ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫେବ୍ରୁଆରୀ ୧୮ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମରେ ‘ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଏବଂ ଦୁଇଟି ସେତୁର ଆଧାରଶିଳା ରଖିବେ
16 FEB 2021 8:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଙ୍ଗ ଜରିଆରେ ୨୦୨୧ ଫେବ୍ରୁଆରୀ ୧୮ରେ ଆସାମରେ ‘ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ, ଧୁବରୀ ଫୁଲବାଡ଼ି ସେତୁର ଆଧାରଶିଳା ରଖିବେ ଏବଂ ମଜୁଲି ସେତୁର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଅପରାହ୍ନ ୧୨ଟାରେ ଭୂମିପୂଜା କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ ପରିବହନ ତଥା ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଏବଂ ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ।
ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର
ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ ନିମାଟି-ମୁଜଲି ଦ୍ୱୀପ, ଉତ୍ତର ଗୌହାଟୀ-ଦକ୍ଷିଣ ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ଧୁବରୀ-ହାଟସିଙ୍ଗିମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ଭେସେଲ ପରିଚାଳନାର ଉଦଘାଟନ କରାଯିବ; ଯୋଗୀଘୋପାରେ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳ ପରିବହନ (ଆଇଡବ୍ଲୁ୍ୟଟି) ଟର୍ମିନଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଜେଟି ଓ ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଙ୍ଗ-ବିଜନେସ ନିମନ୍ତେ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ । ଭାରତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବାଧାରହିତ କନେକ୍ଟିଭିଟି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ ଏବଂ ଏଥିରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଓ ବରାକ ନଦୀ ନିକଟରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ଗତିବିଧି ସାମିଲ ରହିଛି ।
ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ସେବା ତଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରଦାନ କରି ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ କମ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକାର ସଡ଼କ ମାର୍ଗ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ଦୂରତା ହ୍ରାସ ହୋଇପାରିବ । ନିମାଟି ଓ ମଜୁଲି ମଧ୍ୟରେ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ପରିଚାଳନା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ବାହନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିବା ୪୨୦ କିଲୋମିଟରର ମୋଟ ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇ କେବଳ ୧୨ କିଲୋମିଟର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିଯିବ । ଏହାର ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ କ୍ଷେତ୍ରର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଉପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ । ଦୁଇଟି ସ୍ୱଦେଶୀ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ଜାହାଜ, ଏମ.ଭି. ରାଣୀ ଗାଇଦିନଲିଉ ଓ ଏମ.ଭି. ସଚିନ ଦେବ ବର୍ମନ, ଆରମ୍ଭ ହେବ । ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ଜାହାଜ ଏମ.ଭି. ଜେ.ଏଫ.ଆର. ଜ୍ୟାକବ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୌହାଟୀ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୪୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା କେବଳ ୩ କିଲୋମିଟରକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଧୁବରୀ ଓ ହାଟସିଙ୍ଗିମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ଏମ.ଭି. ବବ ଖଟିଙ୍ଗ ୨୨୦ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା ଦୂରତାକୁ କମ କରି ୨୮ କିଲୋମିଟରକୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକାର ଯାତ୍ରା ଦୂରତା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪ଟି ସ୍ଥାନ ନିମାଟି, ବିଶ୍ୱନାଥ ଘାଟ, ପାଣ୍ଡୁ ଏବଂ ଯୋଗୀଘାଟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୯.