প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাহৰেইচত মহাৰাজা সুহলদেৱ স্মাৰক আৰু চিট্টৌৰা হ্ৰদৰ উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 FEB 2021 2:44PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
উত্তৰপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দিবেন পেটেল জী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীবৰ্গ, মোৰ সংসদীয় সহযোগী, বিধায়কসকল আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
নিজৰ পৰাক্ৰমৰ জৰিয়তে মাতৃভূমিৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰা ৰাষ্ট্ৰনায়ক মহাৰাজা সুহলদেৱৰ জন্মভূমি আৰু ঋষি মুনিয়ে য’ত তপস্যা কৰিছিল, বাহৰেইচৰ এই পবিত্ৰ ভূমিক মই সাদৰেৰে প্ৰণিপাত জনাইছো৷ বসন্ত পঞ্চমী উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে, সমগ্ৰ দেশবাসীৰ মংগল কামনা কৰিছো৷ মা সৰস্বতীয়ে ভাৰতৰ জ্ঞান-বিজ্ঞানক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰক৷ আজিৰ দিনটো বিদ্যা আৰম্ভ আৰু আখৰ জ্ঞানৰ বাবে বহুত শুভ দিন হিচাপে পালন কৰা হয়৷ আমাৰ ইয়াত কৈছে-
सरस्वति महाभागे विद्ये कमललोचने।
विद्यारूपे विशालाक्षि विद्यां देहि नमोऽस्तु ते॥
অৰ্থাৎ, হে!মহাভাগ্যৱতী, জ্ঞানৰূপা, পদুমৰ সমান বিশাল নেত্ৰ, জ্ঞানদাত্ৰী সৰস্বতী, মোক বিদ্যা দান কৰক, মই আপোনাক প্ৰণাম জনাইছো৷ ভাৰতক মানৱতাৰ সেৱাৰ বাবে গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে জড়িত, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই মা সৰস্বতীৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰক, তেওঁলোকে সফলতা পাওক, এয়া আমাৰ সকলোৰে প্ৰাৰ্থনা৷
ভাই-ভনীসকল,
ৰামচৰিত মানসত গোস্বামী তুলসীদাসে জীয়ে কৈছে, ঋতু বসন্ত বহু ত্ৰিবিধ বয়াৰী৷ অৰ্থাৎ বসন্ত ঋতুত শীতল, মন্দ সুগন্ধ, এনে তিনি প্ৰকাৰৰ বতাহ বয়, এই বতাহ, এই বতৰত খেতি-খোলা, বাগানৰ পৰা আদি কৰি জীৱনৰ প্ৰতিটো দিশেই আনন্দিত হৈ আছে৷ সঁচাকৈয়ে, আমি যি ফালেই চাও, সেই ফালেই ফুলেৰে জাতিষ্কাৰ হৈ থাকে, প্ৰতিটো জীৱই বসন্ত ঋতুক আদৰণি জনাইছে৷ এই বসন্তই মহামাৰীৰ নিৰাশাক নেওচি আগুৱাই যোৱা ভাৰতৰ বাবে নতুন উৎসাহ, নতুন আশা লৈ আহে৷ এই উৎসাহত ভাৰতীয়ত্ব, আমাৰ সংস্কৃতি, আমাৰ সংস্কাৰৰ বাবে ঢাল হৈ উঠিবলগীয়া মহানায়ক, মহাৰাজা সুহলদেৱ জীৰ জন্মোৎসৱ আমাৰ সুখ-সমৃদ্ধি আৰু বৃদ্ধি কৰিব৷
বন্ধুসকল,
মই প্ৰায় দুবছৰৰ পূৰ্বে গাজীপুৰত মহাৰাজা সুহলদেৱৰ স্মৃতিত ডাক টিকট মুকলি কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো৷ আজি বাহৰেইচত তেওঁৰ ভব্য স্মাৰকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে৷ এই আধুনিক আৰু ভব্য স্মাৰক, ঐতিহাসিক চিট্টৌৰ হ্ৰদৰ বিকাশ, বাহৰেইচত মহাৰাজা সুহলদেৱৰ আশীৰ্বাদ বৃদ্ধি কৰিব, ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক প্ৰেৰণা যোগাব৷
বন্ধুসকল,
আজি মহাৰাজা সুহলদেৱৰ নামত নিৰ্মাণ কৰা মেডিকেল কলেজে এক নতুন আৰু ভব্য ভৱন লাভ কৰিলে৷ বাহৰেইচ যিদৰে বিকাশৰ বাবে আকাংক্ষিত জিলাত স্বাস্থ্য সুবিধা বৃদ্ধি কৰা, এই লোকসকলৰ জীৱনৰ সহজ কৰিব৷ ইয়াৰ লাভ সমীপৰ শ্ৰাৱস্তি, বলৰামপুৰ, সিদ্ধাৰ্থনগৰে পাবই, নেপালৰ পৰা আহিবলগীয়া ৰোগীসকলকো সহায় কৰিব৷
