States and UTs have reported a decline in active cases in the last month. Maharashtra has shown a substantial decline in active cases from 53,163 on 17 January, 2021 to 38,307 on 17 February, 2021. Eighteen States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are Uttar Pradesh, Rajasthan, Andhra Pradesh, J&K (UT), Jharkhand, Puducherry, Himachal Pradesh, Lakshadweep, Manipur, Ladakh (UT), Assam, A&N Islands, Sikkim, Meghalaya, Tripura, Mizoram, Arunachal Pradesh and D&D & D&N. India’s cumulative recoveries show a progressive increment on a daily basis. It stands at 1.06 Cr (1,06,44,858) today. The Recovery Rate is 97.33%. 11,833 patients have recovered and discharged in the last 24 hours. Rising recoveries combined with less new cases have ensured a decline in Active Caseload. 11,610 new daily cases have been recorded in the last 24 hours. As on 17thFebruary, 2021, till 8:00 AM, the cumulative vaccination coverage to healthcare and frontline workers against COVID19 in the country has reached nearly 90 lakhs. 89,99,230 vaccine doses have been given to beneficiaries through 1,91,373 sessions, as per the provisional report till 8 am today. These include 61,50,922 HCWs (1st dose), 2,76,377 HCWs (2nd dose) and 25,71,931 FLWs (1st dose). As on Day-32 of the vaccination drive (16th February, 2021), total 2,76,943 vaccine doses were given across 7,001 sessions. Out of which, 1,60,691 beneficiaries were vaccinated for 1st dose and 1,16,252 HCWs received 2nd dose of vaccine. 8 States account for 57.8% of the total vaccine doses administered in India. Uttar Pradesh alone accounts for 10.4% (9,34,962). As on 16th February, 2021, till 4 pm, total 36 cases of hospitalization and 29 cases of deaths have been reported from people who have been vaccinated. Out of the 36 cases of hospitalisation, 22 were discharged after treatment. 2 are still under treatment and 12 persons died. Out of the 29 deaths, 17 deaths are outside hospital whereas 12 deaths are in the hospital. 81.15% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 6 States. Kerala has reported the maximum number of single day recoveries with 5,439 newly recovered cases. 2,700 people recovered in Maharashtra in the past 24 hours followed by 470 in Tamil Nadu. 86.15% of the daily new cases are from 6 States. Kerala reports the highest daily new cases at 4,937. 100 fatalities have been recorded in the last 24 hours. Six States account for 81.00% of the daily deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (39). Kerala follows with 18 daily deaths and Tamil Nadu reported 7 casualties.
For details :
Multimedia Exhibition Van travelling to create awareness on Vaccination for COVID-19 and Aatmanirbhar Bharat is flagged off at Mumbai
A Multimedia Exhibition Van to create awareness on COVID-19 Vaccination and Aatmanirbhar Bharat has been flagged off by the Principal Health Secretary, Government of Maharashtra Dr. Pradeep Kumar Vyas at the premises of Films Division in Mumbai yesterday. The Director General of Films Division MsSmita Vats Sharma and WHO’s Surveillance Medical Officer Dr. Vivek R. Pardeshi were also present at the flagging-off ceremony.The van will travel to 3 routes in Mumbai, Bandra-Dharavi-Juhu-Andheri-Borivali;Goregaon-Chinchvali-Malad-Kandivali-Charkop-Borivali Dahisar;Kurla-Chembur-Ghatkopar-Mankhurd-Turbhe- Bhandup-Vikroli.Under this campaign, 16 specially fabricated vans with a message will travel across 36 districts of Maharashtra to spread awareness among people. The vans will also display messages through LED screens and these vans will be live tracked through GPS through integrated dashboard which can be accessed at through scanning of QR Code.
