প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশকী বহরাইচতা মহারাজা সুহেলদেব মেমোরিএল (নীংশিং খুবম) অমসুং চিত্তৌরা পাৎকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক্কী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
16 FEB 2021 2:44PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দী বেন পতেলজী, রাজ্য অসিগী মীয়াম্না নুংশিবিরিবা অমদি মঙাল লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, য়ু.পি. সরকারগী অতৈ মন্ত্রী মন্দলশিং, সংসদতা লৈবিরিবা অতৈ খোংবুরোইশিং, এম.পি.শিং অমদি ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
মশাগী অথোইবা থবকশিংনা ইমা লৈবাক্কী মিংচৎপু হেনগৎহনখিবা মহারাজা সুহেলদেবগী পোক্নফম লমদম অমদি ঋশি-মুনিশিংনা লাই নিংফম ওইরিবা বহরাইচকী শেংলবা মফম অসিবু ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা খুরুমজরি! বসন্ত পঞ্চমী অসিদা অদোম পুম্নমকপু, লৈবাকপুম্ববু য়াইফ-থৌজাল পীনবিরসনু হায়না খুরুমজরি।!! ইমা সরস্বতী অসি ভারতকী গ্যান-বিগ্যান অসি হেন্না মরাং কাইনা লৈহনবা ওইরসনু। ঙসিগী নুমীৎ অসি মহৈ-মশিং হৌবগী অমসুং ময়েক্কী গ্যানগী ওইনা য়াম্না অফবা নুমীৎনি হায়না লৌনৈ। ঐখোয়গীসিদা হায়নৈ:-
সরস্বতি মহাভাগে কমললোচনে।
বিদ্যরূপে ৱিশালাক্ষি ৱিদ্যাং দেহি নোস্তুতে।
হায়বদি খ্বাইদগী লাইবক ফরবী, গ্যানগী শক্লোন পুবী, থম্বালগী মতৌগুম অচৌবা মীৎশ্নানা থোল্লিবী, গ্যানগী পীনহৈবী সরস্বতী, পীনবিয়ু মহৈ-মশিং হায়না অদোম্বু খুরুমজরি। ভারতকী, মীওইবগী সেবাগীদমক্তা রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন্দা থৱায় চংলিবা, লৈবাক শেম্বদা থৱায় চংলিবা ইরৈচা খুদিংবু ইমা সরস্বতীগী থৌজাল ফংলসনু, মায় পাক্লসনু হায়না ঐখোয় পুম্নমক্না খুরুমজরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
রামচরিত মানসতা গোস্বামী তুলসীদাসনা হায়রি, ঋতু বসন্ত বহ ত্রিবিধ বয়ারী। হায়বদি বসন্ত ঋতুদা ইংলবা, মেংলবা মনম নুংশিরবা মখল অহুমগী নুংশিৎ শিৎলি, নুংশিৎ অসিদা লৌ-শিং, হৈকোল-লৈকোলদগী হৌরগা পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিং নুংঙাইনা হিংহল্লি। তশেংনমক ঐখোয়না য়েংলুবা মতমদা লৈরাংনা লৈশাৎ তম্বদা থৱায় পানবা খুদিংনা বসন্ত ঋতুবু তরাম্না ওক্নবা লেপ্তুনা লৈরি। মসিগী বসন্ত অসি লায়চৎ অসিনা নিংবা কাইহল্লিবা অসি তুংওইনহল্লম্লগা মাংজিল থানা চংশিন্দুনা ভারতকীদমক্তা অনৌবা আশা পুদুনা লাক্লি। মসিগী হরাও-তয়াম্বা অসিদা ভারতকী ওইবগী, ঐখোয়গী নাৎকী, ঐখোয়গী থৌগল্লোন খংবগীদমক্তা ঙাক্লৌ ওইদুনা লেপখিবা অথোইবা মীওই ওইখিবা মহারাজা সুহেল দেবজীগী মপোক কুমওন পাংথোকপগী থৌরম অসিনা ঐখোয়গী নুংঙাইবা অসি হেন্না হাপকৎহল্লি।
মরূপশা,
চহি ২মুক্কী মমাংদা গাজীপুরদা মহারাজা সুহেল দেবগী মেমোরিএলদা পোস্তেল তিক্কেৎ চৎনহনখিবগী তাঞ্জা অমা ফংজখি। ঙসি বহরাইচদা অঙকপা মেমোরিএল অমা উরেপ-উয়ুং তম্বা ফংজরে। মসি অনৌবা মওংগী অমদি অঙকপা মেমোরিএল অসি পুৱারীগী ওইবা চিত্তোরা পাৎ অসিদা শেমগত্তুনা বহরাইচদা মহারাজা সুহেল দেবগী থৌজাল অসি হেনগৎহল্লগনি, লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংদা ইনোৎ হাপ্লগনি।