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতৰ ইতিহাস কেৱল সেইটো নহয়, যি দেশৰ দাস বনোৱা, দাসত্বৰ মানসিকতাৰে ইতিহাস লিখাসকলে লিখিছিল৷ ভাৰতৰ ইতিহাস সেইটোও, যি ভাৰতৰ সাধাৰণ জনতাই, ভাৰতৰ লোক কাহিনীসমূহ ৰচিছিল, যি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মই আগবঢ়াই নিছিল৷ আজি যিসময়ত ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তিত প্ৰৱেশ কৰিছে, এই মহাপুৰুষসকলৰ অৱদান, তেওঁলোকৰ ত্যাগ, তেওঁলোকৰ তপস্যা, তেওঁলোকৰ সংঘৰ্ষ, তেওঁলোকৰ বীৰত্ব, তেওঁৰ শ্বহীদ, এই সকলো কথা স্মৰণ কৰা, তেওঁক সন্মানজনক প্ৰণিপাত কৰা, তেওঁৰ পৰা প্ৰেৰণা পোৱাৰ ইয়াতকৈ ডাঙৰ সুযোগ একো নাই৷ এয়া দুৰ্ভাগ্যৰ কথা যে ভাৰত আৰু ভাৰতীয়ত্বৰ ৰক্ষাৰ বাবে যিসকলে জীৱন সমৰ্পিত কৰিলে, এনে বহু নায়ক-নায়িকাক স্থান দিয়া নাই, যি তেওঁলোকে পোৱাৰ যোগ্য৷ ইতিহাস ৰচনা কৰাসকলৰ সৈতে, ইতিহাস লিখা সকলৰ মাত ইফাল-সিফাল কৰাসকলে যি অন্যান কৰিলে, সেইবোৰৰ পৰা এতিয়া ভাৰতে সংশোধিত হৈছে৷ শুদ্ধ কৰি আছে৷ ভুলৰ পৰা দেশক মুক্ত কৰি আছে৷ আপোনালোকে চাওক, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৱে, যি আজাদ হিন্দ ফৌজ চৰকাৰৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী আছিল, তেওঁৰ সেই চিনাকী, আজাদ হিন্দ ফৌজত যোগদানক সেই মহত্ব দিয়া হৈছে নে, যি গুৰুত্ব নেতাজীয়ে পাব লাগিছিল৷
আজি লালকিল্লাৰ পৰা আদি কৰি আন্দামান-নিকোবৰলৈকে তেওঁৰ এই পৰিচয়ক আমি দেশ আৰু বিশ্বৰ সন্মুখত শক্তিশালী কৰিছো৷ দেশৰ পাঁচশতকৈ অধিক ৰাজপুত্ৰক একত্ৰিত কৰাৰ কঠিন কাম কৰা চৰ্দাৰ পেটেল জীৰ সৈতে কি কৰিলে, দেশৰ সকলো সন্তানে এই কথা ভালদৰে জানে৷ আজি বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰতিমা ষ্টেছ্যু অৱ ইউনিটী চৰ্দাৰ পেটেলৰে, যি আমাক প্ৰেৰণা দি আহিছে৷ দেশৰ সংবিধান প্ৰণয়নৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা বঞ্চিত, পীড়িত, শোষিতৰ কণ্ঠ, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰকো কেৱল ৰাজনীতিক চশমাৰে চোৱা হৈছে৷ আজি ভাৰতৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইংলেণ্ডলৈকে ড০ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ সৈতে জড়িত স্থানসমূহক পঞ্চতীৰ্থৰ ৰূপত বিকশিত কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ এনে বহু সেনানী আছে, যাৰ অৱদানক বিভিন্ন কাৰণত সন্মান কৰা হোৱা নাই, পৰিচয় দিয়া হোৱা নাই৷ চৌৰা-চৌৰাৰ বীৰসন্তানসকলৰ ক্ষেত্ৰত যি হ’ল, সেয়া আমি পাহৰিব পাৰিম নে? মহাৰাজা সুহলদেৱ আৰু ভাৰতীয়ত্বৰ ৰক্ষাৰ বাবে তেওঁৰ প্ৰয়াসৰ ক্ষেত্ৰত এই ব্যৱহাৰ কৰিলে৷
ইতিহাসৰ পাতত মহাৰাজা সুহলদেৱৰ শৌৰ্য, পৰাক্ৰম, তেওঁৰ বীৰত্বক সেই স্থান দিয়া নাই, কিন্তু অৱধ আৰু তৰাইনৰ পৰা আদি কৰি পূৰ্বাঞ্চলৰ লোককাহিনীত জনতাৰ হৃদয়ত সেয়া সদায় থিতাপি লৈছে৷ কেৱল বীৰত্বই নহয়, এক সংবেদনশীল আৰু বিকাশশীল শাসক হিচাপে তেওঁৰ চাপ অবিস্মৰণীয়৷ নিজৰ শাসনকালত যিদৰে তেওঁ উন্নত ৰাস্তা, কুঁৱা-পুখুৰী, বাগিচা আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰিছিল, সেয়া অভূতপূৰ্ব আছিল৷ তেওঁৰ এই চিন্তাধাৰা, এই স্মাৰকস্থলীটো পৰিলক্ষিত হ’ব৷
বন্ধুসকল