୪୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଜେଟି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହି ଜେଟି ରିଭର କ୍ରୁଜ ଟୁରିଜମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ, ସ୍ଥାନୀୟ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟରେ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଯୋଗୀଘାଟରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳ ପରିବହନ ଟର୍ମିନଲ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ, ଯାହା ଯୋଗୀଘାଟରେ ଆସିବାକୁ ଥିବା ମଲଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ ପାର୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ିହେବ । ଏହି ଟର୍ମିନଲ କୋଲକାତା ଓ ହଳଦିଆ ଅଭିମୁଖେ ସିଲିଗୁଡ଼ି କରିଡରରେ ଯାତାୟାତକୁ କମ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି ବିଭିନ୍ନ ପୂର୍ବୋତ୍ତର ରାଜ୍ୟ ଯଥା ମେଘାଳୟ ଓ ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ଭୁଟାନ ଓ ବାଂଲାଦେଶ ନିମନ୍ତେ ବନ୍ୟା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର କାର୍ଗୋ ପରିବହନ ପାଇଁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଙ୍ଗ ବିଜନେସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଇ-ପୋର୍ଟାଲ ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । କାର-ଡି (କାର୍ଗୋ ଡାଟା) ପୋର୍ଟାଲ ବାସ୍ତବିକ ସମୟ ଆଧାରରେ କାର୍ଗୋ ଓ କ୍ରୁଜ ଡାଟା ମଧ୍ୟରେ ତାଳମେଳ ରଖିବ । ପିଏଏନଆଇ (ପୋର୍ଟାଲ ଫର ଆସେଟ ଆଣ୍ଡ ନାଭିଗେସନ ଇନଫର୍ମେସନ) ନଦୀ ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚା ବାବଦରେ ସୂଚନା ଦେବା ଲାଗି ଗୋଟିଏ ହିଁ ସ୍ଥାନରେ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଧୁବରୀ ଫୁଲବାଡ଼ି ସେତୁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧୁବରୀ (ଉତ୍ତର ତଟ) ଓ ଫୁଲବାଡ଼ି (ଦକ୍ଷିଣ ତଟ) ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଉପରେ ୪ ଲେନବିଶିଷ୍ଟ ସେତୁ ପାଇଁ ଆଧାରଶିଳା ରଖିବେ । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସେତୁ ଏନଏଚ-୧୨୭ବି ଉପରେ ରହିବ, ଯାହା ଏନଏଚ-୨୭ (ଇଷ୍ଟ-ୱେଷ୍ଟ କରିଡର) ଉପରେ ଶ୍ରୀରାମପୁରରୁ ବାହାରିଛି, ଏବଂ ମେଘାଳୟ ରାଜ୍ୟରେ ଏନଏଚ-୧୬ ଉପରେ ନୋଙ୍ଗଷ୍ଟୋଇନରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଆସାମରେ ଧୁବରୀକୁ ମେଘାଳୟର ଫୁଲବାଡ଼ି, ତୁରା, ରୋଙ୍ଗ୍ରାମ ଓ ରୋଙ୍ଗଜେଙ୍ଗ ସହ ଯୋଡ଼ିହେବ ।
ପାଖାପାଖି ୪୯୯୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ସେତୁ ଆସାମ ଓ ମେଘାଳୟର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଆସୁଥିବା ଦାବିକୁ ପୂରଣ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ନଦୀର ଉଭୟ କୂଳ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ନୌସେବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାନ୍ତି । ଏହି ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୫ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇ ୧୯ କିଲୋମିଟରକୁ କମାଇ ଦେବ, ଯାହା ସେତୁର ମୋଟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ।
ମଜୁଲୀ ସେତୁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଜୁଲୀ (ଉତ୍ତର ତଟ) ଏବଂ ଜୋରହାଟ (ଦକ୍ଷିଣ ତଟ) ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଉପରେ ଦୁଇଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ଭୂମିପୂଜା କରିବେ ।
ସେତୁ ଏନଏଚ-୭୧୫କେ ଉପରେ ରହିବ ଏବଂ ନିମତିଘାଟ (ଜୋରହାଟ ପଟେ) ଓ କମଲାବାରି (ମଜୁଲୀ ପଟେ)କୁ ଯୋଡ଼ିବ । ଏହି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଜୁଲୀର ଲୋକମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ହେବ ଦାବି କରିଆସୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଆସାମର ମୁଖ୍ୟ ଭୂମି ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ନୌସେବା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ।

Prime Minister's Office
PM to launch ‘Mahabahu-Brahmaputra’ and lay foundation stone of two bridges in Assam on 18th February
16 FEB 2021 8:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch the ‘Mahabahu-Brahmaputra’, lay the foundation stone of Dhubri Phulbari Bridge and perform Bhumi Pujan for construction of Majuli Bridge Assam on 18th February 2021 at 12 noon via video conferencing. Union Minister for Road Transport and Highways; MoS (I/C) for Ports, Shipping and Waterways and Chief Minister of Assam will be present on the occasion.