মরূপশা,
ঙসি মহারাজা সুহেল দেবগী মিংদা শাবা মেদিকেল কোলেজ অসিদা অনৌবা অমদি অচৌবা শঙলেন অমা ফংজরে। বহরাইচ অসি চাউখৎনিংবা জিলা অমা ওইরিবা জিলা অসিদা হেল্থ ফেসিলিতীশিং হেনগৎহনবা অসিনা মফমসিগী মীশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি। মসিগী কান্নবা অসি মনাক নকপা শ্রাৱস্তী, বলরামপুর, সিদ্ধার্থনগরনসু ফংগনি অদুগা নেপালদগী লাকপা অনাবশিংবুসু মসিনা মতেং পাংগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভারতকী পুৱারী অসি লৈবাক অসি মীনাই নাইথাং ওইহনখিবা, মীনাইগী ৱাখল্লোন চেনবা মীওইশিংখক্তনা ইখিবা পুৱারী নত্তে। ভারতকী পুৱারী অসি ভারতকী মীয়াম-মীচমনা, ভারতকী ফুঙ্গা ৱারীশিংদা ইখিবশিং অদু মীরোল মথং-মথং মখা তাহনখিবসুনি। ঙসি ভারতনা মহাক্কী ৭৫শুবা নিং-খা তম্বরোমদা চংশিল্লক্লিবা অসিদা অসিগুম্বা অথোইবা মীশকশিংগী থৌদাং, মখোয়গী থাদোকপা, মখোয়গী কত্থোকপা, মখোয়গী লান্থেং, মখোয়গী অথৌবগী মওং, মখোয়গী থৱায়না পোন্থা ওইখিবগী ৱাফম কয়াশিং অসি নিংশিংবা, মখোয়বু ইকাই খুম্ননা খুরুম্বা, মখোয়দগী ইথীল ফংবগী অতৈ অসিগুম্বা তাঞ্জা অমা লৈররোই। ভারত অমসুং ভারতকী ওইবগী মওং অসি ঙাক্নবগীদমক্তা মথ্বায় কৎখিবা হেরো-হেরোইনশিং অদুগী হক ওইরগসু মফম অদু ফংখিদবা অসি লাইবক থিবনি। পুৱারী ইখিবশিংনা পুৱারী ইবগী মিংদা শেমদোক-শেমজিন তৌবশিংনা ৱায়েলনা য়াদবা থবক তৌখিবা অদু ঙসি ভারতনা শেমদোক্লি। অরানবশিংদগী লৈবাক অসি নান্থোরক্লে। অদোম্না য়েংবিয়ু, নেতাজী সুভাশচন্দ্র বোস অসি অজাদ হিন্দগী সরকারগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রী ওইরম্মি হায়বগী মতাং অসি, আজাদ হিন্দ ফৌজদা লৌরম্বা থৌদাং অসিগী মতাংদা মহাকপু খংবিফম থোকপা অদু খংবিখিবরা?
ঙসি লাল কিলাদগী হৌরগা অন্দমান-নিকোবরফাওবা মসিগী মশক খংবিবা অসি ঐখোয়না লৈবাক অমদি মালেমগী মমাংদা হেন্না খংহল্লে। লৈবাক অসিগী চামঙাদগী হেনবা নিংথৌ পাল্লম্বা লৈবাক অসি অমত্তা ওইনা পুনশিল্লকপগী লুরবা থবক অসি তৌখিবা সরদার পতেলজীগী ওইনা করি তৌবিখিবগে হায়বসি লৈবাক অসিদগী অঙাং খুদিংনা নিংথিনা খংনরবা ৱাফম্নি। ঙসি ঐখোয়দা ইনোৎ হাপ্পিরিবা মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউরবা মীতম স্তেচু ওফ য়ুনিতী সরদার পতেলগীনি। লৈবাক অসিগী সংবিধান অসিবু পীবিরম্বা তোল্লবা, তুহৎপীরবা, ওৎপী-নৈবিরবগী খোঞ্জেল বাবা সাহেব অম্বেদকরবু রাজনিতীগী ওইবা মীৎয়েংদখক্তা য়েংনখি। ঙসি ভারত্তগী হৌরগা ইংলেন্দফাওবা দোক্তর বাবা সাহেব অম্বেদকরগা মরি লৈনবা মফমশিং অসি পঞ্চতীর্থগী মওংদা শেমগৎলি।
মরূপশা,
ভারতকী অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মরম কয়ানা মখোয়না লৌরম্বা থৌদাং অদুবু ইকাই খুম্নবা উৎপিখিদ্রবা লান্মী কয়া অমা লৈরি। চৌরি-চৌরাগী অথৌবশিংদা থোকখিবা থৌদোক অদু ঐখোয়না কাউথোকপা ঙমগদরা? মহারাজা সুহেল দেব অমসুং ভারতকী মী ওইবগী ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা হোৎনখিবশিংদা মসিগী মতৌ অসি উৎপীখি।