পর্যটকসলকলে যাতে মহাৰাজ সুহেলদেৱৰ জীৱনৰ পৰা প্রেৰণা ল’ব পাৰে সেইবাবে ইয়াত তেওঁৰ ৪০ ফুট উচ্চতাৰ ব্রঞ্জৰ মূর্তি স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াত নির্মীয়মান সংগ্রহালয়ত মহাৰাজা সুহেলদেৱৰ সৈতে সংশ্লিষ্ট ঐতিহাসিক তথ্যাদি থাকিব৷ ইয়াৰ ভিতৰৰ লগতে চৌপাশৰ পথসমূহ প্রশস্ত কৰি তোলা হ’ব। শিশুসকলৰ বাবে পার্ক নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। পর্যটকসকলৰ বাবে থকাৰ সুবিধা, সভাঘৰ, পার্কিং, কাফেটেৰিয়াকে ধৰি বিভিন্ন সেৱা গঢ়ি তোলা হ’ব৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে স্থানীয় শিল্পী আৰু হস্তশিল্পীসকলে যাতে সহজে ইয়াত তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব পাৰে সেইবাবে দোকান নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। এইদৰে চিট্টৌৰা হ্ৰদৰ ঘাট আৰু খটখটি নির্মাণ আৰু সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ জৰিয়তে এই ঐতিহাসিক হ্ৰদৰ গুৰুত্ব আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব৷ এই সকলো প্রচেষ্টাই কেৱল যে বাহৰেইচৰ সৌন্দর্য বৃদ্ধি কৰিব সেয়া নহয়, ইয়াত পর্যটকৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাব৷ ‘মৰী মাইয়া’ৰ কৃপাত এই কাম দ্রুতগতিত সম্পাদন কৰা হ’ব৷
ভাই-ভনীসকল,
বিগত কেইবা বছৰ ধৰি সমগ্ৰ দেশত ইতিহাস, আস্থা, আধ্যাত্মিক আৰু সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত যিমানবোৰ স্মাৰক নির্মাণ কৰা হৈছে সেইবোৰতকৈ ডাঙৰ লক্ষ্য পর্যটনক উৎসাহ যোগোৱা। উত্তৰপ্রদেশত পর্যটন আৰু তীর্থ-উভয় ক্ষেত্রতে সমৃদ্ধ আৰ ইয়াৰ ক্ষমতাও অসীম। ভগৱান ৰামৰ জন্মস্থানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৃষ্ণৰ বৃন্দাবন, ভগৱান বুদ্ধৰ সাৰনাথ অথবা কাশী বিশ্বনাথ, সন্ত কবীৰৰ মগহৰধামৰ পৰা আদি কৰি বাৰাণসীত সন্ত ৰবিদাসৰ জন্মস্থানৰ আধুনিকীকৰণ, সমগ্ৰ ৰাজ্যত বৃহৎ পৰ্যায়ত কাম চলি আছে। এই প্রকল্পসমূহ উন্নয়নৰ বাবে ভগৱান ৰাম, কৃষ্ণ আৰু ভগৱান বুদ্ধৰ জীৱন সম্পৰ্কীয় অঞ্চলসমূহ যিমানেই অযোধ্যা, চিত্রকূট, মথুৰা, বৃন্দাবন, গোবৰধন, কুশীনগৰ, শ্রাৱস্তী ইত্যাদি তীর্থস্থানসমূহ ক্রমে ৰামায়ণ চার্কিট, আধ্যাত্মিক চার্কিট আৰু বৌদ্ধ চার্কিট হিচাপে উন্নয়ন সাধন কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
বিগত বছৰসমূহত যিমান চেষ্টা কৰা হৈছে সেইবোৰৰ প্রভাৱো পৰিলক্ষিত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। যি ৰাজ্যত অন্য সকলো ৰাজ্যতকৈ অধিক পর্যটক আহে, সেই ৰাজ্যৰ নামেই হ’ল উত্তৰপ্রদেশ। বিদেশী পর্যটকক আকর্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্রতো উত্তৰপ্রদেশ দেশৰ শ্ৰেষ্ঠ তিনিখন ৰাজ্যৰ অন্যতম হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। উত্তৰপ্রদেশত পর্যটকৰ বাবে প্রয়োজনীয় সেৱাৰ লগে লগে আধুনিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে। ভৱিষ্যতে অযোধ্যাৰ বিমানবন্দৰ আৰু কুশীনগৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ দেশী-বিদেশী পর্যটকৰ বাবে অতি সুবিধাজনক হৈ উঠিব। উত্তৰপ্রদেশত সৰু-বৰ প্রায় এক ডজন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলিছে, যিবোৰৰ ভিতৰত কেইবাটাও এই পূর্বাঞ্চলতে নিৰ্মাণ হৈছে। ‘উড়ান’ যোজনাৰ জৰিয়তে উত্তৰপ্রদেশৰ বহু চহৰক সুলভ বিমান সেৱাৰে যুক্ত কৰাৰ অভিযান চলি আছে।