For Details :
Cereals exports see a sharp jump in April – December, 2020, notwithstanding logistical challenges posed by COVID19
India’s exports of cereals – rice, wheat and coarse cereals witnessed an impressive rise during first three quarters of 2020-21 financial year.As per the data during April-December, 2020, the exports of cereals rose to Rs 49,832 crore from Rs 32,591 crore (4581 US$ million) reported during the same period in the previous year. The exports of cereals witnessed a rise of 52.90% in Rupee term and 45.81% in US dollar term. The total share of value of cereal exports was 48.61% in Rupee term in the total export of Agricultural and Processed Food Products Exports Development Authority (APEDA) scheduled products.As per the data during April-December, 2020, the export of Basmati Rice was Rs 2,038 crore (2947 US$ Million) against Rs. 20,926 crore (2936 US$ Million) reported during same period in the previous year. The exports of this aromatic and long-grain rice witnessed a growth of 5.31% in Rupee term and 0.36 % Dollar terms. During April- December 2020 period, the export of Wheat rose to Rs 1,870 crore (252 US$ Million) against was Rs. 336 crore (48 US$ Million) reported during the same phase a year back.
For details :
NE Region has received adequate funds from the Centre to fight the COVID-19 Pandemic effectively: DrJitendra Singh
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh said that adequate funds were made available to the NE region to fight COVID-19. In a written reply to a question in the Lok Sabha on Wednesday, DrJitendra Singh informed that Ministry of Health & Family Welfare released Rs.111.34 crore to the North Eastern (NE) Statesduring 2019-20, which includes Rs.72.53 crore for Assam under National Health Mission towards management and containment of COVID-19 pandemic.
For Details :
“AyuSamvad”, the Public Awareness Lecture series of AYUSH Ministry, focusses on Management of Covid19 : AYUSH Minister
Shri KirenRijiju, the Minister of State (IC) of the Ministry of Youth Affairs and Sports and additional charge of Minister of State (IC) of the Ministry of AYUSHinformed the Lok Sabha on Wednesdaythat the AyuSamvad Lecture Series campaign will specifically focus on the role of Ayurveda in the Preventive, Promotive, Curative and Rehabilitative Management of COVID 19. The All India Institute of Ayurveda (AIIA), an autonomous organization under the aegis of Ministry of AYUSH is organizing this public awareness campaign program on “Ayurveda and Covid 19 Pandemic” with the objective to create awareness among common people.
For details :
Use of Homoeopathy medicines in Covid-19 treatment discussed in Parliament
The Supreme Court has upheld the advisory of Ministry of AYUSH in its judgement dated 15.12.2020 and permitted use of homoeopathy medicine as add on to standard care in COVID-19 treatment. This was clarified by ShriKirenRijiju, Minister of State (IC) of the Ministry of Youth Affairs and Sports and Additional Charge of Minister of State (IC) for the Ministry of AYUSH to the LokSabha on Friday. The Minister added that while Homoeopathy treatment is not to be given in standalone mode for COVID-19 treatment, the Ministry of AYUSH through an advisory issued in March 2020 and the ‘Guidelines for AYUSH practitioners for COVID-19’ allowed AYUSH interventions including homoeopathy as add on to standard care. He also informed the House that the Ministry of AYUSH has taken many steps with the help of AYUSH systems of Medicine including Homeopathy for COVID-19 related treatment, and cited the Ministry’s advisory issued on 29.01.2020 on “how to protect oneself from COVID and how to stay healthy” (which received wide attention and was adopted by large sections of the population).
For details:
Impact of Covid-19 on Agriculture
During the lockdown, the agriculture sector had functioned smoothly. Government of India has taken all necessary measures to ensure smooth operation of agriculture related activities. Farming and allied activities were exempted from the lockdown. Seed, pesticide, fertilizer etc. dealers / shops and other input related activities were allowed to open / free for making inputs available to the farmers. Inter and intra state movement of farm machinery specially combine harvesters was facilitated. As a result of the various steps taken by the Department, both harvesting activities of the Rabi Crop and sowing activities of Summer Crop took place in a systematic manner. Agriculture and Allied Sectors registered a growth of 3.4% during 2020-21 even as the overall economic growth declined by -7.2% during the same period.