পুৱারীগী লাইরিকশিংদা মহারাজা সুহেল দেবগী ইচং থৌবা, অথোইবা থবকশিং, মথৌনাগীদমক্তা খংবিফম থোকপদু খংবিখিদে অদুবু অৱধ অমসুং তরাইদগী হৌরগা পুর্বাঞ্চলগী ফুঙ্গা ৱারীশিংদা, মীশিংগী থম্মোয়দা মতম পুম্বদা লৈরি। থৌনা ফবদা নত্তনা খাংবা কনবা অমদি চাউখৎপা পাম্বা লৈঙাকপা অমগী মওংদা মহাক্কী শক্তম অসি মুৎনাইররোই। মহাক্না পাল্লৈঙৈগী মতমদা মহাক্না হেন্না ফবা লম্বিশিংগীদমক্তা, পুখ্রীশিংগীদমক্তা, হৈকোল-লৈকোলগীদমক্তা অমসুং মহৈ-মশিংগী লমদা থবক তৌরমখিবা অসি অঙকপা মওংদনি। মহাক্কী মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি মসিগী মেমোরিএল অসিদসু উবা ফংলগনি।
মরূপশা,
তুরিজমদা মহারাজা সুহেল দেবগী পুন্সিগী মমি তাহন্নবা ফুৎ ৪০গী কাংস্যগী মীতম শারগনি। মসিদা শাগদৌরিবা ম্যুজিয়ম অসিদা মহারাজা সুহেল দেবগা মরি লৈনবা পুৱারীগী ৱাফম পুম্বা লৈগনি। से মসিগী মনুংগী অমদি মনাক নকপা লম্বিশিং পাকতোক-চাউথোকহনগনি। অঙাংশিংগীদমক্তা পার্ক শাগনি, মীফম পাংথোকফম শঙলেন শাগনি, তুরিস্তশিংগীদমক্তা গেস্ত হাউস, পার্কিং, কেফেতরিয়ানচিংবা ফেসিলিতী কয়া অমা শাগনি। মসিগা লোয়ননা মফমদুগী খুৎ-শা হৈবশিং, আর্তিস্তশিংনা মফমসিদা মখোয়গী পোৎ অদু লাইনা য়োনবা য়ানবা দুকানশিং শারগনি। মতৌ অসিগুম্না চিতৌর পাৎতা তোর্ব্বান অমসুং সিরীশিং শাবা অমসুং ফজথোকহনবনা মসিগী পুৱাপরীগী ওইবা পাৎ অসিগী অথোইবা মতৌ অসি হেন্না হেনগৎহল্লগনি। হোৎরিবা থবকশিং অসিনা বহরাইচগী ফজবা হেনগৎহনবদা নত্তনা অরাকপা তুরিস্তশিংগী মশিংসু হেনগৎহনগনি। ‘মরী মৈয়া’গী থৌজালদগী থবক অসি থুনা লোইরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাকপুম্বদা পুৱারী, লাইদা থাজবা, স্পিরিচুএল ওইবা, নাৎকী ওইবগা মরি লৈনবা মেমোরিএলশিং শারিবা অসিগী অচৌবা পান্দমদি তুরিজম অসি ফগৎহনবসুনি। উত্তর প্রদেশ অসি তুরিস্তশিং অমসুং লাইফমশিং অনিমক্কী ওইনা মরাং কাইনা লৈবা মফম্নি অমদি মসিগী কেপাসিতীসু লোইনাইদবনি। ইবুংঙো রামগী পোক্নফম ওইরো নত্রগা কৃষ্ণগী বৃন্দবন ওইরো, ইবুংঙো বুদ্ধগী সার্রনাথ ওইরো নত্রগা কাশী বিশ্বনাথ ওইরো, সন্ত কবীরগী মগহর ধাম ওইরো নত্রগা বরানসীগী সন্ত রবিদাসকী পোক্নফম অসি অনৌবা মওংদা শেমদোকপা ওইরো লৈবাক পুম্বদা অচৌবা মওংদা থবক চত্থরি। মসি ফগৎহন্নবগীদমক্তা ইবুংঙো রাম, শ্রী কৃষ্ণ অমসুং বুদ্ধগী পুন্সিগা মরি লৈনবা অয়োধ্যা, চিত্রকুৎ, মথুরা, বৃন্দবন, গোবর্ধন কুশীনগর, শ্রাবস্তীনচিংবা লাইফমশিংদা রামায়ন সর্কিৎ, স্পিরিচুএল সর্কিৎ, বুদ্ধিস্ত সর্কিৎ শেমগৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা হোৎনখ্রিবা থবকশিং অসিগী মমি উবা ফংবা হৌরে। অতোপ্পা লমদগী তুরিস্তম মশিং কয়া অমা লাকপা রাজ্য লাকপা মফম অদুগী মমিংবু উত্তর প্রদেশ কৌই। নমীরমগী विदेशी তুরিস্তশিং পুক্নিং চিংশিনবদসু য়ু.পি. অসি লৈবাক অসিগী মকোক তাবা রাজ্যগী মনুং চল্লে। উত্তর প্রদেশতা তুরিস্তশিংগী মথৌ তাবা ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা কনেক্তিবিতীগী পাম্বৈ অসিসু হেনগৎহল্লগনি। তুংদা অয়োধ্যাদা এয়রপোর্ত অমসুং কুশীনগরদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত, লৈবাক কয়াদগী তুরিস্তশিংগী ওইনা য়াম্না কান্নবা ওইগনি। উত্তর প্রদেশতা এয়রপোর্ত দর্জন কয়াগী থবক চত্থরি, মসিগী মনুংদা পুর্বাঞ্চলদা কয়া অমা য়াওরি। ফ্লাইৎ স্কীমগী মখাদা য়ু.পি.গী সহর কয়াদা অহোংবা এয়র সর্ভিসশিংগা শমজিন্নহন্নবা কেম্পেন চত্থরি।