তদুপৰি, পূর্বাঞ্চল এক্সপ্রেছৱে, বুন্দেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱে, গঙ্গা এক্সপ্ৰেছৱে, গোৰক্ষপুৰ লিংক এক্সপ্ৰেছৱে, বালিয়া লিংক এক্সপ্ৰেছৱেৰ দৰে আধুনিক আৰু উন্নত পথ সমগ্র উত্তৰপ্রদেশত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এয়া এক প্রকাৰ আধুনিক উত্তৰপ্রদেশৰ আধুনিক পৰিকাঠামোৰ সূত্রপাত। বিমান আৰু পথ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উপৰি উত্তৰপ্রদেশত ৰে’ল যোগাযোগ ব্যৱস্থা এতিয়া অত্যাধুনিক হৈ উঠিছে। উত্তৰপ্রদেশত দুটা ডাঙৰ ডেডিকেটেড ফ্রেট কৰিড’ৰৰ জংচন আছে। বৰ্তমান উত্তৰপ্রদেশতে ইষ্টার্ন ডেডিকেটেড ফ্রেট কৰিড’ৰৰ এক বৃহৎ অংশ উদ্বোধন কৰা হৈছে। উত্তৰপ্রদেশত যিদৰে আজি আধুনিক পৰিকাঠামো নির্মাণৰ কাম চলিছে তাত উত্তৰপ্রদেশত উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে দেশৰ বিভিন্ন প্রান্তৰ লগতে বিশ্বৰ বহু বিনিয়োগকাৰী উৎসাহিত হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত ইয়াত নতুন উদ্যোগৰ বাবে যিমান উন্নত সুযোগ গঢ়ি উঠিছে, সিমানেই এই অঞ্চলৰ নতুন প্রজন্মৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ কর্মসংস্থাপনৰ নতুন নতুন সুযোগ গঢ় লৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ সংকটকালত যিদৰে উত্তৰপ্রদেশত কাম হৈছে সেয়া অতি গুৰুত্বপূর্ণ। কল্পনা কৰক, উত্তৰপ্রদেশৰ পৰিস্থিতি অৱনতি ঘটিলে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায় কি ধৰণৰ সমালোচনা হৈছিল। কিন্তু যোগী জীৰ এই চৰকাৰ, যোগী জীৰ নেতৃত্বাধীন সমগ্ৰ টীমে ইমান ভালদৰে এই পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্রণ কৰি দেখুৱাইছে যি উত্তৰপ্রদেশে কেৱল অধিকাংশ মানুহৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ সফল হৈ ক্ষান্ত নহয়, বাহিৰৰ পৰা ঘূৰি অহা শ্রমিকসকলৰ কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰতো উত্তৰপ্রদেশ প্রশংসনীয় কাম কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে উত্তৰপ্রদেশৰ যুঁজত বিগত ৩-৪ বছৰত কৰা কামসমূহ যথেষ্ট গুৰুত্বপূর্ণ অৱদান আছে। পূর্বাঞ্চলক দশকৰ পাছত দশক ধৰি সংকটগ্রস্ত কৰি ৰখা ‘মস্তিষ্কৰ জ্বৰ’ৰ প্রভাৱো উত্তৰপ্রদেশ কম কৰিব পাৰিছে। উত্তৰপ্রদেশত ২০১৪লৈকে ১৪খন মেডিকেল কলেজ আছিল যি এতিয়া বৃদ্ধি পাই ২৪খন হৈছে। ইয়াৰ সমান্তৰাভাৱে গোৰখপুৰ আৰু বেৰেইলীত এইমছ নিৰ্মাণ কাম চলিছে। তদুপৰি, ২২খন নতুন মেডিকেল কলেজ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বাৰাণসীত নিৰ্মাণ কৰা আধুনিক কেন্সাৰ হাস্পতালৰ সেৱাই এতিয়া সমগ্ৰ পূর্বাঞ্চলক উপকৃত কৰিছে। উত্তৰপ্রদেশত জল জীৱন মিচন অর্থাৎ, প্রতিটো পৰিয়ালত নলৰ জৰিয়তে পানী যোগানৰ অভিযানো উল্লেখযোগ্য সাফল্য লাভ কৰিছে। যেতিয়া শোধিত খোৱা পানী প্রত্যেকৰ ঘৰত পাব, তেতিয়া এই ৰাজ্যত অসুখ-বিসুখ হ্ৰাস পাব৷
ভাই-ভনীসকল,