For details :
Distribution of foodgrains during lockdown
The total stock of foodgrains in the Central Pool as on 01.01.2021 was 529.59 lakh tons consisting of 342.90 lakh tons of wheat and 186.69 lakh tons of rice. Under NFSA, 2013, there are only two categaries (i) Antyoday Anna Yojana (AAY), (ii) Priority House Hold (PHH) viz. the foodgrains would be distributed as per allocations made under the NFSA.For migrants/stranded migrants, who are not covered under NFSA or State ration cards, allocations of foodgrains was done under AtmaNirbhar Bharat Package (ANBP) for free of cost distribution by the States during May, 2020 to June, 2020.Government of India also approved supply of foodgrains for those non-NFSA beneficiaries, who have State ration cards for distribution from April, 2020 to June, 2020, @ Rs 21.00 per kg for wheat and Rs 22.00 per kg for rice.
For details :
First time, post-Covid, Railway freight revenue overtakes last year’s cumulative figures in same corresponding year
In a heartening new development, first time post Covid, Indian Railway's cumulative Freight Revenue has surged past last year’s levels and stands at Rs. 98068.45 crore as compared to Rs. 97342.14 to Fy 20-21 in same corresponding.On a month to month basis as well, in first 12 days of February, Railways has overtaken last year’s freight revenue figures by 5%.On a monthly basis, Railway freight revenue has surged Rs. 206 crore ahead in Feb 21 compared to corresponding period Feb last year.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
· Maharashtra: 3,663 new cases of COVID-19 were reported in Maharashtra on Tuesday, taking the total number of affected people to 20,71,306. It was the seventh day in a row that the state has reported more than 3,000 Covid-19 cases, after the number of cases were steadily declining till the end of January 2021. Under such a circumstance, Mumbai Mayor KishoriPednekar has warned the people that the city may head towards another lockdown. She expressed displeasure about the careless behavior of the people who are not following Covid-19 guidelines, especially while travelling in the trains.Deputy Chief Minister AjitPawar had also underlined the need to follow Covid-19 guidelines and had also threatened to come out with harsh decisions amid sudden rise of Covid cases in the state. According to the state’s public health department, 2,700 people were discharged on the same day. The total number of recoveries has reached 19,81,408 in the state. The number of fatalities increased by 39, taking the death toll to 51,591. The state currently has 37,125 active patients.Maharashtra’s recovery rate stands at 95.66 per cent while the case fatality rate stands at 2.49 per cent. Maharashtra has conducted 1.53 crore Coronavirus tests so far and the positivity rate stands at 13.45 per cent. With 461 new cases, Mumbai’s caseload has increased to 3,15,030. The city reported three deaths and 340 recoveries during the day.Also, more than four thousand six hundred healthcare workers were given the second dose of vaccine against Covid-19. The second round of vaccination drives for healthcare workers began in Maharashtra on February 15, 2021.
· Gujarat: In Gujarat, over 8 lakh beneficiaries have received the first dose of Covid vaccine so far. The drive to administer the second dose of the Covid-19 vaccine to health workers began on Feb 15, 2021 (Monday). State Immunization Officer Dr Nayan Jani said on Tuesday that 80 percent vaccination of the healthcare and frontline workers has been completed in the state so far. Nearly 5,200 persons were vaccinated for COVID-19 across the 355 booths in the state on Tuesday. Meanwhile, 263 new Covid 19 cases were reported in the state on Tuesday and 271 patients were discharged. According to state health department, state's recovery rate now stands at 97.7 per cent.This apart, Gujarat government has extended the night curfew imposed in four metro cities of Ahmedabad, Surat, Vadodara and Rajkot till the end of this month.