মসিদা নত্তনা পুর্বাঞাচল এক্সপ্রেস ৱে, গঙ্গা এক্সপ্রেস ৱে, গোরখপুর লিঙ্ক এক্সপ্রেস ৱে, বলিয়া লিঙ্ক এক্সপ্রেস ৱে, অসিগুম্বা অনৌবা অমদি অচৌবা লম্বি কয়া অমা য়ু.পি.দা শারি। অদুগা মায়কৈ অমরোমদা মসি য়ু.পি.গী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর হৌবনি। এয়র অমসুং রোদ কনেক্তিবিতীদা নত্তনা য়ু.পি.গী ত্রেন কনেক্তিবিতীসু অনৌবা মওংদা ওইরক্লে। য়ু.পি. অসি অয়ৌবা দেদিকেতেদ ফ্রেদ কোরিদোর অনিগী জঙ্কসন্নি। হন্দক্তা ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোরগী অচৌবা শরুক অমা পু.পি.দা মায়খুম হাংদোকখ্রে। য়ু.পি.দা ঙসি অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চত্থরিবা থবক অসিদগী উত্তর প্রদেশতা ফেক্তরী তৌবা লৈবাক অমসুং মালেম অসিগী ইনভেস্তরবু পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিনা অনৌবা ফেক্তরীশিংগী ওইনা হেন্না ফবা খুদোংচাবা লৈহল্লগনি, মফমসিগী নহাশিংদা অনৌবা খুদোংচাবসু ফংহল্লি।
মরূপশা,
কোরোনাগী মতম অসিদা উত্তর প্রদেশতা চত্থরিবা থবক অসি য়াম্না অথোইবনি। খন্দুনা য়েংবিয়ু, করিগুম্বা য়ু.পি.গী ফীভম অসি শোকচিল্লক্লম্বা তারবদি নেস্নেল-ইন্তর্নেস্নেলগী থাক্তা ৱা জাৎ-জাৎ ঙাংনরমগনি। অদুবু য়ৌগীজীগী সরকারনা, য়োগীজীগী তীম্না য়াম্না নিংথিনা থবক অসি পাংথোক্তুনা উৎলি। য়ু.পি. অসি মীওই কয়াগী পুন্সি কনবদা মায় পাকপদা নত্তনা মপালদগী হল্লকপা মাইগ্রেন্তশিংবু থবক পীবদসু থাগৎনিংঙাইনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
কোরোনাগী মায়োক্তা য়ু.পি.গী লান্থেং অসি হৌখিবা চহি ৩-৪দা তৌখিবা থবকশিংনা য়াম্না চাউনা থৌদাং লৈ। পুর্বাঞ্চল অসি চহি তরা-তরাফাওবা ৱাহনবা ব্রেন্দগী ফীবরনা শোকহল্লে, য়ু.পি.না মসি য়াম্না হন্থহল্লে। য়ু.পি.দা ২০১৪ ফাওবদা মেদিকেল কোলেজ ১৪ লৈরমখিবা অদু ঙসি ২৪ শুরে। মসিগা লোয়ননা গোরখপুর অমসুং বরেলীদা এম্সকী থবকসু চত্থরি। মসিদা নত্তনা মেদিকেল কোলেজ ২২ অমসু শারি বনারসীদা অনৌবা মওংগী কেন্সর হোসপিতালগী খুদোংাবশিংসু পুর্বাঞ্চলনা ফংলি। য়ু.পি. অসি জল জীবন মিশন হায়বদি য়ুম খুদিং ঈশিং ফংহনবগী শিংথানিংঙাই ওইবা থবকসু তৌরি। অশেংবা ঈশিং অসি য়ু-য়ুম খুদিংদা য়ৌহল্লগনি লায়না কয়া অমনা নাবা হন্থহনগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
উত্তর প্রদেশতা অফবা মৈ, ঈশিং, লম্বি অমসুং হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি খুঙ্গং, লাইরবা অমসুং লৌমীশিংনা হকথেংননা কান্নবা ফংলি। মরুওইনা লম খজিকখক্তংদা লৌ উবা পীক্না লৌ উবা লৌমীশিংনা স্কীমশিং অসিদগী কান্নবা ফংলি। উত্তর প্রদেশতা অসিগুম্বা লৌমীগী ইমুং করোর অনিমখাইগী বেঙ্ক একাউন্তা কিসান সম্মান নিধীগী থোংদগী চুমদ্রিংনা শেল হাপখ্রে। মসিগী লৌমীগী ইমুংশিং অসি মৈগী বীল থিনবা নত্রগা হার লৈনবগী মীঙোন্দগী শেল পুবদা তাখিরম্মি। অদুবু ঙসি পীক্না লৌ উবা লৌমীশিং অসিদা ঐখোয়গী করকারনা লুপা করোর ২৭তগী হেনবা ত্রান্সফর তৌখ্রে, মখোয়গী একাউন্তা হাপখ্রে। মফমসিদা লৌমীশিংনা মৈ লৈতবদগী অৱাবা কয়া থেংনখি, নুমীদাংচুপ্পা বোরিঙ্গী ঈশিংগীদমক্তা তুমদনা লৈবা তাখিরম্মি, করম্বা মতমদ মাগী নম্বর য়ৌরক্কদগে হায়দুনা ঙাইবা তারমখিবা অসিগুম্বা অৱাবশিং অসি লৈহন্দনবা মৈ ফংহন্নবসু হোৎনরি।