উত্তৰপ্রদেশৰ এই উন্নয়ন যাত্রাত বিদ্যুৎ, পানী সৰবৰাহ, পথ আৰু স্বাস্থ্য সেৱাৰ দ্বাৰা পোনপটীয়াকৈ গাঁও, দুখীয়া আৰু কৃষকসকল উপকৃত হৈছে৷ বিশেষকৈ যি ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ কম ভূমি আছে, তেওঁলোকে এই প্রকল্পৰ দ্বাৰা অধিক উপকৃত হৈছে৷ উত্তৰপ্রদেশত এনে প্রায় ২.৫ কোটি কৃষক পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টত পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ ধন জমা কৰা হৈছে। এইসকল সেই কৃষক পৰিয়াল, যিসকলে কেতিয়াবা বিদ্যুতৰ বিল অথবা সাৰৰ বস্তা কিনাৰ বাবে আনৰ পৰা ঋণ ল’বলৈ বাধ্য হৈছিল৷ এই ধৰণৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত আমাৰ চৰকাৰে পোনপটীয়াকৈ ২৭ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক টকা জমা কৰিছে। ইয়াৰ কৃষকসকলৰ বিদ্যুৎ যোগানৰ অভাৱত যি সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল, গোটেই ৰাতি বৰিঙৰ পানীৰ বাবে সাৰ পাই থাকিব লগা হৈছিল, অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল যে তেওঁলোকৰ নম্বৰ কেতিয়া আহিব, এই ধৰণৰ সকলো সমস্যা এতিয়া বিদ্যুৎ সঠিক হোৱাৰ বাবে দূৰ হ’ল৷
বন্ধুসকল,
দেশৰ জনসংখ্যা বৃদ্ধিৰ লগতে কৃষিৰ বাবে ভূমি ক্রমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে। সেইবাবে দেশত কিষাণ উৎপাদক সংঘ গঢ়ি তোলাৰ বহু প্রয়োজনীয়তা আছে। আজি চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে কেইবা হাজাৰ কিষাণ উৎপাদক সংঘ বা এফপিঅ’ গঠন কৰিছে। এক-দুই বিঘা ভূমিৰ মালিকে ৫০০টা কৃষক পৰিয়াল যেতিয়া সংগঠিত হৈ বজাৰত নামিব তেতিয়া তেওঁলোকে ৫০০-১,০০০ বিঘা ভূমিৰ মালিকানাধীন কৃষকসকলতকৈও অধিক শক্তিশালী হ’ব৷ সেইদৰে কিষাণ ৰে’লৰ জৰিয়তে চব্জি, ফল, গাখীৰ, মাছ আৰু এই ধৰণৰ বিভিন্ন ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে এতিয়া ডাঙৰ ডাঙৰ বজাৰৰ সৈতে জড়িত হ’ব পাৰিছে৷ যি নতুন কৃষি সংস্কাৰ কৰা হৈছে তাৰ দ্বাৰা ক্ষুদ্ৰ আৰু প্রান্তীয় কৃষকসকল আটাইতকৈ বেছি লাভবান হ’ব৷ উত্তৰপ্রদেশত এই নতুন আইন ৰূপায়ণৰ পাছত বিভিন্ন স্থানৰ পৰা কৃষকসকলৰ ভাল অভিজ্ঞতাৰ কথা শুনা গৈছে৷ এই কৃষি আইনসমূহক লৈ বিভিন্ন ধৰণৰ অপপ্রচাৰৰ চেষ্টা কৰা হৈছে। এয়া সমগ্ৰ দেশে দেখিছে যে যিসকলে দেশৰ কৃষি বজাৰত বিদেশী কোম্পানীসমূহ মতাৰ বাবে আইন প্ৰস্তুত কৰিছিল, তেওঁলোকেই আজি দেশীয় কোম্পানীৰ নামত কৃষকসকলক ভয় দেখুৱাইছে৷
বন্ধুসকল,
ৰাজনীতিৰ বাবে মিথ্যা আৰু অপপ্রচাৰৰ এই ষড়যন্ত্র এতিয়া সকলোৱে বুজি পাইছে৷ নতুন আইন কাৰ্যকৰী হোৱা সত্ত্বেও উত্তৰপ্রদেশত এইবাৰ বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত কৃষকসকলৰ পৰা দুগুণ ধান কিনা হৈছে।
এইবাৰ প্রায় ৬৫ লাখ মেট্রিক টন ধান উত্তৰপ্রদেশৰ পৰা ক্ৰয় কৰা হৈছে যি বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত প্রায় দুগুণ। কেৱল ইমানেই নহয়, যোগী জীৰ চৰকাৰে কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ পৰাও বিগত বছৰৰ তুলনাত ১ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক কুঁহিয়াৰ ক্ৰয় কৰিছে। ক’ৰোনাৰ সময়ত যাতে কুঁহিয়াৰ কৃষকৰ কোনো অসুবিধা নহয় সেইবাবে যথাসম্ভৱ সহায় কৰা হৈছে। চেনি কাৰখানাসমূহত যাতে কৃষকৰ প্রাপ্য ধন সঠিকমতে পুৰণ কৰিব পাৰে, সেইবাবে কেন্দ্রীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰক ১,০০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে। কুঁহিয়াৰ খেতিয়কে যাতে সঠিক সময়ত নিজৰ প্রাপ্য ধন পায়, সেইবাবে যোগী জীৰ চৰকাৰৰ প্রচেষ্টা এতিয়াও অব্যাহত আছে।
ভাই-ভনীসকল,