Mahabahu-Brahmaputra
The launch of Mahabahu-Brahmaputra will be marked by the inauguration of the Ro-Pax vessel operations between Neamati-Majuli Island, North Guwahati-South Guwahati and Dhubri-Hatsingimari; Shilanyas of Inland Water Transport (IWT) Terminal at Jogighopa and various tourist jetties on River Brahmaputra and launch of digital solutions for Ease-of-Doing-Business. The program is aimed at providing seamless connectivity to the Eastern parts of India and includes various development activities for the people living around River Brahmaputra and River Barak.
The Ro-Pax services will help in reducing the travel time by providing connectivity between banks and thus reducing the distance to be travelled by road. The Ro-Pax operation between Neamati and Majuli will reduce the total distance of 420 Km currently being travelled by vehicles to only 12 Km, resulting in a substantial impact on the logistics of small-scale industries of the region. Two indigenously procured Ro-Pax vessels, namely, M.V. Rani Gaidinliu and M.V. Sachin Dev Burman, shall become operational. Introduction of Ro-Pax vessel M.V. J.F.R. Jacob between North and South Guwahati will reduce travelling distance of around 40 Km to a mere 3 Km. Introduction of M.V. Bob Khathing between Dhubri and Hatsingimari will reduce travelling distance of 220 Km to 28 Km, thus resulting in a huge saving of travel distance and time.
The programme also includes shilanyas for construction of tourist jetties at four locations, namely, Neamati, Biswanath Ghat, Pandu and Jogighopa with the financial assistance of Rs. 9.41 crores from the Ministry of Tourism. These jetties will promote river cruise tourism, generate local employment and also generate growth for local business.
A permanent Inland Water Transport Terminal will also be built at Jogighopa under the program, which will connect with the Multi-Modal Logistics Park also coming up at Jogighopa. This Terminal will help in reducing the traffic on the Siliguri Corridor towards Kolkata and Haldia. It will also facilitate the uninterrupted movement of cargo even during flood season to various North-Eastern States like Meghalaya and Tripura and to Bhutan and Bangladesh as well.
Prime Minister will also launch two e-portals to further Ease of Doing Business. The Car-D (Cargo Data) portal will collate cargo and cruise data on a real time basis. PANI (Portal for Asset and Navigation Information) will act as a one-stop solution for providing information about river navigation and infrastructure.
Dhubri Phulbari Bridge
Prime Minister will lay the foundation stone for the four lane bridge over the Brahmaputra between Dhubri (on North Bank) and Phulbari (on South Bank). The proposed Bridge will be located on NH-127B, originating from Srirampur on NH-27 (East-West Corridor), and terminating at Nongstoin on NH-106 in the State of Meghalaya. It will connect Dhubri in Assam to Phulbari, Tura, Rongram and Rongjeng in Meghalaya.
The bridge, to be built with a total cost of approx 4997 cr, will meet the long-standing demand of the people from Assam and Meghalaya who were depending on ferry services to travel between the two banks of the river. It will reduce the distance of 205 Km to be travelled by Road to 19 Km, which is the total length of the bridge.
Majuli Bridge
Prime Minister will perform Bhumi Pujan for the two-lane Bridge on the Brahmaputra between Majuli (North Bank) and Jorhat (South Bank).
The bridge will be located on NH-715K and will connect Neematighat (on Jorhat side) and Kamalabari (on Majuli side). The Construction of the bridge has been a long demand of the people of Majuli who for generations have been dependent on the ferry services to connect with the mainland of Assam.