মরূপশা,
লৈবাক অসিগী মীশিং হেনগৎলকপগা লোয়ন-লোয়ননা লৌ উনবা লমসু পীকশিল্লক্লে। মরম অসিনা লৈবাক অসিদা ফার্মর প্রদ্যুসর এসোসিএসন শেম্বগী য়াম্না মথৌ তাই। ঙসি সরকার অসিনা পীক্না লৌ উবা লৌমী কয়াগী ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গানাইজেসন হায়বদি এফ.পি.ও.শিং শেম্লি। বিঘা ১-২গী লৌমীগী ইমুং ৫০০না পুনশিন্নদুনা বাজারদা থোরক্লবদি বিঘা ৫০০-১০০০ ফাওবগী লৌমীগী ইমুংশিংদগী হেন্না মপাহ্গল কনগনি। মতৌ অসিগুম্না কিসান রেলগী থোংদগী এঞ্জাং-নাপী, উহৈ-ৱাহৈ, শঙ্গোম, ঙা অমদি অসিগুম্বা লল্লোন-ইতিক তৌবা অপীকপা লৌমীশিংনা হৌজিক অচৌবা বাজারগা শম্নরে। লৌউ-শিংউদা ফগৎহল্লিবা অসিনা অপীকপা অমদি লাইরবগী পনখৈদা লৈবা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী হেন্না কান্নহনগনি। উত্তর প্রদেশতা অসিগুম্বা অনৌবা ৱায়েল-পথাপশিং অসি শেম্লবা মতুংদা মফম-মফমশিংদা লৌমীশিংগী অফবা এক্সপরিএন্স উবসু হৌরে। মসিগী লৌউৃশিংগী ৱায়েল-পথাপশিং অসিনা ফত্তবা পাও কয়া শন্দোক্নবা হোৎনখি। মসি লৈবাকপুম্বনা উরবনি মদুদি লৈবাক অসিগী এগ্রিকলচর মার্কেত্তা মীরমগী কম্পনীশিং কৌনবগীদমক্তা ৱায়েল-পথাপ শেমখিবা অদু ঙসি ইরমগী কম্পনীশিংগী মিংদা লৌমীশিংবু কিহল্লি।
মরূপশা,
রাজনীতিগীদমক্তা ওইদবা অমদি অরানবা পাও শন্দোক্লে হায়বসি খংনরক্লে। অনৌবা ৱায়েল-পথাপশিং চৎনহনবা তারবসু য়ু.পি.দা হন্দক্কী চহি অসিদা মমাংগী চহিগা য়েংনবদা লৌমী শরুক অনিগী ফৌ ৱান্নখি।
হন্দক য়ু.পি.দা মেত্রিক তোন লাখ ৬৫রোম লৈখিবা অসি হৌখিবা চহিগী শরুক অনিমুক্নি। মসিদা নত্তনা য়োগীজীগী সরকার চু থাবা লৌমীশিংগীফাওবা হৌখিবা চহিশিংদা করোর লাখ ১হেন্না য়ৌহনখ্রে। কোরোনাগী মতম অসিদসু চুগী লৌমীশিংদা অৱাবা লৈহন্দনবা পীবা য়াবা তেংবাং পীখি। চিনি ফংনবা, লৌমীশিংগী শেল পীবা ঙম্নবা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া পীখি। চুগী লৌমীশিংদা মতম চানা শেল পীনবা য়োগীজীগী সরকারনা হোৎনরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি খুঙ্গং অমসুং লৌমীগী পুন্সি ফগৎহন্নবনি। লৌমীদা, খুঙ্গংদা লৈরিবা লাইরবশিংগী অৱাবা কোকহন্নবা, মখোয়গী মশাগী ময়ুমদা য়াদবা মওংদা খোপচিল্লকপা য়াবগী চিংনবশিংদগী কোক্নবা স্বামিত্ব য়োজনাসু ঙসি উত্তর প্রদেশপুম্বদা চৎনহল্লক্লি। য়োজনা অসিনা জীলা ৫০মুক হেনবদা দ্রোন্না সর্ভে চত্থরি। খুঙ্গং লিশিং ১২মুক্তা দ্রোন সর্ভে তৌবা লোইশিনখ্রে অদুগা হৌজিক ফাওবদা লাখ ২দগী হেনবা ইমুংদা প্রোপর্তী কার্দ হায়বদি হাউসহোল্দ ফংখ্রে। হায়বদি ইমুংশিং অসিগী চিংনবশিং কোক্লে।
মরূপশা,