সকলোৰে প্রচেষ্টাই গাঁও আৰু কৃষকৰ জীৱন উন্নততৰ হৈ উঠিছে। কৃষক আৰু গাঁৱত বসবাসকাৰী দুখীয়া লোকসকলে যাতে সমস্যাত নপৰে, তেওঁলোকৰ ঘৰ যাতে অবৈধভাবে দখল কৰিব নোৱাৰে, সেই আশংকাৰ পৰা মুক্তি দিবলৈ তেওঁলোকক ‘স্বামীত্ব’ যোজনাই আজি সমগ্ৰ উত্তৰপ্রদেশত সাফল্যৰ মুখ দেখিছে। এই প্রকল্পৰ জৰিয়তে আজিকালি উত্তৰপ্রদেশৰ প্রায় ৫০খন জিলাত ড্রোনৰ জৰিয়তে জৰীপৰ কাম চলিছে। প্রায় ১২ হাজাৰ গাঁৱত ড্রোন জৰীপৰ কাম সম্পূর্ণ হৈছে আৰু ইতিমধ্যে ২ লাখতকৈও অধিক পৰিয়ালক ‘প্রপার্টি কার্ড’ বা পট্টা দিয়া হৈছে। অর্থাৎ এই পৰিয়ালসমূহ এতিয়া সকলো ধৰণৰ আশংকাৰ পৰা মুক্ত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আজি গাঁৱৰ দুখীয়া আৰু কৃষকসকলে দেখিবলৈ পাইছে, তেওঁলোকৰ ক্ষুদ্ৰ ঘৰটো ৰক্ষা কৰাৰ বাবে, তেওঁলোকৰ ভূমি ৰক্ষা কৰাৰ বাবে প্রথমবাৰ চৰকাৰে ইমান ডাঙৰ প্রকল্প ৰূপায়ণ কৰিছে। ইমান ডাঙৰ ৰক্ষাকবচ প্রত্যেক দুখীয়া, প্রত্যেক কৃষক আৰু প্রত্যেক গাঁওবাসীকে দিয়া হৈছে। সেইবাবে যেতিয়াই কোনো কৃষি সংস্কাৰৰ জৰিয়তে কৃষকসকলৰ ভূমি কাঢ়ি লোৱাৰ গুজৱ ৰচা হয়, তেতিয়া কোনোৱাই এই গুজৱক বিশ্বাস কৰিব পাৰে নে? আমাৰ লক্ষ্য দেশৰ প্রতিগৰাকী নাগৰিকক সামর্থ্যবান কৰি তোলা। আমাৰ সংকল্প হৈ দেশক আত্মনির্ভৰ কৰে তোলা। এই সংকল্পক সিদ্ধি কৰিবলৈ আমি সমৰ্পিত মনোভাৱেৰে কাম কৰিব যাম৷ মই ৰামচৰিত মানসৰ এক চৌপাই উচ্চাৰণ কৰি মোৰ বক্তব্য সামৰিম-
प्रबिसि नगर कीजे सब काजा।
हृदयँ राखि कोसलपुर राजा॥
অর্থাৎ, হৃদয়ত ভগৱান ৰামৰ নাম ধাৰণ কৰি আমি যি কামেই নকৰো কিয় তাত সাফল্য সুনিশ্চিত।
পুনৰবাৰ মহাৰাজা সুহেলদেৱ জীক প্রণাম জনাইছো৷ আপোনালোক সকলোকে এই নতুন সেৱাৰ বাবে বহু বহুত শুভকামনা জনাই যোগী জী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ টিমক অভিনন্দন জনালো৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of Maharaja Suheldev Memorial and development work of Chittaura Lake at Bahraich, Uttar Pradesh
16 FEB 2021 2:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel ji, the state’s popular and celeberated Chief Minister Yogi Adityanath ji, other ministers in UP government, my colleagues in Parliament, MLAs and my dear brothers and sisters!
I respectfully salute the sacred land of Bahraich, which is the birthplace of the national hero Maharaja Suheldev who enhanced the importance of the motherland with his valour and where saints meditated. Many best wishes to all of you and the entire country on the occasion of Vasant Panchami! May Mother Saraswati further enrich the knowledge and science of India! Today is considered to be a very auspicious day for knowledge. It is said here
सरस्वति महाभागे विद्ये कमललोचने।
विद्यारूपे विशालाक्षि विद्यां देहि नमोऽस्तु ते॥
That is, O’ mighty, sage, a huge eye like a lotus, giver of wisdom Saraswati, give me knowledge, I salute you.
We all pray that every countryman, engaged in research and innovation to serve humanity, and in nation building get the blessings of Mother Saraswati and they get success.