· Madhya Pradesh: The state reported 233 new COVID-19 cases, 221 recoveries and 3 deaths on Tuesday. With this, the total cases have gone up to 2,58,082 and total recoveries to 2,52,385 while the death toll stands at 3841. There are 1856 active cases at present. Maximum cases were reported from Indore (93), Bhopal(39), and Jabalpur (19) on Tuesday.
· Chattisgarh: The state reported 250 new COVID-19 cases, 24 recoveries and 5 deaths on Tuesday. With this, the total cases have gone up to 3,09,623 and total recoveries to 3,02,935, while the death toll stands at 3783. There are 2905 active cases at present. Maximum cases were reported from Durg (63), Raipur(59), and Rajnandgaon (20) on Tuesday.
· Rajasthan: The state reported 90 new COVID-19 cases as on Tuesday. With this, the total cases have gone up to 3,19,065 and total recoveries to 3,15,027 while the death toll stands at 2781. Total samples collected is 61,11,693 as on Tuesday
· Goa: 48 new cases were reported in Goa on Tuesday, which takes the total number of cases to 54,323. The number of active COVID patients is 504. The recovery rate of the state is 97.63%. The second phase of the vaccination drive began on February 9. In this phase, frontline workers, that is, the police force, home guards, revenue personnel, officials from municipalities & panchayats are to receive their first shot of the vaccine.
· Assam: In Assam, total COVID-19 cases rise to 2,17,309 with 5 new cases detected on Tuesday. A total of 14 patients also discharged yesterday. Total discharged patients 2,14,615 and 1089 total death. Active cases 258.
· Nagaland: In Nagaland, 1 new COVID-19 case was detected on Tuesday. Total cases rise to 12190 and active cases 41.
· Sikkim: In Sikkim, 3 people tested positive for COVID-19 and 1 recovered on Tuesday. Total cases rise to 6121, total discharged 5834 and 56 active cases.
· Kerala: The genome sequencing conducted by the Institute of Genomics and Integrative Biology has found out that thirteen Coronavirus variants that have undergone mutations capable of evading the body's immune system have been detected in Kerala. Of this, the variant 'N440K' calls for more caution. The Election Commission of India, headed by Chief Election Commissioner Shri. Sunil Arora which recently visited the state to review the preparedness for the upcoming assembly polls said, in view of the COVID-19 pandemic, the number of polling booths would be increased to 40,771 from the existing 25,000. The CEC also said that polling officials would be provided with Covid kits and administered with Covid vaccine on priority basis. The EC has expressed satisfaction over with the preparedness to tackle the pandemic. Meanwhile, the Covid-19 death toll has crossed 4,000 in the state. The test positivity rate stands at 6.64 percent. There are now 60,761 active Covid-19 cases in the state
· Tamil Nadu: As on date, Tamil Nadu recorded 8,46,026 total cases, 12,432 deaths, 4206 Active cases and 8,29,388 discharges.
· Karnataka: As on date, Karnataka recorded 9,46,6076 total cases, 12,273 deaths, 5860 Active cases and 9, 46,076 discharges. Karnataka has made it mandatory for passengers arriving from UK, Brazil and South Africa to produce RTPCR negative report before boarding flights. They also have to additionally undergo another test after landing and negative RT PCR report mandatory for those coming to state from Kerala.
· Andhra Pradesh: As on date, Andhra Pradesh recorded 8,88,959 total cases, 7163 deaths, 615 active cases and 881181 discharges
· Telangana: Administering of second dose of Covid vaccine to the health care workers who have already taken first dose has begun on 13th of this month in the state and till yesterday a total of 53,144 health care workers have received the second dose. The cumulative number of people including Govt, Private health care workers and frontline workers who have taken the first dose as on yesterday stands at 2,79,518. Number of Covid cases in the state (According to the Health Bulletin issued by the Director of state Public Health department today morning) reached 2,96,950 and the number of fatalities 1620. Number of recoveries stands at 2,93,690. Out of 1640 active cases in the state, 641 are in Home isolation.