ঙসি খুঙ্গংগী লাইরবা, লৌমীনা পীক্লবদগী পীক্লবা য়ুম কন্নবগীদমক্তা, মাগী লম কন্নবগীদমক্তা অহানবা ওইনা সরকার অমনা অসুক চাউবা স্কীম অমা চৎনহল্লে হায়বা উরে। অসুক চাউবা ঙাকথোক্নবগী কবচ অসি লাইরবা খুদিং, লৌমী খুদিং, খুনমী খুদিংদা পীরি। মরম অসিনা এগ্রিকলচর রিফোর্মশিংগী থোংদগী লৌমীশিংগী লম মুনখিগনি হায়না লান্না পাও শন্দোকপশিংদা কনানা থাজবিদোইনো? ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিং মতিক চাহনবনি। ঐখোয়গী ৱাশক্তি লৈবাক অসি মীপাল তাংদবা ওইহনবনি। মসিগী ৱাশক অসি মপুং ফাহন্নবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ৱাখল চুংশিনমিন্নসি। ঐহাক রামচরিত মানসকী চৌপাই অসিগা লোয়ননা ৱা ঙাংবা লোইশিনজগে-
প্রবিসি নগর কীজ সব কাজ
হৃদয় রাখি কোসলপুর রাজা
মসিগী ৱাহন্থোক্তি- থম্মোয়দা ইবুংঙো রামগী মিংখৈ শোন্দুনা থবক তৌরবদি শোইদমক্কী থবক অদু মায় পাক্কনি।
অমুক্কা হন্না মহারাজা সুহেল দেবজীবু খুরুমজরগা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা অনৌবা ফেসিলিতীশিং অসিগীদমক্তা য়াইফ-পাওজেল পীজবগা লোয়ননা য়োগীজী অমদি মহাক্কী তীম্বু য়াইফ-পাউজেল পীজবগা লোয়ননা হন্না-হন্না থাগৎচরি!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of Maharaja Suheldev Memorial and development work of Chittaura Lake at Bahraich, Uttar Pradesh
16 FEB 2021 2:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel ji, the state’s popular and celeberated Chief Minister Yogi Adityanath ji, other ministers in UP government, my colleagues in Parliament, MLAs and my dear brothers and sisters!
I respectfully salute the sacred land of Bahraich, which is the birthplace of the national hero Maharaja Suheldev who enhanced the importance of the motherland with his valour and where saints meditated. Many best wishes to all of you and the entire country on the occasion of Vasant Panchami! May Mother Saraswati further enrich the knowledge and science of India! Today is considered to be a very auspicious day for knowledge. It is said here
सरस्वति महाभागे विद्ये कमललोचने।
विद्यारूपे विशालाक्षि विद्यां देहि नमोऽस्तु ते॥
That is, O’ mighty, sage, a huge eye like a lotus, giver of wisdom Saraswati, give me knowledge, I salute you.
We all pray that every countryman, engaged in research and innovation to serve humanity, and in nation building get the blessings of Mother Saraswati and they get success.
Brothers and sisters,
Goswami Tulsidas Ji says in Ramcharitmanas: ऋतु बसंत बह त्रिबिध बयारी i.e., three kinds of wind --the fresh, mild and fragrance – are flowing in the spring season and every organ of life from farms to orchards is joyful. Indeed, wherever we look, flowers are blooming and every person is standing to welcome spring. This spring has brought a new hope, a new zeal for India, leaving behind the despondency of pandemic. In this gaiety, the birth anniversary of Maharaja Suheldev Ji, the great hero who stands as a shield for Indianness, our culture and our ethos, is further enhancing our happiness.