Brothers and sisters,
Goswami Tulsidas Ji says in Ramcharitmanas: ऋतु बसंत बह त्रिबिध बयारी i.e., three kinds of wind --the fresh, mild and fragrance – are flowing in the spring season and every organ of life from farms to orchards is joyful. Indeed, wherever we look, flowers are blooming and every person is standing to welcome spring. This spring has brought a new hope, a new zeal for India, leaving behind the despondency of pandemic. In this gaiety, the birth anniversary of Maharaja Suheldev Ji, the great hero who stands as a shield for Indianness, our culture and our ethos, is further enhancing our happiness.
Friends,
I had the opportunity to issue a postage stamp in memory of Maharaja Suheldev in Ghazipur about two years ago. Today, I have the privilege of laying the foundation stone of his grand monument in Bahraich. This modern and magnificent monument and the development of the historic Chittaura Lake will enhance the blessings of Maharaja Suheldev on Bahraich and will also inspire generations to come.
Friends,
Today, the medical college built in the name of Maharaja Suheldev has got a new and grand building. The improvement in health facilities in the aspirational district of Bahraich for development will ease the lives of the people here. It will benefit the nearby Shravasti, Balrampur, Siddharthnagar and also help the patients coming from Nepal.
Brothers and sisters,
The history of India is not just which was written by those who enslaved the country with the mindset of slavery. The history of India is also the one which has been created by the common man of India and which is enshrined in the folk stories of India and which has been carried forward by generations. Today, when India is heralding the 75th year of its independence, there can be no greater opportunity than remembering such great men and saluting them respectfully and getting inspiration from them for their contributions, sacrifices, struggles, heroism and martyrdom. Unfortunately, many heroes who devoted their lives for the protection of India and Indianness were not given due recognition. The new India is rectifying the injustice done to those who created history by those who manipulated in the name of writing history, is doing the right thing and freeing the country from misinterpretations. You see, was Netaji Subhas Chandra Bose, who was the first prime minister of the Azad Hind government and the contribution of the Azad Hind Fauj given due importance?
Today, we have empowered this identity from Red Fort to Andaman and Nicobar before the country and the world. What was done with Sardar Patel ji, who did the difficult task of unifying more than 500 princely states of the country? Each child of the country knows it very well. Today, the world's largest statue -- the Statue of Unity is of Sardar Patel -- is giving us inspiration. Baba Saheb Ambedkar, who played an important role in giving the Constitution to the country, and who was the voice of the deprived, aggrieved and exploited, was also seen only with political prism. Today, all the places associated with Dr. Baba Saheb Ambedkar from India to England are being developed as pilgrimage centres.
Friends,
There are many fighters from India whose contributions were not given due respect and recognition. Can we forget what happened to the heroes of Chauri Chaura? The same treatment was meted to Maharaja Suheldev and his efforts to protect Indianness.
Maharaja Suheldev’s valour and his heroism might not have been duly recognized in the history books, he always remained in the hearts of the people and the folklore from Awadh and Terai to Purvanchal. Not just heroism, his imprint as a sensitive and development oriented ruler is indelible. During his reign, the way he worked for better roads, ponds and orchards and in the field of education was unprecedented. This perception of him will also be visible in this monument.
Friends,
A bronze statue of 40 feet will be set up so that tourists will be able to draw inspiration from the life of Maharaja Suheldev Ji. The upcoming museum will have all the historical information related to Maharaja Suheldev. The roads within and around it will be widened. Many facilities like a park for children, auditorium, tourist homes, parking, cafeteria, etc will be developed. At the same, shops will be developed so that the local craftsmen and the artists will be able to sell their wares easily here. Similarly, the importance of this historic Chittaura Lake will enhance further with the construction and beautification of ghats and stairs. All these efforts will not only enhance the beauty of Bahraich but also increase the number of tourists flocking here. The work will be completed soon with the grace of the local deity ‘Mari Maiyya’.
Brothers and sisters,
The major goal of building all the monuments associated with history, faith, spirituality and culture in the last few years is to promote tourism. Uttar Pradesh is also rich in both tourism and pilgrimage and its capabilities are immense. Work at a large scale is underway in the entire state whether it is the birth place of Lord Rama or Krishna's Vrindavan, Lord Buddha's Sarnath or Kashi Vishwanath, Sant Kabir's Maghar Dham or the birthplace of Sant Ravidas in Varanasi. In order to promote them, Ramayana circuits, spiritual circuits and Buddhist circuits are being developed at pilgrimage places like Ayodhya, Chitrakoot, Mathura, Vrindavan, Govardhan, Kushinagar, Shravasti etc.
Brothers and sisters,
The impact of the efforts that have been made in the last few years is now becoming visible. Uttar Pradesh is the one state which draws maximum domestic tourists from other states. UP is also among the top three states of the country in attracting foreign tourists. The facilities required for tourists as well as means for modern connectivity are also being developed in Uttar Pradesh. The airport at Ayodhya and Kushinagar's international airport will be very handy for domestic and foreign tourists in future. Work is going on at dozens of small-scale airports in Uttar Pradesh and many of them are in Purvanchal. Under the Udan scheme, a drive is underway to connect several cities of UP with low cost air services.
Besides, many modern and wide roads like the Poorvanchal Expressway, Bundelkhand Expressway, Ganga Expressway, Gorakhpur Link Expressway, Ballia Link Expressway are being built throughout UP. And this is just the beginning of the modern infrastructure of modern UP. Apart from air and road connectivity, rail connectivity of UP is also being modernised. UP is the junction of two large dedicated freight corridors. Recently, a large part of the Dedicated Eastern Freight Corridor was launched in UP. Investors from the country and abroad are excited to set up industries in Uttar Pradesh due to the work which is taking place regarding modern infrastructure. This is not only creating better opportunities for new industries here, but is also providing new employment opportunities to the youth.
Friends,
The manner in which development work has been carried out in Uttar Pradesh during the Corona period is very important. Imagine, had the situation deteriorated in UP, what kind of statements would have been made at the national and international level. But Yogi ji's government and his entire team has managed the situation in a very remarkable way. UP was not only able to save the maximum lives, but has done a commendable job also in providing employment to the workers who returned from outside.
Brothers and sisters,
The work done in the last 3-4 years has contributed immensely in UP’s fight against Corona. UP has managed to significantly reduce meningitis that has troubled Purvanchal for decades. There were 14 medical colleges in UP till 2014, which have gone up to 24 today. The work for AIIMS is also going on in Gorakhpur and Bareilly. Besides, 22 new medical colleges are also being built. The facility of modern cancer hospital in Varanasi is also now being available to Purvanchal. UP is also doing commendable work on the Jal Jeevan Mission to provide water to every household. When pure drinking water reaches home, it will automatically reduce many diseases.
Brothers and sisters,
Better electricity, water, road and health facilities are directly benefiting the village, the poor and the farmers of Uttar Pradesh. Especially the small farmers, who have very little land, are major beneficiaries of these schemes. In Uttar Pradesh, money has been deposited directly through the PM Kisan Samman Fund in the bank account of about 2.5 crore farmer families. These are the farmer families who were ever compelled to borrow from others to pay electricity bills or buy fertilizer. But our government has deposited more than Rs. 27,000 crores in the bank accounts of such small farmers. With the improvement in the power supply, several problems of the farmers due to lack of electricity, or staying awake throughout the night for bore well water are being addressed.
Friends,
With the rise in the country’s population, the cultivated land is becoming smaller. Therefore, it is very important to have farmer producers’ organizations (FPOs) in the country. Today, the government is creating thousands of FPOs of small farmers. When 500 farmer families owning 1-2 Bigha of land are organized, they will be stronger than the farmer owning 500-1000 Bigha of land in the market. Similarly, small farmers engaged in vegetables, fruits, milk, fish and many such occupations are now being connected with big markets through Kisan Rail. The new agricultural reforms will also benefit the small and marginal farmers. After the enactment of these new laws in Uttar Pradesh, there have been better experiences of farmers from various places. Efforts were made to spread misinformation about these agricultural laws. The entire country has seen that those who enacted a law to invite foreign companies in the agricultural market of the country are today intimidating the farmers in the name of homegrown companies.
Friends,
Lies and propaganda for politics are now being exposed. Despite the enactment of new laws, paddy of twice the number of farmers was procured in UP this time as compared to last year.
About 65 lakh metric tonnes of food grains have been procured in UP this year, which is almost double the last year. Not only that, Yogi ji's government has given more than Rs. 1 lakh crores in the past years to sugarcane farmers. Even during the corona period, all possible help was given to the sugarcane farmers so that they do not suffer. The Centre has also given thousands of crores of rupees to the state governments so that sugar mills can make payments to farmers. Yogi ji’s government is committed to ensure timely payment to the sugarcane farmers.
Brothers and sisters,
The government is making all possible efforts to improve the life of villagers and farmers. The Swamitva Yojana is underway throughout Uttar Pradesh so that the farmers and poor families in villages do not have any apprehension of illegal occupation of their houses. Under the scheme, surveys are going on through drones in about 50 districts of UP. The drone survey has been completed in about 12,000 villages and so far more than two lakh families have received property cards, i.e., Gharauni. That means these families are now free from all kinds of apprehensions.
Friends,
Today, the poor farmer of the village is watching that a government is running such a big scheme to protect his small house and land. Such a huge protection shield is being provided to every poor, farmer, and villager. Therefore, how can anyone believe those who spread rumours of grabbing of farmers’ land through agricultural reforms? Our goal is to enable every citizen of the country. Our resolve is to make the country self-reliant. We will be engaged in a dedicated spirit for the accomplishment of this resolution. I will conclude with a quatrain of Ramcharitmanas:
प्रबिसि नगर कीजे सब काजा।
हृदयँ राखि कोसलपुर राजा॥
It means that whatever we do by taking the name of Lord Rama in the heart will have a definite success.
Once again bowing to Maharaja Suheldev Ji, I congratulate all of you and Yogi ji and his entire team for these new features. Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.