Friends,
I had the opportunity to issue a postage stamp in memory of Maharaja Suheldev in Ghazipur about two years ago. Today, I have the privilege of laying the foundation stone of his grand monument in Bahraich. This modern and magnificent monument and the development of the historic Chittaura Lake will enhance the blessings of Maharaja Suheldev on Bahraich and will also inspire generations to come.
Friends,
Today, the medical college built in the name of Maharaja Suheldev has got a new and grand building. The improvement in health facilities in the aspirational district of Bahraich for development will ease the lives of the people here. It will benefit the nearby Shravasti, Balrampur, Siddharthnagar and also help the patients coming from Nepal.
Brothers and sisters,
The history of India is not just which was written by those who enslaved the country with the mindset of slavery. The history of India is also the one which has been created by the common man of India and which is enshrined in the folk stories of India and which has been carried forward by generations. Today, when India is heralding the 75th year of its independence, there can be no greater opportunity than remembering such great men and saluting them respectfully and getting inspiration from them for their contributions, sacrifices, struggles, heroism and martyrdom. Unfortunately, many heroes who devoted their lives for the protection of India and Indianness were not given due recognition. The new India is rectifying the injustice done to those who created history by those who manipulated in the name of writing history, is doing the right thing and freeing the country from misinterpretations. You see, was Netaji Subhas Chandra Bose, who was the first prime minister of the Azad Hind government and the contribution of the Azad Hind Fauj given due importance?
Today, we have empowered this identity from Red Fort to Andaman and Nicobar before the country and the world. What was done with Sardar Patel ji, who did the difficult task of unifying more than 500 princely states of the country? Each child of the country knows it very well. Today, the world's largest statue -- the Statue of Unity is of Sardar Patel -- is giving us inspiration. Baba Saheb Ambedkar, who played an important role in giving the Constitution to the country, and who was the voice of the deprived, aggrieved and exploited, was also seen only with political prism. Today, all the places associated with Dr. Baba Saheb Ambedkar from India to England are being developed as pilgrimage centres.
Friends,
There are many fighters from India whose contributions were not given due respect and recognition. Can we forget what happened to the heroes of Chauri Chaura? The same treatment was meted to Maharaja Suheldev and his efforts to protect Indianness.
Maharaja Suheldev’s valour and his heroism might not have been duly recognized in the history books, he always remained in the hearts of the people and the folklore from Awadh and Terai to Purvanchal. Not just heroism, his imprint as a sensitive and development oriented ruler is indelible. During his reign, the way he worked for better roads, ponds and orchards and in the field of education was unprecedented. This perception of him will also be visible in this monument.
Friends,
A bronze statue of 40 feet will be set up so that tourists will be able to draw inspiration from the life of Maharaja Suheldev Ji. The upcoming museum will have all the historical information related to Maharaja Suheldev. The roads within and around it will be widened. Many facilities like a park for children, auditorium, tourist homes, parking, cafeteria, etc will be developed. At the same, shops will be developed so that the local craftsmen and the artists will be able to sell their wares easily here. Similarly, the importance of this historic Chittaura Lake will enhance further with the construction and beautification of ghats and stairs. All these efforts will not only enhance the beauty of Bahraich but also increase the number of tourists flocking here. The work will be completed soon with the grace of the local deity ‘Mari Maiyya’.
Brothers and sisters,
The major goal of building all the monuments associated with history, faith, spirituality and culture in the last few years is to promote tourism. Uttar Pradesh is also rich in both tourism and pilgrimage and its capabilities are immense. Work at a large scale is underway in the entire state whether it is the birth place of Lord Rama or Krishna's Vrindavan, Lord Buddha's Sarnath or Kashi Vishwanath, Sant Kabir's Maghar Dham or the birthplace of Sant Ravidas in Varanasi. In order to promote them, Ramayana circuits, spiritual circuits and Buddhist circuits are being developed at pilgrimage places like Ayodhya, Chitrakoot, Mathura, Vrindavan, Govardhan, Kushinagar, Shravasti etc.
Brothers and sisters,
The impact of the efforts that have been made in the last few years is now becoming visible. Uttar Pradesh is the one state which draws maximum domestic tourists from other states. UP is also among the top three states of the country in attracting foreign tourists. The facilities required for tourists as well as means for modern connectivity are also being developed in Uttar Pradesh. The airport at Ayodhya and Kushinagar's international airport will be very handy for domestic and foreign tourists in future. Work is going on at dozens of small-scale airports in Uttar Pradesh and many of them are in Purvanchal. Under the Udan scheme, a drive is underway to connect several cities of UP with low cost air services.
Besides, many modern and wide roads like the Poorvanchal Expressway, Bundelkhand Expressway, Ganga Expressway, Gorakhpur Link Expressway, Ballia Link Expressway are being built throughout UP. And this is just the beginning of the modern infrastructure of modern UP. Apart from air and road connectivity, rail connectivity of UP is also being modernised. UP is the junction of two large dedicated freight corridors. Recently, a large part of the Dedicated Eastern Freight Corridor was launched in UP. Investors from the country and abroad are excited to set up industries in Uttar Pradesh due to the work which is taking place regarding modern infrastructure. This is not only creating better opportunities for new industries here, but is also providing new employment opportunities to the youth.
Friends,
The manner in which development work has been carried out in Uttar Pradesh during the Corona period is very important. Imagine, had the situation deteriorated in UP, what kind of statements would have been made at the national and international level. But Yogi ji's government and his entire team has managed the situation in a very remarkable way. UP was not only able to save the maximum lives, but has done a commendable job also in providing employment to the workers who returned from outside.
Brothers and sisters,
The work done in the last 3-4 years has contributed immensely in UP’s fight against Corona. UP has managed to significantly reduce meningitis that has troubled Purvanchal for decades. There were 14 medical colleges in UP till 2014, which have gone up to 24 today. The work for AIIMS is also going on in Gorakhpur and Bareilly. Besides, 22 new medical colleges are also being built. The facility of modern cancer hospital in Varanasi is also now being available to Purvanchal. UP is also doing commendable work on the Jal Jeevan Mission to provide water to every household. When pure drinking water reaches home, it will automatically reduce many diseases.
Brothers and sisters,
Better electricity, water, road and health facilities are directly benefiting the village, the poor and the farmers of Uttar Pradesh. Especially the small farmers, who have very little land, are major beneficiaries of these schemes. In Uttar Pradesh, money has been deposited directly through the PM Kisan Samman Fund in the bank account of about 2.5 crore farmer families. These are the farmer families who were ever compelled to borrow from others to pay electricity bills or buy fertilizer. But our government has deposited more than Rs. 27,000 crores in the bank accounts of such small farmers. With the improvement in the power supply, several problems of the farmers due to lack of electricity, or staying awake throughout the night for bore well water are being addressed.
Friends,
With the rise in the country’s population, the cultivated land is becoming smaller. Therefore, it is very important to have farmer producers’ organizations (FPOs) in the country. Today, the government is creating thousands of FPOs of small farmers. When 500 farmer families owning 1-2 Bigha of land are organized, they will be stronger than the farmer owning 500-1000 Bigha of land in the market. Similarly, small farmers engaged in vegetables, fruits, milk, fish and many such occupations are now being connected with big markets through Kisan Rail. The new agricultural reforms will also benefit the small and marginal farmers. After the enactment of these new laws in Uttar Pradesh, there have been better experiences of farmers from various places. Efforts were made to spread misinformation about these agricultural laws. The entire country has seen that those who enacted a law to invite foreign companies in the agricultural market of the country are today intimidating the farmers in the name of homegrown companies.
Friends,
Lies and propaganda for politics are now being exposed. Despite the enactment of new laws, paddy of twice the number of farmers was procured in UP this time as compared to last year.
About 65 lakh metric tonnes of food grains have been procured in UP this year, which is almost double the last year. Not only that, Yogi ji's government has given more than Rs. 1 lakh crores in the past years to sugarcane farmers. Even during the corona period, all possible help was given to the sugarcane farmers so that they do not suffer. The Centre has also given thousands of crores of rupees to the state governments so that sugar mills can make payments to farmers. Yogi ji’s government is committed to ensure timely payment to the sugarcane farmers.
Brothers and sisters,
The government is making all possible efforts to improve the life of villagers and farmers. The Swamitva Yojana is underway throughout Uttar Pradesh so that the farmers and poor families in villages do not have any apprehension of illegal occupation of their houses. Under the scheme, surveys are going on through drones in about 50 districts of UP. The drone survey has been completed in about 12,000 villages and so far more than two lakh families have received property cards, i.e., Gharauni. That means these families are now free from all kinds of apprehensions.
Friends,
Today, the poor farmer of the village is watching that a government is running such a big scheme to protect his small house and land. Such a huge protection shield is being provided to every poor, farmer, and villager. Therefore, how can anyone believe those who spread rumours of grabbing of farmers’ land through agricultural reforms? Our goal is to enable every citizen of the country. Our resolve is to make the country self-reliant. We will be engaged in a dedicated spirit for the accomplishment of this resolution. I will conclude with a quatrain of Ramcharitmanas:
प्रबिसि नगर कीजे सब काजा।
हृदयँ राखि कोसलपुर राजा॥
It means that whatever we do by taking the name of Lord Rama in the heart will have a definite success.
Once again bowing to Maharaja Suheldev Ji, I congratulate all of you and Yogi ji and his entire team for these new features. Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.